Τεχνολογία

Wi-Fi: Μοιράζεστε με φίλους τον κωδικό σας; Δείτε γιατί είναι επικίνδυνο

Wi-Fi: Μοιράζεστε με φίλους τον κωδικό σας; Δείτε γιατί είναι επικίνδυνο

Το να μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασης του Wi-Fi σας με έναν φίλο ή γείτονα είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν το κάνετε.

Οι πιθανοί κίνδυνοι εκτείνονται από την επίσκεψη παράνομων ιστότοπων με τη δική σας διεύθυνση IP, μέχρι την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές σας.

Wi-Fi: Παράνομες λήψεις

Ένα από τα πιο πιθανά περιστατικά είναι ότι κάποιος στον οποίο δίνετε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi σας θα τον χρησιμοποιήσει για κακόβουλα μέσα.

Εάν κάποιος άλλος χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο για να κατεβάσει παράνομο περιεχόμενο, θα αφήσει ένα διαδικτυακό ίχνος πίσω στο δρομολογητή σας.

Ένας φίλος θα μπορούσε να επιλέξει να κατεβάσει παράνομα μια ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά στο σπίτι σας για να αποφύγει να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μπελάδες, χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί

Μπορεί να μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασής σας με κάποιον που εμπιστεύεστε απόλυτα και γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι δεν θα εκμεταλλευόταν ποτέ την καλοσύνη σας.

Ωστόσο, ακόμη και ένας έμπιστος φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας που συνδέεται στο δίκτυό σας θα μπορούσε να κάνει πραγματική ζημιά.

Το κακόβουλο λογισμικό λειτουργεί συχνά στο παρασκήνιο, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να αγνοεί εντελώς τη μόλυνση, όταν συνδέεται.

Εάν μια συσκευή, όπως ένα smartphone, μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό και συνδεθεί στο Wi-Fi σας, αυτό θα μπορούσε να συνεχίσει να επιτίθεται στους δικούς σας υπολογιστές, τηλέφωνα και tablet, καθώς εξαπλώνεται.

Οι χρήστες μπορούν να δουν τις συνδέσεις σας

Το να επιτρέπετε σε κάποιον να συνδεθεί στο δίκτυο Wi-Fi σας, σημαίνει ουσιαστικά ότι δίνετε σε κάποιον πρόσβαση σε ένα σύστημα όπου εισέρχονται και εξέρχονται δεδομένα.

Ένα άτομο με τεχνολογικές γνώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δωρεάν προγράμματα υπολογιστών που μπορούν να σαρώσουν το δίκτυό σας, τα οποία θα παρέχουν μια λίστα με κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη.

Μπορεί να μπλοκάρει την IP σας από ιστότοπους

Ορισμένοι ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών παιχνιδιών, μπορούν να εκδώσουν απαγορεύσεις IP σε χρήστες που έχουν παραβιάσει τους όρους παροχής υπηρεσιών τους ή έχουν εξαπατήσει.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο θα μπλοκαριστεί για όλους όσους βρίσκονται στο ίδιο Wi-Fi, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Βέβαια, οι απαγορεύσεις δεν είναι πάντα μόνιμες και έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τη διεύθυνση IP σας.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό πρόσβασής και σε άλλες υπηρεσίες σας

Οι κωδικοί πρόσβασης Wi-Fi είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να τους θυμάστε, γεμάτοι τυχαίους αριθμούς και περίεργα γράμματα.

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο να κολλήσουν τον κωδικό πρόσβασης στο ψυγείο τους ή να τον αποθηκεύσουν ως φωτογραφία στο τηλέφωνό τους.

Ορισμένοι όμως επιλέγουν να μετονομάσουν τον κωδικό πρόσβασής τους σε κάτι που μπορούν να θυμούνται, όπως έναν άλλο κωδικό που ήδη χρησιμοποιούν. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Ένα από τα χειρότερα: Ίσως σας «τρώνε» όλο το bandwidth

Το bandwidth (σ.σ.: εύρος ζώνης) είναι η ποσότητα δεδομένων που μπορεί να μεταφερθεί από το δρομολογητή σας στις συσκευές σας ανά πάσα στιγμή.

Η μέση μέση ταχύτητα του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι περίπου 25-50 Mbps, η οποία μπορεί να διαχειριστεί περίπου δύο έως τρεις ροές βίντεο κανονικής ποιότητας και κάποια πρόσθετη διαδικτυακή περιήγηση.

Αν εσείς παρακολουθείτε μια ταινία σε 4Κ, αλλά ο φίλος ή ο γείτονάς σας κατεβάζει μεγάλα αρχεία και παίζει παιχνίδια online, μπορεί να διαπιστώσετε διακοπές στο βίντεο που παρακολουθείτε ή στην περιήγησή σας.

Παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο

Η διαδικτυακή δραστηριότητα στο Wi-Fi σας θα μπορεί να εντοπιστεί σε εσάς, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το νόμο χωρίς να έχετε εσείς επίγνωση.

Ο εκφοβισμός, το τρολάρισμα και η ρητορική μίσους συμβαίνουν τακτικά στο διαδίκτυο και οι αρχές ανταποκρίνονται στις αναφορές για αυτά. Όταν το τρολάρισμα γίνεται μέσω ενός ανώνυμου λογαριασμού, το προφίλ μπορεί να ανιχνευθεί μέχρι τη διεύθυνση IP του.

Εάν οι φίλοι σας επιδίδονται σε τέτοιου είδους διαδικτυακή δραστηριότητα, μπορεί να υποστείτε εσείς τις συνέπειες.

Αν και λιγότερο σοβαρή από ορισμένες από τις άλλες πιθανές ενέργειες, το να χρησιμοποιεί κάποιος τις συσκευές σας μέσω του Wi-Fi σας μπορεί να είναι απογοητευτικό.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συσκευές που έχετε συνδεδεμένες στο δίκτυό σας

Πολλοί άνθρωποι έχουν συσκευές όπως εκτυπωτές, ηχεία, ακόμη και σκληρούς δίσκους συνδεδεμένους στο οικιακό τους δίκτυο.

Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν πτυχές του σπιτιού τους μέσω του τηλεφώνου τους, αλλά με το να μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασης στο Wi-Fi σας, ενδεχομένως να επιτρέπετε σε άλλους να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές.

Ίσως μοιραστούν τον κωδικό πρόσβασής σας

Εάν ζείτε σε πολυκατοικία ή σε περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πιθανών συνδέσεων Wi-Fi, το μοίρασμα του κωδικού πρόσβασής σας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Εάν μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης με ένα άτομο, αυτό θα μπορούσε να τον μοιράσει σε πολλά άλλα άτομα, αυξάνοντας την πιθανότητα παράνομης δραστηριότητας, μέσω της IP σας.

Ένας έμπιστος γείτονας μπορεί να μην κάνει κατάχρηση του Wi-Fi σας, αλλά ένα άτομο που δεν σας γνωρίζει μπορεί να το δει ως ευκαιρία.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup