Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 22:19

Χάκερ διέρρευσε κωδικούς από δημοφιλείς ιστοσελίδες – Τι πρέπει να κάνετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αλλάξετε τους κωδικούς σας, ιδίως εάν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς.

Περίπου 10 δισεκατ. κωδικοί σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως είναι το X (πρώην Twitter), το LinkedIn, το MySpace και το Adobe διέρρευσε ένας ανώνυμος χάκερ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Ο χάκερ, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «ObamaCare», ανακοίνωσε το καινούριο του… κατόρθωμα στις 4 Ιουλίου, μέσα από το φόρουμ «Cybernews», γράφοντας: «Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς. Σας παρουσιάζω τη νέα rockyou2024 λίστα, που περιλαμβάνει πάνω από 9,9 δισεακτ. κωδικούς».

Η λίστα είναι ανοιχτή προς χρήση και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στη λίστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικονομικές απάτες και κλοπές ταυτότητας. Μάλιστα, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», οι χρήστες καλούνται να αλλάξουν αμέσως τους λογαριασμούς τους στις ιστοσελίδες που παρατηρήθηκαν διαρροές. Συστήνεται να επιλέξουν ασφαλείς κωδικούς (με πολλά γράμματα, κεφαλαία και μικρά, αριθμούς και ειδικά σύμβολα) και να μη χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε όλους τους λογαριασμούς τους.

Μια καλή ιδέα είναι επίσης η ταυτοποίηση δύο παραγόντων, ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας κατά το οποίο απαιτείται ταυτοποίηση μέσω ενός δεύτερου βήματος (π.χ.: αναγνώριση προσώπου από τη συσκευή, κωδικός PIN που αποστέλλεται στο κινητό σας κ.ά.).

Δείτε τη λίστα με τις ιστοσελίδες όπου διέρρευσαν μεγάλοι αριθμοί κωδικών:

hackers_83e8d.png

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 19:52

Σχετικά Άρθρα

  • Τα 20 πιο πολυχρησιμοποιημένα passwords - Το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα
    Τα 20 πιο πολυχρησιμοποιημένα passwords - Το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα

    Από τους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης στον κόσμο, οι 17 μπορούν να σπάσουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο - Βεβαιωθείτε ότι το δικό σας δεν είναι στη λίστα των «20»

    Tο να σπαταλάτε το μυαλό σας για να βρείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης μπορεί να είναι μπελάς. Αλλά αν θέλετε τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα, οι ηλεκτρονικές τραπεζικές σας συναλλαγές να είναι ασφαλή από τα... νύχια των χάκερ, θα ήταν συνετό να καταβάλλετε προσπάθεια, για να βρείτε ένα πολύπλοκο password.

    Το NordPass, το εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης από την ομάδα πίσω από το NordVPN, συνεργάστηκε με ανεξάρτητους ερευνητές για να δημοσιεύσει τη μελέτη του για τους 200 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης για το 2023.

    Μόλις 1 δευτερόλεπτο για να τα χακάρουν!

    Από τους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης στον κόσμο, οι 17 μπορούν να σπάσουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, οπότε σκεφτείτε το διπλά πριν αποφασίσετε να πληκτρολογήσετε το «123456» ή το ακόμα πιο δημιουργικό «password» για να ασφαλίσετε τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.

    Οι πιο δημοφιλείς κωδικοί πρόσβασης είναι μερικοί από τους πιο «τεμπέλικους» συνδυασμούς, ακόμη και όταν οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να αυξάνονται με πάνω από 53 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ να έχουν επηρεαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της AAG.

    Η μελέτη της NordPass έδειξε ότι το 86% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν κλεμμένα διαπιστευτήρια, ενώ οι διαδικτυακοί λογαριασμοί, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) και οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν σχεδόν το 20% των πιο συχνά πωλούμενων αντικειμένων στο σκοτεινό διαδίκτυο.

    Για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή, παρακάτω θα βρείτε τους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης στον κόσμο για το 2023 - και πόσος χρόνος χρειάζεται για να σπάσει ο καθένας από αυτούς:

    Το «Admin» και το «123456»

    Το «Admin», το οποίο δεν ήταν στη λίστα των 200 εύκολων κωδικών τα τελευταία πέντε χρόνια, ήρθε στη δεύτερη θέση φέτος.

    «Είναι ένας από τους κωδικούς πρόσβασης που οι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να αλλάξουν», αναφέρει η έκθεση. «Αντί να βελτιώσουν τις συνήθειες δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν πάει προς μια άλλη κατεύθυνση, εμμένοντας σε ήδη προκαθορισμένους κωδικούς πρόσβασης».

    Το «123456» συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για τον πιο συνηθισμένο κωδικό πρόσβασης στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια. «Κατατάχθηκε ως ο πιο κοινός κωδικός πρόσβασης 4 στις 5 φορές», αναφέρει η έκθεση.

    Οι κωδικοί με βάση τις κατηγορίες

    Για πρώτη φορά, η μελέτη αποκάλυψε επίσης τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης με βάση κατηγορίες. Ο νούμερο 1 κωδικός πρόσβασης για ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες ροής είναι επίσης «123456», ενώ ο «unknown» (άγνωστος) ήρθε πρώτος για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και smartphones.

    Το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα

    Τα ονόματα είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές κωδικών πρόσβασης για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, μετά τα κοινά password, ένα όνομα είναι στα πιο δημοφιλή. Συγκεκριμένα, το «Katerina» βρισκόταν στην 11η θέση στη χώρα μας.

    Tα 20 πιο δημοφιλή στην Ελλάδα

    Κωδικοί Πόση ώρα για να «σπάσουν» Φορές που χρησιμοποιήθηκαν
    1. admin <1 δευτερόλεπτο

    10.495

    2. 123456 <1 δευτερόλεπτο

    7.435

    3. 123456789 <1 δευτερόλεπτο

    2.753

    4. 12345 <1 δευτερόλεπτο

    2.525

    5. user 1 δευτερόλεπτο

    2.424

    6. 12345678 <1 δευτερόλεπτο

    2.065

    7. 1234 <1 δευτερόλεπτο

    1.813

    8. 111111 <1 δευτερόλεπτο

    1.278

    9. 1234567890 <1 δευτερόλεπτο

    1.123

    10. password <1 δευτερόλεπτο

    940

    11. katerina <1 δευτερόλεπτο

    932

    12. 1234567 <1 δευτερόλεπτο

    869

    13. 11223344 <1 δευτερόλεπτο

    754

    14. A1B2C3D4E5 44 δευτερόλεπτα

    717

    15. 000000 <1 δευτερόλεπτο

    707

    16. 1234qwer <1 δευτερόλεπτο

    683

    17. giorgos7 3 ώρες

    675

    18. Password <1 δευτερόλεπτο

    645

    19. kalamata 3 ώρες

    634

    20. nikos12345 17 λεπτά

    623

    Το «Isabella» είναι ο δεύτερος πιο συχνά χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης στην Αυστρία.

    Ένας συνδυασμός ονόματος και αριθμού, όπως το «Flores123» ήρθε στην 5η θέση στο Μεξικό και το «Kento123!» ήταν το Νο 17 στη Μαλαισία.

    Η αγάπη των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου για το ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζεται στις επιλογές των συνθηματικών τους, με τα ονόματα των ποδοσφαιρικών συλλόγων της αγγλικής Premiere League "liverpool", "arsenal" και "chelsea" να διεκδικούν την 4η, 6η και 10η θέση αντίστοιχα.

    Από τους 20 κορυφαίους κωδικούς πρόσβασης στην Κίνα, οι 11 από αυτούς ήταν απλώς αριθμοί.

    «Οι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα χρησιμοποιούν συχνά αριθμούς στους κωδικούς πρόσβασής τους. Ενώ το "123456′ είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης στη χώρα, άλλες αριθμητικές ακολουθίες, όπως "111111", "000000" και "12345678" είναι επίσης ευρέως δημοφιλείς», υπογράμμισε η NordPass.

    Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες στις ΗΠΑ έδειξαν προτίμηση στη χρήση ακατέργαστων λέξεων, με το «shitbird» να βρίσκεται στην 16η θέση.

    Tips

    • Αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς σας
    • Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 20 χαρακτήρων και να περιλαμβάνουν αριθμούς, κεφαλαία και πεζά γράμματα και ειδικά σύμβολα.
    • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πληροφορίες όπως γενέθλια, ονόματα ή κοινές λέξεις.
    • Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερους από έναν ιστότοπους.
    • Πραγματοποιήστε τη μετάβαση σε passkeys, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δακτυλικό αποτύπωμα, σάρωση προσώπου ή καρφίτσα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια συσκευή ή εφαρμογή.

    Πηγή: Imerisia.gr

  • Netflix: Το email που «τελειώνει» το μοίρασμα των κωδικών
    Netflix: Το email που «τελειώνει» το μοίρασμα των κωδικών

    Τέλος βάζει το Netflix στην κοινή χρήση κωδικών.

    Τέλος το μοίρασμα κωδικών πρόσβασης από το Netflix. Μπορεί η δημοφιλής πλατφόρμα Streaming να έκανε τα στραβά μάτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τελικά φαίνεται πως ήρθε η ώρα να βάλει τέλος στο μοίρασμα κωδικών, καθώς σημειώνει απώλειες εσόδων.

    Σύμφωνα με το theverge.com, το Netflix αποκάλυψε τις λεπτομέρειες για το πώς θα καταστείλει την κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης.

    Εάν ο συνδρομητής έχει το πρόγραμμα Netflix Standard που κοστίζει 15,49 δολάρια ανά μήνα, τότε θα έχει την επιλογή να προσθέσει ένα επιπλέον μέλος που μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία εκτός του νοικοκυριού για 7,99 $ επιπλέον κάθε μήνα.

    Όποιος πληρώνει για το πακέτο Netflix Premium με περιεχόμενο σε ανάλυση 4K έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έως και δύο επιπλέον μέλη, αλλά το καθένα θα κοστίζει άλλα 7,99 δολάρια.

    Όσοι συνδρομητές έχουν τις πιο φτηνές συνδρομές, 6,99 δολάρια και 9,99 δολάρια δεν έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μέλη.

    Ήδη άρχισαν να καταφτάνουν στους συνδρομητές τα πρώτα mail τα οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων «Ο λογαριασμός σου στο Netflix είναι για σένα και για όσους ζουν μαζί σου, στο νοικοκυριό σου».

    Πώς θα ελέγχει το Netflix το «μοίρασμα» κωδικών

    Το Netflix δεν έχει πει ακόμα πως σκοπεύει να ελέγξει την ταυτότητα ή τους λογαριασμούς των συνδρομητών.

    Τα νέα θα παραδοθούν με email στους πελάτες τους που θα εξηγούν τις πολιτικές κοινής χρήσης και τις νέες δυνατότητες.

    Αυτό που ξέρουμε έως τώρα, ο χώρος του κάθε συνδρομητή, το νοικοκυριό του, σύμφωνα με την εταιρεία, εντοπίζεται από μια διεύθυνση ΙΡ που χρησιμοποιεί η συσκευή την υπηρεσία Netflix.

    Αυτή η τοποθεσία μπορεί να επαληθευτεί χρησιμοποιώντας την εφαρμογή σε μια τηλεόραση ή μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε μια τηλεόραση, επιλέγοντας να επιβεβαιώσετε ή να ενημερώσετε το νοικοκυριό σας και να απαντήσετε σε έναν σύνδεσμο επαλήθευσης που αποστέλλεται στη διεύθυνση email ή τον αριθμό τηλεφώνου που αναφέρεται στα στοιχεία που χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε τον λογαριασμό σας στην υπηρεσία.

    Όπως αναφέρει η εταιρεία «ένας λογαριασμός Netflix προορίζεται για χρήση από ένα νοικοκυριό. Όλοι όσοι ζουν σε αυτό το νοικοκυριό μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Netflix όπου κι αν βρίσκονται –στο σπίτι, εν κινήσει, σε διακοπές– και να επωφεληθούν από νέες δυνατότητες όπως το Transfer Profile και η Manage Access and Devices.

    «Αναγνωρίζουμε ότι τα μέλη μας έχουν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας. Γι' αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε πολλά σε μια μεγάλη ποικιλία νέων ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων – επομένως ανεξάρτητα από το γούστο, τη διάθεση ή τη γλώσσα σας και με όποιον παρακολουθείτε, υπάρχει πάντα κάτι ικανοποιητικό να παρακολουθήσετε στο Netflix».

    Θα υπάρχουν επίσης νέες λειτουργίες που θα βοηθούν τους χρήστες να βλέπουν ποιος χρησιμοποιεί τον λογαριασμό τους και θα διασφαλίζουν ότι οποιοσδήποτε δεν θα έπρεπε να έχει πρόσβαση θα αποκλείεται.

    Οι κανόνες θα εξακολουθούν να επιτρέπουν στους χρήστες να επωφελούνται πλήρως από την πλατφόρμα ροής όταν βρίσκονται σε διακοπές ή όταν βρίσκονται έξω - αλλά μόνο για άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι.

    Ως προς το επιχείρημα της εταιρείας για ποιον λόγο σταματά την κοινή χρήση κωδικών, είναι πως η πτώση των εσόδων της, την εμποδίζει να επενδύσει σε νέο περιεχόμενο που επιζητούν οι πιστοί συνδρομητές της.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πείτε αντίο στους πολλαπλούς κωδικούς πρόσβασης: Τι είναι το passkey που θα σας… λύσει τα χέρια!
    Πείτε αντίο στους πολλαπλούς κωδικούς πρόσβασης: Τι είναι το passkey που θα σας… λύσει τα χέρια!

    Στη δημιουργία ενός υπέρκωδικού για όλες τις συσκευές προσανατολίζονται οι μεγάλες εταιρείας πληροφορικής.

    Ο υπερκωδικός θα ονομάζεται passkey και θα είναι συνδεδεμένος με μια συσκευή που θα λειτουργεί ως βάση. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την εν λόγω συσκευή για να ξεκλειδώσουν τις υπόλοιπες.

    Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο δύσκολο κανείς να πέσει θύμα χάκερ, καθώς για να αποκτηθεί πρόσβαση στον λογαριασμό, θα πρέπει να είναι δίπλα η πρωταρχική συσκευή.

    Εντούτοις, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς το passkey θα πρέπει αφενός να λειτουργεί σε όλες τις συσκευές ανεξάρτητα από την εταιρεία κατασκευής και αφετέρου θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένας κοινός κώδικας.

    Ωστόσο, οι New York Times διευκρινίζουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η Appleήδη το λανσάρει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τέλος από το 2023 η κοινή χρήση κωδικών για λογαριασμούς στο Netflix
    Τέλος από το 2023 η κοινή χρήση κωδικών για λογαριασμούς στο Netflix

    Η πλατφόρμα αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα.

    Έχει αναφερθεί αρκετές φορές ότι το Netflix θέλει να μειώσει τον αριθμό των χρηστών που μοιράζονται έναν λογαριασμό και σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αλλαγή σελίδας θα γίνει στις αρχές του 2023.

    Μία σχετική προσπάθεια έχει ήδη γίνει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και μετά την πρώτη απώλεια χρηστών τα τελευταία δέκα χρόνια, η εταιρεία θεώρησε ότι πρέπει να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.

    Έτσι, όταν συνδεθεί σε έναν λογαριασμό χρήστης εκτός του βασικού νοικοκυριού, θα καλείται να πληρώσει μια έξτρα συνδρομή.

    Οι πρώτες χώρες που υποδέχτηκαν αυτόν τον περιορισμό ήταν αυτές της Λατινικής Αμερικής, όπου και οι… έξτρα χρήστες χρεώνονταν 3 δολάρια το μήνα. Μέχρι να γίνει αυτό, ο κύριος κάτοχος του λογαριασμού οφείλει να δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης σε κάθε σύνδεση έξτρα χρήστη.

    Κάποιες αναφορές έχουν γίνει ήδη και για πιο υψηλό αντίτιμο στις μεγαλύτερες αγορές (όπως οι ΗΠΑ), όπου και το Netflix σκέφτεται να εφαρμόσει ένα κόστος λίγο κάτω από αυτό του πακέτου με τις διαφημίσεις (που είναι στα 6,99 δολάρια).

    Με αυτόν τον τρόπο θέλει να στρέψει όλους τους χρήστες που μοιράζονται τον λογαριασμό τους στη δημιουργία ξεχωριστού account.

    Το Netflix διαχωρίζει τις συσκευές του βασικού χρήστη βάσει της IP, των αναγνωριστικών τους, αλλά και της δραστηριότητάς τους, έτσι ώστε να αποφύγει τα μπερδέματα.

    Η κοινή χρήση λογαριασμών ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και παρά το ότι είναι αντίθετη με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, το Netflix κάνει τα «στραβά μάτια», με στόχο να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό.

    Εκτιμάται πως για τα 220 εκατομμύρια σπίτια που πληρώνουν κανονικά τη συνδρομή τους, υπάρχουν επιπλέον 100 εκατομμύρια που αξιοποιούν υπάρχουσες συνδέσεις για να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της πλατφόρμας.

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • Facebook: Ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί οι κωδικοί μέχρι και ενός εκατ. χρηστών
    Facebook: Ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί οι κωδικοί μέχρι και ενός εκατ. χρηστών

    Παραβίαση κωδικών λόγω ειδικών εφαρμογών σε Android και iPhone

    Προειδοποίηση που εγείρει σοβαρή ανησυχία διατύπωσε η εταιρεία Meta, σε αναφορά στην οποία επισημαίνεται ότι ακόμη και ένα εκατ. χρήστες της εφαρμογής Facebook ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα παραβίασης κωδικών λόγω κακόβουλου λογισμικού σε Android και iPhone.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε, ειδικότερα, ότι εντόπισε περισσότερες από 400 κακόβουλες εφαρμογές Android και iOS, οι οποίες στοχεύουν χρήστες του Διαδικτύου, προκειμένου να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσής τους.

    Η Meta ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τόσο την Apple όσο και την Google για το ζήτημα, προκειμένου να γίνει ευκολότερα η απόσυρση των εφαρμογών.

    Οι εφαρμογές εντοπίζονταν σε επεξεργαστές φωτογραφιών, παιχνίδια για κινητά ή συστήματα παρακολούθησης υγείας, ανέφερε το Facebook.

    Η Apple, από την πλευρά της, δήλωσε ότι 45 από τις 400 προβληματικές εφαρμογές βρίσκονταν στο App Store της και έχουν αφαιρεθεί.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος της Google ανέφερε πως η εταιρεία επίσης αφαίρεσε όλες τις εν λόγω κακόβουλες εφαρμογές.

    Συνηθισμένη περίπτωση απάτης θα φανεί όταν ένας χρήστης κατεβάσει μία από τις κακόβουλες εφαρμογές. Η εφαρμογή απαιτεί σύνδεση στο Facebook για να λειτουργήσει, εξαπατώντας έτσι τον χρήστη να δώσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του.

    Η Meta επισήμανε ότι θα κοινοποιεί οδηγίες για να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά παραβίασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μαθαίνουν οι χρήστες πώς να εντοπίζουν καλύτερα τις ύποπτες ενέργειες.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κωδικοί πρόσβασης: Έξι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας τους κλέψουν
    Κωδικοί πρόσβασης: Έξι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας τους κλέψουν

    Πώς να προστατευτείτε

    Οι διαρροές κωδικών πρόσβασης αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα της ψηφιακής εποχής. Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο: ποιος νοιάζεται αν κάποιος ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασης σε έναν παλιό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται σπάνια και δεν περιέχει τίποτα αξιόλογο;

    Αλλά μετά θυμάστε ότι η συγκεκριμένη διεύθυνση e-mail συνδέεται με τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα, για να μην αναφέρουμε τις τραπεζικές ή άλλες εφαρμογές. Πλέον ο κωδικός βρίσκεται στα χέρια εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Εκτός από την απειλή απώλειας χρημάτων και δεδομένων, μια τέτοια διαρροή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας — σε τελική ανάλυση, ένας λογαριασμός που έχει παραβιαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ενός συνδέσμου phishing ή ενός ψεύτικου e-mail σε όλες τις επαφές σας με τη χρήση του ονόματος σας.

    Πώς μπορούν όμως να κλαπούν τα διαπιστευτήριά σας και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής τους; Σίγουρα, η προσοχή και η επαγρύπνηση παίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτό, αλλά υπάρχουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την πρόληψη διαρροών, οι οποίες συχνά χειρίζονται τις απειλές πολύ καλύτερα από το γυμνό μάτι.

    1. Trojan stealers

    Αυτοί οι κρυφοί κατάσκοποι, όταν βρίσκονται στη συσκευή σας, συνήθως δεν εμφανίζουν ορατά σημάδια δραστηριότητας. Εξάλλου, όσο περισσότερο παραμένουν απαρατήρητοι, τόσο περισσότερα από τα δεδομένα σας μπορούν να κλέψουν και να τα μεταβιβάσουν σε αυτούς που τα χειρίζονται,όπως κωδικούς πρόσβασης για τραπεζικές εφαρμογές ή υπηρεσίες gaming.

    Ένα Trojan μπορεί να εισέλθει στον υπολογιστή ή το smartphone σας εάν ανοίξετε ένα κακόβουλο αρχείο που έχει σταλεί από άλλον χρήστη, που έχει ληφθεί από έναν ιστότοπο ή έχει αντιγραφεί από εξωτερικά μέσα. Θυμηθείτε ότι οποιοδήποτε εκτελέσιμο αρχείο από το διαδίκτυο είναι μια πιθανή παγίδα. Αλλά ακόμη και εκείνα τα αρχεία που μοιάζουν με μη εκτελέσιμα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεγελάσουν τα θύματα συγκαλύπτοντας κακόβουλα αρχεία σε εικόνες, βίντεο, αρχεία, έγγραφα ή οτιδήποτε άλλο, και συχνά τα καταφέρνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξουν το εικονίδιο ή να χρησιμοποιήσουν ένα «έξυπνο» όνομα αρχείου που μιμείται μια ασφαλή εκδοχή του γνήσιου. Επιπλέον, ακόμη και ένα συνηθισμένο έγγραφο του Office μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα υπό ορισμένες συνθήκες: μια κακόβουλη εγκατάσταση στο έγγραφο μπορεί να εκμεταλλευτεί μια ευπάθεια στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για να το ανοίξετε.

    2. Phishing

    Τα phising e-mails εντοπίζονται σε διάφορες παραλλαγές, αλλά ο στόχος είναι πάντα να σας παρασύρουν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο και να σας κάνουν να εισαγάγετε τα διαπιστευτήριά σας. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα που λέει ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός έχει αποκλειστεί ή μια early- bird προσφορά για να εγγραφείτε σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. Ή μπορεί να είναι έναςσύνδεσμος phishing από έναν ελκυστικό άγνωστο στο Tinder, έναν πιθανό αγοραστή του προϊόντοςσας στο Amazon ή ακόμα και έναν στενό φίλο (αν το e-mail του παραβιάστηκε από απατεώνες).

    Η τυπική συμβουλή σε αυτήν την περίπτωση είναι να κοιτάζετε πάντα με προσοχή τη διεύθυνση URL: ορισμένοι ψεύτικοι ιστότοποι έχουν ένα επιπλέον γράμμα στη διεύθυνση, ένα διπλό domain name κ.λπ. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά πάντα, καθώς οι σύγχρονοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν μάθει πώς να συγκαλύπτουν την απάτη. Για παράδειγμα, σε περίπτωση browser-in-the-browser επίθεσης, ενδέχεται να δείτε έναν phising ιστότοπο με γνήσια διεύθυνση.

    3. Επιθέσεις browser

    Συχνά, οι κωδικοί πρόσβασης αποσπώνται μέσω τρωτών σημείων ή επεκτάσεων του προγράμματοςπεριήγησης. Στην πρώτη περίπτωση, ο ειδικά δημιουργημένος κώδικας σε μια ιστοσελίδα εγκαθιστάspyware στη συσκευή σας. Στο δεύτερο, εγκαθιστάτε μόνοι σας ένα κακόβουλο πρόγραμμα που έχει μεταμφιεστεί σε μια εύχρηστη επέκταση ενός προγράμματος περιήγησης. Μετά από αυτό, ότανπηγαίνετε, για παράδειγμα, σε έναν ιστότοπο τράπεζας, αυτό το πρόγραμμα ανακατευθύνει όλο τοtraffic μέσω ενός διακομιστή μεσολάβησης χάκερ, διαχέοντας εντωμεταξύ τους κωδικούς σας. Η λειτουργία Safe Money της Kaspersky παρέχει προστασία από τέτοιες επιθέσεις.

    4. Δημόσιο Wi-Fi

    Οι εισβολείς μπορούν επίσης να υποκλέψουν δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης) που αποστέλλονται μέσω του δικτύου εάν χρησιμοποιείτε μη κρυπτογραφημένο ή παλιό Wi-Fi με προστασία WEP. Μια άλλη παραλλαγή είναι όταν ένας χάκερ δημιουργεί ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi με όνομα παρόμοιο με ένα υπάρχον δίκτυο (που συνήθως ανήκει σε ένα κοντινό καφέ, ξενοδοχείο ή επιχειρηματικό κέντρο). Ο απρόσεκτος χρήστης συνδέεται στο ψεύτικο hotspot και όλο του το traffic μεταβιβάζεται απευθείας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

    Μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες διαρροές ελέγχοντας προσεκτικά τα ονόματα των δικτύων, αποφεύγοντας ύποπτα σημεία πρόσβασης και απενεργοποιώντας την αυτόματη σύνδεση στο Wi-Fi. Ακόμα καλύτερα, βεβαιωθείτε ότι όλη η επισκεψιμότητά σας είναι κρυπτογραφημένη και, στη συνέχεια, ακόμα κι αν συνδεθείτε σε λάθος σημείο πρόσβασης, οι εγκληματίες δεν θα γνωρίζουν τι στέλνετε ή πού.

    Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία VPN Secure Connection στις ρυθμίσεις της εφαρμογής Kaspersky στην ενότητα Privacy. Σημειώστε ότι με τις εκδόσεις Plus και Premium, έχετε απεριόριστη επισκεψιμότητα VPN.

    5. Κωδικοί παντού

    Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που σημειώνουν τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτοκόλλητες σημειώσεις και κομμάτια χαρτιού τα οποία αφήνουν σε κοινή θέα. Μην λειτουργείτε έτσι. Είναι επίσης επικίνδυνο να γράφετε κωδικούς πρόσβασης σε μη ασφαλή αρχεία κειμένου στον υπολογιστή ή το smartphone σας ή να αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης για αυτόματη συμπλήρωση.

    Τι να κάνετε λοιπόν; Σε τελική ανάλυση, οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν την ανάγκη για ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι αδύνατον να πέσουν θύμα brute force. Επίσης, προτρέπουν τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης περισσότερες από μία φορές, γιατί εάν ο συγκεκριμένος κωδικός κλαπεί, οι εισβολείς θα μπορέσουν να αποσπάσουν πολλά πράγματα. Είναι η λύση, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα memory palace γεμάτο μεγάλους, πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης; Σχεδόν κανείς δεν έχει τόσο προικισμένο μυαλό.

    Μια ευκολότερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που προστατεύεται από ισχυρή κρυπτογράφηση.

    6. Εξωτερικές διαρροές

    Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τη διατήρηση των κωδικών πρόσβασης στον υπολογιστή σας, αλλά συχνά διαρροές πραγματοποιούνται και στις απομακρυσμένες υπηρεσίες Διαδικτύου: ηλεκτρονικά καταστήματα, κοινωνικά δίκτυα, crypto exchanges ή οποιοσδήποτε άλλος τόπος που απαιτεί έλεγχο ταυτότητας σύνδεσης. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες τέτοιων ιστότοπων δεν είναι πάντα πρόθυμοι να αναφέρουν τέτοιες εισβολές.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ρωσία: Πυροβολημένος στο κεφάλι βρέθηκε ο στρατιωτικός που κουβαλούσε τους πυρηνικούς κωδικούς του Πούτιν
    Ρωσία: Πυροβολημένος στο κεφάλι βρέθηκε ο στρατιωτικός που κουβαλούσε τους πυρηνικούς κωδικούς του Πούτιν

    Πυροβολημένος με σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε ο συνταξιούχος Ρώσος αξιωματικός ασφαλείας, ο οποίος είχε αναλάβει το «καθήκον» της μεταφορά του χαρτοφύλακα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος λέγεται ότι περιέχει τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

    Η Kyiv Post αναφέρει ότι ο πρώην συνταγματάρχης, Βαντίμ Ζιμίν, δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική και ότι αδερφός του τον βρήκε βαριά τραυματισμένο σπίτι του στην πόλη Κρασνογκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

    Η ουκρανική εφημερίδα που επικαλείται τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι ο Ζιμίν βρέθηκε «μέσα σε μια λίμνη αίματος» αφού φέρεται ότι υπέστη τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Ο 53χρονος είναι συνταξιούχος συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) - της κύριας υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας - ο οποίος έχει φωτογραφηθεί πολλάκις με τον Πούτιν ενώ κουβαλούσε τον σημαντικότερο χαρτοφύλακα στον πλανήτη.

    🔳#Putin's former #Nuclear Briefcase holder, Colonel Vadim Zimin was shot in the head in his kitchen his apartment in Krasnogorsk, #Moscow region

    🔳Vadim Zimin was carrying a "nuclear suitcase" of Russian presidents Boris #Yeltsin and #Putin#Ukraine #war #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/Q4fK9rQvtU

    — Saida Zahidova (@Saida_Zahidova) June 24, 2022

    Η τσάντα που κουβαλά πάντα μαζί του ο Ρώσος πρόεδρος με συνοδεία, λειτουργεί ως κινητός στρατηγικός αμυντικός κόμβος με κωδικούς που θα επέτρεπαν στον Πούτιν να δώσει εντολή για πυρηνική επίθεση.

    Η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets έγραψε, σύμφωνα με το newsweek, ότι ο Ζιμίν συνελήφθη τον Δεκέμβριο με την υποψία ότι λάμβανε δωροδοκίες από έναν επιχειρηματία για μια συμφωνία που αφορούσε κρατική σύμβαση.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό καθώς ήταν σε εξέλιξη ποινική έρευνα εναντίον του. Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες.

    Η ίδια εφημερίδα, αναφέρει πως η φύση των τραυματισμών του Ζιμίν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημα κάποια ανακοίνωση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Instagram: Το χαρακτηριστικό που σας καθιστά ευάλωτους στους hackers – Πώς θα προστατεύσετε το λογαριασμό σας
    Instagram: Το χαρακτηριστικό που σας καθιστά ευάλωτους στους hackers – Πώς θα προστατεύσετε το λογαριασμό σας

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό οι επιτήδιοι να έχουν ήδη χακάρει το λογαριασμό σας στο Instagram, χωρίς να το γνωρίζετε.

    Οι ειδικοί στην ασφάλεια του διαδικτύου προειδοποιούν τους χρήστες του Instagram σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι λογαριασμοί είναι ευάλωτοι προς τους χάκερς, οι οποίοι στοχεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες και να εξαπατήσουν τα θύματά τους.

    Η παραβίαση του λογαριασμού σας στο Instagram εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, καθώς μέσα από αυτόν οι χάκερς θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε μια σειρά από προσωπικές σας πληροφορίες, με κυριότερα τον αριθμό του τηλεφώνου σας και το e-mail σας.

    «Σε αντιδιαστολή με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram ζητά τον αριθμό του τηλεφώνου σας, προκειμένου να δημιουργήσετε λογαριασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι καλό, όμως στην περίπτωση που σας χακάρουν, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν πρόσβαση στον αριθμό σας, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους», υπογραμμίζει ο Stuart Dobbie, αντιπρόεδρος στην τεχνολογική εταιρεία «Callsign».

    Πώς θα καταλάβετε αν έχουν χακάρει το λογαριασμό σας στο Instagram

    Όπως εξηγεί στη «Daily Record» ο επικεφαλής ασφαλείας στην τεχνολογική εταιρεία «F-Secure», Tom Gaffney, υπάρχουν τρόποι για να καταλάβετε αν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί κρυφά.

    Η ασφάλεια του λογαριασμού σας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο εάν:

    • Έχει αλλάξει το email ή ο αριθμός με τον οποίο είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός σας (αυτό μπορείτε να το ελέγξετε μέσα από την επιλογή των «Ρυθμίσεων»)
    • Κάποια άγνωστη σε εσάς συσκευή έχει συνδεθεί στο λογαριασμό σας (επίσης μπορείτε να το δείτε μέσα από την επιλογή των «Ρυθμίσεων»)
    • Έχετε παρατηρήσει ασυνήθιστη κίνηση στο λογαριασμό σας (π.χ: «Ακολουθείτε» λογαριασμούς που δεν θυμάστε να έχετε ακολουθήσει, σας στέλνουν μηνύματα ασυνήθιστα πολλοί άγνωστοι λογαριασμοί, ή βλέπετε πως ο δικός σας λογαριασμός έχει στείλει μηνύματα που δεν στάλθηκαν από εσάς)

    Πώς θα προστατεύσετε το λογαριασμό σας εάν υποπτεύεστε ότι σας έχουν χακάρει

    Εάν έχετε ακόμα πρόσβαση στο λογαριασμό σας: Συνδεθείτε αμέσως και αλλάξτε τον κωδικό σας με έναν ισχυρό κωδικό, που περιλαμβάνει πολλούς χαρακτήρες, κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς, καθώς και θαυμαστικά και άλλα σύμβολα

    Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας: Συνδεθείτε στο μέιλ με το οποίο έχετε δημιουργήσει το λογαριασμό σας στο Instagram και αναζητήστε εάν έχετε λάβει κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό [email protected].

    Εάν βρείτε κάποιο μήνυμα που να σας ειδοποιεί πως υπήρξε μια νέα σύνδεση στον λογαριασμό σας, μπορείτε να αναφέρετε ότι δεν ήσασταν εσείς και να ασφαλίσετε το λογαριασμό σας. Σε περίπτωση που ο κωδικός σας έχει αλλάξει, μπορείτε να ζητήσετε από το Instagram να σας αποστείλει ένα σύνδεσμο, μέσα από τον οποίο θα συνδεθείτε.

    Για να σας σταλεί αυτός ο σύνδεσμος, θα πρέπει να πάτε στην αρχική σελίδα σύνδεσης του Instagram. Έπειτα, επιλέξτε «Βρείτε βοήθεια για να συνδεθείτε» αν έχετε συσκευή Android ή «Ξεχάσατε τον κωδικό σας» αν είστε χρήστης iPhone. Το μόνο που έχετε να κάνετε μετά, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του Instagram.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο