Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως. Και όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στις ασιατικές χώρες όπου το τσάι παράγεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η σύνθεσή του, που ποικίλει ανάλογα με τη διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του φαίνεται να αποτελείται από πολυφαινόλες, καφεΐνη, μέταλλα και ίχνη βιταμινών, αμινοξέων και υδατανθράκων.
Υπάρχουν τρεις τύποι τσαγιού ανάλογα με το επίπεδο ζύμωσης: πράσινο (μη ζυμωμένο), oolong (ημι-ζυμωμένο) και μαύρο (ζυμωμένο). Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το πράσινο τσάι παράγεται με ξήρανση των φύλλων σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε τα οξειδωτικά ένζυμα να αδρανοποιούνται και η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες να παραμένει άθικτη. Οι πιο σημαντικές πολυφαινόλες στο τσάι είναι οι κατεχίνες.
Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health and Aging, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έπιναν πράσινο τσάι είχαν βελτιωμένη μνήμη εργασίας και καθήκοντα που σχετίζονται με τη διατήρηση και ανάκτηση πληροφοριών. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ποτό περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που βελτιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει το άγχος.
Έχει επίσης την ικανότητα να αυξάνει τα εγκεφαλικά κύματα θήτα, που συνδέονται με τον βαθύ κύκλο ύπνου. Παράλληλα, έρευνα που αποκαλύφθηκε στο Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι η ανάμειξη L-θεανίνης και καφεΐνης, που περιέχονται και οι δύο στο πράσινο τσάι, βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου και την ποιότητα του ύπνου, ενώ είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ξεκουράζεται καλά.
Τα οφέλη
1. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Εκτός από διουρητικό, το πράσινο τσάι έχει κατεχίνες, μια βιοδραστική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που θα μπορούσε να βοηθήσει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και, κατά συνέπεια, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
2. Θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης
Η πρόσληψη πράσινου τσαγιού συνήθως βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης σε ασκήσεις αντίστασης. Μπορεί να οφείλεται στη διέγερση των λιπών από το σώμα για την παραγωγή ενέργειας και στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης.
3. Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις
Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, κυρίως της «κακής» LDL χοληστερόλης, χάρη στην αντιοξειδωτική του δύναμη. Εκτός από αυτό, αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων αίματος.
4. Προωθεί την απώλεια βάρους
Περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό βιοδραστικών ενώσεων, όπως καφεΐνη, κατεχίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και στη μείωση της κοιλιακής περιφέρειας.
5. Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών
Το κύριο συστατικό του είναι η καφεΐνη, η οποία έχει διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, έχει και άλλα συστατικά σε μικρότερες ποσότητες όπως η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη που βοηθούν επίσης στην τόνωση της διούρησης, συμβάλλοντας στη μείωση συμπτωμάτων όπως η υπέρταση, για παράδειγμα.