Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 22:33

Θυμωμένα χταπόδια πετούν πράγματα το ένα στο άλλο! - Βίντεο που έγινε viral

Γράφτηκε από

Το χταπόδι ανήκει στα ζώα που όχι μόνο θυμώνουν, αλλά όπως οι άνθρωποι τείνουν να πετούν αντικείμενα «από τα νεύρα τους»!

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ειδικότερα, Αυστραλοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν για πρώτη φορά χταπόδια να πετάνε σε άλλα...ενοχλητικά χταπόδια όστρακα, άμμο, λάσπη, φύκια και γενικά ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Ο εκνευρισμός τους μερικές φορές φαίνεται πως εκδηλώνεται με το πέταγμα αντικειμένων που γίνεται με τα μπροστινά πλοκάμια τους, με τη βοήθεια πιδάκων νερού που εκτινάσσουν.

Οι επιστήμονες, που παρατήρησαν με υποθαλάσσιες στατικές κάμερες περίπου δέκα χταπόδια, είδαν ότι πετάνε πράγματα τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά χταπόδια, αλλά πιο συχνά τα τελευταία (σε ποσοστό 66%, δηλαδή με διπλάσια συχνότητα από ό,τι τα αρσενικά). Σε μια περίπτωση στις τρεις (33%) το αντικείμενο που πετάχτηκε, χτύπησε το άλλο χταπόδι. Όσο πιο σκούρο χρώμα είχε ένα χταπόδι, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι πιο επιθετικό και να χτυπήσει ένα άλλο χταπόδι. Σε μερικές περιπτώσεις κάποιο χταπόδι μπορεί να ρίχνει διαδοχικά πράγματα το ένα μετά το άλλο.

Η εκσφενδόνιση ενός αντικειμένου φαίνεται να είναι μια σκόπιμη πράξη, αν και όχι πάντα με στόχο κάποιο άλλο χταπόδι ή ψάρι. Ένα χταπόδι μπορεί απλώς να καθαρίζει τη φωλιά όπου θα μείνει και στην πορεία πετάει πράγματα για να αδειάσει τον προσωπικό χώρο του. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν θηλυκά χταπόδια να πετάνε πράγματα σε αρσενικά που είχαν...πονηρές προθέσεις, αλλά επίσης υπήρξαν και φορές που θηλυκά χταπόδια πέταξαν αντικείμενα σε άλλα θηλυκά χταπόδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Γκόντφρεϊ-Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το «New York Times», τη «Γκάρντιαν» και το «Nature», ανέφεραν ότι το πέταγμα αντικειμένων είναι σπάνιο στο ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο νερό.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από sandrine RONGÈRE από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 20:37

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο έξυπνα είναι τελικά τα χταπόδια: Λύνουν παζλ, χτίζουν φωλιές με το κέλυφος καρύδας
    Πόσο έξυπνα είναι τελικά τα χταπόδια: Λύνουν παζλ, χτίζουν φωλιές με το κέλυφος καρύδας

    Τα ιδιαίτερα επιτεύγματα των χταποδιών, που πολλές φορές μας έχουν κάνει να αναρωτηθούμε αν είναι εξωγήινοι, φαίνεται να αναδεικνύουν τα υψηλά επίπεδα ευφυΐας που μπορεί να διαθέτουν. Είναι πράγματι η ευφυΐα τους η κινητήριος δύναμή τους ή μήπως το ένστικτό τους; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο ερευνητής του National Geographic, Piero Amodio σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

    «Τα χταπόδια έχουν πολύ περίπλοκη συμπεριφορά και ένα καταπληκτικό ρεπερτόριο δράσης» εξηγεί ο επιστήμονας.

    «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, να κυνηγήσουν μαζί με άλλα ψάρια, να λύνουν προβλήματα. Αυτά τα στοιχεία της συμπεριφοράς τους από κοινού με τα νευροανατομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου τους, που είναι ιδιαίτερα μεγάλος υποδηλώνουν ότι τα χταπόδια είναι αρκετά έξυπνα».

    Ο κ. Amodio διευκρινίζει όμως, πως είναι γνωστό ότι η συμπεριφορά τους είναι πολύπλοκη «αλλά δεν γνωρίζουμε αν η δυνατότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνουν για να αναπτύξουν αυτή την συμπεριφορά είναι εξίσου περίπλοκη».

    Για παράδειγμα, τα ζώα μπορούν να επιδείξουν πολύ περίπλοκη συμπεριφορά, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου τους. Αντίστοιχα μπορούν να αποκτήσουν αυτές τις περίπλοκες αποκρίσεις μέσω πολύ απλών διαδικασιών μάθησης.

    «Ξέρουμε λοιπόν ότι κάνουν πολύπλοκα πράγματα, απλά δεν ξέρουμε αν το μυαλό τους είναι τόσο περίπλοκο όσο η συμπεριφορά τους» εξηγεί.

    Οι πιο εντυπωσιακές δεξιότητες

    Μιλώντας για τα επιτεύγματα, των μαλακίων αυτών, ο ερευνητής σημειώνει χαρακτηριστικά:

    «Μπορούν να λύσουν προβλήματα, όπως παζλ ή μπορούν να αφαιρέσουν πώματα από βάζα με σκοπό να αποκτήσουν το φαγητό που βρίσκεται μέσα σε αυτά. Αυτή την στρατηγική χρησιμοποιούν πολλές φορές και στα ανοιχτά για να ψάξουν για τροφή».

    Μπορεί, λοιπόν, χρησιμοποιώντας τα πλοκάμια τους να αναζητήσουν τροφή μέσα σε τρύπες, όπως σε αυτές που κρύβονται καβούρια. Ξετρυπώνουν ακόμη και τα ζώα που βρίσκονται μέσα σε κοχύλια».

    Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως πέτρες για να θωρακίσουν την είσοδο της φωλιάς τους. Ένα είδος χταποδιού, για παράδειγμα, στην Ινδονησία μπορεί να χρησιμοποιήσει το κέλυφος καρύδας για να δημιουργήσει ένα είδος καταφυγίου, στον βυθό της θάλασσας. Μπορούν επίσης να στοιβάζουν το κέλυφος από κοχύλια και να τα αποθηκεύουν για να τα αξιοποιήσουν μελλοντικά.

    Πώς κυνηγούν σε συνεργασία με ψάρια

    Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να κυνηγούν μαζί με άλλα είδη ψαριών. Τα χταπόδια «cyanea» για παράδειγμα να κυνηγήσουν μαζί με το ψάρι επινεφελίνες (grouper) ή την λεοπάρ κοραλλιογενή σφυρίδα (coral trout). Φαίνεται, δηλαδή, να αναπτύσσεται μια περίπλοκη επικοινωνία ανάμεσα στα δύο είδη.

    Συγκεκριμένα, το χταπόδι μπορεί να καταλάβει το σήμα που του δίνει το ψάρι, το οποίο με τη σειρά του εξηγεί στο χταπόδι πού μπορεί να κρύβεται το θήραμά τους. Το χταπόδι μετά εντοπίζει το θήραμά του, αφού διαπιστώσει ότι βρίσκεται εκεί που του έχει πει το ψάρι.

    «Μιλάμε, λοιπόν, για μια περίπλοκη τεχνογνωσία, η οποία είναι και η βάση της συνεργασίας τους» σημειώνει.

    Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα χταπόδια;

    Τα χταπόδια στην πραγματικότητα είναι πολύ ευέλικτα. Υπάρχουν, λοιπόν, είδη τα οποία ζουν σε πολύ μεγάλες περιοχές και έχουν μάθει να αντέχουν τις διακυμάνσεις στο φυσικό περιβάλλον.

    Η μεγαλύτερη απειλή για τα χταπόδια είναι ανθρωπογενής, όμως, όπως τονίζει. Τα ζώα αυτά απειλούνται κυρίως από την υπεραλίευση.

    Όταν η αλιεία πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα, υπερβαίνει, δηλαδή, την αλιεία μικρής κλίμακας, τότε αυτό μπορεί να απειλήσει τους πληθυσμούς των χταποδιών.

    Φυσικά, σημαντική επίδραση στην μείωση του πληθυσμού τους έχει και η κλιματική αλλαγή. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση της πρωτεΐνης σε πολύ πρώιμα στάδια του χταποδιού, επομένως αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να αναπτυχθούν και να απειλήσει την επιβίωσή τους.

    Σε τι διαφέρει το Χταπόδι Αρλεκίνος

    Τα περισσότερα χταπόδια είναι μοναχικά μαλάκια, δεν ζουν σε αγέλες, συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν. Άλλα χταπόδια, επίσης, έχουν κανιβαλιστικά ένστικτα, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά την αναπαραγωγή τους να τρώει το ένα, το άλλο. Απεναντίας, το χταπόδι Αρλεκίνος (Larger Pacific striped octopus) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κοινωνικό.

    Τα χταπόδια αυτά ζουν σε αποικίες και έχουν σε κοντινή απόσταση τις φωλιές τους. Πολλές φορές μοιράζονται τις φωλιές, αλλά και το φαγητό τους. Αυτή, λοιπόν, η συμπεριφορά είναι μοναδική στο είδος αυτό.

    Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες, όμως, για το χταπόδι αρλεκίνο, καθώς αποτελεί σπάνιο είδος. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να ερευνήσω την συμπεριφορά του στα ανοιχτά, με σκοπό να διαπιστώσω πόσο περίπλοκη είναι η συμπεριφορά του και γιατί συνιστά τόσο μοναδική περίπτωση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ερώτημα: «Τι ώθησε τα χταπόδια αυτά να γίνουν τόσο κοινωνικά, ενώ άλλα δεν είναι» και πως αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην εξελικτική πορεία του είδους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τα χταπόδια με τύφλωση και εξαφάνιση
    Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τα χταπόδια με τύφλωση και εξαφάνιση

    Τα χταπόδια μπορεί να χάσουν την όρασή τους και να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του θερμικού στρες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, αν οι θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίσουν να αυξάνονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό, υποστηρίζει νέα μελέτη.

    Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χταπόδια είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το θερμικό στρες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της όρασης των χταποδιών και σε αυξημένους θανάτους εγκύων χταποδιών και των αγέννητων νεογνών τους.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η απώλεια της όρασης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τα χταπόδια, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή για την επιβίωσή τους. Περίπου το 70% του εγκεφάλου των χταποδιών είναι αφιερωμένο στην όραση, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία και στην ανίχνευση θηρευτών και θηραμάτων.

    Λιγότερες πρωτεΐνες για την όραση

    Οι ερευνητές εξέθεσαν αγέννητα χταπόδια και τις μητέρες τους σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες: μια θερμοκρασία ελέγχου 19 βαθμών Κελσίου, 22 βαθμών που είναι οι τρέχουσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και 25 βαθμών που είναι οι προβλεπόμενες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του 2100.

    Τα χταπόδια που εκτέθηκαν στους 25 βαθμούς Κελσίου διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες υπεύθυνες για την όραση από ό,τι εκείνα στις άλλες θερμοκρασίες.

    «Μία από αυτές είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στους φακούς των οφθαλμών των ζώων για τη διατήρηση της διαφάνειας και της οπτικής διαύγειάς τους, και μια άλλη είναι υπεύθυνη για τους φωτοϋποδοχείς των οφθαλμών», δήλωσε η Δρ. Qiaz Hua από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Πρόωροι θάνατοι εγκύων χταποδιών

    Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά αγέννητων χταποδιών και αυξημένο ποσοστό πρόωρων θανάτων εγκύων μητέρων.

    Τα αυγά δεν εκκολάφθηκαν για δύο από τις τρεις ομάδες χταποδιών που εκτέθηκαν στους 25 βαθμούς. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στους θανάτους των μητέρων ενώ τα αυγά βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

    Λιγότερα από τα μισά αυγά εκκολάφθηκαν για την τρίτη ομάδα που εκτέθηκε σε αυτή τη θερμοκρασία. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η μητέρα εμφάνισε «ορατά σημάδια στρες» που δεν παρατηρήθηκαν σε μητέρες που εκτέθηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που επιβίωσαν παρουσίασαν «τεράστιο θερμικό στρες και είναι απίθανο να επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση».

    Η Bronwyn Gillanders, επικεφαλής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σχετικά με την έρευνα: «Είναι μόνο μια αλλαγή τριών περίπου βαθμών και αρχίζετε να βλέπετε την εξασθένιση των οργανισμών».

    Παραδέχτηκε ότι τα χταπόδια της μελέτης εκτέθηκαν σε μια πιο γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας από αυτή που θα συμβεί σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θεωρεί ότι το συμπέρασμα είναι σαφές: η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι κακή για τα χταπόδια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σπάνιο χταπόδι «Ντάμπο» καταγράφηκε για πρώτη φορά και αιφνιδίασε τους επιστήμονες (video)
    Σπάνιο χταπόδι «Ντάμπο» καταγράφηκε για πρώτη φορά και αιφνιδίασε τους επιστήμονες (video)

    Το χταπόδι Dumbo, που ονομάστηκε εύστοχα για τα πτερύγιά του που μοιάζουν με τα αυτιά του φανταστικού ελέφαντα, είναι πραγματικά ένα θαύμα του βυθού.

    Σε μια μαγευτική ζωντανή μετάδοση από τα βάθη της θάλασσας, ξεδιπλώθηκε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, καθώς ένα σπάνιο χταπόδι «Dumbo» έκανε μια αιφνιδιαστική εμφάνιση. Αυτό το μοναδικό πλάσμα, που έχει εκπληκτική ομοιότητα με τον εμβληματικό χαρακτήρα από την ταινία της Disney, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.

    Η εκπληκτική συνάντηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός livestream, που διεξήχθη από το ερευνητικό σκάφος του Ocean Exploration Trust. Η αποστολή τους; Να εξερευνήσουν τα αινιγματικά βάθη του θαλάσσιου εθνικού μνημείου Papahanaumokuakea, που βρίσκεται στην αχανή έκταση του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.

    Το χταπόδι Dumbo, που ονομάστηκε εύστοχα για τα πτερύγιά του που μοιάζουν με τα αυτιά του φανταστικού ελέφαντα, είναι πραγματικά ένα θαύμα του βυθού. Αυτά τα πλάσματα φημίζονται ως τα βαθύτερα ζωντανά χταπόδια που γνωρίζει η ανθρωπότητα, ευδοκιμώντας σε ένα περιβάλλον που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητο. Με μέση διάρκεια ζωής τρία έως πέντε χρόνια, κατοικούν στα πιο ακραία υποβρύχια τοπία.

    Το συγκεκριμένο δείγμα εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 2.665 μέτρων. Είναι εκπληκτικό ότι τα χταπόδια Dumbo είναι ικανά να επιβιώνουν σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη, με ορισμένα να έχουν καταγραφεί σε επίπεδα έως και 7.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

    Η ανακάλυψη αυτή χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση των απέραντων μυστηρίων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και περιμένουν να αποκαλυφθούν από ατρόμητους ερευνητές.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Μπορούν τα χταπόδια να ονειρεύονται; Αυτά τα βίντεο ίσως σας πείσουν
    Μπορούν τα χταπόδια να ονειρεύονται; Αυτά τα βίντεο ίσως σας πείσουν

    Ο ύπνος των χταποδιών περιλαμβάνει περιόδους έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας με τινάγματα των πλοκαμιών και απότομες αλλαγές χρώματος.

    Ο ύπνος των χταποδιών παρουσιάζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με τον ανθρώπινο ύπνο και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει όνειρα, υποδεικνύει μελέτη στην Ιαπωνία, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος.

    Από τις μέδουσες μέχρι τις μύγες, όλα τα ζώα πιστεύεται ότι κοιμούνται ένα μέρος της ημέρας. Μέχρι πρόσφατα όμως μόνο τα σπονδυλωτά ζώα ήταν γνωστό ότι περνούν από δύο διαφορετικά στάδια ύπνου, από τα οποία το ένα, το στάδιο REM, χαρακτηρίζεται από συνεχείς κινήσεις των ματιών και είναι η φάση στην οποία εκδηλώνονται τα περισσότερα όνειρα.

    Όταν τα χταπόδια κοιμούνται, είδαν δείξει προηγούμενες παρατηρήσεις, περίοδοι ήσυχου ύπνου διακόπτονται περιοδικά από κινήσεις των πλοκαμιών και των ματιών και απότομες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

    Αυτές οι δύο φάσεις του ύπνου ήταν το αντικείμενο μελέτης στο Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Με τη βοήθεια συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα του χταποδιού Octopus laqueus.

    Η ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature δείχνει ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου στην «ενεργή» φάση του ύπνου μοιάζει πολύ με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιόδους εγρήγορσης, όπως συμβαίνει και με τον ύπνο REM στον άνθρωπο.

    Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έρευνα που παρουσιάστηκε τον Μάιο ως προδημοσίευση και εξέταζε την περίπτωση ενός χταποδιού που εκδήλωνε «εφιάλτες» με ξαφνικά τινάγματα, αλλαγές χρώματος, ακόμα και εκτόξευση μελανιού.

    Ένα τέτοιο περιστατικό παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο:

    «Γενικό χαρακτηριστικό της νόησης»

    Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη νέα μελέτη θεωρεί ότι το ενεργό στάδιο ύπνου εξελίχθηκε στα χταπόδια ανεξάρτητα από τον ύπνο REM στα θηλαστικά, δηλαδή δεν κληρονομήθηκε από τον τελευταίο κοινό πρόγονό τους.

    «Το γεγονός ότι ο ύπνος δύο σταδίων εξελίχθηκε ανεξάρτητα σε είδη με μακρινή συγγένεια, όπως τα χταπόδια που έχουν μεγάλο εγκέφαλο αλλά με εντελώς διαφορετική δομή από ό,τι στα σπονδυλωτά, υποδεικνύει ότι το ενεργό στάδιο που μοιάζει με την εγρήγορση ενδέχεται να είναι γενικό χαρακτηριστικό της νόησης» είπε ο δρ Λίνοϊ Μέσουλαμ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου.

    Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι τα χταπόδια όντως κοιμούνται στη διάρκεια της ενεργής περιόδου, η οποία διαρκεί περίπου ένα λεπτό και επαναλαμβάνεται ανά περίπου μια ώρα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το φυσικό ερέθισμα που απαιτείται για να αντιδράσει το χταπόδι είναι μεγαλύτερο και στις δύο φάσεις του ύπνου από ό,τι σε ώρα εγρήγορσης.

    Επιπλέον, όταν οι ερευνητές ενοχλούσαν το χταπόδι την ώρα της ενεργής φάσης, το ζώο περνούσε σε αυτή τη φάση πιο εύκολα και πιο συχνά στον επόμενο ύπνο, ένδειξη ότι η ενεργή φάση του ύπνου είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

    Στη συνέχεια, μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας έδειξαν ότι η ήσυχη φάση του ύπνου χαρακτηρίζεται από κύματα που μοιάζουν με τα κύματα στον μη REM ύπνο των θηλαστικών, ενώ τα κύματα της ενεργής φάσης μοιάζουν με τα κύματα του ύπνου REM.

    Ακόμα, κάμερες στο ενυδρείο των χταποδιών έδειξαν ότι το δέρμα τους αλλάζει χρώματα στη διάρκεια της ενεργής φάσης του ύπνου, όπως αλλάζει και όταν τα χταπόδια είναι ξύπνια, ένδειξη ότι τα χταπόδια ονειρεύονται.

    Ένα παράδειγμα τέτοιου «ονείρου» παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο:

    Ωστόσο οι ερευνητές είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πέρα πάσης αμφιβολίας ότι τα χταπόδια έχουν ύπνο REM ή ότι ονειρεύονται.

    Μια από τις εξηγήσεις που προτείνουν είναι ότι στη διάρκεια της ενεργής φάσης του ύπνου τα μαλάκια κάνουν πρόβα το καμουφλάζ τους για να το βελτιώσουν.

    Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα χταπόδια ξαναζούν στον ύπνο προηγούμενες εμπειρίες τους, για παράδειγμα επιθέσεις από θηρευτές, όπως μπορεί να συμβαίνει και με τα ανθρώπινα όρια.

    «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια από αυτές τις εξηγήσεις μπορεί να είναι η σωστή, αν κάποια ευσταθεί» δήλωσε ο Σαμ Ράιτερ του στο Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα. «Ενδιαφερόμαστε όμως να το μελετήσουμε».

    Πηγή: In.gr
  • Εκπληκτικό: Βίντεο κατέγραψε για πρώτη φορά χταπόδι να βλέπει... εφιάλτη!
    Εκπληκτικό: Βίντεο κατέγραψε για πρώτη φορά χταπόδι να βλέπει... εφιάλτη!

    Το ότι τα χταπόδια είναι πανέξυπνα είναι γνωστό. Όμως τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτουν ένα περίπλοκο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συνείδησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα οκτάποδα αυτά όντα διαθέτουν αισθητηριακή αντίληψη και άρα την ικανότητα να αισθάνονται πόνο, ευχαρίστηση, πείνα, δίψα, χαρά, ζεστασιά, άνεση και ενθουσιασμό.

    Μάλιστα, κάμερα κατέγραψε ότι μπορούν να βλέπουν και εφιάλτες, αφήνοντας τους θαλάσσιους βιολόγους και τους λάτρεις της θάλασσας εντυπωσιασμένους.

    Ειδικότερα σε βίντεο καταγράφηκε η εκπληκτική στιγμή που ένα χταπόδι φάνηκε να ξυπνάει από αυτό που έμοιαζε να είναι μια εφιαλτική εμπειρία. Ενώ το χταπόδι κοιμάται ήρεμα παρατηρητές παρατήρησαν μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του. Η τυπικά ήρεμη και συγκροτημένη όψη του μετατράπηκε σε ταραχή και αγωνία. Τα πλοκάμια του πλάσματος χτυπιόντουσαν ακανόνιστα.

    Δείτε το βίντεο

    Οι θαλάσσιοι βιολόγοι, αναλύοντας το υλικό, έμειναν έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του χταποδιού καθώς το βίντεο που δείχνει την εκδήλωση ενός φαινομενικά οδυνηρού ονείρου προσέδωσε μια νέα διάσταση στην κατανόηση της συνείδησης των χταποδιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Google: Τι ήταν το «Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια» που ψάξαμε στην Ελλάδα
    Google: Τι ήταν το «Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια» που ψάξαμε στην Ελλάδα

    Πώς η ερώτηση «Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια» έγινε «τάση» στο Google.

    Η ερώτηση «Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια» κατέκτησε τη δεύτερη θέση σε μια από τις 9 λίστες που δημοσίευσε η Google για το 2022, με σκοπό να παρουσιάσει τις πιο δημοφιλής αναζητήσεις της χρονιάς.

    Σε αντίθεση με άλλες αναζητήσεις που αφορούσαν διάφορα επιδόματα και διασημότητες, το «Γιατί δεν τρώω χταπόδια» σίγουρα μας προκαλεί μια αρχική έκπληξη, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θέμα που τον τελευταίο χρόνο απασχόλησε όχι μόνο την εγχώρια, αλλά και την παγκόσμια επικαιρότητα.

    Το δίλημμα των χταποδιών

    Στην Ελλάδα, το θέμα πήρε φωτιά τον Ιούνιο του 2022, με τη δημοσίευση ενός άρθρου στην «Καθημερινή», από τον δημοσιογράφο και διευθυντή περιεχομένου στον οργανισμό διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλο.

    Στο συγκεκριμένο άρθρο, που είχε τίτλο «Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια», ο κ. Γεωργακόπουλος εξήγησε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αφαιρέσει τα συγκεκριμένα κεφαλόποδα από το διαιτολόγιό του, αν και τα βρίσκει πεντανόστιμα.

    Όπως ο ίδιος εξήγησε, δεν πρόκειται για κάποια απόπειρα στη χορτοφαγία ούτε και για μια προσπάθεια να υιοθετήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ο λόγος για την αποχή του αυτή είναι απλός: «Δε μπορώ να φάω όντα τα οποία σέβομαι και θαυμάζω», γράφει ο δημοσιογράφος, συνεχίζοντας με μια απαρίθμηση των λόγων για τους οποίους τα συγκεκριμένα όντα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.

    «Είναι απίστευτα, αλλόκοτα πλάσματα, με χαρακτηριστικά μοναδικά στη φύση. Το αίμα τους είναι μπλε, έχουν τρεις καρδιές και κάθε πλοκάμι τους έχει ξεχωριστό εγκέφαλο. Έχουν το μεγαλύτερο μυαλό από όλα τα ασπόνδυλα (και τα περισσότερα σπονδυλωτά). Το δέρμα τους έχει την ικανότητα να βλέπει. Μπορούν να αλλάξουν το ίδιο τους το RNA από μόνα τους», αναφέρεται στο άρθρο.

    Όμως, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, ο βασικότερος λόγος που δεν του επιτρέπει η συνείδησή του να συνεχίσει να καταναλώνει χταπόδια, δεν είναι άλλος από την υψηλή τους ευφυΐα.

    «Και το κυριότερο από όλα: είναι πανέξυπνα. Αδικαιολόγητα, ακατανόητα πανέξυπνα. Έχουν διαφορετικές, ξεχωριστές προσωπικότητες. Χρησιμοποιούν εργαλεία. Έχουν μνήμη (δύο ειδών). Αναγνωρίζουν -και ξεχωρίζουν- ανθρώπινα πρόσωπα. Αν τα κλείσεις σε ένα βάζο, βρίσκουν τρόπο να ξεβιδώσουν το καπάκι από μέσα για να δραπετεύσουν. Υπάρχουν μαρτυρίες για χταπόδια που πηδάνε πάνω σε ψαράδικα και μπαίνουνε στ’ αμπάρι για να φάνε καβούρια. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν γίνεται να τα διαβάζω και να τα μαθαίνω όλα αυτά και μετά να συνεχίζω να ζω όπως πριν. Οπότε εδώ και περίπου τρία χρόνια έχω πάρει μια απόφαση: έχω σταματήσει να τα τρώω.», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Όπως, μάλιστα, ο δημοσιογράφος τόνισε, δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μόνος άνθρωπος που έχει μιλήσει δημόσια για την απόφασή του να σταματήσει να τρώει χταπόδια, δίνοντας ως παραδείγματα διασημότητες όπως είναι η γνωστή ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν και ο τεχνο-φιλόσοφος Τζαρόν Λανίερ.

    Το «μανιφέστο» περί χταποδιών προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον τόσο των αναγνωστών όσο και διάφορων επιστημόνων και πολιτικών, με το hashtag #dentroopiahtapodia να γίνεται τάση στο Twitter.

    Κάπως έτσι, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ των… «οκταποδοφάγων» και των «οκταποδοπροστατών». Με τον κ. Γεωργακόπουλο συντάχθηκαν δημόσια μια σειρά από γνωστές προσωπικότητες όπως ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού,Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, καθώς και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκε επίσης μια σειρά χρηστών, μεταξύ τους και ο νευροχειρουργός, Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου.

    «Δικαίωμα του καθενός να μην τρώει ό,τι δεν θέλει, αλλά να ποστάρουμε αντιεπιστημονικές θεωρίες συνωμοσίας πως τα χταπόδια είναι 'πιο έξυπνα' (;) από θηλαστικά όπως δελφίνια ή ελέφαντες, απλά δείχνει το έλλειμμα του σχολικού προγράμματος σχετικά με την διδασκαλία της Βιολογίας», είχε γράψει τότε ο δρ. Παπανικολάου, διαφωνώντας με σχετική ανάρτηση του «οκταποδοπροστάτη», Άδωνι Γεωργιάδη.

    Χταπόδια: Έχουν συνείδηση και υψηλή ευφυΐα;

    Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια ολόκληρο το δυτικό κόσμο, με δεκάδες βιβλία να γράφονται και άλλα τόσα σχετικά ντοκιμαντέρ να προβάλλονται από μεγάλα δίκτυα όπως είναι για παράδειγμα το Netflix.

    Εντούτοις, την πιο ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ντιμπέιτ έδωσε το διακεκριμένο βρετανικό πανεπιστήμιο «LSE», το οποίο δημοσίευσε μια λεπτομερή μετα-ανάλυση 108 σελίδων, όπου μελέτησε δεκάδες έρευνες σε σχέση με τη συνείδηση και το δείκτη νοημοσύνης όχι μόνο των χταποδιών, αλλά και άλλων ζώων της θαλάσσης, όπως είναι τα καρκινοειδή.

    Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης αυτής ήταν ότι τα ζώα που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των χταποδιών «διαθέτουν ένα περίπλοκο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικά της συνείδησης». Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα όντα διαθέτουν αισθητηριακή αντίληψη και άρα την ικανότητα να αισθάνονται πόνο, ευχαρίστηση, πείνα, δίψα, χαρά, ζεστασιά, άνεση και ενθουσιασμό.

    Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για να γίνει το πρώτο βήμα με σκοπό την ένταξη όχι μόνο των κεφαλόποδων κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές κ.τ.λ.), αλλά και των δεκάποδων (καβούρια, αστακοί, καραβίδες κ.τ.λ.) στο Νομοσχέδιο για την Καλή Μεταχείριση των Ζώων της βρετανικής κυβέρνησης.

    «Το υπάρχον νομοσχέδιο ήδη αναγνωρίζει όλα τα σπονδυλωτά ζώα ως όντα με αισθητηριακή αντίληψη. Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα ασπόνδυλα ζώα, τα δεκάποδα καρκινοειδή και τα κεφαλόποδα διαθέτουν ένα περίπλοκο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικά της συνείδησης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Αναφορικά με το εάν το κάθε πλοκάμι του χταποδιού διαθέτει και από έναν ξεχωριστό εγκέφαλο, το Αρχιπέλαγος διευκρίνισε τα εξής, για όσους το έχουν απορία:

    «Σίγουρα δεν έχει εγκέφαλο στα πόδια του (!), όμως μία από τις ιδιαιτερότητες του είναι ότι στο κάθε πλοκάμι βρίσκονται περίπου 40 εκατομμύρια νευρώνες και 200 βεντούζες με τις οποίες αισθάνεται, γεύεται και μυρίζει το περιβάλλον του, ή μετακινεί αντικείμενα».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πρόγονος του χταποδιού με δέκα πλοκάμια που ζούσε πριν 328 εκατομμύρια χρόνια  βαφτίστηκε... Μπάιντεν
    Πρόγονος του χταποδιού με δέκα πλοκάμια που ζούσε πριν 328 εκατομμύρια χρόνια  βαφτίστηκε... Μπάιντεν

    Αμερικανοί επιστήμονες έδωσαν το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, σε ένα κεφαλόποδο με δέκα πλοκάμια, που ζούσε πριν περίπου 328 εκατομμύρια χρόνια στις θάλασσες και αποτελεί πρόγονο του χταποδιού.

    Πρόκειται για το αρχαιότερο «βαμπιρόποδο» που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, παλαιότερο κατά 82 εκατομμύρια χρόνια σε σχέση με τα έως τώρα σχετικά απολιθώματα. Τα βαμπιρόποδα ανήκουν στα κεφαλόποδα, τα οποία περιλαμβάνουν τα χταπόδια και τα καλαμάρια «βαμπίρ».

    Οι παλαιοντολόγοι του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Γουόλεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ονόμασαν το ζώο Syllipsimopodi bideni. «Είναι ο αρχαιότερος πρόγονος των χταποδιών και όλων των πλασμάτων που σχετίζονται με τα χταπόδια, παρ' όλα αυτά μοιάζει πολύ με καλαμάρι», δήλωσε ο δρ Γουόλεν.

    Το καλοδιατηρημένο απολίθωμα, με σχήμα τορπίλης, είχε ανακαλυφθεί στη Μοντάνα των ΗΠΑ και είχε δωρηθεί στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά το 1988, αλλά μόλις τώρα μελετήθηκε. Έχει μήκος 12 εκατοστών και είναι το πρώτο και μοναδικό γνωστό βαμπιρόποδο που διέθετε δέκα πλοκάμια με βεντούζες, αντί για οκτώ που έχουν τα σημερινά χταπόδια και τα καλαμάρια βαμπίρ.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική φωτογραφία:

    https://www.nature.com/articles/s41467-022-28333-5

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Απίστευτο βίντεο με χταπόδι να «περπατάει» στα…. δύο πλοκάμια στον πυθμένα της θάλασσας
    Απίστευτο βίντεο με χταπόδι να «περπατάει» στα…. δύο πλοκάμια στον πυθμένα της θάλασσας

    Ένα απίστευτο βίντεο δείχνει πώς τα χταπόδια «περπατούν» κατά μήκος του βυθού της θάλασσας με τα δύο από τα οχτώ τους πλοκάμια.

    Πλάνα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Discovery Channel, δείχνουν πώς ένα χταπόδι καταφέρνει να κινηθεί γρήγορα κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού, φαινομενικά περπατώντας!

    Όπως έγραψε κάποιος κάτω από το βίντεο, «απλώς δεν σταματούν ποτέ να να μας εκπλήσσουν αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα σε αυτόν εκπληκτικό πλανήτη».

    Πηγή: Newsbeast.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ