Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 14:52

Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 11:34

Σχετικά Άρθρα

  • 8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά
    8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά

    Οι καλύτεροι τρόποι για να μειώσετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins University

    Η κοιλιακή παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Το υπερβολικό λίπος γύρω από την κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Johns Hopkins University, η απώλεια του λίπους από την κοιλιά μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ακολουθούν οκτώ πρακτικοί τρόποι για να πετύχετε την απώλεια αυτού του ανθυγιεινού λίπους.

    1. Μειώστε τους υδατάνθρακες, όχι τα λιπαρά

    Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το Johns Hopkins, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έχασαν κατά μέσο όρο 28,9 κιλά σε έξι μήνες, σε σύγκριση με 18,7 κιλά για αυτούς που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του λίπους και λιγότερη απώλεια άπαχης μάζας.

    2. Εστιάστε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

    Αντί να θεωρείτε τη διατροφή σας «δίαιτα», σκεφτείτε την ως ένα υγιεινό πλάνο διατροφής που μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως λαχανικά, φασόλια και άπαχο κρέας, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινές θερμίδες.

    3. Μην αμελείτε την άσκηση

    Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καύση του κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με τον Kerry Stewart, διευθυντή Κλινικής και Ερευνητικής Φυσιολογίας στο Johns Hopkins, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ενθαρρύνει το σώμα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους. Συνιστώνται 30-60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης σχεδόν καθημερινά.

    4. Σηκώστε βάρη

    Η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε καθημερινά. Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

    5. Διαβάστε σωστά τις ετικέτες

    Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες. Πολλά τρόφιμα μπορεί να φαίνονται υγιεινά αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ορισμένα γιαούρτια που είναι χαμηλά σε λιπαρά μπορεί να περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα από άλλα.

    6. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

    Οι επεξεργασμένες τροφές είναι συχνά πλούσιες σε ανθυγιεινές ουσίες, όπως τρανς λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά τα συστατικά κάνουν δύσκολη την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό, προτιμήστε φρέσκα και φυσικά τρόφιμα.

    7. Εστιάστε στη σωματική σύσταση

    Η ζυγαριά δεν είναι ο καλύτερος δείκτης προόδου. Εάν χάνετε λίπος και κερδίζετε μυϊκή μάζα, μπορεί να μην παρατηρείτε σημαντική αλλαγή στο βάρος σας. Ωστόσο, η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι πιο αξιόπιστη. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η μέση σας θα πρέπει να είναι μικρότερη από 88.9 εκατοστά για τις γυναίκες και μικρότερη από 101.6 εκατοστά για τους άνδρες.

    8. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον

    Η κοινωνική σας ζωή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και την άσκηση. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται αν οι φίλοι και η οικογένειά τους κάνουν το ίδιο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους
    Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ποια καλή συνήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και να βελτιώσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, όσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
    Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

    Άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στους βραχίονες ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, «Neurology».

    Η μελέτη συμπεριέλαβε 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, έγιναν μετρήσεις της σύστασης του σώματος, όπως μέτρηση μέσης και ισχίου, δύναμης λαβής, οστικής πυκνότητας, καθώς και λίπους και άλιπης μάζας.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Αφού προσαρμόστηκαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με εκείνα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα λίπους.

    Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

    «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

    «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

    Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
    Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

    Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

    Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

    Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

    Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

    Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

    Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Γιατί το αβοκάντο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον
    Γιατί το αβοκάντο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον

    Σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γεωργία έχει η αυξανόμενη ζήτηση για αβοκάντο τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Βόρεια Αμερική.

    Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο το οποίο ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου το ζεστό, εύκρατο κλίμα παρέχει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, ωστόσο αυτή που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε σήμερα είναι η ποικιλία «Hass».

    Μέρος της αύξησης της δημοτικότητας του αβοκάντο τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στην εμπορία του ως «υπερτροφή» καθώς συνιστά μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ακόρεστων λιπαρών.

    Γιατί λοιπόν τα αβοκάντο είναι «επικίνδυνα» για το περιβάλλον;

    Γιατί, οι περισσότερες φυτείες αβοκάντο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λιπάσματα και τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Έχουν μικρότερες αποδόσεις από πολλές άλλες καλλιέργειες και έτσι έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα ανά κιλό.

    Κατά μέσο όρο, τα αβοκάντο έχουν αποτύπωμα άνθρακα περίπου 2,5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό. Αυτό προκύπτει από την παραγωγή και τη μεταφορά αβοκάντο.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αποτύπωμα άνθρακα του αβοκάντο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που παράγεται στις καλλιέργειες της μπανάνας και πέντε φορές υψηλότερο από τα μήλα, σύμφωνα με το Conversation.

    Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μικρά σε σύγκριση με το παγκόσμιο μέσο αποτύπωμα άνθρακα των περισσότερων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

    Την ίδια ώρα, τα δέντρα αβοκάντο είναι φυτά, που απαιτούν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λίτρα νερού ανά κιλό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που χρειάζεται συγκριτικά με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά χαμηλότερη πάντως σε σχέση με ορισμένα δημητριακά όπως το ρύζι.

    Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα αβοκάντο καλλιεργούνται σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία.

    Το Μεξικό, ο κορυφαίος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο, βιώνει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας , επομένως η άρδευση των φυτειών αβοκάντο μπορεί να υπονομεύει την πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στο νερό.

    Τα δέντρα αβοκάντο φυτεύονταν σε μικτά αγροτεμάχια με άλλες καλλιέργειες και η συγκομιδή τους γινόταν για λόγους επιβίωσης. Αυτή η πρακτική άλλαξε καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε.

    Αποψίλωση των δασών, συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα

    Το αβοκάντο καλλιεργείται πλέον κυρίως ως εξαγωγική καλλιέργεια, με την παραγωγή να στρέφεται σε μεγάλες, μονοκαλλιέργειες φυτείες για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Αυτές οι μονοκαλλιέργειες έχουν απωθήσει άλλες γηγενείς καλλιέργειες και είναι πολύ πιο ευάλωτες σε παράσιτα και ασθένειες από τη μικτή φύτευση.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτεροι όγκοι χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων. Αυτά, με τη σειρά τους, επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του εδάφους και την ανθρώπινη υγεία.

    Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι σε ορισμένες περιοχές οι νέες φυτείες αβοκάντο οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Έως και 250.000 στρέμματα δάσους καθαρίζονται κάθε χρόνο στην πολιτεία Michoacán, την κύρια περιοχή παραγωγής αβοκάντο του Μεξικού που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των αβοκάντο που πωλούνται στις ΗΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Διαβήτης: Το πασίγνωστο εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο νόσου
    Διαβήτης: Το πασίγνωστο εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο νόσου

    Είτε το λατρεύετε είτε το απεχθάνεστε, αυτό το βουτυράτο φρούτο αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες

    Eκτός από τις ειδικές αντιδιαβητικές αγωγές, η ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια πληθώρα φρούτων και λαχανικών μπορούν αποτελεσματικά να καταπολεμήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ρυθμίσουν το σάκχαρο. Αντίστοιχα και διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Τι ισχύει, όμως, με την επίδραση μεμονωμένων τροφών;

    Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, διαπίστωσε ότι το αβοκάντο είναι ένα τέτοιο φυσικό τρόφιμο, χωρίς όμως να προσφέρει αντιδιαβητικά οφέλη σε όλους. Οι ερευνητές από το Μεξικό διερεύνησαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του διαβήτη σε ενήλικες. Παρατήρησαν ότι σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αβοκάντο, οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, χωρίς όμως να παρατηρηθεί αυτή η συσχέτιση στους άνδρες.

    Μπορεί τα εξωτικά αυτά φρούτα να έχουν γίνει συνώνυμο της vegan διατροφής, αποτελούν όμως σημαντική προσθήκη ανεξαρτήτως προτίμησης, καθώς τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους έχουν συσχετιστεί με οφέλη για τη μεταβολική υγεία, αλλά και για τη λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη σχέση τους με τον κίνδυνο διαβήτη είναι περιορισμένη και συχνά χαρακτηρίζεται από μικρά μεγέθη δείγματος.

    Γι’ αυτό, οι ερευνητές για τη μελέτη τους ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Μεξικού (ENSANUT) -και συγκεκριμένα στοιχεία τριών ερευνών- που αφορούσαν σε συνολικά 25.640 συμμετέχοντες άνω των 20 ετών. Περίπου το 59% αυτών ήταν γυναίκες, ενώ στην πλειονότητά τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με πάνω από το 60% να παρουσιάζουν κοιλιακή παχυσαρκία.

    Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια, που εκτιμούσαν τη συχνότητα της κατανάλωσης αβοκάντο, χωρίζοντάς τους τελικά σε αυτούς που τα κατανάλωναν και αυτούς που δεν τα κατανάλωναν. Από τους συμμετέχοντες στις τρεις έρευνες, περίπου το 45% ήταν καταναλωτές αβοκάντο, με μέση ημερήσια κατανάλωση 34,7 γραμμάρια για τους άνδρες και 29,8 γραμμάρια για τις γυναίκες.

    Εξετάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως το βάρος, το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την ηλικία, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετιζόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη μεταξύ των γυναικών, όχι όμως μεταξύ των ανδρών. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε σταθερή όταν χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακές μετρήσεις για τη διάγνωση του διαβήτη.

    Συνεπώς, τα θετικά αυτά αποτελέσματα αναδεικνύουν τον πιθανό προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης αβοκάντο έναντι του διαβήτη, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

    Ωστόσο, οι ερευνητές καταληκτικά επισημαίνουν ότι, αν και το μεγάλο μέγεθος του δείγματος ενισχύει τη στατιστική ισχύ, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα που θα αφορά στην εξατομικευμένη διατροφή για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη και στις διατροφικές συστάσεις με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ένα αβοκάντο την ημέρα
    Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ένα αβοκάντο την ημέρα

    Η καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο βελτιώνει την ποιότητα διατροφής

    Καθώς στις μέρες μας η κακή ποιότητα διατροφής είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολικές ασθένειες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις υγείας που συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής στο γενικό πληθυσμό, είναι επομένως, ζωτικής σημασίας για την προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State ανέλυσε τον αντίκτυπο μιας παρέμβασης με βάση τα τρόφιμα, και συγκεκριμένα την καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο.

    Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Current Developments in Nutrition, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά για 26 εβδομάδες βελτίωσε τη συμμόρφωση με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για Αμερικανούς μεταξύ των ενηλίκων με κοιλιακή παχυσαρκία. Ωστόσο, οι αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής δεν επηρέασαν άμεσα τους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου.

    Τι συμβαίνει εάν τρώτε ένα αβοκάντο την ημέρα;

    Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διάρκειας 26 εβδομάδων, οι ερευνητές μελέτησαν 1.008 συμμετέχοντες ηλικίας 25 ετών και άνω με κοιλιακή παχυσαρκία και τυπικά χαμηλή πρόσληψη αβοκάντο.

    Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έτρωγε καθημερινά ένα αβοκάντο (περίπου 168 γραμμάρια) και έλαβε οδηγίες για το πώς να το συμπεριλάβει στην καθημερινή του διατροφή. Η άλλη ομάδα (ελέγχου), κλήθηκε να διατηρήσει τις διατροφικές της συνήθειες, περιορίζοντας την κατανάλωση αβοκάντο σε δύο ή λιγότερα το μήνα.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια «δυνητικά κλινικά σχετική» αύξηση κατά 4,74 βαθμούς στις βαθμολογίες HEI-2015(Δείκτης Υγιεινής Διατροφής).

    Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο των συμμετεχόντων, όπως ο όγκος του σπλαχνικού λίπους, το κλάσμα λίπους στο ήπαρ, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου, το σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ινσουλίνη, η VLDL χοληστερόλη και η αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL χοληστερόλη. παρακολουθήθηκαν επίσης για να κατανοηθούν τα αποτελέσματα της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο.

    Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με βελτιωμένη διατροφή

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια κατά πολύ βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.

    Αυτή η βελτίωση αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών και στην ευνοϊκότερη αναλογία ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, τα οποία και τα δύο σχετίζονταν άμεσα με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

    Παρά τη συνολική αυξημένη τήρηση των διατροφικών οδηγιών με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο, αυτές οι διατροφικές βελτιώσεις δεν οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου κατά την περίοδο των 26 εβδομάδων.

    Επιδράσεις της ποιότητας της διατροφής στην καρδιομεταβολική υγεία

    Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών και θνησιμότητας.

    Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης, ωστόσο, τόνισαν ότι η περίοδος παρέμβασης των 26 εβδομάδων μπορεί να ήταν πολύ μικρή για να αλλάξει σημαντικά αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Γι'αυτό και τα ευρήματά τους δεν ευθυγραμμίζονται με την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ποιότητα της διατροφής και τον κίνδυνο ασθενειών.

    Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

    Λαμβάνοντας υπόψη τη μεθοδολογία και τη διατροφική σύνθεση του αβοκάντο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αβοκάντο διαπιστώθηκε ότι ενισχύει τους βαθμούς ποιότητας της διατροφής, ειδικά όσον αφορά τα συνολικά συστατικά φυτικών και λιπαρών οξέων.

    Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που είναι ευεργετικά για την υγεία.

    Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα εμπλουτισμένη με αβοκάντο εμφάνισαν μειώσεις στην κατανάλωση νατρίου, επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετων σακχάρων σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν τα συνήθη διατροφικά τους πρότυπα.

    Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να έχει αντικαταστήσει εν μέρει τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά στη διατροφή.

    Μπορούμε να τρώτε ένα αβοκάντο κάθε μέρα;

    Η μακροχρόνια κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τα λιπιδικά προφίλ και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βοηθώντας στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.

    Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και διαιτητικές ίνες στα αβοκάντο. Γενικά, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τη συμπερίληψη του αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή... αλλά με μέτρο! Γιατί συμβαίνει αυτό; Η «προώθηση» του αβοκάντο, ως μοναδικής λύσης για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, μπορεί να παραβλέπει τη σημασία της διατροφικής ποικιλομορφίας, που είναι απολύτως αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Γι'αυτό, στοχεύστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να προωθήσετε μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς διατροφική προσέγγιση.

    Για άτομα που αναζητούν διατροφικές εναλλακτικές λύσεις αντί του αβοκάντο, οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα τρόφιμα:

    • αμύγδαλα
    • καρύδια
    • σπόρους chia
    • σπόρους κολοκύθας

    Ενώ τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά τα καθιστά επίσης πυκνά σε θερμίδες.

    Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόσληψη θερμίδων, και έτσι τα άτομα με στόχο διαχείρισης βάρους πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση αβοκάντο.

    Για όσους επίσης πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις που απαιτούν περιορισμένες φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων, όπως η εκκολπωματίτιδα ή η ελκώδης κολίτιδα, η λήψη αβοκάντο πρέπει να συζητηθεί με έναν γιατρό.

    Πηγή: healthstat.gr - dnews.gr

  • Διατροφή για γράμμωση
    σε Plus +
    Διατροφή για γράμμωση

    Η διατροφή για γράμμωση κι η απώλεια λίπους με λίγη αερόβια άσκηση ανάλογα με το βάρος, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε δυνητικά επικίνδυνα προβλήματα υγείας και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

    Έρευνες δείχνουν ότι άτομα κάτω των 65 ετών με σωστή διατροφή, αερόβια άσκηση και με λιγότερο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά, δηλαδή το λίπος που περιβάλλει τα όργανά σας, έχουν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αυτές τις ασθένειες.

    Ενώ δεν υπάρχει ένα μαγικό τρόφιμο που θα σας κάνει να έχετε απώλεια λίπους ή αύξηση μυϊκής μάζας, ορισμένα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας έχουν ειδικά οφέλη για την καύση του λίπους της κοιλιάς και τη μυική ενδυνάμωση, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πράσινο τσάι και τα αυγά, όταν περιλαμβάνονται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα με μειωμένες θερμίδες. Η σωστή διατροφή με αυτές οι τροφές λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

    Η άσκηση έχει επίσης σημασία για την απώλεια λίπους στην κοιλιά και τη μυϊκή μάζα. Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός μείωσης των θερμίδων και αυξημένης άσκησης που έκαιγε περίπου 1.000 θερμίδες την εβδομάδα βοήθηκσε σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους χωρίς να έχετε απώλεια μυϊκής μάζας.

    Παρακάτω ακολουθεί διατροφή για γράμμωση με επταήμερο πρόγραμμα γευμάτων που ενσωματώνει αυτές τις τροφές για μείωση σωματικού λίπους και τη διατήρηση στη μυϊκή μάζα, καθώς και λαχανικά, φρούτα και υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες, με νόστιμους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χάσετε ευκολότερα το λίπος της κοιλιάς και να αισθάνεστε υπέροχα χωρίς να έχετε απώλεια μυϊκής μάζας.

    Πώς να προετοιμάσετε τα γεύματα της εβδομάδας σας για διατροφή για γράμμωση

    1. Προετοιμάστε σαλάτα σπανάκι και αγκινάρα με βινεγκρέτ παρμεζάνας για να την έχετε για μεσημεριανό γεύμα από τη 2η εως τη 5η μέρα. Αποθηκεύστε τη σαλάτα σε αεροστεγές δοχείο και το ντρέσινγκ ξεχωριστά σε ένα μικρό δοχείο.
    2. Ετοιμάστε ομελέτες με φέτα και πιπεριές σε θήκες για να τις έχετε για ένα γρήγορο πρωινό για να τις πάρετε μαζί σας τη 1η, τη 2η, τη 3η και την 7η ημέρα. Αποθηκεύστε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία. Τυλίξτε τις σε μια χαρτοπετσέτα και ζεστάνετε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 20 έως 30 δευτερόλεπτα όταν είστε έτοιμοι να τις φάτε.
    3. Φτιάξτε τα φιστίκια Chile-Lime Peanuts και αποθηκεύστε τα σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα.
    4. Φτιάξτε ένα ρόφημα πρωτεΐνης.

    Δείτε την διατροφή για γράμμωση στο Mens Health

    image by freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο