Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 15:23

Υπολείμματα αρχαίου παγετώνα εντοπίστηκαν στον Άρη - Τι λένε επιστήμονες

Γράφτηκε από

Τα απομεινάρια αρχαίου παγετώνα εντόπισαν ειδικοί στον πλανήτη Άρη.

Τα απομεινάρια ενός παγετώνα βρέθηκαν κοντά στον ισημερινό του Άρη, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια μορφή νερού θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει σε μια περιοχή του κόκκινου πλανήτη, όπου οι άνθρωποι μπορεί μια μέρα να προσγειωθούν.

Η μάζα του πάγου δεν υπάρχει πλέον, αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν υπολείμματα που μαρτυρούν ότι κάποτε υπήρξε ανάμεσα σε άλλα κοιτάσματα ορυκτών κοντά στην περιοχή του ισημερινού του Άρη. Οι αποθέσεις εκεί περιέχουν συνήθως ανοιχτόχρωμα θειικά άλατα.

Όταν οι επιστήμονες έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά, αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά ενός παγετώνα, συμπεριλαμβανομένων κορυφογραμμών που ονομάζονται moraines - συντρίμμια που εναποτίθενται ή ωθούνται από έναν κινούμενο παγετώνα. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επίσης πεδία ρωγμών, ή βαθιά ανοίγματα σε σχήμα σφήνας που σχηματίζονται στο εσωτερικό των παγετώνων.

Τα ευρήματα μοιράστηκαν την Τετάρτη στο 54ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης στο The Woodlands του Τέξας.

«Αυτό που βρήκαμε δεν είναι πάγος, αλλά μια εναπόθεση αλατιού με τα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός παγετώνα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Pascal Lee, ανώτερος πλανητικός επιστήμονας του Ινστιτούτου SETI και του Ινστιτούτου Mars.

The remains of a glacier have been found near the Martian equator, suggesting that some form of water could still exist in a region on the red planet where humans may one day land https://t.co/HokrMBCUAW

— CNN (@CNN) March 16, 2023

«Αυτό που πιστεύουμε ότι συνέβη εδώ είναι ότι το αλάτι σχηματίστηκε στην κορυφή ενός παγετώνα, διατηρώντας παράλληλα το σχήμα του πάγου από κάτω, μέχρι και λεπτομέρειες όπως πεδία ρωγμών».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο παγετώνας είχε μήκος 3,7 μίλια (6 χιλιόμετρα) και πλάτος 2,5 μίλια (περίπου 4 χιλιόμετρα), με υψόμετρο μεταξύ 0,8 έως 1,1 μίλια (1,3 έως 1,7 χιλιόμετρα).

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιουργεί προστατευτικό στρώμα

Σύμφωνα με το CNN oι επιστήμονες έχουν μια ιδέα για το πώς προέκυψε το αποτύπωμα του παγετώνα, με βάση τα στοιχεία ηφαιστειακών υλικών στην περιοχή. Όταν μείγματα ηφαιστειακής τέφρας, λάβας και ηφαιστειακού γυαλιού που ονομάζεται ελαφρόπετρα αντιδρούν με το νερό, μπορεί να σχηματιστεί ένα σκληρό, τραχύ στρώμα αλατιού.

«Αυτή η περιοχή του Άρη έχει ιστορικό ηφαιστειακής δραστηριότητας. Και όπου κάποια από τα ηφαιστειακά υλικά ήρθαν σε επαφή με πάγο παγετώνα, χημικές αντιδράσεις θα έλαβαν χώρα στο όριο μεταξύ των δύο για να σχηματιστεί ένα σκληρυμένο στρώμα θειικών αλάτων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Sourabh Shubham, διδακτορικός φοιτητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, College Park.

«Αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τα ενυδατωμένα και υδροξυλιωμένα θειικά άλατα που παρατηρούμε σε αυτό το ανοιχτόχρωμο απόθεμα».

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 10:43

Σχετικά Άρθρα

  • Άρης: Σε εξέλιξη οι επαφές με τον Νταρίντα για την επέκταση της συνεργασίας τους
    Άρης: Σε εξέλιξη οι επαφές με τον Νταρίντα για την επέκταση της συνεργασίας τους

    Άρης και Βλάντιμιρ Νταρίντα ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με ξεκάθαρο σκοπό την επέκταση του συμβολαίου του 34χρονου Τσέχου μέσου έως το καλοκαίρι του 2026.

    Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη τον Γενάρη του 2023 «κουβαλώντας» μια σπουδαία πορεία στην Bundesliga και σκοπό να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον άξονα της μεσαίας γραμμής των «κίτρινων». Ο Τσέχος μέσος δεν ανταποκρίθηκε απλά στις αγωνιστικές ευθύνες του αλλά εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της ομάδας. Το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά ο Θόδωρος Καρυπίδης ήδη έχει αποφασίσει – κατόπιν συζήτησης που είχε με τον Άκη Μάντζιο – για την επέκταση του συμβολαίου του παίκτη γι’ ακόμη έναν χρόνο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήδη κατατέθηκε πρόταση για τη μονοετή επέκταση του συμβολαίου (ως το καλοκαίρι του 2026) και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις.

    Είναι προφανές ότι ο Τσέχος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ’ όλους στον Άρη διότι παραμένει από τους ακρογωνιαίους λίθους της ομάδας στον χώρο της μεσαίας γραμμής, με εξαιρετική συμπεριφορά τόσο στη διάρκεια των αγώνων όσο και στην καθημερινότητα της ομάδας αλλά και φωτεινό παράδειγμα εφέτος για τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, στις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ του Θόδωρου Καρυπίδη με τον Άκη Μάντζιο για τον 34χρονο Τσέχο, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ακολουθήσει η συζήτηση του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ με τον ποδοσφαιριστή.

    Σε ότι αφορά τις προθέσεις του ποδοσφαιριστή, ο Βλάντιμιρ Νταρίντα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι απολαμβάνει τα χρόνια του στη Θεσσαλονίκη και στην ομάδα και μέσω των επίσημων τοποθετήσεών του, ουσιαστικά εξωτερίκευσε τις προθέσεις του.

    Συνυπολογίζοντας και την επέκταση συμβολαίου του Λορέν Μορόν είναι εξίσου οφθαλμοφανές ότι στόχος του Θόδωρου Καρυπίδη είναι να ολοκληρώσει, μέσα στον Νοέμβριο, τις επαφές με τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν και για τους οποίους υπάρχει επιθυμία παραμονής τους. Ο Βλάντιμιε Νταρίντα ήδη μετρά 75 συμμετοχές με τη φανέλα του Άρη, έντεκα γκολ και επτά ασίστ αν και η προσφορά του δεν αποτυπώνεται μέσα από τη στατιστική.

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI
  • Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040
    Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040

    Ο παγετώνας Μαρμολάντα, ο μεγαλύτερος και πιο εμβληματικός των Δολομιτών, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, δήλωσαν οι ειδικοί.

    Ιταλοί επιστήμονες που παρακολουθούν τους παγετώνες και τις επιπτώσεις της έκτακτης κλιματικής κατάστασης και οι οποίοι συμμετείχαν σε εκστρατεία που ξεκίνησε η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente και η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Άλπεων (CIPRA), με την επιστημονική συνεργασία της Ιταλικής Επιτροπής Παγετώνων, δήλωσαν ότι ο παγετώνας Μαρμολάντα χάνει 7 έως 10 εκατοστά βάθος ανά ημέρα.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εξαφανιστεί 700 στρέμματα της επιφάνειάς του, έκταση που αντιστοιχεί σε 98 γήπεδα ποδοσφαίρου.

    Από την έναρξη των επιστημονικών μετρήσεων το 1888, ο παγετώνας Μαρμολάντα έχει υποχωρήσει κατά 1.200 μέτρα, σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκστρατείας.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι ορατές σε όλους τους Δολομίτες, οι οποίοι έχουν βιώσει χειμερινές ξηρασίες με πολύ λίγες χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλεί το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων.

    Φονικές κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες

    Ο Φόρνι, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες κοιλάδας της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει κατά 800 μέτρα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια και κατά 2 χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα. Το καλοκαίρι του 1987, ο φύλακας ενός καταφυγίου που με θέα προς τον Φόρνι, είδε τεράστια κομμάτια πάγου να πέφτουν από τον παγετώνα εν μέσω καταιγίδων, δημιουργώντας τελικά μια κατολίσθηση που σκότωσε 43 άτομα.

    Το 2022, η κατάρρευση ενός παγετώνα στο όρος Μαρμολάντα, η οποία δημιούργησε μια κατολίσθηση πάγου, βράχων και χιονιού, σκότωσε 11 άτομα.

    Πτώματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Από το λιώσιμο του παγετώνα, στην περιοχή έχουν αναδυθεί τόνοι απορριμμάτων κάθε είδους, αλλά και άριστα διατηρημένα όπλα, έλκηθρα, επιστολές, ημερολόγια και πτώματα των στρατιωτών που πολέμησαν στον αποκαλούμενο Λευκό Πόλεμο, τις μάχες στις Άλπεις της Λομβαρδίας και στους Δολομίτες κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Οι Άλπεις είναι ένας θεμελιώδης τόπος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά γίνονται όλο και πιο εύθραυστες λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Vanda Bonardo της Legambiente, πρόεδρος της CIPRA. «Ο παγετώνας της Μαρμολάντα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα».

    Ο γενικός διευθυντής της Legambiente, Giorgio Zampetti, ζήτησε την εφαρμογή πολιτικών μετριασμού, όπως «ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως τα ψηλά βουνά».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA SOLERO

  • Κλιματική κρίση: Δυο φωτογραφίες με διαφορά 15 ετών δείχνουν πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ο πλανήτης
    Κλιματική κρίση: Δυο φωτογραφίες με διαφορά 15 ετών δείχνουν πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ο πλανήτης

    Την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη θέλησε να δείξει ένας χρήστης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης δημοσιεύοντας δυο φωτογραφίες του ίδιου και της συζύγου του από το ίδιο σημείο των ελβετικών Άλπεων με διαφορά 15χρόνων.

    Ο Duncan Porter, προγραμματιστής από το Μπρίστολ, δημοσίευσε φωτογραφίες από τον παγετώνα του Ροδανού τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2024. Ο πάγος και το χιόνι που γέμιζε το φόντο έχει συρρικνωθεί τόσο που πια το βουνό είναι γυμνό ενώ τη θέση του παγετώνα έχει πάρει μια λίμνη.

    «Δεν θα πω ψέματα, με έκανε να κλάψω», έγραψε ο Porter σε μια viral ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το βράδυ της Κυριακής.

    Porter και η σύζυγός του είχαν τραβήξει την αρχική φωτογραφία από το μπαλκονάκι ενός ξενοδοχείου. Δεκαπέντε χρόνια μετά ανυπομονώντας να επιστρέψουν στα βουνά και να δουν μαζί με τις έφηβες κόρες τους Maisie και Emily τον παγετώνα, έκαναν ένα ταξίδι με τροχόσπιτο στην Ευρώπη.

    «Αλλά προφανώς οι συνθήκες αυτής της φωτογραφίας ήταν τελείως διαφορετικές» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο Porter.

    Θερμότερος κατά 1,3 Κελσίου ο πλανήτης

    Η ρύπανση του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,3C από την προβιομηχανική εποχή. Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα θερμότερα καλοκαίρια ανάγκασαν τους ανθρώπους στις ορεινές περιοχές να δουν τους παγετώνες που κινούνται αργά να λιώνουν μπροστά στα μάτια τους.

    Η Ελβετία έχει χάσει το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων της από το 2000, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

    «Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι τέτοιο, αισθάνονται αρκετά αβοήθητοι», δήλωσε ο Porter, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής μιας τοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Αλλά από την εμπειρία μου, υπάρχουν τεράστια πράγματα που μπορούν να κάνουν».

    «Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας»

    Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι – στο χειρότερο σενάριο για την παγκόσμια θέρμανση – «σχεδόν όλη η μάζα των παγετώνων» θα εξαφανιστεί τους επόμενους αιώνες στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ, τη βόρεια Ασία, τη Σκανδιναβία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Ο παγετώνας του Ροδανού τα πήγε καλύτερα από ορισμένους άλλους στην Ελβετία, αλλά έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο στη μιάμιση δεκαετία που μεσολάβησε μεταξύ των δύο φωτογραφιών του Porter.

    «Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας», δήλωσε η Sonia Seneviratne, Ελβετή κλιματολόγος η οποία επισκέφθηκε τον παγετώνα ως έφηβη. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες, επειδή βλέπεις πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές».

    Οι χρήστες του X αντέδρασαν με θυμό και λύπη στην ανάρτηση του Porter, η οποία έχει προβληθεί 3 εκατομμύρια φορές, απηχώντας την αγωνία του ζευγαριού.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ξεχάστε τον Άρη: Το James Webb μελετά κοντινό πλανήτη που μπορεί να φιλοξενεί ζωή
    Ξεχάστε τον Άρη: Το James Webb μελετά κοντινό πλανήτη που μπορεί να φιλοξενεί ζωή

    Οι αστρονόμοι θα μπορούσαν τελικά να αποδείξουν ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε έναν σχετικά κοντινό πλανήτη μετά από σημερινές παρατηρήσεις. Ο πλανήτης K2-18b - ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος από τη Γη και 120 έτη φωτός μακριά - βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του στον αστερισμό του Λέοντα.

    Οι επιστήμονες δήλωσαν πέρυσι ότι πίστευαν ότι είχαν ανιχνεύσει αέριο διμεθυλοσουλφίδιο στην ατμόσφαιρά του - μια ένωση που «παράγεται μόνο από τη ζωή».

    Παρατηρήσεις από το James Webb

    Τώρα, για να επιβεβαιωθεί η διαπίστωση, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα πραγματοποιήσει πολύωρες παρατηρήσεις του πλανήτη την Παρασκευή.

    Επικεφαλής των ερευνών για τον πλανήτη K2-18b είναι ο Δρ Nikku Madhusudhan, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Τον ονόμασε «υδρόγειο» κόσμο - ένας σχετικά νέος όρος που επινόησε για έναν βραχώδη πλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και ωκεανούς νερού.

    «Αν ανιχνεύσουμε DMS [στον K2-18b], αυτό τον τοποθετεί βασικά στην κορυφή των πιθανών ενδείξεων κατοικησιμότητας», δήλωσε στους Times. Ο K2-18b - με μάζα πάνω από οκτώ φορές μεγαλύτερη από τη Γη και υπερδιπλάσια σε μέγεθος - ανακαλύφθηκε το 2015. Αλλά μόλις το 2019 αναφέρθηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα του K2-18b.

    Στη συνέχεια, πέρυσι, το τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του, καθώς και έλλειψη αμμωνίας.

    Ο Δρ Madhusudhan χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή ως «πολύ βαθιά στιγμή», επειδή υποστηρίζει τη θεωρία ότι υπάρχει ένας ωκεανός νερού κάτω από μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο.

    Η ανακάλυψη που ενθουσίασε τους επιστήμονες

    Αλλά ήταν η παρουσία κάτι άλλου που ενθουσίασε ακόμη περισσότερο τους αστρονόμους. Οι αρχικές παρατηρήσεις του Webb έδωσαν μια πιθανή ανίχνευση ενός μορίου που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο (DMS), το οποίο στη Γη «παράγεται μόνο από τη ζωή».

    Το μεγαλύτερο μέρος του DMS στη γήινη ατμόσφαιρα εκπέμπεται από το φυτοπλαγκτόν σε θαλάσσια περιβάλλοντα - γεγονός που υποδηλώνει μια παρόμοια μορφή ζωής στον μακρινό πλανήτη.

    Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να σκεφτούν καμία φυσική γεωλογική ή χημική διαδικασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει DMS χωρίς ζωντανούς οργανισμούς.

    Ο Δρ Madhusudhan δήλωσε ότι το εύρημα ήταν ένα σοκ, αλλά επειδή ήταν αρχικές παρατηρήσεις, θα μπορούσε να πει μόνο με 50 τοις εκατό βεβαιότητα ότι υπάρχει DMS στον K2-18b.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ από Alexandr από το Pixabay

  • Η NASA αναζητά πιο… οικονομικές λύσεις για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη
    Η NASA αναζητά πιο… οικονομικές λύσεις για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη

    Οικονομικούς περιορισμούς αντιμετωπίζει και η NASA, που αναζητά μια φθηνότερη και απλούστερη προσέγγιση σε μια από τις κορυφαίες επιστημονικές προτεραιότητές της: την ανάκτηση πολύτιμων δειγμάτων εδάφους που συλλέγονται στον Άρη και την επιστροφή τους στη Γη.

    Ένα επίσημο αίτημα υποβολής προτάσεων εστάλη σε διάφορα κέντρα και εργαστήρια της NASA, καθώς και σε εταιρείες της διαστημικής βιομηχανίας, με το ερώτημα πώς μπορεί να αναμορφωθεί ένα πρόγραμμα που έχει κολλήσει στην τεχνική πολυπλοκότητα και την εκτόξευση του κόστους, αναφέρει το Reuters.

    Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι αναμένουν εναλλακτικά σχέδια που θα υποβληθούν προς εξέταση αυτό το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα.

    Η αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA Νίκι Φοξ δήλωσε ότι η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στην «καινοτομία και την αποδεδειγμένη τεχνολογία» και όχι σε τεράστια νέα τεχνολογικά άλματα, ως μέσο μείωσης του χρόνου ανάπτυξης, των κινδύνων και του κόστους.

    «Μη ρεαλιστικές προσδοκίες»

    Η κίνηση για τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής επιστροφής δειγμάτων στον Άρη έρχεται μετά το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης, ότι το πρόγραμμα παρεμποδίστηκε από «μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα από την αρχή».

    Η επιθεώρηση διαπίστωσε επίσης ότι η αποστολή «οργανώθηκε κάτω από μια δυσκίνητη δομή» και «δεν οργανώθηκε ώστε να διοικείται αποτελεσματικά».

    Την κατάσταση επιδείνωσαν οι μεγάλες περικοπές δαπανών που επέβαλε το Κογκρέσο στα διαστημικά προγράμματα φέτος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες απολύσεις στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, οι ομάδες του οποίου ηγούνται της αποστολής στον Άρη.

    Από το Perseverance, πίσω στη Γη

    Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance, που έχει κατασκευαστεί από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης, συλλέγει από το 2021 δείγματα ορυκτών από τον πυθμένα μιας αρχαίας αρειανής λιμνοθάλασσας που ονομάζεται κρατήρας Jezero και σφραγίζει το υλικό μέσα σε σωλήνες που προορίζονται για μελλοντική εργαστηριακή ανάλυση, αναζητώντας πιθανά σημάδια απολιθωμένων μικροβίων.

    Η επόμενη φάση της αποστολής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, προβλέπει την αποστολή ενός δεύτερου ρομποτικού σκάφους στον Άρη για την ανάκτηση των δειγμάτων και την εκτόξευσή τους σε αρειανή τροχιά για να συναντηθούν με ένα τρίτο διαστημόπλοιο που θα τα μεταφέρει πίσω στη Γη.

    Οι εκτοξεύσεις είχαν προβλεφθεί για το 2027-28 με στόχο την επιστροφή των δειγμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και συνολικό κόστος 5 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, η επιθεώρηση διαπίστωσε ότι το πραγματικό κόστος επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη, σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, θα έφτανε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και τα δείγματα δεν θα έφταναν στη Γη πριν από το 2040.

    «Το συμπέρασμα είναι ότι ένας προϋπολογισμός 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ υψηλός και η ημερομηνία επιστροφής του 2040 πολύ μακρινή», δήλωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον.

    Οι αξιωματούχοι της NASA άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφήσουν πίσω κάποια από τα 30 και πλέον δείγματα που αναμένεται να συλλέξει το Perseverance. Το μεγαλύτερο μέρος των δειγμάτων φυλάσσεται στο εσωτερικό του ίδιου του ρόβερ, ενώ μια μικρότερη εφεδρική κρύπτη τοποθετήθηκε σε μια τοποθεσία συλλογής στην επιφάνεια του πλανήτη.

    Ο Νέλσον εξέφρασε την ελπίδα ότι τα λαμπρότερα μυαλά στη NASA, το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης και οι συνεργάτες τους στην αεροδιαστημική βιομηχανία θα βρουν μια λύση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βερστράτε: «''Στοιχειωμένη'' η Τούμπα, εξαιρετικά επικίνδυνος στην μετάβαση ο ΠΑΟΚ»
    Βερστράτε: «''Στοιχειωμένη'' η Τούμπα, εξαιρετικά επικίνδυνος στην μετάβαση ο ΠΑΟΚ»

    Ο Μπίργκερ Βερστράετε του Άρη, αλλά και οι Ντιρκς και Ντε Μποκ του Ατρομήτου μίλησαν σε βελγική ιστοσελίδα για το παιχνίδι της Κλαμπ Μπριζ με τον ΠΑΟΚ.

    Τρεις Βέλγοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Κλαμπ Μπριζ και τώρα αγωνίζονται στην Stoiximan Superleague, ο Μπίργκερ Βερστράτε του Άρη και οι Ντιρκς και Ντε Μποκ του Ατρομήτου μίλησαν στην βελγική ιστοσελίδα «Het Nieuwsblad» για τον εκτός έδρας πρώτο προημιτελικό του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ την Πέμπτη (22:00) τονίζοντας πως οι πιθανότητες της πρόκρισης ανάμεσα στους δύο είναι «50-50», με τον Ντε Μποκ να τονίζει πως το γεγονός πως ο «δικέφαλος του βορρά» βρίσκεται στην κούρσα για το ελληνικό πρωτάθλημα ίσως είναι καλό, γιατί δεν είναι σίγουρο πως πάντα θα βάζει στα ματς του Conference την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα του.

    Βερστράτε για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

    «Λόγω του χαμηλότερου συντελεστή την περασμένη σεζόν, η Ελλάδα είχε μία ομάδα λιγότερη στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν. Θα ήθελαν να το αλλάξουν αυτό. Επομένως, θα ήταν καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο αν ο ΠΑΟΚ φτάσει στα ημιτελικά του Conference League. Άκουσα ότι σκέφτονται ακόμη και να αναβάλουν τα παιχνίδια στα playoffs αν περάσει στην επόμενη φάση».

    Βερστράτε για την σημασία που έχει να πάει η Μπριζ με προβάδισμα στην Τούμπα:

    «Ο ΠΑΟΚ εντός κι εκτός παρουσιάζει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο. Έχουμε ήδη παίξει εκεί δύο φορές φέτος, έχουμε μια νίκη και μια ισοπαλία. Πρέπει να έρθουν σε εμάς την τελευταία αγωνιστική των playoffs. Θεωρητικά μπορούν να παίξουν ακόμα και ως πρωταθλητές στο γήπεδό μας, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί! Έχουμε μεγάλη αντιπαλότητα με τον ΠΑΟΚ. Το γήπεδό τους απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το δικό μας. Μπορείτε να συγκρίνετε αυτά τα ντέρμπι λίγο με την Αμβέρσα εναντίον της Μπέερσοτ, αλλά στο... επί δέκα. Η Τούμπα, το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι μια... στοιχειωμένη έδρα. Μπορεί να μπουν πολλοί και είναι και πολύ κοντά στο αγωνιστικό χώρο. Η Κλαμπ Μπριζ πρέπει πραγματικά να προετοιμαστεί για μια πολύ εχθρική ατμόσφαιρα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ την ερχόμενη εβδομάδα».

    Βερστράετε για σύγκριση ελληνικού και βελγικού ποδοσφαίρου:

    «Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί γενικά να συγκριθεί με τη βελγική διοργάνωση. Οι πέντε σύλλογοι στην κορυφή είναι πραγματικά ίσοι. Εδώ παίζεται ένα ποδόσφαιρο επαφής, με πολλή ένταση. Αυτό ισχύει και για τον ΠΑΟΚ. Η Κλαμπ Μπριζ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν έχει την μπάλα, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πραγματικά εξαιρετικά επικίνδυνος στη μετάβαση»

    Ντιρκς για το μεγάλο ατού του ΠΑΟΚ:

    «Η μεγάλη τους δύναμη είναι ότι ο κίνδυνος μπορεί να έρθει απ' όλες τις πλευρές. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που σκοράρουν πολύ εύκολα. Ένας παίκτης που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει η Κλαμπ Μπριζ είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο οποίος θεωρείται πραγματικά το νέο αστέρι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μπάμπα Ράχμαν, ο οποίος έπαιξε στην Τσέλσι είναι ένας πολύ καλός αριστερός μπακ. Και ο Σουαλιό Μεϊτε που είναι αυτός που κρατάει τα... κλειδιά της μεσαίας γραμμής».

    Ντιρκς για τους οπαδούς στην Ελλάδα και το περιστατικό του Ένγκελς με τον Ολυμπιακό:

    «Το κοινό εδώ είναι πολύ φανατικό. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν το ποδόσφαιρο μ' έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, γι' αυτούς είναι θρησκεία. Το αισθάνεσαι επίσης στο γήπεδο. Στο Βέλγιο συνήθως υπάρχει μία εξέδρα όπου είναι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί, εδώ ο ήχος έρχεται από όλες τις πλευρές. Ξέρω πως ο Μπιορν Ένγκελς μια φορά έπρεπε να κρυφτεί στα αποδυτήρια από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά ευτυχώς δεν έχω βιώσει μία τέτοια κατάσταση ακόμη. Τα πράγματα είναι φυσικά δυσκολότερα στις μεγάλες ομάδες. Δεν παίζαμε χωρίς λόγο σε άδεια γήπεδα κεκλεισμένων των θυρών για μερικούς μήνες εδώ σωστά»;

    Ντιρκς για το περιστατικό με τον Σαββίδη:

    «Μπορείς ακόμη να γράψεις βιβλίο για τους προέδρους πολλών ομάδων. Εκείνος του ΠΑΟΚ μια φορά φωτογραφήθηκε με όπλο στο γήπεδο, αλλά νομίζω κάθε πρόεδρος έχει κάνει κάτι».

    Ντε Μποκ για τους φιλάθλους στην Ελλάδα

    «Είναι απλώς απίστευτα κυκλοθυμικοί άνθρωποι. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στον δρόμο, μην περιμένεις πολύ στο κόκκινο αλλιώς θα τα ακούσεις. Ο πρόεδρος μας (του Ατρομήτου) μερικές φορές έρχεται στα αποδυτήρια μετά τα παιχνίδια, αλλά όχι με όπλο ακόμα (γέλια)».

    Για το ματς αν θα πήγαιναν να δουν την ρεβάνς στην Τούμπα:

    Βερστράτε: «Σαν παίκτης του Άρη δεν τολμάω να πάω στο γήπεδο (γέλια).

    Ντε Μποκ: «Αν παίζαμε (εκείνος και ο Ντιρκς) σε άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα ίσως ήταν μεγαλύτερο το πρόβλημα. Αλλά τώρα δεν ξέρω καν αν θα μας αναγνωρίσουν, επειδή δεν ασχολούνται στον τύπο πολύ με τον Ατρόμητο. Αυτό νομίζω τουλάχιστον, γιατί με αυτή την ελληνική αλφάβητο δεν καταλαβαίνω και πολλά απ' όσα γράφονται».

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI
  • DART: Πείραμα της NASA μπορεί να έστειλε αστεροειδείς σε πορεία σύγκρουσης με τον Άρη
    DART: Πείραμα της NASA μπορεί να έστειλε αστεροειδείς σε πορεία σύγκρουσης με τον Άρη

    Ο βομβαρδισμός του αστεροειδή Δίμορφου δημιούργησε θραύσματα που μπορεί να πέσουν στον Άρη στο μακρινό μέλλον.

    Σε μια πρώτη πρόβα για την περίπτωση που κάποιος διαστημικός βράχος απειλήσει τη Γη, σκάφος της NASA έπεσε με φόρα πάνω σε έναν μικρό αστεροειδή το 2022 και κατάφερε να τον εκτρέψει από την πορεία του.

    Όπως φαίνεται, όμως, το πείραμα είχε απρόβλεπτες συνέπειες: νέα μελέτη εκτιμά ότι τα βράχια που εκτινάχθηκαν από τον αστεροειδή-στόχο μπορεί μια μέρα να πέσουν στον Άρη.

    Οι βράχοι προέρχονται από τον αστεροειδή Δίμορφο, ο οποίος έχει περίπου το μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα και κινείται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή που ονομάζεται Δίδυμος.

    Τον Σεπτέμβριο του 2022, το σκάφος DART της NASA, σε μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου, έπεσε πάνω στον Δίμορφο με ταχύτητα 6,3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

    Επίγεια τηλεσκόπια κατέγραψαν την πρόσκρουση και μετέπειτα παρατηρήσεις έδειξαν ότι η τροχιά του Δίμορφου γύρω από τον Δίδυμο είχε αλλάξει σημαντικά.

    Τα αποτελέσματα δημιούργησαν έτσι την αισιοδοξία ότι η ανθρωπότητα θα είχε τρόπο να αμυνθεί σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής βρεθεί στο διάβα της Γης.

    Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, η NASA δεν είχε λογαριάσει τα θραύσματα που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα από την πρόσκρουση, συνολικά 37 βράχους με διάμετρο από 1 έως 7 μέτρα.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προσομοιώσουν την κίνηση των θραυσμάτων τα επόμενα 20.000 χρόνια.

    Αν και ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος, η ανάλυση δείχνει ότι κίνδυνος πρόσκρουσης στη Γη δεν υπάρχει. Εκτιμά όμως ότι τα συντρίμμια μπορεί να χτυπήσουν τον Άρη σε 6.000 χρόνια ή σε 15.000 χρόνια από σήμερα.

    Οι υπολογισμοί δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζονται ως προδημοσίευση στο αποθετήριο arXiv.

    «Δεν περιμέναμε ότι θα εκτινάσσονταν τόσο πολλοί και τόσο μεγάλοι βράχοι» δήλωσε στο National Geographic o Άντι Ρίβεν του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», μέλος της αποστολής DART.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη, τυχόν μελλοντικές αποστολές για την αναχαίτιση επικίνδυνων αστεροειδών πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συντρίμμια. Ο Δίμορφος και πολλοί άλλοι αστεροειδείς θεωρούνται «σωροί από μπάζα», σύμφωνα με την ορολογία των αστρονόμων, είναι δηλαδή σαθρά συσσωματώματα βράχων και σκόνης και όχι συμπαγή αντικείμενα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μικρότερα από τα 37 αδέσποτα θραύσματα του Δίμορφου πιθανότατα θα διαλυθούν στην αραιή αρειανή ατμόσφαιρα σε περίπτωση που πέσουν στον πλανήτη.

    Τα μεγαλύτερα όμως εκτιμάται ότι θα έφταναν στην επιφάνεια και θα άνοιγαν κρατήρες διαμέτρου έως 200 μέτρων.

    Πηγή: In.gr
  • NASA: Το ρομπότ Perseverance απαθανατίζει μια απίθανη έκλειψη στον Άρη
    NASA: Το ρομπότ Perseverance απαθανατίζει μια απίθανη έκλειψη στον Άρη

    Ο ηλιακός δίσκος σημαδεύεται από τη σιλουέτα του Φόβου, ενός φεγγαριού που οι αστρονόμοι συχνά παρομοιάζουν με διαστημική πατάτα.

    Στρέφοντας την κάμερα του στον αρειανό ουρανό στις 7 Φεβρουαρίου, το ρομπότ Perseverance της NASA κατέγραψε μια έκλειψη Ηλίου διαφορετική από αυτές που γνωρίζουμε στη Γη.

    Η ακανόνιστη σιλουέτα του Φόβου, ενός από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, σημαδεύει τον ηλιακό δίσκο στις ανεπεξέργαστες εικόνες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της NASA.

    Αν και απέχει λιγότερο από 10.000 χιλιόμετρα από τον Άρη (συγκριτικά, η απόστασης Γης-Σελήνης είναι 400.000 χιλιόμετρα), ο Φόβος είναι υπερβολικά μικρός για να καλύψει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο.

    Με πλάτος μόλις 22 χιλιομέτρων, ο δορυφόρος που συχνά παρομοιάζεται με κοσμική πατάτα πιστεύεται ότι ήταν κάποτε ένας απλός αστεροειδής, μέχρι που αιχμαλωτίστηκε από το βαρυτικό πεδίο του Άρη. Αργά αλλά σταθερά πλησιάζει τον πλανήτη και μια μέρα ίσως πέσει πάνω του.

    Ακόμα μικρότερος, με πλάτος 13 χιλιομέτρων, είναι ο δεύτερος φυσικός δορυφόρος του Άρη.

    Ο Δείμος, προσωποποίηση του τρόμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία, ήταν δίδυμος αδελφός του Φόβου και μαζί του συνόδευε τον θεό Άρη στον πόλεμο.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ