Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 22:18

Ανησυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για «περίεργο θόρυβο»: Το ηχητικό - ντοκουμέντο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανησυχία επικρατεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς οι αστροναύτες της NASA αναφέρουν έναν «περίεργο θόρυβο» που προέρχεται από το αεροσκάφος Starliner της Boeing.

Ο αστροναύτης Μπουτς Γουίλμορ επικοινώνησε το Σάββατο με το Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον για να μοιραστεί τις ανησυχίες του, λίγες μέρες προτού το ελαττωματικό αεροσκάφος ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του στη γη χωρίς πλήρωμα.

Τι ανέφερε ο αστροναύτης

«Έχω μια ερώτηση σχετικά με το Starliner. Υπάρχει ένας παράξενος θόρυβος που ακούγεται από το ηχείο και δεν ξέρω αν μπορείτε να συνδεθείτε στο Starliner ... Δεν ξέρω τι τον προκαλεί», ανέφερε, σύμφωνα με την Daily Mail.

Το κέντρο ελέγχου της αποστολής διέκοψε την κλήση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καταγραφή του ήχου και κάλεσε εκ νέου τον αστροναύτη μέσα στο Starliner. Εκείνος κράτησε το μικρόφωνο κοντά στα ηχεία του Starliner και, μετά από μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια, το κέντρο απάντησε ότι τελικά «πέρασε» ο ήχος που έμοιαζε με σήμα σόναρ.

Ο Γουίλμορ έπαιξε τον ήχο άλλη μια φορά, ο οποίος ελήφθη επιτυχώς από το κέντρο ελέγχου. «Σας αφήνω να το ψάξετε» είπε ο αστροναύτης, με το κέντρο να τον ευχαριστεί και να του λέει ότι θα τον ενημερώσουν όταν θα έχουν απάντηση.

Το ηχητικό με τον περίεργο θόρυβο

Το τηλεφώνημα αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Ars Technica, το οποίο ανέφερε ότι η ηχογράφηση καταγράφηκε για πρώτη φορά και κοινοποιήθηκε από τον μετεωρολόγο Ρομπ Ντέιλ με έδρα το Μίσιγκαν.

Ο Γουίλμορ και η συνάδελφός του Σούνι Γουίλιαμς βρίσκονται αποκλεισμένοι στον ISS από τις 6 Ιουνίου, όταν έφτασαν με το αεροσκάφος της Boeing για την εβδομαδιαία παραμονή τους.

Αλλά το Starliner πρόκειται τώρα να επιστρέψει στη Γη χωρίς αυτούς, αφού ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου. Το ζευγάρι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Γη πριν από το 2025 - όταν ένα από τα σκάφη της SpaceX του Έλον Μασκ θα τους μεταφέρει στην πατρίδα τους.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 19:48

Σχετικά Άρθρα

  • Εικοσιτέσσερις ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πώς είναι η ζωή ενός αστροναύτη σε τροχιά
    Εικοσιτέσσερις ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πώς είναι η ζωή ενός αστροναύτη σε τροχιά

    Με αφορμή τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες που πήγαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για οκτώ ημέρες αλλά θα παραμείνουν εκεί για οκτώ μήνες, τρεις πρώην συνάδελφοί τους μιλούν για το πώς είναι η ζωή σε τροχιά 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

    Το Κέντρο Ελέγχου στη Γη έχει έτοιμο το πρόγραμμα όλης της ημέρας των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διαιρεμένο σε πεντάλεπτα. Οι αστροναύτες ξυπνούν νωρίς. Γύρω στις 06.30 βγαίνουν από το υπνοδωμάτιό τους, που έχει το μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου και βρίσκεται στη μονάδα του ISS που ονομάζεται Harmony.

    «Έχει τον καλύτερο υπνόσακο στον κόσμο», λέει στο BBC News η Nicole Stott, Αμερικανίδα αστροναύτης της NASA που πέρασε 104 ημέρες στο διάστημα σε δύο αποστολές το 2009 και το 2011. O θάλαμος διαθέτει λάπτοπ για να μπορεί το πλήρωμα να παραμένει σε επαφή με την οικογένειά του και μια γωνιά για προσωπικά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες ή βιβλία.

    Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

  • Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες
    Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες

    Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, οι περιπέτειες του οποίου έγιναν αληθινό σήριαλ, επέστρεψε με επιτυχία σήμερα στη Γη, χωρίς τους αστροναύτες που το είχαν οδηγήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς η NASA έκρινε πως ο κίνδυνος ήταν υπερβολικά μεγάλος.

    Η κάψουλα προσγειώθηκε στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) στη διαστημική βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 27.400 χλμ/ώρα. Περίπου 45 λεπτά αργότερα ανέπτυξε σειρά αλεξιπτώτων για να επιβραδύνει την κάθοδό της ενώ αερόσακοι φούσκωσαν δευτερόλεπτα πριν αγγίξει το έδαφος.

    Σύμφωνα με τη NASA, είχε αναχωρήσει από τον ISS περίπου έξι ώρες νωρίτερα.

    Η φήμη της Boeing είχε δεχθεί νέο πλήγμα τον Ιούνιο, όταν προβλήματα στον κινητήρα και διαρροές ήλιου στην κάψουλα είχαν εντοπισθεί κατά την πρώτη επανδρωμένη πτήση της.

    Παραμένουν στο διάστημα οι δύο αστροναύτες

    Παρά τις απόπειρες του κατασκευαστή να πείσει τη NASA για την ασφάλεια του σκάφους του, η διαστημική υπηρεσία προτίμησε να φέρει πίσω τους Μπατς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς με την ανταγωνίστρια της Boeing, SpaceX, και το διαστημόπλοιό της Crew Dragon.

    Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν πριν από την επόμενη χρονιά, θα παραμείνουν περισσότερο από οκτώ μήνες στο διάστημα, ενώ αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια αποστολή... οκτώ ημερών.

    Δεν εμπιστεύεται η NASA την Boeing

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος επανδρωμένων εμπορικών πτήσεων της NASA Στιβ Στιτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι, παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Boeing για τις προβολές της, η διαστημική υπηρεσία «δεν αισθανόταν άνετα» να προχωρήσει με το Starliner «εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το μοντέλο».

    Αυτή η πτήση επιστροφής αναμενόταν ότι θα βοηθούσε την Boeing να καθησυχάσει τους πελάτες της και να επιτύχει νέες συμφωνίες για επανδρωμένες πτήσεις.

    Στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής οι ομάδες εδάφους παρακολούθησαν την απόδοση του Starliner από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα τους κινητήρες του που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Μετά την επιστροφή του Starliner, «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το πότε θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε το σκάφος και για το πότε θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις πτήσεις», είχε δηλώσει ο Στιβ Στιτς.

    Η NASA είχε παραγγείλει πριν από δέκα χρόνια στην Boeing και τη SpaceX ένα νέο σκάφος από την καθεμιά για να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. Με τα δύο οχήματα, επιδιώκει να μην ξαναβρεθεί χωρίς λύση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το ένα ή το άλλο.

    Όμως η επιχείρηση του Έλον Μασκ προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά της Boeing και εδώ και τέσσερα χρόνια καλύπτει μόνη της το ρόλο του αμερικανικού διαστημικού ταξί.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακατεύουν ήδη τσιμέντο για σεληνιακές βάσεις
    Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακατεύουν ήδη τσιμέντο για σεληνιακές βάσεις

    Καθώς η ΗΠΑ και η Κίνα προχωρούν τα σχέδια για τις σεληνιακές βάσεις τους, ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι απασχολημένος κυριολεκτικά με την ανάμειξη του τσιμέντου.

    Ο αστροναύτης και μηχανικός πτήσης Μάθιου Ντόμινικ, φτιάχνοντας τη δική του μικρή ποσότητα στον διαστημικό σταθμό, όπως αναφέρει το Futurism.com.

    Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης στη Σελήνη με χρήση σεληνιακού εδάφους – σημαντικό υπόβαθρο για τις μελλοντικές μας προσπάθειες να εδραιώσουμε μια πιο μόνιμη παρουσία στον δορυφόρο της Γης.

    Σκυρόδεμα σε μικροβαρύτητα

    Στο πλαίσιο της έρευνας της NASA με τίτλο «Επιστήμη των Υλικών για τη Στερεοποίηση της Σκήρυνσης του Σκυροδέματος», ο Ντόμινικ ανακάτεψε μια προσομοιωμένη εκδοχή σεληνιακού χώματος με κάποια αδιευκρίνιστα «άλλα υλικά» (η NASA δεν τα δημοσιοποίησε) και ένα υγρό διάλυμα τσιμέντου μέσα σε δύο σακούλες, τοποθετώντας ανάμεσά τους άλλη μία που περιείχε ζεστό νερό.

    Στη συνέχεια, ο μηχανικός τοποθέτησε τα αναμεμειγμένα παρασκευάσματα σε ένα ειδικό θερμός για να τα επωάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφού κατασταλάξουν για μερικές εβδομάδες σε «θερμοκρασίες περιβάλλοντος», θα επιστρέψουν στη Γη με το σκάφος SpaceX Dragon για ανάλυση.

    Η ανάμιξη του σκυροδέματος, η οποία απαιτεί τσιμέντο, είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία που μπορεί να απελευθερώσει άφθονο διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο μπορεί να κάνει το υλικό εύθραυστο και γεμάτο φυσαλίδες αέρα όταν αναμιγνύεται λανθασμένα. Οι επιστήμονες ελπίζουν με το συγκεκριμένο πείραμα να καταλάβουν καλύτερα πώς η μικροβαρύτητα θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση.

    Αντί να ξοδεύουν επιπλέον χρήματα για να μεταφέρουν πλήρως κατασκευασμένες κατοικίες στο διάστημα, η NASA προετοιμάζεται για κτίρια που θα συναρμολογούνται στο διάστημα από αστροναύτες.

    Κι ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το τσιμέντο αναμιγνύεται στο διάστημα ή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε δημοσιοποιηθεί από τη NASA το 2019), η συμπερίληψη του σεληνιακού εδάφους σε αυτό το πείραμα θα μπορούσε να φέρει τους ανθρώπους ένα βήμα πιο κοντά στην οικοδόμηση ενός «σπιτιού μακριά από το σπίτι» τους – μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

    Πηγή: cnn.gr

  • NASA από… άλλον πλανήτη: Έστειλε delivery στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους παγιδευμένους αστροναύτες
    NASA από… άλλον πλανήτη: Έστειλε delivery στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους παγιδευμένους αστροναύτες

    Τρόφιμα, καύσιμα αλλά και άλλες προμήθειες παρέδωσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα διαστημόπλοιο για τους παγιδευμένους αστροναύτες.

    Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Progress 89 παρέδωσε περίπου τρεις τόνους προμηθειών. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα παραμείνει προσδεδεμένο για περίπου έξι μήνες στον ISS, πριν αναχωρήσει για την Γη.

    Αποκλεισμένοι στον ISS

    Σημειώνεται πως ο σταθμός φιλοξενεί στην παρούσα φάση τα επτά μέλη πληρώματος της τακτικής αποστολής (Expedition 71) και δύο αστροναύτες της NASA, την Σουνίτα Γουίλιαμς και τον Μπάρι Γουίλμορ.

    Παραμένουν εκτός προγράμματος στον σταθμό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της κάψουλας Starliner της Boeing, που εμποδίζουν την επιστροφή τους στη Γη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • NASA: Προμήθειες για τους παγιδευμένους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    NASA: Προμήθειες για τους παγιδευμένους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες για τους παγιδευμένους αστροναύτες παρέδωσε σήμερα (17/08) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα διαστημόπλοιο.

    Ειδικότερα, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Progress 89 παρέδωσε περίπου τρεις τόνους προμηθειών.

    Αναμένεται να παραμείνει προσδεδεμένο για περίπου έξι μήνες στον ISS, πριν αναχωρήσει για επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Σημειώνεται πως ο σταθμός φιλοξενεί στην παρούσα φάση τα επτά μέλη πληρώματος της τακτικής αποστολής (Expedition 71) και δύο αστροναύτες της NASA, την Σουνίτα Γουίλιαμς και τον Μπάρι Γουίλμορ.

    Παραμένουν εκτός προγράμματος στον σταθμό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της κάψουλας Starliner της Boeing, που εμποδίζουν την επιστροφή τους στη Γη.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς, υπολόγιζαν ότι θα έμεναν στο Διάστημα για περίπου 10 ημέρες, αλλά αισίως βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πάνω από δύο μήνες χωρίς να είναι ορατή ακόμα η ημερομηνία επιστροφής.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ιστορική στιγμή: Η πρώτη αρχαιολογική έρευνα στο διάστημα είναι γεγονός - Τι ανακαλύφθηκε
    Ιστορική στιγμή: Η πρώτη αρχαιολογική έρευνα στο διάστημα είναι γεγονός - Τι ανακαλύφθηκε

    Περισσότεροι από 270 άνθρωποι από 23 χώρες έχουν επισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε πάνω από δύο δεκαετίες. Με στόχο την καλύτερη κατανόηση του μικρής κλίμακας κοινωνικού συνόλου του ISS, της προσαρμογής των ανθρώπων σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον και της πραγματικής χρήσης των χώρων και του εξοπλισμού του, μια διεθνής ερευνητική ομάδα διεξάγει την πρώτη μεγάλης κλίμακας… αρχαιολογική αποστολή στο Διάστημακαι δημοσιεύει τα πρώτα αποτελέσματα στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE».

    Πώς ξεκίνησε η μελέτη

    Καθώς η ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι οι συνεντεύξεις των μελών του πληρώματος δεν φτάνουν για να αποτυπωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στον ISS, χρησιμοποίησε την αρχαιολογική πρακτική της δοκιμαστικής τομής προσαρμοσμένης στο Διάστημα και στο γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να είναι παρόντες στις εργασίες. Ο στόχος ήταν να επιλεγούν στη συνέχεια περιοχές για πιο εκτεταμένη «ανασκαφή».

    Για την προκαταρκτική έρευνα επιλέχθηκαν έξι τοποθεσίες στον ISS και ζητήθηκε από τους αστροναύτες το 2022 να τραβούν φωτογραφίες από κάθε τοποθεσία καθημερινά για 60 ημέρες, προκειμένου στη συνέχεια οι ερευνητές να μελετήσουν τη χρήση των χώρων και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί το πλήρωμα.

    Τα πρώτα ευρήματα από το πρότζεκτ «International Space Station Archaeological Project» και τις δύο πρώτες περιοχές μελέτης παρουσιάζονται στη δημοσίευση. Πρόκειται για έναν χώρο που προορίζεται για τη συντήρηση του εξοπλισμού (τετράγωνο 3) και έναν άλλον κοντά στις τουαλέτες και τον εξοπλισμό άσκησης (τετράγωνο 5).

    Η ανάλυση των φωτογραφιών σε αυτές τις περιοχές αποκάλυψε 5.438 αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς. Ο χώρος που προορίζεται για τη συντήρηση του εξοπλισμού διαπιστώθηκε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό που δημιουργήθηκε και αντίθετα έχει γίνει χώρος αποθήκευσης για αντικείμενα όλων των ειδών. Επίσης, το τετράγωνο 5 διαπιστώθηκε ότι είναι ένας κενός χώρος, που χρησιμοποιούνταν τελικά για αποθήκευση ειδών περιποίησης και άλλων αντικειμένων, χωρίς ωστόσο να έχει προβλεφθεί να έχει χώρους αποθήκευσης.

    Όπως επισημαίνεται, τα ευρήματα καταδεικνύουν πώς οι παραδοσιακές αρχαιολογικές τεχνικές μπορούν να προσαρμοστούν για τη μελέτη απομακρυσμένων οικοτόπων ή περιοχών με ακραίες συνθήκες. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «το πείραμα είναι η πρώτη αρχαιολογία που έγινε ποτέ εκτός του πλανήτη Γη. Εφαρμόζοντας μια πολύ παραδοσιακή μέθοδο δειγματοληψίας μιας περιοχής σε ένα εντελώς νέο είδος αρχαιολογικού πλαισίου, δείχνουμε πώς το πλήρωμα του ISS χρησιμοποιεί διάφορες περιοχές του διαστημικού σταθμού με τρόπους που αποκλίνουν από τα σχέδια της αποστολής.

    Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές μελλοντικών διαστημικών σταθμών μπορούν να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα από αυτό το έργο».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς η NASA σχεδιάζει να καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Πώς η NASA σχεδιάζει να καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ίσως το κορυφαίο επίτευγμα της διαστημικής εξερεύνησης. Εδώ και 24 χρόνια, αποτελεί «σπίτι» για ένα εναλλασσόμενο πλήρωμα αστροναυτών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πειράματα που έχουν δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τις μελλοντικές διαστημικές πτήσεις, καθώς και για τη ζωή στη Γη.

    Αλλά αυτά τα 24 χρόνια – το πρώτο πλήρωμα μπήκε στο σταθμό στις 2 Νοεμβρίου 2000 – έφεραν επίσης φθορά στον ISS και πολλά από τα εξαρτήματά του έχουν γεράσει. Μια διαρροή που εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2020 συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα, για παράδειγμα.

    Από το 2021, ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας ανέφεραν ότι η χώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον σταθμό. Αλλά και η NASA έχει άλλα σχέδια για τη μελλοντική της παρουσία στο διάστημα· υποστηρίζει ιδιωτικούς διαστημικούς σταθμούς, όπως αυτοί που κατασκευάζονται από την εμπορική εταιρεία Axiom.

    Ο ISS έχει ακόμη λίγο χρόνο μπροστά του: Η NASA και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να τον υποστηρίξουν μέχρι το 2030. Όμως, η καθέλκυση ενός αιωρούμενου εργαστηρίου που ζυγίζει 450.000 κιλά και έχει μήκος όσο ένας γήπεδο ποδοσφαίρου έχει πολλή δουλειά και τα σχέδια έχουν ήδη μπει μπροστά.

    Ρυμούλκηση εκτός τροχιάς

    Η NASA υπέγραψε μια σύμβαση 843 εκατ. δολαρίων με τη SpaceX για την ανάπτυξη ενός σκάφους που θα μπορεί να προσκολληθεί στον διαστημικό σταθμό και να τον κατεβάσει με ασφάλεια στη Γη. Η δουλειά του συγκεκριμένου σκάφους θα είναι να βγάλει τον ISS από τη τροχιά του και να τον αναγκάσει να διαλυθεί στην ατμόσφαιρα με τρόπο που να μην θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που βρίσκονται από κάτω.

    «Η επιλογή αυτή θα βοηθήσει τη NASA και τους διεθνείς εταίρους της να διασφαλίσουν μια ασφαλή και υπεύθυνη μετάβαση σε χαμηλή γήινη τροχιά στο τέλος των εργασιών του σταθμού», δήλωσε ο Ken Bowersox, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Διαστημικών Επιχειρήσεων της NASA.

    Η NASA δεν είναι μόνη της σε αυτό το έργο· η καταστροφή του ISS είναι στην πραγματικότητα μια διεθνής συνεργασία, όπως ήταν και η κατασκευή του. Οι διαστημικές υπηρεσίες του Καναδά, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας λειτουργούν τον διαστημικό σταθμό από το 1998 και είναι υπεύθυνες για την ασφαλή επαναφορά του.

    Το τέλος των Mir και Pirs

    Ο ISS δεν θα είναι ο πρώτος μεγάλος διαστημικός σταθμός που θα πέσει σκόπιμα στη Γη και θα καταστραφεί. Ο ρωσικός Mir – στην εποχή του ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος διαστημικός σταθμός, μέχρι να τον ξεπεράσει ο ISS – καταστράφηκε σκόπιμα το 2001, όταν είχε φτάσει στο τέλος της ζωής του.

    Ο Mir έπεσε σταδιακά σε χαμηλότερη τροχιά προτού χρησιμοποιηθούν προωθητήρες για να σπρώξουν την τροχιά του πιο κοντά στη Γη. Καθώς έπεφτε, άρχισε να διαλύεται περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, με τα συντρίμμια να πέφτουν όπως προβλεπόταν στον νότιο Ειρηνικό.

    Το 2021, παρόμοια τύχη είχε το Pirs, μια ρωσική μονάδα που προστέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να διευκολύνει την πρόσδεση ρωσικών σκαφών. Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μια μεγαλύτερη μονάδα, αποφασίστηκε η αποκόλληση και διάλυση στην ατμόσφαιρα του Pirs.

    Πηγή: Cnn.gr
  • NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030
    NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030

    Η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ ανέλαβε να αναπτύξει το διαστημικό όχημα που θα οδηγήσει τον ISS εκτός τροχιάς για να καεί στην ατμόσφαιρα

    Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την ανάπτυξη ενός οχήματος που θα οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο τέλος του, όταν έρθει η ώρα.
    Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ζήτησε το 2023 από αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για ένα «διαστημικό εκτροχιαστή» που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφαλή δρομολόγηση τμημάτων του ISS εκτός τροχιάς.
    Χθες Τετάρτη, η υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι η SpaceX επιλέχθηκε να αναπτύξει και να παραδώσει το συγκεκριμένο όχημα.

    Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 843 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν περιλαμβάνει το κόστος εκτόξευσης, παρά μόνο την ανάπτυξη του οχήματος, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του διαστημικού σταθμού «με ελεγχόμενο τρόπο μετά το τέλος της επιχειρησιακής ζωής του το 2030».
    Η ηγεσία της NASA εξήρε την κληρονομιά του διαστημικού σταθμού, προσθέτοντας ότι το τέλος του θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τους σχεδιαζόμενους εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.

    Προς το τέλος της ζωής του ISS, η NASA σκοπεύει να αφήσει την τροχιά του να φθίνει φυσιολογικά για κάποιο χρονικό διάστημα και, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου πληρώματος, θα δώσει εντολή στο όχημα της SpaceX να εκτελέσει τον τελικό ελιγμό εξόδου από την τροχιά. Τα κομμάτια του Σταθμού που θα επιζήσουν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, πρόκειται να πέσουν στην πιο απομακρυσμένη τοποθεσία του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως Σημείο Νέμο (Point Nemo).

    Αρκετοί σημαντικοί εταίροι του ISS έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία του μέχρι το 2030, ενώ Ρώσοι διαστημικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους μέχρι το 2028.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο