Τεχνολογία

NASA: Η εκπληκτική θέα της Γης από την κάψουλα Orion της αποστολής Artemis 1

NASA: Η εκπληκτική θέα της Γης από την κάψουλα Orion της αποστολής Artemis 1

Εκπληκτικές εικόνες

Εκπληκτικές εικόνες που κατέγραψε η κάψουλα Orion της φιλόδοξης αποστολής Artemis 1 μοιράστηκε η NASA μέσω των λογαριασμών της στα social media. «Βλέπουμε τη Γη από 58.000 μίλια μακριά» έγραφε η λεζάντα ανάρτησης που περιλάμβανε δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξαν οι κάμερες του Orion.

Η αποστολή Artemis 1 πρόκειται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του Artemis, του νέου μεγάλου προγράμματος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στο δορυφόρο της Γης.

As @NASA_Orion begins the #Artemis I mission to the Moon, the spacecraft captured these stunning views of our home planet. pic.twitter.com/Pzk3PDt7sd

— NASA Artemis (@NASAArtemis) November 16, 2022

Οι επιπλοκές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η αποστολή σε διάφορες φάσεις της είναι πολλές, όμως η πρώτη χθεσινή απογείωση του γιγάντιου πυραύλου ύψους 98 μέτρων, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία, είναι ήδη μεγάλη επιτυχία για τη NASA. Ο πύραυλος, που φέρει την ονομασία SLS (Space Launch System), εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη 01:47 (τοπική ώρα, 08:47 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

We look back at the Earth from 58,000 miles away. Find out more about the cameras Orion uses to capture this flight https://t.co/jYXdwuHcPo pic.twitter.com/SM1coVvMuk

— Orion Spacecraft (@NASA_Orion) November 16, 2022

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, αυτή η δοκιμαστική πτήση, η οποία θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ' αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα.

Σηματοδοτεί τη μεγάλη έναρξη του προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.

When we go, we go together.

The #Artemis team wants to thank everyone who helped us along the way toward the first launch of the @NASA_SLS rocket and @NASA_Orion. pic.twitter.com/9dBSBzQ6wI

— NASA Artemis (@NASAArtemis) November 16, 2022

Δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, οι δύο λευκοί προωθητικοί πύραυλοι του οχήματος έπεσαν στον Ατλαντικό. Έπειτα από οκτώ λεπτά, ο κύριος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε με τη σειρά του. Περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωση, μια τελευταία ώθηση του ανώτερου ορόφου έβαλε την κάψουλα Orion στο δρόμο για τη Σελήνη, στην οποία θα φθάσει σε μερικές ημέρες. Εκεί θα τεθεί σε μακρινή τροχιά για περίπου μία εβδομάδα και θα απομακρυνθεί μέχρι και 64.000 χιλιόμετρα πίσω από τη Σελήνη.

Time lapse footage from @NASA_Orion as #Artemis I journeys to the Moon. Orion is scheduled to make its closest approach to the vicinity of the Moon on Nov. 21.🌙 pic.twitter.com/6ki89b8lHk

— NASA's Johnson Space Center (@NASA_Johnson) November 17, 2022

Τέλος η κάψουλα Orion θα αρχίσει την επιστροφή της προς τη Γη, θέτοντας σε δοκιμασία τη θερμική ασπίδα της, που είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Καθώς θα διασχίζει την ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αντέξει μια θερμοκρασία που θα φθάσει τη μισή αυτής που επικρατεί στην επιφάνεια του ήλιου.

While #Artemis I is uncrewed, a manikin named "Commander Moonikin Campos" is among the test devices flying aboard @NASA_Orion. The name honors NASA engineer Arturo Campos, who helped bring the Apollo 13 crew safely home to Earth. https://t.co/B5x3fSQQ74 pic.twitter.com/2gs2eC7pWi

— NASA (@NASA) November 16, 2022

Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup