Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 15:39

Απέτυχε η εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Vega C - Χάθηκαν δύο δορυφόροι της Airbus

Γράφτηκε από

Οι δύο δορυφόροι που χάθηκαν επρόκειτο να ολοκληρώσουν τον «αστερισμό» των δορυφόρων παρατήρησης της Γης που αναπτύσσει η Airbus

Καταστροφική υπήρξε η εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου Vega C από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Νότιας Αμερικής, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης.

Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια δύο δορυφόρων παρατήρησης της Γης Pleiades Neo της Airbus Defence and Space.

Ενώ το πρώτο στάδιο του πυραύλου έκανε τη δουλειά του μετά την εκτόξευση, το δεύτερο με την ονομασία Zefiro 40 απέτυχε. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Arianespace, "περίπου 2 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση συνέβη μια ανωμαλία στο Zefiro 40, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αποστολή του Vega C. Οι αναλύσεις των δεδομένων βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστούν οι αιτίες της αποτυχίας".

Ο Vega C αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη διαχείριση του έχει η Arianespace. Ο ύψους 35 μέτρων και τεσσάρων ξεχωριστών τμημάτων πύραυλος είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του αρχικού Vega που είχε εμφανιστεί το 2012. Ο Vega C μπορεί να στείλει στο διάστημα (σε ύψος 700 χιλιομέτρων) φορτίο έως 2.300 κιλών, έναντι 1.500 κιλών του προκατόχου του.

✅ So far, all lights green at @EuropeSpacePort
for this evening's #VV22 launch.

🚀 Liftoff scheduled for 01:47 GMT/02:27 CET

👉 https://t.co/Hqua89dwMX https://t.co/u16Mf8Wm5V

— ESA (@esa) December 21, 2022

Οι δύο δορυφόροι που χάθηκαν εξαιτίας της αποτυχίας του πυραύλου, είναι οι Pleiades Neo 5 και 6, που από κοινού ζύγιζαν σχεδόν δύο τόνους και επρόκειτο να ολοκληρώσουν τον "αστερισμό" των δορυφόρων παρατήρησης της Γης που αναπτύσσει η Airbus. Πρόκειται για τέσσερις ταυτόσημους δορυφόρους υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να φωτογραφήσουν κάθε σημείο του πλανήτη αρκετές φορές μέσα στη μέρα με υψηλή ανάλυση 30 εκατοστών.

Μέχρι σήμερα ο νέος Vega C είχε "πετάξει" μόνο μια φορά, φέτος τον Ιούλιο, όταν είχε στείλει με επιτυχία στο διάστημα τον βάρους 295 κιλών δορυφόρο LARES-2 της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η σημερινή δεύτερη εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου, αλλά η Arianespace την καθυστέρησε κατά σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα στον πύραυλο. Παραμένει προς το παρόν ασαφές κατά πόσο η αποτυχία του πυραύλου σχετίζεται με εκείνο το εξάρτημα. Αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις από την Arianespace.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 11:09

Σχετικά Άρθρα

  • Επιστροφή της Ευρώπης στο διάστημα - Βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 6
    Επιστροφή της Ευρώπης στο διάστημα - Βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 6

    Η Ευρώπη επιστρέφει στο διάστημα καθώς εκτοξεύτηκε ο νέος πύραυλος βαρέων μεταφορών Ariane 6 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα.

    Ο Ariane 6 είναι ο πιο πρόσφατος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane και μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα στο διάστημα. Η παρθενική του εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αφότου ο Ariane 5 αποσύρθηκε, έπειτα από 27 χρόνια διαδρομών.

    Βίντεο από την στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου

    Μία ώρα μετά την απογείωση του πυραύλου, το πρώτο σύνολο δορυφόρων απελευθερώθηκε και τέθηκε σε τροχιά 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Πρόκειται για δορυφόρους και πειράματα από διαστημικούς φορείς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

    Επίσης, η εκτόξευση κατέδειξε τις δυνατότητες της νέας ειδικά κατασκευασμένης ζώνης εκτόξευσης που δημιούργησε η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και η οποία επιτρέπει ταχύτερο κύκλο εργασιών εκτοξεύσεων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Καταστροφική δοκιμή πυραύλου στην Κίνα που εκτοξεύτηκε κατά λάθος (video)
    Καταστροφική δοκιμή πυραύλου στην Κίνα που εκτοξεύτηκε κατά λάθος (video)

    Από κάποια αστοχία εκτοξεύτηκε χωρίς αυτό να προβλέπεται και κατέπεσε σε δασική περιοχή

    Λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία η δοκιμή πυραύλου στην Κίνα, όταν από κάποια αστοχία εκτοξεύτηκε πριν πέσει φλεγόμενος σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή.
    Το περιστατικό συνέβη κατά την στατική δοκιμή ενός πυραύλου Tianlong-3, τον οποίο κατασκευάζει ιδιωτική εταιρεία.
    Ο πύραυλος θα παρέμενε πάνω στην εξέδρα για να δοκιμαστεί ο κινητήρας και δεν επρόκειτο να εκτοξευτεί. Ωστόσο, λόγω κάποιας αστοχίας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, κινήθηκε για μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν σβήσει ο κινητήρας και πέσει στο έδαφος σε οριζόντια θέση.

    Βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα δείχνει ότι ο πύραυλος κατέπεσε σε δασωμένη περιοχή με λόφους και εξερράγη.

    Δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από την έκρηξη, ωστόσο τα συντρίμμια που έπεσαν σε «ασφαλή περιοχή» προκάλεσαν φωτιά που κατασβέστηκε.

    Οι πύραυλοι Tianlong-3 («Ουράνιος Δράκος -3») μπορούν εν μέρει να χρησιμοποιηθούν ξανά, όπως αυτοί της Space X.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέος πύραυλος μειώνει σε μόλις δύο μήνες το ταξίδι Γη-Άρης
    Νέος πύραυλος μειώνει σε μόλις δύο μήνες το ταξίδι Γη-Άρης

    Ένας νέος πύραυλος που σχεδιάζεται από τη Howe Industries και τη NASA θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 800.000 χιλιόμετρα /ώρα, αναμένεται να μειώσει κατά αρκετούς μήνες το ταξίδι προς και από τον πλανήτη Άρη.

    Ένα ταξίδι μετ' επιστροφής στον Άρη – με την τρέχουσα τεχνολογία – θα διαρκούσε περίπου δύο χρόνια: εννέα μήνες για να φτάσουμε εκεί, τρεις μήνες αναμονής, περιμένοντας να ευθυγραμμιστούν ξανά οι σχετικές θέσεις του Άρη και της Γης, και μετά άλλοι εννέα μήνες επιστροφής, αναφέρει το New Atlas. Η Howe Industries, η οποία χρηματοδοτείται από τη NASA, στοχεύει με τον Παλμικό Πύραυλο Πλάσματος (Pulse Plasma Rocket ή PPR) να μειώσει το χρόνο της κάθε διαδρομής από εννέα μήνες σε μόλις δύο.

    Ο Άρης μπορεί να απέχει από 55,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα έως 400,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ανάλογα με το πού βρίσκονται οι δύο πλανήτες μας σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Για όσους δεν είμαστε επιστήμονες πυραύλων, τα 100.000 Ν ώσης και η ειδική ώθηση 5.000 του PPR δεν λένε πολλά, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακοί αριθμοί.

    Η ειδική ώθηση είναι μια μέτρηση της ώθησης που δίνει το καύσιμο που χρησιμοποιείται. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αποδοτικός είναι ο πύραυλος – βάλτε, για παράδειγμα την ειδική ώθηση 5.000 του PPR δίπλα στην ειδική ώθηση 380 (στο κενό του διαστήματος, πάντα) του Starship της SpaceX. Ενώ η ώθηση των 100.000 N μεταφράζεται σε ταχύτητα που φτάνει τα 800.000 χλμ/ώρα!

    Πώς λειτουργεί

    Ο τρόπος που λειτουργεί ο PPR είναι ο εξής: το καύσιμο – πιθανότατα ένα αέριο – θα ιονιστεί για να δημιουργηθεί πλάσμα. Με την ταχεία εκφόρτιση ηλεκτρικής ενέργειας στο πλάσμα, μπορεί να παράγει σύντομες, έντονες εκρήξεις πλάσματος αντί να λειτουργεί συνεχώς. Στη συνέχεια, ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση του πλάσματος μέσω ενός μαγνητικού ακροφυσίου, δημιουργώντας έτσι ώθηση.

    Με τον προτεινόμενο αντιδραστήρα σχάσης, ο PPR θα μπορεί θεωρητικά να προωθήσει βαρύτερα φορτωμένα διαστημόπλοια, εξοπλισμένα με μεγαλύτερη θωράκιση για να προστατεύουν τους επιβάτες τους από τη θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία και τα διαστημικά συντρίμμια, μεταφέροντας ταυτόχρονα όλη την «προίκα» που θα χρειαστούν για να εγκατασταθούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

    Τα πλεονεκτήματα του PPR

    Εκτός από την εκπληκτική ταχύτητα και την υπερυψηλή απόδοση καυσίμου, τα πλεονεκτήματα του Παλμικού Πυραύλου Πλάσματος έναντι ενός κλασικού διαστημικού πυραύλου περιλαμβάνουν τον λεπτομερή έλεγχο της ώσης για ελιγμούς στο διάστημα, το μικρότερο ωφέλιμο φορτίο καυσίμου και τη θερμική διαχείριση – το τελευταίο σημαίνει ότι το παλμικό φαινόμενο παράγει λιγότερη συνεχή θερμότητα και δεν φθείρει τόσο γρήγορα τα εξαρτήματα του πυραύλου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Πύραυλος, drone» - Έτσι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι
    «Πύραυλος, drone» - Έτσι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

    Με πυραύλους και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους ουκρανούς αξιωματούχους, πράκτορες που σύμφωνα με το Κίεβο, στρατολογήθηκαν από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μεταξύ των εν δυνάμει στόχων ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ και ο αρχηγός της SBU, Βασίλ Μαλιούκ.

    Η επέμβαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Κατά την ίδια πηγή το σχέδιο ήταν να βρεθεί κάποιος στο περιβάλλον Ζελένσκι για να τον δολοφονήσει ενώ για τον Μπουντάνοφ και τους άλλους στόχους το σχέδιο ήταν να δολοφονηθούν με πυραυλικό χτύπημα, με drone-καμικάζι και τελικά με άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους που θα εξαφάνιζε τις αποδείξεις για τα drone.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, την επιχείρηση είχαν οργανώσει τρεις αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και πιο συγκεκριμένα οι Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεξέι Κορνέφ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συναγερμός στη Δανία: Χρησιμοποίησαν ελαττωματικό πύραυλο σε στρατιωτική άσκηση, έκλεισε ο εναέριος χώρος
    Συναγερμός στη Δανία: Χρησιμοποίησαν ελαττωματικό πύραυλο σε στρατιωτική άσκηση, έκλεισε ο εναέριος χώρος

    Τα πλοία καλούνται να αποφύγουν μέρος του στενού Great Belt λόγω πιθανότητας πτώσης θραυσμάτων πυραύλου

    Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές της Δανίας λόγω αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλου σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Το γεγονός προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών οδών κοντά σε ένα κομβικής σημασίας, για τη ναυτιλία, στενό στα ανοικτά των δανικών ακτών.

    Η Ναυτιλιακή Αρχή της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφύγουν μέρος του στενού Great Belt λόγω κινδύνου πτώσης θραυσμάτων πυραύλου.

    Ζητήθηκε από τα πλοία να ρίξουν άγκυρα εάν κριθεί απαραίτητο.

    Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός της Δανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τον πύραυλο εμφανίστηκε «κατά τη διάρκεια μιας υποχρεωτικής δοκιμής όπου ο εκτοξευτής πυραύλων ενεργοποιείται και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί».

    «Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτής πυραύλων, υπάρχει κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευθεί και να πετάξει μερικά χιλιόμετρα μακριά», πρόσθεσε ο στρατός που παρέδωσε χάρτη της περιοχής στα ανοικτά των ακτών της πόλης Κόρσορ.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ καταρρίπτει πύραυλο κρουζ των Χούτι που κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα
    Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ καταρρίπτει πύραυλο κρουζ των Χούτι που κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα

    Ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 42% μέσα σε δυο μήνες εξαιτίας των επιθέσεων

    Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely (DDG 107) «κατέρριψε» χθες Τρίτη στις 23:30 (σ.σ. ώρα Σανάα· 22:30 ώρα Ελλάδας) πύραυλο κρουζ «που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας», ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
    «Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές», πρόσθεσε η CENTCOM.
    Οι Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές. Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.

    Ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 42% μέσα σε δυο μήνες εξαιτίας των επιθέσεων, κατά υπολογισμούς της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που της παρέδωσε η Πιονγκγιάνγκ, λέει ο Λευκός Οίκος
    Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που της παρέδωσε η Πιονγκγιάνγκ, λέει ο Λευκός Οίκος

    Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτήρων ρουκετών κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στρατιωτικού εξοπλισμού

    Πύραυλοι που παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις ευρείας κλίμακας που εξαπολύθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Ουκρανίας, υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος, καταγγέλλοντας «τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική κλιμάκωση» της υποστήριξης που παρέχει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα.

    «Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πρόσφατα στη Ρωσία συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», ορισμένοι εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου σε πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

    Η δήλωση αυτή του Κίρμπι έγινε την ώρα που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτήρων ρουκετών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού, ενόψει της προετοιμασίας «μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης» με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο KCNA.

    H μεταφορά αυτού του εξοπλισμού υπογραμμίζει, σύμφωνα με τον Κίρμπι, την ανάγκη το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο «να δράσει χωρίς να περιμένει πια», μετά «τους μαζικούς βομβαρδισμούς» της Ουκρανίας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να θέτουν όρους για την έγκριση της νέας βοήθειας προς το Κίεβο.

    Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, που αντιμετώπισε μπαράζ βομβαρδισμών από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, παραμένει «απόλυτη» προτεραιότητα, υπογράμμισε ο Κίρμπι.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν από τους πυραύλους που τους παρείχε η Βόρεια Κορέα στις 30 Δεκεμβρίου και αυτός στη συνέχεια κατέπεσε σε αγρό στην επαρχία Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Στη συνέχεια, στις 2 Ιανουαρίου, η Ρωσία εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας πολλούς πυραύλους στο πλαίσιο μαζικής αεροπορικής επίθεσης, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

    Παραβίαση των κυρώσεων

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκοπεύουν τώρα να φέρουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η παράδοση των πυραύλων αυτών αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο οργανισμός στη Βόρεια Κορέα, επεσήμανε ο ίδιος.

    Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά είχαν παραδοθεί στη Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα τις προηγούμενες εβδομάδες.

    Η Σεούλ επίσης έχει εκτιμήσει ότι η Βόρεια Κορέα έχει παραδώσει στη Ρωσία περισσότερες από ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα τεχνικές συμβουλές για τους δορυφόρους της.

    Σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μόσχα, η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αποκτήσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «σύγχρονες τεχνολογίες», είχε επισημάνει ο Κίρμπι.

    Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, ιστορικοί σύμμαχοι, υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις – η πρώτη για την εισβολή της στην Ουκρανία και η δεύτερη για το πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

    Η αυξανόμενη στρατιωτική τους συνεργασία αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, κυρίως μετά τη συνάντηση του Κιμ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή.

    Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Ρωσία σκοπεύει επίσης να αγοράσει πυραύλους από το Ιράν, άλλο σύμμαχό της. «Θα επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις σε εκείνους που θα διευκολύνουν τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν προς τη Ρωσία», υπογράμμισε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

  • «Λύθηκε» το μυστήριο του αντικειμένου που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη
    «Λύθηκε» το μυστήριο του αντικειμένου που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη

    Νέα ανάλυση επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες ότι επρόκειτο για τμήμα κινεζικού πυραύλου που πετούσε αδέσποτο στο Διάστημα για χρόνια.

    Οριστική απάντηση υποστηρίζει ότι βρήκε ομάδα ερευνητών για το αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη και προκάλεσε την περιέργεια της αστρονομικής κοινότητας.

    Το μόνο που είχε γίνει γνωστό με σχετική βεβαιότητα για το αντικείμενο που έπεσε στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 4 Μαρτίου 2022 ήταν ότι επρόκειτο για τμήμα πυραύλου. Για τέσσερις εβδομάδες αστρονόμοι το παρακολουθούσαν καθώς περιστρεφόταν, πριν πέσει τελικά με ταχύτητα στη Σελήνη και ανοίξει έναν ασυνήθιστο διπλό κρατήρα.

    Μια πρώτη υποψία για το αδέσποτο αντικείμενο, το οποίο πήρε την επίσημη ονομασία WE0913A, ήταν ότι επρόκειτο για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της SpaceX που είχε θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR τον Φεβρουάριο του 2015.

    Μετέπειτα αναλύσεις οδήγησαν ωστόσο σε έναν δεύτερο υποψήφιο, το τρίτο στάδιο του πυραύλου Long March 3C με τον οποίο εκτοξεύτηκε η κινεζική ρομποτική αποστολή Channg’e 5-T1 γύρω από τη Σελήνη το 2014.

    Μια από τις ομάδες που είχαν προτείνει το δεύτερο σενάριο επανέρχεται τώρα με μελέτη που προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις.

    Η πορεία και τα φασματοσκοπικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με επίγεια τηλεσκόπια «δείχνουν με βεβαιότητα» ότι επρόκειτο για τον κινεζικό πύραυλο, γράφει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην επιθεώρηση Planetary Science Journal.

    Το Πεκίνο, πάντως, έχει επιχειρήσει να διαψεύσει το σενάριο που περιγράφει η μελέτη. Όπως επισημαίνει το Space.com, κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Long March 3C καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

    Η διαβεβαίωση αυτή αμφισβητήθηκε από την αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, η οποία ανέφερε φέτος ότι το αντικείμενο δεν επέστρεψε ποτέ στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Όσον αφορά τον διπλό κρατήρα που άφησε η συντριβή στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, η νέα μελέτη εκτιμά ότι το αντικείμενο είχε στερεωμένα δύο μεγάλα βάρη στις άκρες του. Το βάρος στη μία άκρη πρέπει να ήταν οι δύο κινητήρες του πυραύλου, το βάρος στην άλλη άκρη ήταν κάποιο άγνωστο φορτίο ή κατασκευή.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ