Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 15:48

«Λύθηκε» το μυστήριο του αντικειμένου που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα ανάλυση επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες ότι επρόκειτο για τμήμα κινεζικού πυραύλου που πετούσε αδέσποτο στο Διάστημα για χρόνια.

Οριστική απάντηση υποστηρίζει ότι βρήκε ομάδα ερευνητών για το αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη και προκάλεσε την περιέργεια της αστρονομικής κοινότητας.

Το μόνο που είχε γίνει γνωστό με σχετική βεβαιότητα για το αντικείμενο που έπεσε στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 4 Μαρτίου 2022 ήταν ότι επρόκειτο για τμήμα πυραύλου. Για τέσσερις εβδομάδες αστρονόμοι το παρακολουθούσαν καθώς περιστρεφόταν, πριν πέσει τελικά με ταχύτητα στη Σελήνη και ανοίξει έναν ασυνήθιστο διπλό κρατήρα.

Μια πρώτη υποψία για το αδέσποτο αντικείμενο, το οποίο πήρε την επίσημη ονομασία WE0913A, ήταν ότι επρόκειτο για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της SpaceX που είχε θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR τον Φεβρουάριο του 2015.

Μετέπειτα αναλύσεις οδήγησαν ωστόσο σε έναν δεύτερο υποψήφιο, το τρίτο στάδιο του πυραύλου Long March 3C με τον οποίο εκτοξεύτηκε η κινεζική ρομποτική αποστολή Channg’e 5-T1 γύρω από τη Σελήνη το 2014.

Μια από τις ομάδες που είχαν προτείνει το δεύτερο σενάριο επανέρχεται τώρα με μελέτη που προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις.

Η πορεία και τα φασματοσκοπικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με επίγεια τηλεσκόπια «δείχνουν με βεβαιότητα» ότι επρόκειτο για τον κινεζικό πύραυλο, γράφει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην επιθεώρηση Planetary Science Journal.

Το Πεκίνο, πάντως, έχει επιχειρήσει να διαψεύσει το σενάριο που περιγράφει η μελέτη. Όπως επισημαίνει το Space.com, κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Long March 3C καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Η διαβεβαίωση αυτή αμφισβητήθηκε από την αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, η οποία ανέφερε φέτος ότι το αντικείμενο δεν επέστρεψε ποτέ στη γήινη ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τον διπλό κρατήρα που άφησε η συντριβή στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, η νέα μελέτη εκτιμά ότι το αντικείμενο είχε στερεωμένα δύο μεγάλα βάρη στις άκρες του. Το βάρος στη μία άκρη πρέπει να ήταν οι δύο κινητήρες του πυραύλου, το βάρος στην άλλη άκρη ήταν κάποιο άγνωστο φορτίο ή κατασκευή.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 11:22

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη
    Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη

    Με την αποστολή Artemis να ετοιμάζεται για εκτόξευση, επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν την παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη ευχάριστη και λειτουργική.

    Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη από τότε που η αποστολή Apollo της NASA ολοκληρώθηκε το 1972, αλλά το πρόγραμμα Artemis θα επιτρέψει σύντομα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2026.

    Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis θα επιδιώξουν να κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν έχουν ξανακάνει, όπως η κατασκευή μιας κατοικήσιμης βάσης που θα επιτρέπει μακροχρόνιες επισκέψεις και η εξερεύνηση του κρατήρα του νότιου πόλου της Σελήνης.

    Καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε λύσεις για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και να τους κρατήσουν ασφαλείς. Συγκεκριμένα ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αναπτύσσουν ένα σύνολο φορητών ρομποτικών άκρων για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να ανακάμπτουν από τις πτώσεις.

    «SuperLimbs»

    Πρόκειται για τα λεγόμενα «SuperLimbs» τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεκτείνονται από ένα σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών. Όταν ο χρήστης πέφτει, ένα επιπλέον ζευγάρι άκρων μπορεί να επεκταθεί για να του ώθηση ώστε να σταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια για άλλες εργασίες.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Η μερική βαρύτητα της Σελήνης κάνει τη διατήρηση της ισορροπίας δύσκολη. Οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη στις αποστολές Apollo έπεσαν 27 φορές και είχαν άλλες 21 παρ’ ολίγον πτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    «Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη»

    Όταν ο αστροναύτης Charlie Duke έπεσε στη Σελήνη το 1972, ενώ έκανε δοκιμές στο σεληνιακό έδαφος, χρειάστηκε να κάνει τρεις προσπάθειες για να σηκωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πτώσεις ήταν πιο συχνές όταν οι αστροναύτες συνέλεγαν δείγματα ή χρησιμοποιούν εργαλεία — δραστηριότητες που πιθανόν να αναλάβουν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis».

    «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

    Τα SuperLimbs αναπτύχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία από τον Harry Asada, καθηγητή στο MIT, και έχουν ήδη δοκιμαστεί από εργαζομένους στην κατασκευή αεροσκαφών και πλοίων.

    Τώρα προσαρμόζονται για τους αστροναύτες. Ο Erik Ballesteros, διδακτορικός φοιτητής στο MIT, πέρασε το καλοκαίρι στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Lab) εργαζόμενος πάνω στην καινοτόμο κατασκευή ως μέρος μιας υποτροφίας της NASA.

    Το σύστημα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ο Ballesteros, αλλά ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για επίδειξη μέχρι τον Ιανουάριο.

    Πιστεύει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι έτοιμο για επίδειξη με άνθρωπο, αλλά η ομάδα πρέπει πρώτα να λύσει πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, όπως ανέφερε στο CNN. «Δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ταινία και να το συναρμολογήσουμε πρόχειρα, πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ προσεκτικοί», είπε.

    Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προκλήσεις. Ο Δρ. Jonathan Clark, επίκουρος κλινικός καθηγητής Νευρολογίας και Διαστημικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, δήλωσε στο CNN ότι το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος —από τις θερμοκρασίες, έως τα μολυσματικά σωματίδια όπως η σκόνη, και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία— μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη».

    Οι άνθρωποι δεν έχουν μέχρι στιγμής πολλές ευκαιρίες να εργαστούν στη Σελήνη. Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 κατέχουν το ρεκόρ για την πιο μακροχρόνια περιπατητική αποστολή στη Σελήνη, διάρκειας επτά ωρών και 37 λεπτών.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στις αποστολές Artemis θα περάσουν έως και μια εβδομάδα στη Σελήνη, μαθαίνοντας να ζουν και να εργάζονται μακριά από τη Γη, ως προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

    Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια για να φτάσει στη Σελήνη μέχρι το 2030, όπου θα κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους…»

    Ο Ballesteros σκοπεύει να περάσει τα επόμενα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής για να μετατρέψει τα SuperLimbs σε ένα σύστημα για αστροναύτες που μπορεί να «καλύψει διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, αλλά να έχει ένα ενιαίο σχεδιασμό».

    Στη συνέχεια, σκοπεύει να εργαστεί για να κάνουν τα άκρα να λειτουργούν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ποδιών.

    «Έτσι, θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιείτε τόση ενέργεια», είπε. «Και αν αρχίσουν να χάνουν την ισορροπία τους λίγο, μπορεί να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

    Αφού ολοκληρώσει αυτό, θα στραφεί στην κατανόηση του πώς τα άκρα μπορούν να αξιοποιούν εργαλεία για να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η εκσκαφή, η διαχείριση δειγμάτων και η κατασκευή.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους… έτσι ώστε ο αστροναύτης να νιώθει σχεδόν άβολα χωρίς αυτά», πρόσθεσε ο Ballesteros.

    Στο μέλλον, ελπίζει ότι τα επιπλέον άκρα θα γίνουν το νέο φυσιολογικό. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτά τα άκρα να γίνουν σχεδόν σαν το νέο παράδειγμα για τους αστροναύτες», κατέληξε.

    Πηγή: In.gr

  • LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη
    LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

    Εμπνευσμένοι από τα τουβλάκια LEGO επιστήμονες κατασκεύασαν στα εργαστήρια μια διαστημική... έκπληξη.

    Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εμπνευσμένοι από το αγαπημένο παιχνίδι (LEGO) εκατομμυρίων παιδιών (και όχι μόνο) εξερευνούν πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μελλοντική βάση στη Σελήνη από υλικά στην επιφάνεια της!

    Έτσι, η ομάδα Spaceship EAC δοκίμασε τις ικανότητές της στην κατασκευή LEGO και εκτύπωσε τρισδιάστατα τουβλάκια από σεληνιακό ρεγόλιθο και σκόνη μετεωριτών, γεννώντας μια προοπτική για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη.

    Μια διαστημική… έκπληξη

    Τα τούβλα τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκαν από ομάδες επιστημόνων στη Γη κρύβουν μάλιστα μια διαστημική… έκπληξη: Είναι φτιαγμένα από ειδική σκόνη που προέρχεται από μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική!

    Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου

    Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται με ένα στρώμα από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών που είναι γνωστά ως σεληνιακός ρεγόλιθος. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαστημικών τούβλων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη διαθέσιμη στη Γη για πειραματισμό.

    Απτόητοι, οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μια λύση: Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου και αποτελεί τη βάση ενός μείγματος που βοηθά την τρισδιάστατη εκτύπωση κάποιων διαστημικών τούβλων σε στυλ LEGO.

    «Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών»

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι η ομάδα του λατρεύει τις «δημιουργικές κατασκευές» και πως είχε την ιδέα να διερευνήσει αν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μικρό μπλοκ παρόμοιο με τα τουβλάκια LEGO, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.

    «Οι ομάδες μας εργάζονται για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και εμπνέονται όχι μόνο από ό,τι βρίσκεται στη Γη, αλλά και από ό,τι μπορούμε να βρούμε εκτός αυτής», δήλωσε ο Cowley.

    «Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ μια κατασκευή στο φεγγάρι, οπότε πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα την κατασκευάσουμε, αλλά και από τι θα την κατασκευάσουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας».

    Είναι καταπληκτικό

    Τα τουβλάκια λειτουργούν με την ίδια αρχή που εφαρμόζει η Lego. Με σωλήνες στην κάτω πλευρά που αλληλοσυνδέονται με καρφιά στην κορυφή.

    «Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, επιτρέποντάς μας να παίζουμε και να δοκιμάζουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Cowley. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», πρόσθεσε.

    Ο όμιλος LEGO έχει εκθέσει 15 από τα «διαστημικά τουβλάκια» της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά.

    Πηγή: In.gr
  • Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος
    Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος

    Η Κίνα παράγει πόσιμο νερό στη Σελήνη. Μπορεί το σεληνιακό έδαφος να αποκτήσει τους βιώσιμους πόρους που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει η ζωή;

    Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος. Ο καθηγητής Wang Junqiang από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μηχανικής Υλικών Ningbo (NIMTE) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) είναι επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που ανέπτυξε τον τρόπο για τη δημιουργία νερού από το σεληνιακό έδαφος.

    Για να πετύχει το σκοπό της, η κινεζική αποστολή «Chang’e-5», έφερε δείγματα του σεληνιακού εδάφους και άρχισαν να δουλεύουν με αυτό στα εργαστήρια. Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία ανακάλυψαν ότι τα στοιχεία σε αυτό το μείγμα χώματος, σκόνης, σπασμένων πετρωμάτων και άλλων σχετικών υλικών, περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αντιδρά με άλλα στοιχεία όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας υδρατμούς.

    Τα ορυκτά στο χώμα της Σελήνης περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου

    «Χρησιμοποιήσαμε δείγματα σεληνιακού ρηγολίθου που έφερε πίσω η αποστολή Chang’E-5 προσπαθώντας να βρούμε έναν τρόπο να παράγουμε νερό στη Σελήνη», δήλωσε ο καθηγητής Wang υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης αυθεντικού σεληνιακού εδάφους για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πειράματος.

    Τα πειράματα με τον ρηγόλιθο

    Στα πειράματα διαπιστώθηκε ότι ο σεληνιακός ρηγόλιθος όταν θερμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράξει νερό.Ένα γραμμάριο του πολύτιμου ορυκτού μπορεί να παράγει περίπου 51 έως 76 mg νερού.

    Ένας τόνος σεληνιακού ρηγολίθου μπορεί να παράγει περισσότερα από 50 κιλά νερού, το οποίο ισοδυναμεί με εκατό μπουκάλια πόσιμου νερού των 500 ml.

    Αυτή η ποσότητα μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό σε 50 ανθρώπους για μια ολόκληρη ημέρα, γεγονός που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή.

    Θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού

    Η Κίνα ελπίζει ότι οι πρόσφατες και μελλοντικές σεληνιακές αποστολές θα θέσουν τα θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), μιας πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται από κοινού με τη Ρωσία.

    Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έχει ορίσει το 2035 ως ημερομηνία που θα κατασκευαστεί ένας «βασικός σταθμός» στο νότιο πόλο της σελήνης, ενώ μέχρι το 2045 θα προστεθεί ένας διαστημικός σταθμός που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

    Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται την ώρα που Κινέζοι επιστήμονες διεξάγουν ήδη πειράματα σε σεληνιακά δείγματα που έφερε πίσω τον Ιούνιο η αποστολή Chang’e-6.

    Πηγή: In.gr
  • Βραζιλία: Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς; - Βρέθηκε το μαύρο κουτί
    Βραζιλία: Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς; - Βρέθηκε το μαύρο κουτί

    Η Voepass αναθεώρησε τον αριθμό των θυμάτων - Υπήρχε προειδοποίηση για παγοποίηση αλλά ήταν στα αποδεκτά όρια, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας

    Απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης και συντριβής του αεροπλάνου ATR-72 της Voepass από την οποία έχασαν τη ζωή τους 61 άτομα - σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας - αναζητούν οι αρχές της Βραζιλίας καθώς έχει εντοπιστεί και το μαύρο κουτί.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightRadar24, για την περιοχή στην οποία πετούσε το δικινητήριο αεροπλάνο με τους 57 επιβάτες και το 4μελες πλήρωμα, είχε εκδοθεί προειδοποίηση για «σοβαρή πιθανότητα πάγου» σε υψόμετρο ανάμεσα στα 12.000 και τα 21.000 πόδια προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στα 17.000 πόδια λίγο πριν τη συντριβή του.

    Η προειδοποίηση αυτή, όπως εξηγεί σε άρθρο του το Sky News, αφορά σταγονίδια νερού που παγώνουν και συγκεντρώνονται στα φτερά και τους έλικες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν προβλήματα στην απόδοση του αεροπλάνου μειώνοντας την ώθηση ή/και την άνωση και αυξάνοντας την τριβή.

    Από την πλευρά του ο διεθυντής αεροπορικών υπηρεσιών της Voepass δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και υπήρχαν προγνώσεις για πάγο, ήταν στα αποδεκτά πλαίσια για αυτόν τον τύπο αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με τον επκεφαλής της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας, το αεροσκάφος που κατέπεσε «είναι πιστοποιημένο σε αρκετές χώρες για να πετάει σε συνθήκες παγοποίησης, σε αρκετές από τις οποίες η επίπτωση της παγοποίησης είναι πιο σοβαρή».

    Το δικινητήριο ATR-72 εκτελούσε πτήση από το Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά με προορισμό το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο Σάο Πάολο.

    Το τελευταίο σήμα που ελήφθη από το αεροσκάφος, ήταν περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 δευτερολέπτων της πτήσης, ο αναμεταδότης του μετέδιδε την κατακόρυφη πορεία προς το έδαφος, καθώς έχανε ύψος από 8.000 μέχρι 24.000 πόδια το λεπτό.

    Σημειώνεται πως το αεροπλάνο έπεσε στην αυλή ενός σπιτιού αλλά δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι από τν πτώση. Μόνο ένα σπίτι υπέστη ζημιές στην κατοικημένη περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης στη γειτονική Valinhos.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Τραγωδία στο Νεπάλ μετά τη συντριβή ελικοπτέρου: Νεκροί και οι πέντε επιβαίνοντες
    Τραγωδία στο Νεπάλ μετά τη συντριβή ελικοπτέρου: Νεκροί και οι πέντε επιβαίνοντες

    Ελικόπτερο συνετρίβη σε δάσος έξω από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, λίγο μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, δήλωσε ένας αξιωματούχος, στο πιο πρόσφατο από πάνω από δώδεκα αεροπορικά δυστυχήματα στην ορεινή περιοχή από το 2000.

    Το ελικόπτερο, που είχε ναυλωθεί από την Dynasty Air, συνετρίβη σε δάσος των Ιμαλαΐων στο Εθνικό Πάρκο Σιβαπούρι στην περιοχή Νουουακότ, 57 χλμ. από την πρωτεύουσα, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Κρίσνα Πρασάντ.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Νταν Μπαχαντούρ Κάρκι επιβεβαίωσε πως και οι τέσσερις επιβάτες ήταν Κινέζοι υπήκοοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ ο πιλότος ήταν Νεπαλέζος. Κάτοικοι είδαν φωτιά να υψώνεται από το δάσος και ειδοποίησαν τις αρχές, είπε. Το ελικόπτερο, που κατευθυνόταν στην περιοχή Ρασούουα από το Κατμαντού, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου τρία λεπτά μετά την απογείωση τις πρώτες απογευματινές ώρες, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

    360 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα τα τελευταία 24 χρόνια

    Περισσότεροι από 360 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δυστυχήματα με αεροπλάνα ή ελικόπτερα στο Νεπάλ τα τελευταία 24 χρόνια.

    Σφηνωμένο ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα, το Νεπάλ φιλοξενεί οκτώ από τις 14 πιο ψηλές κορυφές στον κόσμο και τα αεροπλάνα του εξυπηρετούν συχνά μικρά αεροδρόμια που φωλιάζουν σε απομονωμένους λόφους ή κοντά σε κορυφές καλυμμένες από σύννεφα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NARENDRA SHRESTHA
  • Στις συγκρούσεις μετεωριτών οφείλεται η λεπτή ατμόσφαιρα της Σελήνης
    Στις συγκρούσεις μετεωριτών οφείλεται η λεπτή ατμόσφαιρα της Σελήνης

    Το μυστήριο για το πώς παράγεται η αραιή ατμόσφαιρα της Σελήνης έλυσαν οι επιστήμονες που μελετούν τα σεληνιακά δείγματα που έφεραν οι αποστολές Απόλλων.

    Η σεληνιακή ατμόσφαιρα, που ανακαλύφθηκε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν η NASA έστειλε αστροναύτες στο φεγγάρι, είναι πολύ πιο αραιή από εκείνη της Γης και θεωρήθηκε ότι προκύπτει από την αποσάθρωση της επιφάνειας του φεγγαριού.

    Τώρα οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η βασική αιτία είναι οι συγκρούσεις μετεωριτών, αναφέρει ο Guardian.

    Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances, περιγράφεται πώς η σεληνιακή ατμόσφαιρα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς, επειδή τα άτομά της χάνονται συνεχώς στο διάστημα λόγω της ασθενούς βαρύτητας, ή παγιδεύονται στη σεληνιακή επιφάνεια.

    Οι μετεωρίτες και ο ηλιακός άνεμος

    Τα υπεριώδη φωτόνια από τον Ήλιο μπορούν να απελευθερώσουν εκ νέου τα τελευταία, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η αναπλήρωση της ατμόσφαιρας βασίζεται στα άτομα που απελευθερώνονται από το εσωτερικό των σεληνιακών ορυκτών – είτε ως αποτέλεσμα συγκρούσεων μετεωριτών, είτε από τον ηλιακό άνεμο, όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο χτυπούν το φεγγάρι και εκτοξεύουν άτομα.

    Όμως μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές ποιος από τους δύο παράγοντες κυριαρχεί. Η ομάδα πίσω από τη μελέτη έδωσε την απάντηση μελετώντας τα διαφορετικά ισότοπα του καλίου και του ρουβιδίου σε 10 δείγματα σεληνιακού εδάφους από τις αποστολές Απόλλων.

    Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι περίπου το 70% της ατμόσφαιρας της Σελήνης οφείλεται στην εξάτμιση από πρόσκρουση και το 30% στη διασπορά από τον ηλιακό άνεμο.

    «Τα ευρήματά μας παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο η επιφάνεια και η ατμόσφαιρα της σελήνης αλληλεπιδρούν σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, και ενισχύουν την κατανόησή μας για τις διαδικασίες της αποσάθρωσης στο διάστημα», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nicole Nie, που εδρεύει στο τμήμα Γεωεπιστημών, Ατμοσφαιρικών και Πλανητικών Επιστημών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις
    Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τοποθέτηση απειλούμενων ειδών στη Σελήνη, αποκάλυψαν επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience.

    Η σεληνιακή αποθηκευτική εγκατάσταση θα μας επέτρεπε να διατηρήσουμε δείγματα από τα πιο απειλούμενα είδη ζώων στη Γη, φυλάσσοντάς τα μακριά από τους κινδύνους του δικού μας πλανήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ένα μακροχρόνιο αρχείο των ζώων που μπορεί να χάσουμε στη Γη, τα οποία θα «κρυοσυντηρηθούν» για να διατηρηθούν σε χρήσιμη κατάσταση, σημειώνει ο Independent.

    Γιατί στη Σελήνη

    Μια τέτοια εγκατάσταση, όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Mary Hagedorn του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογικών Κήπων και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian, θα ήταν καλό να βρίσκεται στις περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης, οι οποίες παραμένουν μόνιμα στη σκιά. Οι θερμοκρασίες εκεί παραμένουν κάτω από τους -196 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί σαν ψυγείο και να επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αποθήκευση των βιολογικών δειγμάτων.

    Η αποθήκευση στη Σελήνη θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση ή μια συνεχής πηγή ενέργειας για να διατηρείται η εγκατάσταση δροσερή. Αυτά είναι δύο από τις κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε παρόμοιος αποθηκευτικός χώρος στη Γη.

    Επιπλέον, η εγκατάσταση θα ήταν ασφαλής από άλλους κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις.

    Αρχικά, η εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη δειγμάτων δέρματος ζώων που περιλαμβάνουν ινοβλαστικά κύτταρα. Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό με δείγματα του ψαριού Asterropteryx semipunctatus, ενός είδους γωβιού, που θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και δοκιμή.

    Τα προβλήματα

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο σχέδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ασφαλής μεταφορά των δειγμάτων στο διάστημα και στη Σελήνη, η προστασία τους από την ακτινοβολία και η συνεργασία χωρών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για την κατασκευή και τη μετέπειτα προστασία της εγκατάστασης.

    Σημειώνουν όμως ότι η δράση είναι απαραίτητη παρά τις προκλήσεις αυτές, καθώς «οι απειλές εξαφάνισης επιταχύνονται ταχύτερα από την ικανότητά μας να σώσουμε αυτά τα είδη στο φυσικό τους περιβάλλον», όπως γράφουν στη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ανακαλύφθηκε σπηλιά στη Σελήνη - «Ιδανικό μέρος για να ζήσουν οι άνθρωποι» λένε επιστήμονες
    Ανακαλύφθηκε σπηλιά στη Σελήνη - «Ιδανικό μέρος για να ζήσουν οι άνθρωποι» λένε επιστήμονες

    Μια σπηλιά 100 μέτρων βάθους ανακάλυψαν στη Σελήνη οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσε να είναι ιδανικό μέρος για να χτίσουν μια μόνιμη βάση οι άνθρωποι.

    Συνιστά μάλλον, ένα από τα εκατοντάδες σπήλαια που «κρύβονται» σε έναν «υπόγειο, ανεξερεύνητο κόσμο», σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

    Για να καταστεί δυνατή η επιβίωση των ανθρώπων στη Σελήνη, όμως, θα χρειαστεί να βρουν τρόπους να προστατευτούν από την ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και συνολικά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα.

    Πιθανόν οι άνθρωποι να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια

    Η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, Helen Sharman, σε συνέντευξή της στο BBC ανέφερε πως το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έμοιαζε με ένα καλό μέρος για βάση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια.

    Η σπηλιά εντοπίστηκε με τη χρήση ραντάρ για τη διείσδυση στην είσοδο μιας σπηλιάς σε μια βραχώδη πεδιάδα που ονομάζεται Mare Tranquillitatis.

    Είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη, και είναι επίσης το σημείο όπου προσγειώθηκε το Apollo 11 το 1969.

    Το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κατακόρυφους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα επικλινές δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται κι άλλο κάτω από το έδαφος.

    Κατασκευάστηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα κύλησε στη Σελήνη, δημιουργώντας ένα τούνελ μέσα από το βράχο.

    Κατ' αναλογία με τη Γη θα μπορούσε να μοιάζει με το ηφαιστειακό σπήλαιο στο Λανθαρότε της Ισπανίας, εξηγεί ο καθηγητής Carrer, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές επισκέφτηκαν αυτά τα σπήλαια ως μέρος της δουλειάς τους.

    «Σε τελική ανάλυση, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπηλιές, οπότε είναι λογικό να μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτές στη Σελήνη», λέει ο καθηγητής Carrer.

    Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι ραντάρ, κάμερες ή ακόμα και ρομπότ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χαρτογράφηση του.

    Να σημειωθεί πως, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι πιθανώς υπήρχαν σπήλαια στη Σελήνη πριν από περίπου 50 χρόνια. Στη συνέχεια, το 2010, μια κάμερα σε αποστολή που ονομάζεται Lunar Reconnaissance Orbiter τράβηξε φωτογραφίες από σπήλαια που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είναι είσοδοι σπηλαίων.

    Πόσο βάθος έχει το σπήλαιο;

    Αλλά οι ερευνητές δεν γνώριζαν πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι σπηλιές αυτές ή αν είχαν καταρρεύσει.

    Το έργο του καθηγητή Bruzzone και του καθηγητή Carrer έχει τώρα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αν και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να κατανοήσουμε την πλήρη κλίμακα του σπηλαίου.

    «Έχουμε πολύ καλές εικόνες της επιφάνειας - ανάλυσης έως και 25 εκατοστών, μπορούμε να δούμε τα σημεία προσγείωσης του Apollo, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες που μένουν να ανακαλυφθούν» δήλωσε ο Συντονιστής της Topical Team Planetary Caves του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Francesco Sauro στο BBC News.

    Ανοίγει ο δρόμος για την εξερεύνηση σπηλαίων στον Άρη

    Η έρευνα αυτή φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την εξερεύνηση σπηλαίων στον Άρη στο μέλλον.

    Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την εύρεση στοιχείων ζωής στον πλανήτη αυτό.

    Το σπήλαιο που βρέθηκε της Σελήνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην απάντηση θεμελιωδών ερωτημάτων σχετικά με την ιστορία της Σελήνης, ακόμη και του ηλιακού μας συστήματος.

    Οι βράχοι μέσα στο σπήλαιο δεν θα είναι τόσο διαβρωμένοι από τις διαστημικές καιρικές συνθήκες, επομένως μπορεί να παρέχουν ένα εκτεταμένο γεωλογικό αρχείο δισεκατομμυρίων ετών.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο