Τεχνολογία

Πώς «τρέφεται» το κενό; Το μυστήριο της μαύρης τρύπας αποκαλύπτεται

Πώς «τρέφεται» το κενό; Το μυστήριο της μαύρης τρύπας αποκαλύπτεται

Η ανακάλυψη της μαύρης τρύπας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να λυθεί το μυστήριο σε σχέση με το πώς «τρέφεται» το κενό.

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος και βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι στο κέντρο κάθε μεγάλου γαλαξία βρίσκεται μια τεράστια μαύρη τρύπα, με μάζα πολλαπλάσια αυτής του ηλίου μας. Το πεδίο βαρύτητάς τους είναι τόσο ισχυρό, που προσελκύουν τα ουράνια σώματα, τα οποία σχηματίζουν τροχιά γύρω τους.

Οι μαύρες τρύπες είναι τόσο πυκνές, που ούτε το φως δε μπορεί να δραπετεύσει από αυτές, ενώ τροφοδοτούν τις πιο ενεργητικές διαδικασίες του σύμπαντος, τους αστροφυσικούς πίδακες που συνίστανται από σωματίδια υψηλών ενεργειών και εκτείνονται έως και χιλιάδες έτη φωτός.

Πρόσφατα, επιστήμονες από το Παρατηρητήριο της Σανγκάης κατάφεραν για πρώτη φορά να φωτογραφήσουν μια τεράστια μαύρη τρύπα καθώς ο αστροφυσικός πίδακας ξεπηδούσε μέσα από αυτήν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι η νέα ανακάλυψη της τεράστιας μαύρης τρύπας καρδιά του γαλαξία Messier 87 (M87) θα ξεκλειδώσει το μυστήριο του πώς τρέφονται οι μαύρες τρύπες και τι τους επιτρέπει να εκτοξεύουν αυτούς τους πίδακες σε όλο το διαγαλαξιακό διάστημα.

«Γνωρίζουμε ότι οι πίδακες εκτινάσσονται από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες, αλλά ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Ru-Sen Lu, του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Σαγκάης. «Για να το μελετήσουμε άμεσα, πρέπει να παρατηρήσουμε την προέλευση του πίδακα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μαύρη τρύπα», συνέχισε ο ίδιος.

Η γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του M87, η οποία ήταν η πρώτη που απαθανατίστηκε απευθείας στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχει 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup