Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 16:32

Σπάνιο χταπόδι «Ντάμπο» καταγράφηκε για πρώτη φορά και αιφνιδίασε τους επιστήμονες (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το χταπόδι Dumbo, που ονομάστηκε εύστοχα για τα πτερύγιά του που μοιάζουν με τα αυτιά του φανταστικού ελέφαντα, είναι πραγματικά ένα θαύμα του βυθού.

Σε μια μαγευτική ζωντανή μετάδοση από τα βάθη της θάλασσας, ξεδιπλώθηκε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, καθώς ένα σπάνιο χταπόδι «Dumbo» έκανε μια αιφνιδιαστική εμφάνιση. Αυτό το μοναδικό πλάσμα, που έχει εκπληκτική ομοιότητα με τον εμβληματικό χαρακτήρα από την ταινία της Disney, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.

Η εκπληκτική συνάντηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός livestream, που διεξήχθη από το ερευνητικό σκάφος του Ocean Exploration Trust. Η αποστολή τους; Να εξερευνήσουν τα αινιγματικά βάθη του θαλάσσιου εθνικού μνημείου Papahanaumokuakea, που βρίσκεται στην αχανή έκταση του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.

Το χταπόδι Dumbo, που ονομάστηκε εύστοχα για τα πτερύγιά του που μοιάζουν με τα αυτιά του φανταστικού ελέφαντα, είναι πραγματικά ένα θαύμα του βυθού. Αυτά τα πλάσματα φημίζονται ως τα βαθύτερα ζωντανά χταπόδια που γνωρίζει η ανθρωπότητα, ευδοκιμώντας σε ένα περιβάλλον που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητο. Με μέση διάρκεια ζωής τρία έως πέντε χρόνια, κατοικούν στα πιο ακραία υποβρύχια τοπία.

Το συγκεκριμένο δείγμα εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 2.665 μέτρων. Είναι εκπληκτικό ότι τα χταπόδια Dumbo είναι ικανά να επιβιώνουν σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη, με ορισμένα να έχουν καταγραφεί σε επίπεδα έως και 7.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Η ανακάλυψη αυτή χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση των απέραντων μυστηρίων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και περιμένουν να αποκαλυφθούν από ατρόμητους ερευνητές.

Πηγή: Gazzetta.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 11:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ
    Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ

    Ο τυφώνας Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς τυφώνες κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τον τυφώνα Έλεν ο οποίος ήταν ο φονικότερος τυφώνας του Ατλαντικού Ωκεανού που έπληξε την ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τον τυφώνα Μίλτον ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η κατηγοριοποίηση των τυφώνων

    Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετρηθεί η ένταση ενός τυφώνα: Είτε μετρώντας τη βαρομετρική πίεση της καταιγίδας – όσο χαμηλότερη είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η καταιγίδα – είτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα ανέμων Σαφίρ-Σίμπσον. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μίλτον από την «κατηγορία 1» αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 5» μέσα σε μόλις 12 ώρες.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως αναφέρεται στο IFLScience, είναι μια κλίμακα που εκτείνεται από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι ο ισχυρότερος τύπος τυφώνα – αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Χέρμπερτ Σαφίρ, έναν σύμβουλο μηχανικό που ζούσε στη Φλόριντα, και τον Ρόμπερτ Σίμπσον, τότε διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

    «Ο Σαφίρ άρχισε να εργάζεται πάνω στην κλίμακα το 1969, αφού η εργασία του σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η οποία είχε ασχοληθεί με την πρόληψη ζημιών σε κατοικίες χαμηλού κόστους, δεν κατέληξε σε καμία επιλογή για την ποσοτικοποίηση των ζημιών από τυφώνες», είχε εξηγήσει το 2020 ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Τζόναθαν Μπέλες, προσθέτοντας: «Η πρώτη έκδοση της κλίμακας εμφανίστηκε το 1972».

    Αν και η κλίμακα προσπαθούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβει υπόψη λεπτομέρειες όπως το κύμα καταιγίδας και τις πλημμύρες, από το 2009 βασίζεται αποκλειστικά στη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του ανέμου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό.

    «Οι τιμές του κύματος καταιγίδας και οι σχετικές πλημμύρες εξαρτώνται από έναν συνδυασμό της έντασης, του μεγέθους, της κίνησης και της βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας, καθώς και από το βάθος των παράκτιων υδάτων και τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά», έχει εξηγήσει σε ένα δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σημειώνοντας: «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του κύματος καταιγίδας μπορεί να είναι σημαντικά εκτός των ορίων που προτείνονται στην αρχική κλίμακα».

    Σήμερα, η κλίμακα έχει ως εξής: Ένας τυφώνας κατηγορίας 1 έχει ανέμους που φτάνουν από τα 119 έως τα 153 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 2 κυμαίνεται από τα 154 έως τα 177 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 3 φτάνει από τα 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα, οι τυφώνες κατηγορίας 4 έχουν ταχύτητες ανέμων από τα 209 έως τα 251 χιλιόμετρα την ώρα και η κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη κατηγορία, αφορά σε τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 252 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον κατηγοριοποιεί τους τυφώνες σε πέντε επίπεδα με βάση την ταχύτητα των ανέμων τους
    Πηγή εικόνας: Χ | @IFLScience

    Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει σημειωθεί ποτέ

    Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία, ο τυφώνας Τιπ ήταν ο τρίτος σούπερ τυφώνας του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, ο τυφώνας Τιπ μαινόταν, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για 20 συνεχόμενες ημέρες.

    Αναλυτικά, ο τυφώνας Τιπ, στις 12 Οκτωβρίου 1979 σημείωσε τη χαμηλότερη πίεση-ρεκόρ των 870 hPa. Όπως είναι αναμενόμενο, μία τόσο τεράστια και έντονη καταιγίδα προκάλεσε πάρα πολλές ζημιές, κυρίως στην Ιαπωνία, την οποία έπληξε απίστευτα, αφού είχε ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη ισχύ της.

    «Ο τυφώνας ήταν ο πιο έντονος που έπληξε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», είχε αναφέρει το AccuWeather σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευθεί το 2012, συμπληρώνοντας: «Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Οι ακραίοι άνεμοι του τυφώνα Τιπ ανέτρεψαν μια δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ένα στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο όρος Φούτζι. Εκτεταμένες πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πολυώροφα κτήρια στο Τόκιο τραντάχτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους καθώς χτύπησε ο τυφώνας».

    Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Τιπ προκάλεσε τρελές ταχύτητες ανέμων, φτάνοντας ακόμη και στα 305 χιλιόμετρα την ώρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ρώσος διασώθηκε μετά από 67 ημέρες περιπλάνησης στον Ειρηνικό
    Ρώσος διασώθηκε μετά από 67 ημέρες περιπλάνησης στον Ειρηνικό

    Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την διάσωση ενός άνδρα, ο οποίος περιπλανιόταν επί 67 ημέρες στα παγωμένα νερά του βορειοδυτικού Ειρηνικού.

    Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει έναν αδύνατο, γενειοφόρο άνδρα που φορούσε μπουφάν με κουκούλα και πορτοκαλί γιλέκο έκτακτης ανάγκης σε ένα ιστιοφόρο που έμοιαζε με καταμαράν και ύψωνε μια κόκκινη σημαία από ένα μικρό κοντάρι.

    «Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας επέζησε»

    «Στις 14 Οκτωβρίου, ένα σκάφος ανακαλύφθηκε στα ύδατα της Θάλασσας του Οχότσκ», ανέφεραν οι νομικές αρχές της Άπω Ανατολής της Ρωσίας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφερόμενες στα ύδατα που εκτείνονται σε 1,58 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα (610.000 τετραγωνικά μίλια).

    «Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας επέζησε», πρόσθεσε η περιφερειακή εισαγγελία που είναι επιφορτισμένη με τον χειρισμό θεμάτων μεταφορών. «Λαμβάνει ιατρική βοήθεια».

    Πού βρέθηκε το σκάφος

    Το σκάφος με τον άνδρα και τα πτώματα στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε τελικά από ψαράδες κοντά στο χωριό Ουστ-Χαϊρούζοβο, στα ανοικτά των ακτών της χερσονήσου Καμτσάτκα, πρόσθεσε το πόστο.

    Το ρωσικό κανάλι SHOT Telegram ανέφερε ότι το σκάφος βρέθηκε περίπου 1.000 χιλιόμετρα (621 μίλια) από τον αρχικό του προορισμό.

    «Η επαφή μαζί τους χάθηκε»

    Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο άνδρες, συνοδευόμενοι από τον 15χρονο γιο του ενός, απέπλευσαν στις 9 Αυγούστου από ένα ακρωτήριο στο Κράι Χαμπάροφσκ της περιοχής, με προορισμό την πόλη Όκα στη νήσο Σαχαλίνη. «Μετά από λίγο, η επαφή μαζί τους χάθηκε, η θέση τους παρέμεινε άγνωστη», πρόσθεσαν.

    Το κανάλι Baza Telegram που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε ότι ο επιζών, ηλικίας 46 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, αφού ο 49χρονος αδελφός του και ο έφηβος πέθαναν ενώ παρασύρονταν.

    Οι πολύμηνες έρευνες μετά το ναυάγιο του σκάφους αποδείχθηκαν άκαρπες, προστίθεται.

    Δείτε το βίντεο της διάσωσης

    Πηγή: Cnn.gr

  • Υποθαλάσσιο βουνό ψηλότερο από τον Όλυμπο ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό
    Υποθαλάσσιο βουνό ψηλότερο από τον Όλυμπο ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Ένα υποθαλάσσιο βουνό ψηλότερο από τον Όλυμπο ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χαρτογραφήθηκε από ωκεανογράφους. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.448 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής, έχει ύψος 3.109 μέτρα και αποτελεί μέρος μιας υποβρύχιας οροσειράς που φιλοξενεί σφουγγαρόκηπους, αρχαία κοράλλια και σπάνια θαλάσσια είδη.

    Μια ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ωκεανών Σμιντ εξερεύνησε την περιοχή χρησιμοποιώντας το ερευνητικό σκάφος «Falkor (too)» κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 28 ημερών που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν το βουνό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σόναρ κάτω από το κύτος του πλοίου.

    «Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν και αναπηδούν στην επιφάνεια, και μετράμε το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν. Από αυτό παίρνουμε μια πολύ καλή ιδέα για την τοπογραφία του βυθού», δήλωσε η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου.

    «Είναι σημαντικό, διότι προς το παρόν μόνο το 26% περίπου του βυθού έχει χαρτογραφηθεί με τέτοια ανάλυση. Και ο θαλάσσιος πυθμένας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας».

    Οι ωκεανογράφοι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσια βουνά που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα σε ύψος, σε όλο τον κόσμο. Παρέχουν σημαντικά ενδιαιτήματα για μια ποικιλία ειδών.

    Το πρόσφατα χαρτογραφημένο βουνό είναι μεγαλύτερο από τον Όλυμπο, που έχει ύψος 2.918 μέτρα, μικρότερο από το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, που έχει ύψος 3.776 μέτρα, και σχεδόν τετραπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το 830 μέτρων Burj Khalifa του Ντουμπάι.

    Χταπόδι – φάντασμα και «τέρατα – σπαγγέτι»

    Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ρομπότ, η ομάδα εξερεύνησε μια από τις κορυφογραμμές του βουνού, βρίσκοντας μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα.

    Οι ερευνητές κατέγραψαν ένα χταπόδι Casper (που ονομάστηκε έτσι από την ομοιότητα με το φαντασματάκι των κινουμένων σχεδίων, αλλά δεν έχει ακόμα επίσημη επιστημονική σημασία), σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αυτό το κεφαλόποδο που ζει σε μεγάλα βάθη έχει παρατηρηθεί στον νότιο Ειρηνικό. Εντόπισαν επίσης δύο σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, τα οποία εξαιτίας της εμφάνισής τους αποκαλούνται ανεπίσημα «ιπτάμενα τέρατα – σπαγγέτι».

    Η ομάδα κατέγραψε επίσης τα πρώτα πλάνα από ένα ζωντανό καλαμάρι Promachoteuthis, γνωστό μόνο από μερικά συλλεχθέντα δείγματα.

    Αυτή ήταν η τρίτη αποστολή του ερευνητικού σκάφους φέτος στην κορυφογραμμή Nazca, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Η περιοχή θα μπορούσε να είναι υποψήφια για την πρώτη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή ανοικτής θάλασσας στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα συνθήκη του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το 2023 και βρίσκεται σε στάδιο επικύρωσης από τα κράτη, δήλωσε η Virmani.

    «Σε όλες τις τρεις αποστολές, καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε και να εξερευνήσουμε 25 θαλάσσια όρη, που είναι αρκετά μεγάλος αριθμός», είπε. «Νομίζω ότι έχουμε κάποια καλά δεδομένα για να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή για προστασία».

    Οι δύο προηγούμενες αποστολές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατέγραψαν 150 άγνωστα μέχρι τότε είδη. Επιπλέον 20 πιθανά νέα είδη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης αποστολής.

    Λεπτομέρειες για τα νεοανακαλυφθέντα είδη θα κοινοποιηθούν στην Απογραφή των Ωκεανών (Ocean Census), μια φιλόδοξη διεθνή συνεργασία για την καταγραφή της θαλάσσιας ζωής που κρύβεται στους ωκεανούς του κόσμου. Στόχος της είναι να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν το οικοσύστημα της βαθιάς θάλασσας.

    Με πληροφορίες από: Oceanographers find underwater mountain bigger than Mount Olympus by Katie Hunt, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκπέμπει «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό
    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκπέμπει «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Tο επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια - Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέπεμψε σήμερα «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα.
    «Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS —Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας»)— εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
    Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

    Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

    Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Η περιοχή του κόσμου που καθορίζει τη θερμοκρασία στον πλανήτη – Το νέο κλιματικό φαινόμενο
    Η περιοχή του κόσμου που καθορίζει τη θερμοκρασία στον πλανήτη – Το νέο κλιματικό φαινόμενο

    Το φαινόμενο, που λειτουργεί σαν νέος διακόπτης στο κλίμα της Γης και επηρεάζει την παγκόσμια θερμοκρασία.

    Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστές ως «Ελ Νίνιο», επηρεάζουν όλο τον κόσμο, προκαλώντας ξηρασίες και πλημμύρες σε διάφορες περιοχές. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα άλλο τέτοιο φαινόμενο, του οποίου οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε όλο το νότιο ημισφαίριο και δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως – και όλα ξεκινούν από μια εκπληκτικά μικρή περιοχή στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το IFL Science, το φαινόμενο Ελ Νίνιο περιλαμβάνει ασυνήθιστα θερμά νερά στα ανοικτά του Περού, συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ανύψωση και η βόρεια μετανάστευση ψυχρού νερού εμποδίζεται προσωρινά, επιτρέποντας στον τροπικό Ήλιο να θερμάνει την επιφάνεια του ωκεανού. Οι ψαράδες της περιοχής γνώριζαν το φαινόμενο πολύ πριν από τους μετεωρολόγους, επειδή συνδεόταν με δραστικές μειώσεις στα αποθέματα γαύρου και των μεγαλύτερων ψαριών. Μόνο πιο πρόσφατα, οι κλιματολόγοι ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο συνδέεται και με τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, αλλά και τις ισχυρές βροχές στα δυτικά τμήματα της αμερικανικής ηπείρου καθώς και με την ξηρασία στην ανατολική Αφρική και στην Αυστραλία.

    Ο ρόλος του Ειρηνικού Ωκεανού στη θερμοκρασία της Γης

    Ένα κάπως παρόμοιο φαινόμενο έχει ανακαλυφθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ερευνητές το ονόμασαν: «Southern Hemisphere Circumpolar Wavenumber-4 Pattern», υποδηλώνοντας ότι είναι καλύτεροι στην επιστήμη παρά στο μάρκετινγκ, αν και σύντομα το ονομάζουν «W4».

    «Αυτή η ανακάλυψη είναι σαν να βρίσκουμε έναν νέο διακόπτη στο κλίμα της Γης. Δείχνει ότι μια σχετικά μικρή περιοχή του ωκεανού μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στα παγκόσμια καιρικά και κλιματικά πρότυπα», δήλωσε ο Μπαλάτζι Σεναπάτι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

    Το φαινόμενο W4 εντοπίζεται στα νερά γύρω από τη Νέα Ζηλανδία όταν υπάρχει ασυνήθιστη θερμοκρασία, είτε θερμή είτε ψυχρή, σε ένα τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό «πυροδοτεί» έναν ατμοσφαιρικό κυματισμό που δημιουργεί εναλλασσόμενες περιοχές αντίθετης θερμοκρασίας γύρω από τους ωκεανούς σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη. Όταν ολοκληρωθεί, το μοτίβο του κύματος περιλαμβάνει τέσσερις θερμές και τέσσερις ψυχρές περιοχές, που καλύπτουν τον πλανήτη. Τα θερμά νερά συνδέονται με συστήματα υψηλής πίεσης, που δημιουργούν χαμηλές πιέσεις και νεφοκάλυψη στα ανατολικά, δημιουργώντας μια περιοχή ψυχρού νερού, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί ένα άλλο υψηλό.

    Τα τοπικά μοτίβα ανέμων επηρεάζουν την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ της επιφάνειας του ωκεανού και της ατμόσφαιρας, καθώς και το βάθος του ανώτερου στρώματος του ωκεανού. Πάντως, το φαινόμενο W4 τείνει να σταματά στα τέλη του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο της Γης, γεγονός που το καθιστά συντομότερο από το Ελ Νίνιο.

    Επισημαίνεται ότι το φαινόμενο του Ελ Νίνιο μπορεί να συνδεθεί με τεράστια δεινά σε ευάλωτα μέρη του κόσμου, προκαλώντας ξηρασίες και πλημμύρες που σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες. Οι προμήθειες τροφίμων συχνά διακόπτονται δραστικά, ωστόσο η κατανόηση αυτών των γεγονότων και η ολοένα αυξανόμενη ικανότητά μας να τα προβλέπουμε, έχουν μειώσει σημαντικά τις ζημιές, καθώς οι αγρότες προσαρμόζονται.

    «Το νέο καιρικό σύστημα θα μπορούσε να βελτιώσει τις προγνώσεις»

    Ο Μπαλάτζι Σεναπάτι πιστεύει ότι το ίδιο θα ισχύει και για το φαινόμενο W4, αν και για μικρότερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. «Η κατανόηση αυτού του νέου καιρικού συστήματος θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση του καιρού και την πρόβλεψη του κλίματος, ιδίως στο νότιο ημισφαίριο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση των κλιματικών αλλαγών που ήταν προηγουμένως μυστηριώδεις και θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητά μας να προβλέπουμε ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας, παρά μόνο στον βαθμό που επηρεάζουν τις ηπειρωτικές συνθήκες. Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, για παράδειγμα, σίγουρα το κάνει αυτό, αλλά οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου W4 στις βροχοπτώσεις στην ηπειρωτική χώρα απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

    Η ανακάλυψη προέρχεται από την προσομοίωση 300 ετών προβιομηχανικών κλιματικών συνθηκών και την παρατήρηση ενός μοτίβου στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας που επαναλαμβανόταν συνεχώς. Παρ' όλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research: Oceans, δεν ήταν σίγουροι αν το φαινόμενο W4 καθοδηγείται από τις μεταβολές στα τροπικά ή στα υποτροπικά πλάτη, οπότε «έτρεξαν» τα μοντέλα με ελαφρώς τροποποιημένες θερμοκρασίες.

    Έτσι, λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεταβολές στις τροπικές θερμοκρασίες είχαν μικρή επίδραση σε μεγαλύτερα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αλλά οι υποτροπικές περιοχές (μεταξύ 55°S και 20°S) ήταν ένα πολύ διαφορετικό θέμα. Τα αποτελέσματά τους ταίριαζαν απόλυτα με τις παρατηρούμενες παγκόσμιες συνθήκες κατά τα έτη στα οποία οι θερμοκρασίες στους υποτροπικούς ταίριαζαν με τα «προωθημένα» μοντέλα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πόσο έξυπνα είναι τελικά τα χταπόδια: Λύνουν παζλ, χτίζουν φωλιές με το κέλυφος καρύδας
    Πόσο έξυπνα είναι τελικά τα χταπόδια: Λύνουν παζλ, χτίζουν φωλιές με το κέλυφος καρύδας

    Τα ιδιαίτερα επιτεύγματα των χταποδιών, που πολλές φορές μας έχουν κάνει να αναρωτηθούμε αν είναι εξωγήινοι, φαίνεται να αναδεικνύουν τα υψηλά επίπεδα ευφυΐας που μπορεί να διαθέτουν. Είναι πράγματι η ευφυΐα τους η κινητήριος δύναμή τους ή μήπως το ένστικτό τους; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο ερευνητής του National Geographic, Piero Amodio σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

    «Τα χταπόδια έχουν πολύ περίπλοκη συμπεριφορά και ένα καταπληκτικό ρεπερτόριο δράσης» εξηγεί ο επιστήμονας.

    «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, να κυνηγήσουν μαζί με άλλα ψάρια, να λύνουν προβλήματα. Αυτά τα στοιχεία της συμπεριφοράς τους από κοινού με τα νευροανατομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου τους, που είναι ιδιαίτερα μεγάλος υποδηλώνουν ότι τα χταπόδια είναι αρκετά έξυπνα».

    Ο κ. Amodio διευκρινίζει όμως, πως είναι γνωστό ότι η συμπεριφορά τους είναι πολύπλοκη «αλλά δεν γνωρίζουμε αν η δυνατότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνουν για να αναπτύξουν αυτή την συμπεριφορά είναι εξίσου περίπλοκη».

    Για παράδειγμα, τα ζώα μπορούν να επιδείξουν πολύ περίπλοκη συμπεριφορά, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου τους. Αντίστοιχα μπορούν να αποκτήσουν αυτές τις περίπλοκες αποκρίσεις μέσω πολύ απλών διαδικασιών μάθησης.

    «Ξέρουμε λοιπόν ότι κάνουν πολύπλοκα πράγματα, απλά δεν ξέρουμε αν το μυαλό τους είναι τόσο περίπλοκο όσο η συμπεριφορά τους» εξηγεί.

    Οι πιο εντυπωσιακές δεξιότητες

    Μιλώντας για τα επιτεύγματα, των μαλακίων αυτών, ο ερευνητής σημειώνει χαρακτηριστικά:

    «Μπορούν να λύσουν προβλήματα, όπως παζλ ή μπορούν να αφαιρέσουν πώματα από βάζα με σκοπό να αποκτήσουν το φαγητό που βρίσκεται μέσα σε αυτά. Αυτή την στρατηγική χρησιμοποιούν πολλές φορές και στα ανοιχτά για να ψάξουν για τροφή».

    Μπορεί, λοιπόν, χρησιμοποιώντας τα πλοκάμια τους να αναζητήσουν τροφή μέσα σε τρύπες, όπως σε αυτές που κρύβονται καβούρια. Ξετρυπώνουν ακόμη και τα ζώα που βρίσκονται μέσα σε κοχύλια».

    Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως πέτρες για να θωρακίσουν την είσοδο της φωλιάς τους. Ένα είδος χταποδιού, για παράδειγμα, στην Ινδονησία μπορεί να χρησιμοποιήσει το κέλυφος καρύδας για να δημιουργήσει ένα είδος καταφυγίου, στον βυθό της θάλασσας. Μπορούν επίσης να στοιβάζουν το κέλυφος από κοχύλια και να τα αποθηκεύουν για να τα αξιοποιήσουν μελλοντικά.

    Πώς κυνηγούν σε συνεργασία με ψάρια

    Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να κυνηγούν μαζί με άλλα είδη ψαριών. Τα χταπόδια «cyanea» για παράδειγμα να κυνηγήσουν μαζί με το ψάρι επινεφελίνες (grouper) ή την λεοπάρ κοραλλιογενή σφυρίδα (coral trout). Φαίνεται, δηλαδή, να αναπτύσσεται μια περίπλοκη επικοινωνία ανάμεσα στα δύο είδη.

    Συγκεκριμένα, το χταπόδι μπορεί να καταλάβει το σήμα που του δίνει το ψάρι, το οποίο με τη σειρά του εξηγεί στο χταπόδι πού μπορεί να κρύβεται το θήραμά τους. Το χταπόδι μετά εντοπίζει το θήραμά του, αφού διαπιστώσει ότι βρίσκεται εκεί που του έχει πει το ψάρι.

    «Μιλάμε, λοιπόν, για μια περίπλοκη τεχνογνωσία, η οποία είναι και η βάση της συνεργασίας τους» σημειώνει.

    Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα χταπόδια;

    Τα χταπόδια στην πραγματικότητα είναι πολύ ευέλικτα. Υπάρχουν, λοιπόν, είδη τα οποία ζουν σε πολύ μεγάλες περιοχές και έχουν μάθει να αντέχουν τις διακυμάνσεις στο φυσικό περιβάλλον.

    Η μεγαλύτερη απειλή για τα χταπόδια είναι ανθρωπογενής, όμως, όπως τονίζει. Τα ζώα αυτά απειλούνται κυρίως από την υπεραλίευση.

    Όταν η αλιεία πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα, υπερβαίνει, δηλαδή, την αλιεία μικρής κλίμακας, τότε αυτό μπορεί να απειλήσει τους πληθυσμούς των χταποδιών.

    Φυσικά, σημαντική επίδραση στην μείωση του πληθυσμού τους έχει και η κλιματική αλλαγή. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση της πρωτεΐνης σε πολύ πρώιμα στάδια του χταποδιού, επομένως αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να αναπτυχθούν και να απειλήσει την επιβίωσή τους.

    Σε τι διαφέρει το Χταπόδι Αρλεκίνος

    Τα περισσότερα χταπόδια είναι μοναχικά μαλάκια, δεν ζουν σε αγέλες, συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν. Άλλα χταπόδια, επίσης, έχουν κανιβαλιστικά ένστικτα, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά την αναπαραγωγή τους να τρώει το ένα, το άλλο. Απεναντίας, το χταπόδι Αρλεκίνος (Larger Pacific striped octopus) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κοινωνικό.

    Τα χταπόδια αυτά ζουν σε αποικίες και έχουν σε κοντινή απόσταση τις φωλιές τους. Πολλές φορές μοιράζονται τις φωλιές, αλλά και το φαγητό τους. Αυτή, λοιπόν, η συμπεριφορά είναι μοναδική στο είδος αυτό.

    Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες, όμως, για το χταπόδι αρλεκίνο, καθώς αποτελεί σπάνιο είδος. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να ερευνήσω την συμπεριφορά του στα ανοιχτά, με σκοπό να διαπιστώσω πόσο περίπλοκη είναι η συμπεριφορά του και γιατί συνιστά τόσο μοναδική περίπτωση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ερώτημα: «Τι ώθησε τα χταπόδια αυτά να γίνουν τόσο κοινωνικά, ενώ άλλα δεν είναι» και πως αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην εξελικτική πορεία του είδους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τα χταπόδια με τύφλωση και εξαφάνιση
    Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τα χταπόδια με τύφλωση και εξαφάνιση

    Τα χταπόδια μπορεί να χάσουν την όρασή τους και να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του θερμικού στρες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, αν οι θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίσουν να αυξάνονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό, υποστηρίζει νέα μελέτη.

    Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χταπόδια είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το θερμικό στρες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της όρασης των χταποδιών και σε αυξημένους θανάτους εγκύων χταποδιών και των αγέννητων νεογνών τους.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η απώλεια της όρασης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τα χταπόδια, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή για την επιβίωσή τους. Περίπου το 70% του εγκεφάλου των χταποδιών είναι αφιερωμένο στην όραση, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία και στην ανίχνευση θηρευτών και θηραμάτων.

    Λιγότερες πρωτεΐνες για την όραση

    Οι ερευνητές εξέθεσαν αγέννητα χταπόδια και τις μητέρες τους σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες: μια θερμοκρασία ελέγχου 19 βαθμών Κελσίου, 22 βαθμών που είναι οι τρέχουσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και 25 βαθμών που είναι οι προβλεπόμενες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του 2100.

    Τα χταπόδια που εκτέθηκαν στους 25 βαθμούς Κελσίου διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες υπεύθυνες για την όραση από ό,τι εκείνα στις άλλες θερμοκρασίες.

    «Μία από αυτές είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στους φακούς των οφθαλμών των ζώων για τη διατήρηση της διαφάνειας και της οπτικής διαύγειάς τους, και μια άλλη είναι υπεύθυνη για τους φωτοϋποδοχείς των οφθαλμών», δήλωσε η Δρ. Qiaz Hua από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Πρόωροι θάνατοι εγκύων χταποδιών

    Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά αγέννητων χταποδιών και αυξημένο ποσοστό πρόωρων θανάτων εγκύων μητέρων.

    Τα αυγά δεν εκκολάφθηκαν για δύο από τις τρεις ομάδες χταποδιών που εκτέθηκαν στους 25 βαθμούς. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στους θανάτους των μητέρων ενώ τα αυγά βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

    Λιγότερα από τα μισά αυγά εκκολάφθηκαν για την τρίτη ομάδα που εκτέθηκε σε αυτή τη θερμοκρασία. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η μητέρα εμφάνισε «ορατά σημάδια στρες» που δεν παρατηρήθηκαν σε μητέρες που εκτέθηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που επιβίωσαν παρουσίασαν «τεράστιο θερμικό στρες και είναι απίθανο να επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση».

    Η Bronwyn Gillanders, επικεφαλής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σχετικά με την έρευνα: «Είναι μόνο μια αλλαγή τριών περίπου βαθμών και αρχίζετε να βλέπετε την εξασθένιση των οργανισμών».

    Παραδέχτηκε ότι τα χταπόδια της μελέτης εκτέθηκαν σε μια πιο γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας από αυτή που θα συμβεί σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θεωρεί ότι το συμπέρασμα είναι σαφές: η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι κακή για τα χταπόδια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Χάρβαρντ: Νέα έρευνα αποκάλυψε «εξωγήινα» στοιχεία στα βάθη του Ειρηνικού
    Χάρβαρντ: Νέα έρευνα αποκάλυψε «εξωγήινα» στοιχεία στα βάθη του Ειρηνικού

    Τα εξωγήινα θραύσματα βρέθηκαν σε μετεωρίτη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τι έδειξε η έρευνα

    Νέα μελέτη από τον φυσικό του Χάρβαρντ, Άβι Λεμπ, αποκάλυψε ότι έως και το 10% των θραυσμάτων που ανακτήθηκαν από τον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχουν «εξωγήινα» στοιχεία που δεν εντοπίζονται στο ηλιακό μας σύστημα. Ο ίδιος μίλησε στην Daily Mail αναφέροντας μαζί με την ομάδα του ολοκλήρωσαν την ανάλυσή τους σε 850 σφαιρίδια, βρίσκοντας μια νέα σύνθεση με την ένδειξη BeLaU.

    Η σύνθεσή τους περιελάμβανε: βηρύλλιο, λανθάνιο και ουράνιο, τα οποία βρίσκονται στη Γη, αλλά ήταν διατεταγμένα σε σειρά που δεν ταιριάζουν με τα κράματα του πλανήτη μας.

    «Μελετήσαμε πάνω από δώδεκα σφαιρίδια BeLaU και δείξαμε ότι διαφέρουν από την αφθονία των 55 στοιχείων από τον περιοδικό πίνακα», είπε ο Λεμπ. «Πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτό αποκλείει την ερμηνεία της τέφρας άνθρακα που προτάθηκε από άλλους επιστήμονες».

    eksogiinoi_1_b1c3e.png

    Υποστήριξαν ότι ο μετεωρίτης IM1 που εντοπίστηκε το 2014 ήταν ο πρώτος «διαστρικός επισκέπτης» της Γης, με την τελευταία εργασία του φυσικού του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, να αναλύει τα πάντα σχετικά με τα σφαιρίδια.

    Η έρευνα των τριών εργαστηρίων

    Ο Λεμπ τόνισε ότι τα δείγματα μελετήθηκαν από τρία εργαστήρια: το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Μπέρκλεϊ, την Bruker Corporation και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μοιράστηκε τα αρχικά ευρήματα τον Οκτώβριο αφού ανέλυσε μόλις 57 θραύσματα, δηλώνοντας ότι τα δείγματα περιείχαν τα νέα μοτίβα του BeLaU. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δέχθηκε έντονη κριτική από άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που σχολίασαν ότι δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία».

    Εξήγησε ότι τα θραύσματα σχηματίζονται από ένα «ιδιαίτερο» υλικό και η χημική του σύνθεση δεν μοιάζει με οποιοδήποτε γνωστό υλικό του ηλιακού συστήματος. Όμως υποστήριξε πως τα στοιχεία του σεληνιακού φλοιού, είναι πιο κοντά σε αυτά που εντόπισε κατά την διάρκεια των ερευνών του.

    eksogiinoi_2_9a933.png

    «Το μοτίβο δεν μοιάζει με φυσικά υλικά στη Γη, τη Σελήνη, τον Άρη ή τους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος και παρουσιάζει αυξημένη ποσότητα ορισμένων στοιχείων σε σχέση με την αρχική σύνθεση των υλικών του ηλιακού συστήματος. Έτσι ερμηνεύουμε ότι είναι εκτός του ηλιακού συστήματος. Ο IM1 αποτελεί τον πρώτο αναγνωρισμένο διαστρικό μετεωρίτη», είπε ο Λεμπ.

    Η επιστημονική κοινότητα ενάντια στα αποτελέσματα

    Ο Patricio A. Gallardo, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δημοσίευσε μια αντί-μελέτη τον περασμένο Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε στο Research Notes of the AAS και τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι «εξωγήινο» σε αυτά τα αντικείμενα.

    Αντίστοιχα ο Steve Desch και ο Alan Jackson από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα μοιράστηκαν επίσης την κριτική τους, δηλώνοντας: «Οι σφαίρες που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τον Λεμπ και τους συνεργάτες του φαίνεται να είναι ακριβώς όπως εκείνα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, με προέλευση εντός του Ηλιακού Συστήματος. Οι συνθέσεις των σφαιριδίων είναι τροποποιημένες μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια παραμονής στον πυθμένα του ωκεανού».

    Θέλοντας να απαντήσει σε όσους αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των ερευνών του, ο Λεμπ απάντησε: «Όλοι οι επιστήμονες που επέκριναν την δουλειά μου δεν είχαν πρόσβαση στο υλικό και έκαναν χωρίς ουσιαστικά στοιχεία».

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο