Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 22:18

Δημιουργήθηκε το πρώτο λέιζερ “αλεξικέραυνο” που διώχνει μακριά τους κεραυνούς

Γράφτηκε από

Ευρωπαίοι και άλλοι επιστήμονες, ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν για πρώτη φορά ένα εναλλακτικό αλεξικέραυνο: ένα ισχυρό λέιζερ που, στοχεύοντας στον ουρανό, μπορεί να αποτρέψει από την πορεία τους, τους κεραυνούς. Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους αντικεραυνικής προστασίας των κρίσιμων υποδομών, όπως σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αεροδρομίων, εξεδρών εκτόξευσης πυραύλων κ.ά..

Όπως αναφέρουν στη σχετική τους δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής "Nature Photonics", οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ορελιέν Ουάρντ της Πολυτεχνικής Σχολής του Παρισιού, πραγματοποίησαν πειράματα σε ένα βουνό της Ελβετίας. Κοντά σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών που πλήττεται από κεραυνούς περίπου 100 φορές τον χρόνο, εγκατέστησαν ένα λέιζερ σε μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου, που στέλνει στον ουρανό έως 1.000 παλμούς το δευτερόλεπτο. Στη διάρκεια έξι ωρών λειτουργίας, εν μέσω καταιγίδας με κεραυνούς, το λέιζερ απέτρεψε τέσσερις κεραυνούς από την πορεία τους. Επιβεβαίωσαν έτσι, ότι το λέιζερ μπορεί να καθοδηγήσει μακριά τους κεραυνούς και να προστατεύσει μια υποδομή-στόχο.

leizer aleksik ape 2

Μέχρι σήμερα, η συνηθέστερη προστασία είναι μια ηλεκτρικά αγώγιμη μεταλλική ράβδος, που οδηγεί τον κεραυνό με ασφάλεια στο έδαφος. Μια κινούμενη ακτίνα λέιζερ που στοχεύει στον ουρανό εν είδει εικονικού αλεξικέραυνου, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Μέχρι τώρα η ιδέα είχε δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές και όχι σε πραγματικές συνθήκες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41566-022-01139-z

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 19:57

Σχετικά Άρθρα

  • Τοποθετήθηκε από τον Δήμο Ήλιδας ένα σύγχρονο αλεξικέραυνο στο Γυμνάσιο Πηνείας στην Εφύρα
    Τοποθετήθηκε από τον Δήμο Ήλιδας ένα σύγχρονο αλεξικέραυνο στο Γυμνάσιο Πηνείας στην Εφύρα

    Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή της Πηνείας, που αποτελούσε διεκδίκηση ετών για τους μαθητές και τους γονείς του Γυμνασίου Εφύρας, ολοκληρώθηκε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής και το αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Κώστα Αναγνωστόπουλου.

    Πρόκειται για την προμήθεια και τοποθέτηση ενός σύγχρονου αλεξικέραυνου, κόστους περίπου 9.800 ευρώ, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί μόνο της ανάγκες του σχολεία, αλλά και μεγάλης έκτασης της Τοπικής Κοινότητας.

    Συγκεκριμένα, το έργο δίνει τη δυνατότητα προστασίας του σχολικού συγκροτήματος και των μαθητών του, ενώ προστατεύει και τις παρακείμενες περιουσίες σε ακτίνα 200 μέτρων.

    Όπως τόνισε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης του αλεξικέραυνου ο αντιδήμαρχος Πηνείας και Πρωτογενούς Τομέα, πρώτιστο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι και παραμένει η ασφάλεια των πολιτών.

    ilida efura alex 2

    ilida efura alex 3

    ilida efura alex 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • NASA: Σύστημα διαπλανητικής επικοινωνίας με λέιζερ δοκιμάστηκε από απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων
    NASA: Σύστημα διαπλανητικής επικοινωνίας με λέιζερ δοκιμάστηκε από απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων

    Οι οπτικές επικοινωνίες επιταχύνουν τη μετάδοση δεδομένων αλλά απαιτούν τη στόχευση της δέσμης λέιζερ με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

    Μια νέα τεχνολογία για τις διαπλανητικές επικοινωνίες του αύριο δοκίμασε με επιτυχία η NASA, η οποία χρησιμοποίησε μια δέσμη λέιζερ για να στείλει δεδομένα σε απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

    Το επιτυχές πείραμα ανοίγει τον δρόμο για την αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας με συστήματα λέιζερ που προσφέρουν 10 με 100 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

    Η νέα τεχνολογία επικοινωνίας «θα μπορεί να μεταδίδει επιστημονικά δεδομένα, εικόνες υψηλής ανάλυσης και ζωντανό βίντεο για την υποστήριξη του επόμενου γιγάντιου άλματος της ανθρωπότητας: την αποστολή ανθρώπων στον Άρη» δήλωσε η Τρούντι Κόρτες της Διεύθυνσης Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA.

    Το πείραμα περιλάμβανε τη μετάδοση δεδομένων από και προς το σκάφος Psyche, το οποίο αναχώρησε στα μέσα Οκρωβρίου σε ένα ταξίδι έξι ετών μέχρι τον αστεροειδή Ψυχή, ο οποίος βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, και αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέταλλα.

    Το σκάφος μεταφέρει το πείραμα DSOC (Deep Space Optical Communications technology demonstration), έναν πομποδέκτη που στέλνει και λαμβάνει μια αόρατη δέσμη λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο.

    Η τεχνολογία αυτή επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων αλλά απαιτεί τη στόχευση της δέσμης με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

    Η ιδέα της επικοινωνίας με λέιζερ έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Η πρώτη ανταλλαγή μηνυμάτων πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο πειραματικός δορυφόρος LCRD της NASA μετέδωσε δεδομένα από απόσταση 35.406 χιλιομέτρων.

    Έκτοτε, πομποδέκτες λέιζερ έχουν δοκιμαστεί σε γήινη τροχιά αλλά και στη Σελήνη. Και το πρόγραμμα Artemis για την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη θα χρησιμοποιεί επικοινωνίες λέιζερ για τη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης.

    Όμως το πείραμα του DSOC ήταν η πρώτη φορά που η τεχνολογία δοκιμάζεται σε τόσο μεγάλη απόσταση, κάτι που απαιτεί εξαιρετικά ακριβή στόχευση της δέσμης.

    Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, οπτικό τηλεσκόπιο της NASA στο Ράιτγουντ της Καλιφόρνια έστειλε μια δέσμη λέιζερ στο Psyche, το οποίο χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να στοχεύσει με ακρίβεια και να στείλει με τη σειρά του μια δέσμη σε διαφορετικό τηλεσκόπιο της NASA, το οποίο βρίσκεται στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, περίπου 160 χιλιόμετρα από το πρώτο τηλεσκόπιο.

    Ο πειραματικός πομποδέκτης DSOC δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση των επιστημονικών δεδομένων της αποστολής Psyche, θα συνεχίσει όμως να υποβάλλεται σε δοκιμές τα επόμενα δύο χρόνια.

    Στο πείραμα του Νοεμβρίου, το σήμα χρειάστηκε 50 δευτερόλεπτα για να διανύσει την απόσταση των 16 εκατ. χιλιομέτρων μέχρι τη Γη. Στη μεγαλύτερη απόσταση που θα βρεθεί το Psyche στη διάρκεια της αποστολής του, ο χρόνος θα αυξηθεί σε πάνω από 20 λεπτά.

    Πηγή: In.gr

  • NASA: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά
    NASA: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά

    Το σημαντικό επίτευγμα της NASA θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της επικοινωνίας των διαστημικών σκαφών.

    Ο πλανήτης Γη έλαβε ένα μήνυμα με ακτινοβολία λέιζερ από 10 εκατομμύρια μίλια μακριά. Όχι, δεν ήταν ο E.T., αλλά η NASA, που παρουσίασε ένα σημαντικό μέσο τεχνολογίας, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει να επεκτείνουμε τον Παγκόσμιο Ιστό σε όλο τον γαλαξία.

    Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος κατάφερε να εκπέμψει ακτινοβολία λέιζερ από την τεράστια έκταση του διαστήματος στη Νότια Καλιφόρνια, σε ένα ιστορικό γεγονός την περασμένη εβδομάδα.

    Το εγχείρημα αποτελεί επίσης ένα μεγάλο βήμα προς την αποστολή αστροναυτών στον Άρη. Το Deep Space Optical Communications (DSOC) της NASA, εκτόξευσε το υπέρυθρο λέιζερ - κωδικοποιημένο με δεδομένα για δοκιμή - 10 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη σε περίπου 50 δευτερόλεπτα.

    Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Psyche της NASA , το οποίο εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο, βρίσκεται σε αποστολή να εξερευνήσει έναν κομήτη γεμάτο μέταλλα μεταξύ του Άρη και του Δία, στη ζώνη των αστεροειδών το 2028, αναφέρει η Daily Mail.

    Το IFLScience ανέφερε ότι η NASA χρησιμοποίησε λέιζερ για να εκπέμψει δεδομένα από πέρα ​​από τη Σελήνη και πίσω στον μικρό μπλε πλανήτη μας, αλλάζοντας πιθανώς την επικοινωνία των διαστημικών σκαφών προς το καλύτερο. Η NASA πραγματοποίησε τη δοκιμή στις 14 Νοεμβρίου στο διαστημόπλοιο Psyche.

    Το διαστημόπλοιο χρησιμοποιεί την πρώτη επίδειξη οπτικών επικοινωνιών του οργανισμού πέρα ​​από το σύστημα Γης-Σελήνης που ονομάζεται DSOC. Μπορεί να εκπέμπει δεδομένα χρησιμοποιώντας έναν πομποδέκτη λέιζερ πτήσης, έναν πομπό λέιζερ εδάφους και έναν δέκτη λέιζερ εδάφους.

    Οι οπτικές επικοινωνίες έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποστολή μηνυμάτων από την τροχιά της Γης στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πιο μακρινή απόσταση μέχρι σήμερα από ακτίνες λέιζερ, σύμφωνα με τη NASA.

    Σε μια δέσμη λέιζερ, η δέσμη των φωτονίων κινείται προς την ίδια κατεύθυνση στο ίδιο μήκος κύματος. Η επικοινωνία με λέιζερ μπορεί να μεταδώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων με πρωτοφανείς ταχύτητες, συσσωρεύοντας δεδομένα στις ταλαντώσεις αυτών των κυμάτων φωτός, κωδικοποιώντας ένα οπτικό σήμα που μπορεί να μεταφέρει μηνύματα σε έναν δέκτη μέσω υπέρυθρων (αόρατων για τον άνθρωπο) δέσμες.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σπουδαία ανακάλυψη: Κατασκεύασαν λέιζερ που αλλάζει την κατεύθυνση των κεραυνών!
    Σπουδαία ανακάλυψη: Κατασκεύασαν λέιζερ που αλλάζει την κατεύθυνση των κεραυνών!

    Σημαντικό βήμα στην αντικεραυνική προστασία πέτυχαν ερευνητές στην Ελβετία, που κατασκεύασαν λέιζερ το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτρέπει τους κεραυνούς.

    Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίδειξη κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στην κορυφή ενός βουνού στην Ελβετία.

    Το επίτευγμα, το οποίο περιελάμβανε εκτόξευση ισχυρών παλμών λέιζερ σε σύννεφα καταιγίδας για αρκετούς μήνες, ανοίγει το δρόμο για συστήματα αντικεραυνικής προστασίας που βασίζονται σε λέιζερ για αεροδρόμια, εξέδρες εκτόξευσης και ψηλά κτίρια.

    «Τα μεταλλικά αλεξικέραυνα χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού για προστασία από κεραυνούς, αλλά η περιοχή που μπορούν να προστατεύσουν περιορίζεται σε λίγα μέτρα ή δεκάδες μέτρα. Ελπίζουμε να επεκταθεί η προστασία κατά αρκετές εκατοντάδες μέτρα εάν έχουμε αρκετή ενέργεια στο λέιζερ», δήλωσε ο Aurelien Houard, φυσικός στην Ecole Polytechnique στο Palaiseau της Γαλλίας, σύμφωνα με τον The Guardian.

    Ο κεραυνός είναι ηλεκτρική εκκένωση που συνήθως παράγει σπινθήρες σε ακτίνα τριών ή τεσσάρων χιλιομέτρων. Το φορτίο που μεταφέρεται από τον κεραυνό είναι τόσο έντονο που φτάνει τους 30.000 βαθμούς Κελσίου, περίπου πέντε φορές θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο κεραυνοί χτυπούν τη Γη κάθε χρόνο, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, δέκα φορές περισσότερους τραυματισμούς και ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα παραδοσιακά αλεξικέραυνα χρονολογούνται από τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ο οποίος συνήθιζε να παρακολουθεί καταιγίδες, πριν από το διάσημο πείραμά του με χαρταετό το 1752. Αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες αναζητούν άλλους τρόπους για να προστατεύσουν κτίρια και αντικείμενα από τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν μετά από έναν κεραυνό.

    Ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει το σύστημα λέιζερ είναι ότι λόγω της ισχύς του αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια των πιλότων, γι’ αυτό και η εναέρια κυκλοφορία έκλεισε πάνω από την περιοχή κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.

    Παράλληλα, το κόστος του λέιζερ είναι αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με αυτό ενός συμβατικού αλεξικέραυνου« ωστόσο τα λέιζερ μπορούν να είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος τρόπος για τον έλεγχο των ηλεκτρικών εκκενώσεων και αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο έδαφος από κεραυνούς», σημείωσε ο Aurelien Houard.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συσκευή με τεχνητή νοημοσύνη πυροβολεί τις κατσαρίδες με λέιζερ
    Συσκευή με τεχνητή νοημοσύνη πυροβολεί τις κατσαρίδες με λέιζερ

    Οι εξάποδοι εισβολείς εξουδετερώνονται με ένοπλη αντίδραση.

    Η παντόφλα σπάνια πετυχαίνει τις κατσαρίδες, ενώ τα χημικά εντομοκτόνα είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα ή το περιβάλλον. Γιατί λοιπόν να μην σκοτώνουμε τις κατσαρίδες με λέιζερ;

    Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια συσκευή με κάμερες και αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει τα ανεπιθύμητα έντομα και τα εξολοθρεύει με μια ριπή λέιζερ.

    Ο αλγόριθμος εξετάζει σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες από τις δύο κάμερες του συστήματος και, εφόσον αντιληφθεί τυχόν διερχόμενη κατσαρίδα, στέλνει σήμα σε ένα γαλβανόμετρο που στοχεύει την κάμερα στη θέση του εντόμου.

    Μια στιγμή αργότερα, ο εισβολέας είναι νεκρός, έδειξαν οι δοκιμές που παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Oriental Insects.

    Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν θέλει να σκοτώσει αλλά απλώς να διώξει τα έντομα, μπορεί να μειώσει την ένταση του λέιζερ ώστε να τα αναγκάζει απλώς να αλλάζουν πορεία.

    Η ερευνητική ομάδα δηλώνει πως δεν έχει σχέδια για εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας, ανάρτησε όμως στο GitHub τις εικόνες που χρησμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και καλεί οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τις τεχνικές που περιγράφονται στη μελέτη.

    Το όλο σύστημα κοστίζει γύρω στα 250 δολάρια, υπολογίζουν οι ερευνητές.

    Προειδοποιούν όμως τους υποψήφιους χρήστες ότι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην στοχεύσουν το λέιζερ στα μάτια τους και προκαλέσουν απώλεια όρασης.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία Αρχείου από 琨 肖 από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ