Cheesecake με αρωματική μαρμελάδα λεμόνι

cheesecake lemon intro

Το λεμόνι, με την χαρακτηριστική όξινη γεύση και το μοναδικό, φινετσάτο άρωμά του, δεν λείπει ποτέ από καμιά κουζίνα. Το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση και κανένα μέρος του δεν πάει χαμένο: με το ξύσμα αρωματίζουμε τα γλυκά μας -ενίοτε και τα φαγητά-, το χυμό του τον χρησιμοποιούμε στην μαγειρική ή σε ροφήματα και με τη σάρκα του  μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχη, ευωδιαστή σπιτική μαρμελάδα και παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού!!

Πρόκειται για ένα τρόφιμο με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και C, φλαβονοειδή, φώσφορο, κάλιο, υδατάνθρακες και πτητικά είδη.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Στην πραγματικότητα, τα λεμόνια προσδίδουν μια σειρά από οφέλη στον οργανισμό μας: υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνουν τις φλεγμονές, βοηθούν να διαλυθούν οι πέτρες στη χολή και τα νεφρά, ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και τη θεραπεία της ακμής, έχουν αλκαλική δράση και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του pH στο σώμα, ενεργοποιούν το συκώτι και βοηθούν στη διάσπαση του ουρικού οξέος, καθαρίζουν το γαστρεντερικό, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, περιέχουν 22 διαφορετικές ουσίες με αντικαρκινική δράση, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, κλπ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το λεμόνι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υπερτροφή» και καλό είναι να το καταναλώνουμε σε κάθε ευκαιρία για να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα οφέλη του για τον οργανισμό μας. Ταιριάζει υπέροχα με ψητό κρέας ή ψάρι, με σαλάτες, με κάθε τρόπο μαγειρέματος θαλασσινών και φυσικά, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό υλικό για την ζαχαροπλαστική. 

daniilidis easter24

Ειδικά αυτή την εποχή που υπάρχει πληθώρα λεμονιών και όλοι ψάχνουμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε, μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο επιδόρπιο για να ολοκληρωθεί το Πασχαλινό γεύμα από ένα δροσερό Cheesecake λεμόνι, με μπισκοτένια βάση, βελούδινη κρέμα τυριού και ευωδιαστή μαρμελάδα λεμόνι;;  

Υλικά (8 – 10 μερίδες)

Για τη μαρμελάδα

5 λεμόνια βιολογικά (ακέρωτα)

3 φλ. νερό περίπου (πρέπει να καλύπτει τα λεμόνια)

Ζάχαρη (όσο πάρει ανάλογα με το μείγμα που θα μετρήσουμε)

1 κομμάτι τούλι ή τουλπάνι

Αποστειρωμένα βάζα

Σημείωση: Δεν θα χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα της μαρμελάδας στο Cheesecake. Την υπόλοιπη μπορείτε να την διατηρήσετε για μελλοντική χρήση.

Για τη βάση

240 γρ. μπισκότα τύπου digestive (αλεσμένα σε σκόνη)

100 γρ. βούτυρο αγελάδας (λιωμένο) 

ilvigal easter24

Για την κρέμα τυριού

680 γρ. τυρί κρέμα

120 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

270 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Για τη διακόσμηση

φρέσκα φύλλα δυόσμου ή μέντας

Εκτέλεση

Θα ξεκινήσουμε με τη μαρμελάδα.

Διαλέγουμε λεμόνια χωρίς χτυπήματα, με έντονο χρώμα και όχι πολύ μαλακά.

Πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό τα λεμόνια μας και τα σκουπίζουμε.

Ξύνουμε ελαφρά την κίτρινη φλούδα και το ξύσμα που προκύπτει το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες, όπως είναι ολόκληρα.

Αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες και τα κουκούτσια και τα κρατάμε στην άκρη.

Κόβουμε κάθε φέτα λεμονιού σε πολύ μικρά κομματάκια.

Μαζεύουμε όλα τα κουκούτσια και τις μεμβράνες που καθαρίσαμε από τα λεμόνια και τα βάζουμε σε διπλωμένο τούλι ή σε διπλωμένο τουλπάνι, το οποίο δένουμε σφιχτά.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια και το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες.

Προσθέτουμε τόσο νερό που να τα καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, από την ώρα που θα πάρουν βράση, έως ότου μαλακώσουν οι λεμονόφλουδες.

Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κουκούτσια, το αφήνουμε να κρυώσει και το πιέζουμε για να πάρουμε όσο περισσότερη πηκτίνη-ζελέ μπορούμε.

Φροντίζουμε η πηκτίνη αυτή να πέφτει μέσα στα λεμόνια.

Μετράμε τώρα με ένα φλιτζάνι τα υλικά της μαρμελάδας. Όσα φλιτζάνια βγουν τα υλικά που βράσαμε, τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα προσθέσουμε.

Βάζουμε τα υλικά με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια.

Βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Η μαρμελάδα έχει δέσει όταν μένει παχύ στρώμα στην ανάποδη της κουτάλας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να συσκευάσουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.

Γεμίζουμε μέχρι πάνω, σφραγίζουμε κι αναποδογυρίζουμε τα βάζα.

Τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά τα διατηρούμε σε ένα ντουλάπι για μήνες, όπως τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

Όταν τα ανοίξουμε, φροντίζουμε να τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Επειδή όμως εμείς θα χρειαστούμε ένα μέρος της μαρμελάδας για το cheesecake λεμόνι, υπολογίζουμε πόση περίπου ποσότητα θα χρειαστούμε και την ξεχωρίζουμε πριν προχωρήσουμε στη συσκευασία σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημείωση: Καλό είναι να ετοιμάσετε την μαρμελάδα από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να έχει κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Προχωράμε με τη βάση του Cheesecake

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο, μέχρι να φτιάξουμε ένα λασπώδες μείγμα.

Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. σε πιατέλα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα της βάσης.

Το πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού, μέχρι να απλωθεί και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη βάση.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Συνεχίζουμε με την κρέμα τυριού

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, σε μέτρια ταχύτητα, για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να αφρατέψουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να δέσει η κρέμα και το μείγμα να γίνει αφράτο.

Δεν το αφήνουμε να σφίξει υπερβολικά, γιατί θα μπει στο ψυγείο και θα σφίξει και εκεί περισσότερο.

Ολοκληρώνουμε με την συναρμολόγηση

Αδειάζουμε την κρέμα τυριού στη βάση μπισκότου στο τσέρκι, αφήνοντας ένα κενό περίπου 1½ εκ. από το χείλος του σκεύους.

Στρώνουμε όμορφα την κρέμα και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για 2½-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά.

Αφού παγώσει καλά το γλυκό μας, προσθέτουμε τη μαρμελάδα λεμόνι από πάνω και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, μέχρι να σφίξει και η μαρμελάδα.

Πριν σερβίρουμε, διακοσμούμε το κάθε κομμάτι με φρέσκα φύλλα δυόσμου ή μέντας.

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία: azerbaijan_stockers

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo