Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 22:18

Πείτε «αντίο» στα smartphones - Η τεχνολογία που θα τα αντικαταστήσει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι νέες συσκευές τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν αντικαταστήσει τα smartphones μέχρι το 2030.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς το αγαπημένο σας smartphone, αλλά με μία μικρή συσκευή που θα μοιάζει με καρφίτσα; Σκεφτείτε το για λίγα δευτερόλεπτα. Δεν πρόκειται για κάποιο τραβηγμένο σενάριο, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί αυτή η συσκευή από τον Elon Musk και όπως όλα δείχνουν θα εμφανιστούν σύντομα και άλλες συσκευές με την προοπτική να αντικαταστήσουν τα smartphones. Και εννοείται, ότι όλες τους θα τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Τα smartphones είναι ένας από τους μεγαλύτερους εθισμούς της εποχής μας και είναι γεγονός ότι οι κάτοχοί τους σπαταλάνε πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους σε αυτά. Με μία ματιά στην εφαρμογή screen time, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και μόνοι σας. Όμως, η γοργή εξέλιξης της τεχνολογίας και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) φαίνεται ότι θα σκοτώσουν τα smartphones και ίσως σε μία δεκαετία μπορεί να αποτελούν και ανάμνηση. Η νέα αυτή τεχνολογία έρχεται με τη μορφή των wearables, συσκευών δηλαδή που ο χρήστης φοράει, έτσι ώστε να έχει διαρκώς πρόσβαση σε αυτές. Ήδη υπάρχουν «έξυπνα ρολόγια», ενώ στο εμπόριο έχουν κυκλοφορήσει από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες πειραματικά μοντέλα ειδικών «γυαλιών» και άλλων συσκευών που ο χρήστης μπορεί να φοράει στο κεφάλι, μετατρέποντας το περιβάλλον γύρω του σε εικονικό.

Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες κινήσεις που συνθέτους σιγά σιγά το νέο τοπίο. Πριν λίγες μέρες η Apple εξαγόρασε τη Datakalab, μια γαλλική startup τεχνητής νοημοσύνης, για να έχει πρόσβαση σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device. Αυτή η εξαγορά θα βοηθήσει την Apple να εισαγάγει μια σειρά λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στο iOS 18, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο WWDC 2024. Στόχος της είναι να διαφοροποιηθεί από ανταγωνιστές όπως η Google, η Microsoft και το OpenAI.

Πρόσφατα είχαμε μία ακόμη ενημέρωση που αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft ανακοίνωσε το Phi-3 , ένα ισχυρό και εντυπωσιακό μοντέλο γλώσσας που διαθέτει 3,8 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Αυτό που ξεχωρίζει το Phi-3-Mini είναι η ικανότητά του να λειτουργεί απευθείας με το smartphone σας, σημειώνοντας ένα σημαντικό άλμα στην προσβασιμότητα και την ευκολία.

Δύο χρόνια πριν, το 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, προέβλεψε ότι τα smartphone μπορεί να μην έχουν την ίδια δύναμη το 2030 και να σταματήσουν να αποτελούν προτεραιότητα για το αγοραστικό κοινό και τις τεχνολογικές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Lundmark δήλωσε ότι «μέχρι τότε, σίγουρα το smartphone όπως το ξέρουμε σήμερα δεν θα είναι πλέον η πιο κοινή διεπαφή. Πολλά από αυτά τα πράγματα θα ενσωματωθούν απευθείας στο σώμα μας».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα smartphones

Από την εμφάνιση του Nokia 5120 το 1998 μέχρι τα πτυσσόμενα τηλέφωνα με οθόνη αφής που παρουσιάστηκαν το 2023, η μορφή των κινητών τηλεφώνων έχει αλλάξει τελείως. Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση λειτουργούν παρασκηνιακά στα τηλέφωνά μας, τροφοδοτώντας τα με διάφορες λειτουργίες, όπως η βελτίωση των φωτογραφιών, η μετάφραση κειμένων σε άλλη γλώσσα, η αναγνώριση μουσικής, η λειτουργία του gaming assist και ετοιμάζονται κι άλλες.

Οι κατασκευαστές των smartphones σκοπεύουν να εντάξουν και άλλες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα επόμενα μοντέλα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Qualcomm και η MediaTek παρουσίασαν ένα chipset για smartphone που ενεργοποιεί την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ για τις εφαρμογές AI.

Το 2023, η Samsung αποκάλυψε το πρωτοποριακό μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, Samsung Gauss, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, η Google παρουσίασε το Google Workspace, το οποίο υποστηρίζεται από AI, δείχνοντας έναν τρόπο αυξανόμενης ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης σε καθημερινά εργαλεία και υπηρεσίες.

Αργότερα, η ίδια πρωτοποριακή εταιρεία παρουσίασε μια νέα εμπειρία γενετικής αναζήτησης, υπονοώντας την πιθανή ενσωμάτωσή της στα Google Pixel κινητά. Υπενθυμίζουμε, ότι το iPhone 16 της Apple αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβρη με σημαντικά AI features, συμπεριλαμβανομένης μιας ανανεωμένης έκδοσης της ψηφιακού βοηθού Siri που θα τροφοδοτείται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).

Ο Pete Lau, ιδρυτής της OnePlus, είναι ένας ακόμη υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύει ότι, «το AI είναι ένα σκάφος και τα smartphone ταιριάζουν απόλυτα στο λογαριασμό». Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, καινοτομίες όπως το Limitless AI Pendant και το WIZPR Ring κυκλοφορούν για να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και να αλληλεπιδράσουν με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα ενσωματωθεί μόνο στα κινητά και σε άλλες συσκευές, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Το Neuralink του Elon Musk, ετοιμάζει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο και να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία με μηχανές και άλλα άτομα. Με αυτές τις συσκευές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για τον ιατρικό και τον τεχνολογικό κόσμο.

Το AI διαμορφώνει το μέλλον

Στην αρχή μιλήσαμε για μία ηλεκτρονική συσκευή που μοιάζει με καρφίτσα που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά. Πρόκειται για το Humane Ai Pin, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στα ρούχα ή την τσάντα και μπορεί να να εκτελέσει μια σειρά λειτουργιών: από την επιλογή κλήσεων, την ανάγνωση μηνυμάτων, το τράβηγμα φωτογραφιών ή απλά να είναι ο προσωπικός σας ψηφιακός βοηθός. Το wearable παραδόθηκε στους πρώτους χρήστες στις αρχές του μήνα και έχει στόχο να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα. Αποτελείται από έναν προβολέα λέιζερ και ένα μικρόφωνο 360 μοιρών και ενσωματώνει ένα superchip Qualcomm για να συνδέσετε τον server AI στο Διαδίκτυο.

Η πρώτη συσκευή wearable τέτοιου τύπου μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των χρηστών και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει καλές κριτικές. Μερικά από τα βασικά προβλήματα που επισημάνθηκαν ήταν η μεγάλη καθυστέρηση, η κακή ποιότητα στην ομιλία, ακόμα και οι… παραισθήσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η τιμή.

Αν και το κόστος της “καρφίτσας” είναι $699, ένας πελάτης μπορεί τελικά να ξοδέψει $1700 όταν προστεθούν οι συνδρομές και άλλες χρεώσεις. Παρόλο το πρώτο αρνητικό κύμα feedback, μιλάμε για τη πρώτη συσκευή στο είδος της, η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί και τα επόμενα μοντέλα θα είναι περισσότερο τεχνολογικά εξελιγμένα και σαφώς με λιγότερα προβλήματα.

Αν αναρωτιέστε πώς θα εγκαταλείψετε τα smartphones για μία συσκευή που δεν σας ελκύει αυτή τη στιγμή, η ιστορία ήδη έχει δείξει ότι θα το αποδεχτείτε κάποια στιγμή. Όπως κάνατε ήδη και με άλλες συσκευές.

Η υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος τεχνολογίας απαιτεί χρόνο για να κερδίσει την αποδοχή. Ας φέρουμε ως παραδείγματα κάποια από τα προϊόντα της Apple. Όταν MacBook έκανε το ντεμπούτο του το 2006 αμαυρώθηκε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν όπως τον ξαφνικό τερματισμό λειτουργίας και τον αποχρωματισμό του στηρίγματος παλάμης. Σας ακούγεται οικείο;

Το ίδιο συνέβη και με το πιο πρόσφατο iPad. Αν και αρχικά πολλοί χλεύαζαν λέγοντας ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «μεγάλο iPod touch», δημιουργώντας αμφιβολίες για τον σκοπό και την πιθανή επιτυχία του, μετά όλοι ήθελαν αγοράσουν από ένα. Ακόμη και το επαναστατικό iPhone αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό κατά το λανσάρισμά του. Η απουσία χαρακτηριστικών όπως το φυσικό πληκτρολόγιο και το χαρακτηριστικό της ενσωματωμένης μπαταρίας ξένισε το καταναλωτικό κοινό, μέχρι που τελικά συνήθισαν στην ιδέα του.

Ίσως έχετε αναρωτηθεί και εσείς «μα τι ακόμα μπορούν να αλλάξουν στο smartphone;» και η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα πολλές αλλαγές και αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόβλημα να χρησιμοποιούν παλαιότερα μοντέλα. Η απλή αναβάθμιση των smartphone μας δεν αρκεί πλέον και ίσως ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσουμε και να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σκεφτείτε μία συσκευή που θα τα κάνει όλα και ταυτόχρονα θα σας αφήνει να αφοσιωθείτε περισσότερο στον εαυτό και τις εργασίες σας. Ίσως τα AI wearables είναι η λύση στο πρόβλημα του εθισμού μας και αυτός είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος που πρέπει να τα αγκαλιάσουμε.

Πηγή: olafaq.gr - iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 20:20

Σχετικά Άρθρα

  • Επιστροφή στα πλήκτρα για καλύτερη ψυχική υγεία: Από τα smartphones των 1500 ευρώ στα κινητά με πορτάκι των 60
    Επιστροφή στα πλήκτρα για καλύτερη ψυχική υγεία: Από τα smartphones των 1500 ευρώ στα κινητά με πορτάκι των 60

    Όλο και περισσότεροι γυρνούν στα παραδοσιακά κινητά τηλέφωνα, θυσιάζοντας τις τεχνολογικές ευκολίες

    Πορτάκι, μεγάλα κουμπιά με νούμερα και μικρά γράμματα της αλφαβήτα, ένα πλήκτρο με ένα πράσινο τηλέφωνο και ένα με κόκκινο και το στρογγυλό κουμπί στη μέση που μας πλοηγεί στο μενού και στις εφαρμογές που έχει μέσα η συσκευή. Αυτό είναι το παραδοσιακό κινητό τηλέφωνο που όλοι κρατήσαμε στα χέρια μας κάποια στιγμή – άλλοι για μεγαλύτερο διάστημα, άλλοι για μικρότερο. Για πολλά χρόνια τώρα αυτού του είδους τα τηλέφωνα συνεχίζουν να υπάρχουν στην αγορά για τεχνολογικούς πελάτες μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να κατανοήσουν πως χρησιμοποιείται ένα smartphone. Οι λειτουργείες τους περιορίζονται απλά στο να καλούν κάποιον, να στέλνουν μηνύματα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να έχουν ένα ξυπνητήρι και μια πολύ απλή κάμερα.
    Αυτά τα κινητά τηλέφωνα, που σε τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα εξελιγμένα android και ios λογισμικά, φαίνεται όμως να προσφέρουν κάτι που τα υπόλοιπα «έξυπνα» τηλέφωνα δεν μπορούν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λοιπόν, που ασπάζονται έναν πιο «αργό» τρόπο ζωής, φαίνεται ότι υιοθετούν την χρήση αυτών των συσκευών, προτιμώντας να θυσιάσουν ορισμένες ψηφιακές διευκολύνσεις μπροστά στην ηρεμία και την ευζωία που προσφέρει ένα κινητό με πορτάκι, κουμπιά και πέντε βασικές λειτουργίες. Το κίνητρό τους; Η επιθυμία να ανακτήσουν την ευημερία τους, να επανασυνδεθούν με τον πραγματικό κόσμο και να ξεφύγουν από τα νύχια της συνεχούς συνδεσιμότητας.
    Τι μου προσφέρει ένα παραδοσιακό κινητό τηλέφωνο;
    Τα τελευταία χρόνια τα smartphones είναι οι μόνιμοι σύντροφοί μας. Παρέχουν πρόσβαση στα πάντα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές, την ψυχαγωγία και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εργασίας μας - όλα στην παλάμη των χεριών μας. Σε μια εποχή λοιπόν όπου η ζωή μας είναι συνυφασμένη με τον ψηφιακό κόσμο, η ιδέα να παρατήσουμε ένα iPhone για ένα flip phone μοιάζει σχεδόν αδιανόητη. Ωστόσο, με αυτή την ευκολία των πρώτων έρχεται και ένα τίμημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη, ειδικά στα smartphones, μπορεί να συμβάλει σε άγχος, κατάθλιψη και μείωση των προσωπικών αλληλεπιδράσεων. Η ανάγκη να παραμένουμε συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο μπορεί να γίνει πιεστική, αφήνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ψυχικά εξαντλημένοι και κοινωνικά απομονωμένοι.

    Εδώ μπαίνει το flip phone (το κινητό με πορτάκι), ως ένα σύμβολο απλούστερων εποχών που αντίθεση με τα αντίστοιχα smartphone, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βασική λειτουργικότητα. Δεν υπάρχει ατελείωτη κύλιση, ούτε ειδοποιήσεις που κάνουν ήχους κάθε λίγα δευτερόλεπτα, ούτε εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να μας κρατούν κολλημένους στην οθόνη. Για όσους αναζητούν ένα διάλειμμα από τον συνεχή καταιγισμό πληροφοριών, τα flip phones φαίνεται να προσφέρουν μια ιδανική ψηφιακή αποτοξίνωση.

    Το κόστος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού θεωρεί την τιμή των περισσότερων smartphones απαγορευτική. Έτσι, για αυτούς που δίνουν έως και 2000 για ένα κινητό τηλέφωνο φαίνεται να υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν να δώσουν 100 ευρώ για μια συσκευή που θα κάνει απλώς αυτό που λέει το όνομά της: να τηλεφωνεί.
    Ανακαλύπτοντας εκ νέου την ανθρώπινη σύνδεση

    Μία από τις πιο βαθιές επιπτώσεις της μετάβασης σε ένα flip phone ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Χωρίς την απόσπαση της προσοχής από ένα smartphone, πολλοί ανακαλύπτουν ότι είναι πιο παρόντες στις συζητήσεις. Αντί ελέγχουν το Instagram ή να απαντούν σε ένα email όσο συνομιλούν με κάποιον, ασχολούνται πλήρως με το πρόσωπο που έχουν απέναντί τους. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η μετατόπιση της εστίασης μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες, πιο ουσιαστικές συνδέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, ακόμη και με αγνώστους.

    Επιπλέον, η απουσία κοινωνικών μέσων και εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων στα flip phones αναγκάζει τους ανθρώπους να είναι πιο προσηλωμένοι στην επικοινωνία τους. Οι άνθρωποι σηκώνουν και πάλι το τηλέφωνο για να καλέσουν αγαπημένα τους πρόσωπα ή να κανονίσουν συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, επαναφέροντας την προσωπική πινελιά στις αλληλεπιδράσεις τους.

    Ένα μικρό τίμημα;

    Φυσικά, η επιστροφή σε ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι απαλλαγμένη από τις προκλήσεις της. Πρώτον, η έλλειψη λειτουργικότητας smartphone σημαίνει ότι οι χρήστες χάνουν ευκολίες όπως το GPS, το mobile banking και τη δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο. Οι καθημερινές εργασίες που κάποτε μπορούσαν να γίνουν με ένα πάτημα, απαιτούν τώρα περισσότερο προγραμματισμό και προνοητικότητα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να προσαρμοστούν στην πληκτρολόγηση σε αριθμητικό πληκτρολόγιο μετά από χρόνια χρήσης οθονών αφής.

    Αλλά αυτές οι ενοχλήσεις είναι ακριβώς αυτό που μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ελκυστικό. Η αδυναμία να ελέγχουν συνεχώς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να μετακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να νιώθουν σαν ένα βάρος που τους έχει φύγει από τους ώμους. Η επιστροφή στην απλότητα τους επιτρέπει να επιβραδύνουν και να απολαμβάνουν τις στιγμές της ζωής χωρίς τη συνεχή πίεση να είναι «σε λειτουργία». Διαπιστώνουν ότι είναι πιο παραγωγικοί, λιγότερο αγχωμένοι και πιο συντονισμένοι με το περιβάλλον τους.
    Μια αυξανόμενη τάση με διαρκή αντίκτυπο

    Η τάση της επιστροφής στα κινητά τηλέφωνα είναι κάτι περισσότερο από μια νοσταλγική νεύση στο παρελθόν. Για πολλούς είναι μια συνειδητή απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και την ευημερία. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτή τη στροφή, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για μια φευγαλέα μόδα, αλλά για ένα κίνημα προς την ανάκτηση του ελέγχου του χρόνου και της προσοχής του ατόμου. Για όσους έχουν κάνει το άλμα, τα οφέλη φαίνεται να επεκτείνονται πέρα από την προσωπική ευημερία, καθώς αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω τους, πιο παρόντες στις σχέσεις τους και πιο ικανοποιημένοι από την καθημερινή τους ζωή.

    Είναι όμως αυτή η επιστροφή τελικά και η πιο σωστή επιλογή, ή μήπως δαιμονοποιούμε την τεχνολογία για να καλύψουμε την έλλειψη των δικών μας προσωπικών ορίων στη χρήση της;
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Smart phones: Το βασικό μέσο για πραγματοποίηση συναλλαγών σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο
    Smart phones: Το βασικό μέσο για πραγματοποίηση συναλλαγών σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο

    1,7 δισ. mobile τραπεζικοί λογαριασμοί

    Σε κυρίαρχο μέσο πραγματοποίησης συναλλαγών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο έχει μετατραπεί το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπάρχουν σήμερα σε αριθμό περισσότεροι από 1,75 δισ. mobile τραπεζικοί λογαριασμοί.

    Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της GSMA το 2023 οι συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών σε αξία ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 1,4 τρισ.δολαρίων παρουσιάζοντας αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή σε αξία οι συναλλαγές ανέρχονται σε 2,7 εκατ.δολ. κάθε 60 δευτερόλεπτα.

    Το γεγονός αυτό οφείλεται στο μεγάλο αριθμό συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τους 5,6 δισ. με προοπτική το 2030 να ανέλθουν σε 6,3 δισ. σε αριθμό. Το 60% πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την κυριαρχία του μέσου στην οικονομία και τις συναλλαγές σε κάθε τομέα της οικονομίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η ανάπτυξη του έξυπνου κινητού τηλεφώνου και στην Ελλάδα καθώς οι ενεργοί χρήστες στο mobile banking προσεγγίζουν τους 6 εκατομμύρια σε αριθμό, έχοντας αναδειχθεί σε κορυφαίο εναλλακτικό ψηφιακό τραπεζικό κανάλι συναλλαγών.

    To έξυπνο κινητό τηλέφωνο είναι πλέον και το βασικό κανάλι που προτιμούν οι καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές, αλλά και τις αναζητήσεις τους μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη διάρκεια του Balkan eCommerce Summit, με αποκλειστικό αντιπρόσωπο του συνεδρίου στην Ελλάδα την εταιρία Generation Y, του Ομίλου GPA, το 89% της επισκεψιμότητας σήμερα στα ηλεκτρονικά καταστήματα των χωρών της Βαλκανικής προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (έρευνα της Mediapost Hit Mail), με την αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου να έχει ξεπεράσει συνολικά τα 100 δισ. ευρώ. Μια τάση που κυριαρχεί και στην Ελλάδα.

    Ταυτόχρονα όμως το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, εκτός από κυρίαρχο μέσο συναλλαγών, έχει εξελιχθεί και στονν ψηφιακό βοηθό κάθε ανθρώπου σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πρόσφατα σε παρουσίαση της Samsung για την νέα σειρά Galaxy Ζ (Fold6 και Flip 6), έχουν πλέον απεριόριστες δυνατότητες όπως μεταξύ άλλων αυτόματα ζωντανή μετάφραση στη διάρκεια συνομιλίας, δυνατότητα ηχογράφησης ομιλιών σε συνέδρια και πραγματοποίηση ακόμη και περίληψης, αναζήτηση εικόνων με άμεσα αποτελέσματα, σύνδεση με έξυπνα ρολόγια που δίνουν αμέτρητες δυνατότητες παρακολούθησης βασικών δεικτών υγείας κλπ. Επίσης μέσω του smart phone ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει από απόσταση σειρά έξυπνων οικιακών συσκευών που έχει στο σπίτι του και όχι μόνον, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του σπιτιού, την εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τα «χαζά κινητά» επιστρέφουν: Είναι τα dumbphones το αντίδοτο στην εξάρτηση;
    Τα «χαζά κινητά» επιστρέφουν: Είναι τα dumbphones το αντίδοτο στην εξάρτηση;

    Ξοδεύουμε καθημερινά ως και 4 ώρες online στα smartphones υποστηρίζουν έρευνες. Θα μπορούσαν τα dumbphones - τα «χαζά» κινητά να είναι το αντίδοτο στην εξάρτησή μας από την ψηφιακή τεχνολογία;

    FOMΟ, Doomscrolling, ψηφιακό burnout: ακρωνύμια και αγγλισμοί μπήκαν στην καθομιλουμένη και των Ελλήνων – ειδικά των νεότερων ηλικιών – που περνάνε πολλές περισσότερες ώρες κολλημένοι στις οθόνες των smartphones, από όσες θα ήθελαν να παραδεχθούν. Για κάποιους τα dumphones είναι το αντίδοτο στο άσκοπο χάσιμο χρόνου.

    Μπορεί στις σχετικές δημοσκοπήσεις οι κάτοικοι της Ελλάδας να απαντάνε ότι περνάνε κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω mobile interent, και περίπου τρεις ώρες οι ηλικίες 16-24 ετών, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Όπως προκύπτει από έρευνα της Focus Bari οι ώρες που «σκρολάρουν» χωρίς να το συνειδητοποιούν μπορεί να είναι ως και διπλάσιες.

    Σχεδόν οι 2 στους 3 (63%) παραδέχονται ότι «χαζεύουν άσκοπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ποσοστό που ανεβαίνει στο 69% για τις γυναίκες και στο 66% για τις ηλικίες 25-34.

    Οι Έλληνες περνάνε κατά μέσο όρο online στο κινητό τους πάνω από τρεισήμισι ώρες. Πρόκειται σχεδόν για το 50% του συνολικού χρόνου που περνάμε ούτως ή άλλως συνδεδεμένοι στο ίντερνετ

    Κολλημένοι στις οθόνες

    Σύμφωνα με τη Statista, οι Έλληνες περνάνε κατά μέσο όρο online στο κινητό τους πάνω από τρεισήμισι ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως τoν υπολογίζει η ετήσια έκθεση Digital 2024 Global Overview Report, της υπηρεσίας Data Reportal. Πρόκειται σχεδόν για το 50% του συνολικού χρόνου που περνάμε ούτως ή άλλως συνδεδεμένοι στο ίντερνετ (6 ώρες και 40 λεπτά) σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα για τις παγκόσμιες ψηφιακές τάσεις.

    Αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ – οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να διασταυρωθούν – αναφέρουν ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου τεσσερισήμισι με πέντε ώρες τη μέρα online στο smartphone.

    Ο χρόνος αυτός ισοδυναμεί με έξι μέρες το μήνα (φανταστείτε να τις είχατε για διακοπές;) και 12 ολόκληρα χρόνια στη διάρκεια μιας ζωής, υποστηρίζει μια λίγο «μπακάλικη» αλλά αρκετά τρομαχτική υπολογιστική μέθοδος, που επικαλείται η εφημερίδα USA Today.

    Οι εφαρμογές δεν αρκούν

    Υπάρχει αντίδοτο σε αυτό το άσκοπο χάσιμο χρόνου, που μας στερεί (με τη συναίνεσή μας) ώρες που θα μπορούσαμε να περνάμε δημιουργικά με τους δικούς μας ανθρώπους ή απλά με τον εαυτό μας, απολαμβάνοντας τη ζωή εκεί έξω αντί να περιοριζόμαστε στα 7 επί 15 εκατοστά των διαστάσεων μιας τυπικής οθόνης smartphone;

    Μια κάποια λύση είναι οι εφαρμογές στο κινητό που μετράνε το χρόνο που ξοδεύουμε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, «κλειδώνοντάς» τις αν ξεπεράσουμε κάποιο καθορισμένο από εμάς όριο. Για όσους όμως έχουν την τάση να «κλέβουν» τις εφαρμογές, αγνοώντας τα ψηφιακά λουκετάκια, το μέτρο δεν πρόκειται να δουλέψει. To αμέσως επόμενο βήμα, που επιλέγουν όσοι θέλουν να κόψουν «μαχαίρι» την εξάρτησή τους από τα smartphones, είναι η επιστροφή στα dumbphones – τα «χαζά κινητά», όπως αποκαλούνται οι συσκευές παλιότερης τεχνολογίας, που απλώς έκαναν τη δουλειά τους, χωρίς πολλά-πολλά.

    Nεολουδίτες με βαθιές τσέπες

    Στις ΗΠΑ πρόκειται για μία μειοψηφική μεν, αλλά ανοδική τάση, που εντοπίστηκε αρχικά σε κοινότητες σχολιαστών στο διαδίκτυο, σε κανάλια όπως το reddit και το discord, αποτυπώθηκε σε άρθρα και έρευνες εφημερίδων όπως oι Νew York Times και η Washington Post, ενώ οδήγησε στην άνθηση των νεο-dumbphones, με σύγχρονο ντιζάιν και τσουχτερές τιμές. Για όσους όμως δεν θέλουν να «ξηλωθούν» αρκετά εκατοντάδες δολάρια ή ευρώ για τα στυλάτα νεο-λουδίτικα κινητά που κυκλοφορούν σε ΗΠΑ και ΕΕ από εταιρείες όπως η ελβετική Punkt ή να μπουν σε λίστες αναμονής για πρωτοποριακές μινιμαλιστικές συσκευές που κυκλοφορούν από μικρές εταιρείες τεχνολογίας (Βοringphone, Lightphone), τα παλιά καλά dumbphones είναι η προφανής επιλογή.

    Το «βαρετό τηλέφωνο» για ενδιαφέρουσα ζωή

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian η φινλανδική HMD, που κατασκευάζει τα Νοkia, είδε τις πωλήσεις των flip phones (ναι, αυτά με το αναδιπλούμενο πορτάκι), να διπλασιάζονται το 2023, ενώ περιμένει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2024. Εξάλλου φέτος είναι η χρονιά που επέστρεψε ανανεωμένο το θρυλικο Nokia 3210, το «τουβλάκι» με τα κουμπιά, σε μια επετειακή έκδοση για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από το λανσάρισμά του.

    Στη μόδα της «ψηφιακής αποτοξίνωσης» πόνταρε και η πολυεθνική ζυθοποιία Heineken, λανσάροντας φέτος στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου το δικό της «βαρετό τηλέφωνο» – Βoring Phone, σε συνεργασία με την κολλεκτίβα σχεδιαστών Bodega και την ΗΜD.

    Ψηφιακή αποτοξίνωση

    Στην ουσία πρόκειται για μια ρετουσαρισμένη εκδοχή των παλιών flip phones της Νokia, χωρίς έξτρα εφαρμογές πέρα από μια κάμερα χαμηλής ανάλυσης, ραδιόφωνο και το γνωστο παιχνίδι-φιδάκι. Οι δημιουργοί του Βοring Phone ισχυρίζονται ότι «βοηθάνε τον κόσμο να ανακαλύψει ότι όσο λιγότερα έχουν στο κινητό τους, τόσο περισσότερο μπορούν να απολαύσουν την κοινωνική τους ζωή».

    Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι το Boring Phone της Heineken κυκλοφορεί προς το παρόν σε μόλις 5.000 κομμάτια, πρόκειται μάλλον για μια καλοστημένη καμπάνια μάρκετινγκ, παρά για προϊόν με εμπορικές αξιώσεις. «Παρακολουθώντας έρευνες που δείχνουν ότι το 90% των ανθρώπων παραδέχονται ότι «σκρολάρουν» από συνήθεια στις νυχτερινές τους εξόδους, απαντήσαμε στο κάλεσμα των νεαρών ενηλίκων που θέλουν να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία», σημειώνουν οι εμπνευστές του Βoring Phone.

    Πηγή: In.gr
  • Tα dumbphones απειλούν τα smartphones – Ποιος ο λόγος
    Tα dumbphones απειλούν τα smartphones – Ποιος ο λόγος

    Τα social media... ανάβoυν το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται και κατά τη λήψη μιας εξαρτησιογόνου ουσίας.

    Θαμμένη στις ρυθμίσεις πολλών smartphones είναι η επιλογή να δείτε πόσο κατά μέσο όρο κοιτάτε το τηλέφωνό σας την ημέρα.

    Αυτό μπορεί να φέρει μια δυσάρεστη συνειδητοποίηση, ότι αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ένα χρήσιμο κομμάτι της τεχνολογίας έχει γίνει εμμονή.

    «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι φτιαγμένα γύρω από το FOMO (φόβος της απώλειας), οπότε ένιωθα ότι δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από αυτά», δήλωσε στο BBC ο 16χρονος Luke Martin, από τον Καναδά. Ο Luke δεν είναι ο μόνος…

    Ανησυχητικά ευρήματα

    Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ανάβει το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται και κατά τη λήψη μιας εξαρτησιογόνου ουσίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες του τηλεφώνου μεταξύ των νέων.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έρευνα της Ofcom εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας πέντε έως επτά ετών έχουν πλέον το δικό τους smartphone.

    Σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αρνητικής επίδρασης στην ψυχική υγεία – ιδίως στα παιδιά.

    Ορισμένοι ακτιβιστές θέλουν να εισαχθούν ηλικιακά όρια για τη χρήση smartphone. Άλλοι, όπως ο Luke, επιλέγουν να ανταλλάξουν τα smartphones τους με πολύ απλούστερες συσκευές, τα λεγόμενα «dumbphones» (τα παλιά κινητά με τα πλήκτρα).

    Το νέο του τηλέφωνο διαθέτει μόνο μηνύματα, κλήσεις, χάρτες και μερικά άλλα περιορισμένα εργαλεία.

    Ενήλικες και έφηβοι στρέφονται στα παλιά κινητά

    «Η χρήση των φίλων μου είναι περίπου τέσσερις με πέντε ώρες νομίζω, και τόση ήταν και η δική μου πριν το αποκτήσω αυτό», είπε.

    «Τώρα η δική μου είναι περίπου 20 λεπτά την ημέρα, πράγμα που είναι πολύ καλό, επειδή το χρησιμοποιώ μόνο για ό,τι το χρειάζομαι».

    Οι γονείς στρέφονται επίσης στα dumbphones, όχι μόνο για τα παιδιά τους, αλλά και για να βοηθήσουν τους ίδιους να είναι περισσότερο παρόντες στις οικογένειές τους.

    Η Lizzy Broughton, η οποία έχει έναν πεντάχρονο γιο, αγόρασε πρόσφατα ένα τηλέφωνο Nokia «flip» παλαιού τύπου.

    «Με βοήθησε να αναπροσαρμόσω τις δικές μου συνήθειες, έχω πολύ περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον γιο μου», εξηγεί. Λέει ότι όταν έρθει η ώρα να αποκτήσει το δικό του τηλέφωνο, θα επιλέξει ένα παρόμοιο λιτό μοντέλο.

    «Δεν αισθάνομαι ότι είναι η καλύτερη ιδέα να ξεκινήσω μόνο με ένα smartphone», είπε. «Είναι σαν να παραδίδουμε τον κόσμο, σαν να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να πλοηγηθούμε σε αυτό».

    Αυξάνονται οι πωλήσεις των dumbphones

    Οι πωλήσεις των dumbphones αυξάνονται στη Βόρεια Αμερική. Στο Dumbwireless στο Λος Άντζελες, οι ιδιοκτήτες του καταστήματος Daisy Krigbaum και Will Stults απευθύνονται σε πελάτες που αναζητούν συσκευές χαμηλής τεχνολογίας.

    «Έχουμε πολλούς γονείς που ψάχνουν να πάρουν στο παιδί τους το πρώτο τους τηλέφωνο και δεν θέλουν να παρασυρθεί στο διαδίκτυο», είπε.

    Αλλά το να εγκαταλείψεις το smartphone είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Ο κ. Stults δήλωσε ότι ορισμένα σχολεία απαιτούν από τους μαθητές να έχουν ορισμένες εφαρμογές. Και είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς τη γραμμή όταν τα παιδιά βλέπουν τους φίλους τους να παίρνουν ακριβά smartphones, δήλωσε η κ. Broughton.

    Άλλες λύσεις…

    Μια λύση είναι μια συσκευή που ονομάζεται «unpluq», την οποία ακουμπάτε στο τηλέφωνο για να μπλοκάρετε ασύρματα ορισμένες εφαρμογές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Οι γονείς μπορούν να ελέγχουν το smartphone με αυτή την ετικέτα, αλλά και να παρακολουθούν τη χρήση», δήλωσε ο κ. Stults.

    Υπάρχουν διάφορα τηλέφωνα που έχουν πλέον αναπτυχθεί ειδικά για τους χρήστες που θέλουν να αποφύγουν τον εθισμό στο ανεγκέφαλο scrolling.

    Ο Chris Kaspar ίδρυσε την εταιρεία Techless για να αναπτύξει μια «σκόπιμα βαρετή» αλλά κομψή συσκευή που μοιάζει πολύ με το iPhone. Η πιο πρόσφατη εκδοχή της ονομάστηκε «Wisephone II».

    «Δεν έχει εικονίδια, μόνο λέξεις, δύο χρώματα και δύο γραμματοσειρές». Το περιγράφει ως «πολύ ειρηνικό, πολύ ήρεμο».

    Θα διαθέτει ορισμένα περιορισμένα εργαλεία τρίτων, όπως η εφαρμογή ταξί Uber, αλλά όχι μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέτουμε αυτό το ερώτημα – τι είναι πραγματικά καλό για εμάς;» δήλωσε ο κ. Kaspar.

    Ο ίδιος ανέπτυξε αρχικά το τηλέφωνο έχοντας στο μυαλό του τις έφηβες θετές του κόρες και λέει ότι το 25% των πωλήσεών τους είναι σε παιδιά, αλλά ότι το προϊόν διατίθεται στην αγορά και σε ενήλικες.

    «Με έχει βοηθήσει πολύ»

    Με έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εφαρμογές και τις διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μεγάλες εταιρείες έχουν ελάχιστα κίνητρα να ενθαρρύνουν διαφορετικές συνήθειες, είπε.

    Εν τω μεταξύ, ο Καναδός έφηβος Luke λέει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη νέα του συσκευή, προς τέρψιν των φίλων του.

    «Το βρίσκουν αρκετά περίεργο, αλλά σε αυτό το σημείο είμαι σαν να μην έχει σημασία, επειδή με έχει βοηθήσει τόσο πολύ», είπε.

    «Σίγουρα με έχει οδηγήσει σε ένα καλύτερο σημείο αυτή τη στιγμή».

    Πηγή: In.gr
  • Τεχνική αιχμής θα επιτρέπει στα smartphones να φορτίζουν πλήρως μέσα σε μόλις ένα λεπτό
    Τεχνική αιχμής θα επιτρέπει στα smartphones να φορτίζουν πλήρως μέσα σε μόλις ένα λεπτό

    Πώς θα σας φαινόταν να φορτίζετε πλήρως την μπαταρία του smartphone σας μέσα σε ένα λεπτό; Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ήταν πολύ βολικό, αλλά θα επέτρεπε και στους κατασκευαστές smartphones να χρησιμοποιούν μπαταρίες μικρότερης χωρητικότητας, δημιουργώντας περισσότερο χώρο στο εσωτερικό των συσκευών για εξαρτήματα που θα βελτιώνουν τις δυνατότητες και τις επιδόσεις τους.

    Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), αναλύει μια τεχνική αιχμής που θα επιτρέπει στα τηλέφωνα να φορτίζουν στο 100% σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

    Η νέα τεχνική βασίζεται στην κίνηση ιόντων μέσω υπερπυκνωτών. Το ιόν είναι ένα άτομο που έχει καθαρό θετικό φορτίο και ένας υπερπυκνωτής χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας κατά τη διάρκεια κύκλων φόρτισης και εκφόρτισης υψηλού ρεύματος, μικρής διάρκειας. Όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Phone Arena, ο ερευνητής Ankur Gupta ανακάλυψε ότι κάνοντας τα ιόντα να κινούνται πιο αποτελεσματικά, η φόρτιση και η απελευθέρωση της ενέργειας θα είναι ταχύτερη, επιτρέποντας στην μπαταρία του τηλεφώνου να πηγαίνει από το 0% στο 100% σε ένα λεπτό ή και λιγότερο

    Αποτελεσματικότερη μετακίνηση ιόντων

    Ο Gupta σημειώνει ότι ενώ κάποιες από αυτές τις τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της ροής σε πορώδη υλικά, όπως οι δεξαμενές πετρελαίου και το φιλτράρισμα του νερού, δεν έχουν μελετηθεί πλήρως για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. «Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της ενέργειας για το μέλλον του πλανήτη, ένιωσα την έμπνευση να εφαρμόσω τις γνώσεις μου ως χημικός μηχανικός για την πρόοδο των συσκευών αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε ο Gupta.

    «Το πρωταρχικό πλεονέκτημα των υπερπυκνωτών είναι η ταχύτητά τους. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τη φόρτιση και την απελευθέρωση της ενέργειάς τους ταχύτερη; Με την αποτελεσματικότερη μετακίνηση των ιόντων».

    Ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα των ερευνητών ήταν ότι τα ιόντα κινούνται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα ηλεκτρόνια στις διασταυρώσεις μικροσκοπικών πόρων νανοκλίμακας. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι κινήσεις των ιόντων είναι διαφορετικές από ό,τι αναμενόταν βάσει του νόμου του Kirchhoff (ο οποίος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ροής του ρεύματος στα ηλεκτρικά κυκλώματα από το 1845). Μέσω αυτής της έρευνας, η κίνηση των ιόντων σε ένα πολύπλοκο δίκτυο χιλιάδων διασυνδεδεμένων πόρων μπορεί να προσομοιωθεί και να προβλεφθεί σε λίγα μόνο λεπτά.

    Μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να μετατραπεί αυτή η εργαστηριακή έρευνα σε εφαρμοσμένη τεχνολογία που θα βρίσκεται στο smartphone μας…

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ανακάμπτει η αγορά smartphones - Πτώση της Apple, επιστροφή της Samsung στην κορυφή
    Ανακάμπτει η αγορά smartphones - Πτώση της Apple, επιστροφή της Samsung στην κορυφή

    Την έκθεσή της για την κίνηση στην παγκόσμια αγορά smartphones το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών IDC.

    Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση σε περίπου 289 εκατομμύρια συσκευές το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποδεικνύοντας ότι η αγορά ανακάμπτει μετά από δύο χρόνια μακροοικονομικών προκλήσεων.

    Η Samsung κατέλαβε περίπου το 20,8% του μεριδίου αγοράς (ή 60,1 εκατομμύρια αποστολές) κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ακολουθούμενη από την Apple με 17,3% (50,1 εκατομμύρια αποστολές). Η κινεζική κατασκευάστρια Xiaomi κατέλαβε το 14,1% (40,8 εκατομμύρια αποστολές).

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Apple ξεπέρασε τη Samsung ως η εταιρεία με τις υψηλότερες επιδόσεις στην κατηγορία των smartphones, τερματίζοντας τη 12ετή πορεία της νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην κορυφή, με μερίδιο αγοράς 20% (έναντι 19,4% της Samsung). Όμως κατάφερε να μείνει στην κορυφή μόνο για ένα τρίμηνο.

    Η απότομη πτώση της Apple στην Κίνα

    Μία σημαντική αιτία για την πτώση στις πωλήσεις των iPhone έχει να κάνει με την Κίνα. Η Apple έχει χάσει τη δυναμική της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ, έχοντας πληγεί από τον εθνικισμό, τα οικονομικά προβλήματα και τον αυξημένο ανταγωνισμό.

    «Είναι μια απότομη πτώση για την Apple, αλλά αν σκεφτείτε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Apple ήταν ίσως η πιο ανθεκτική μάρκα, ξεπερνώντας θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας και μακροοικονομικές προκλήσεις, περισσότερο από άλλες μάρκες», δήλωσε στο CNNi η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών στην IDC.

    «Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Samsung επέστρεψε στην κορυφή», δήλωσε η Popal. «Φέτος, αναμένουμε ότι το Android θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό από το iOS» (σ.σ. τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν η Samsung και η Apple, αντίστοιχα).

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Android είχε έντονη πτώση τα τελευταία χρόνια, οπότε έχει περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης τώρα.

    Παρόλο που η IDC αναμένει ότι η Samsung και η Apple θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά, η ανάκαμψη της Huawei και άλλων εταιρειών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Xiaomi και OPPO/OnePlus, πιθανότατα θα συνεχιστεί. Οι Κινέζοι καταναλωτές που κάποτε θα σκεφτόντουσαν την Apple, στρέφονται τώρα σε εγχώριες μάρκες.

    Η τεχνητή νοημοσύνη στα κινητά

    Η Popal σημείωσε ότι ένας ακόμα λόγος για την πτώση της Apple είναι ότι η εταιρεία δεν έχει διατυπώσει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τη στιγμή που πολλές εταιρείες τεχνολογίας διπλασιάζουν τις σχετικές στρατηγικές και χαρακτηριστικά. «Ελπίζουμε να ακούσουμε κάποια μηνύματα γύρω από αυτό στο συνέδριο προγραμματιστών του Ιουνίου», δήλωσε.

    Η Samsung, από την άλλη πλευρά, έχει ήδη προχωρήσει με όλες της τις δυνάμεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Για την πιο πρόσφατη ναυαρχίδα της σειράς Galaxy S24, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, η εταιρεία έδωσε έμφαση στο να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη στα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα παιχνίδια.

    «Καθώς η συνολική αγορά smartphones ανακάμπτει φέτος, με ισχυρή εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, η Samsung είναι σε καλή θέση για να αναπτυχθεί περαιτέρω», κατέληξε η Popal.

    Με πληροφορίες από: iPhone sales are plunging. Here’s why by Samantha Murphy Kelly, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η Apple στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς smartphones
    Η Apple στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς smartphones

    Στην πρώτη θέση το 2023, με 234,6 εκατ. πωλήσεις. Η λίστα με τις πέντε κορυφαίες εταιρείες.

    Η Apple ξεπέρασε τη Samsung στις πωλήσεις smartphones, βάζοντας τέλος στη 12ετή πρωτοκαθεδρία της κορεατικής εταιρείας τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), το iPhone κατέκτησε την πρώτη θέση το 2023 με 234,6 εκατ. πωλήσεις, ξεπερνώντας τις 226,6 εκατ. πωλήσεις της Samsung.

    Σύμφωνα με την IDC, η στέψη της Apple, η οποία κυκλοφόρησε το iPhone 15 τον Σεπτέμβριο, οφείλεται στην αυξανόμενη δημοτικότητα των high-end συσκευών της, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 20% της αγοράς.

    20,1% η Apple και 19,4% η Samsung

    Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κατέχει μερίδιο αγοράς 20,1% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μπροστά από τη Samsung που ακολουθεί με 19,4%.

    Η Apple έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία smartphones όσον αφορά τα έσοδα και τα κέρδη αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ηγείται της αγοράς όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων.

    Η πρωτιά τερματίζει τη μακροχρόνια κυριαρχία της Samsung που βρίσκεται στην κορυφή από το 2010 όταν ξεπέρασε σε πωλήσεις τη Nokia.

    Κατακερματισμένη η αγορά των smartphones

    Τα στοιχεία για τις πωλήσεις έρχονται πριν από την τελευταία κυκλοφορία μοντέλων της Samsung, με τον νοτιοκορεατικό όμιλο τεχνολογία να αναμένεται να κυκλοφορήσει τα Galaxy S24, S24 Plus και S24 Ultra με χαρακτηριστικά που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

    Ο Ben Wood, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ερευνών CCS Insight, δήλωσε ότι τα στοιχεία της IDC ήταν ένα «ψυχολογικό» πλήγμα για τη Samsung, αλλά αναμένει ότι ένας αδιάκοπος «πόλεμος» θα συνεχιστεί και φέτος.

    Στην τρίτη θέση η Xiaomi και στην τέταρτη η Oppo

    Η IDC επισήμανε επίσης μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη αγορά για smartphones που τρέχουν λειτουργικό σύστημα Android, κάνοντας αναφορές στους ανταγωνιστές της Samsung όπως η Xiaomi και η Oppo που ακολουθούν στη σχετική λίστα των πωλήσεων.

    Σύμφωνα με την IDC, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone μειώθηκαν κατά 3,2% σε 1,17 δισ. μονάδες το 2023, αν και ο κλάδος δείχνει να ανακάμπτει μετά από μια υποτονική περίοδο.

    Πηγή: In.gr
  • Smartphone: Για πόσο καιρό παραμένει ασφαλές
    Smartphone: Για πόσο καιρό παραμένει ασφαλές

    Το παλιό σας smartphone είναι ασφαλές για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι νομίζετε

    Οι κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων διορθώνουν κενά ασφαλείας στις συσκευές που παράγουν, δίνοντας στους χρήστες την άνεση να κρατήσουν ένα τηλέφωνο ενεργό για διάστημα αρκετών ετών.

    Ωστόσο, αρκετοί είναι οι χρήστες που παραμένουν διστακτικοί. Η Washington Post σε σχετικό άρθρο της παίρνει θέση για το θέμα και δηλώνει ότι «ναι, μια συσκευή πέντε ή επτά ετών, παραμένει ασφαλής, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις».

    Αυτό που ισχύει είναι ότι όλοι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να διορθώνουν εξ αποστάσεως τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό των τηλεφώνων τους εδώ και χρόνια. Αυτό κάνει ένα παλιό τηλέφωνο ασφαλές απέναντι στους χάκερ. Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι το πόσο παλιό μπορεί να είναι ένα τηλέφωνο για να θεωρηθεί ότι παραμένει ασφαλές.

    Η σχετική έρευνα της Washington Post δείχνει ότι ένα τηλέφωνο Android είναι ασφαλές για χρήση για τέσσερα χρόνια ή και περισσότερο από τότε που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά. Ένα iPhone είναι ασφαλές για επτά ή οκτώ χρόνια ή ενδεχομένως και περισσότερο.

    Φυσικά, δεν θέλουν όλοι να κρατήσουν ένα smartphone για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αφού όσο πιο παλιό είναι το τηλέφωνο τόσο περισσότερο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών που σταματούν να λειτουργούν όπως περιμένετε. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης θα πρέπει να διατηρεί το λογισμικό της συσκευής του ενημερωμένο.

    Ενημερώσεις ασφαλείας

    Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά ασφαλές να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας εφόσον λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας λογισμικού από τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, η Apple εξακολουθεί να ενημερώνει την ασφάλεια του λογισμικού για τα iPhone που είναι έως και οκτώ ετών.

    Στο δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση του iPhone X ηλικίας έξι ετών. Δεν μπορείτε να κάνετε ενημέρωση στο νεότερο λειτουργικό σύστημα iOS 17. Ωστόσο, η Apple συνεχίζει να κάνει διορθώσεις ασφαλείας και άλλες κρίσιμες διορθώσεις λογισμικού για το iOS 16, το οποίο πιθανώς τροφοδοτεί το iPhone X. Επιπλέον, η Apple εξακολουθεί να ενημερώνει την ασφάλεια και για το iOS 15.

    Οι περισσότεροι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτές οι ενημερώσεις ασφαλείας καθιστούν το οκταετές iPhone ασφαλές για χρήση, εκτός αν γνωρίζετε ότι είστε στόχος υψηλής αξίας για τους χάκερ.

    Παρόλα αυτά η Τάρα Γουίλερ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριών Red Queen Dynamics δήλωσε ότι η ασφάλεια των νεότερων συσκευών είναι πολύ καλύτερη.

    Στην περίπτωση των Android συσκευών είναι πιο περίπλοκο να καταλάβετε αν το παλαιότερο τηλέφωνό σας είναι αρκετά ασφαλές για να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Η Samsung λέει ότι γενικά θα συνεχίσει να διορθώνει ελαττώματα ασφαλείας για έως και πέντε χρόνια για τα νεότερα smartphone της. Πάντα όμως θα πρέπει να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα.

    Εάν δείτε ότι η συσκευή Samsung που έχετε αγοράσει βρίσκεται στη λίστα για ενημερώσεις ασφαλείας δύο φορές το χρόνο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η Samsung χάνει το ενδιαφέρον της για τη συσκευή σας και ότι βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει λιγότερο ασφαλής. Αυτό περιλαμβάνει μοντέλα όπως το Galaxy A20s του 2019. Εάν το τηλέφωνο Samsung σας δεν βρίσκεται καθόλου σε αυτή τη λίστα, ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά ο ιστότοπος End of Life, ο οποίος δείχνει αν η Apple, η Samsung και άλλες εταιρείες εξακολουθούν να διορθώνουν τα ελαττώματα ασφαλείας για ένα συγκεκριμένο προϊόν.

    Το τηλέφωνο Android σας μπορεί να έχει λιγότερο συχνές διορθώσεις ασφαλείας από ό,τι αποκαλύπτει η Samsung, ανάλογα με τον φορέα ασύρματης σύνδεσής σας. Η Apple μπορεί επίσης να ενημερώνει την ασφάλεια λιγότερο συχνά για παλαιότερα λειτουργικά συστήματα όπως το iOS 15 και 16.

    Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν στην Washington Post ότι αυτό εξακολουθεί να είναι αρκετά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.

    Πρέπει να γνωρίζετε την «ημερομηνία θανάτου»

    Πάντως το δημοσίευμα αναφέρει ότι όλα τα smartphone γεννιούνται με… ημερομηνία θανάτου – πέρα από την οποία θα είναι λιγότερο ασφαλή επειδή οι εταιρείες σταματούν να διορθώνουν τα τρωτά σημεία ασφαλείας. Aυτή η ημερομηνία θα πρέπει να γίνεται γνωστή στην αγοραστή όταν αποκτά ένα τηλέφωνο.

    Μόλις μια εταιρεία σταματήσει να ενημερώνει την ασφάλεια του λογισμικού, το τηλέφωνό σας είναι πιο ευάλωτο στους χάκερ, δήλωσε ο Πολ Ρόμπερτς, ιδρυτής του Secure Repairs, μιας οργάνωσης τεχνολόγων που υπερασπίζονται τη μακροζωία των gadgets.

    Αυτή είναι ουσιαστικά μια ενσωματωμένη ημερομηνία θανάτου για το τηλέφωνό σας. Ο Ρόμπερτς θέλει οι κατασκευαστές να αναγράφουν αυτή την ημερομηνία στο κουτί όταν αγοράζετε ένα τηλέφωνο. Αν αγοράζετε ένα iPhone 15 αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, ο Roberts θέλει η Apple να αποκαλύψει ότι έχει δεσμευτεί να διορθώσει τυχόν κενά ασφαλείας στο λογισμικό μέχρι το 2030 ή όποτε άλλοτε.

    Ο Ρόμπερτς δήλωσε επίσης ότι μόλις η Apple, η Samsung ή άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων χάσουν το ενδιαφέρον τους για την ενημέρωση της ασφάλειας των παλαιών τηλεφώνων τους, θα πρέπει να αφήσουν άλλους να αναλάβουν.

    Είπε ότι υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες ή χομπίστες που θα ήταν ευτυχείς να διατηρήσουν το λογισμικό ενημερωμένο και ασφαλές για τηλέφωνα δεκαετίας ή παλαιότερα.

    Στο δημοσίευμα γίνεται μια σύγκριση με την περίπτωση των αυτοκινήτων. Μόλις λήξει η εγγύηση του αυτοκινήτου σας, ίσως ο αντιπρόσωπος να μην είναι πλέον υπεύθυνος για τις επιδιορθώσεις. Αλλά μπορείτε να το πηγαίνετε σε ένα ανεξάρτητο συνεργείο για όσο καιρό θέλετε.

    «Θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε αυτή τη συσκευή σε λειτουργία για όσο διάστημα είναι πραγματικά εφικτό», δήλωσε ο Ρόμπερτς. «Σε έναν κόσμο όπου προσπαθούμε να αποσπάσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής από αυτές τις απίστευτα απαιτητικές σε πόρους συσκευές… επτά, οκτώ ή 10 χρόνια δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη

    Ακόμα και όταν το τηλέφωνό σας σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας από τον κατασκευαστή, μπορεί να εξακολουθεί να είναι αρκετά ασφαλές αν χρησιμοποιείτε απλώς για να ακούτε μουσική, να κάνετε κύλιση στο Instagram ή να ψωνίζετε στο διαδίκτυο.

    Το μειονέκτημα είναι ότι αν το τηλέφωνό σας είναι τουλάχιστον μερικών ετών, μπορεί να χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Οι μπαταρίες φθείρονται, τα εξαρτήματα σπάνε και οι εφαρμογές ενδέχεται να μην ενημερώνονται.

    Η αντικατάσταση εξαρτημάτων είναι συχνά μια καλή και προσιτή επιλογή. Σε άλλες περιπτώσεις, το τηλέφωνό σας μπορεί να μην αξίζει να επισκευαστεί.

    Όταν έρθει η ώρα να «πετάξετε την πετσέτα», μπορεί και πάλι να μην χρειάζεστε ένα ολοκαίνουργιο τηλέφωνο, καταλήγει η Washington Post. Ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο δύο ή τριών ετών μπορεί να αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση με χαμηλότερο κόστος για το πορτοφόλι σας και τον πλανήτη.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο