Υγεία

Long Covid: Προβλήματα για 6 στους 10 ασθενείς ένα χρόνο μετά τα πρώτα συμπτώματα

Long Covid: Προβλήματα για 6 στους 10 ασθενείς ένα χρόνο μετά τα πρώτα συμπτώματα

Οι καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στο σώμα είναι πλέον γνωστό πως συνεχίζονται και μετά την αρχική λοίμωξη. Νεότερη μελέτη αναδεικνύει την επέλασή του στα ζωτικά όργανα των ασθενών και το μεγάλο ποσοστό των πασχόντων που επηρεάζεται

Το αρνητικό αποτύπωμα του κορωνοϊού στα όργανα των ασθενών που παρουσίασαν επίμονα συμπτώματα είναι εκτενές. Σύμφωνα με τη νεότερη διεξοδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Society of Medicine, η βλάβη των οργάνων επηρέασε το 59% των ασθενών ένα χρόνο μετά τα αρχικά συμπτώματα, ακόμη και εκείνους που δεν είχαν προσβληθεί σοβαρά από τον ιό.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 536 ασθενείς με long Covid, που ανέφεραν έντονη δύσπνοια, γνωστική δυσλειτουργία και επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν. Το 32% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το 13% όλων των συμμετεχόντων χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο, όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με COVID-19.

Από το σύνολο των ασθενών, οι 331 (το 62%) παρουσίασαν οργανική βλάβη έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Οι συγκεκριμένοι εξετάστηκαν έξι μήνες αργότερα μέσω μιας μαγνητικής τομογραφίας πολλαπλών οργάνων, που στη συνέχεια αναλύθηκε στην Οξφόρδη.

Τα νεότερα ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι το 29% των ασθενών με μακρά COVID παρουσίασαν δυσλειτουργία σε πολλαπλά όργανα, έχοντας επίμονα συμπτώματα και δυσλειτουργίες έξι και δώδεκα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Μάλιστα, το 59% των ασθενών με μακρά COVID εμφάνισε βλάβη ενός οργάνου 12 μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

«Τα επίμονα συμπτώματα είχαν τη συχνότητα εμφάνισης έξι και δώδεκα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη και σχετίζονταν περισσότερο με τις γυναίκες, τα νεότερα ηλικιακά άτομα και την εξασθένιση ενός οργάνου» διευκρινίζει ο δρ. Amitava Banerjee, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής κλινικής επιστήμης δεδομένων στο Ινστιτούτο Πληροφορικής Υγείας του University College London.

Παρόλα αυτά, η μελέτη διαπίστωσε μείωση των συμπτωμάτων μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών. Ειδικότερα:

  • υπερβολική δύσπνοια από 38% στο 30% των ασθενών
  • γνωστική δυσλειτουργία από 48% στο 38% των ασθενών
  • κακή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία από 57% στο 45% των ασθενών

«Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα συμπτώματα σε άτομα με μακρά COVID επιμένουν έως και ένα έτος. Τα νεότερα στοιχεία που προσθέτει η έρευνά μας είναι ότι τρία στα πέντε άτομα με μακρά COVID έχουν βλάβη σε τουλάχιστον ένα όργανο και ένα στα τέσσερα παρουσιάζει βλάβη σε δύο ή περισσότερα όργανα, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς συμπτώματα» προσθέτει ο δρ. Amitava Banerjee.

Εξηγεί μάλιστα και τη μεγάλη επίδραση αυτών των συμπτωμάτων στην καθημερινή ζωή των ασθενών: «Ο αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής και στον χρόνο απουσίας από την εργασία, ιδίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αποτελεί μείζονα ανησυχία για τα άτομα, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη μελέτη μας δεν είχαν καμία προηγούμενη ασθένεια. Ωστόσο, από τους 172 τέτοιους συμμετέχοντες, οι 19 εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα κατά την παρακολούθηση και παρέμειναν εκτός της εργασίας τους για 180 ημέρες κατά μέσο όρο».

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις