Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 15:23

H ΝΑSA προειδοποιεί για μια σπάνια έκρηξη φωτός

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή και θα δημιουργήσει πολλούς νέους αστρονόμους εκεί έξω»

Μια σπάνια έκρηξη φωτός από ένα νεκρό αστέρι θα είναι πιθανότατα ορατή στη Γη αυτό το καλοκαίρι σε μια φευγαλέα αλλά δυνητικά έντονη ουράνια εμφάνιση που οι επιστήμονες αποκαλούν «ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή».

Ο τεχνικός όρος για την επικείμενη κοσμική έκρηξη είναι nova, η οποία συμβαίνει όταν ένας λευκός νάνος ανάβει ξαφνικά και συχνά εντυπωσιακά στον νυχτερινό ουρανό. «Λευκός νάνος» είναι όρος με τον οποίο περιγράφουν οι αστρονόμοι ένα αστέρι στο τέλος του κύκλου ζωής του, αφού έχει εξαντλήσει όλο το πυρηνικό του καύσιμο και έχει απομείνει μόνο ο πυρήνας του.

Ένα αστέρι που πεθαίνει και η τελική φάση του κύκλου ζωής του γίνεται όλο και πιο ταραχώδης

Σε αντίθεση με ένα σουπερνόβα -ένα άλλο ηλιακό φαινόμενο ορατό από τη Γη, όταν ένα αστέρι εκρήγνυται αποτελεσματικά- ένα nova αναφέρεται σε μια δραματική εκτόξευση υλικού που έχει συσσωρεύσει ένας λευκός νάνος με την πάροδο του χρόνου από ένα νεότερο αστέρι που βρίσκεται κοντά του.

«Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή και θα δημιουργήσει πολλούς νέους αστρονόμους εκεί έξω, δίνοντας στους νέους ένα κοσμικό γεγονός που μπορούν να παρατηρήσουν μόνοι τους, να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις και να συλλέξουν τα δικά τους δεδομένα», είπε η Rebekah Hounsell. μια βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA που ειδικεύεται σε εκδηλώσεις nova, σε μια δήλωση. «Θα τροφοδοτήσει την επόμενη γενιά επιστημόνων».

Κάποια στιγμή από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ένας νέος στο Corona Borealis, ή Βόρεια Κορώνα, του Γαλαξία μας θα στείλει μια λάμψη τόσο ισχυρή στο διάστημα που το γυμνό μάτι θα μπορεί να το δει, ανακοίνωσε πρόσφατα η NASA. Θα υλοποιηθεί σε ένα σκοτεινό σημείο στον αστερισμό, όπου οι βίαιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενός λευκού νάνου και ενός κόκκινου γίγαντα πρόκειται να κορυφωθούν σε αυτή τη μαζική έκρηξη.

Κόκκινος γίγαντας

Ένας κόκκινος γίγαντας είναι ένα αστέρι που πεθαίνει και η τελική φάση του κύκλου ζωής του γίνεται όλο και πιο ταραχώδης καθώς διαστέλλεται και περιοδικά αποβάλλει υλικό από τα εξωτερικά του στρώματα σε έντονα επεισόδια.

Γνωστός μαζί ως T Coronae Borealis, που ονομάζεται επίσης «Blaze Star», ο λευκός νάνος και ο κόκκινος γίγαντας που προβλέπεται να δημιουργήσουν ένα νέο αυτό το καλοκαίρι συνθέτουν ένα δυαδικό σύστημα αστεριών στη Βόρεια Κορώνα, που βρίσκεται περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Ο κόκκινος γίγαντας σε αυτό το ζεύγος απογυμνώνεται συνεχώς από το υδρογόνο καθώς συνεχίζει την πορεία του προς την ολική κατάρρευση, ενώ ο λευκός νάνος που βρίσκεται κοντά τραβά αυτό το υλικό στη δική του τροχιά, σύμφωνα με τη NASA.

Το υδρογόνο που αποσπάται από τον κόκκινο γίγαντα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του λευκού νάνου για αρκετές δεκαετίες, έως ότου η θερμότητα και η πίεση αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει μια πλήρη θερμοπυρηνική έκρηξη.

Σαν πυρηνικής βόμβας

Η έκρηξη, παρόμοια με μια πυρηνική βόμβα στην εμφάνισή της, απαλλάσσει το νεκρό αστέρι από αυτό το πλεονάζον υλικό. Η έκρηξη θα είναι πιθανώς ορατή στη Γη για περίπου μία εβδομάδα προτού εξαφανιστεί ξανά, αλλά τόσο ο λευκός νάνος όσο και ο κόκκινος γίγαντας στο σύστημα Blaze Star θα εξακολουθούν να είναι άθικτοι όποτε θα εξαφανιστεί. Σε εκείνο το σημείο, η διαδικασία συσσώρευσης υδρογόνου μεταξύ των δύο αστεριών ξεκινά και πάλι, και θα συνεχιστεί έως ότου η συσσώρευση υλικού στον λευκό νάνο φτάσει στο κατώφλι της την επόμενη φορά και εκραγεί απότομα.

Διαφορετικά δυαδικά συστήματα όπως το T Coronae Borealis κινούνται σε αυτόν τον κύκλο με διαφορετικές ταχύτητες. Ένας νέος εκρήγνυται συνήθως από το Blaze Star περίπου κάθε 80 χρόνια.
Με την πιθανή έκρηξη nova του T Coronae Borealis τους επόμενους μήνες, οι παρατηρητές ουρανού βρίσκονται στην άκρη των θέσεων τους! Οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να το παρατηρήσουν με διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια για να μάθουν περισσότερα για αυτό το επαναλαμβανόμενο κοσμικό φαινόμενο.

Από το 1946

Όταν τελικά συμβεί το nova στο T Coronae Borealis, θα είναι το πρώτο από αυτό το ζευγάρωμα που παρατηρείται από τη Γη από το 1946, σύμφωνα με τη NASA, που συμβούλεψε τους εκκολαπτόμενους αστρολόγους να αναζητήσουν το Βόρειο Στέμμα, το οποίο περιγράφεται ως «μια πεταλοειδής καμπύλη αστεριών δυτικά του αστερισμού του Ηρακλή», τις έναστρες νύχτες. Η NASA ενθάρρυνε επίσης τους πολίτες να παρατηρήσουν το φαινόμενο όσο καλύτερα μπορούν, παρόλο που οι δικοί της επιστήμονες θα μελετήσουν το nova στο απόγειό του και σε όλη την παρακμή του.

Στη διαστημική υπηρεσία της NASA λένε πως είναι εξίσου σημαντικό να ληφθούν δεδομένα κατά την πρώιμη άνοδο στην έκρηξη. Έτσι τα δεδομένα που συλλέγονται από εκείνους τους μανιώδεις πολίτες επιστήμονες που αναζητούν τώρα το nova θα συμβάλουν πολύ στα ευρήματά.

Κοσμική έκρηξη

Ο όρος «κοσμική έκρηξη» αναφέρεται σε μια ισχυρή εκπομπή ενέργειας ή φωτός που προέρχεται από το διάστημα ή άλλα αστρικά σώματα. Συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει γεγονότα όπως:

  • Γαλαξιακές Κοσμικές Εκρήξεις: Είναι φωτεινές εκρήξεις που συμβαίνουν σε γαλαξίες και μπορεί να οφείλονται σε συγκρούσεις αστρικών σωμάτων ή στην απελευθέρωση ενέργειας από υπερνωτικούς πυρήνες γαλαξιών.
  • Κοσμική Έκρηξη Ακτινοβολίας (Cosmic Gamma-Ray Burst – GRB): Είναι οι πιο ισχυρές κοσμικές εκρήξεις που παράγουν γάμμα ακτινοβολία και μπορούν να προκαλέσουν εντυπωσιακά φαινόμενα στο διάστημα.
  • Κοσμικές Εκρήξεις Ακτινοβολίας Υψηλών Ενεργειών (Cosmic Ray Events): Αφορούν την έκρηξη μεγάλης ενέργειας αστρικών σωμάτων εκτός του ηλιακού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει την πρόσκρουση ιονισμένων σωμάτων στη Γη.
Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 12:01

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο
    Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα - Δείτε βίντεο

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω από το δημαρχείο Αυλώνα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.

    Στόχος της έκρηξης ήταν τα δύο ΑΤΜ που βρίσκονται στον προθάλαμο του δημαρχείου.

    Η πρώτη εικόνα κάνει λόγο για μεγάλες υλικές ζημιές από την έκρηξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες απέσπασαν 93.000 ευρώ.



    Πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι σε κοντινή απόσταση από το δημαρχείο, έξω από ένα κλειστό γυμναστήριο, εντοπίστηκε καμμένο ένα όχημα που εξετάζεται αν το χρησιμοποίησαν οι δράστες.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Boeing: Νέος πονοκέφαλος για την εταιρεία με αιφνίδια διάλυση δορυφόρου της σε τροχιά
    Boeing: Νέος πονοκέφαλος για την εταιρεία με αιφνίδια διάλυση δορυφόρου της σε τροχιά

    Τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που είχε κατασκευάσει η Boeing για την Intelsat διαλύθηκε σε 20 κομμάτια.

    Ενός κακού μύρια έπονται: το γνωμικό δείχνει να ταιριάζει απόλυτα στην Boeing μετά την ξαφνική διάλυση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της σε τροχιά.

    Η εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Intelsat, ιδιοκτήτρια του δορυφόρου, επιβεβαίωσε την «πλήρη διάλυση» του δορυφόρου iS-33e, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πελάτες στην Ευρώπη, την Αφρική και τμήματα της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη απεργία των εργαζομένων της Boeing, την έρευνα για την αποκόλληση ενός καλύμματος πόρτας ενός Boeing 737 εν πτήσει, και την καταδίκη της εταιρείας για το σχεδιαστικό πρόβλημα που οδήγησε στη συντριβή δύο Boeing 737 MΑΧ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 346 άνθρωποι.

    Πολλαπλές βλάβες σημειώθηκαν επίσης στην παρθενική πτήση του νέου σκάφους Starliner της Boeing στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος επέστρεψε άδειο και οι δύο αστροναύτες που μετέφερε θα επιβιβαστούν σε σκάφος της ανταγωνιστικής SpaceX τον Φεβρουάριο.

    Παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε τη διάλυση του δορυφόρου iS-33e, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2016 και ήταν σχεδιασμένος να παραμείνει σε λειτουργία για 15 χρόνια.

    Το SpaceTrack, η υπηρεσία του Πενταγώνου για την καταγραφή διαστημικών αντικειμένων, ανέφερε ότι «παρακολουθεί αυτή τη στιγμή περίπου 20 κομμάτια» του δορυφόρου.

    Από τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Boeing βρίσκονται σε απεργία και επρόκειτο να ψηφίσουν την Τετάρτη αν θα αποδεχτούν την πρόταση της εταιρείας για αυξήσεις μισθών κατά 35% σε ορίζοντα τετραετίας.

    Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τον Νοέμβριο θα προχωρήσει σε 17.000 απολύσεις, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του δυναμικού της.

    Τον Ιούλιο, η Boeing δήλωσε ένοχη για την κατηγορία της συνωμοσίας και δέχτηκε να πληρώσει τουλάχιστον 243 εκατ. δολάρια για παραβίαση προηγούμενης συμφωνίας με την εισαγγελία. Η συμφωνία αφορούσε τις συντριβές των δύο 737 ΜΑΧ λόγω σφάλματος στο σύστημα που έλεγχε τον προσανατολισμό του αεροπλάνου.

    Πηγή: In.gr
  • Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους
    Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους

    Ανατριχιάζει ο ήχος του διαστήματος μέσα από το video που κυκλοφόρησε η NASA

    ΗNASA δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό ηχητικό κλιπ με ηχητικά κύματα που κυματίζουν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο διάστημα.

    Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και τα ηχητικά κύματα που προέρχονται από αυτό έχουν μετατοπιστεί κατά 57 και 58 οκτάβες για να γίνουν ακουστά στα ανθρώπινα αυτιά.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κυκλοφόρησε τον ήχο το 2022 και ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψει είναι ένα απόκοσμο ουρλιαχτό που ακούγεται τρομακτικό και θυμωμένο.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα εξάγονται και γίνονται ηχητικά.

    Ακούστε τον:

    Διαπίστωσαν ότι τα ακουστικά κύματα ταξίδευαν μέσα από το τεράστιο αέριο που περιβάλλει την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία είναι πλέον διάσημη για τον ήχο της.

    Στην πραγματικότητα, τα κύματα περιέχουν τη χαμηλότερη νότα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν, πολύ πιο κάτω από την ανθρώπινη ακοή.

  • Διάστημα: Βρέθηκε «δίδυμος» Γαλαξίας με τον δικό μας
    Διάστημα: Βρέθηκε «δίδυμος» Γαλαξίας με τον δικό μας

    Ο νέος γαλαξίας αλλάζει τις θεωρίες για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν

    Η ανακάλυψη ενός μακρινού γαλαξία παρόμοιου με τον γαλαξία στο όποιον υπάγεται το ηλιακό σύστημα, πλανήτης του οποίου είναι η Γη προκαλεί αμφισβητήσεις σχετικά με τις θεωρίες για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν.

    Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μακρινό γαλαξία σε σχήμα δίσκου που έχει πάρα πολλές ομοιότητες με τον δικό μας. Ονομάζεται REBELS-2 και είναι πολύ πιο «τακτοποιημένος» από ό,τι προτείνει η υπάρχουσα επιστήμη για την ηλικία του, σύμφωνα με έρευνα με επικεφαλής αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία.

    Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν επιστήμονες στο CNN, ο REBELS-25 είναι πολύ νεότερος από τον γαλαξία μας. Έχει παρόμοια περιστροφή και δομή, αντί να φαίνεται ογκώδης και χαοτικός, όπως άλλοι πρώιμοι γαλαξίες.

    «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τον σχηματισμό των γαλαξιών, αναμένουμε ότι οι περισσότεροι πρώιμοι γαλαξίες θα είναι μικροί και με άτακτη εμφάνιση», λέει η Jacqueline Hodge, αστρονόμος και μέλος της μελέτης.

    Οι πρώτοι γαλαξίες τείνουν να συνενώνονται σε πιο ομαλά σχήματα, απίστευτα αργά. Η ομάδα των ερευνητών ισχυρίζεται πως το φως που φτάνει στη Γη από το REBELS-25 εκπέμπεται μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του Σύμπαντος, δηλαδή πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να γίνει τόσο τακτοποιημένο.

    «Η παρατήρηση ενός γαλαξία τόσο παρόμοιου με τον δικό μας, στον οποίο η περιστροφή είναι εξαιρετικά κυρίαρχη, αμφισβητεί τα όσα γνωρίζουμε για το πόσο γρήγορα οι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν εξελίσσονται στους τακτικούς γαλαξίες του σύγχρονου Κόσμου», λέει η Lucy Rowland, φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

    Η περιστροφή και η δομή του γαλαξία παρατηρήθηκαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη βόρεια Χιλή. Η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ακόμη πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως σπειροειδείς βραχίονες, και σχεδιάζει να κάνει πρόσθετες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

    «Η εύρεση περαιτέρω στοιχείων για πιο προηγμένες δομές θα ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, καθώς αυτός θα ήταν ο πιο μακρινός γαλαξίας με τέτοιες δομές που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα», τονίζει η Rowland.

    Ο Andrew Blaine, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Leicester, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, είπε ότι το REBELS-25 είναι «λίγο ασυνήθιστο» αλλά «δεν είναι αδύνατον», ενώ εστίασε στον ρόλο του τηλεσκοπίου ALMA.

    Ο Blaine σημειώνει ότι χρειάζεται εκτενέστερη έρευνα προτού οι επιστήμονες αλλάξουν την κατανόησή τους για τον σχηματισμό γαλαξιών.

    Ο Ντέιβ Κλέμεντς, λέκτορας αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην εργασία, είπε ότι ήταν «μεγάλη έκπληξη» να βρεθεί ένας γαλαξίας όπως ο REBELS-25. «Τότε, υπήρχε η θεωρία πως το Σύμπαν ήταν πολύ πιο χαοτικό και οι αλληλεπιδράσεις και οι συγχωνεύσεις γαλαξιών αναμενόταν να διαταράξουν τη σχετικά εύθραυστη δομή του δίσκου», είπε στο CNN.

    *Με πληροφορίες από mk.ru

  • Νιγηρία: Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμα έφθασε τους 170 νεκρούς
    Νιγηρία: Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμα έφθασε τους 170 νεκρούς

    Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου όμως αυτό εξερράγη

    Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου το βράδυ της Τρίτης στη βόρεια Νιγηρία αυξήθηκε στους 170 νεκρούς, ενώ άλλοι 70 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία χθες Παρασκευή.
    Το βράδυ της Τρίτης, φορτηγό που μετέφερε καύσιμα εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει μετωπική σύγκρουση με άλλο φορτηγό στην κοινότητα Ματζίγια (πολιτεία Τζιγκάουα), περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κάνο, του κυριότερου αστικού κέντρου στο βόρειο τμήμα της χώρας.
    Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα που διέρρεε από το βυτιοφόρο στον δρόμο. Όμως το όχημα εξερράγη, σκοτώνοντας πολλούς από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του.

    «Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 170», ανέφερε ο Λάουαν Σίσου Άνταμ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε δελτίο Τύπου που διένειμε χθες. «(Άλλοι) 70 άνθρωποι δέχονται φροντίδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιατρικά κέντρα» σε τρεις κοινότητες, πρόσθεσε.

    Τραυματίες νοσηλεύονται επίσης σε άλλα νοσοκομεία, διευκρίνισε.
    Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη από τις τοπικές αρχές, έκανε λόγο για 140 νεκρούς και περίπου ισάριθμους τραυματίες.

    Το δυστύχημα, από τα πιο πολύνεκρα του είδους στη Νιγηρία, αντανακλά πόσο έχει επιδεινωθεί η επισφάλεια για τους Νιγηριανούς — εξώθησε τα θύματα να αψηφήσουν τον κίνδυνο έκρηξης για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου.

    Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό, που τροφοδοτούν ιδίως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μπόλα Τινούμπου, στην εξουσία από τον Μάιο του 2023.
    Η τιμή των καυσίμων έχει πενταπλασιαστεί σε 18 μήνες και είναι πλέον απλησίαστα για πολλούς.


    Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη, το 56% των πολιτών της Νιγηρίας ζει πλέον κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 40% το 2018.

    Τον Σεπτέμβριο, έκρηξη που προκλήθηκε όταν συγκρούστηκαν βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα με άλλο φορτηγό που μετέφερε ανθρώπους και εκτρεφόμενα ζώα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους στην πολιτεία του Νίγηρα (δυτικά).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Νιγηρία - Τουλάχιστον 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί
    Έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Νιγηρία - Τουλάχιστον 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί

    Τουλάχιστον 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία όταν αργά την Τρίτη (15/10) ένα βυτιοφόρο που συνετρίβη εξερράγη.

    «Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το βυτιοφόρο ανετράπη. Από το όχημα χύθηκαν καύσιμα» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το CNNi.

    «Πολλά άτομα βρισκόταν στο σημείο για να προμηθευτούν καύσιμα όταν συνέβη η έκρηξη».

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Λάρισα: Έκρηξη από γκαζάκι σε κομμωτήριο - Με εγκαύματα στο πρόσωπο μια γυναίκα
    Λάρισα: Έκρηξη από γκαζάκι σε κομμωτήριο - Με εγκαύματα στο πρόσωπο μια γυναίκα

    Η γυναίκα έφτιαχνε καφέ στο γκαζάκι όταν αυτό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εξερράγη

    Έκρηξη από γκαζάκι σημειώθηκε χθες το απόγευμα της Δευτέρας σε κομμωτήριο στη Λάρισα και ειδικότερα στη συνοικία της Φιλιππούπολης.
    Η γυναίκα εκείνη τη στιγμή, κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, προσπαθούσε να ψήσει καφέ στο γκαζάκι ωστόσο αυτό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εξερράγη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της στο πρόσωπο.
    Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα μονάδα με γιατρό, που έσπευσε στο σημείο τη μετέφερε στο εφημερεύον χθες Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με εγκαύματα στο πρόσωπό της.

    Πηγή: onlarissa - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο