Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 22:57

Μυστήριο σημάδι εμφανίστηκε στην επιφάνεια του Άρη: Ο γρίφος που καλείται να λύσουν οι ερευνητές (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αυτός ο αινιγματικός σχηματισμός έχει απεικονιστεί έντονα από το διαστημικό σκάφος Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), παρέχοντας πρωτοφανείς απόψεις και τροφοδοτώντας περαιτέρω περιέργεια για τη γεωλογική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη.

Μια κολοσσιαία «ουλή» που εκτείνεται σε ολόκληρο τον Άρη, μεγαλύτερη από το Γκραντ Κάνυον, έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, οι οποίοι εξακολουθούν να παλεύουν με την προέλευσή της. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, γνωστό ως Aganippe Fossa, εκτείνεται σε μήκος περίπου 600 χιλιομέτρων και διασχίζει την κάτω πλευρά του Arsia Mons, ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του Άρη.

Το Aganippe Fossa παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1930, αλλά μόλις τώρα οι επιστήμονες μπόρεσαν να το εξετάσουν λεπτομερώς. Η ESA περιγράφει αυτή την ουλή ως «μια σκοτεινή, ανομοιόμορφη ουλή που τέμνει το μαρμαρωμένο έδαφος στους πρόποδες ενός γιγάντιου ηφαιστείου» και «μια αυλάκωση που μοιάζει με τάφρο με απότομα τοιχώματα στις δύο πλευρές». Η τεράστια κλίμακα του χαρακτηριστικού και τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά του αποτελούν σημαντικό γρίφο για τους ερευνητές.

Το Mars Express, ένα διαστημικό σκάφος της ESA, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παρατήρηση και χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη. Επιθεωρώντας τακτικά την περιοχή Tharsis, η οποία φιλοξενεί αρκετά από τα κολοσσιαία ηφαίστεια του Άρη, το Mars Express έχει παράσχει κρίσιμα στοιχεία για αυτούς τους γεωλογικούς γίγαντες.

Η προέλευση της Aganippe Fossa παραμένει καλυμμένη από μυστήριο. Οι επιστήμονες διερευνούν διάφορες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεκτονικής δραστηριότητας, των ηφαιστειακών διεργασιών και των διαβρωτικών δυνάμεων, για να εξηγήσουν τον σχηματισμό αυτής της εκτεταμένης ουλής. Οι λεπτομερείς εικόνες και τα δεδομένα που παρέχει το Mars Express είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αυτών των θεωριών και την κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών που διαμόρφωσαν το αρειανό τοπίο.

Η ανακάλυψη και η επακόλουθη εξέταση του Aganippe Fossa υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς εξερεύνησης και μελέτης του Άρη. Κάθε νέα παρατήρηση φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στην αποκάλυψη της πολύπλοκης γεωλογικής ιστορίας του πλανήτη και στην κατανόηση των διεργασιών που διαμόρφωσαν την επιφάνειά του.

Πηγή: Gazzetta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 20:00

Σχετικά Άρθρα

  • Ερευνητές έλυσαν το μυστήριο της εξαφανισμένης ατμόσφαιρας του Άρη
    Ερευνητές έλυσαν το μυστήριο της εξαφανισμένης ατμόσφαιρας του Άρη

    Όταν ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μετατράπηκε από πλανήτης που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή σε έναν ψυχρό, έρημο κόσμο. Το τι ακριβώς συνέβη στον πυκνό αέρα που κάποτε περιέβαλλε τον Κόκκινο Πλανήτη, προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

    Τώρα, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απάντηση μπορεί να «κρύβεται σε κοινή θέα», μέσα στον πλούσιο σε σίδηρο άργιλο του πλανήτη, αναφέρει ο Independent.

    Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του Άρη απορροφήθηκε από τον φλοιό του πλανήτη – με τη μορφή μεθανίου – πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι μια μέρα, το μεθάνιο που είναι αποθηκευμένο στον αρειανό άργιλο θα μπορούσε να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε μελλοντικές αποστολές μεταξύ Άρη και Γης, δήλωσαν οι ερευνητές.

    «Αυτό το μεθάνιο θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει και ίσως ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας στον Άρη στο μέλλον», δήλωσε ο Oliver Jagoutz, καθηγητής γεωλογίας στο Τμήμα Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και των Πλανητών (EAPS) του ΜΙΤ.

    Πιστεύεται ότι ο Άρης είχε κάποτε πυκνή ατμόσφαιρα, νερό και ισχυρό μαγνητικό πεδίο – τις βασικές συνθήκες που επιτρέπουν στη ζωή να ευδοκιμήσει στη Γη.

    Πώς χάθηκε η ατμόσφαιρα

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου, το νερό στην επιφάνεια του Άρη έσταζε προς τα κάτω, μέσα από τα πετρώματα, πυροδοτώντας μια αργή αλυσιδωτή αντίδραση που τράβηξε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα και το μετέτρεψε σε μεθάνιο.

    Το νερό θα πρέπει πρώτα να αντέδρασε με ένα ορυκτό πλούσιο σε σίδηρο, γνωστό ως ολιβίνης, ο οποίος είναι άφθονος στον Άρη, για να δημιουργήσει οξείδιο του σιδήρου, δίνοντας στον πλανήτη το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του. Αυτό θα επέτρεπε στα ελεύθερα μόρια υδρογόνου από το νερό να συνδυαστούν με το διοξείδιο του άνθρακα για να σχηματίσουν μεθάνιο.

    Εν τω μεταξύ, ο ολιβίνης θα είχε σιγά-σιγά μετατραπεί σε έναν τύπο αργίλου πλούσιου σε σίδηρο, γνωστό ως σμεκτίτη, σημείωσαν οι ερευνητές. Προηγούμενη έρευνα της ομάδας έχει δείξει ότι οι σμεκτίτες μπορούν να αποθηκεύουν άνθρακα για «δισεκατομμύρια χρόνια».

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι σμεκτίτες στον Κόκκινο Πλανήτη θα μπορούσαν να συγκρατήσουν έως και 1,7 bar διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα ισοδυναμούσε με περίπου το 80% της πρώιμης αρειανής ατμόσφαιρας.

    «Κατά κάποιο τρόπο, η απούσα ατμόσφαιρα του Άρη μπορεί να κρύβεται σε κοινή θέα», δήλωσε ο Δρ. Joshua Murray, από το EAPS του ΜΙΤ.

    «Με βάση τα ευρήματά μας στη Γη, δείχνουμε ότι παρόμοιες διεργασίες πιθανόν να λειτούργησαν στον Άρη και ότι άφθονες ποσότητες ατμοσφαιρικού CO2 θα μπορούσαν να έχουν μετατραπεί σε μεθάνιο και να έχουν δεσμευτεί σε αργίλους», κατέληξε ο καθηγητής Jagoutz.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εντοπίστηκε μυστηριώδης βράχος - ζέβρα στον Άρη
    Εντοπίστηκε μυστηριώδης βράχος - ζέβρα στον Άρη

    Το ρόβερ Perseverance της NASA έστειλε φωτογραφίες ενός μυστηριώδους ασπρόμαυρου ριγωτού βράχου, όμοιο του οποίου οι επιστήμονες δεν έχουν ξαναδεί στον Άρη.

    Το ρόβερ Perseverance της NASA εντόπισε έναν βράχο-ζέβρα στον κρατήρα Jezero του Άρη που δεν μοιάζει με οποιονδήποτε βράχο στον Κόκκινο Πλανήτη.

    Το rover κατέγραψε εικόνες του ασπρόμαυρου ριγέ βράχου νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Οι επιστήμονες της NASA απέκτησαν τις εικόνες στις 13 Σεπτεμβρίου, αφού το Perseverance είχε ήδη εγκαταλείψει την περιοχή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

    Ο βράχος, τον οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «Freya Castle», έχει μια υφή που δεν έχουν ξαναδεί.

    «Οι γνώσεις μας για τη χημική του σύνθεση είναι περιορισμένες, αλλά οι πρώτες ερμηνείες είναι ότι πυριγενείς ή μεταμορφωτικές διεργασίες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τις ρίγες του», έγραψαν εκπρόσωποι της NASA στη δήλωση.

    Οι πυριγενείς διεργασίες είναι αυτές που σχετίζονται με την κρυστάλλωση του μάγματος, ενώ οι μεταμορφωτικές διεργασίες είναι αλλαγές στη σύσταση των πετρωμάτων λόγω υψηλής θερμότητας και πίεσης.

    Το «Freya Castle» έχει διάμετρο περίπου 20 εκατοστά. Ο βράχος ζέβρας είναι διαφορετικός από τον υποκείμενο βράχο, υποδηλώνοντας ότι προέρχεται από κάπου αλλού, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

    Μια πιθανότητα είναι ότι ο βράχος μπορεί να έχει κυλήσει από πιο μακριά στον κρατήρα.

    «Αυτή η πιθανότητα μας έχει ενθουσιάσει», δήλωσαν εκπρόσωποι της NASA.

    «Ελπίζουμε ότι καθώς συνεχίζουμε να ερευνούμε, το Perseverance θα συναντήσει ένα άλλο κομμάτι αυτού του νέου τύπου βράχου, ώστε να μπορέσουν να αποκτηθούν πιο λεπτομερείς μετρήσεις».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έναν τρόπο «5.000 φορές πιο αποτελεσματικό» για να γίνει ο Άρης κατοικήσιμος προτείνουν επιστήμονες
    Έναν τρόπο «5.000 φορές πιο αποτελεσματικό» για να γίνει ο Άρης κατοικήσιμος προτείνουν επιστήμονες

    Μια επαναστατική ιδέα για τη γαιοπλασία του Άρη, ώστε να γίνει κατοικίσιμος σαν τη Γη, καταθέτει ομάδα επιστημόνων σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances.

    Η επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη είναι αφιλόξενη: έχει τρομερό κρύο, δέχεται θανάσιμες υπεριώδεις ακτίνες, το έδαφος είναι αλμυρό, η ατμόσφαιρα αραιή, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι ζει εκεί. Οι επιστήμονες θέλουν να διασκορπίσουν σε αυτή επεξεργασμένα σωματίδια σκόνης, θερμαίνοντάς την έτσι ώστε να καταστεί κατοικήσιμη, αναφέρει ο Independent.

    Η νέα μέθοδος είναι 5.000 φορές πιο αποτελεσματική από τα προηγούμενα σχετικά σχέδια, υποστηρίζουν. Επιπλέον, χρησιμοποιεί πόρους που είναι εύκολα διαθέσιμοι στον Άρη – αντί να απαιτεί τη μεταφορά υλικών από τον πλανήτη μας ή να την εξόρυξή τους από το αρειανό έδαφος.

    Φαινόμενο θερμοκηπίου

    Αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες είναι να πάρουν το σίδηρο και το αλουμίνιο που βρίσκονται σε αφθονία στον Αρη και να μετατρέψουν τα σωματίδια σκόνης σε μικρές ράβδους, στο μέγεθος κομματιών γκλίτερ. Οι ράβδοι αυτές θα παγίδευαν τη θερμότητα καθώς θα διέφευγε και θα διασκορπούσαν το ηλιακό φως στην επιφάνεια, δημιουργώντας ένα φαινόμενο θερμοκηπίου.

    «Θα χρειαζόταν εκατομμύρια τόνοι για να θερμανθεί ο πλανήτης, αλλά και πάλι είναι πέντε χιλιάδες φορές λιγότεροι από ό,τι θα χρειαζόταν σύμφωνα με προηγούμενες προτάσεις, για να θερμανθεί στο σύνολό του ο Άρης», δήλωσε ο Edwin Kite, αναπληρωτής καθηγητής γεωφυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συγγραφέας της μελέτης.

    Αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν στον Άρη, αν δεν αλλάξει και η ίδια η ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε όμως να είναι αρκετό για να αρχίσουν να αναπτύσσονται μικρόβια και στη συνέχεια καλλιέργειες τροφίμων, εξηγούν οι επιστήμονες. Και αυτά με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προσθέσουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και να την καταστήσουν πιο κατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση.

    Η γαιοπλασία του Άρη απασχολεί τους επιστήμονες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Άλλες σχετικές ιδέες που έχουν κατατεθεί, προτείνουν την επίτευξη του στόχου με αέρια που μεταφέρονται στον Άρη ή με πολύπλοκες εξορύξεις στον πλανήτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη στον Άρη: Τεράστια δεξαμενή νερού κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη
    Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη στον Άρη: Τεράστια δεξαμενή νερού κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη

    Μια μεγάλη δεξαμενή νερού σε υγρή μορφή στον Άρη πιστεύουν επιστήμονες ότι ανακάλυψαν βαθιά στον βραχώδη εξωτερικό φλοιό του Κόκκινου Πλανήτη.

    Τα ευρήματά τους βασίζονται σε σεισμικές μετρήσεις που είχε κάνει στον Άρη το σκάφος προσεδάφισης Mars InSight της NASA, το οποίο από το 2018, που προσεδαφίστηκε μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής του στον πλανήτη προ διετίας, ανίχνευσε περισσότερους από 1.300 σεισμούς. Η ανάλυση αυτών των δονήσεων – και του πώς ακριβώς κινείται ο πλανήτης – αποκάλυψε «σεισμικά σήματα» νερού σε υγρή μορφή.

    Οι ερευνητές συνδύασαν μοντέλα υπολογιστών με δεδομένα από το Mars InSight, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας των σεισμών, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το υπόγειο νερό ήταν η πιο πιθανή εξήγηση για τις σεισμικές μετρήσεις. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Στον Άρη φαίνεται πώς υπάρχουν συστατικά για ζωή

    Το νερό – σε δεξαμενές 11,5 χλμ έως 20 χλμ κάτω από την επιφάνεια – είναι πολύ πιθανό να είχε συγκεντρωθεί εκεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια όταν στον Άρη υπήρχαν ποτάμια, λίμνες και πιθανώς ωκεανοί, σύμφωνα με τον επικεφαλής συντάκτη της μελέτης Βασάν Ράιτ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο.

    «Εξ όσων γνωρίζουμε στη Γη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία και αρκετές πηγές ενέργειας, υπάρχει μικροβιακή ζωή πολύ βαθιά στο υπέδαφος της», είπε ο Ράιτ. «Τα συστατικά για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε υπάρχουν στο υπέδαφος του Άρη, αν αυτές οι ερμηνείες είναι σωστές».

    Εάν τα ευρήματα του InSight στο Elysium Planitia κοντά στον ισημερινό του Άρη είναι αντιπροσωπευτικά για τον υπόλοιπο Κόκκινου Πλανήτη, τότε το υπόγειο νερό θα ήταν αρκετό για να γεμίσει έναν ωκεανό βάθους 1-2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε ο Ράιτ.

    Θα χρειαστούν τρυπάνια και άλλος εξοπλισμός για να επιβεβαιωθεί η παρουσία νερού και να αναζητηθούν τυχόν σημάδια μικροβιακής ζωής στον Άρη. Οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τα δεδομένα που συνέλεξε το σκάφος της NASA αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το εσωτερικό του Άρη.

    Ο Άρης πιστεύεται ότι ήταν νοτισμένος ή υγρός σχεδόν παντού πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχασε τα επιφανειακά του νερά καθώς αραιώθηκε η ατμόσφαιρά του μετατρέποντας τον πλανήτη στον ξηρό, σκονισμένο κόσμο που είναι γνωστός σήμερα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μεγάλο μέρος αυτού του αρχαίου νερού διέφυγε στο διάστημα ή παρέμεινε θαμμένο υπογείως.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • NASA: Εντόπισε βράχο στην επιφάνεια του Άρη που ίσως υποδηλώνει την ύπαρξη ζωής
    NASA: Εντόπισε βράχο στην επιφάνεια του Άρη που ίσως υποδηλώνει την ύπαρξη ζωής

    «Αυτό το ταξίδι απέδωσε καρπούς, καθώς βρήκαμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, το οποίο θα δώσει στους επιστήμονές μας πολλά να μελετήσουν»

    Μην αγχωθείτε, δεν πρόκειται για εξωγήινους! Τουλάχιστον έτσι λέει η NASA, η οποία εντόπισε ενδείξεις ότι ο πλανήτης Άρης φιλοξένησε ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

    Το ρόβερ Perseverance της διαστημικής υπηρεσίας βρήκε την Κυριακή έναν βράχο καλυμμένο με κηλίδα που μπορεί να περιέχει στοιχεία για το αν ο Άρης είναι -ή ήταν- ένας φιλόξενος πλανήτης.

    Με το αγαπημένο παρατσούκλι Cheyava Falls από έναν καταρράκτη του Grand Canyon, ο «γεμάτος φλέβες» βράχος σε σχήμα βέλους περιέχει προφανώς οργανικές ενώσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να φιλοξένησε μικροβιακή ζωή όταν το νερό έρεε στον Άρη.

    «Βρήκαμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί»

    Το δείγμα βρέθηκε στο βόρειο άκρο του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας, η οποία σχηματίστηκε από το νερό που εισήλθε στον κρατήρα Jezero πριν από πολύ καιρό.

    «Σχεδιάσαμε τη διαδρομή του Perseverance για να διασφαλίσουμε ότι θα πηγαίνει σε περιοχές με δυνατότητες για ενδιαφέροντα επιστημονικά δείγματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Nicola Fox, αναπληρώτρια διαχειρίστρια της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον.

    «Αυτό το ταξίδι απέδωσε καρπούς, καθώς βρήκαμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, το οποίο θα δώσει στους επιστήμονές μας πολλά να μελετήσουν», συμπλήρωσε.

    Με διαστάσεις 3,2 πόδια επί 2 πόδια, ο βράχος ξεχωρίζει από τους άλλους στον Άρη λόγω των δεκάδων λευκών και μαύρων κηλίδων που μοιάζουν με λεοπάρδαλη.

    Οι μαύρες φωτοσκιάσεις περιέχουν τόσο σίδηρο όσο και φωσφορικά άλατα, τα ίδια χαρακτηριστικά που συναντώνται σε βράχους στη Γη που έχουν απολιθωμένα μικρόβια στην επιφάνειά τους, δήλωσε η NASA.

    Μην ενθουσιάζεστε

    Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο μεγάλος βράχος περιέχει την απάντηση στα ερωτήματα που ταλανίζουν εδώ και καιρό τους ανθρώπους.

    Οι κηλίδες μπορεί απλώς να προκλήθηκαν από μια χημική αντίδραση που δεν είχε καμία σχέση με ζωντανούς οργανισμούς, υπέθεσαν οι επιστήμονες.

    Η NASA ελπίζει να φέρει τον βράχο στη Γη για περαιτέρω έρευνα τα επόμενα χρόνια, αλλά στο μεταξύ προειδοποιεί τους γήινους να μην ενθουσιάζονται με τη ζωή στον Άρη.

    «Άλλες εξηγήσεις για τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά εξετάζονται από την επιστημονική ομάδα και θα απαιτηθούν μελλοντικά ερευνητικά βήματα για να καθοριστεί αν η αρχαία ζωή είναι μια έγκυρη εξήγηση», κατέληξε η NASA.

    Πηγή: In.gr

  • Μεγάλη ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη: Η NASA βρήκε πέτρωμα που ίσως περιέχει ενδείξεις για αρχαία ζωή
    Μεγάλη ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη: Η NASA βρήκε πέτρωμα που ίσως περιέχει ενδείξεις για αρχαία ζωή

    Ευρήματα σε πέτρωμα του πλανήτη Άρη, που εντόπισε το ρόβερ «Perseverance», μπορεί να δείχνουν ότι στον Κόκκινο Πλανήτη κάποτε υπήρχε ζωή, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

    Βέβαια, δεν πρόκειται για στοιχεία που υποδηλώνουν περίπλοκες μορφές ζωής, αλλά για δείγματα που δίνουν στοιχεία για την ύπαρξη μικροβίων στην επιφάνεια του Άρη, στο παρελθόν -εάν επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις.

    Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πέτρωμα που βρέθηκε από το ρόβερ της NASA στον Άρη και περιέχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι μπορεί να φιλοξένησε μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

    Το πέτρωμα «Cheyava Falls» στον πλανήτη Άρη που εξετάζουν οι επιστήμονες

    Ο βράχος, σε σχήμα αιχμής βέλους, που ονομάστηκε «Cheyava Falls», ανακαλύφθηκε από το ρόβερ «Perseverance» της NASA στις 21 Ιουλίου, καθώς το ρομποτικό όχημα κινούνταν κατά μήκος της βόρειας άκρης του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας του Κόκκινου Πλανήτη.

    Η ανάλυση του βράχου αποκάλυψε σημάδια οργανικού υλικού, επιφανειακές κηλίδες παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με απολιθωμένα μικρόβια στη Γη και ενδείξεις ότι κάποτε περνούσε νερό μέσα από τον βράχο, ανέφερε η υπηρεσία.

    Στο αρχαίο παρελθόν, ο Άρης ήταν θερμότερος και πιο υγρός πλανήτης. Αν αναπτύχθηκε ζωή ποτέ εκεί, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ίχνη της θα πρέπει να παραμένουν στα πετρώματά του με τη μορφή οργανικού υλικού και ενδεχομένως απολιθωμένων υπολειμμάτων.

    Ίσως το πιο σημαντικό πέτρωμα που έχει βρει το Perseverance στον Κόκκινο Πλανήτη

    Ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι το «Cheyava Falls» είναι «το πιο αινιγματικό, πολύπλοκο και δυνητικά σημαντικό πέτρωμα που έχει διερευνηθεί από το Perseverance», αν και η ομάδα ξεκαθαρίζει ότι τα χαρακτηριστικά του μπορεί να έχουν προκαλέσει μη βιολογικές διεργασίες.

    «Από τη μία πλευρά, έχουμε την πρώτη μας συναρπαστική ανίχνευση οργανικού υλικού, χαρακτηριστικές πολύχρωμες κηλίδες, ενδεικτικές χημικών αντιδράσεων που η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας, και σαφείς ενδείξεις ότι το νερό, απαραίτητο για τη ζωή, πέρασε κάποτε μέσα από τον βράχο», δήλωσε ο Φάρλεϊ.

    «Από την άλλη πλευρά, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς σχηματίστηκε το πέτρωμα και σε ποιον βαθμό τα κοντινά πετρώματα μπορεί να έχουν θερμάνει το "Cheyava Falls" και να έχουν συμβάλει σε αυτά τα χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε.

    Οι σαρώσεις του βράχου «Cheyava Falls» από το όργανο Sherloc του Perseverance υποδεικνύουν ότι περιέχει οργανικές ενώσεις. Τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα θεωρούνται τα δομικά στοιχεία της ζωής, αλλά μπορούν επίσης να παραχθούν από μη βιολογικές διαδικασίες.

    Τον βράχο διατρέχουν μεγάλες λευκές φλέβες φωσφορικού ασβεστίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν λωρίδες κοκκινωπού υλικού, πιθανότατα αιματίτη, μια από τις ενώσεις οξειδίου του σιδήρου που δίνει στον Άρη το χρώμα της σκουριάς.

    Η προσεκτικότερη εξέταση αποκάλυψε κηλίδες, οι οποίες περιβάλλονται από δακτυλίους που περιέχουν σίδηρο και φωσφορικό άλας.

    Τι εκτιμούν οι επιστήμονες, γιατί είναι δύσκολη η μεταφορά πετρωμάτων από τον Άρη στη Γη

    Ο Ντέιβιντ Φλάνερι, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και μέλος της αποστολής, χαρακτήρισε τις κηλίδες «μεγάλη έκπληξη», επειδή στη Γη παρόμοια χαρακτηριστικά «συχνά συνδέονται με απολιθωμένα μικρόβια».

    Οι λευκές κηλίδες μπορούν να σχηματιστούν στους βράχους μέσω χημικών αντιδράσεων που αφορούν τον αιματίτη, παράγοντας σίδηρο και φωσφορικά άλατα, καθώς και ενέργεια με την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν τα μικρόβια. Αν και τα χαρακτηριστικά είναι ενδιαφέροντα, τίποτα από όσα έχουν παρατηρηθεί δεν φαίνεται να είναι πραγματικό απολιθωμένο μικρόβιο.

    Οι ερευνητές επιθυμούν απεγνωσμένα να πάρουν στα χέρια τους δείγματα για πιο ενδελεχή έρευνα, αλλά τα σχέδια της NASA για να μεταφερθούν τα πετρώματα στη Γη έχουν συναντήσει δυσκολίες.

    Η αποστολή της μεταφοράς των δειγμάτων από τον Άρη έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό των 11 δισ. δολαρίων και έχει καθυστερήσει σημαντικά, χωρίς να υπάρχει προοπτική τα πετρώματα να έλθουν στη Γη πριν από το 2040. Η NASA αναζητεί εταιρείες που θα επιτύχουν να φέρουν τα δείγματα από τον Άρη νωρίτερα και με χαμηλότερο κόστος.

    «Αυτό είναι το νόημα της μεταφοράς δειγμάτων από τον Άρη. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο από τον Άρη, ούτε στις συλλογές μας από αρειανούς μετεωρίτες, ούτε με το Mars Science Laboratory ούτε με άλλους προσεδαφιστές» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μπρίτζες, επιστήμονας που συμμετέχει στην αποστολή Mars Science Laboratory της NASA στο Πανεπιστήμιο του Λέισεστερ.

    Ο καθηγητής Τσαρλς Κόκελ, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε:

    «Αν και τα χαρακτηριστικά αυτά δεν παρέχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ζωής, επιβεβαιώνουν ότι ο Άρης ήταν ένας πολύ δυναμικός πλανήτης με όλα τα συστατικά για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του οργανικού άνθρακα».

    «Πρέπει να φέρουμε πίσω δείγματα, ή, κατά την άποψή μου, ακόμα καλύτερα, να στείλουμε ανθρώπους, για να διαπιστώσουμε αν βλέπουμε τις υπογραφές της ζωής», σημείωσε.

    Η καθηγήτρια Μόνικα Γκράντι, πλανητικός και διαστημικός επιστήμονας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, επισήμανε:

    «Αυτός είναι ένας πραγματικά εκπληκτικός βράχος. Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο που τον κοιτάζω. Ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων ορυκτών, που είναι τοποθετημένα με τον τρόπο αυτόν, μου θυμίζει κάποιες από τις υφές που βρίσκονται σε αρχαία γήινα πετρώματα, όπου διατηρούνται ίχνη από σκουλήκια που σκάβουν. Προφανώς, δεν λέω ότι υπήρχαν λαγούμια στον Άρη, αλλά ανυπομονώ να δω τι άλλο θα αποκαλύψει το Perseverance σε αυτό το μέρος της εξερεύνησής του».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μετεωρίτες χτυπούν τον Άρη σχεδόν καθημερινά, διαπιστώνουν αστρονόμοι
    Μετεωρίτες χτυπούν τον Άρη σχεδόν καθημερινά, διαπιστώνουν αστρονόμοι

    Ο Άρης δέχεται συνεχώς πλήγματα από μετεωρίτες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο Κόκκινος Πλανήτης υφίσταται μια πρόσκρουση σχεδόν κάθε μέρα, συχνότητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που θεωρούσαμε δεδομένη μέχρι σήμερα.

    Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy χρησιμοποίησε δεδομένα που ελήφθησαν από την αποστολή InSight της NASA, η οποία κατέγραψε τη σεισμική δραστηριότητα στον πλανήτη για να τον κατανοήσει καλύτερα.

    Όπως αναφέρει ο Independent, διαπιστώθηκε ότι ο Άρης υφίσταται περίπου 280 έως 360 προσκρούσεις μετεωριτών κάθε χρόνο. Αφήνουν πίσω τους κρατήρες με διάμετρο μεγαλύτερη από οκτώ μέτρα και ταρακουνάνε την επιφάνεια του πλανήτη. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε τον ήχο μιας τέτοιας πρόσκρουσης:

    Η μελέτη θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς ο Άρης – και άλλοι πλανήτες – έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ότι η υπάρχουσα κατανόησή μας είναι λανθασμένη, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κρατήρες πρόσκρουσης που μπορεί να είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από ό,τι είχαμε συνειδητοποιήσει.

    «Χρησιμοποιώντας σεισμικά δεδομένα για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο συχνά οι μετεωρίτες χτυπούν τον Άρη και πώς αυτές οι συγκρούσεις αλλάζουν την επιφάνειά του, μπορούμε να αρχίσουμε να συνθέτουμε ένα χρονοδιάγραμμα της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Κόκκινου Πλανήτη», δήλωσε η Natalia Wojcicka από το Imperial College του Λονδίνου, συν-συγγραφέας της μελέτης.

    «Θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε ως ένα είδος "κοσμικού ρολογιού" που θα μας βοηθήσει να χρονολογήσουμε τις επιφάνειες του Άρη και ίσως, αργότερα, άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος».
    Κατανόηση των κινδύνων

    Η μελέτη μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση του κινδύνου που ενέχουν οι μετεωρίτες για τη Γη, καθώς και τις εργασίες ασφαλείας που απαιτούνται για μελλοντικές αποστολές που θα στείλουν ρομπότ, ή ακόμη και ανθρώπους, στον Κόκκινο Πλανήτη.

    «Οι πλανητικές συγκρούσεις συμβαίνουν συνεχώς σε όλο το ηλιακό σύστημα», δήλωσε η Ingrid Daubar, από το Πανεπιστήμιο Brown.

    «Μας ενδιαφέρει να το μελετήσουμε αυτό στον Άρη, επειδή μπορούμε στη συνέχεια να το συγκρίνουμε και να το αντιπαραβάλουμε με αυτό που συμβαίνει στη Γη».

    «Αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος, του τι υπάρχει σε αυτό και για τι πληθυσμό σωμάτων πρόσκρουσης μιλάμε – τόσο ως κίνδυνοι για τη Γη όσο και για άλλους πλανήτες», συμπλήρωσε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές
    Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές

    Ενώ ο Ματ Ντέιμον βασίστηκε σε πατάτες που καλλιέργησε με τα... βιολογικά του απόβλητα για να επιβιώσει στην επιτυχημένη ταινία «The Martian» (Η Διάσωση), ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ταπεινό βρύο της ερήμου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ζωής στον Άρη.

    Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis – ένα βρύο που συναντάται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε στις ΗΠΑ – είναι σε θέση να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας και του ακραίου ψύχους, αναφέρει ο Guardian.

    Η ομάδα λέει ότι η εργασία τους είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει επίσης στις δυνατότητες καλλιέργειας φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και όχι σε θερμοκήπια.

    «Οι γνώσεις που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης», γράφει η ομάδα.

    Δεν τρώγεται, αλλά…

    Ο καθηγητής Stuart McDaniel, ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η ιδέα έχει πλεονεκτήματα. «Η καλλιέργεια χερσαίων φυτών αποτελεί σημαντικό μέρος οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης διαστημικής αποστολής, επειδή τα φυτά μετατρέπουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες – ουσιαστικά τον αέρα και την τροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Τα βρύα της ερήμου δεν τρώγονται, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο διάστημα», δήλωσε.

    Η Δρ. Agata Zupanska, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν άλλα φυτά. «Διαφορετικά, τα βρύα δεν είναι νόστιμα και δεν αποτελούν σπουδαία προσθήκη στη σαλάτα», είπε.

    Άντεξε σε ακτίνες γ και -196 βαθμούς

    Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Innovation, οι Κινέζοι ερευνητές περιγράφουν πώς το βρύο της ερήμου όχι μόνο επέζησε αλλά και ανέκαμψε γρήγορα από τη σχεδόν πλήρη αφυδάτωση. Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80C και έως και 30 ημέρες στους -196C, ακόμα και μετά από έκθεση σε ακτίνες γ.

    «Αναμένουμε ότι αυτό το πολλά υποσχόμενο βρύο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον Άρη ή στο φεγγάρι για να δοκιμαστεί περαιτέρω η δυνατότητα αποικισμού και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα», γράφουν.

    Ο καθηγητής Edward Guinan του Πανεπιστημίου Villanova στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μελέτη εντυπωσιακή. «Αυτό το ανθεκτικό βρύο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρωτοποριακό φυτό για τον αποικισμό του Άρη», είπε, αν και σημείωσε ότι θα χρειαστεί νερό για να αναπτυχθεί. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό το ταπεινό βρύο της ερήμου προσφέρει ελπίδες για να γίνουν μικρά τμήματα του Άρη κατοικήσιμα για την ανθρωπότητα στο μέλλον».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο