Τεχνολογία

Θρίλερ με το Starliner: Εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του, μπορούν να επιστρέψουν λέει η NASA

Θρίλερ με το Starliner: Εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του, μπορούν να επιστρέψουν λέει η NASA

Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει οκτώ ημέρες - H επιστροφή του σκάφους στη Γη είχε ήδη καθυστερήσει εξαιτίας μηχανικών βλαβών που προέκυψαν

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παραμένουν οι δύο αστροναύτες του Starliner, αφού, το ταξίδι της επιστροφής στη Γη που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (26/6) δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με το BBC, η επιστροφή του σκάφους στη Γη είχε ήδη καθυστερήσει εξαιτίας μηχανικών βλαβών που προέκυψαν σε κάποιους από τους προωθητήρες του και διαρροών ηλίου. Οι μηχανικοί της NASA πραγματοποιούν πλήρη εξέταση των τεχνικών προβλημάτων προτού η διαστημική υπηρεσία αποφασίσει πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της στη Γη.
Το Starliner εκτοξεύθηκε στις 5 Ιουνίου παρά το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή ηλίου. Η διαρροή ήταν εξαιρετικά μικρή και οι μηχανικοί εκτίμησαν ότι δεν θα επηρέαζε την αποστολή και έτσι προχώρησαν στην εκτόξευση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αποστολής παρουσιάστηκαν τέσσερις ακόμη διαρροές καθώς και βλάβες σε πέντε από τους 28 προωθητήρες ελιγμών. Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει οκτώ ημέρες, αλλά η ημερομηνία επιστροφής αναβλήθηκε καθώς οι μηχανικοί διερευνούσαν τα προβλήματα.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τόνισε ότι οι αστροναύτες δεν είναι εγκλωβισμένοι και ότι το Starliner μπορεί να επιστρέψει στη Γη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σε κάθε περίπτωση, η αλληλουχία των γεγονότων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η εκτόξευση έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρά τη διαρροή, όπως σημειώνει το BBC.

Εκπρόσωπος της Boeing σημείωσε στη Guardian ότι «το πλήρωμα δεν πιέζεται για να εγκαταλείψει το σταθμό, καθώς υπάρχουν πολλές προμήθειες σε τροχιά και το πρόγραμμα του σταθμού είναι σχετικά ανοιχτό μέχρι τα μέσα Αυγούστου».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Άνταμ Μπέικερ, επικεφαλής της Rocket Engineering, μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα προώθησης πυραύλων, δήλωσε ότι αν και κατανοεί γιατί πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση, πιστεύει πως θα έπρεπε να είχε βρεθεί πρώτα η αιτία της διαρροής και να είχε επιδιορθωθεί.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup