Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 15:23

Κορωνοϊός: «Έξυπνο» βραχιολάκι μπορεί να τον ανιχνεύσει πριν από τα συμπτώματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μέσω αισθητήρα και τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον ιό

Μια ηλεκτρονική συσκευή με αισθητήρα που φοριέται στον καρπό του χεριού σαν βραχιολάκι, μπορεί - με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης - να "πιάσει" την Covid-19 προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, βοηθώντας έτσι στην έγκαιρη προειδοποίηση του ασθενούς και παράλληλα αποτρέποντας την μετάδοση του κορονοϊού.
Η συσκευή ανήκει στη συνεχώς διευρυνόμενη κατηγορία ηλεκτρονικών συσκευών (wearable health trackers) που φοριούνται στο σώμα και μπορούν μέσω αισθητήρων να παρακολουθήσουν διάφορες λειτουργίες και αλλαγές στο σώμα, όπως τη θερμοκρασία, τους παλμούς της καρδιάς, την αναπνοή κ.α. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοια δεδομένα, σε συνδυασμό με κατάλληλο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), μπορούν να αποκαλύψουν τη λοίμωξη Covid-19 πριν αυτή γίνει αισθητή μέσω συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές διαφόρων πανεπιστημίων (Βασιλείας στην Ελβετία, ΜακΜάστερ στον Καναδά, Κολλέγιο Imperial στο Λονδίνο), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", σύμφωνα με τη "Γκάρντιαν", ανέφεραν ότι "η τεχνολογία των αισθητήρων που φοριούνται μπορεί να επιτρέψει την ανίχνευση της Covid-19 στη διάρκεια της προσυμπτωματικής περιόδου".
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το βραχιολάκι Ava που έχει αναπτυχθεί για τη μελέτη της γονιμότητας, δείχνοντας την ευνοϊκότερη ώρα για τη σύλληψη μωρού. Παρακολουθεί μια σειρά από φυσιολογικούς δείκτες (ρυθμό αναπνοής, καρδιάς, θερμοκρασία δέρματος, ροή αίματος κ.α.). Η δοκιμή του, στην περίπτωση της Covid-19, έγινε στο Λιχτενστάιν σε 1.163 ανθρώπους έως 51 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να φοράνε τη συσκευή τα βράδια.
Στη συνέχεια τα βραχιολάκια συγχρονίστηκαν με μια εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου, στην οποία οι συμμετέχοντες κατέγραφαν οποιαδήποτε δραστηριότητα τους θα μπορούσε να επηρεάσει τις ενδείξεις του Ava, όπως κατανάλωση αλκοόλ, χρήση φαρμάκων κλπ. Ακόμη, όλοι έκαναν τακτικά τεστ αντισωμάτων Covid-19 ή μοριακό τεστ. Τελικά, η νόσος Covid-19 επιβεβαιώθηκε σε 127 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι χάρη στον συνδυασμό των δεδομένων από το βραχιολάκι και στην ανάλυση τους από αλγόριθμο υπολογιστή, εντοπίστηκαν σωστά και έγκαιρα οι δύο στους τρεις (68%) που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό, περίπου δύο μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Συνήθως τα τυπικά συμπτώματα Covid-19 κάνουν μερικές μέρες μετά τη λοίμωξη για να εμφανιστούν, στη διάρκεια των οποίων ο ανυποψίαστος φορέας μπορεί να μολύνει άλλους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, "η τεχνολογία φορετών αισθητήρων είναι μια εύχρηστη και χαμηλού κόστους μέθοδος που μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να παρακολουθούν την υγεία τους στη διάρκεια μιας πανδημίας. Η έρευνα δείχνει πώς αυτές οι συσκευές, σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να διευρύνουν τα όρια της εξατομικευμένης ιατρικής και να ανιχνεύσουν ασθένειες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης μέσα στις κοινότητες".
Ήδη η νέα τεχνολογία δοκιμάζεται σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα περίπου 20.000 ανθρώπων στην Ολλανδία και τα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα φέτος.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 12:15

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης
    ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μείωση σημείωσε η θετικότητα του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Όπως έγινε γνωστό ο αριθμός των θανάτων ήταν 28 ενώ οι νέες εισαγωγές ήταν 709.

    Όσον αφορά τη γρίπη δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά την εβδομάδα 41/2024:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 597.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 20.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 28. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 25.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι
      το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (με τρεις εξ αυτών να εμφανίζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση
      των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία
      συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
    • Την εβδομάδα 41/2024, μεταξύ 76 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Δείτε αναλυτικά την έκθεση:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς
    Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς

    Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud

    Ο Τζάρεντ Κουίνσι Ντέιβις και η startup εταιρεία υπολογιστών ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη Foundry πωλούν συμπεράσματα. Δεν φτιάχνουν μικροτσίπ ούτε φτιάχνουν μεγάλα μοντέλα γλώσσας. Το Foundry έχει μια μοναδική μέθοδο για να κάνει το cloud computing πιο αποτελεσματικό. Αντί να πουλήσει την τεχνολογία της σε παρόχους cloud, η ομάδα του Foundry αποφάσισε να γίνει η ίδια τέτοια εταιρεία και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να λειτουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό cloud.

    Μόλις οι εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν και να πουλήσουν ένα προϊόν για τεχνητή νοημοσύνη που έχουν εκπαιδεύσει τα μοντέλα τους και γνωρίζουν ότι έχουν απόδοση, αναζητούν ευκολία, ταχύτητα και αξία κάθε φορά που παράγουν αποτελέσματα. Οι πάροχοι υπηρεσιών Inference-as-a-service, όπως η Foundry, στοχεύουν στην απλοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας αυτών των αποτελεσμάτων.

    Η Foundry προσφέρει επίσης εκπαίδευση και λεπτομέρεια, όπως κάνουν πολλοί πάροχοι cloud, αλλά αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι οποιοσδήποτε με τεχνολογία ενίσχυσης υπολογιστών AI προσπαθεί να δημιουργήσει έσοδα πουλώντας συμπεράσματα — ή πιο συγκεκριμένα, token, τη βασική μονάδα δεδομένων στην τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνει ο Business Insider.

    H Cerebras πουλάει επίσης συμπεράσματα. Η βασική τεχνογνωσία της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός τσιπ για εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά πρόσφατα άρχισε να πουλά τα τελευταία ως υπηρεσία. Το ίδιο και η Groq, μια εταιρεία τσιπ που ιδρύθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Google, οι οποίοι αναγνώρισαν νωρίς ότι το συμπέρασμα επρόκειτο να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πληροφορικής. Η SambaNova Systems, μια άλλη πλατφόρμα υλικού, πουλά επίσης την εξαγωγή συμπερασμάτων ως υπηρεσία.

    Εταιρείες όπως η Lambda, η CoreWeave, η Together AI και η Crusoe, όλες στενοί συνεργάτες της Nvidia, διαχειρίζονται κέντρα δεδομένων κατάλληλα για φόρτους εργασίας AI και προσφέρουν υπηρεσίες συμπερασμάτων. Και μετά υπάρχουν οι υπερκλιμακωτές όπως το AWS και το Microsoft Azure.

    Με τόσες πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνονται οι υποψίες ότι το κόστος της εξαγωγής συμπερασμάτων πρόκειται να πέσει κατακόρυφα.

    «Μία αιτία που το συμπέρασμα είναι λίγο εμπορευματοποιήσιμο είναι ότι οι πελάτες πληρώνουν κάπως για tokens στο τέλος της ημέρας, ανέφερε στο Business Insider ο Ντέιβις. Η τρέχουσα αγορά συμπερασμάτων μοιάζει με την την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκαθάρισε ο Ντέιβις. Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες πηγές στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση αν κάνετε πραγματικά αγορές, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να γυρίσουν τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Υπάρχουν όμως πολλές αποχρώσεις για όσους θέλουν. Για ορισμένους πελάτες, η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας. Η ταχύτητα έχει επίσης διακρίσεις, όπως ο χρόνος για το πρώτο token και τα tokens ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχει συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της εργασίας και υπάρχουν διάφορα είδη φόρτου εργασίας συμπερασμάτων που προσφέρονται για διαφορετικές ρυθμίσεις υπολογιστών.

    Η ενεργειακή απόδοση του υποκείμενου υλικού και της δικτύωσης είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας του κόστους. Και το κόστος στον υπολογισμό συμπερασμάτων είναι ακόμη πιο σημαντικό από ό,τι στην εκπαίδευση, δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider ο συνιδρυτής της Groq, Τζόναθαν Ρος. Η εκπαίδευση είναι ένα γενικό κόστος, ενώ το συμπέρασμα είναι ένα λειτουργικό κόστος.

    Κάντε σμίκρυνση από όλες τις περιπλοκές και το συμπέρασμα γίνεται το εμπόρευμα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. «Ορισμένες εταιρείες θέλουν απλώς παραγωγή και δεν τους νοιάζει η υποδομή», είπε στο Business Insider ο Μιτές Αγκραβάλ, επικεφαλής του cloud για τη Lambda.

    Τεχνητή νοημοσύνη και εμπορευματοποίηση

    Η Lambda βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας προσφοράς συμπερασμάτων ως υπηρεσίας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο Αγκραβάλ είπε ότι η εταιρεία το κάνει προσεκτικά, εστιάζοντας στην παροχή ολιστικών υπολογιστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο διακριτικών.

    Τα περιθώρια κέρδους συμπερασμάτων μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, είπε ο Αγκραβάλ. Με τη γενική υπολογιστική — όπου ο πελάτης νοικιάζει σταθερή χωρητικότητα — τα περιθώρια είναι ευκολότερο να διαχειριστούν. Όταν χρεώνετε τη χρήση ή την είσοδο και την έξοδο ενός μοντέλου, η απόδοση είναι λιγότερο προβλέψιμη.

    Η οργάνωση πολλών χρηστών σε έναν πεπερασμένο αριθμό διακομιστών απαιτεί… φινέτσα. Το αν το κόστος λειτουργίας του υλικού καλύπτεται πράγματι με περιθώρια κέρδους εξαρτάται από το πόσο καλά γίνεται αυτή η οργάνωση, εξήγησε ο Αγκραβάλ.

    Γιατί λοιπόν τα neocloud να προσφέρουν την πιο επικίνδυνη υπηρεσία;

    Ο Agrawal είπε ότι πρόκειται για την είσοδο πιθανών πελατών. Οι πελάτες του συμπερασμάτων ως υπηρεσίας μπορούν να μετατραπούν σε πιο παραδοσιακούς πελάτες υπολογιστών και καθώς μεγαλώνει η λίστα των ανταγωνιστών, οι σχέσεις και η ιστορία αποκτούν σημασία.

    Τα οικονομικά μοντέλα της Lambda υποθέτουν ότι οι περικοπές τιμών θα έρθουν σύντομα καθώς περισσότεροι παίκτες εισέρχονται στο χώρο των συμπερασμάτων και τα τσιπ γίνονται πιο αποτελεσματικά.

    Κούρσα προς τα κάτω;

    Το πόσο γρήγορα αυξάνεται η ζήτηση για συμπεράσματα είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έχει πει πολλές φορές ότι τα νέα μοντέλα, όπως το o1 της OpenAI, απαιτούν περισσότερους υπολογισμούς για να δημιουργήσουν τον ίδιο αριθμό απαντήσεων, επειδή εκτελούν πολλαπλά μοντέλα για να ελέγξουν τη δική τους δουλειά ή «λόγο». Η ακρίβεια, αποδεικνύεται, απαιτεί περισσότερους υπολογισμούς.

    Τα φορτία συμπερασμάτων πρόκειται να αυξηθούν, αλλά οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναμένουν πτώση της τιμής από την εισροή νέων παικτών. Ωστόσο, ο Ντέιβις δεν ανησυχεί.

    Υπενθύμισε το παράδοξο του Jevon – μια οικονομική αρχή στην οποία η πτώση της τιμής ή η αύξηση της απόδοσης οδηγεί σε μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση – όπως όταν διαπλατύνετε έναν αυτοκινητόδρομο και η κυκλοφορία γίνεται χειρότερη.

    «Αν κάνω κάτι 10 φορές φθηνότερο, οι άνθρωποι δεν θα ξοδέψουν 10 φορές λιγότερα, ούτε καν θα κρατήσουν τον προϋπολογισμό τους το ίδιο. Θα ξοδέψουν περισσότερα», είπε ο Ντέιβις. «Αυτό είναι λογικό γιατί αυτό που κάνετε όταν κάνετε κάτι 10 φορές φθηνότερο, βελτιώνετε την απόδοση της επένδυσης».

    Με άλλα λόγια, «αποδεικνύεται ότι όταν κάνετε τα συμπεράσματα φθηνότερα, οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν πολύ περισσότερα συμπεράσματα», είπε ο Ντέιβις.

    Η πορεία που θα ακολουθήσει θα μπορούσε να είναι «ανώμαλη» ωστόσο και δεν είναι πιθανό όλοι οι παίκτες να επιβιώσουν από τις στιγμές αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

    «Όπως έλεγε το παλιό μου αφεντικό στην Intel, Άντι Γκρόουβ, “αφήστε το χάος να βασιλέψει και μετά να βασιλέψτε στο χάος», δήλωσε ο Σιράμ Βισβαναθάν, ιδρυτικός συνεργάτης της Celesta Capital και επενδυτής στη SambaNova Systems.

    Συμφωνεί ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά για τους παρόχους συμπερασμάτων, αλλά πιστεύει ότι οι νικητές θα κριθούν βάσει αξίας. «Η βασική καινοτομία δεν μπορεί να βρίσκεται στην αγορά, αλλά στην απόδοση και τη δύναμη της υποκείμενης αρχιτεκτονικής», είπε ο Βισβαναθάν.

    Πολλές από τις εταιρείες που πωλούν tokens για να μπουν στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης φιλοδοξούν να αποκτήσουν περισσότερα. Οι σχεδιαστές τσιπ τελικά θέλουν να πουλήσουν τσιπ σε υπερκλιμακωτές αντί να συνάγουν συμπεράσματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Η απόλυτη έκδοση της τεχνολογίας του Foundry είναι επίσης μεγαλύτερη.

    «Αν κάνουμε τη δουλειά μας, σωστά, ξέρετε, θα είμαστε βασικό μέρος του τρόπου λειτουργίας κάθε GPU», είπε ο Ντέιβις. Όλοι οι δρόμοι, φαίνεται, περνούν από τα συμπεράσματα.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο