Για πρώτη φορά στα χρονικά ολόκληρη την επιφάνεια του Άρη κατάφερε να φωτογραφίσει η Κίνα σε μία ιστορική στιγμή. Το κινεζικό διαστημικό σκάφος «Tianwen-1» κατάφερε να φωτογραφήσει ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του νότιου πόλου του.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, από τις αρχές του περασμένου έτους, το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος έκανε τον κύκλο του Άρη περισσότερες από 1.300 φορές. Το «Tianwen-1» πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή της χώρας στον Άρη, στον οποίο έφτασε με επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2021. Από τότε, στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, έχει αναπτυχθεί ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης ενώ, από το διάστημα, τον παρατηρούσε ένας δορυφόρος.
Mission accomplished! CNSA announces Tianwen-1 orbiter has obtained global medium-resolution images of Mars, after 1344 orbits in 706 days, as of June 29. The probe has completed all planned missions and will continue remote sensing work and perform some technology tests.... pic.twitter.com/ml2M8smEFr
— China 'N Asia Spaceflight🙏 (@CNSpaceflight) June 29, 2022
Ιστορικές εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη
Μεταξύ των ιστορικών εικόνων είναι και οι πρώτες φωτογραφίες από τον νότιο πόλο του πλανήτη, όπου βρίσκονται σχεδόν όλοι οι υδάτινοι πόροι του. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται ακόμα και το - μήκους 4.000 χιλιομέτρων - φαράγγι Valles Marineris, καθώς και οι κρατήρες πρόσκρουσης που είναι γνωστοί ως Arabia Terra και βρίσκονται σε ορεινές περιοχές στα βόρεια.
Επιπλέον, το Tianwen-1 έστειλε εικόνες υψηλής ανάλυσης του χείλους του τεράστιου κρατήρα Maunder, καθώς και μια κάτοψη του ηφαιστείου Ascraeus Mons, ύψους 18.000 μέτρων, το οποίο και εντοπίστηκε για πρώτη φορά περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν, από το διαστημόπλοιο Mariner 9 της NASA.