Τεχνολογία

Υπολείμματα αρχαίου παγετώνα εντοπίστηκαν στον Άρη - Τι λένε επιστήμονες

Υπολείμματα αρχαίου παγετώνα εντοπίστηκαν στον Άρη - Τι λένε επιστήμονες

Τα απομεινάρια αρχαίου παγετώνα εντόπισαν ειδικοί στον πλανήτη Άρη.

Τα απομεινάρια ενός παγετώνα βρέθηκαν κοντά στον ισημερινό του Άρη, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια μορφή νερού θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει σε μια περιοχή του κόκκινου πλανήτη, όπου οι άνθρωποι μπορεί μια μέρα να προσγειωθούν.

Η μάζα του πάγου δεν υπάρχει πλέον, αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν υπολείμματα που μαρτυρούν ότι κάποτε υπήρξε ανάμεσα σε άλλα κοιτάσματα ορυκτών κοντά στην περιοχή του ισημερινού του Άρη. Οι αποθέσεις εκεί περιέχουν συνήθως ανοιχτόχρωμα θειικά άλατα.

Όταν οι επιστήμονες έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά, αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά ενός παγετώνα, συμπεριλαμβανομένων κορυφογραμμών που ονομάζονται moraines - συντρίμμια που εναποτίθενται ή ωθούνται από έναν κινούμενο παγετώνα. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επίσης πεδία ρωγμών, ή βαθιά ανοίγματα σε σχήμα σφήνας που σχηματίζονται στο εσωτερικό των παγετώνων.

Τα ευρήματα μοιράστηκαν την Τετάρτη στο 54ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης στο The Woodlands του Τέξας.

«Αυτό που βρήκαμε δεν είναι πάγος, αλλά μια εναπόθεση αλατιού με τα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός παγετώνα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Pascal Lee, ανώτερος πλανητικός επιστήμονας του Ινστιτούτου SETI και του Ινστιτούτου Mars.

The remains of a glacier have been found near the Martian equator, suggesting that some form of water could still exist in a region on the red planet where humans may one day land https://t.co/HokrMBCUAW

— CNN (@CNN) March 16, 2023

«Αυτό που πιστεύουμε ότι συνέβη εδώ είναι ότι το αλάτι σχηματίστηκε στην κορυφή ενός παγετώνα, διατηρώντας παράλληλα το σχήμα του πάγου από κάτω, μέχρι και λεπτομέρειες όπως πεδία ρωγμών».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο παγετώνας είχε μήκος 3,7 μίλια (6 χιλιόμετρα) και πλάτος 2,5 μίλια (περίπου 4 χιλιόμετρα), με υψόμετρο μεταξύ 0,8 έως 1,1 μίλια (1,3 έως 1,7 χιλιόμετρα).

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιουργεί προστατευτικό στρώμα

Σύμφωνα με το CNN oι επιστήμονες έχουν μια ιδέα για το πώς προέκυψε το αποτύπωμα του παγετώνα, με βάση τα στοιχεία ηφαιστειακών υλικών στην περιοχή. Όταν μείγματα ηφαιστειακής τέφρας, λάβας και ηφαιστειακού γυαλιού που ονομάζεται ελαφρόπετρα αντιδρούν με το νερό, μπορεί να σχηματιστεί ένα σκληρό, τραχύ στρώμα αλατιού.

«Αυτή η περιοχή του Άρη έχει ιστορικό ηφαιστειακής δραστηριότητας. Και όπου κάποια από τα ηφαιστειακά υλικά ήρθαν σε επαφή με πάγο παγετώνα, χημικές αντιδράσεις θα έλαβαν χώρα στο όριο μεταξύ των δύο για να σχηματιστεί ένα σκληρυμένο στρώμα θειικών αλάτων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Sourabh Shubham, διδακτορικός φοιτητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, College Park.

«Αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τα ενυδατωμένα και υδροξυλιωμένα θειικά άλατα που παρατηρούμε σε αυτό το ανοιχτόχρωμο απόθεμα».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις