Υγεία

Κατάθλιψη: Τα σπορ που μετριάζουν τα συμπτώματα στα παιδιά

Κατάθλιψη: Τα σπορ που μετριάζουν τα συμπτώματα στα παιδιά

Κολύμπι, χορός και τρέξιμο δε θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητα των εφήβων που παλεύουν με την κατάθλιψη, συνιστά νεότερη μελέτη

Από την ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά και ατομικά, όπως το τρέξιμο ή η κολύμβηση, μπορούν να επωφεληθούν τα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη, με στόχο τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ειδικότερα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics αποκάλυψε ότι η συστηματική αερόβια άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από τα αρνητικά συμπτώματα της ψυχικής νόσου.

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία έχουν επιβεβαιωθεί από πλήθος παλαιότερων ερευνών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του ψυχικού στρες.

Στη νέα αυτή ερευνητική προσπάθεια, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η τακτική άσκηση μπορεί αποτελεσματικά να οδηγήσει στη μείωση των συμπτωμάτων των νέων άνω των 13 ετών που πάσχουν από κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, του Πανεπιστημίου Sun Yat Sen στην Κίνα και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες ιατρικές βάσεις δεδομένων (EMBASE, PsycINFO, PubMed, CINAHI και SPORTDiscus), έτσι ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τον αντίκτυπο της τακτικής άσκησης στους εφήβους.

Στην έρευνά τους επικεντρώθηκαν κυρίως στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στους εφήβους που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και είχαν ξεκινήσει να ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το κολύμπι, ο χορός ή το τρέξιμο.

Συμπέραναν ότι η συμμετοχή σε τακτική αερόβια σωματική δραστηριότητα μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όμως, η ρουτίνα της άσκησης αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα, διότι εάν η άσκηση δεν επαναλαμβανόταν για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, τα συμπτώματα υποτροπίαζαν.

Επιπλέον, σε μετέπειτα δευτερογενή ανάλυση επικεντρωμένη στο ποιοι νέοι θα αποκόμιζαν τα περισσότερα οφέλη για την ψυχική υγεία από την άσκηση, εντόπισαν ότι η κατηγορία αυτή των εφήβων ήταν οι νέοι άνω των 13 ετών με διαγνωσμένη κατάθλιψη.

Εν τέλει, τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν οι έφηβοι που ασκούνταν χωρίς επίβλεψη. Αυτό που μετρούσε περισσότερο όμως σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η συνέπεια της άσκησης.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Rudy and Peter Skitterians από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup