Παρά την αποτυχία της προσσελήνωσης, το ιαπωνικό διαστημόπλοιο «αιχμαλώτησε» μια συγκλονιστική φωτογραφία της Γης.
Την «Ανατολή της Γης» κατέγραψε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της αποστολής Hakuto-R Mission 1 της ιαπωνικής start-up εταιρεία ispace, που επιχείρησε να προσσεληνωθεί.
Ήταν η πρώτη εμπορική προσσελήνωση ενός διαστημικού σκάφους, ωστόσο, χάθηκε η επαφή μαζί του και η αποστολή απέτυχε. Είχε εκτοξευθεί τον Δεκέμβριο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας με έναν πύραυλο της SpaceX.
Πριν συμβεί αυτό όμως, κατάφερε να μας χαρίσει μια πρωτόγνωρη εικόνα, που ονόμασε «Earthrise», δηλαδή την Γη να ξεπροβάλει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο. Μάλιστα, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την επιφάνεια της Γης, θα δει μια σκιά πάνω από την Αυστραλία. Πρόκειται για την στιγμή της έκλειψης Ηλίου στις 20 Απριλίου, όπως έκανε γνωστό η ίδια η αποστολή στο Twitter. Ετσι η φωτογραφία περιλαμβάνει μια τέλεια θέα της σκιάς της Σελήνης που περνά πάνω από την χώρα της Ωκεανίας.
«Λάβαμε άλλη μια απίστευτη φωτογραφία από την κάμερα στο σκάφος προσεδάφισής μας Mission 1!», έγραψε στο Twitter το ispace έγραψε.
Η Γη και η Σελήνη φαίνονται με εκπληκτική ευκρίνεια, επιδεικνύοντας τις ικανότητες της κάμερας που είναι τοποθετημένη στο έδαφος. Η εντυπωσιακή φωτογραφία τραβήχτηκε από υψόμετρο περίπου 100 χλμ. από την επιφάνεια της Σελήνης.
Δείτε την φωτογραφία:
We’ve received another incredible photo from the camera onboard our Mission 1 lander!
— ispace (@ispace_inc) April 24, 2023
Seen here is the lunar Earthrise during solar eclipse, captured by the lander-mounted camera at an altitude of about 100 km from the lunar surface. (1/2) pic.twitter.com/pNSI4lPnux
The Moon hung perfectly between the Sun and Earth at this moment, casting a shadow resulting in the solar eclipse visible over Australia in this image. (2/2)#ispace #HAKUTO_R #lunarquest
— ispace (@ispace_inc) April 24, 2023
Το Hakuto-R, μετέφερε το ρόβερ Rashid, που κατασκευάστηκε από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid του Ντουμπάι.
Η επιτυχής προσσελήνωση του M1 θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση για την ιαπωνική διαστημική τεχνολογία που τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει πολλές αντιξοότητες.
Το Τόκιο έχει μεγάλες φιλοδοξίες και στοχεύει να στείλει Ιάπωνες αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.