Τεχνολογία

Lockdown Mode: H Apple επιχειρεί να κλείσει την πόρτα στους κυβερνητικούς κατασκόπους

Lockdown Mode: H Apple επιχειρεί να κλείσει την πόρτα στους κυβερνητικούς κατασκόπους

Η νέα λειτουργία προορίζεται για όσους έχουν λόγο να ανησυχούν ότι παρακολουθούνται από κυβερνήσεις

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις αξιωματούχων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών με λογισμικό που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, η Apple προανήγγειλε μια νέα λειτουργία που θα προστατεύει τους χρήστες όλων των συσκευών τους από το spyware.

To «Lockdown Mode» θα είναι διαθέσιμο από το φθινόπωρο ως ενημέρωση λογισμικού για τα iPhone, τα iPad και τους υπολογιστές Mac, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τουλάχιστον δύο ισραηλινές εταιρείες έχουν αξιοποιήσει κενά ασφάλειας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε iPhone χωρίς καν να χρειάζεται να κλικάρει ο χρήστης κάποιον σύνδεσμο.

Η Apple έχει καταθέσει αγωγή κατά της NSO Group, δημιουργό του διαβόητου λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, η οποία έχει επίσης ενταχθεί σε μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

To «Lockdown Mode» θα μπλοκάρει κάποιες λειτουργίες, όπως οι κλήσεις από αγνώστους και τα συνημμένα αρχεία σε μηνύματα της εφαρμογής Messages, στην οποία φαίνεται ότι βρίσκεται η ευπάθεια που αξιοποίησε η NSO.

Ακόμα, η νέα λειτουργία μπλοκάρει την ενσύρματη σύνδεση της συσκευής όταν είναι κλειδωμένη –η Cellebrite, η δεύτερη ισραηλινή εταιρεία που παραβίασε τα iPhone, χρησιμοποίησε τέτοιες χειροκίνητες συνδέσεις για να παραβιάσει τη συσκευή.

Η Apple πάντως θεωρεί ότι οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν έχουν λόγο να ενεργοποιήσουν το Lockdown Mode:

«Αν και η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα πέσουν ποτέ θύματα άκρως στοχευμένων κυβερνοεπιθέσεων, εργαζόμαστε αδιάκοπα για να προστατεύσουμε τον μικρό αριθμό χρηστών που κινδυνεύουν» δήλωσε ο Άιβαν Κρίστιτς, επικεφαλής του τμήματος μηχανικής και αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Apple.

Οι εταιρείες που πωλούν spyware σε κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους εξυπηρετούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων απειλών για την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφοι έχουν επανειλημμένα καταγράψει επιχειρήσεις κατασκοπείας σε βάρος αντιφρονούντων, μελών της αντιπολίτευσης και οργανώσεων.

Προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των προϊόντων της, η Apple ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει στα 2 εκατ. ευρώ την αμοιβή για όποιον χάκερ καταφέρει να βρει κενά ασφάλειας στο Lockdown Mode.

Ακόμα, η εταιρεία θα δωρίσει 10 εκατ. δολάρια, συν την αποζημίωση που ενδέχεται να υποχρεωθεί να της καταβάλει η NSO, σε οργανώσεις που εργάζονται για την πρόληψη στοχευμένων επιθέσεων.

Βροχή αγωγών

Το Pegasus έγινε ευρέως γνωστό από δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Πολωνία έχουν καταχραστεί το σύστημα για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Η NSO επιμένει ότι δεν ευθύνεται για το πώς το λογισμικό της χρησιμοποιείται από τους πελάτες της και διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης.

Η Μeta Platforms, τέως Facebook Inc., υπέβαλε αγωγή κατά της NSO το 2019 για την παρακολούθηση 1.400 χρηστών του WhatsApp, από τους οποίους τουλάχιστον 100 ήταν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Η NSO μπήκε πέρυσι σε αμερικανική μαύρη λίστα που απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τώρα κι αυτή στο μικροσκόπιο τις εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας.

Πηγή: In.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup