Υιοθετήστε πέντε απλές συνήθειες που κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά και στην υγεία συνολικά
H στεφανιαία νόσος αποτελεί μέγιστο και πολύπλευρο πρόβλημα υγείας και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Υπάρχουν πέντε πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την καρδιά μας γερή και να βελτιώσουν τη λειτουργία της και τα οποία μας θυμίζουν οι ειδικοί της Cleveland Clinic. Εντάξτε τις συμβουλές που ακολουθούν στην καθημερινότητά σας και η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί.
Τρώτε καλά λιπαρά και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά
Χρειαζόμαστε τα λιπαρά στη διατροφή μας, κυρίως αυτά που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Αυτά που δεν χρειαζόμαστε είναι τα τρανς λιπαρά τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου στη διάρκεια της ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρανς λιπαρά φράζουν τις αρτηρίες σας αυξάνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και μειώνοντας τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL). Που βρίσκονται τα τρανς λιπαρά; Χρησιμοποιούνται συχνά σε έτοιμα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, σνακ και έτοιμα τηγανητά φαγητά για να προσθέσουν γεύση και να βελτιώσουν την υφή τους. Tip Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και αποφύγετε αυτά που αναγράφουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια.
Προσέξτε την στοματική υγεία σας
Η οδοντική υγεία είναι μια καλή ένδειξη της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής, επειδή όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο έχουν συχνά τους ίδιους παράγοντες κινδύνου και για καρδιακή νόσο. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα ένοχα για την πρόκληση περιοδοντίτιδας βακτήρια μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν αύξηση της CRP (C-αντιδρώσας πρωτεΐνης), ενός δείκτη φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι αλλαγές μπορεί με τη σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Tip Φροντίστε να βουρτίζετε τα δόντια σας καθημεινά και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.
Να κοιμάστε επαρκώς
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για μια γερή καρδιά. Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Μελέτη σε 3.000 ενήλικες άνω των 45 ετών διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο από τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα. Εκτιμάται ότι ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί διαταραχές σε υποκείμενες παθήσεις υγείας και σχετίζεται με την αύξηση της πίεσης και της φλεγμονής. Tip Βάλτε στόχο να κοιμάστε 7 – 8 ώρες. Εάν έχετε υπνική άπνοια φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την αντιμετώπισή της καθώς συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και αρρυθμίες.
Αποφύγετε την καθιστική ζωή
Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το παρατεταμένο καθισιό είναι επιβλαβές, ανεξάρτητα από το πόσο ασκούμαστε. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι σε όσους κάθονταν περισσότερο, υπήρχε 147% αύξηση στα καρδιαγγειακά συμβάματα και 90% αύξηση στους θανάτους που προκλήθηκαν από αυτά τα συμβάματα. Tip Η πιο πρόσφατη συμβουλή των ειδικών μας ζητά να σηκωνόμαστε κάθε μισή ώρα και να περπατάμε για πέντε λεπτά για το καλό της καρδιάς μας αλλά και της συνολικής υγείας. Διαβάστε σχετικά εδώ.
Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου
Το παθητικό κάπνισμα φαίνεται ότι αυξάνει έως και κατά 25-30% τον κίνδυνο για εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους έχουν υπέρταση ή υπερχοληστεροναιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χημικές ουσίες που εκπέμπονται από τον καπνό του τσιγάρου προάγουν την ανάπτυξη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Tip Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και κρατήστε και τα παιδιά μακριά από το παθητικό κάπνισμα.
Πηγή: Ygeiamou.gr