Oρισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
Η ακόρεστη δίψα της τεχνητής νοημοσύνης για ενέργεια απειλεί να δυναμιτίσει τον κλιματικό στόχο της Google, σύμφωνα με τον οποίο οι καθαρές εκπομπές άνθρακα της εταιρείας πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2030.
Η περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η Google αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι, αντί να μειωθούν, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 13% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκριτικά με το έτος αναφοράς του 2019, η αύξηση φτάνει το θεαματικό 48%.
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τρέχουν σε μεγάλα κέντρα δεδομένων και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ –άρα και ενέργεια– σε σχέση με τις διαδικτυακές υπηρεσίες που γνωρίζαμε ως τώρα.
Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Google προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όμως το υπόλοιπο παράγεται σε σταθμούς φυσικού αερίου ή γαιάνθρακα, οι οποίοι εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κα μεθάνιο.
Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν επίσης γραμμές υψηλής τάσης και μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των υπολογιστών. Είναι επίσης θορυβώδη.
Λόγω της εκρηκτικής διάδοσης της νέας τεχνολογίας, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026.
«Η επίτευξη του στόχου για το 2030 είναι εξαιρετικά φιλόδοξη αποστολή» παραδέχτηκε μιλώντας στο Associated Press η Κέιτ Μπραντ, διευθύντρια Βιωσιμότητας στην Google.
«Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλες αβεβαιότητες, όπως η αβεβαιότητα για το μέλλον των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της AI».
Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα κέντρα δεδομένων της Google στην Ευρώπη και την Αμερική λειτουργούν με ΑΠΕ και δεν επιβαρύνουν το κλίμα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα data center στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αυστραλία, πολλά από τα οποία λειτουργούν με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο την Google αλλά και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Τον Μάιο, η Microsoft ανέφερε ότι οι εκπομπές της αυξήθηκαν φέτος κατά 29% σε σχέση με το έτος αναφοράς του 2020.