Τεχνολογία

Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα

Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα σπάνιο παράδειγμα συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο σημείωσε την Κυριακή παγκόσμιο ρεκόρ για τον συνολικό χρόνο στο διάστημα, ξεπερνώντας τον συμπατριώτη του Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος σημείωσε περισσότερες από 878 ημέρες (σχεδόν 2,5 χρόνια) σε τροχιά, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική εταιρεία.

Στις 08.30 GMT ο Κονονένκο έσπασε το ρεκόρ, ανέφερε η Roscosmos. Ο Κονονένκο αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 1.000 ημέρες στο διάστημα στις 5 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει μετρήσει 1.110 ημέρες.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω το αγαπημένο μου πράγμα, όχι για να κάνω ρεκόρ», είπε ο Κονονένκο στο TASS σε συνέντευξή του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χλμ πάνω από τη Γη.

«Είμαι περήφανος για όλα τα επιτεύγματά μου, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ για τη συνολική διάρκεια της ανθρώπινης παραμονής στο διάστημα εξακολουθεί να το κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης».

Η ζωή στο διάστημα

Ο Κονονένκο είπε ότι γυμναζόταν τακτικά για να αντιμετωπίσει τις σωματικές επιπτώσεις της «ύπουλης» έλλειψης βαρύτητας, αλλά ότι κατά την επιστροφή στη γη συνειδητοποίησε πόση ζωή είχε χάσει.

«Δεν νιώθω στερημένος ή απομονωμένος», τόνισε.

«Μόνο με την επιστροφή στο σπίτι συνειδητοποιώ ότι για εκατοντάδες μέρες απουσίας μου τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα». Υπογράμμισε επίσης, ότι οι κοσμοναύτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις και μηνύματα για να διατηρούν επαφή με συγγενείς, αλλά η προετοιμασία για κάθε νέα διαστημική πτήση γίνεται πιο δύσκολη λόγω της τεχνολογικής προόδου.

«Το επάγγελμα του κοσμοναύτη γίνεται πιο περίπλοκο. Τα συστήματα και τα πειράματα γίνονται πιο περίπλοκα» υπογράμμισε. Όπως γράφει το Reuters, ο Κονονένκο ονειρευόταν να πάει στο διάστημα από παιδί και γράφτηκε σε ένα ινστιτούτο μηχανικής, πριν παρακολουθήσει εκπαίδευση κοσμοναυτών. Η πρώτη του πτήση στο διάστημα ήταν το 2008.

Το τρέχον ταξίδι του στον ISS ξεκίνησε πέρυσι με ένα Soyuz MS-24.

Ο ISS είναι ένα από τα λίγα διεθνή έργα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά. Τον Δεκέμβριο, η Roscosmos είπε ότι ένα πρόγραμμα πολλαπλών πτήσεων με τη NASA προς τον ISS είχε παραταθεί μέχρι το 2025.

Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAXIM SHEMETOV / POOL

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup