Υγεία

Ο χειμωνιάτικος καρπός που καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο και προστατεύει την καρδιά

Ο χειμωνιάτικος καρπός που καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο και προστατεύει την καρδιά Φωτογραφία: Freepik/ galamashukeli
Τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια αφορμή να τον προσθέσουμε στη γαλοπούλα και να απολαύσουμε τα εκλεκτά συστατικά του που θρέφουν κάθε κύτταρο του οργανισμού μας

Ευφραίνει τον ουρανίσκο μας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει και τον οργανισμό μας. Το θρεπτικό κάστανο αποτελεί τον βρώσιμο καρπό δέντρων και θάμνων που ανήκουν στην οικογένεια Castanea και περιλαμβάνει το αμερικανικό κάστανο, το κινεζικό, το ιαπωνικό ή το κορεατικό και το ευρωπαϊκό κάστανο. Όποια όμως και αν είναι η καταγωγή του, ωφελεί  την καρδιαγγειακή μας υγεία, το πεπτικό σύστημα, ενώ ρυθμίζει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στον κατάλογο των ωφέλιμων συστατικών (σε 84 γρ καρπού) περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Κ, Β5 και Β3, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, και άφθονες φυτικές ίνες, παρέχοντας το 15% των ημερήσιων αναγκών.

7 θρεπτικά οφέλη

1. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι καρκίνοι.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα, όπως το γαλικό και το ελλαγικό οξύ, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην καταστολή της ανάπτυξης όγκων. Η αντικαρκινική τους δύναμη οφείλεται και στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τανίνες, αλκαλοειδή και πολυφαινόλες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

2. Προάσπιση της υγείας της καρδιάς

Πέρα από τα ανωτέρω αντιοξειδωτικά (γαλλικό, ελλαγικό οξύ) που εμποδίζουν την εμφάνιση εγκεφαλικού, τα κάστανα διαθέτουν πολύ κάλιο, παρέχοντας το 11% των ημερήσιων αναγκών μας. Το κάλιο είναι αναπόσπαστό κομμάτι από την καρδιαγγειακή υγεία μας καθώς βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 27%, με 24% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών.

3. Φροντίδα του πεπτικού συστήματος και του βάρους

Επειδή βρίθουν φυτικών ινών, διευκολύνουν τις κενώσεις και αυξάνουν τη συχνότητά τους. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας όταν φθάνουν στο παχύ έντερο δρουν ως φυσικά πρεβιοτικά, γεγονός που σημαίνει ότι συνιστούν πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια στο έντερό μας, τα οποία ζυμώνουν τις ίνες, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που μειώνουν με τη σειρά τους τη φλεγμονή. Τέλος, επειδή οι φυτικές ίνες περνούν από το σώμα σας σε μεγάλο βαθμό άπεπτες, δεν προσθέτουν θερμίδες στη διατροφή μας.

4. Διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα

Για το λόγο αυτό ενδείκνυνται σε όσους έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη. Μια αξιοσημείωτη πληροφορία αν σκεφτούμε ότι τα συνεχόμενα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία σε άτομα με διαβήτη και οι επιπλοκές αυτές βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα.

5. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες τους μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του χρόνου που χρειάζεται για να αδειάσει η τροφή από το στομάχι στα έντερα. Έχει υποστηριχτεί από ερευνητές ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξής, όπως το πεπτίδιο YY (PYY) και το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), ενώ καταστέλλει και την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη.

6. Περιορισμό της φλεγμονής

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη C, γαλλικό οξύ, ελλαγικό οξύ και διάφορες πολυφαινόλες, μπορούν να ωθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βασικοί οδηγοί της χρόνιας φλεγμονής. Επίσης μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αντιοξειδωτικά όπως οι τανίνες και τα φλαβονοειδή, μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή των φλεγμονωδών σημάτων, π.χ το NF-κB και το MAPK.

7. Αντικαρκινική δράση

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα καταπολεμούν την ογκογένεση. Μάλιστα εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα από κάστανα ανακόπτουν την πορεία διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων, όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup