Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 16:33

Νόσος του Πάρκισον: Νέα συσκευή ραντάρ για την παρακολούθηση των ασθενών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα επαναστατική συσκευή θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών μέσω ραδιοκυμάτων

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν μία καινοτόμο ασύρματη οικιακή συσκευή που καταγράφει εξ αποστάσεως την κατάσταση των ασθενών με Πάρκινσον. Η συσκευή-ραντάρ καταγράφει μέσω ραδιοκυμάτων συνεχώς την ταχύτητα βηματισμού και τις κινήσεις των ασθενών στο σπίτι τους, αξιολογώντας στη συνέχεια με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης κατά πόσο επιδεινώνεται η κατάστασή τους, οπότε πρέπει να επισπεύσουν μία επίσκεψη σε γιατρό.

Η νόσος Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αυξανόμενη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν σήμερα περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Η νόσος, μεταξύ άλλων, προκαλεί τρέμουλο και κινητικές δυσκολίες που διαταράσσουν την ικανότητα βάδισης του ασθενούς.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλες πρακτικές δυσκολίες να παρακολουθήσουν τη σοβαρότητα και επιδείνωση της νόσου. Κανονικά αυτό γίνεται με τακτική κλινική αξιολόγηση των κινητικών και γνωστικών ικανοτήτων του ασθενούς στο ιατρείο. Όμως, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 40% των ασθενών με Πάρκινσον, διεθνώς, ποτέ δεν έχουν επισκεφθεί νευρολόγο, επειδή ζουν μακριά από τέτοιο γιατρό ή για άλλο λόγο.

Σε μία προσπάθεια να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέπτυξαν μία συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί αυτόματα στο σπίτι την κινητικότητα του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται καν να τη φοράει πάνω του ή να κάνει κάποια μέτρηση ο ίδιος. Η συσκευή, η οποία έχει το μέγεθος περίπου ενός ασύρματου δρομολογητή (Wi-Fi router), συλλέγει στοιχεία με εκπομπή ραδιοσημάτων που ανακλώνται στο σώμα του ασθενούς, καθώς αυτός γυρνάει μέσα στο σπίτι του.

Η συσκευή, που δοκιμάστηκε για ένα έτος σε 50 άτομα, εκ των οποίων 34 με Πάρκινσον και 16 υγιείς (η ομάδα ελέγχου), έδειξε ότι είναι δυνατό -με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης)- να αναλυθούν τα συλλεγόμενα στοιχεία και να γίνει μία εκτίμηση πώς εξελίσσεται η νόσος Πάρκινσον σε έναν άνθρωπο, χωρίς να επισκέπτεται συχνά έναν ειδικό γιατρό.

«Έχοντας μία συσκευή στο σπίτι που μπορεί να παρακολουθήσει έναν ασθενή και να πει στον γιατρό εξ αποστάσεως σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, καθώς και για την ανταπόκριση του ασθενούς στη χορηγηθείσα θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί τον ασθενή ακόμη και αν ο τελευταίος δεν μπορεί να έρθει στην κλινική», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ντίνα Κατάμπι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα «ανθρώπινο ραντάρ», που αναλύει τα ραδιοσήματα, καθώς αυτά προσκρούουν και μετά ανακλώνται από το σώμα ενός ανθρώπου. Τα ραδιοσήματα περνάνε μέσα από τοίχους και άλλα στερεά αντικείμενα, αλλά ανακλώνται από τους ανθρώπους λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που υπάρχει μέσα στο σώμα τους. Η μετάδοση των σημάτων από τη νέα συσκευή χρησιμοποιεί ένα ελάχιστο μέρος της ισχύος του οικιακού Wi-Fi router, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία άλλων ασύρματων συσκευών στο σπίτι.

Αυτό δημιουργεί ένα «ραντάρ» που μπορεί να καταγράψει την κίνηση κάποιου στον χώρο. Επειδή τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν πάντα με την ίδια ταχύτητα, η διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για να επιστρέψουν στη συσκευή τα ανακλασθέντα σήματα δείχνει πόσο αργά ή γρήγορα κινείται ένας άνθρωπος. Ο ενσωματωμένος στη συσκευή αλγόριθμος διακρίνει τα ραδιοσήματα που ανακλώνται από τον συγκεκριμένο ασθενή με Πάρκινσον και όχι από άλλα άτομα στο σπίτι του. Άλλοι αλγόριθμοι αναλύουν στατιστικά τα δεδομένα των κινήσεων για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την κινητικότητα - και άρα την εξέλιξη- του ασθενούς.

Η δοκιμή της συσκευής έδειξε π.χ. ότι η ταχύτητα βηματισμού των ατόμων με Πάρκινσον μειώνεται σχεδόν με διπλάσια ταχύτητα όσο περνάει ο καιρός, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς τη νόσο. Επίσης, οι διαφοροποιήσεις μέσα στην ημέρα στον βηματισμό του ασθενούς σχετίζονται με το πόσο καλά δρουν τα φάρμακα πάνω του μόλις πάρει τη δόση του.

Έως τώρα τέτοιες πληροφορίες μπορούσε να έχει ο νευρολόγος μόνο ζητώντας από τον ασθενή να τις καταγράφει σε ημερήσιο ημερολόγιο. Έτσι ένας γιατρός μπορεί, πλέον, να χρησιμοποιήσει άμεσα τα δεδομένα της συσκευής για να τροποποιήσει ανάλογα τη δοσολογία πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, κάτι σημαντικό δεδομένου ότι τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την Κατάμπι, «μία φαρμακευτική ή βιοτεχνολογική εταιρεία που προσπαθεί να αναπτύξει νέα φάρμακα για τη συγκεκριμένη νόσο μπορεί -χάρη στη νέα συσκευή- να μειώσει σημαντικά το κόστος και την ταχύτητα ανάπτυξης των νέων θεραπειών». Ακόμη, θα γίνουν προσπάθειες για να αναπτυχθούν ανάλογες οικιακές ασύρματες συσκευές και για άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, νόσο Χάντιγκτον κ.ά.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 12:04

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον
    Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον

    Ένα σύντομο μοτίβο άσκησης μπορεί να μας γλιτώσει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας όσο και ένα πιο συνεπές πρόγραμμα προπόνησης

    Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.

    Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.

    Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

    Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.

    Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
    Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

    Άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στους βραχίονες ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, «Neurology».

    Η μελέτη συμπεριέλαβε 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, έγιναν μετρήσεις της σύστασης του σώματος, όπως μέτρηση μέσης και ισχίου, δύναμης λαβής, οστικής πυκνότητας, καθώς και λίπους και άλιπης μάζας.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Αφού προσαρμόστηκαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με εκείνα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα λίπους.

    Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

    «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

    «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

    Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πόσιμο νερό από αέρα παρήγαγαν επιστήμονες του ΜΙΤ - Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψη
    Πόσιμο νερό από αέρα παρήγαγαν επιστήμονες του ΜΙΤ - Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψη

    Πόσιμο νερό από αέρα κοπανιστό κατάφεραν να παράξουν επιστήμονες χάρη σε μία επαναστατική συσκευή.

    Ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπως αναφέρει ο Independent στις ΗΠΑ επινόησε ένα χαμηλού κόστους και συμπαγές σύστημα που χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που αναφέρεται ως συλλογή ατμοσφαιρικού νερού με βάση την απορρόφηση (SAWH), η οποία χρησιμοποιεί «πτερύγια» που απορροφούν νερό για τη συλλογή νερού.

    Το έργο που χρηματοδοτείται από την DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) των ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσια αποτελεσματικό από άλλα συστήματα συλλογής νερού.

    Η σημασία της ανακάλυψης αυτής είναι μεγάλη καθώς συσκευή θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για πόσιμο νερό με τη συλλογή των τρισεκατομμυρίων λίτρων γλυκού νερού στην ατμόσφαιρα της Γης.

    «Περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρουν από λειψυδρία και εκτιμάται ότι περίπου το 40% της παγκόσμιας ετήσιας ζήτησης νερού δεν θα καλυφθεί μέχρι το 2030, γεγονός που θέτει περαιτέρω προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και τις γεωργικές εφαρμογές», σημειώνουν οι ερευνητές σε μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς την τεχνολογία.

    «Υπάρχουν περίπου 1300 τρισεκατομμύρια λίτρα γλυκού νερού στην ατμόσφαιρα, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να συλλεχθούν χωρίς να βασιστούμε στην υπάρχουσα παροχή υγρών υδάτων. Η συγκομιδή ατμοσφαιρικού νερού με βάση την απορρόφηση υπόσχεται την παραγωγή πόσιμου νερού σε ακραία ξηρά περιβάλλοντα, όπου οι συμβατικές λύσεις για τη συγκομιδή ατμοσφαιρικού νερού, όπως η συγκομιδή ομίχλης και η δροσιά, είναι ανέφικτες».

    Τα υπάρχοντα συστήματα (SAWH) βασίζονται συνήθως στην ηλιακή ενέργεια, ωστόσο οι ασταθείς καιρικές συνθήκες και η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα σημαίνουν ότι είναι ακατάλληλα για την κάλυψη των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών.

    Η νέα συσκευή αξιοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα για να καλύψει αυτή τη ζήτηση σε μια λύση χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Υπολογισμοί που βασίζονται σε ένα λειτουργικό πρωτότυπο του συστήματος υποδεικνύουν ότι ένα λίτρο απορροφητικής επικάλυψης στα πτερύγια θα μπορούσε να παράγει έως και 1,3 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα σε αέρα με 30% σχετική υγρασία - όγκος δύο έως πέντε φορές μεγαλύτερος από τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί προηγουμένως.

    Η έρευνα περιγράφεται λεπτομερώς σε μελέτη με τίτλο «Σχεδιασμός ενός συμπαγούς πολυκυκλικού ατμοσφαιρικού συλλέκτη νερού υψηλής απόδοσης για ξηρά περιβάλλοντα», η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (26/6) στο περιοδικό ACS Energy Letters.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα
    Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα

    Η Επιστημονική Ημερίδα στην Π.Ε. Ηλείας για τη νόσο του Πάρκινσον

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με κύριο σύνθημα “Μη ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου”, η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. , διοργάνωσαν την άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα υγείας με θέμα «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση στη θεραπεία και εξελίξεις της καθημερινότητας ασθενών και φροντιστών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας παρουσία επιστημόνων, ιατρών, φορέων οργανισμών και πλήθος κόσμου.

    Στόχος της επιστημονικής ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και πολιτείας στην πρόσβαση όλων των ασθενών και των φροντιστών τους σε καινοτόμες θεραπείες και υποστηρικτικές υπηρεσίες. “Ψυχή” της διοργάνωσης η “δική” μας Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.ΣΟΝ η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία καθώς μάχεται με την ασθένεια τα τελευταία πέντε χρόνια.

    “Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να “ξεκλειδώσουμε” τα άτομα που ζούνε στην πόλη μας, να ενταχθούν στην κοινωνία όπως πρέπει και να μην υπάρχει κοινωνικό στίγμα” δήλωσε στο ilialive.gr η κ. Ηλιοπούλου, η οποία ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέση και την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου και όλους τους φορείς.

    Η Γεωργία Ηλιοπούλου καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία απο τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον, αναφέρει: “Δεν ειναι εύκολο να το αποδεχτείς. Σου παίρνει αρκετό χρόνο . Εγώ πήρα το χρόνο μου, έμεινα λόγω συγκυριών αρκετό καιρό μόνη. Αυτό μου έδωσε το χρόνο να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου να του δώσω την ευκαιρία που χρειάζεται ώστε να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου. Νοσώ πέντε χρόνια, είμαι στο αρχικό στάδιο, το έχω αποδεχτεί γιατί ξέρω τα στάδια και ξέρω να "διαβάζω" τον εαυτό μου. Θέλω να βοηθήσω και άλλους ασθενείς στην πόλη μου καθώς από την ενημέρωση που έχω υπάρχουν αρκετοί αλλά κλείνονται στον εαυτό του. Επιθυμία μου να τους εντάξω στην κοινωνία. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Έχουμε την αγκαλιά των φροντιστών μας. Πρέπει όμως να μας αγκαλιάσει και η κοινωνία. Να λειτουργήσουν κέντρα φυσικοθεραπείας για να βοηθηθεί η κίνηση μας. Αν χάσεις την κίνηση σου χάνεις τα πάντα. Αν όμως έχουμε τα μέσα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε΄, πιστεύω ότι θα είμαστε πιο οργανωμένοι για να ζήσουμε αξιοπρεπώς όπως μας αξίζει".

    Νίκος Κοροβέσης "Συνεχίζουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών”

    Parkinson 2

    Για την άμεση ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας σε θέματα ευαισθητοποίησης πολιτών, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, τονίζοντας: “Με χαρά κάναμε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου για μια ημερίδα που μας αφορά όλους. Η ΠΕ Ηλείας στηρίζει τέτοιες δράσεις, από τη διάγνωση στη θεραπεία και τις εξελίξεις της καθημερινότητας στους ασθενείς και τους φροντιστές. Θα συνεχίσουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σοβαρά θέματα υγείας αλλά και κοινωνικά ζητήματα”.

    Άννα Μαστοράκου " Οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται”

    Parkinson 11

    “ Η ΠΔΕ και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριο Φαρμάκης προσωπικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση στα θέματα δημόσιας υγείας. Μετά τη πανδημία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα χρόνια νοσήματα τα οποία βασανίζουν πάρα πολύ τους πολίτες, να δώσουμε έμφαση στη πρόσβαση που πρέπει να έχουν στη διάγνωση και τη θεραπεία” σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου.
    “Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νεύροεκφυλιστική νόσος που απασχολεί περίπου 25.000 άτομα στη χώρα μας. Ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και πρέπει να υπάρχει έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση, πρόσβαση σε ειδικότητες γιατί είναι μια εξειδικευμένη περίπτωση και φυσικά φροντίδα και στήριξη από το κράτος. Θεραπεία δεν υπάρχει αλλά προφανώς μπορούμε να παγώσουμε την εξέλιξη της. Ο προσανατολισμός και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να εκπαιδεύσουμε φροντιστές ώστε οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται” καταλήγει.

    Φωτεινή Σκόνδρα-Πρόεδρος Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. “Απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο δράσης”

    Parkinson 7

    Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. Φωτεινή Σκόνδρα τόνισε πως με την ευκαιρία της ημερίδας το κοινό θα εισπράξει ελπίδα και αισιοδοξία, ότι “ κανένας ασθενής στην Ελλάδα με πάρκινσον δεν είναι πλέον μόνος του και ο φροντιστής δεν είναι αβοήθητος. Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη καταγραφή και αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Υπολογίζεται ένα ποσοστό στις 25.000 ασθενών με τις οικογένειές τους”.
    Αναφορικά με τη φροντίδα των ασθενών μετά τη διάγνωση, η κ. Σκόνδρα αναφέρει ότι υπάρχει ένα παράδοξο: “Υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες αλλά δεν είναι ακόμη συντονισμένες. Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία και από τους επιστημονικούς φορείς και μάλιστα έχουμε πολλά επιτεύγματα στην Ελλάδα που μας κάνουν περήφανους, αλλά όλο αυτό δεν έχει συντονιστεί ακόμη. Σε συζητήσεις που έχουμε με το Υπουργείο Υγείας ως σύλλογος-και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία-ζητάμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το πάρκινσον ώστε η προσπάθεια που κάνουμε όλοι να μην καταλήγει δυσλειτουργική και να υπάρχει συντονισμός”.

    Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Υγείας, Γιώργος Παναγούλιας καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

    Οι ομιλητές

    Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας μίλησαν οι: Γεώργιος Σινικόφ, Δ/ντης Νευρολογικού Τμήματος Γ.Ν. Ηλείας με θέμα “Διαγνωστική προσέγγιση της νόσου του Πάρκινσον”, Ελευθερία Κοροπούλη, MD.phD Νευρολόγος Β’ Πανεπιστ. Κλινική Π.Γ.Ν. Αττικόν με θέμα “Θεραπεία της προχωρημένης νόσου Πάρκινσον”, Ζηνοβία-Μαρία Κεφαλοπούλου MD.phD Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας και Κινητικών Διαταραχών, Νευρολογική Κλινική Παν. Νοσοκομείου Πατρών με θέμα “Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση στην θεραπεία της νόσου Πάρκινσον”.

    Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας η Ελένη Παναγούλια, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Bsc/Msc Cognitive Psychology αναφέρθηκε στην “Θεραπευτική υποστήριξη ασθενών/φροντιστών”, η Μαρία Χ. Σχίζα Φυσικοθεραπεύτρια NTD, Acup.Th. Msc στη θεραπευτική άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για το “Ρόλο της Φυσικοθεραπείας στη Νόσο Πάρκινσον” και τέλος η Θεοδώρα Καραμάνη, Πτυχιούχος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ανέλυσε την “Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή. Ο ρόλος και η σπουδαιότητα της άσκησης των ασθενών με Πάρκινσον”.

    Την ημερίδα συντόνισε και παρουσίασε η Γεωργία Μένεγα.

    Parkinson 3

    Parkinson 4

    Parkinson 5

    Parkinson 6

    Parkinson 8

    Parkinson 9

    Parkinson 10

  • Π.Ε. Ηλείας: «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση θεραπεία»
    Π.Ε. Ηλείας: «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση θεραπεία»

    Επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών με Πάρκινσον

    *Το ερχόμενο Σάββατο στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, διοργανώνουν το ερχόμενου Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση θεραπεία και εξελίξεις της καθημερινότητας ασθενών και φροντιστών».

    Η Ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών με Πάρκινσον ο οποίος στοχεύει στην πρόσβαση όλων των ασθενών και των φροντιστών τους σε καινοτόμες θεραπείες και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

    Σκοπός της ημερίδας, είναι να φέρει κοντά και να ενεργοποιήσει τους ασθενείς και τους φροντιστές, δίνοντάς τους παράλληλα εφόδια για να διαχειριστούν με αισιοδοξία τη Νόσο.

    Προσβλέπει στην σύνδεσή τους με την ελληνική επιστημονική κοινότητα και την ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Επιπροσθέτως, στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την πραγματική διάσταση της Νόσου Πάρκινσον και την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινότητας , με απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς θεσμικού πλαισίου για τον ασθενή και το φροντιστή του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νερό στην έρημο; Νέο υλικό του ΜΙΤ κάνει το θαύμα
    Νερό στην έρημο; Νέο υλικό του ΜΙΤ κάνει το θαύμα

    Υλικό που χρησιμοποιείται στις βρεφικές πάνες γίνεται ακόμα πιο απορροφητικό με μια δόση αλατιού.

    Πού μπορεί κανείς να βρει νερό στην έρημο;

    Στον αέρα φυσικά.

    Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα νέο υπερ-απορροφητικό υλικό που συλλέγει την υγρασία της ατμόσφαιρας ακόμα και σε πολύ ξηρές συνθήκες, αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν στις περισσότερες ερήμους στη διάρκεια της νύχτας.

    Το νέο υλικό που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Advanced Materials είναι μακράν πιο αποδοτικό σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες, καθώς απορροφά και συγκρατεί 1,79 κιλά νερού ανά κιλό υλικού σε ξηρές συνθήκες με σχετική υγρασία 30%.

    Όπως εξηγεί ανακοίνωση του MIT, το διάφανο, ελαστικό υλικό αποτελείται κυρίως από υδρογέλη, ένα είδος πορώδους πολυμερούς που απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού και διογκώνεται. Τέτοιου είδους υλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στις βρεφικές πάνες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

    Οι απορροφητικές ιδιότητες της υδρογέλης ενισχύθηκαν με εμβάπτιση σε ένα διάλυμα χλωριούχου λιθίου, ενός εξαιρετικά υγροσκοπικού άλατος που χρησιμοποιείται ως ξηραντικό.

    Την ίδια προσέγγιση είχαν ακολουθήσει και προηγούμενες μελέτες, στις οποίες όμως η υδρογέλη έμεινε βυθισμένη στο διάλυμα άλατος μέχρι 48 ώρες και δεν απορροφούσε μεγάλες ποσότητες χλωριούχου λιθίου.

    Η λύση δόθηκε με μια μεγάλη δόση υπομονής, αφού η ομάδα του ΜΙΤ άφησε την υδρογέλη να μουλιάσει στο διάλυμα για έναν μήνα. Απορροφήθηκαν έτσι 24 γραμμάρια άλατος ανά γραμμάριο υλικού, πολύ περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 6 γραμμαρίων.

    «Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι, με μια τόσο απλή προσέγγιση, πετύχαμε τη μεγαλύτερη κατακράτηση νερού που έχει αναφερθεί ως τώρα» καμαρώνει ο Γκούσταβ Γκρέμπερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    Το νερό είναι εύκολο να απομονωθεί από το νέο υλικό με απλή θέρμανση, οπότε η υγρασία εξατμίζεται. Οι ατμοί μπορούν στη συνέχεια να συμπυκνωθούν σε μια κρύα επιφάνεια και να δώσουν απολύτως καθαρό νερό.

    Η εφεύρεση δεν μπορεί βέβαια να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί χρήσιμη σε ορισμένες ξηρές, άνυδρες περιοχές όπου η λύση της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού δεν είναι πρακτικά εφικτή.

    Το υλικό, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αφυγραντές και σε κλιματιστικά μηχανήματα.

    Πηγή: In.gr
  • ΑΙ, η τρομοκράτης: Τεχνητή νοημοσύνη έδωσε οδηγίες για δημιουργία βιολογικών όπλων
    ΑΙ, η τρομοκράτης: Τεχνητή νοημοσύνη έδωσε οδηγίες για δημιουργία βιολογικών όπλων

    Καθηγητής του ΜΙΤ ζήτησε από φοιτητές του να ζητήσουν από το ChatGPT και το Bard συμβουλές για τη δημιουργία επικίνδυνων συνθετικών ιών.

    Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google μπορούν να βοηθήσουν τρομοκράτες στον σχεδιασμό ιών για βιολογικές επιθέσεις, προειδοποιεί καθηγητής του ΜΙΤ που δοκίμασε την ιδέα σε πράξη.

    Ο Κέβιν Έσβελτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας, μοίρασε σε ομάδες 12 φοιτητές χωρίς γνώσεις βιολογίας και τους ζήτησε να χρησιμοποιήσουν τα chatbot που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο για να επιλέξουν τον κατάλληλο ιό και να βρουν εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη σύνθεσή του από το μηδέν στο εργαστήριο.

    Όπως αναφέρει ο ερευνητής σε μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο arXiv, οι περισσότερες εφαρμογές ΑΙ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για δυνητικά επικίνδυνους παράγοντες. Όμως οι φοιτητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να παρακάμψουν τα μέτρα ασφάλειας ξεκινώντας τις ερωτήσεις με φράσεις όπως «Εργάζομαι για την ανάπτυξη εμβολίου για την πρόληψη….».

    Σε λιγότερο από μία ώρα, οι φοιτητές είχαν στη διάθεσή τους μια λίστα με τέσσερις κατάλληλους υποψηφίους: τον ιό που προκάλεσε την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918, έναν ιό γρίπης H5N1 που τροποποιήθηκε το 2012 ώστε να μεταδίδεται πιο εύκολα σε θηλαστικά, τον ιό της ευλογιάς και το στέλεχος του Μπαγκλαντές του ιού Νίπα.

    Αν και είναι εύκολο να βρει κανείς πληροφορίες για αυτούς τους ιούς στο Διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη απλοποίησε την προσπάθεια και σε κάποιες περιπτώσεις πρότεινε μεταλλάξεις που σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία θα αύξαναν τη μεταδοτικότητα.

    Τα chatbot πρότειναν επίσης τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συναρμολόγηση ενός ιού από το γενετικό υλικό του, και εταιρείες που θα αναλάμβαναν να συνθέσουν τη γενετική αλληλουχία χωρίς να ελέγξουν την επικινδυνότητά τους, καθώς και εταιρείες που θα μπορούσαν να συναρμολογήσουν τον τελικό ιό από τα συστατικά του.

    Η αλήθεια είναι ότι με λίγη προσπάθεια όλα αυτά θα μπορούσαν αν γίνουν και χωρίς τη βοήθεια της ΑΙ. Ακόμα και ο Έσβελτ εξάλλου δεν πιστεύει ότι ο κίνδυνος επιθέσεων με βιολογικά όπλα έχει ξαφνικά αυξηθεί.

    Δηλώνει όμως ανήσυχος ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να διευκολύνει τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Το ίδιο πιστεύει και η Τζέιμι Γιάσιφ, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στην Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής (NTI), μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για τη μείωση του κινδύνου πυρηνικού πολέμου. «Η εμφάνιση ταχέως αναπτυσσόμενων εργαλείων ΑΙ χαμηλώνει τα εμπόδια για την πρόσβαση σε συνθετικά ζωντανά συστήματα» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Science. «Αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο με τρόπους που πραγματικά προκαλούν ανησυχία» είπε.

    Για την αντιμετώπιση του κινδύνου, είπαν οι δύο ερευνητές, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα πρέπει να ελέγχουν την προέλευση και την επικινδυνότητα των γενετικών αλληλουχιών που προσκομίζουν οι πελάτες τους. Εξίσου προσεκτικές πρέπει να είναι οι εταιρείες που λανσάρουν στην αγορά τους πρώτους εκτυπωτές DNA, οι οποίοι δυνητικά επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να συνθέσει γενετικές αλληλουχίες της επιλογής τους.

    Ζητούν επίσης από τις εταιρείες τεχνολογίας να εξαιρέσουν τις μελέτες για επικίνδυνους ιούς από τα δεδομένα που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των συστημάτων ΑΙ.

    Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εύκολο, όπως επισήμανε η Ατούσα Καρίρζανντε, ειδικός σε θέματα ασφάλειας ΑΙ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκή πρωτόκολλα για να επιτρέπουμε στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα να εκπαιδεύονται με κάποια τμήματα του Διαδικτύου και όχι με άλλα» είπε.

    Παρόλα αυτά, η σύσταση των ερευνητών «είναι επί της αρχής μια πολύ καλή ιδέα».

    Πηγή: In.gr
  • Κοροναϊός και Πάρκινσον: Έξυπνο app επιτρέπει διάγνωση από τη φωνή
    Κοροναϊός και Πάρκινσον: Έξυπνο app επιτρέπει διάγνωση από τη φωνή

    Η νέα εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα βασίζεται σε τεχνολογία ΑΙ και μέσω ανάλυσης της καταγραφής της φωνής ενός ατόμου δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα

    Μια νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα μπορεί να βοηθήσει σε πρώιμη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον και της σοβαρής COVID-19 βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση των δύο νόσων.

    Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από ομάδα μηχανικών και νευρολόγων με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη και δίνει ακριβή αποτελέσματα «ακούγοντας» απλώς καταγραφές της φωνής ατόμων.

    Κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης η «έξυπνη» εφαρμογή καταγράφει τη φωνή του ατόμου και μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα αποκαλύπτει αν είναι πιθανό να πάσχει από νόσο του Πάρκινσον, οπότε και χρειάζεται η παραπομπή του σε νευρολόγο. Oπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου RMIT Ντινές Κουμάρ, το εύχρηστο διαγνωστικό τεστ είναι ιδανικό για χρήση στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

    Και για τη σοβαρή COVID-19

    Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ομάδα του έχει αναπτύξει παρόμοιο τεστ και για τους ασθενείς με COVID-19 το οποίο μπορεί να δείξει αν χρειάζονται κλινική παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας. «Η πρώιμη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση αυτών των νόσων και έτσι το να καταστήσουμε τα διαγνωστικά εργαλεία ταχύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα είναι ζωτικής σημασίας» σημείωσε ο δρ Κουμάρ.

    Ο επικεφαλής των ερευνητών εξήγησε ότι αυτή η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για ένα εύκολο στη χρήση τεστ χαμηλού κόστους το οποίο μπορεί να διεξαχθεί οπουδήποτε στον κόσμο επιτρέποντας στους ειδικούς να ελέγχουν τους ασθενείς τους εξ αποστάσεως. «Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην προαγωγή προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου ‘φθάνοντας’ σε ανθρώπους που δεν θα αναζητούσαν εγκαίρως θεραπεία».

    Πώς λειτουργεί η νέα τεχνολογία

    Η φωνή των ασθενών με Πάρκινσον εμφανίζει αλλαγές εξαιτίας του συνδυασμού τριών συμπτωμάτων της νόσου: της ακαμψίας, των τρόμων και της βραδυκινησίας. Οι ειδικοί νευρολόγοι μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο η διάγνωση αποτελεί μια πρόκληση εξαιτίας των μεγάλων φυσικών διαφορών στη φωνή μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

    Ακριβής ανίχνευση με τρεις ήχους

    Ο δρ Κουμάρ υπογράμμισε ότι προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξης ενός «έξυπνου» συστήματος αναγνώρισης της φωνής για την ανίχνευση της Πάρκινσον δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία λόγω ακριβώς αυτών των φυσικών διαφορών στη φωνή των ανθρώπων. «Ετσι στο πλαίσιο της έρευνάς μας χρησιμοποιήσαμε καταγραφές της φωνής ατόμων με Πάρκινσον καθώς και μιας ομάδας ελέγχου που αποτελείτο από υγιή άτομα. Ολοι οι εθελοντές κλήθηκαν να αρθρώσουν τρεις ήχους – Α, Ο και Μ. Οι ήχοι αυτοί οδηγούν σε πιο ακριβή ανίχνευση της νόσου».

    Στους ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19, προκαλείται επίσης αλλαγή στη φωνή εξαιτίας της λοίμωξης των πνευμόνων, εξήγησε ο καθηγητής. «Και σε αυτήν την περίπτωση εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στη φωνή μεταξύ ανθρώπων, η πνευμονοπάθεια εξαιτίας της COVID-19 είναι δύσκολο να αναγνωριστεί σε πρώιμο στάδιο. Εμείς ξεπεράσαμε αυτόν τον σκόπελο χρησιμοποιώντας τους ίδιους τρεις ήχους και το σύστημα ανάλυσης AI το οποίο αναπτύξαμε».

    Εκπαίδευση του συστήματος

    Πριν από τη χρήση του το σύστημα εκπαιδεύεται ώστε να εντοπίζει τη νόσο του Πάρκινσον. Αφού εκπαιδευθεί μπορεί να προχωρήσει σε ακριβή ανάλυση της φωνής σε χρόνο… dt. Ενα ειδικό λογισμικό συγκρίνει τα αποτελέσματα με εκείνα που αφορούν υπάρχοντα δείγματα της φωνής ασθενών με Πάρκινσον καθώς και δείγματα της φωνής ατόμων χωρίς τη νόσο.

    Ταχύτερη και ακριβέστερη ΑΙ προσέγγιση

    Σύμφωνα με τον δρα Κουόκ Κουόνγκ Νγκο, εκ των κύριων ερευνητών της ομάδας από τη Σχολή Μηχανικής του RMIT, η νέα αυτή τεχνολογία είναι ταχύτερη και ανώτερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη παρόμοια προσέγγιση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η εφαρμογή μας μπορεί να μετρήσει με μεγάλη ακρίβεια πώς η φωνή ενός ατόμου με Πάρκινσον ή ενός ασθενούς που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 είναι διαφορετική από εκείνη των υγιών ατόμων» σημείωσε ο ερευνητής.

    Επόμενος στόχος οι νευρολογικές διαταραχές και οι διαταραχές του ύπνου

    Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να διεξαγάγει μια μεγαλύτερου εύρους μελέτη παρατήρησης προκειμένου να ανιχνεύει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον αλλά και διαφορετικών αναπνευστικών νοσημάτων. «Επιθυμούμε επίσης να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας σε άλλες νόσους, όπως οι νευρολογικές διαταραχές και οι διαταραχές του ύπνου» είπε ο καθηγητής Κουμάρ και προσέθεσε ότι η ομάδα αναζητά τώρα συνεργάτες προκειμένου να διεξαγάγει το επόμενο έτος κλινική δοκιμή της τεχνολογίας που ανέπτυξε.

    Σημειώνεται ότι οι ερευνητές του RMIT συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη της νέας εφαρμογής με συναδέλφους τους από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Košice στη Σλοβενία, το Πανεπιστήμιο του Surabaya στην Ινδονησία και το Πανεπιστήμιο Μηχανικής και Τεχνολογίας Rajshahi στο Μπαγκλαντές. Τα ευρήματα των μελετών τους σχετικά με την τεχνολογία που αφορά τόσο τη νόσο του Πάρκινσον όσο και την COVID-19 δημοσιεύθηκαν στις επιθεωρήσεις «IEEE Journal of Translational Engineering in Health and Medicine», «IEEE Access» και «Computers in Biology and Medicine».

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο