Τεχνολογία

NASA: Μπορεί μέσω AI να μας ειδοποιήσει για το «χτύπημα» μιας ηλιακής καταιγίδας

NASA: Μπορεί μέσω AI να μας ειδοποιήσει για το «χτύπημα» μιας ηλιακής καταιγίδας

Τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να προστατευθούμε - Πώς αναγνωρίζει η τεχνολογία της NASA το επικείμενο «χτύπημα» ηλιακής κατταιγίδας

Μόλις 30 λεπτά έχουμε στη διάθεσή μας για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που μία καταστροφική ηλιακή καταιγίδα χτυπήσει τη Γη, προειδοποιεί η NASA, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει στην διάθεσή της, μπορεί να εντοπίσει μισή ώρα πριν ότι θα ξεσπάσει μία επικίνδυνη ηλιακή καταιγίδα με τεράστιες επιπτώσεις στις ραδιοτηλεπικοινωνίες, γράφει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».
Βεβαίως, αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουμε ένα καταστροφικό μπλακάουτ. Κι αυτό γιατί οι καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο , όπως και την ηλεκτροδότηση επί ώρες, σύμφωνα με μελέτη της NASA.
Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε προληπτικά σε περίπτωση που ο πλανήτης μας βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι, είναι να λάβουμε κάποια μέτρα, όπως η δημιουργία ενός kit επιβίωσης και η ύπαρξη εκτυπωμένων αντιγράφων σε ψηφιακή μορφή.
Η ΝASA, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου, με την κωδική ονομασία DAGGER («Deep Learning Geomagnetic Perturbation») τον Μάρτιο, αλλά τώρα αποφάσισε να κοινοποιήσει την έρευνά της.
Μια διεθνής ομάδα μελετητών στο «Frontier Development Lab» - πρόκειται για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ - έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συσχετισμούς μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών καταιγίδων ή ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές στην τεχνολογία.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «βαθιά εκμάθηση», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα.
Η ομάδα των μελετητών χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εντοπίσει τη σχέση μεταξύ μετρήσεων του ηλιακού ανέμου και ηλιοφυσικών αποστολών. Αυτές οι αποστολές είναι διαστημικοί ανιχνευτές που τοποθετούνται στο διάστημα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι «συνεργάζονται» για να μελετήσουν τον ήλιο.
Η ομάδα δοκίμασε το υπολογιστικό της μοντέλο «DAGGER» σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες: η μία τον Αύγουστο του 2011 και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2015.
Το σύστημα κατάφερε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις των γεωμαγνητικών καταιγίδων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βισάλ Άπεντραν του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδίας, αναφέρει σε δήλωσή του: «Με αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, είναι πλέον δυνατό να γίνουν γρήγορες και ακριβείς παγκόσμιες προβλέψεις και να ληφθούν αποφάσεις σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας, ελαχιστοποιώντας έτσι - ή ακόμη και αποτρέποντας - τις καταστροφές στην κοινωνία μας».
Οι ήπιες γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε δορυφόρους και να διακόψουν τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις.
Οι σοβαρές καταιγίδες, όμως, όπως αυτές που συνέβησαν το 2003, μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλο τον κόσμο και να βλάψουν μόνιμα τις ηλεκτρικές υποδομές, όπως οι μετασχηματιστές ρεύματος.
Ορισμένοι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει τα υποθαλάσσια καλώδια του παγκόσμιου Διαδικτύου αφήνοντας τεράστια τμήματα της διεθνούς κοινότητας εκτός Ίντερνετ για μήνες ολόκληρους.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup