Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 14:59

Ενυδάτωση: Πόσο λάθος είναι να πίνουμε καφέ ή τσάι αντί για νερό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πιστεύετε ότι ενυδατώνεστε επαρκώς ή με το σωστό τρόπο; Διαβάστε τι έδειξε πρόσφατη έρευνα από τη Γηραιά Αλβιώνα

Η σημασία της ενυδάτωσης, για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και να διασφαλίσει πιο υγιή ζωή, φαίνεται να περνά στα ψιλά γράμματα για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση σε 2.000 περίπου Βρετανούς ενήλικες από την εταιρεία OnePoll.

Το σύνολο των συμμετεχόντων ανέφερε ότι καταναλώνει κατά μέσο όρο 740ml νερό, ούτε τη μισή δηλαδή ποσότητα από αυτήν που συνιστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), τα 8 δηλαδή ποτήρια ή περίπου 2 λίτρα. Ωστόσο, τα δύο τρίτα σχεδόν (64%) γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, ενώ το 49% ισχυρίζεται ότι το ξεχνά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάποια ακόμα ενδιαφέροντα ευρήματα έδειξαν ότι:

  • 4 στους 10 δεν γνωρίζουν πόσα περίπου ποτήρια νερό καταναλώνουν την ημέρα
  • 24% θεωρεί αδύνατο να ενσωματώσει στην πολυάσχολη καθημερινότητα τη λήψη περισσότερου νερού
  • για το 60% η ενυδάτωση είναι σημαντική όχι μόνο για τη σωματική τους υγεία αλλά και την ψυχική, δηλώνοντας πως αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς όταν πίνουν αρκετό νερό.

Υποκατάστατα του νερού

Το 24% δήλωσε ότι προτιμά να ενυδατώνεται καταναλώνοντας τσάι και το 20% καφέ. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους θέλει προσοχή αφού, σύμφωνα με ειδικούς, τα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά και, στην πραγματικότητα, να χάνουμε περισσότερα υγρά από όσα καταναλώσαμε. Επιπλέον, παλαιότερη μελέτη κατέληγε ότι η παρατεταμένη ή αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο και αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης, με τους ερευνητές να το αποδίδουν εν μέρει στην αφυδάτωση.

Πάντως, το 26% δήλωσε ότι θα έπινε περισσότερο νερό αν είχε καλύτερη γεύση. Αν αναζητάτε κι εσείς γευστικότερες εκδοχές του νερού, φροντίστε τουλάχιστον να μην είναι ανθρακούχο. Διαβάστε εδώ γιατί.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

Το 44% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίζει στο χρώμα των ούρων του την ελλιπή ενυδάτωση βάσει του συστήματος χρωματικής διαβάθμισης που προτείνει το NHS, σύμφωνα με το οποίο τα ούρα διακρίνονται ως εξής:

  • καλή ενυδάτωση (1)
  • ιδανική ενυδάτωση (2)
  • μικρή έλλειψη νερού (3)
  • άμεση ανάγκη για νερό (4)
  • αρχή αφυδάτωσης (5)
  • ανάγκη για αυξημένη ποσότητα υγρών – μη υγιές χρώμα (6)
  • σοβαρή αφυδάτωση (7)
  • ανάγκη εξέτασης από παθολόγο, πιθανώς σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, ηπατίτιδας ή ηπατικής νόσου (8)

Η ξηροστομία, οι πονοκέφαλοι και τα ξηρά χείλη αναφέρθηκαν ως κάποια ακόμα βασικά σημάδια που σήμαναν την ανάγκη για ένα ποτήρι νερό.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 12:54

Σχετικά Άρθρα

  • «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες
    «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες

    Τοξίνες μεγάλης αντοχής και διάρκειας ζωής, γνωστές ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί σε δείγματα πόσιμου νερού από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), χημικά που δεν διασπώνται στη φύση, σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που προήλθαν από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο νερό της βρύσης.

    Τα PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον, μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ζωντανών οργανισμών και έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά, και μπορούν να εισέλθουν στα λύματα μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένα έχουν απαγορευθεί δια νόμου, ενώ η χρήση άλλων εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με τις τοξικές τους επιδράσεις να μην έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

    Και στο εμφιαλωμένο και στο νερό της βρύσης

    Όπως αναφέρει ο Independent, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση ACS ES&T Water ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα κινεζικά της Σενζέν και της Χάικου, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο οξύ (PFOS) ήταν τα PFAS που βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού 15 χωρών.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικά επίπεδα PFAS σε εμφιαλωμένα νερά από διάφορες χώρες, με το εξαγνισμένο νερό να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις από το φυσικό μεταλλικό νερό – ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

    Σημείωσαν επίσης ότι το κινεζικό νερό βρύσης είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε σύγκριση με το βρετανικό νερό βρύσης, αφού εξέτασαν δείγματα από το Μπέρμιγχαμ και τη Σενζέν, με τις συγκεντρώσεις PFOS σε δείγματα νερού βρύσης από την κινεζική πόλη να υπερβαίνουν το όριο που έχει θέση η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA), που είναι 4 ng/L.

    Μέτρα προφύλαξης

    Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν το βράσιμο και τη διήθηση ενεργού άνθρακα, συνήθως μέσω μιας κανάτας με φίλτρο νερού, μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις PFAS μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε με τη χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος νερού είτε με το βράσιμο του νερού απομακρύνεται σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

    «Παρόλο που τα σημερινά επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν αποτελούν μείζονα ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρέχουμε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό μαζί με πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της έκθεσης των καταναλωτών μέσω του πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση ασφαλέστερου πόσιμου νερού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

    Τα δείγματα

    Οι ερευνητές αγόρασαν 112 πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού – 23 ανθρακούχου και 89 μη ανθρακούχου νερού – από τοπικά καταστήματα και διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 87 μπουκαλιών με νερό από πηγές που βρίσκονται σε 15 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας.

    Πήραν επίσης 41 δείγματα νερού βρύσης από σπίτια στο Μπέρμιγχαμ, το Γουόρτσεστερ, το Κόβεντρι και το Ντέρμπι, και 14 από σπίτια στη Σενζέν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;
    Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;

    Ο καφές είναι απαραίτητος για το πρωινό μας ξύπνημα. Όμως κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

    Καφές: ποιος μπορεί να του πει όχι; Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουμε κάθε πρωί για να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας, ενώ συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε και μέσα στην ημέρα για τη γεύση αλλά και τα πολλά άλλη οφέλη του για την υγεία.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα «καφές και καρδιά» που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πηγές όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που έκανε την εν λόγω μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν ότι διεξήχθη σε ασθενείς με λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

    Τι λένε όμως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία; Μπορεί ο καφές να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή η υπερβολική ποσότητα προκαλεί βλάβη; Ας δούμε τα νεότερα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην καρδιά και τη γενική υγεία.

    Μπορεί η κατανάλωση καφέ να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

    «Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι σύνθετα ποτά που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

    Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ACC (American College of Cardiology) Asia 2024 στην Ινδία αποκάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν χρόνια υψηλές ποσότητες καφεΐνης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα καλά στην υγεία τους.

    Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ως την κατανάλωση οποιουδήποτε καφεϊνούχου ροφήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατανάλωση ισοδυναμούσε με περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ημερησίως- περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 400 mg είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για άτομα που κατανάλωναν 600 mg καφεΐνης την ημέρα.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους μας».

    Καρδιά: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Σύμφωνα με ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Stroke, ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ροφήματα με καφεΐνη, διέφεραν ανάλογα με τον πληθυσμό και τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων.

    Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό κατά 37%. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων ή μιας μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές προέρχονταν από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από 32 χώρες.

    Μεταξύ άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

    Ενώ η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι επιστήμονες τελικά καταλήγουν στο εξής:

    «Όπως για τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε, το μέτρο είναι πάντα πιο ασφαλές από την υπερβολή. Διατηρήστε το για να είναι η καρδιά σας προστατευμένη».

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
    Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

    Ζητείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αποθέματα νερού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050

    Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η κακή διαχείριση των αποθεμάτων έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό «πρωτοφανή πίεση», προειδοποίησε η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού (GCEW), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/10).

    «Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σήμερα σε περιοχές όπου η συνολική αποθήκευση νερού αναμένεται να μειωθεί», ανακοίνωσε η GCEW, μια διετής ερευνητική πρωτοβουλία που συστάθηκε από την Ολλανδία το 2022.

    Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην έλλειψη γλυκού νερού, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Ινδίας, της βορειοανατολικής Κίνας, αλλά και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

    Η γεωργία επηρεάζεται, με την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να μειώνεται έως και κατά 23%, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

    Φαύλος κύκλος

    Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας στην απώλεια του «πράσινου νερού», δηλαδή της υγρασίας που περιέχεται στα εδάφη και τη φυτική ζωή, η εξάτμιση της οποίας παρέχει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων βροχοπτώσεων.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρότερα εδάφη, γεγονός που επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές, προκαλώντας μεγαλύτερη υποβάθμιση και απώλεια βιοποικιλότητας, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα του διαθέσιμου «πράσινου νερού» στο έδαφος.

    Οι διαταραχές του κύκλου του νερού «έχουν σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

    Η κρίση του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, κατά 8% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος έως το 2050 και έως και 15% για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Οι οικονομικές μειώσεις θα είναι συνέπεια «των συνδυασμένων επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων προτύπων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τη μείωση της συνολικής αποθήκευσης νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση».

    Παγκόσμια συνεργασία για το νερό

    Η έκθεση ζητά να θεωρηθεί ο κύκλος του νερού ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό», για την προστασία του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν.

    «Θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους για τη βιωσιμότητα των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συμπρόεδρος της GCEW, σε ενημέρωση πριν από την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Τελικά, θα απαιτηθεί ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το νερό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η έκθεση ζητά την κατάργηση «των επιβλαβών επιδοτήσεων σε τομείς έντασης νερού ή την ανακατεύθυνσή τους προς λύσεις εξοικονόμησης νερού», σημειώνοντας ότι οι φτωχές και ευάλωτες κοινότητες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης συμπρόεδρος της GCEW, δήλωσε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση νερού και ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη φύτευση υδροβόρων καλλιεργειών σε ακατάλληλες περιοχές.

    Το νερό στην Ευρώπη κινδυνεύει

    Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, ενώ επισημαίνει ότι μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.

    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, δεν είναι καλή παρά μόνο στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

    Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για το νερό

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών, που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Νορβηγία, και ζητά τη μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών, ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: In.gr
  • Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου
    Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου

    Πως θα προστατευθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα του πόσιμου νερού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/10/24) στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου.

    Από την πλευρά του Δήμου Πύργου συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Λάκης Αθανασόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

    dimos nero mastor 2

    Ιδιαίτερη έμφαση από την κ. Μαστοράκου δόθηκε στην ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό των δράσεων με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

    Στα μέτρα που προτάθηκαν είναι η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες για την εξέταση του νερού σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κάτι που όπως η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Αλικάκη στο Δήμο Πύργου γίνεται ήδη.

    Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας επεσήμανε δε πως η λειψυδρία μαζί με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που είναι παρελκόμενα της κλιματικής κρίσης, ίσως δώσουν πρόσβαση του δικτυού νερού σε σημεία που δεν πρέπει και για αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ΔΕΥΑ πάνω στο θέμα αυτό, αφού έχουν την ευθύνη του δικτύου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νερό: Απορρυθμίστηκε ο παγκόσμιος κύκλος του για πρώτη φορά στα χρονικά – Τι πραγματικά φταίει;
    Νερό: Απορρυθμίστηκε ο παγκόσμιος κύκλος του για πρώτη φορά στα χρονικά – Τι πραγματικά φταίει;

    Τι έδειξε έρευνα για το νερό - Πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαταράσσουν τον κύκλο του νερού και οδηγούν στο φαινόμενο της λειψυδρίας – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο παγκόσμιος κύκλος του νερού απορρυθμίστηκε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό έδειξε μία νέα έκθεση για το νερό που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού και, όπως διαπιστώθηκε, η διατάραξη του συστήματος αναμένεται να έχει βαρυσήμαντες συνέπειες στις καλλιέργεις, την οικονομία και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξε η έρευνα, οι επί δεκαετίες καταστροφική χρήση του εδάφους και η αλόγιστη χρήση του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τον ανθρωπογενή παράγοντα, δημιουργούν πρωτοφανή πίεση στον κύκλο του νερού.

    Πώς «δουλεύει» ο κύκλος του νερού

    Όταν αναφερόμαστε στον κύκλο του νερού, εννοούμε τη συστημική διαδικασία μέσω της οποίας το νερό κινείται στη Γη: Το νερό εξατμίζεται από επιφάνειες όπως λίμνες και ποτάμια, ανυψώνεται σε μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρα και επιστρέφει ως βροχή ή χιόνι, για να ρευστοποιηθεί και να μετατραπεί ξανά σε υδρατμούς ακολουθώντας την ίδια διαδικασία από την αρχή.

    Νερό: Οι συνέπειες της διαταραχής του συστήματος – Τι έδειξε η έρευνα

    Αυτές οι διαταραχές στον κύκλο του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και το ανθρώπινο αποτύπωμα, έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες σε ζωές, παραγωγή και οικονομία. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη στην παροχή νερού, οι καλλιέργειες ξηραίνονται, ενώ οι πόλεις καταρρέουν καθώς οι υπόγειες πηγές νερού εξαντλούνται λόγω υπερβολικής άντλησης ή της κλιματικής αλλαγής, όπως γράφει το CNN.

    Μάλιστα, αυτή η τελευταία συνέπεια μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα απειλητική για τους ανθρώπους, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους, οδηγώντας σε καθιζήσεις με σοβαρές επιπτώσεις για τις υποδομές και την ασφάλεια των πόλεων.

    «Η βροχόπτωση, πηγή γλυκού νερού, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη»

    Χωρίς άμεσες ενέργειες για προσπάθειες επαναφοράς της φυσιολογικής ροής του κύκλου του νερού στον πλανήτη, οι συνέπειες αναμένεται να είναι καταστροφικές γαι την ανθρωπότητα.

    Η κρίση του νερού απειλεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών κατά μέσο όρο 8% έως το 2050, με πιθανές απώλειες έως και 15% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ο Γιοχάν Ροκστρόμ, συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού και συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι: «Η βροχόπτωση, πηγή γλυκού νερού, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη».

    Η έκθεση διακρίνει μεταξύ του “μπλε νερού” που βρίσκεται σε λίμνες και ποταμούς και του “πράσινου νερού” της υγρασίας, δηλαδλη, που αποθηκεύεται σε εδάφη και φυτά. Το πράσινο νερό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη φυσική ροή του κύκλου του νερού, αναφέρει η έκθεση, καθώς επιστρέφει στην ατμόσφαιρα όταν τα φυτά απελευθερώνουν υδρατμούς, παράγοντας περίπου το μισό από τη συνολική βροχόπτωση πάνω στη Γη.

    Οι διαταραχές στον κύκλο του νερού είναι «βαθιά συνδεδεμένες» με την κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε η έκθεση, καθώς η καταστροφή υγροτόπων και δασών μειώνει την αποθήκευση άνθρακα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, με τη σειρά της, στεγνώνει το έδαφος και την ατμόσφαιρα αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

    Η κρίση του νερού καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για αυτό. Η έκθεση υπολογίζει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 4.000 λίτρα ημερησίως για μια “ανθρώπινη ζωή”, πολύ πάνω από τα 50 έως 100 λίτρα που απαιτούνται για βασικές ανάγκες. Ο Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία, δήλωσε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλοιώνουν το περιβάλλον, εντείνοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες και διαταράσσοντας τον κύκλο του νερού και κατ’ επέκτασιν το σύστημα της βροχής.

    Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αναγνωρίσουν τον κύκλο του νερού ως “κοινό αγαθό” και να συνεργαστούν για να τον αντιμετωπίσουν συλλογικά. Οι χώρες εξαρτώνται η μία από την άλλη, όχι μόνο μέσω λιμνών και ποταμών που διασχίζουν τα σύνορα, αλλά και λόγω του νερού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε μορφή υδρατμών, που μπορεί να «ταξιδεύει» σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια χώρα, διαταράσσουν και τις βροχοπτώσεις σε μία άλλη.

    Προτείνεται επίσης μια “θεμελιώδης αναδιάρθρωση της οικονομίας του νερού”, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότερης τιμολόγησης και της αποθάρρυνσης της σπατάλης και της τάσης να φυτεύονται καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό και εγκαταστάσεις, όπως τα κέντρα δεδομένων, σε περιοχές με έλλειψη νερού.

    Η κρίση του νερού είναι μια τραγωδία, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας του νερού, όπως δήλωσε η Νγκόζι Οκοντζό-Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η σωστή αποτίμηση του νερού είναι κρίσιμη για την αναγνώριση της σπανιότητάς του και των πολλών οφελών που προσφέρει.

    “Η παγκόσμια κρίση νερού είναι μια τραγωδία, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία του νερού”, δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και συμπρόεδρος της επιτροπής που δημοσίευσε την έκθεση. Η σωστή αποτίμηση του νερού είναι ζωτικής σημασίας “για να αναγνωρίσουμε την σπανιότητά του και τα πολλά οφέλη που προσφέρει” κατέληξε.

    Πηγή: In.gr
  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Σε κίνδυνο το νερό στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Σε κίνδυνο το νερό στην Ευρώπη

    Μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία – Ο οργανισμός ζητά καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων

    Προειδοποίηση για την υγεία του νερού στην Ευρώπη απηύθυνε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, που ζήτησε καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για νερό καλύτερης ποιότητας στους πολίτες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.
    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του οργανισμού Λέενα Ιλα-Μονόνεν.
    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων , δεν είναι καλή παρά στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι. Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Απειλή η ατμοσφαιρική ρύπανση και η γεωργία

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.
    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει την χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Νορβηγία και ζητά την μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις την στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες
    Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες

    Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διακοπής της καφεΐνης είναι εκπληκτικά.

    Είτε πρόκειται για σκέτη απόλαυση, είτε για αφύπνιση του εγκεφάλου, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τουλάχιστον μία κούπα καφέ μέσα στην ημέρα μας.

    Αν και η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, την ίδια στιγμή μπορεί να έχει και κάποιες πολύ σημαντικές παρενέργειες.

    Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, αϋπνία, πονοκεφάλους και ζάλη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ώρες για να φύγει η καφεΐνη από την κυκλοφορία του αίματός μας, αλλά τι συμβαίνει όταν την κόψετε εντελώς από τη διατροφή σας; Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    Τα κακά νέα είναι ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να εμφανιστούν πολύ σύντομα.

    Μέσα σε 12 έως 24 ώρες από τη διακοπή του καφέ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε έντονους πονοκεφάλους, έντονη κόπωση, ακόμη και ναυτία ή εμετό.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην κόψετε απότομα τη λήψη καφεΐνης, αλλά σταδιακά αντικαθιστώντας την με ντεκαφεϊνέ ροφήματα

    Το άγχος και η ευερεθιστότητα, η εφίδρωση, το αίσθημα κατάθλιψης και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι επίσης μερικά από τα συμπτώματα.

    Αυτά μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες, σύμφωνα με το WebMD.

    Τα οφέλη

    Όσο απαίσιο κι αν ακούγεται αυτό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη αξίζουν τόσο πολύ.

    Με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο λιγότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο λιγότερο ενεργοποιείτε την αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού, υποστηρίζει η ιστοσελίδα.

    Καθώς το σώμα σας εξαρτάται λιγότερο από την καφεΐνη, θα μπορείτε να απολαμβάνετε και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

    Όχι μόνο θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο κρεβάτι, αλλά και λιγότερο χρόνο στο μπάνιο. Η καφεΐνη δρα ως καθαρτικό, οπότε η διακοπή της σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

    Δέρμα και δόντια

    Το δέρμα σας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, θα σας ευχαριστήσει επίσης, καθώς η διακοπή της καφεΐνης επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά το δέρμα να παραμείνει σφιχτό και ελαστικό.

    Ένα άλλο όφελος είναι τα δυνατά και λευκά δόντια. Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη έχουν συνήθως έντονο χρώμα και είναι όξινα, με αποτέλεσμα να λεκιάζουν τα όχι και τόσο λαμπερά λευκά μας δόντια.

    Το στόμα μας θα παράγει περισσότερο σάλιο χωρίς η καφεΐνη να μας ξηραίνει, το οποίο είναι βασικό συστατικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Οπότε, περιμένετε πιο υγιή δόντια σε όλους τους τομείς.

    Τέλος, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται όταν πίνουμε καφέ. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια πιο σταθερή αρτηριακή πίεση μειώνει τον κίνδυνο.

    Ωστόσο μην τρέξετε να πετάξετε τον καφέ σας στα σκουπίδια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να μην προχωρήσετε σε απότομη αποτοξίνωση. Η σταδιακή αντικατάσταση του ροφήματος της επιλογής σας με ντεκαφεϊνέ επιλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευκολύνετε τα συμπτώματα στέρησης.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch