Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 15:28

Η αντιύλη δεν «πέφτει» προς τα πάνω, ανακάλυψε το CERN - Δικαιώνεται ξανά ο Αϊνστάιν

Γράφτηκε από

Επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ότι η αντιύλη συμπεριφέρεται όπως η κανονική ύλη, με τρόπο που είχε προβλέψει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας

Μια σημαντική ανακάλυψη στη λύση του αινίγματος της αντιύλης έκαναν επιστήμονες στο CERN, η οποία θα δώσει μια απάντηση στο τι συνέβη στο Σύμπαν κατά τις πρώτες φάσεις της δημιουργίας του.

Η αντιύλη είναι το αντίθετο της ύλης, από την οποία είναι φτιαγμένα όλα όσα βλέπουμε στο Σύμπαν (όπως τα αστέρια και οι πλανήτες), αλλά και οι άνθρωποι.

Τα θεωρητικά μοντέλα προβλέπουν ότι δημιουργήθηκαν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης στη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το Σύμπαν. Θεωρητικά η ύλη και η αντιύλη θα έπρεπε να είχαν εξαφανίσει η μία την άλλη, αφήνοντας μόνο το φως. Το γιατί δεν συνέβη είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της φυσικής, όπως αναφέρει το BBC.

Αν, όμως, όλα γύρω μας είναι φτιαγμένα από ύλη, που είναι η αντιύλη;

Για χρόνια, οι φυσικοί προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις διαφορές τους, για να εξηγήσουν πώς προέκυψε το Σύμπαν. Αν, για παράδειγμα, ένα αντικείμενο από αντιύλη «ανέβαινε» αντί να πέφτει λόγω της βαρύτητας, αυτό θα είχε τινάξει στον αέρα ό,τι γνωρίζουμε για τη φυσική.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο CERN

Ύλη και αντιύλη ανταποκρίνονται στη βαρύτητα με τον ίδιο τρόπο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο CERN που επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά πως τα άτομα αντιύλης πέφτουν προς τα κάτω.

Ας δούμε πρώτα τι είναι ύλη και αντιύλη.

Το απλούστερο άτομο ύλης είναι το υδρογόνο που έχει ένα πρωτόνιο, με θετικό ηλεκτρικό φορτίο, στον πυρήνα και ένα ηλεκτρόνιο, με αρνητικό φορτίο, σε τροχιά γύρω από αυτόν. Στην αντιύλη, τα ηλεκτρικά φορτία είναι αντίστροφα.

Επειδή η αντιύλη υπάρχει μόνο φευγαλέα στο Σύμπαν (και στο εργαστήριο στη Γη) η ομάδα των επιστημόνων έπρεπε να την παρασκευάσει σε μια σταθερή και μακράς διάρκειας μορφή.

Στο CERN χρησιμοποίησαν αντιυδρογόνο, που έχει ένα αρνητικά φορτισμένο πρωτόνιο, το αντιπρωτόνιο, στον πυρήνα του και ένα θετικά φορτισμένο ηλεκτρονίο, το ποζιτρόνιο, σε τροχιά γύρω του.

Η συσκευή του CERN πρώτα επιβραδύνει τα αντιπρωτόνια και τα ποζιτρόνια και μετά τα «παγιδεύει» σε ένα μαγνητικό πεδίο για να μην έλθουν σε επαφή με την ύλη και εξαφανιστούν.

Όταν το πεδίο απενεργοποιείται, τα άτομα αντιυδρογόνου απελευθερώνονται και οι αισθητήρες στη συσκευή ανιχνεύουν αν, λόγω της βαρύτητας, έχουν πέσει «πάνω» ή κάτω.

Ορισμένοι θεωρητικοί έχουν προβλέψει ότι η αντιύλη θα μπορούσε να πέσει προς τα «πάνω». Οι περισσότεροι πάντως και κυρίως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας λένε ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως η ύλη και να πέφτει προς τα κάτω.

Οι ερευνητές του CERN επιβεβαίωσαν τώρα, με τον μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας μέχρι σήμερα, ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο. Αλλά επειδή η αντιύλη δεν πέφτει προς τα πάνω, δεν σημαίνει ότι πέφτει προς τα κάτω με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό όπως η ύλη.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 11:46

Σχετικά Άρθρα

  • Σημαντική ανακάλυψη: Οι αστρονόμοι «άκουσαν» για πρώτη φορά γιγάντια βαρυτικά κύματα - «Είναι σαν μια χορωδία»
    Σημαντική ανακάλυψη: Οι αστρονόμοι «άκουσαν» για πρώτη φορά γιγάντια βαρυτικά κύματα - «Είναι σαν μια χορωδία»

    Βαρυτικά κύματα ιδιαίτερα χαμηλής συχνότητας, τα οποία μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν πτυχές του σύμπαντοςπου δεν ήταν γνωστές έως σήμερα, καταγράφηκαν για πρώτη φορά.

    Πριν από μερικές ημέρες, ειδικότερα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν γιγάντια βαρυτικά κύματα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας που μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά για τον σχηματισμό του σύμπαντος.

    Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε μέσω της παρακολούθησης πάλσαρ-αστέρων νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από τον άξονα τους, όπως γράφει το TIME.

    Οι παρατηρήσεις τους αποκαλύπτουν ότι τα κύματα εμφανίζονται σε διαφορετικές συχνότητες και ταλαντώνονται επί δεκαετίες. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ραδιοκύματα από περισσότερα από 60 πάλσαρ για 15 χρόνια χρησιμοποιώντας τρία μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια: το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο (το οποίο δεν λειτουργεί πλέον), το Τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και το Very Large Array στο Νέο Μεξικό.

    Τα ευρήματά τους διατυπώνονται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal Letters.

    Την ίδια ώρα, η επιστήμονας του NANOGrav Κιάρα Μινγκαρέλι, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο Yale αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν μια χορωδία, με όλα αυτά τα ζεύγη υπερμεγέθων μαύρων τρυπών να “τραγουδούν” σε διαφορετικές συχνότητες». «Ανοίξαμε ένα νέο παράθυρο παρατήρησης του σύμπαντος».

    Τι είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν

    Τα βαρυτικά κύματα, την ύπαρξη των οποίων προέβλεψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1916, είναι κυματισμοί στο χωροχρόνο που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά το 2015. Ο Αϊνστάιν είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι τα βαρυτικά κύματα τεντώνουν και συμπιέζουν τον χώρο, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν τα ραδιοκύματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους παλμούς φτάνουν στη Γη ένα κλάσμα του δευτερολέπτου νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν πέρασε επιτυχώς άλλο ένα τεστ της στο διάστημα
    Η γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν πέρασε επιτυχώς άλλο ένα τεστ της στο διάστημα

    Οι επιστήμονες για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν ότι η γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι σωστή. Η νέα επιβεβαίωση ήλθε από την γαλλική αποστολή MICROSCOPE που έλεγξε με αξιοσημείωτη ακρίβεια τη λεγόμενη ασθενή αρχή ισοδυναμίας, κάνοντας το σχετικό τεστ με αντικείμενα σε ελεύθερη πτώση σε έναν δορυφόρο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζιλ Μετρίς του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής, οι οποίοι έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters» και σε ειδικό τεύχος του περιοδικού για θέματα κλασσικής και κβαντικής βαρύτητας «Classical and Quantum Gravity», ανακοίνωσαν τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος MICROSCOPE που είχε εκτοξευθεί το 2016.

    Το πείραμα μέτρησης της επιτάχυνσης ζευγών διαφορετικών αντικειμένων(από κράματα πλατίνας και τιτανίου)σε ελεύθερη πτώση, που έγινε όσο ο δορυφόρος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, αποτέλεσε το πιο ακριβές τεστ μέχρι σήμερα μιας από τις πτυχές της θεωρίας του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα - και για μια ακόμη φορά δεν βρέθηκε ρωγμή στη γενική θεωρία της σχετικότητας. Διαπιστώθηκε ότι οι επιταχύνσεις δεν διέφεραν περισσότερο από 0,000000000000001, γεγονός που αποκλείει οποιαδήποτε παραβίαση της ασθενούς αρχής ισοδυναμίας ή αποκλίσεων από τη γενική θεωρία σχετικότητας σε αυτό το επίπεδο.

    Η εν λόγω θεωρία που δημοσιεύθηκε από τον Αϊνστάιν το 1915, περιγράφει πως «δουλεύει» η βαρύτητα και πώς σχετίζεται με τον χρόνο και τον χώρο. Ο έλεγχος της ασθενούς αρχής ισοδυναμίας είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί παράλληλα και η γενική θεωρία σχετικότητας. Σύμφωνα με την εν λόγω αρχή, τα αντικείμενα σε ένα βαρυτικό πεδίο πέφτουν με τον ίδιο τρόπο, όταν δεν επιδρούν άλλες δυνάμεις πάνω τους, ακόμη κι αν έχουν πολύ διαφορετικές μάζες (π.χ. ένα φτερό και μια πέτρα).

    Ένα διάσημο πείραμα ελέγχου της ασθενούς αρχής ισοδυναμίας είχε γίνει στη διάρκεια της αποστολής «Απόλλων 15», όταν ο Αμερικανός αστροναύτης Ντέηβιντ Σκοτ άφησε να πέσουν ένα φτερό και ένα σφυρί ταυτόχρονα. Λόγω έλλειψης αντίστασης του αέρα, τα δύο αντικείμενα επιτάχυναν εξίσου προς την επιφάνεια της Σελήνης.

    Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

    https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.129.121102

    και

    https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6382/ac5acd

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ατομικά ρολόγια υψίστης ακριβείας επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη διαστολή του χρόνου στην μικρότερη μέχρι σήμερα κλίμακα
    Ατομικά ρολόγια υψίστης ακριβείας επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη διαστολή του χρόνου στην μικρότερη μέχρι σήμερα κλίμακα

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ μέτρησαν τη θεωρία σχετικότητας του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν και πιο συγκεκριμένα τη διαστολή του χρόνου στην μικρότερη κλίμακα που έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα. Έδειξαν ότι δύο μικροσκοπικά ατομικά ρολόγια οπτικού πλέγματος, ευρισκόμενα σε υψομετρική απόσταση μόλις ενός χιλιοστού μεταξύ τους ή όσο το πλάτος μιας μύτης μολυβιού, χτυπάνε με διαφορετική ταχύτητα και άρα δείχνουν διαφορετικούς χρόνους. Κάποτε τα τεστ της σχετικότητας απαιτούσαν τα ρολόγια ακριβείας να χωρίζονται από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους (π.χ. ένα ρολόι στη Γη και ένα σε δορυφόρο), κάτι που πλέον είναι περιττό.

    Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον Τομπάιας Μπόθγουελ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέφεραν ότι τα πειράματα τους δείχνουν πως είναι δυνατό να κατασκευαστούν ατομικά ρολόγια 50 φορές πιο ακριβή από τα σημερινά. Επίσης τόσο ακριβή ατομικά ρολόγια ίσως μελλοντικά μπορούν να λειτουργήσουν ως "μικροσκόπια" ανοίγοντας τον δρόμο για να αποκαλυφθεί πώς η σχετικότητα και η βαρύτητα αλληλεπιδρούν με την κβαντομηχανική, ένα μεγάλο αίνιγμα στο πεδίο της Φυσικής.

    Η γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν του 1915 εξηγεί φαινόμενα σε μεγάλη κλίμακα, όπως είναι η βαρυτική επίδραση στον χρόνο, και έχει σημαντικές πρακτικές εφαρμογές όπως η διόρθωση των δορυφορικών μετρήσεων GPS. Μολονότι η θεωρία αυτή έχει πια ηλικία πάνω από έναν αιώνα, παραμένει άκρως γοητευτική για τους φυσικούς. Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν ατομικά ρολόγια για να μετρήσουν τη σχετικότητα με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια, κάτι που ευελπιστούν ότι τελικά θα τους βοηθήσει να εξηγήσουν με ποιό τρόπο η βαρύτητα αλληλεπιδρά με την κβαντομηχανική, η οποία "βασιλεύει" στον υποατομικό κόσμο.

    Σύμφωνα με τη θεωρία σχετικότητας και τη στρέβλωση του χωροχρόνου που προβλέπει, δύο ατομικά ρολόγια σε ελαφρώς διαφορετικά ύψη σε ένα βαρυτικό πεδίο χτυπούν με διαφορετικό ρυθμό. Ένα ρολόι χτυπάει πιο αργά σε χαμηλότερο ύψος, δηλαδή ο χρόνος κυλάει πιο αργά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με το νέο πείραμα (το οποίο χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ), που έγινε σε μικρότερη απόσταση των δύο ρολογιών μεταξύ τους από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

    "Τα ρολόγια οπτικού πλέγματος είναι ήδη τα καλύτερα στον κόσμο και τώρα πετύχαμε ένα επίπεδο απόδοσης τους που κανένας δεν είχε δει έως τώρα", δήλωσε ο καθηγητής φυσικής Σίμον Κόλκοβιτς.

    Τα ατομικά ρολόγια είναι τόσο ακριβή επειδή εκμεταλλεύονται μια θεμελιώδη ιδιότητα των ατόμων: όταν ένα ηλεκτρόνιο αλλάζει ενεργειακό επίπεδο, απορροφά ή εκπέμπει φως με μια συχνότητα που είναι η ίδια για όλα τα άτομα ενός συγκεκριμένου χημικού στοιχείου. Τα οπτικο-ατομικά ρολόγια κρατούν τον χρόνο χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που είναι συντονισμένο ακριβώς σε αυτή τη συχνότητα. Το νέο πείραμα έγινε με ατομικά ρολόγια που χρησιμοποιούν "νέφη" παγιδευμένων ατόμων στροντίου σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και στα οποία είναι δυνατό να μετρηθεί φασματοσκοπικά η βαρυτική διαστολή του χρόνου.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.nature.com/articles/s41586-021-04349-7

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Επιστολή του Αϊνστάιν με τη διάσημη εξίσωση E=mc2 πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή-ρεκόρ των 1,2 εκατ. δολαρίων
    Επιστολή του Αϊνστάιν με τη διάσημη εξίσωση E=mc2 πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή-ρεκόρ των 1,2 εκατ. δολαρίων

    Ένα χειρόγραφο γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο περιείχε την πιο διάσημη εξίσωση του κόσμου E=mc2, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ αντί 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή τριπλάσια της αναμενόμενης.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των Αρχείων Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές επιστολές με το χέρι του Αϊνστάιν όπου περιέχεται η εμβληματική εξίσωση, η οποία για πρώτη φορά είχε παρουσιαστεί σε επιστημονική δημοσίευση το 1905, εξηγώντας την ισοδυναμία της ενέργειας με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός.

    Η εν λόγω μονοσέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 1946, η οποία απευθυνόταν στον Πολωνο-Αμερικανό φυσικό Λούντβικ Σιλμπερστάιν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει μερικές από τις θεωρίες του Αϊνστάιν, είναι η μόνη από τις τέσσερις με την εξίσωση που βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη, σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών RR Auction της Βοστώνης που έκανε τη δημοπρασία, σύμφωνα με το BBC.

    Η επιστολή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο του Σιλμπερστάιν, το οποίο είχε πουληθεί από τους κληρονόμους του. Η σπανιότητα της επιστολής οδήγησε σε πόλεμο προσφορών κατά τη δημοπρασία ανάμεσα σε πέντε υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι περιορίστηκαν σε δύο όταν η τιμή ξεπέρασε τα 700.000 δολάρια. Ο νικητής της δημοπρασίας και αγοραστής της επιστολής παρέμεινε ανώνυμος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από chenspec από το Pixabay

  • Οκτάχρονος «Αϊνστάιν» από την Πέλλα μεταναστεύει στη Γερμανία για να μην πάει χαμένο το μυαλό του
    Οκτάχρονος «Αϊνστάιν» από την Πέλλα μεταναστεύει στη Γερμανία για να μην πάει χαμένο το μυαλό του

    Ο Τάσος Γεραντίδης έχει IQ 148.5 με ανώτερο όριο το 150 στα μαθηματικά χωρίς ακόμα να έχει διδαχθεί μαθηματικά

    Είναι μόλις οκτώ ετών και υπολογίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με το μυαλό του, σύνθετες μαθηματικές πράξεις. Ο Τάσος Γεραντίδης, μαθητής της τρίτης δημοτικού από την Πέλλα, είναι «εξαιρετικά ευφυής», με γενικό δείκτη νοημοσύνης ΙQ στο 140 και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ακόμα και τους ειδικούς με τις ικανότητες του στους τρεις τομείς, του ρέοντος συλλογισμού, της οπτικοχωρικής αντίληψης και της ταχύτητας επεξεργασίας.

    Ο πατέρας του Ανδρέας Γεραντίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι, «ο Τάσος από το νηπιαγωγείο ασχολείται πολύ με τα μαθηματικά και στο δημοτικό, (φέτος είναι στην τρίτη τάξη) μας ενημέρωσαν οι εκπαιδευτικοί του, ότι είναι πολύ πάρα καλός στα μαθηματικά και μάλιστα μάς ρώτησαν εάν κάνουμε κάτι εμείς».

    Διευκρίνισε δε, πως «δεν έχουμε υψηλό επίπεδο μόρφωσης, τεχνικές σχολές τελειώσαμε, εμείς είμαστε αγρότες. Όλο αυτή κλίση που έχει στα μαθηματικά είναι έμφυτη, βγαίνει από μέσα του. Όλα τα έκανε μόνος του, δεν γνώριζε ακόμα την προπαίδεια και έκανε μεγάλους υπολογισμούς με το μυαλό του. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ότι δεν κοιμάται πολύ. Όλη την ημέρα ασχολείται με τα μαθηματικά κοιμάται πάρα πολύ αργά, διότι δεν μπορεί να ησυχάσει ο εγκέφαλος του όπως μας είπαν. Εμείς πάντως είμαστε κοντά του και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο».

    Οι γονείς του, ύστερα από την παρότρυνση των εκπαιδευτικών του, επισκέφθηκαν την κλινική και δικαστική ψυχολόγο– νευροψυχολόγο, Δρ. Αναστασία Χριστοδούλου, προκειμένου να υποβληθεί σε τεστ αξιολόγησης ευφυίας IQ. Αν και ήταν μικρός καθώς το συγκεκριμένο τεστ το κάνουν παιδιά από 9 ετών, «ο Τάσος εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του και εμάς και την Δρ. Αναστασία Χριστοδούλου. Στα μαθηματικά o Τάσος έχει IQ 148.5 με ανώτερο όριο το 150 και να φανταστείτε ότι ακόμα δεν έχει διδαχθεί μαθηματικά. Όλα τα κάνει με το μυαλό του, δεν γράφει σε χαρτί και μας λέει συνεχώς ότι θέλει να γίνει μαθηματικός και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του αρέσει να βγαίνει πρώτος», ανέφερε ο κ. Γεραντίδης.

    Ο Τάσος είναι στο “τοπ” της ηλικιακής του ομάδας

    «Το μέγιστο όριο σε IQ είναι το 160 και ο Τάσος έχει φτάσει στο 140» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Αναστασία Χριστοδούλου και πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή του ομάδα ο Τάσος είναι στο “τοπ” και αυτό διότι είναι μαθητής τρίτης δημοτικού και ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με τις πιο σύνθετες μαθηματικές πράξεις, για αυτό και θεωρώ ότι ο δείκτης του θα ανέβει».

    «Είναι πολύ καλός και γρήγορος στο να διαχειρίζεται το κομμάτι του συλλογισμού του, είναι πολύ ευφυής είναι πάρα πολύ γρήγορος στο να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Έχει υψηλό δείκτη του ρέοντος συλλογισμού, δηλαδή τον τρόπο που λύνει τα προβλήματα και τις μαθηματικές πράξεις και για αυτό μπορεί ακόμα και τα δευτερόλεπτα σε έναν ολόκληρο χρόνο να τα υπολογίσει και να δώσει πολύ γρήγορα την απάντηση με ακρίβεια. Τέλος είναι πολύ καλός και στο δείκτη οπτικοχωρικής αντίληψης, πως δηλαδή αντιλαμβάνεται τον χώρο και τις διαστάσεις» υπογραμμίζει η Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος.

    «Σύμφωνα με το τεστ Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-V), στο οποίο υποβλήθηκε ο Τάσος, είναι ένα πολύ χαρισματικό παιδί και συνήθως τα χαρισματικά παιδιά σαν και αυτόν είναι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού» εξηγεί η Δρ. Αναστασία Χριστοδούλου και επισημαίνει πως «μπορεί να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες, άλλωστε τα μαθηματικά τον εξιτάρουν. Μπορεί να γίνει ένας επιστήμονας που θα μπορέσει να διαχειριστεί υψηλά νοήματα και πιο δύσκολες έννοιες, από τον μέσο άνθρωπο που είναι απλά πολύ καλός στα μαθηματικά. Κυρίως αυτοί οι άνθρωποι απορροφώνται από πανεπιστημιακά ιδρύματα πολύ υψηλού επίπεδου».

    Από τη στιγμή όμως που αποδείχθηκε η χαρισματικότητα του Τάσου ξεκίνησε και ο προβληματισμός για την οικογένεια του. «Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογη εκπαίδευση» υποστηρίζει ο πατέρας του και προσθέτει πως ήδη «στην τάξη του ο Τάσος λίγο βαριέται, καθώς κάνουν πράγματα που ήδη τα ξέρει. Δεν υπάρχουν υποδομές και ειδικές τάξεις για παιδιά σαν και αυτόν που είναι λίγο προχωρημένα».
    «Το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι έχουν χαθεί πολλά χαρισματικά παιδιά», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Χριστοδούλου και συνεχίζει λέγοντας πως «μόλις τρία χρόνια έχει, που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο τεστ στη χώρα μας. Οι κλίμακες αυτές που περικλείουν 16 υποδοκιμασίες, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες και δυστυχώς μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν επίσημα στην Ελλάδα».

    Έτσι μετά από πολλή σκέψη και έρευνα που έκαναν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Γεραντίδης, «καταλήξαμε ότι πρέπει να πάμε στο εξωτερικό. Μας δέχθηκαν ήδη σε σχολείο της Γερμανίας, όπου ο Τάσος θα είναι σε ειδική τάξη μαζί με άλλα τρία παιδιά θα ακολουθούν πρόγραμμα για προχωρημένους μαθητές. Υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτικοί και μας είπαν ότι μπορεί φέτος να ξεκινήσει την τρίτη Δημοτικού και να τελειώσει την πέμπτη ή την έκτη Δημοτικού στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εμείς ήδη βρήκαμε δουλειές, η σύζυγος μου είναι ήδη εκεί και εγώ με τα παιδιά θα φύγω στις αρχές του έτους, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο για τα παιδιά μας καθώς και η κόρη μας που είναι 11 ετών, είναι πάρα πολύ καλή με κλίση όμως στα θεωρητικά μαθήματα».

    Αναγνωρίζοντας την χαρισματικότητα του οκτάχρονου, πρόσφατα, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, βράβευσε τον μικρό «Αϊνστάιν» και του έδωσε έναν φορητό υπολογιστή και ένα βιβλίο για τον νομό Πέλλας θέλοντας να τον τιμήσει για τις εξαιρετικές επιδόσεις του κυρίως στα μαθηματικά.

    Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • Σε δημοπρασία το γράμμα του Αϊνστάιν για την «παράνοια του Χίτλερ» από το 1921
    Σε δημοπρασία το γράμμα του Αϊνστάιν για την «παράνοια του Χίτλερ» από το 1921

    Πώς ο κορυφαίος επιστήμονας του περασμένου αιώνα περιγράφει την κατάσταση της μαύρης εκείνης εποχής - Από 2.000 έως και 30.000 δολάρια κάθε γράμμα από την προσωπική του αλληλογραφία

    Το 1921, δώδεκα χρόνια πριν ανέλθει στην εξουσία της Γερμανίας ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στέλνει γράμμα στην αδερφή του Μάγια Βίντελερ Αϊνστάιν, εξηγώντας τους λόγους που ενώ ήθελε να μεταβεί στο Μόναχο, δεν το έκανε. Είναι η πρώτη επιστολή στην οποία ο μεγάλος επιστήμονας του προηγούμενου αιώνα, αναφέρεται στον αντισημιτισμό που έχει αναπτυχθεί στη Γερμανία την εποχή εκείνη, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ταξίδεψα γιατί θα κινδύνευε η ζωή μου».

    Το 1934, έναν χρόνο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη θέση του Καγκελάριου, σε γράμμα του προς την πρώτη σύζυγό του Μιλέβα Μάριτς, αναφέρεται στην «παράνοια του Χίτλερ», σχολιάζοντας την πολιτική και τις μεθόδους που εφαρμόζει ήδη το ναζιστικό καθεστώς.
    Οι δύο παραπάνω επιστολές και αρκετές ακόμα δια χειρός του Άλμπερτ Αϊνστάιν, βγήκαν σε δημοπρασία για μία ημέρα την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας την προσωπική αλληλογραφία του ανθρώπου που κατάφερε να επιβιώσει -όντας Εβραίος - από το Ολοκαύτωμα και να βάλει τη σφραγίδα του στην επιστήμη και την ιστορία, όχι μόνο του προηγούμενου αιώνα, αλλά ολόκληρης της διαδρομής του ανθρώπινου γένους, αφήνοντας ταυτόχρονα μία τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

    Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1921...
    043_APAPD_19210101_PD1114
    Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ένας από τους Εβραίους που δεν πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα των 11 εκατ. Εβραίων που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τα 11 εκατ. Εβραίους, τα έξι εκατ. ήταν στην Ευρώπη.
    Ο Αϊνστάιν, λόγω και της ιδιότητάς του ως επιστήμονας, εξασφάλισε βίζα στις ΗΠΑ και έγινε Αμερικανός πολίτης το 1940. Όταν είχε ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος και τα τάγματα εφόδου της Γκεστάπο είχαν ήδη δρομολογήσει την εφαρμογή του σχεδίου εξολόθρευσης των απανταχού Εβραίων, αλλά όχι μόνο.

    Ο σπουδαιότερος επιστήμονας του προηγούμενου αιώνα, εντάχθηκε στο πανεπιστήμιο Πρίνσεστον και συμμετείχε καθοριστικά στο πρόγραμμα κατασκευής των ατομικών βομβών, με τις οποίες οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

    Τα ποσά που ορίστηκαν για τα γράμματα της προσωπικής αλληλογραφίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν από 2.000 δολάρια έως και 30.000 δολάρια και αφορούσαν μία και μοναδική προσφορά για το κάθε αντικείμενο.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ