Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 08:23

SpaceX: «Καλώς ήλθατε στη Γη» - Τέσσερις αστροναύτες επέστρεψαν ύστερα από έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι πρώτες επιθυμίες των αστροναυτών - Το τέταρτο ταξίδι στο διάστημα για την κάψουλα Dragon Endeavour της SpaceX

Στη Γη πάτησαν και πάλι τέσσερις αστροναύτες που πέρασαν μισό χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάψουλα της SpaceX Dragon Endeavour προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στις ακτές του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους κατοίκους του βορειοανατολικού τμήματος της πολιτείας λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Προτού αναχωρήσουν από τον διαστημικό σταθμό, όπου έμεναν από τον Μάρτιο, οι αστροναύτες είχαν εκφράσει τις πρώτες τους επιθυμίες. Ζεστό ντους, αχνιστός καφές και αέρας ωκεανού, ήταν το τρίπτυχο της επιθυμίας των αστροναυτών.

Στην ομάδα Crew-6 συμμετείχαν οι αστροναύτες της Nasa, Στίβεν Μπόουεν, Ουάρεν Χόμπουργκ, Σουλτάν αλ - Νεγιαντί και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντρέι Φεντγιάεφ.

Η άφιξη του πληρώματος στη Γη, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, καθυστέρησε λόγω του τυφώνα Ιντάλια που σάρωσε τη Φλόριντα.

Οι αστροναύτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι επέστρεψαν.

«Έχετε ένα δωμάτιο γεμάτο χαρούμενους ανθρώπους εδώ», μεταδόθηκε από το κέντρο ελέγχου της SpaceX.

Aλλαγή πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα γίνει αργότερα αυτόν το μήνα, αφού η SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία, στα τέλη Αυγούστου, το διαστημόπλοιο Dragon με τέσσερα μέλη πληρώματος από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Ο σταθμός φιλοξενεί τώρα επτά αστροναύτες.

Η νέα ομάδα αποτελείται από αστροναύτες από τη Δανία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Συνιστά την πρώτη αμερικανική αποστολή με αστροναύτη από διαφορετική χώρα.

Η επιστροφή της Δευτέρας σηματοδότησε το τέταρτο ταξίδι στο διάστημα για το Dragon Endeavor, αφού η SpaceX πραγματοποίησε τις αποστολές Axiom-1, Crew-2 και Demo-2.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 09:28

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Space X: Το νέο εντυπωσιακό βίντεο με τη στιγμή που οι... δαγκάνες έπιασαν τον πύραυλο του Starship
    Space X: Το νέο εντυπωσιακό βίντεο με τη στιγμή που οι... δαγκάνες έπιασαν τον πύραυλο του Starship

    Ο Super Heavy επέστρεψε 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα η γιγαντιαία «δαγκάνα» με το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla»

    Ένα νέο εντυπωσιακό βίντεο από το σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε κατά την τελευταία δοκιμαστική πτήση του Starship, έδωσε στη δημοσιότητα η Space X.
    Τα πλάνα έχουν καταγραφεί από κάμερες στον προωθητικό πύραυλο Super Heavy αποτυπώνοντας καρέ-καρέ πώς τον έπιασαν οι... δαγκάνες προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.
    Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάστηκε η πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου Starship από την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ. πραγματοποιήθηκε στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος το μεσημέρι της Κυριακής από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.
    Δείτε όλο το βίντεο της πτήσης, όπως μεταδόθηκε live, εδώ:
    Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 ήταν η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο προωθητικό πύραυλο Super Heavy.

    Μετά την εκτόξευση, το Starship πραγματοποίησε, χωρίς απρόοπτα, πτήση μίας ώρας σε ύψος τροχιάς και στη συνέχεια επανήλθε στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί ομαλά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.
    Η πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του προωθητικού Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στην εξέδρα 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».
    «Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.
    Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούσαν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορούσε επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.
    «Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», συμπλήρωνε η SpaceX.
    Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Το πρώτο στάδιο του Super Heavy έχει 33 κινητήρες Raptor και το διαστημόπλοιο Starship άλλους έξι κινητήρες.
    Κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Flight 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και με ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της φλεγόμενης επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Ο Super Heavy πραγματοποίησε ομαλή προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εικοσιτέσσερις ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πώς είναι η ζωή ενός αστροναύτη σε τροχιά
    Εικοσιτέσσερις ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πώς είναι η ζωή ενός αστροναύτη σε τροχιά

    Με αφορμή τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες που πήγαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για οκτώ ημέρες αλλά θα παραμείνουν εκεί για οκτώ μήνες, τρεις πρώην συνάδελφοί τους μιλούν για το πώς είναι η ζωή σε τροχιά 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

    Το Κέντρο Ελέγχου στη Γη έχει έτοιμο το πρόγραμμα όλης της ημέρας των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διαιρεμένο σε πεντάλεπτα. Οι αστροναύτες ξυπνούν νωρίς. Γύρω στις 06.30 βγαίνουν από το υπνοδωμάτιό τους, που έχει το μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου και βρίσκεται στη μονάδα του ISS που ονομάζεται Harmony.

    «Έχει τον καλύτερο υπνόσακο στον κόσμο», λέει στο BBC News η Nicole Stott, Αμερικανίδα αστροναύτης της NASA που πέρασε 104 ημέρες στο διάστημα σε δύο αποστολές το 2009 και το 2011. O θάλαμος διαθέτει λάπτοπ για να μπορεί το πλήρωμα να παραμένει σε επαφή με την οικογένειά του και μια γωνιά για προσωπικά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες ή βιβλία.

    Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

  • Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X
    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X

    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος της ιστορίας είναι γεγονός καθώς ο κυβερνήτης της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, καθώς και η εργαζόμενη της SpaceX Σάρα Γκίλις περιπλανήθηκαν έξω από το διαστημικό σκάφος τους.

    Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση. Ο Άιζακμαν βγήκε πρώτος από την κάψουλα φορώντας τη λευκή και γκρίζα στολή του. Στάθηκε σε μια μεταλλική δομή που είχε προσαρμοστεί στην κάψουλα γι' αυτό το λόγο.

    «Είναι υπέροχα»

    «Είναι υπέροχα», δήλωσε ενώ βρισκόταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων, δηλαδή ψηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    Η Σάρα Γκίλις ακολούθησε στη συνέχεια και έκανε επίσης κινήσεις για να δοκιμάσει τις ολοκαίνουριες στολές της SpaceX, τις πρώτες που προορίζονται για διαστημικούς περιπάτους. Η δοκιμή των στολών αυτών ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής.

    Στη συνέχεια επέστρεψε με τη σειρά της μέσα στο σκάφος.

    Έγραψε ιστορία η Space X

    Δύο άλλοι επιβάτες, ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η άλλη εργαζόμενη της SpaceX, η Άννα Μένον, παρέμειναν μέσα στην κάψουλα Dragon, όμως εκτέθηκαν επίσης στο διαστημικό κενό, και εφοδιάζονταν με οξυγόνο από σωλήνες στις στολές τους.

    Η αποστολή Polaris Dawn, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την SpaceX και τον Τζάρεντ Άιζακμαν, σηματοδοτεί ένα νέο σταθμό στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος. Μέχρι τώρα όλοι οι διαστημικοί περίπατοι είχαν γίνει από επαγγελματίες αστροναύτες και όχι από πολίτες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX, για τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο»
    ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX, για τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο»

    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι - Επικεφαλής αυτής της πενθήμερης αποστολής είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν

    Ένας δισεκατομμυριούχος, ένας πιλότος και δύο υπάλληλοι της SpaceX αναχώρησαν σήμερα από τη Φλόριντα για μια φιλόδοξη διαστημική αποστολή που θα σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, με τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο» στην ιστορία.
    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταφέροντας σε τροχιά την κάψουλα Dragon, όπου θα φιλοξενηθούν οι επιβάτες αυτής της αποστολής, της αποκαλούμενης Polaris Dawn («Αυγή του Πολικού Αστέρα»).

    «Συγχαρητήρια στις ομάδες της SpaceX και το πλήρωμα του προγράμματος Polaris» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Ίλον Μασκ, ο ιδρυτής της εταιρείας.

    Ο επικεφαλής αυτής της πενθήμερης αποστολής είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τη SpaceX και χρηματοδοτεί ένα μέρος του ταξιδιού. Το ακριβές ποσό που κατέβαλε δεν αποκαλύφθηκε.

    Ένας από τους κυριότερους στόχους είναι να δοκιμαστούν οι ολοκαίνουριες στολές της εταιρείας, που είναι λευκές και φουτουριστικές, με μια σύντομη έξοδο από την κάψουλα για έναν διαστημικό περίπατο.
    Το σκάφος θα φτάσει σε ύψος τα 1.400 χιλιόμετρα, στην πιο μακρινή επανδρωμένη αποστολή που έχει γίνει ποτέ, μετά τις αποστολές «Απόλλων». Οι δύο υπάλληλοι της SpaceX, η Σάρα Γκίλις και η Άννα Μένον, θα γίνουν έτσι οι πρώτες γυναίκες που έχουν ταξιδέψει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη.
    Ο τέταρτος επιβάτης είναι ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ, πρώην μέλος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και στενός συνεργάτης του Άιζακμαν.
    Ο διαστημικός περίπατος, ο πρώτος από μη επαγγελματίες αστροναύτες, θα γίνει τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα μεταδοθεί ζωντανά στη Γη. Οι δύο επιβάτες θα παραμείνουν μέσα στο σκάφος ενώ οι άλλοι δύο θα βγαίνουν εναλλάξ, επί περίπου 15 λεπτά ο καθένας. Θα παραμείνουν δεμένοι με το σκάφος και θα κάνουν διάφορες κινήσεις για να ελέγξουν τις νέες στολές, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με κάμερες.

    «Θα δίνουμε κάπως την εντύπωση ότι χορεύουμε», εξήγησε ο Άιζακμαν. «Φαντάζομαι ότι κάποια μέρα πολλοί άνθρωποι ή και ολόκληρες οικογένειες, θα πηδούν στην επιφάνεια της σελήνης φορώντας στολές της SpaceX. Είναι τεράστια τιμή που έχουμε τη δυνατότητα να τις δοκιμάσουμε σε αυτήν την πτήση», πρόσθεσε.
    Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα γίνουν επίσης περίπου 30 πειράματα, όπως για παράδειγμα η μέτρηση της αλλαγής της οφθαλμικής πίεσης με φακούς επαφής.

    Οι τέσσερις επιβάτες εκπαιδεύτηκαν εντατικά επί δύο χρόνια, συμπληρώνοντας 2.000 ώρες σε έναν προσομοιωτή πτήσης, κάνοντας καταδύσεις και πτώσεις με αλεξίπτωτο. Ο Άιζακμαν, που είναι ιδιοκτήτης της χρηματοοικονομικής εταιρείας Shift4, είχε ταξιδέψει στο διάστημα και το 2021, με μια άλλη αποστολή της SpaceX.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες
    Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες

    Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, οι περιπέτειες του οποίου έγιναν αληθινό σήριαλ, επέστρεψε με επιτυχία σήμερα στη Γη, χωρίς τους αστροναύτες που το είχαν οδηγήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς η NASA έκρινε πως ο κίνδυνος ήταν υπερβολικά μεγάλος.

    Η κάψουλα προσγειώθηκε στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) στη διαστημική βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 27.400 χλμ/ώρα. Περίπου 45 λεπτά αργότερα ανέπτυξε σειρά αλεξιπτώτων για να επιβραδύνει την κάθοδό της ενώ αερόσακοι φούσκωσαν δευτερόλεπτα πριν αγγίξει το έδαφος.

    Σύμφωνα με τη NASA, είχε αναχωρήσει από τον ISS περίπου έξι ώρες νωρίτερα.

    Η φήμη της Boeing είχε δεχθεί νέο πλήγμα τον Ιούνιο, όταν προβλήματα στον κινητήρα και διαρροές ήλιου στην κάψουλα είχαν εντοπισθεί κατά την πρώτη επανδρωμένη πτήση της.

    Παραμένουν στο διάστημα οι δύο αστροναύτες

    Παρά τις απόπειρες του κατασκευαστή να πείσει τη NASA για την ασφάλεια του σκάφους του, η διαστημική υπηρεσία προτίμησε να φέρει πίσω τους Μπατς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς με την ανταγωνίστρια της Boeing, SpaceX, και το διαστημόπλοιό της Crew Dragon.

    Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν πριν από την επόμενη χρονιά, θα παραμείνουν περισσότερο από οκτώ μήνες στο διάστημα, ενώ αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια αποστολή... οκτώ ημερών.

    Δεν εμπιστεύεται η NASA την Boeing

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος επανδρωμένων εμπορικών πτήσεων της NASA Στιβ Στιτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι, παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Boeing για τις προβολές της, η διαστημική υπηρεσία «δεν αισθανόταν άνετα» να προχωρήσει με το Starliner «εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το μοντέλο».

    Αυτή η πτήση επιστροφής αναμενόταν ότι θα βοηθούσε την Boeing να καθησυχάσει τους πελάτες της και να επιτύχει νέες συμφωνίες για επανδρωμένες πτήσεις.

    Στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής οι ομάδες εδάφους παρακολούθησαν την απόδοση του Starliner από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα τους κινητήρες του που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Μετά την επιστροφή του Starliner, «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το πότε θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε το σκάφος και για το πότε θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις πτήσεις», είχε δηλώσει ο Στιβ Στιτς.

    Η NASA είχε παραγγείλει πριν από δέκα χρόνια στην Boeing και τη SpaceX ένα νέο σκάφος από την καθεμιά για να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. Με τα δύο οχήματα, επιδιώκει να μην ξαναβρεθεί χωρίς λύση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το ένα ή το άλλο.

    Όμως η επιχείρηση του Έλον Μασκ προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά της Boeing και εδώ και τέσσερα χρόνια καλύπτει μόνη της το ρόλο του αμερικανικού διαστημικού ταξί.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ανησυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για «περίεργο θόρυβο»: Το ηχητικό - ντοκουμέντο
    Ανησυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για «περίεργο θόρυβο»: Το ηχητικό - ντοκουμέντο

    Ανησυχία επικρατεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς οι αστροναύτες της NASA αναφέρουν έναν «περίεργο θόρυβο» που προέρχεται από το αεροσκάφος Starliner της Boeing.

    Ο αστροναύτης Μπουτς Γουίλμορ επικοινώνησε το Σάββατο με το Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον για να μοιραστεί τις ανησυχίες του, λίγες μέρες προτού το ελαττωματικό αεροσκάφος ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του στη γη χωρίς πλήρωμα.

    Τι ανέφερε ο αστροναύτης

    «Έχω μια ερώτηση σχετικά με το Starliner. Υπάρχει ένας παράξενος θόρυβος που ακούγεται από το ηχείο και δεν ξέρω αν μπορείτε να συνδεθείτε στο Starliner ... Δεν ξέρω τι τον προκαλεί», ανέφερε, σύμφωνα με την Daily Mail.

    Το κέντρο ελέγχου της αποστολής διέκοψε την κλήση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καταγραφή του ήχου και κάλεσε εκ νέου τον αστροναύτη μέσα στο Starliner. Εκείνος κράτησε το μικρόφωνο κοντά στα ηχεία του Starliner και, μετά από μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια, το κέντρο απάντησε ότι τελικά «πέρασε» ο ήχος που έμοιαζε με σήμα σόναρ.

    Ο Γουίλμορ έπαιξε τον ήχο άλλη μια φορά, ο οποίος ελήφθη επιτυχώς από το κέντρο ελέγχου. «Σας αφήνω να το ψάξετε» είπε ο αστροναύτης, με το κέντρο να τον ευχαριστεί και να του λέει ότι θα τον ενημερώσουν όταν θα έχουν απάντηση.

    Το ηχητικό με τον περίεργο θόρυβο

    Το τηλεφώνημα αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Ars Technica, το οποίο ανέφερε ότι η ηχογράφηση καταγράφηκε για πρώτη φορά και κοινοποιήθηκε από τον μετεωρολόγο Ρομπ Ντέιλ με έδρα το Μίσιγκαν.

    Ο Γουίλμορ και η συνάδελφός του Σούνι Γουίλιαμς βρίσκονται αποκλεισμένοι στον ISS από τις 6 Ιουνίου, όταν έφτασαν με το αεροσκάφος της Boeing για την εβδομαδιαία παραμονή τους.

    Αλλά το Starliner πρόκειται τώρα να επιστρέψει στη Γη χωρίς αυτούς, αφού ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου. Το ζευγάρι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Γη πριν από το 2025 - όταν ένα από τα σκάφη της SpaceX του Έλον Μασκ θα τους μεταφέρει στην πατρίδα τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακατεύουν ήδη τσιμέντο για σεληνιακές βάσεις
    Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακατεύουν ήδη τσιμέντο για σεληνιακές βάσεις

    Καθώς η ΗΠΑ και η Κίνα προχωρούν τα σχέδια για τις σεληνιακές βάσεις τους, ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι απασχολημένος κυριολεκτικά με την ανάμειξη του τσιμέντου.

    Ο αστροναύτης και μηχανικός πτήσης Μάθιου Ντόμινικ, φτιάχνοντας τη δική του μικρή ποσότητα στον διαστημικό σταθμό, όπως αναφέρει το Futurism.com.

    Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης στη Σελήνη με χρήση σεληνιακού εδάφους – σημαντικό υπόβαθρο για τις μελλοντικές μας προσπάθειες να εδραιώσουμε μια πιο μόνιμη παρουσία στον δορυφόρο της Γης.

    Σκυρόδεμα σε μικροβαρύτητα

    Στο πλαίσιο της έρευνας της NASA με τίτλο «Επιστήμη των Υλικών για τη Στερεοποίηση της Σκήρυνσης του Σκυροδέματος», ο Ντόμινικ ανακάτεψε μια προσομοιωμένη εκδοχή σεληνιακού χώματος με κάποια αδιευκρίνιστα «άλλα υλικά» (η NASA δεν τα δημοσιοποίησε) και ένα υγρό διάλυμα τσιμέντου μέσα σε δύο σακούλες, τοποθετώντας ανάμεσά τους άλλη μία που περιείχε ζεστό νερό.

    Στη συνέχεια, ο μηχανικός τοποθέτησε τα αναμεμειγμένα παρασκευάσματα σε ένα ειδικό θερμός για να τα επωάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφού κατασταλάξουν για μερικές εβδομάδες σε «θερμοκρασίες περιβάλλοντος», θα επιστρέψουν στη Γη με το σκάφος SpaceX Dragon για ανάλυση.

    Η ανάμιξη του σκυροδέματος, η οποία απαιτεί τσιμέντο, είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία που μπορεί να απελευθερώσει άφθονο διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο μπορεί να κάνει το υλικό εύθραυστο και γεμάτο φυσαλίδες αέρα όταν αναμιγνύεται λανθασμένα. Οι επιστήμονες ελπίζουν με το συγκεκριμένο πείραμα να καταλάβουν καλύτερα πώς η μικροβαρύτητα θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση.

    Αντί να ξοδεύουν επιπλέον χρήματα για να μεταφέρουν πλήρως κατασκευασμένες κατοικίες στο διάστημα, η NASA προετοιμάζεται για κτίρια που θα συναρμολογούνται στο διάστημα από αστροναύτες.

    Κι ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το τσιμέντο αναμιγνύεται στο διάστημα ή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε δημοσιοποιηθεί από τη NASA το 2019), η συμπερίληψη του σεληνιακού εδάφους σε αυτό το πείραμα θα μπορούσε να φέρει τους ανθρώπους ένα βήμα πιο κοντά στην οικοδόμηση ενός «σπιτιού μακριά από το σπίτι» τους – μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο