Υγεία

Σας «γρατζουνάει» ο λαιμός; Το γλυκό αντιβιοτικό που καταπολεμά τον πονόλαιμο

Σας «γρατζουνάει» ο λαιμός; Το γλυκό αντιβιοτικό που καταπολεμά τον πονόλαιμο

Ξυπνήσατε και νιώθετε μια ενόχληση στο λαιμό σας; Αντιμετωπίστε άμεσα τον πόνο με το γλυκό και πάνω απ' όλα φυσικό μικροβιοκτόνο που βρίσκεται στο ντουλάπι κάθε ελληνικού νοικοκυριού

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδανική θεραπεία για τις πληγές και απαραίτητο για τη ρύθμιση της χοληστερόλης. Το μέλι εκτός από την ιδανική επιλογή πρωινού, λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, αποτελεί και το ιδανικό φυσικό γιατροσόφι για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου.

Την αποτελεσματική του δράση ενάντια σε συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, έχουν αποδείξει πλήθος ερευνών ανά τον κόσμο.

Αντιβακτηριδιακή δράση

Μόλις μερικές κουταλιές μέλι δρουν κατά των βακτηρίων. Ειδικότερα, σύμφωνα και με παλιότερες μελέτες, μπορεί να εξουδετερώσει δεκάδες στελέχη, συμπεριλαμβανομένων του E. coli και της σαλμονέλας. Μάλιστα, ένας συγκεκριμένος τύπος μελιού από τη Νέα Ζηλανδία, που ονομάζεται μέλι manuka, μαζί με το μέλι Tualang από τη Μαλαισία, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον σταφυλόκοκκο και το βακτήριο του πεπτικού συστήματος που ευθύνεται για το πεπτικό έλκος, το H. pylori.

Πού οφείλεται η ευεργετική του δράση; Βασικό ρόλο παίζουν οι ίδιες οι μέλισσες, καθώς οι περισσότερες μέλισσες εναποθέτουν υπεροξείδιο του υδρογόνου στο μέλι καθώς συνθέτουν τη γύρη των λουλουδιών. Επιπλέον, το μέλι είναι φυσικά όξινο και γι’ αυτό του προσδίδονται αυτές οι ιδιότητες.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη διαχρονικότητα στη χρήση του ήδη από την αρχαιότητα και ειδικότερα στην επιτάχυνση της επούλωσης πληγών και στη θεραπεία των στομαχικών ενοχλήσεων. Η σύγχρονη επιστήμη έχει επίσης αποδείξει την αποτελεσματικότητα του μελιού στη θεραπεία των έλκων, των πληγών κατάκλισης, των εγκαυμάτων, των πληγών του δέρματος και των φλεγμονών.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού αλλά και όσο πιο έντονη η πυκνότητά του, τόσο και πιο ισχυρές είναι οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Το είδος των φυτών που συλλέγει η μέλισσα επηρεάζει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Δράση κατά του πονόλαιμου και του βήχα

Μια μελέτη σε 139 παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι λειτούργησε ως ισχυρότερο καταπραϋντικό στην ανακούφιση του νυχτερινού βήχα και στη βελτίωση του ύπνου από ό,τι τόσο το δημοφιλές κατασταλτικό του βήχα δεξτρομεθορφάνη όσο και το αντιισταμινικό διφαινυδραμίνη.

Μια διαφορετική μελέτη σε 105 παιδιά απέδειξε ότι το μέλι φαγόπυρου υπερτερεί επίσης της δεξτρομεθορφάνης στην καταστολή του νυχτερινού βήχα. Άλλες μελέτες στην Ιταλία, που εξέτασαν μέλι αγριολούλουδου, και αντίστοιχα στο Ισραήλ, που διερευνήθηκαν οι ιδιότητες του μελιού ευκαλύπτου, εσπεριδοειδών και χειλανθών, διαπίστωσαν ότι και πάλι το μέλι έδρασε αποτελεσματικότερα έναντι των εικονικών φαρμάκων στη μείωση τόσο του νυχτερινού βήχα όσο και των προβλημάτων ύπνου σε παιδιά με αναπνευστικές λοιμώξεις.

Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς το μέλι δε θα πρέπει ποτέ να χορηγείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους, επειδή το πεπτικό σύστημα των βρεφών δεν μπορεί να διαχειριστεί τυχόν μολυσματικές ουσίες που προκαλούν αλλαντίαση (το μέλι ενδέχεται να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση).

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Iwan Wasyl: https://www.pexels.com/el-gr/photo/5942633/

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα