Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 13:57

8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι καλύτεροι τρόποι για να μειώσετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins University

Η κοιλιακή παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Το υπερβολικό λίπος γύρω από την κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Johns Hopkins University, η απώλεια του λίπους από την κοιλιά μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ακολουθούν οκτώ πρακτικοί τρόποι για να πετύχετε την απώλεια αυτού του ανθυγιεινού λίπους.

1. Μειώστε τους υδατάνθρακες, όχι τα λιπαρά

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το Johns Hopkins, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έχασαν κατά μέσο όρο 28,9 κιλά σε έξι μήνες, σε σύγκριση με 18,7 κιλά για αυτούς που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του λίπους και λιγότερη απώλεια άπαχης μάζας.

2. Εστιάστε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Αντί να θεωρείτε τη διατροφή σας «δίαιτα», σκεφτείτε την ως ένα υγιεινό πλάνο διατροφής που μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως λαχανικά, φασόλια και άπαχο κρέας, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινές θερμίδες.

3. Μην αμελείτε την άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καύση του κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με τον Kerry Stewart, διευθυντή Κλινικής και Ερευνητικής Φυσιολογίας στο Johns Hopkins, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ενθαρρύνει το σώμα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους. Συνιστώνται 30-60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης σχεδόν καθημερινά.

4. Σηκώστε βάρη

Η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε καθημερινά. Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

5. Διαβάστε σωστά τις ετικέτες

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες. Πολλά τρόφιμα μπορεί να φαίνονται υγιεινά αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ορισμένα γιαούρτια που είναι χαμηλά σε λιπαρά μπορεί να περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα από άλλα.

6. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι συχνά πλούσιες σε ανθυγιεινές ουσίες, όπως τρανς λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά τα συστατικά κάνουν δύσκολη την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό, προτιμήστε φρέσκα και φυσικά τρόφιμα.

7. Εστιάστε στη σωματική σύσταση

Η ζυγαριά δεν είναι ο καλύτερος δείκτης προόδου. Εάν χάνετε λίπος και κερδίζετε μυϊκή μάζα, μπορεί να μην παρατηρείτε σημαντική αλλαγή στο βάρος σας. Ωστόσο, η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι πιο αξιόπιστη. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η μέση σας θα πρέπει να είναι μικρότερη από 88.9 εκατοστά για τις γυναίκες και μικρότερη από 101.6 εκατοστά για τους άνδρες.

8. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον

Η κοινωνική σας ζωή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και την άσκηση. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται αν οι φίλοι και η οικογένειά τους κάνουν το ίδιο.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 11:37

Σχετικά Άρθρα

  • Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους
    Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ποια καλή συνήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και να βελτιώσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, όσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
    Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

    Άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στους βραχίονες ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, «Neurology».

    Η μελέτη συμπεριέλαβε 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, έγιναν μετρήσεις της σύστασης του σώματος, όπως μέτρηση μέσης και ισχίου, δύναμης λαβής, οστικής πυκνότητας, καθώς και λίπους και άλιπης μάζας.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Αφού προσαρμόστηκαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με εκείνα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα λίπους.

    Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

    «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

    «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

    Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
    Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

    Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

    Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

    Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

    Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

    Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

    Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Διατροφή για γράμμωση
    σε Plus +
    Διατροφή για γράμμωση

    Η διατροφή για γράμμωση κι η απώλεια λίπους με λίγη αερόβια άσκηση ανάλογα με το βάρος, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε δυνητικά επικίνδυνα προβλήματα υγείας και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

    Έρευνες δείχνουν ότι άτομα κάτω των 65 ετών με σωστή διατροφή, αερόβια άσκηση και με λιγότερο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά, δηλαδή το λίπος που περιβάλλει τα όργανά σας, έχουν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αυτές τις ασθένειες.

    Ενώ δεν υπάρχει ένα μαγικό τρόφιμο που θα σας κάνει να έχετε απώλεια λίπους ή αύξηση μυϊκής μάζας, ορισμένα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας έχουν ειδικά οφέλη για την καύση του λίπους της κοιλιάς και τη μυική ενδυνάμωση, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πράσινο τσάι και τα αυγά, όταν περιλαμβάνονται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα με μειωμένες θερμίδες. Η σωστή διατροφή με αυτές οι τροφές λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

    Η άσκηση έχει επίσης σημασία για την απώλεια λίπους στην κοιλιά και τη μυϊκή μάζα. Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός μείωσης των θερμίδων και αυξημένης άσκησης που έκαιγε περίπου 1.000 θερμίδες την εβδομάδα βοήθηκσε σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους χωρίς να έχετε απώλεια μυϊκής μάζας.

    Παρακάτω ακολουθεί διατροφή για γράμμωση με επταήμερο πρόγραμμα γευμάτων που ενσωματώνει αυτές τις τροφές για μείωση σωματικού λίπους και τη διατήρηση στη μυϊκή μάζα, καθώς και λαχανικά, φρούτα και υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες, με νόστιμους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χάσετε ευκολότερα το λίπος της κοιλιάς και να αισθάνεστε υπέροχα χωρίς να έχετε απώλεια μυϊκής μάζας.

    Πώς να προετοιμάσετε τα γεύματα της εβδομάδας σας για διατροφή για γράμμωση

    1. Προετοιμάστε σαλάτα σπανάκι και αγκινάρα με βινεγκρέτ παρμεζάνας για να την έχετε για μεσημεριανό γεύμα από τη 2η εως τη 5η μέρα. Αποθηκεύστε τη σαλάτα σε αεροστεγές δοχείο και το ντρέσινγκ ξεχωριστά σε ένα μικρό δοχείο.
    2. Ετοιμάστε ομελέτες με φέτα και πιπεριές σε θήκες για να τις έχετε για ένα γρήγορο πρωινό για να τις πάρετε μαζί σας τη 1η, τη 2η, τη 3η και την 7η ημέρα. Αποθηκεύστε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία. Τυλίξτε τις σε μια χαρτοπετσέτα και ζεστάνετε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 20 έως 30 δευτερόλεπτα όταν είστε έτοιμοι να τις φάτε.
    3. Φτιάξτε τα φιστίκια Chile-Lime Peanuts και αποθηκεύστε τα σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα.
    4. Φτιάξτε ένα ρόφημα πρωτεΐνης.

    Δείτε την διατροφή για γράμμωση στο Mens Health

    image by freepik

  • Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας χάνουμε περισσότερο λίπος
    Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας χάνουμε περισσότερο λίπος

    Η στιγμή που θα επιλέξουμε να γυμναστούμε μετράει, εάν θέλουμε να λάβουμε τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις καύσεις και τη ρύθμιση του μεταβολισμού, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Ποια θεωρείται η κατάλληλη ώρα για να γυμναστούμε και να κάψουμε περισσότερο λίπος; Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει πολλάκις τους μελετητές ανά τον κόσμο και νεότερη μελέτη φαίνεται πως συμπλέει με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

    Ερευνητές από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, έπειτα από πειράματα σε ποντίκια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποντίκια που έκαναν άσκηση σε μια πρώιμη ενεργητική φάση, το αντίστοιχο δηλαδή της πρωινής άσκησης για τους ανθρώπους, αύξησαν το ρυθμό του μεταβολισμού τους περισσότερο από τα ποντίκια που έκαναν άσκηση σε ώρες ξεκούρασης.

    Βέβαια, κάθε ώρα της ημέρας έχει και διαφορετικά οφέλη να προσφέρει στον οργανισμό και αυτό οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων.

    Στην παρούσα ερευνητική προσπάθεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τον λιπώδη ιστό ποντικών μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο χρονικά σημεία του ημερήσιου κύκλου: σε μια πρώιμη ενεργή φάση και μια πρώιμη φάση ανάπαυσης (που αντιστοιχούν σε μια προπόνηση αργά το πρωί και αργά το βράδυ αντίστοιχα στους ανθρώπους).

    Μελετήθηκαν, επίσης, οι διάφοροι δείκτες για τον μεταβολισμό του λίπους και αναλύθηκαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα σε μια πρώιμη χρονικά φάση αύξησε την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού, στη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και στα μιτοχόνδρια του λιπώδους ιστού, υποδεικνύοντας τον υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Οι επιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν μόνο σε ποντίκια που ασκούνταν στην πρώιμη ενεργό φάση και ήταν ανεξάρτητες από την πρόσληψη τροφής.

    «Τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι η άσκηση αργά το πρωί θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι η άσκηση αργά το βράδυ όσον αφορά την ενίσχυση του ρυθμού του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, και αν αυτό ισχύει, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για τους υπέρβαρους» συνοψίζει η καθηγήτρια Juleen R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet.

    Αν και τα ποντίκια μοιράζονται πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες με τους ανθρώπους και αποτελούν ένα καθιερωμένο πειραματικό μοντέλο για την ανθρώπινη φυσιολογία και το μεταβολισμό, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως το γεγονός ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.

    «Ο σωστός συγχρονισμός φαίνεται να είναι σημαντικός για την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού και για τη βελτίωση των οφελών της άσκησης για την υγεία, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία των ευρημάτων μας για τον άνθρωπο», καταλήγει η δρ. Zierath.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Τρέχετε αργά; Ο λόγος που όχι μόνο δεν πειράζει, αλλά σας κάνει και πολύ καλό
    Τρέχετε αργά; Ο λόγος που όχι μόνο δεν πειράζει, αλλά σας κάνει και πολύ καλό

    Αν σας αρέσει το τρέξιμο, αλλά δεν το τολμάτε, επειδή νομίζετε ότι είναι μόνο για πρωταθλητές, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε - Μάθετε τα οφέλη του αργού τρεξίματος και ξεκινήστε τις προπονήσεις σας τώρα

    Παρά τα διαπιστωμένα οφέλη του, το τρέξιμο εξακολουθεί να θεωρείται άσκηση για λίγους κι αυτό γιατί συχνά συγχέεται με αθλητικούς δρομείς, που παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις και προσπαθούν διαρκώς να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

    Ευτυχώς, την ιδέα αυτή έρχεται να καταρρίψει μια νέα τάση, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με το πέρασμα του χρόνου: Το «αργό τρέξιμο». Αυτή η μορφή άσκησης υποστηρίζει ότι το τρέξιμο δεν αφορά μόνο στην ταχύτητα ή τον ανταγωνισμό, αλλά αντιθέτως αποτελεί μια δραστηριότητα που δεν αποκλείει και δεν εξαιρεί κανέναν, αλλά είναι «ανοιχτή» για όλους, ανεξάρτητα από το ρυθμό ή το επίπεδο δεξιοτήτων του καθενός.

    Οι υποστηρικτές του αργού τρεξίματος τονίζουν τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά του, όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για το πόσο απολαυστική δραστηριότητα είναι, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχέση των ανθρώπων με την άσκηση. Μελέτες επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς, υποδεικνύοντας ότι το τρέξιμο σε πιο αργό ρυθμό μπορεί, από ορισμένες απόψεις, να είναι πιο ωφέλιμο ακόμη και από την προπόνηση υψηλής έντασης.

    Μάλιστα, κορυφαίοι αθλητές του στίβου αφιερώνουν ένα σημαντικό μέρος της προπόνησής τους (περίπου το 80%) σε έναν πιο χαλαρό ρυθμό. Έτσι, μειώνουν τη σωματική καταπόνηση και τον κίνδυνο τραυματισμού ή ασθένειας, που συνδέονται με τις προπονήσεις υψηλής έντασης. Ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο στην εξάσκηση σε έντονα επίπεδα, οι αθλητές κατορθώνουν να διατηρούν σταθερά προγράμματα προπόνησης, μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων διακοπών λόγω προβλημάτων υγείας.

    Σύμφωνα, όμως, με όσα αναφέρουν στο The Conversation οι ειδικοί του Ruskin University, Dan Gordon, Jonathan Melvill και Matthew Slater, τα οφέλη του αργού τρεξίματος, όμως, εκτείνονται πέρα από την απλή πρόληψη τραυματισμών. Ένα σημαντικό όφελος είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρής θεμελιώδους «βάσης» αντοχής, δηλαδή της υποκείμενης καρδιοαναπνευστικής ικανότητας που υποστηρίζει όλες τις άλλες προπονητικές προσαρμογές. Φανταστείτε την προπόνηση σαν την οικοδόμηση μιας πυραμίδας: Μια καλά εδραιωμένη βάση ενισχύει την απόδοση σε πιο έντονα επίπεδα. Το αργό τρέξιμο αποτελεί το κλειδί για την οικοδόμηση αυτής της βάσης. Επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί τη μέγιστη ποσότητα οξυγονωμένου αίματος με κάθε χτύπο, χωρίς αδικαιολόγητη καταπόνηση. Αυτή η αποτελεσματική παροχή οξυγόνου είναι απαραίτητη για την απόδοση στο τρέξιμο.

    Επιπλέον, το αργό τρέξιμο ενθαρρύνει το σώμα να καίει λίπος για ενέργεια, μια πιο αποτελεσματική μεταβολική διαδικασία από τη χρήση υδατανθράκων. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη συνολική ενεργειακή δαπάνη, μειώνοντας την κόπωση και επιτρέποντας ημέρες αποτελούμενες από προπονήσεις υψηλότερης έντασης.

    Η έρευνα δείχνει ότι το αργό τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς υψηλότερες βελτιώσεις στην ικανότητα οξυγόνου (VO2 max) και την ταχύτητα του τρεξίματος, με σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη στην αερόβια βάση.

    Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το αργό τρέξιμο, επικεντρωθείτε στον ρυθμό σας. Για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη ζώνη του «αργού τρεξίματος», λάβετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να μπορείτε, για παράδειγμα, να συζητάτε ή να τραγουδάτε δυνατά, χωρίς να λαχανιάζετε. Αν η συζήτηση γίνεται δύσκολη, είναι σημάδι ότι πρέπει να επιβραδύνετε. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εφικτή μορφή άσκησης, με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το τρέξιμο που καίει περισσότερο λίπος, ενισχύει το μεταβολισμό και θωρακίζει την καρδιά
    Το τρέξιμο που καίει περισσότερο λίπος, ενισχύει το μεταβολισμό και θωρακίζει την καρδιά

    Το τρέξιμο είναι πάντοτε μια καλή άσκηση. Κι όμως, φαίνεται να «προτιμά» μια συγκεκριμένη εποχή - Δείτε γιατί

    Ο χειμώνας έρχεται με πολλά «αρνητικά»: Η θερμοκρασία πέφτει, η μέρα μικραίνει, ο καιρός χαλάει. Ολόκληρη η φύση μοιάζει να κάνει ένα διάλειμμα για να αναπαυθεί. Δεν είναι τόσο εύκολο να σταθούμε έξω και να απολαύσουμε τον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για όσους αγαπούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς, φυσικούς χώρους: Η κακοκαιρία του χειμώνα τους αναγκάζει συχνά να κλείνονται μέσα και να αντικαθιστούν τους δρόμους και τα πάρκα και με γυμναστήρια και αίθουσες.

    Πρόσφατη έρευνα, όμως, έρχεται να ενθαρρύνει τους δρομείς να μην εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους φυσική «πίστα» άσκησης, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη του τρεξίματος σε συνθήκες κρύου είναι μεγαλύτερα από τις προπονήσεις που γίνονται τους θερμότερους μήνες. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ο κρύος καιρός μπορεί να βοηθήσει τους δρομείς να κάψουν περισσότερο κακό λίπος, να χάσουν περισσότερο βάρος και να αισθάνονται πιο υγιείς συνολικά. «Ο κρύος καιρός δεν χρειάζεται να αναγκάζει τους δρομείς να περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να συνεχίσουν με ασφάλεια να τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο δρ. Joshua Blomgren, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Η άσκηση είναι φάρμακο, ακόμα και το χειμώνα» σημειώνει.

    Το τρέξιμο σε κρύο καιρό προκαλεί λιγότερο θερμικό στρες στο σώμα, γεγονός που καθιστά το τρέξιμο το χειμώνα ευκολότερο απ’ ότι το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο δρ. Blomgren. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος συνδέονται τόσο με αυξημένη προσπάθεια, όσο και με επιπλέον καταπόνηση της καρδιάς, των πνευμόνων και του μεταβολισμού. Και τα οφέλη δεν σταματούν. Το χειμερινό τρέξιμο μπορεί, επίσης, να ενισχύσει το μεταβολισμό, σε μια εποχή που οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το λίπος, ώστε να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το τζόκινγκ στο κρύο, όμως, «ξεγελάει» το σώμα, πετυχαίνοντας να σταματήσει αυτή η επιβράδυνση και βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

    Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, ακόμη, ότι η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λίπους σε «καλό» καφέ λίπος, επισημαίνει ο δρ. Blomgren. Το λευκό λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το καφέ λίπος είναι μεταβολικός ιστός, που βοηθά στην καύση θερμίδων.

    Φυσικά, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και ο δρ. Blomgren συνιστά να προσέξετε τα εξής:

    • Ντυθείτε καλά και με στρώσεις ρούχων
    • Προτιμήστε υφάσματα που απομακρύνουν τον ιδρώτα και όχι βαμβακερά ή μάλλινα
    • Φορέστε προστατευτικό κάλυμμα στο κεφάλι
    • Πιείτε πολύ νερό πριν και μετά το τρέξιμο
    • Φορέστε ένα κάλυμμα για τη μύτη και το στόμα για να διευκολύνετε την αναπνοή
    • Προσέξτε να μην γλιστρήσετε εξαιτίας πάγου, που μπορεί να βρίσκεται σε κρυμμένα σημεία.

    Φυσικά, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καλό θα είναι να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να συνεχίσετε την προπόνησή σας εκεί, καταλήγει ο δρ. Blomgren.

    Πηγή: Υgeiamou.gr

  • Γιατί δεν πρέπει να ρουφάτε την κοιλιά σας για να φαίνεστε πιο λεπτοί
    Γιατί δεν πρέπει να ρουφάτε την κοιλιά σας για να φαίνεστε πιο λεπτοί

    Ακόμα ένας λόγος να αγκαλιάσετε τις κοιλίτσες και τις καμπύλες σας!

    Η επιβεβλημένη ανάγκη να δείχνουμε όλοι τέλειοι και αψεγάδιαστοι, με σώματα «φέτες» ειδικά τώρα που καλοκαίριασε και βγαίνουμε στις παραλίες, οδηγεί, εκτός από υπερβολές, σε «κόλπα» για να φαινόμαστε πιο αδύνατοι!

    Θα φορέσουμε φαρδιά ρούχα ή κιμονό, θα στηθούμε κατάλληλα και κυρίως… θα ρουφήξουμε την κοιλιά μας!

    Πέραν του αχρείαστου του πράγματος σε αυτές τις τακτικές, το ρούφηγμα της κοιλιάς είναι, σύμφωνα με ειδικούς και επικίνδυνο για την υγεία.

    Σύμφωνα με τον Δρ Robert Glatter «το να ρουφάτε την κοιλιά σας μπορεί να επηρεάσει το διάφραγμα και άρα την αναπνοή και να εξασθενήσει το πυελικό έδαφος, οδηγώντας σε ακράτεια και σεξουαλική δυσλειτουργία».

    «Σταδιακά το διάφραγμα κινείται προς τα πάνω και μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής και τελικά σε ζαλάδα και κόπωση» λέει στη New York Post ο καθηγητής.

    Προβλήματα στη στάση του σώματος και στη σπονδυλική στήλη

    Η Erika Weiss, ειδικός της ISSA Yoga, τονίζει ότι αν ρουφάτε συνέχεια την κοιλιά σας, θα αποκτήσετε προβλήματα με τη στάση του σώματος και σοβαρούς πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.

    «Οι κοιλιακοί παίζουν βασικό ρόλο στο να κρατάτε την ισορροπία σας όταν κινείστε. Αυτό σημαίνει ότι όταν ρουφάτε την κοιλιά σας και επικεντρώνεστε σε μια συγκεκριμένη μυική περιοχή, προκαλείται ανισορροπία» εξηγεί. «Μακροπρόθεσμα, μπορεί να αλλάξει μέχρι και την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης επειδή οι κοιλιακοί συρρικνώνονται λόγω αυξημένης έντασης» τονίζει.

    Σύμφωνα με τη Weiss «πολλοί άνθρωποι ρουφάνε την κοιλιά σου χωρίς να το σκέφτονται» και ειδικότερα οι 20άρηδες και οι 30άρηδες.

    Το συνεχές ρούφηγμα της κοιλιάς προκαλεί το «σύνδρομο της κλεψύδρας», που ουσιαστικά είναι το τράβηγμα της περιοχής κάτω από το διάφραγμα που με τη σειρά του προκαλεί πόνο στη μέση και στον αυχένα και πονοκεφάλους.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο