Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 19:56

Έξυπνες συσκευές: Η Κομισιόν απαιτεί κανόνες κυβερνοασφάλειας για τα συνδεδεμένα προϊόντα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συσκευές όπως εκτυπωτές και router μπορούν δυνητικά να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις.

Με τηλεοράσεις, ψυγεία και άλλες έξυπνες συσκευές να κινδυνεύουν να γίνουν πιόνια στα χέρια χάκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιβληθούν κανόνες κυβερνοασφάλειας στους κατασκευαστές.

Πέρα από την ασφάλεια των ίδιων των ιδιοκτητών, τα κενά ασφάλειας απειλούν γενικότερα το Διαδίκτυο, καθώς οι συνδεδεμένες συσκευές –από εκτυπωτές μέχρι δρομολογητές- μπορούν δυνητικά να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να μετατραπούν σε «ζόμπι» που συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις εν αγνοία του χρήστη.

Το όφελος θα ήταν μεγάλο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Οι επιχειρήσεις θα γλίτωναν ζημιές έως και 290 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το κόστος συμμόρφωσης με τους προτεινόμενους κανόνες εκτιμάται στα 29 δισ.

Οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών θα υποχρεώνονταν να εξετάζουν τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας των προϊόντων τους και να κλείνουν ενδεχόμενα κενά, αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πρόβλημα, θα πρέπει να ενημερώνουν εντός 24 ωρών την ευρωπαϊκή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA.

Υποχρέωση να επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανόνες θα έχουν επίσης οι εισαγωγείς και διανομείς των συσκευών.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωση, οι εθνικές αρχές μπορούν να «απαγορεύσουν ή περιορίσουν τη διάθεση του προϊόντος στην εθνική αγορά, να το αποσύρουν από την αγορά ή να το ανακαλέσουν».

Σε περίπτωση που δεν πράττουν τα δέοντα οι κατασκευαστές θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 15 εκατ. ευρώ ή πρόστιμο ίσο με το 2,5% του παγκόσμιου τζίρου, όποιο ποσό είναι υψηλότερο.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 12:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ο νέος κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό
    Ο νέος κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό

    Σε μείζον ζήτημα και για την ελληνική αγορά εξελίσσεται το θέμα της εξεύρεσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα καλύψεις τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

    Η εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας (NIS 2) που προβλέπει την ενίσχυση των μέτρων κυβερνοπροστασίας για μία σειρά από οργανισμούς, φορείς αλλά και μεσαίες μεγάλες επιχειρήσεις -εκτιμώνται σε άνω των 2000- έχει ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ζήτηση για εργαζόμενους που μπορούν να καλύψουν τις νέες θέσεις που δημιουργούνται. Αλλά στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο έλλειμμα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), η οποία και θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία της εφαρμογής της NIS 2, έχει μεν 75 άτομα προσωπικό αλλά αυτό είναι το ήμισυ αυτό που προβλέπει ο νόμος. Σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο διοικητής της ΕΑΚ, Μιχάλης Μπλέτσας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσον θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό. Σημειωτέον πως η ΕΑΚ στελεχώνεται κατά κύριο λόγο με εργαζόμενους στο ελληνικό Δημόσιο αλλά ακόμη και εκεί υπάρχει ανταγωνισμός καθώς είναι δύσκολο για έναν φορέα να αποσπάσει άτομα από άλλον οργανισμό του Δημοσίου καθώς αντίστοιχες ανάγκες υπάρχουν και εκεί! Συν ότι μετάταξη σημαίνει και αλλαγή μισθολογικού επιπέδου, οπότε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να μεταφερθούν!

    Με δεδομένη τη σημασία που έχει αρχίσει να αποκτά η κυβερνοασφάλεια, θα ήταν μάλλον δικαιολογημένο η ΕΑΚ να στραφεί προς τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, με δεδομένο ότι και εκεί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και η ΕΑΚ αδυνατεί να προσφέρει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον δε ότι, όπως ανέφερε ο κ. Μπλέτσας, οι μισθοί στην αντίστοιχη αρχή κυβερνοασφάλειας της Αλβανίας είναι σε τριπλάσια επίπεδα από την ελληνική!

    Τι δείχνουν οι έρευνες

    Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου δυναμικού. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και την ομάδα του καθηγητή κυβερνοασφάλειας, Δημήτρη Γκρίτζαλη, η ζήτηση για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται ραγδαία και οι επιχειρήσεις και οργανισμοί επιδιώκουν να ενισχύσουν την προστασία και ακεραιότητα των δεδομένων τους και την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους.

    Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσφοράς ακαδημαϊκών προγραμμάτων, κυρίως σε προπτυχιακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε δεξιότητες κυβερνοασφάλειας. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο να παρέχει βασικό τίτλο σπουδών (πτυχίο) στην κυβερνοασφάλεια. Υπάρχουν, όμως, 4 κολλέγια που παρέχουν τέτοιο τίτλο σπουδών.

    Η πλειοψηφία (65%) των εκπαιδευμένων/ καταρτιζόμενων σε κυβερνοασφάλεια προέρχεται από προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που είναι διαθέσιμα σε 5 πανεπιστήμια. Επίσης, υπάρχουν κολλέγια στην Ελλάδα, τα οποία παρέχουν εξειδίκευση, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε κυβερνοασφάλεια ή σε συναφές γνωστικό πεδίο. Επιπλέον αυτών, υπάρχουν 7 Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) που παρέχουν κατάρτιση σε κυβερνοασφάλεια ή σε συναφή γνωστικά πεδία στην Ελλάδα με περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων.

    Οι διεθνείς σύνδεσμοι επαγγελματιών (ISC2, ISACA) παρέχουν έναν αξιόλογο αριθμό πιστοποιήσεων (480) σε σειρά επιμέρους πεδίων της κυβερνοασφάλειας και των συναφών της γνωστικών πεδίων.

    Ακόμη, οι απόφοιτοι προγραμμάτων/ σεμιναρίων σε κυβερνοασφάλεια ή σε συναφή γνωστικά πεδία είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους άνδρες, χωρίς να υπάρχει αξιοσημείωτη τάση εξισορρόπησης. Η μελέτη αναφέρει ότι στην Ελλάδα, η χαμηλή αναλογία συμμετοχής των γυναικών (24-28%) στην κυβερνοασφάλεια ή σε συναφή γνωστικά πεδία ισχύει ανεξαρτήτως προγραμμάτων ακαδημαϊκών σπουδών.

    Οι μελλοντικές ανάγκς

    Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο αναγκαίες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας στο άμεσο μέλλον αφορούν την ασφάλεια στο cloud, την προστασία προσωπικών δεδομένων, το αποκαλούμενο cyber resiliency και τη διαχείριση περιστατικών.

    Επιπρόσθετα, όπως αναδείχθηκε από την έρευνα, ο εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας του μέλλοντος θα πρέπει να διαθέτει δεξιότητες, οι οποίες σχετίζονται με λειτουργικά συστήματα, τη διαχείριση δικτύων, τη διαχείριση κινδύνων, την εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και αναλυτική και δημιουργική σκέψη.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα εντάσσεται στο έργο CyberHubs του προγράμματος Erasmus, που συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας (DIGITALEUROPE). Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Ιούνιο του 2024, με τη χρήση του EUSurvey, με στόχο την καταγραφή των αναγκών σε ρόλους και δεξιότητες κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα. Συμμετείχαν στη μελέτη 140 επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους περιλαμβάνονται: πάροχοι κυβερνοασφάλειας, εταιρείες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς με εσωτερικές ανάγκες κυβερνοασφάλειας, ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλοι. Παράλληλα, η μελλοντική ζήτηση διερευνήθηκε περαιτέρω μέσω γνωμοδοτήσεων εμπειρογνωμόνων για την πρόβλεψη τάσεων και απαιτήσεων σε δεξιότητες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Λάρισα: 45χρονος βιντεοσκοπούσε ερωτικές στιγμές με τη σύντροφό του και τις «ανέβαζε» εν αγνοία της το διαδίκτυο
    Λάρισα: 45χρονος βιντεοσκοπούσε ερωτικές στιγμές με τη σύντροφό του και τις «ανέβαζε» εν αγνοία της το διαδίκτυο

    Σε κάποιες περιπτώσεις, προχωρούσε και σε πώληση σχετικού περιεχομένου

    Χειροπέδες σε έναν 45χρονο από τον Βόλο πέρασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, καθώς φέρεται πως για τέσσερα χρόνια βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές τους πράξεις, εν αγνοία συντρόφου του και στη συνέχεια τις πουλούσε στο διαδίκτυο.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», διατάχθηκε η σύλληψη και προσαγωγή του για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, που αφορούν «τη σεξουαλική ζωή προσώπου, μέσω επεξεργασίας, μετάδοσης και διάδοσης σε μη δικαιούμενα πρόσωπα, τελεσθείσας κατεξακολούθηση από υπαίτιο που είχε σκοπό προσπορισμού περιουσιακού οφέλους».
    Ειδικότερα, η διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου άσκησε δίωξη σε βάρος του 45χρονου, για τις πράξεις του από το 2016 και για τέσσερα χρόνια.
    Έχοντας τοποθετήσει στο σπίτι του τρεις κάμερες ασφαλείας, αλλά και με το κινητό του τηλέφωνο, κατέγραφε τις σεξουαλικές επαφές, τις οποίες αρχικά αποθήκευε και στη συνέχεια τις αναρτούσε σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου.

    Μάλιστα, είχε δημιουργήσει και σχετικό λογαριασμό, μέσω του οποίου φέρεται να είχε αναρτήσει εκατοντάδες βίντεο ερωτικού περιεχομένου σε διάφορες ιστοσελίδες που περιγράφονται αναλυτικά στο Ένταλμα Σύλληψης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούσε και σε πώληση σχετικού περιεχομένου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο
    Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο

    Έναν εφιάλτη ζει μια ανήλικη μαθήτρια από την Πάτρα, καθώς διαπίστωσε -εντελώς τυχαία- πως στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια παραποιημένη φωτογραφία της με ροζ περιεχόμενο.

    Το κορίτσι έπεσε θύμα κακόβουλης ενέργειας όταν άγνωστος δράστης «ψάρεψε» μια φωτογραφία της από σελίδα που διατηρούσε στα social media και μέσω διαδικασίας μοντάζ εμφάνισε την ανήλικη γυμνή και την προώθησε σε ιδιωτικές συνομιλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γνώμη», οι φωτογραφίες διοχετεύθηκαν σε φιλικά πρόσωπα της ανήλικης και το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην ίδια, η οποία δεν πίστευε αυτό που της συνέβη…

    Πήγε στο σπίτι της, ξέσπασε σε κλάματα και είπε στους γονείς της πως από μια φίλη της έμαθε πως κυκλοφορεί μια γυμνή φωτογραφία με το πρόσωπό της στο διαδίκτυο, η οποία επ’ ουδενί δεν είναι αληθινή αλλά προϊόν επεξεργασίας. Αμέσως, η μητέρα της ανήλικης πέρασε το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατήγγειλε το γεγονός και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστου, με τους αστυνομικούς να αναζητούν άμεσα τα ίχνη του διακινητή του εν λόγω υλικού και φέρεται να προέβησαν στην ταυτοποίησή του.

    Παράλληλα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως αφού έγινε ο ενδελεχής έλεγχος και αναζητήθηκαν τα ψηφιακά ίχνη της κοπέλας, διαπιστώθηκε ότι από τις σελίδες της δεν είχε διακινηθεί τέτοιο υλικό και ούτε βρέθηκαν στη συλλογή της αντίστοιχες φωτογραφίες.

    Το αδίκημα της διακίνησης παράνομου και ψεύτικου υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενo. Από την Αστυνομία θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του δράστη και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»
    Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

    «Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»

    «Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Αυτό το νέο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα παρέχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων αρωγών βασικής υποστήριξης. Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την παράδοση βοήθειας στη Βηρυτό μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων»
    Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων»

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη συνύπαρξη λύκων και τοπικών κοινωνιών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το European Environmental Bureau (EEB) Ο κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που να διασφαλίζουν τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και την προστασία των λύκων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια, εκτός της αύξησης των ζωοτροφών, του ενεργειακού κόστους και των απωλειών ζωικού κεφαλαίου, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανώλης, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων από λύκους, που καταστρέφουν τα κοπάδια τους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία τόνισε και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές.

    Οι κτηνοτρόφοι επεσήμανε ο ευρωβουλευτής δεν είναι απλώς παραγωγοί – είναι οι θεματοφύλακες της υπαίθρου και του φυσικού περιβάλλοντος. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από αυτούς δεν θα οδηγήσει μόνο στην οικονομική καταστροφή, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία των αγροτικών περιοχών.

    arnaoutoglou kom lukoi 2

    Η προστασία των λύκων τόνισε ο κ. Αρναούτογλου είναι πράγματι μια επιτυχία για τη βιοποικιλότητα, αλλά η επιβίωση των κτηνοτρόφων μας είναι εξίσου κρίσιμη. Πρέπει να βρούμε πρόσθεσε έναν βιώσιμο τρόπο να συνυπάρξουν οι κτηνοτρόφοι με τους λύκους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών μας περιοχών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν άμεσα σε δύο βασικούς άξονες εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής:

    - Στήριξη των κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις και μέτρα πρόληψης: Είναι απαραίτητο να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο, παρέχοντας άμεση αποζημίωση για τις ζημιές, αλλά και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φρακτών, τη χρήση σκύλων φύλαξης και την ενίσχυση της παρουσίας βοσκών. Αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν περισσότερο μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

    - Προστασία των λύκων με παράλληλη διαχείριση: Η παρουσία των λύκων είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία, αλλά απαιτείται καλύτερη διαχείριση του πληθυσμού τους. Πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης των λύκων, όπως προβλέπει η Οδηγία για τους Οικοτόπους και η Σύμβαση της Βέρνης.

    Τέλος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο και παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Αν αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείψουν τις περιοχές τους υποστήριξε, η κοινωνική και οικονομική υποδομή της υπαίθρου θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρέπει να στηριχθούν όχι μόνο με οικονομικά μέσα, αλλά και με την πολιτική βούληση να διατηρηθούν οι αγροτικές περιοχές ζωντανές και βιώσιμες για τις επόμενες γενιές.

    Για επικοινωνία: [email protected] Tel. +306971926994

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο
    Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο

    Μείζονα απειλή για την αλιεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κρίσιμο ζήτημα της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το συγκεκριμένο είδος, που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, αποτελεί σοβαρή απειλή για την αλιεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομική επιβίωση των παράκτιων περιοχών. Η τοξική τετροδοτοξίνη που περιέχει το ψάρι καθιστά επικίνδυνη την κατανάλωσή του, ενώ η παρουσία του πλήττει και άλλα θαλάσσια είδη και προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό των αλιέων.

    Ο κ. Αρναούτογλου, μαζί με τους Σοσιαλιστές συναδέλφους του, καλεί την Κομισιόν να δράσει άμεσα, υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

    Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και της αλιευτικής οικονομίας στις παράκτιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    Θα υπάρξει χρηματοδότηση για προγράμματα αποζημίωσης των αλιέων που έχουν πληγεί από τον Λαγοκέφαλο, αλλά και προώθηση εναλλακτικών μεθόδων αλιείας;

    Ποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου για την ανάπτυξη μιας κοινής διακρατικής στρατηγικής καταπολέμησης του είδους;

    Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία της αλιευτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google
    Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google

    Το πρόστιμο είχε επιβληθεί το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση – Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση

    Στην ακύρωση του προστίμου ύψους 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε επιβάλλει η Κομισιόν στην Google το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «διέπραξε σφάλματα» στην αξιολόγησή του.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
    Γιατί είχε επιβληθεί το πρόστιμο

    Η Κομισιόν είχε υποβάλλει το πρόστιμο για υπόθεση που αφορούσε το διαφημιστικό τμήμα της Google, AdSense.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google είχε επιβάλλει σειρά περιοριστικών όρων στα συμβόλαιά της με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους, (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

    Η τότε Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε κάνει λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό.

    «Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», είχε πει η Ευρωπαία Επίτροπος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας
    Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

    «Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο για το οποίο επελέγη ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε τα εξής:

    «Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

    Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

    Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

    Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

    Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

    Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

    Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο