Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 14:58

Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δύο ενώσεις που εντοπίζονται στον λυκίσκο, βασικό συστατικό της μπίρας, μπορεί να ανακόψουν την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ παρέχοντας ενδεχομένως μια λύση για την πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Oregon υποδεικνύει ότι ένα ζεύγος ενώσεων που προέρχονται από τον λυκίσκο, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπίρας από αρχαιοτάτων χρόνων, μπορεί να αποτρέψει την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ γνωστή ως ηπατική στεάτωση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο eLife, είναι σημαντικά επειδή η πάθηση αυτή επηρεάζει σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού σε Ευρώπη και Αμερική. Ενώ η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται συχνά με προβλήματα στο ήπαρ, το 25% των προβλημάτων αυτών αφορά σε ανθρώπους με ιστορικό μικρής ή καθόλου κατανάλωσης αλκοόλ, γι’αυτό και η ασθένειά τους είναι γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη NAFLD, όπως επίσης η παχυσαρκία, η διατροφή υψηλών λιπαρών και τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Το ήπαρ βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά και επίσης λειτουργεί ως φίλτρο για το κυκλοφορικό σύστημα, γι’αυτό η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο όργανο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ηπατική ανεπάρκεια.

Σε μια μελέτη σε ζωικά μοντέλα, λοιπόν, οι ερευνητές με επικεφαλής την Adrian Gombart έδειξαν ότι οι ενώσεις xanthohumol (XN) και tetrahydroxanthohumol (TXN) που παράγονται από τον λυκίσκο μπορούν να μετριάσουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που προκαλείται από τη διατροφή.

Στη μελέτη, 60 ποντίκια χωρίστηκαν τυχαία σε πέντε ομάδες διατροφής: τη διατροφή χαμηλών και υψηλών λιπαρών, τη διατροφή υψηλών λιπαρών με συμπληρώματα XN, τη διατροφή υψηλών λιπαρών με περισσότερα συμπληρώματα XN και τη διατροφή υψηλών λιπαρών με συμπληρώματα TXN.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το TXN βοηθούσε στον έλεγχο της πρόσληψης βάρους που σχετίστηκε με τη διατροφή υψηλών λιπαρών αλλά και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παράγοντες που εμπλέκονται εξίσου στην αποτροπή της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

«Δείξαμε ότι το TXN ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή της ανάπτυξης και εξέλιξης της ηπατικής στεάτωσης που προκαλείται από τη διατροφή. Αποδείχθηκε, μάλιστα, πιο αποτελεσματικό από το XN, ενδεχομένως επειδή σημαντικά υψηλότερα επίπεδά του μπορούν να συγκεντρωθούν στο ήπαρ. Και το XN, όμως, σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να επιβραδύνει εξίσου την εξέλιξη της νόσου», αναφέρει η καθηγήτρια βιοχημείας και βιοφυσικής, Δρ. Gombart.

Ο μηχανισμός πίσω από την αποτελεσματικότητα των ενώσεων περιλαμβάνει τον πυρηνικό υποδοχέα PPARy (κατηγορία πρωτεϊνών) που ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων. Το PPARy ελέγχει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την αποθήκευση των λιπαρών οξέων, ενώ τα γονίδια που ενεργοποιεί πυροδοτούν τη δημιουργία λιποκυττάρων από τα βλαστοκύτταρα.

Τα XN και TXN λειτουργούν ως «ανταγωνιστές» του PPARy, καθώς δεσμεύονται στην πρωτεΐνη χωρίς να την ενεργοποιούν, αντίθετα με έναν «αγωνιστή» PPARy, ο οποίος αφενός θα την ενεργοποιούσε και αφετέρου θα τη δέσμευε. Το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού σε αυτή την περίπτωση είναι η μικρότερη συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ.

«Το ενεργοποιημένο PPARy στο ήπαρ πυροδοτεί την αποθήκευση των λιπιδίων. Τα δεδομένα μας, λοιπόν, υποδεικνύουν ότι τα XN και TXN εμποδίζουν την ενεργοποίηση και μειώνουν σημαντικά την έκφραση των γονιδίων που ενισχύουν την αποθήκευση των λιπιδίων στο ήπαρ. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με μελέτες που δείχνουν ότι οι πιο αδύναμοι αγωνιστές PPARy είναι πιο αποτελεσματικοί στη θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης από τους ισχυρούς. Με άλλα λόγια, η μικρότερη ενεργοποίηση του PPARy στο ήπαρ μπορεί να είναι επωφελής», εξηγεί η ειδικός.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το TXN συσσωρευόταν καλύτερα στο ήπαρ από το XN, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγεί γιατί ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση των λιπιδίων, αλλά η διαφορά στη συσσώρευση στους ιστούς δεν ήταν απόλυτα κατανοητή.

«Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το XN μεταβολίζεται από τον ξενιστή και από το εντερικό μικροβίωμα περισσότερο από το TXN, αλλά χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες για να καταλάβουμε το πώς συμβαίνει αυτό. Επίσης, ενώ τα XN και TXN είναι αποτελεσματικές προληπτικές προσεγγίσεις στα τρωκτικά, οι μελλοντικές μελέτες είναι εκείνες που θα προσδιορίσουν αν οι ενώσεις μπορούν να θεραπεύσουν την υπάρχουσα παχυσαρκία στους ανθρώπους. Πάντως τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο ανταγωνισμός του PPARy στο ήπαρ είναι μια λογική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης που προκαλείται από τη διατροφή και των σχετικών με αυτή μεταβολικών διαταραχών και υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των XN και TXN ως θεραπευτικές ενώσεις χαμηλού κόστους», καταλήγει η Δρ. Gombart.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 12:35

Σχετικά Άρθρα

  • Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
    Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

    Τα επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα «ωφέλιμα» συστατικά των τροφίμων όπως οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι χάνουν μέρος της ωφέλειάς τους εξαιτίας της μεγάλης επεξεργασίας και καθίστανται απειλητικά για την υγεία - Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές για την ραφιναρισμένη ινουλίνη

    Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες για την υγεία, αλλά οι επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες φυτικές ίνες φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για συγκεκριμένα άτομα, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology.

    Ο λόγος για τις επεξεργασμένες ίνες, που προστίθενται σε διάφορες τροφές και τις εμπλουτίζουν, με όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να προστατευθούν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, να τις προτιμούν.

    Κι όμως, αυτό το συστατικό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα για ορισμένους ανθρώπους -κυρίως αυτούς με αγγειακή δυσπλασία – ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, επεσήμανε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Toledo.

    Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι το έντερο παίζει έναν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς. «Έχουμε εργαστεί για καιρό πάνω στην ιδέα ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο», λέει ο δρ. Matam Vijay-Kumar, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής και Επιστημών Ζωής, διευθυντής της Κοινοπραξίας UToledo Microbiome και κύριος συντάκτης του σχετικού άρθρου. «Η μελέτη παρέχει, επιπλέον, στοιχεία που συμβάλλουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και μας επιτρέπει δυνητικά να μειώσουμε την απειλή με απλές διατροφικές παρεμβάσεις».

    Προ τετραετίας, η ομάδα του δρ. Vijay-Kumar δημοσίευσε μια μεγάλη μελέτη στο Cell, σύμφωνα με την οποία 1 στα 10 φαινομενικά υγιή ποντίκια εμφάνισε καρκίνο του ήπατος μετά την κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε ινουλίνη. Πρόκειται για μια φυτικής προέλευσης ζυμώσιμη ίνα, ένα πρεβιοτικό που προάγει τη μεταβολική υγεία και εντοπίζεται συνήθως στα επεξεργασμένα τρόφιμα. «Αυτό προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου του πόσο σπάνια εμφανίζεται ο καρκίνος του ήπατος στα ποντίκια. Τα ευρήματα δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους συγκεκριμένων επεξεργασμένων ινών», λέει ο δρ. Vijay-Kumar.

    Προχωρώντας τη μελέτη, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως όλα τα ποντίκια με κακοήθη όγκο κατέγραφαν υψηλές συγκεντρώσεις χολικών οξέων στο αίμα, οι οποίες προκλήθηκαν από ένα μέχρι πρότινος μη διαπιστωμένο συγγενές ελάττωμα, μια αγγειακή ανωμαλία όπου αναπτύσεται παράπλευρο φλεβικό δίκτυο επικοινωνίας µεταξύ του συστήµατος της πυλαίας φλέβας και της κυκλοφορίας του αίματος. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση -1 στους 30.000 ανθρώπους- που αναπτύσσεται συνήθως μετά από κίρρωση του ήπατος.

    Φυσιολογικά, το αίμα που φεύγει από τα έντερα πηγαίνει στο ήπαρ, όπου φιλτράρεται και επιστρέφει στο υπόλοιπο σώμα. Με τη συγκεκριμένη ανωμαλία το αίμα δεν περνά από το ήπαρ, αλλά πηγαίνει απευθείας στην κυκλοφορία του σώματος. Αυτό επιτρέπει στο ήπαρ να συνθέτει συνεχώς χολικά οξέα, τα οποία, αντί να πάνε στο έντερο, εκλύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, το αίμα που δεν περνά από το ήπαρ περιέχει υψηλά επίπεδα μικροβιακών προϊόντων, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή.

    Με στόχο να ελέγξουν αυτή τη φλεγμονή, που μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ήπαρ, τα ποντίκια αντιδρούν αναπτύσσοντας μια αντισταθμιστική αντιφλεγμονώδη απόκριση, που μειώνει την ανοσολογική απόκριση και την ικανότητά της να ανιχνεύει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

    Σημαντική διαπίστωση ήταν ότι, ενώ όλα τα ποντίκια με υπερβολικά χολικά οξέα είχαν προδιάθεση για ηπατική βλάβη, μόνο σε αυτά που τρέφονταν με ινουλίνη εξελίχθηκε σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του ήπατος. Αξιοσημείωτο, επίσης, ήταν ότι όλα τα ποντίκια με υψηλά χολικά οξέα συνέχισαν να αναπτύσσουν καρκίνο όταν τρέφονταν με ινουλίνη, ενώ αντίθετα κανένα από αυτά με χαμηλά χολικά οξέα δεν εμφάνισε καρκίνο όταν τρεφόταν με την ίδια δίαιτα.

    «Η διατροφική ινουλίνη είναι καλή στην καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ανοσοκαταστολή, σενάριο επικίνδυνο για το ήπαρ», δήλωσε ο δρ. Beng San Yeoh, μεταδιδακτορικός συνεργάτης και πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης.

    Θεωρώντας ότι τα επίπεδα χολικού οξέος μπορεί να χρησιμεύουν ως δείκτης κινδύνου για καρκίνο του ήπατος, η ομάδα του Vijay-Kumar συνέλεξε δείγματα ορού μεταξύ 1985 και 1988 ως μέρος μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης πρόληψης του καρκίνου. Προέκυψε ότι τα επίπεδα χολικού οξέος στο αίμα των 224 ανδρών που εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος ήταν διπλάσια από εκείνους που δεν νόσησαν. Μια στατιστική ανάλυση διαπίστωσε, επίσης, ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα χολικού οξέος είχαν περισσότερες από 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

    Η ερευνητική ομάδα εξέτασε, επιπροσθέτως, τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών, των επιπέδων χολικών οξέων και του καρκίνου του ήπατος στους ανθρώπους. Περιέργως, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 29% σε εκείνους που εμφάνιζαν τα χαμηλότερα επίπεδα χολικού οξέος. Αντίθετα, σε εκείνους που κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών ισοδυναμούσε με 40% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος των επιπέδων χολικών οξέων στο αίμα και όσοι εμφανίζουν υψηλά επίπεδα να περιορίσουν την κατανάλωση φυτικών ινών.

    «Τα χολικά οξέα μετρώνται με μια απλή εξέταση αίματος. Ωστόσο, αυτή γίνεται συνήθως μόνο σε ορισμένες έγκυες. Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

    Οι ειδικοί επεσήμαναν, τέλος, τη σημασία της εξατομικευμένης διατροφής και την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης ως προς την κατανάλωση φυτικών ινών. «Δεν είναι όλες οι ίνες ίδιες και δεν είναι ωφέλιμες για όλους. Τα άτομα με ηπατικά προβλήματα που προκύπτουν από αυξημένα χολικά οξέα θα πρέπει να είναι προσεκτικά με τις ίνες», κατέληξε ο δρ. ο Yeoh.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τρία λαχανικά που «καθαρίζουν» και αποτοξινώνουν το ήπαρ
    Τρία λαχανικά που «καθαρίζουν» και αποτοξινώνουν το ήπαρ

    Ανακαλύψτε τα τρόφιμα που προστατεύουν το «φίλτρο» του οργανισμού και το βοηθούν να επιτελέσει το έργο της αποτοξίνωσης του σώματος

    Το ήπαρ έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν φίλτρο για τον οργανισμό το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης έχει την ιδιότητα να «αυτοκαθαρίζεται», συχνά όμως εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής δεν βοηθάμε το ήπαρ να επιτελέσει το έργο του. Αντιθέτως το.. κουράζουμε. Το ήπαρ επιβαρύνεται όταν τρώμε υπερβολικές ποσότητες ή καταναλώνουμε επεξεργασμένα ή τηγανιτά τρόφιμα, όταν πίνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή ανθρακούχων και σακχαρούχων αναψυκτικών.

    Ας δούμε τα τρόφιμα – φύλακες του ήπατος που το βοηθούν να αποτοξινωθεί προάγουν την καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά και συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

    Παντζάρια. Τα παντζάρια προστατεύουν το ήπαρ παρέχοντας στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σίδηρο. Η πηκτίνη που περιέχουν θεωρείται ότι βοηθά στην αποβολή των τοξινών που αποθηκεύονται στο ήπαρ. Με τη βοήθεια της πηκτίνης ο οργανισμός «διώχνει» τις επικίνδυνες τοξίνες και δεν τις αφήνει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Διόλου τυχαία το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον «καθαρισμό» του ήπατος και για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών. Τα παντζάρια αλλά και τα καρότα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την ηπατική λειτουργία.

    Μπρόκολο. Χάρη στην πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύνθεσή του αλλά και λόγω των φυτικών ινών και της χλωροφύλλης που περιέχει βοηθά το ήπαρ και τον οργανισμό συνολικά να απαλλαγεί από τις επιβλαβείς ουσίες. Τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων του ήπατος που συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

    Σπανάκι. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και το μαρούλι και η ρόκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Θεωρείται ότι προάγουν, μεταξύ άλλων, την τόνωση του ήπατος. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην αποβολή από τον οργανισμό επικίνδυνων ουσιών, αποτελώντας ένα ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το ήπαρ.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Karolina Grabowska από το Pixabay
  • Ήπαρ: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου
    Ήπαρ: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου

    Σε όλους μας αρέσουν αυτά τα ροφήματα, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους, καθώς, σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία, απειλούν, μεταξύ άλλων, και την υγεία του ήπατος

    Οι περισσότεροι αγαπάμε να τα καταναλώνουμε. Συμπληρώνουν υπέροχα ένα fast food γεύμα ή ένα αλκοολούχο ποτό, ενώ για πολλούς χρησιμεύουν ως μέσο που συμβάλλει στη διαδικασία της χώνεψης των γευμάτων. Η ιδιότητά τους αυτή, σε συνδυασμό με την ωραία γεύση τους, όμως, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αναψυκτικών, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

    Νέα μελέτη, ωστόσο, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών διατρέχουν ειδικότερα οι γυναίκες.

    Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη παρακολούθησε 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, που είχαν εγγραφεί μεταξύ 1993 – 1998 στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ. Η παρακολούθησε διήρκεσε έως την 1η Μαρτίου 2020. Εκ των συμμετεχουσών, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώθηκαν σε άτομα/έτος, περιλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των ατόμων, όσο και τον χρόνο που συμμετείχε κάθε άτομο στη μελέτη.

    Από την έρευνα προέκυψε:

    • Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος ανήλθαν σε 18 ανά 100.000 άτομα/ έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα και 10,3 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή λιγότερα τέτοια ροφήματα το μήνα.
    • Οι θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο ανήλθαν σε 17,7 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που έπιναν 1 ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα, ενώ σε μόλις 7,1 ανά 100.000 άτομα/έτος σε όσες έπιναν 3 ή λιγότερα ροφήματα το μήνα.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα αντιμετώπιζαν 85% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος εκείνη την περίοδο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την εβδομάδα. Όσες κατανάλωναν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση διέτρεχαν επίσης 68% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο συγκριτικά με εκείνους που έπιναν 3 ή λιγότερα αναψυκτικά το μήνα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου παρέμενε χαμηλός (περίπου 150 θάνατοι από τη νόσο στην υπό μελέτη ομάδα).

    Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να συνδέεται με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

    Η ομάδα μελέτης αναφέρει στη δημοσίευσή της: «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τέτοιων ροφημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από ηπατικές νόσους», προσθέτοντας ότι, αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σχετίζεται με ηπατική νόσο, ορισμένες «δυνητικές οδοί» περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις δραματικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και τη συσσώρευση λίπους γύρω από το συκώτι.

    Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι, ως επί τον πλείστον, πλούσια σε θερμίδες, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και ηπατική νόσο. Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2, ο οποίος, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αξίζει να το σκεφτείτε διπλά πριν ανοίξετε το επόμενο κουτάκι αναψυκτικού», σχολίασε η δρ. Pauline Emmett, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ήπαρ: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου – Επικίνδυνο και ένα την ημέρα
    Ήπαρ: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου – Επικίνδυνο και ένα την ημέρα

    Σε όλους μας αρέσουν αυτά τα ροφήματα, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους, καθώς, σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία, απειλούν, μεταξύ άλλων, και την υγεία του ήπατος

    Οι περισσότεροι αγαπάμε να τα καταναλώνουμε. Συμπληρώνουν υπέροχα ένα fast food γεύμα ή ένα αλκοολούχο ποτό, ενώ για πολλούς χρησιμεύουν ως μέσο που συμβάλλει στη διαδικασία της χώνεψης των γευμάτων. Η ιδιότητά τους αυτή, σε συνδυασμό με την ωραία γεύση τους, όμως, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αναψυκτικών, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

    Νέα μελέτη, ωστόσο, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών διατρέχουν ειδικότερα οι γυναίκες.

    Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη παρακολούθησε 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, που είχαν εγγραφεί μεταξύ 1993 – 1998 στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ. Η παρακολούθησε διήρκεσε έως την 1η Μαρτίου 2020. Εκ των συμμετεχουσών, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώθηκαν σε άτομα/έτος, περιλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των ατόμων, όσο και τον χρόνο που συμμετείχε κάθε άτομο στη μελέτη.

    Από την έρευνα προέκυψε:

    • Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος ανήλθαν σε 18 ανά 100.000 άτομα/ έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα και 10,3 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή λιγότερα τέτοια ροφήματα το μήνα.
    • Οι θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο ανήλθαν σε 17,7 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που έπιναν 1 ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα, ενώ σε μόλις 7,1 ανά 100.000 άτομα/έτος σε όσες έπιναν 3 ή λιγότερα ροφήματα το μήνα.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα αντιμετώπιζαν 85% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος εκείνη την περίοδο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την εβδομάδα. Όσες κατανάλωναν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση διέτρεχαν επίσης 68% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο συγκριτικά με εκείνους που έπιναν 3 ή λιγότερα αναψυκτικά το μήνα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου παρέμενε χαμηλός (περίπου 150 θάνατοι από τη νόσο στην υπό μελέτη ομάδα).

    Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να συνδέεται με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

    Η ομάδα μελέτης αναφέρει στη δημοσίευσή της: «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τέτοιων ροφημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από ηπατικές νόσους», προσθέτοντας ότι, αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σχετίζεται με ηπατική νόσο, ορισμένες «δυνητικές οδοί» περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις δραματικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και τη συσσώρευση λίπους γύρω από το συκώτι.

    Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι, ως επί τον πλείστον, πλούσια σε θερμίδες, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και ηπατική νόσο. Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2, ο οποίος, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αξίζει να το σκεφτείτε διπλά πριν ανοίξετε το επόμενο κουτάκι αναψυκτικού», σχολίασε η δρ. Pauline Emmett, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

  • Ήπαρ: Τα τρόφιμα που το «φορτώνουν» με λίπος
    Ήπαρ: Τα τρόφιμα που το «φορτώνουν» με λίπος

    Λαχταριστά και γευστικά, κατευνάζουν αμέσως την όρεξη, θεωρούνται όμως ένοχα για την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη, την πρόσληψη βάρους και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Δείτε ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας

    Έναν ακόμα αρνητικό αντίκτυπο του γρήγορου φαγητού αναδεικνύει νεότερη μελέτη, δίνοντας ένα καλό κίνητρο για να στραφούμε σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας παρατήρησαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη που καταναλώνουν το 20% ή και περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους από γεύματα fast food έχουν σοβαρά αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου fast food. Στο γενικό πληθυσμό, παρατηρήθηκαν μέτριες αυξήσεις του λίπους, όταν το ένα πέμπτο ή και περισσότερο περιεχόμενο της διατροφής τους αποτελούνταν από το πρόχειρο φαγητό.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει πόσο επικίνδυνο είναι το πρόχειρο φαγητό για τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και του διαβήτη και η παρούσα μελέτη είναι μια από τις πρώτες που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις του και στην υγεία του ήπατος.

    «Ένα άτομο με υγιές ήπαρ παρουσιάζει μια μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%. Ακόμα και μια μέτρια αύξηση του λίπους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο» επεσήμανε η δρ. Ani Kardashian, ηπατολόγος στην Ιατρική Σχολή Keck και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταστάσεις αυτές προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ».

    Ακόμα όμως και μια σχετικά μέτρια ποσότητα γρήγορου φαγητού, το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το ήπαρ, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα.

    Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη μεγαλύτερη ετήσια διατροφική έρευνα της χώρας, την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή 2017-2018, για να προσδιοριστεί η επίδραση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στη στεάτωση του ήπατος.

    Αξιολογήθηκαν οι μετρήσεις του λιπώδους ήπατος περίπου 4.000 ενηλίκων και στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις αυτές με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

    Από τους συμμετέχοντες, το 52% κατανάλωνε ορισμένα τρόφιμα πρόχειρου φαγητού, ενώ το 29% λάμβανε το ένα πέμπτο ή και περισσότερες ημερήσιες θερμίδες από το fast food. Στους τελευταίους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ.

    Μάλιστα, πιο ανησυχητική ήταν η συσχέτιση μεταξύ της ηπατικής στεάτωσης και του πρόχειρου φαγητού καθώς παρέμεινε σταθερή σε ποσοστό 20% τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για πολλαπλούς άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.

    «Τα ευρήματά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης και ανησυχούμε ότι ο αριθμός των ατόμων με συσσώρευση λίπους στο ήπαρ έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την εποχή της έρευνας» προειδοποιεί η δρ. Ani Kardashian.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
    Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

    Τα επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα «ωφέλιμα» συστατικά των τροφίμων όπως οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι χάνουν μέρος της ωφέλειάς τους εξαιτίας της μεγάλης επεξεργασίας και καθίστανται απειλητικά για την υγεία - Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές για την ραφιναρισμένη ινουλίνη

    Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες για την υγεία, αλλά οι επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες φυτικές ίνες φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για συγκεκριμένα άτομα, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology.

    Ο λόγος για τις επεξεργασμένες ίνες, που προστίθενται σε διάφορες τροφές και τις εμπλουτίζουν, με όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να προστατευθούν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, να τις προτιμούν.

    Κι όμως, αυτό το συστατικό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα για ορισμένους ανθρώπους -κυρίως αυτούς με αγγειακή δυσπλασία – ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, επεσήμανε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Toledo.

    Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι το έντερο παίζει έναν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς. «Έχουμε εργαστεί για καιρό πάνω στην ιδέα ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο», λέει ο δρ. Matam Vijay-Kumar, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής και Επιστημών Ζωής, διευθυντής της Κοινοπραξίας UToledo Microbiome και κύριος συντάκτης του σχετικού άρθρου. «Η μελέτη παρέχει, επιπλέον, στοιχεία που συμβάλλουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και μας επιτρέπει δυνητικά να μειώσουμε την απειλή με απλές διατροφικές παρεμβάσεις».

    Προ τετραετίας, η ομάδα του δρ. Vijay-Kumar δημοσίευσε μια μεγάλη μελέτη στο Cell, σύμφωνα με την οποία 1 στα 10 φαινομενικά υγιή ποντίκια εμφάνισε καρκίνο του ήπατος μετά την κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε ινουλίνη. Πρόκειται για μια φυτικής προέλευσης ζυμώσιμη ίνα, ένα πρεβιοτικό που προάγει τη μεταβολική υγεία και εντοπίζεται συνήθως στα επεξεργασμένα τρόφιμα. «Αυτό προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου του πόσο σπάνια εμφανίζεται ο καρκίνος του ήπατος στα ποντίκια. Τα ευρήματα δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους συγκεκριμένων επεξεργασμένων ινών», λέει ο δρ. Vijay-Kumar.

    Προχωρώντας τη μελέτη, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως όλα τα ποντίκια με κακοήθη όγκο κατέγραφαν υψηλές συγκεντρώσεις χολικών οξέων στο αίμα, οι οποίες προκλήθηκαν από ένα μέχρι πρότινος μη διαπιστωμένο συγγενές ελάττωμα, μια αγγειακή ανωμαλία όπου αναπτύσεται παράπλευρο φλεβικό δίκτυο επικοινωνίας µεταξύ του συστήµατος της πυλαίας φλέβας και της κυκλοφορίας του αίματος. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση -1 στους 30.000 ανθρώπους- που αναπτύσσεται συνήθως μετά από κίρρωση του ήπατος.

    Φυσιολογικά, το αίμα που φεύγει από τα έντερα πηγαίνει στο ήπαρ, όπου φιλτράρεται και επιστρέφει στο υπόλοιπο σώμα. Με τη συγκεκριμένη ανωμαλία το αίμα δεν περνά από το ήπαρ, αλλά πηγαίνει απευθείας στην κυκλοφορία του σώματος. Αυτό επιτρέπει στο ήπαρ να συνθέτει συνεχώς χολικά οξέα, τα οποία, αντί να πάνε στο έντερο, εκλύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, το αίμα που δεν περνά από το ήπαρ περιέχει υψηλά επίπεδα μικροβιακών προϊόντων, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή.

    Με στόχο να ελέγξουν αυτή τη φλεγμονή, που μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ήπαρ, τα ποντίκια αντιδρούν αναπτύσσοντας μια αντισταθμιστική αντιφλεγμονώδη απόκριση, που μειώνει την ανοσολογική απόκριση και την ικανότητά της να ανιχνεύει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

    Σημαντική διαπίστωση ήταν ότι, ενώ όλα τα ποντίκια με υπερβολικά χολικά οξέα είχαν προδιάθεση για ηπατική βλάβη, μόνο σε αυτά που τρέφονταν με ινουλίνη εξελίχθηκε σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του ήπατος. Αξιοσημείωτο, επίσης, ήταν ότι όλα τα ποντίκια με υψηλά χολικά οξέα συνέχισαν να αναπτύσσουν καρκίνο όταν τρέφονταν με ινουλίνη, ενώ αντίθετα κανένα από αυτά με χαμηλά χολικά οξέα δεν εμφάνισε καρκίνο όταν τρεφόταν με την ίδια δίαιτα.

    «Η διατροφική ινουλίνη είναι καλή στην καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ανοσοκαταστολή, σενάριο επικίνδυνο για το ήπαρ», δήλωσε ο δρ. Beng San Yeoh, μεταδιδακτορικός συνεργάτης και πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης.

    Θεωρώντας ότι τα επίπεδα χολικού οξέος μπορεί να χρησιμεύουν ως δείκτης κινδύνου για καρκίνο του ήπατος, η ομάδα του Vijay-Kumar συνέλεξε δείγματα ορού μεταξύ 1985 και 1988 ως μέρος μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης πρόληψης του καρκίνου. Προέκυψε ότι τα επίπεδα χολικού οξέος στο αίμα των 224 ανδρών που εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος ήταν διπλάσια από εκείνους που δεν νόσησαν. Μια στατιστική ανάλυση διαπίστωσε, επίσης, ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα χολικού οξέος είχαν περισσότερες από 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

    Η ερευνητική ομάδα εξέτασε, επιπροσθέτως, τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών, των επιπέδων χολικών οξέων και του καρκίνου του ήπατος στους ανθρώπους. Περιέργως, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 29% σε εκείνους που εμφάνιζαν τα χαμηλότερα επίπεδα χολικού οξέος. Αντίθετα, σε εκείνους που κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών ισοδυναμούσε με 40% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος των επιπέδων χολικών οξέων στο αίμα και όσοι εμφανίζουν υψηλά επίπεδα να περιορίσουν την κατανάλωση φυτικών ινών.

    «Τα χολικά οξέα μετρώνται με μια απλή εξέταση αίματος. Ωστόσο, αυτή γίνεται συνήθως μόνο σε ορισμένες έγκυες. Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

    Οι ειδικοί επεσήμαναν, τέλος, τη σημασία της εξατομικευμένης διατροφής και την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης ως προς την κατανάλωση φυτικών ινών. «Δεν είναι όλες οι ίνες ίδιες και δεν είναι ωφέλιμες για όλους. Τα άτομα με ηπατικά προβλήματα που προκύπτουν από αυξημένα χολικά οξέα θα πρέπει να είναι προσεκτικά με τις ίνες», κατέληξε ο δρ. ο Yeoh.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    Φωτογραφία από Vie Studio

  • Digital Ημερίδα Καρκίνος Ήπατος στις 20/07
    Digital Ημερίδα Καρκίνος Ήπατος στις 20/07

    Την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 και ώρα 18:00 με 20:00, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή (digital) ημερίδα με θέμα τον Καρκίνο του Ήπατος. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα την 5η πιο συχνή μορφή καρκίνου καθώς και την 3η αιτία θανάτου από καρκινική νόσο. Οι ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα είναι οι άνω των 60 χρόνων αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας και το φύλο το οποίο προσβάλλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται πως είναι το αντρικό.

    Συχνότερα αίτια εμφάνισης καρκίνου του ήπατος είναι η κληρονομικότητα, κάποια ηπατική νόσος (Ηπατίτιδες), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία και κακός τρόπος ζωής.

    Η ενημέρωση, ο καλύτερος τρόπος ζωής, η τεχνολογία σε συνδυασμό με την ιατρική επιστήμη, συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης καρκινικής νόσου.

    Στόχος λοιπόν της συγκεκριμένης ημερίδας είναι η σωστή ενημέρωση προς τους πολίτες, η ευαισθητοποίησή τους επί του θέματος, αλλά και η διαμόρφωση της καθημερινότητας προς μια πιο υγιή και καλύτερη κατεύθυνση, η οποία θα συμβάλει θετικά στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

    Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της επίσημης σελίδας του Ιδρύματος «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» www.fodp.gr και της Ι.Ε.Δ.Ε.Π., www.iedep.gr.

    Δείτε πληροφορίες για την ημερίδα εδώ.

    Κάντε την Εγγραφή σας εδώ.

    imerida karkinos ipar 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια πρωτιά: Γιατροί μεταμόσχευσαν ανθρώπινο ήπαρ που είχε διατηρηθεί επί τρεις ημέρες έξω από το σώμα
    Παγκόσμια πρωτιά: Γιατροί μεταμόσχευσαν ανθρώπινο ήπαρ που είχε διατηρηθεί επί τρεις ημέρες έξω από το σώμα

    Χάρη σε ένα νέο πρωτοποριακό μηχάνημα - Το μηχάνημα μιμείται το ανθρώπινο σώμα και διατηρεί αναλλοίωτο το όργανο, ενώ παράλληλα μπορεί να το «μεταμορφώσει» από ακατάλληλο σε... κατάλληλο για τον λήπτη

    Ανθρώπινο ήπαρ που είχε διατηρηθεί επί τρεις μέρες έξω από το σώμα, χάρη στη χρήση ενός νέου ειδικού μηχανήματος, μεταμοσχεύθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως σε ασθενή, έναν καρκινοπαθή, ο οποίος έχει παραμείνει υγιής εδώ κι ένα χρόνο, ανακοίνωσαν τώρα Ελβετοί και Γάλλοι επιστήμονες.
    Η ίδια διεπιστημονική ομάδα είχε δείξει για πρώτη φορά το 2020 ότι χάρη σε αυτή την τεχνολογία είναι δυνατό να διατηρηθεί το ήπαρ εκτός σώματος για αρκετές μέρες, ενώ πλέον έγινε και η πρώτη μεταμόσχευση ενός τέτοιου μακρόχρονα διατηρημένου ήπατος.
    Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τον αριθμό των διαθέσιμων προς μεταμόσχευση οργάνων ήπατος, κάτι που θα επιτρέψει τον καλύτερο προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και πιθανώς θα σώσει αρκετές ζωές. Υπάρχει αυξανόμενη "ψαλίδα" ανάμεσα στη ζήτηση για ήπαρ προς μεταμόσχευση και στην προσφορά διαθέσιμων οργάνων.
    Μέχρι στιγμής η κλινική πρακτική είναι η αποθήκευση σε πάγο του ήπατος του δότη για χρονικό διάστημα έως 12 ωρών περίπου, γεγονός που περιορίζει τον αριθμό των μοσχευμάτων τα οποία μπορεί να είναι κατάλληλα για έναν λήπτη.
    Οι ερευνητές της ομάδας Liver4Life (Ήπαρ για Ζωή) που ξεκίνησε το έργο της το 2015, με επικεφαλής τον καθηγητή Πιέρ-Αλέν Κλαβιέν, διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology". Απέδειξαν ότι είναι δυνατή η διατήρηση ενός ανθρώπινου ήπατος επί τρεις μέρες με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που επιτελεί μια νέα τεχνική ("ex situ normothermic perfusion"), κατά την οποία το όργανο, όσο βρίσκεται εκτός του σώματος, τροφοδοτείται με ένα υποκατάστατο του αίματος στη φυσική θερμοκρασία του σώματος.

    Το μηχάνημα μιμείται το ανθρώπινο σώμα στον καλύτερο δυνατό βαθμό, προκειμένου να παράσχει στο προς μεταμόσχευση ήπαρ ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση του. Μια αντλία λειτουργεί ως υποκατάστατο της καρδιάς, μια συσκευή παραγωγής οξυγόνου αντικαθιστά τους πνεύμονες και μια μονάδα αιμοκάθαρσης επιτελεί τις λειτουργίες των νεφρών. Επιπλέον, η προσθήκη κατάλληλων ορμονών και θρεπτικών ουσιών αντικαθιστά τις λειτουργίες του εντέρου και του παγκρέατος. Ακόμη, όπως το διάφραγμα στο ανθρώπινο σώμα, το μηχάνημα κινεί το ήπαρ στον ρυθμό της ανθρώπινης αναπνοής.

    Το προς μεταμόσχευση ήπαρ προετοιμάστηκε επίσης στο μηχάνημα με διάφορα φάρμακα. Κατέστη έτσι δυνατή η μεταμόρφωση του ήπατος σε κατάλληλο όργανο, παρόλο που αρχικά δεν είχε εγκριθεί για μεταμόσχευση λόγω της κακής ποιότητας του. Η παραμονή του οργάνου στο μηχάνημα επέτρεψε τη χορήγηση σε αυτό αντιβιοτικών, ορμονών και ουσιών βελτίωσης του μεταβολισμού του. Επιπροσθέτως, η παραμονή εκτός σώματος για μέρες επιτρέπει στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν στο ήπαρ διάφορες εργαστηριακές και ιστολογικές εξετάσεις χωρίς πια πίεση χρόνου.

    Ο ασθενής στον οποίο έγινε η πειραματική μεταμόσχευση ήπατος, έπασχε από διάφορες σοβαρές ηπατικές βλάβες, μεταξύ άλλων προχωρημένη κίρρωση. Το μεταμοσχευμένο ήπαρ λειτούργησε φυσιολογικά, ενώ χρειάστηκε μόνο μια βασική ανοσοκαταστολή στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά την μεταμόσχευση. Ο ασθενής, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο σε λίγες μέρες, ανέκτησε γρήγορα την ποιότητα της ζωής του, χωρίς πλέον σημάδια ηπατικής βλάβης, και παραμένει υγιής ένα έτος μετά την επέμβαση.

    "Είμαι πολύ ευγνώμων για το σωτήριο αυτό όργανο. Λόγω του ταχέως εξελισσόμενου όγκου μου, είχα λιγοστές πιθανότητες να βρω ήπαρ από τη λίστα αναμονής μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο ασθενής.

    Η επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι θα χρειαστεί πάντως περαιτέρω έρευνα, με περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερες περιόδους παρατήρησης τους, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως. Γι' αυτό θα ακολουθήσει μια πολυκεντρική μελέτη που θα επιβεβαιώσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της νέας τεχνικής.

    Εφόσον όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια οι μεταμοσχεύσεις ήπατος, που σήμερα γίνονται συνήθως με τη διαδικασία του επείγοντος, θα μεταμορφωθούν σε προγραμματισμένες εκ των προτέρων επεμβάσεις. Παράλληλα, έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται μια νέα γενιά μηχανημάτων διατήρησης των οργάνων προς μεταμόσχευση.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο