Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 16:44

OSIRIS-REx: H NASA παλεύει να ανοίξει το κουτί του θησαυρού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εδώ και δυόμισι μήνες οι τεχνικοί της υπηρεσίες πασχίζουν να ανοίξουν το κάνιστρο με τα δείγματα του αστεροειδή Bennu.

Δυόμισι μήνες αφότου μια κάψουλα με δείγματα από τον αστεροειδή Bennu έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα, η NASA ακόμα παλεύει να ανοίξει το κάνιστρο με το πολύτιμο εξωγήινο υλικό.

Δύο από τις 32 βίδες που κρατούσαν σφραγισμένα τα δείγματα της αποστολής OSIRIS-REx ήταν αδύνατο να αφαιρεθούν, και η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια σταματά μέχρι να σχεδιαστούν νέα κατσαβίδια, πιθανώς στις αρχές του νέου έτους.

Στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον όπου φυλάσσεται τα δείγματα, οι τεχνικοί κατάφεραν να συλλέξουν μόνο τη μαύρη σκόνη που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κάνιστρο, καθώς και λίγο από το περιεχόμενο που κατάφεραν να τραβήξουν με λαβίδες.

Συνολικά συνέλεξαν και εξέτασαν κόκκο-κόκκο 70 γραμμάρια υλικού –σκόνη και πετραδάκια- πιστεύουν όμως ότι άλλο τόσο περιμένει μέσα στον σφραγισμένο θάλαμο.

Οι αστεροειδείς μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος, καθώς δημιουργήθηκαν με το υλικό που περίσσεψε από τον σχηματισμό των πλανητών πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Ιαπωνία είχε φέρει στη Γη δείγματα ενός τέτοιου σώματος.

Οι πρώτες αναλύσεις στο υλικό του Bennu, τον οποίο επισκέφθηκε το OSIRIS-Rex το 2020, αποκάλυψαν σημαντικές ποσότητες νερού και οργανικών μορίων -ένα προκαταρκτικό εύρημα που δείχνει να ενισχύει τη θεωρία ότι ι προσκρούσεις αστεροειδών έφεραν στη Γη τα συστατικά της ζωής.

Τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν επίσης στην κατανόηση της φύσης αστεροειδών που θα μπορούσαν μια μέρα να απειλήσουν τη Γη, ελπίζουν οι ερευνητές.

Ο ίδιος ο Bennu θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος», με τη NASA να εκτιμά ότι υπάρχει 1 πιθανότητα στις 1.800 να χτυπήσει ο αστεροειδής τη Γη κάποια στιγμή τον 22ο αιώνα, με τον κίνδυνο να μεγιστοποιείται στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 10:51

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους
    Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους

    Ανατριχιάζει ο ήχος του διαστήματος μέσα από το video που κυκλοφόρησε η NASA

    ΗNASA δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό ηχητικό κλιπ με ηχητικά κύματα που κυματίζουν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο διάστημα.

    Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και τα ηχητικά κύματα που προέρχονται από αυτό έχουν μετατοπιστεί κατά 57 και 58 οκτάβες για να γίνουν ακουστά στα ανθρώπινα αυτιά.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κυκλοφόρησε τον ήχο το 2022 και ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψει είναι ένα απόκοσμο ουρλιαχτό που ακούγεται τρομακτικό και θυμωμένο.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα εξάγονται και γίνονται ηχητικά.

    Ακούστε τον:

    Διαπίστωσαν ότι τα ακουστικά κύματα ταξίδευαν μέσα από το τεράστιο αέριο που περιβάλλει την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία είναι πλέον διάσημη για τον ήχο της.

    Στην πραγματικότητα, τα κύματα περιέχουν τη χαμηλότερη νότα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν, πολύ πιο κάτω από την ανθρώπινη ακοή.

  • Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)
    Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό.

    Ένας πύραυλος SpaceX Falcon Heavy απογειώθηκε, τη Δευτέρα (14/10), από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μεταφέροντας ένα σκάφος της NASA που έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία με την ονομασία Ευρώπη και να αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», το «Europa Clipper» θα κάνει ταξίδι πεντέμισι ετών και περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος μας. Το ταξίδι του «Europa Clipper» δεν θα είναι άμεσο, καθώς θα υποβοηθηθεί από τη βαρύτητα, περνώντας πρώτα από τον Άρη στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα περάσει γύρω από τη Γη στα τέλη του 2026 προτού στραφεί προς τον Δία και το παγωμένο, δυναμικό φεγγάρι του.

    Η αποστολή του «Europa Clipper» στον Δία

    Ως εκ τούτου, το «Europa Clipper» είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Δία το 2030 και να συλλέξει δεδομένα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όταν τελειώσει η αποστολή, το διαστημικό σκάφος θα πετάξει σε ένα από τα βραχώδη φεγγάρια του Δία για να διασφαλίσει ότι το διαστημόπλοιο δεν θα μολύνει την Ευρώπη. Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν έγινε λόγω του τυφώνα Μίλτον.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες μια αποστολή στην Ευρώπη, από τότε που το σκάφος «Galileo» της NASA διαπίστωσε ότι το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό, ο οποίος θερμαίνεται από τις βαρυτικές δυνάμεις του Δία που συμπιέζουν και τεντώνουν τον πυρήνα του φεγγαριού, καθώς η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τον γιγαντιαίο πλανήτη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με νερό, μια πηγή ενέργειας με τη μορφή θερμότητας και ενδεχομένως οργανικές ενώσεις, οι επιστήμονες λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.

    Ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, το «Europa Clipper» θα περάσει δεκάδες φορές από την Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει τη σειρά επιστημονικών οργάνων του για να μελετήσει τη δυναμική του υπόγειου ωκεανού του φεγγαριού και να αναζητήσει οργανικές ενώσεις, δηλαδή μια πιθανή ένδειξη ζωής. Η αποστολή του «Europa Clipper», αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Jet Propulsion Laboratory της NASA. Είναι ο μεγαλύτερος πλανητικός ανιχνευτής που έχει κατασκευάσει ποτέ η διαστημική υπηρεσία.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

  • Εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Hera – Αποστολή στον αστεροειδή Δίμορφο που «βομβάρδισε» η NASA
    Εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Hera – Αποστολή στον αστεροειδή Δίμορφο που «βομβάρδισε» η NASA

    Πριν από δύο χρόνια, αμερικανική αποστολή της NASA είχε συγκρουστεί σκόπιμα με τον μικρό αστεροειδή με στόχο να αλλάξει την πορεία του, στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής δοκιμής για την άμυνα της Γης απέναντι σε κινδύνους από το Διάστημα

    Το διαστημικό σκάφος Hera, το οποίο θα μελετήσει τον αστεροειδή Δίμορφο, εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας, με έναν πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας SpaceX.
    Η εκτόξευση μεταδόθηκε απευθείας από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η οποία έχει οργανώσει την αποστολή.
    Το Hera είναι προγραμματισμένο να φτάσει στα τέλη του 2026 κοντά στον αστεροειδή.
    Ο Δίμορφος, ένας μικρός αστεροειδής με διάμετρο μόλις 160 μέτρων, είναι ο δορυφόρος ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Δίδυμου.

    Πριν από δύο χρόνια, αποστολή της NASA είχε συγκρουστεί σκόπιμα με τον Δίμορφο με στόχο να αλλάξει την πορεία του, στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής δοκιμής για την άμυνα της Γης απέναντι σε κινδύνους από το Διάστημα.
    Η εκτόξευση έγινε στις 10:52, τοπική ώρα (17:52 ώρα Ελλάδας). Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε κάποια αβεβαιότητα καθώς η SpaceX έλαβε το πράσινο φως από τις αμερικανικές αρχές μόλις την Κυριακή, αφού ο πύραυλος Falcon 9 είχε παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία σε παλαιότερη πτήση του. Παράλληλα, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν δύσκολες, δεδομένου ότι ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει στα παράλια της Φλόριντας.

    Ο τυφώνας, που σήμερα ενισχύθηκε και θεωρείται πλέον κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) ήταν η αφορμή για την καθυστέρηση άλλης μιας αποστολής, αυτής της Europa Clipper της NASA, η οποία θα μελετήσει ένα παγωμένο φεγγάρι του Δία με σκοπό να εξακριβώσει εάν ο υπόγειος ωκεανός του θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους δεν ήταν ένας και μοναδικός, λένε επιστήμονες
    Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους δεν ήταν ένας και μοναδικός, λένε επιστήμονες

    Έρευνες σε έναν υποθαλάσσιο κρατήρα στη Δυτική Αφρική υποδηλώνουν ότι ένας άλλος μεγάλος αστεροειδής έπεσε στον πλανήτη μας περίπου την ίδια εποχή.

    Ο τεράστιος αστεροειδής που έφερε το τέλος της βασιλείας των δεινοσαύρων, όταν έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, δεν ήταν ένας και μοναδικός, λένε οι ερευνητές.

    Λεπτομερείς σαρώσεις ενός υποθαλάσσιου κρατήρα στα ανοικτά των ακτών της Γουινέας στη Δυτική Αφρική υποδηλώνουν ότι δημιουργήθηκε όταν ένας άλλος μεγάλος αστεροειδής έπεσε στον πλανήτη περίπου την ίδια εποχή, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.

    Η βίαιη σύγκρουση πριν από 65 και 67 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε έναν κρατήρα με διάμετρο μεγαλύτερη από 8χλμ, αποκαλύπτουν οι σαρώσεις, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής είχε πλάτος ένα τέταρτο του μιλίου και χτύπησε τη Γη με ταχύτητα σχεδόν 45.000 μίλια/ώρα.

    «Είναι εξαίσιο»

    Αν και μικρότερος από τον αστεροειδή που προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση, ήταν αρκετά μεγάλος για να αφήσει σημάδια στην επιφάνεια του πλανήτη.

    «Οι νέες εικόνες δίνουν μια εικόνα του καταστροφικού γεγονότος», δήλωσε ο δρ Uisdean Nicholson, θαλάσσιος γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τον κρατήρα Nadir το 2022. Εκείνη την εποχή, οι λεπτομέρειες της σύγκρουσης ήταν ασαφείς.

    Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε ο αστεροειδής έπεσε στη Γη

    Για να κατανοήσουν περισσότερα για την πρόσκρουση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη σεισμική απεικόνιση για να χαρτογραφήσουν το χείλος του κρατήρα και τις γεωλογικές ουλές που βρίσκονται 300 μέτρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.

    «Υπάρχουν περίπου 20 επιβεβαιωμένοι θαλάσσιοι κρατήρες παγκοσμίως, και κανένας από αυτούς δεν έχει καταγραφεί με λεπτομέρεια που να πλησιάζει αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Nicholson. «Είναι εξαίσιο».

    Δονήσεις και τσουνάμι

    Η σύγκρουση φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες δονήσεις που ρευστοποίησαν τα ιζήματα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού προκαλώντας τη δημιουργία ρηγμάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

    Προκάλεσε επίσης κατολισθήσεις με ίχνη ζημιών ορατά για χιλιάδες τετραγωνικά μίλια πέρα από το χείλος του κρατήρα και εξαπέλυσε ένα τεράστιο τσουνάμι ύψους άνω των 800 μέτρων που θα διέσχιζε τον Ατλαντικό. Οι λεπτομέρειες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications Earth & Environment.

    Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε ο αστεροειδής έπεσε στη Γη, αλλά η ανακάλυψη του κρατήρα και η κατά προσέγγιση ηλικία του έχουν προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να ανήκε σε ένα σύμπλεγμα συγκρούσεων στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.

    Ο αστεροειδής που συνδέεται με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον βράχο που δημιούργησε τον κρατήρα Nadir. Άφησε έναν κρατήρα πλάτους σχεδόν 161 χλμ. στο σημερινό Chicxulub στη χερσόνησο Yucatan στο Μεξικό.

    «Το κοντινότερο σε ένα τέτοιο συμβάν που έχουν δει οι άνθρωποι είναι η έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908, όταν ένας αστεροειδής 50 μέτρων εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη στον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία», δήλωσε ο Nicholson.

    «Τα νέα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε ολόκληρο τον κρατήρα Nadir είναι μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δοκιμαστούν οι υποθέσεις για κρατήρες πρόσκρουσης, να αναπτυχθούν νέα μοντέλα σχηματισμού κρατήρων στο θαλάσσιο περιβάλλον και να κατανοηθούν οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος», κατέληξε ο ίδιος.

    Πηγή: In.gr
  • Μίνι σελήνη: Δύο φεγγάρια από την Κυριακή στον ουρανό – Προσωρινός επισκέπτης σε τροχιά γύρω από τη γη
    Μίνι σελήνη: Δύο φεγγάρια από την Κυριακή στον ουρανό – Προσωρινός επισκέπτης σε τροχιά γύρω από τη γη

    Η βαρυτική έλξη της γης θα αιχμαλωτίσει έναν μικρό αστεροειδή που από την Κυριακή θα μετατραπεί προσωρινά σε «μίνι σελήνη».

    Ετοιμαστείτε για μια κοσμική έκπληξη αυτό το φθινόπωρο: H γη πρόκειται να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες. O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή θα μας χαρίσει ένα δεύτερο φεγγάρι, μια μίνι σελήνη.

    Ένας μικρός αστεροειδής πρόκειται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη της γης και να γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι». Αυτός ο διαστημικός επισκέπτης θα παραμείνει από τις 29 Σεπτεμβρίου και για μερικούς μήνες προτού ξεφύγει και πάλι από τη γήινη βαρύτητα.

    Ο διαστημικός επισκέπτης θα παραμείνει σε τροχιά για περίπου δύο μήνες

    Δυστυχώς, το δεύτερο φεγγάρι θα είναι πολύ μικρό για να το δείτε, εκτός αν έχετε επαγγελματικό τηλεσκόπιο.

    2024 PT5

    Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) της NASA στις 7 Αυγούστου. Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν την τροχιά του σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the American Astronomical Society. Ο αστεροειδής, τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρουν ως 2024 PT5, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία περιέχει βράχους που ακολουθούν τροχιά αρκετά παρόμοια με αυτή της γης.

    Περιστασιακά, ορισμένοι από αυτούς τους αστεροειδείς πλησιάζουν σχετικά κοντά, φτάνοντας μέχρι και 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, εάν ένας τέτοιος αστεροειδής κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα (περίπου 3.540 χιλιομέτρων την ώρα), το βαρυτικό πεδίο της γης μπορεί να ασκήσει ισχυρή επιρροή, αρκετή για να τον παγιδεύσει προσωρινά.

    Αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί – ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτός ο μικρός αστεροειδής θα περάσει περίπου δύο μήνες σε τροχιά γύρω από τη γη.

    «Πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο»

    Η Δρ Τζένιφερ Μίλαρντ, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι ο αστεροειδής θα εισέλθει σε τροχιά στις 29 Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να φύγει στις 25 Νοεμβρίου.

    «Τα επαγγελματικά τηλεσκόπια, θα είναι σε θέση να το εντοπίσουν. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο με αυτή τη μικρή κουκίδα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από τα αστέρια», δήλωσε η Δρ Μίλαρντ.

    Μίνι φεγγάρια έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν και πιστεύεται ότι πολλά άλλα είναι πιθανό να έχουν περάσει απαρατήρητα.

    Ορισμένα μάλιστα επιστρέφουν για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, ο αστεροειδής 2022 NX1 έγινε μίνι σελήνη το 1981 και ξανά το 2022.

    Πηγή: In.gr
  • Πώς μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σώσει τη Γη από σύγκρουση με αστεροειδή
    Πώς μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σώσει τη Γη από σύγκρουση με αστεροειδή

    Τόσο οι επιστήμονες, όσο και το Χόλιγουντ (κλασικό παράδειγμα η ταινία «Αρμαγεδδών») θεωρούν εδώ και καιρό τις πυρηνικές βόμβες ως μια πολλά υποσχόμενη μορφή άμυνας σε περίπτωση που ένας τεράστιος αστεροειδής εμφανιστεί απροειδοποίητα σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

    Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη, επιδεικνύοντας πώς μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι φυσικοί των κυβερνητικών εργαστηρίων Sandia National Laboratories, των οποίων η κύρια αποστολή είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, κατέγραψαν με λεπτομέρεια νανοδευτερολέπτου πώς ένας τεράστιος παλμός ακτινοβολίας που εξαπολύεται από μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να εξαϋλώσει την μία πλευρά ενός κοντινού αστεροειδούς.

    Η έκρηξη θερμαίνει την επιφάνεια του αστεροειδούς σε δεκάδες χιλιάδες βαθμούς, δημιουργώντας μια ταχέως διαστελλόμενη μπάλα αερίου ικανή να σπρώξει τον αστεροειδή εκτός πορείας. Αν οι υπολογισμοί γίνουν σωστά, το σπρώξιμο αυτό θα μπορέσει να αναστείλει την Ημέρα της Κρίσης για τον πλανήτη μας.

    «Το διαλυμένο υλικό εκτοξεύεται από τη μία πλευρά, ωθώντας τον αστεροειδή προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο Δρ. Νέιθαν Μουρ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σαν ο αστεροειδής να αποκτά δικό του πύραυλο».

    Οι καταστροφικές συγκρούσεις αστεροειδών είναι σπάνιες στην ιστορία της Γης, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι όταν ξέρουμε τι συνέβη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Και μπορεί ο αστεροειδής που έβαλε τέλος στη βασιλεία των δεινοσαύρων να είχε διάμετρο περίπου 10 χιλιομέτρων, αλλά και πολύ μικρότεροι διαστημικοί βράχοι εξακολουθούν να είναι επικίνδυνοι. Ο μετεωρίτης διαμέτρου 18 μέτρων που εξερράγη πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ το 2013 τραυμάτισε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.

    Κινητική σύγκρουση ή πυρηνικά;

    Για το λόγο αυτό, διερευνώνται στρατηγικές θωράκισης της Γης από τεράστιες συγκρούσεις. Το 2022, το σκάφος DART της NASA προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο, τον δορυφόρο ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς που ονομάζεται Δίδυμος. Η αποστολή απέδειξε ότι μια κινητική σύγκρουση θα μπορούσε να προστατεύσει τη Γη, αλλά η ώθηση θα έπρεπε να δοθεί χρόνια πριν από την επικείμενη σύγκρουση για να έχει αποτέλεσμα.

    Η πυρηνική επιλογή είναι για μεγαλύτερους αστεροειδείς, ιδιαίτερα όταν ο χρόνος πιέζει. Δεν περιλαμβάνει την κατάρριψη αστεροειδών, ούτε τη μέθοδο του Μπρους Γουίλις στην ταινία «Αρμαγεδδών», που ρίχνει μια βόμβα σε μια τρύπα γεώτρησης πάνω στον αστεροειδή. Πιο αποτελεσματική είναι μια έκρηξη από απόσταση, η οποία διαλύει ένα μέρος της επιφάνειας του αστεροειδούς και αφήνει την υπόλοιπη δουλειά στον τρίτο νόμο του Νεύτωνα για την κίνηση.

    Πώς έγινε το πείραμα

    Για να δοκιμάσουν την ιδέα, ο Μουρ και οι συνάδελφοί του σχεδίασαν ένα πείραμα που εξέθεσε κομμάτια εικονικού αστεροειδούς σε έντονους παλμούς ακτίνων Χ, παρόμοιους με αυτούς που εκλύονται σε πυρηνικές εκρήξεις. Στα 20 μικροδευτερόλεπτα που διήρκεσε το πείραμα, ο παλμός πρώτα εξαφάνισε τα στηρίγματα που συγκρατούν το υλικό στη θέση του και στη συνέχεια εξαΰλωσε γρήγορα την επιφάνεια του στόχου, δημιουργώντας ένα διογκούμενο αέριο που τον έστειλε σε πτήση.

    Γράφοντας στο περιοδικό Nature Physics, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα κομμάτια του εικονικού αστεροειδούς εκτοξεύτηκαν σε ταχύτητα σχεδόν 200 χιλιομέτρων την ώρα.

    Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να λειτουργεί για αστεροειδείς πλάτους έως και 4 χιλιομέτρων, λένε οι επιστήμονες, ενώ «εάν υπάρχει αρκετός χρόνος προειδοποίησης, μπορεί κανείς σίγουρα να εκτρέψει ακόμα μεγαλύτερους αστεροειδείς», δήλωσε ο Μουρ.

    Ο καθηγητής Γκάρεθ Κόλινς, πλανητικός επιστήμονας στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτήρισε τα πειράματα του Μουρ «θεαματικά». «Εξακολουθώ να προτιμώ έντονα τις μη πυρηνικές επιλογές, ιδιαίτερα τους μονές ή πολλαπλές κινητικές συγκρούσεις, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι τεχνολογικά εφικτές», δήλωσε. «Αλλά για έναν πολύ μεγάλο αστεροειδή ή για έναν σύντομο χρόνο προειδοποίησης, αυτού του είδους η προσέγγιση μπορεί να είναι η μόνη μας επιλογή».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή
    Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή

    Με κούκλες μετρά η NASA και η ESA την διαστημική ακτινοβολίαπου δέχονται οι αστροναύτες.

    Έρευνα με τη συνεργασία επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιχειρεί να κατανοήσει το περιβάλλον ακτινοβολίας και την επίδραση που έχει η ακτινοβολία στον άνθρωπο, με στόχο τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μελλοντικές αποστολές προς τη Σελήνη είναι απίθανο να εκθέσουν τους αστροναύτες σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει η NASA.

    Οι δύο κούκλες που μέτρησαν την ακτινοβολία

    Στη διάρκειας τριών εβδομάδων αποστολή «Άρτεμις Ι», που ταξίδεψε χωρίς πλήρωμα το 2022 στη Σελήνη, τέθηκε σε τροχιά γύρω της και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη, ενσωματώθηκαν πολλοί αισθητήρες μέτρησης της ακτινοβολίας: σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στο διαστημόπλοιο Orion και πάνω στις δύο κούκλες που μεταφέρει, την Ζόχαρ και τη Χέλγκα.

    Η Χέλγκα πέταξε χωρίς προστατευτικό γιλέκο, ενώ η Ζόχαρ φορούσε προστατευτικό γιλέκο. Οι αισθητήρες συνέλεγαν δεδομένα ακτινοβολίας διαρκώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», η έκθεση στην ακτινοβολία διέφερε σημαντικά ανάλογα με τη θέση του αισθητήρα, με τις πιο θωρακισμένες περιοχές να παρέχουν τέσσερις φορές περισσότερη προστασία από τις λιγότερο θωρακισμένες. Η έκθεση στην ακτινοβολία από συμβάντα μεγάλων ηλιακών σωματιδίων στην πιο βαριά θωρακισμένη περιοχή της κάψουλας παρέμεινε κάτω από 150 millisieverts, που θεωρείται ένα ασφαλές επίπεδο για την αποφυγή οξείας ασθένειας ακτινοβολίας. Τα δεδομένα αυτά επικυρώνουν το σχέδιο θωράκισης του διαστημικού σκάφους.

    Επίσης, ο προσανατολισμός του διαστημικού σκάφους επηρέασε την έκθεση στην ακτινοβολία. Μια στροφή 90 μοιρών κατά τη διάρκεια της πτήσης του Orion στην εσωτερική ζώνη Βαν Άλεν μείωσε την έκθεση σε ακτινοβολία κατά 50% και αυτό παρέχει στους ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικά σχέδια αποστολών.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο