Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 14:58

Στρες: Έρευνα βρήκε ποια ώρα της ημέρας μας αγχώνει περισσότερο – Τι μας στρεσάρει πιο πολύ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το άγχος μέσα στην ημέρα ξεκινά -δυστυχώς- από πολύ νωρίς. Βρετανική δημοσκόπηση εντόπισε τι μας αγχώνει περισσότερο και ποια ώρα της ημέρας το στρες «χτυπάει κόκκινο»

Να ξυπνήσουμε τα παιδιά για το σχολείο, να ετοιμάσουμε πρωινό, να μπούμε στο αμάξι και να κολλήσουμε στην κίνηση…. Έχοντας όλες αυτές τις δραστηριότητες στο πρόγραμμα από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα μάτια μας, δεν αποτελεί μάλλον έκπληξη ότι οι πρωινές ώρες είναι και αυτές που μας αγχώνουν περισσότερο.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα νέας βρετανικής δημοσκόπησης, που βασίστηκε σε απαντήσεις περίπου 2 χιλιάδων ενηλίκων, αποκάλυψε και την ακριβή ώρα που το άγχος πιάνει «ταβάνι»: στις 7:23 πμ, όταν δηλαδή ένα γονιός έχει ήδη ξυπνήσει και σκέφτεται όλες τις υποχρεώσεις που ακολουθούν.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε μάλιστα να καταγράψουν τα πράγματα που τους αγχώνουν περισσότερο και μέσα στα κορυφαία αυτής της λίστα πενήντα πραγμάτων ήταν να πέσουν σε κίνηση, να χύσουν κάτι στο χαλί και το να ξυπνήσουν αργά. Εντούτοις, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι με τρία αγχωτικά γεγονότα κάθε μέρα και οι γυναίκες τα βιώνουν μια ώρα νωρίτερα από τους άντρες.

Πού όμως εντοπίζεται η πηγή του άγχους; Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι κυριότερες αιτίες του καθημερινού άγχους περιλαμβάνουν την κούραση, για το 46% των συμμετεχόντων, τον ακανόνιστο ύπνο (36%) και μια πολυάσχολη ημέρα στη δουλειά (33%). Ως αποτέλεσμα, τα στεσογόνα αυτά συμβάντα ήταν πιθανότερο να τους απογοητεύσουν -κατά 32%-, να τους αγχώσουν -κατά 23%-, και να τους αφήσουν κουρασμένους -κατά 21%.

Επιπλέον, οι ενήλικες δήλωσαν ότι συνήθως έχουν πέντε πράγματα στο μυαλό τους ταυτόχρονα, ενώ το 16% δήλωσε ότι πιθανότατα αντιμετωπίζει περισσότερα αγχωτικά συμβάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με άλλους.

Βέβαια, το παρατεταμένο άγχος δεν είναι βιώσιμο για τον οργανισμό και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν διατηρούμε τον οργανισμό μας συνεχώς σε εγρήγορση, ενεργοποιείται η αντίδραση «μάχης ή φυγής» του οργανισμού.

Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η παραγωγή της αδρεναλίνης, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Απελευθερώνεται επίσης περισσότερη κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την ποσότητα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Αν και αυτός ο μηχανισμός ήταν χρήσιμος για την επιβίωση του ανθρώπου στην άγρια φύση, έτσι ώστε να αντιδράσει σε μια επικείμενη απειλή, στο σύγχρονο κόσμο, εάν το σύστημα αυτό παραμένει ενεργοποιημένο, δημιουργούνται μια σειρά από κινδύνους για την υγεία του οργανισμού.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 12:10

Σχετικά Άρθρα

  • Άγχος και απομόνωση γεννά η ψηφιακή μετάβαση στην εργασία
    Άγχος και απομόνωση γεννά η ψηφιακή μετάβαση στην εργασία

    Άγχος, απομόνωση και ... περισσότερη δουλειά φέρνει στους εργαζόμενους η ψηφιακή μετάβαση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

    Η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Yγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είναι φέτος αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση. Όσο και αν τα ψηφιακά εργαλεία αποσκοπούν στο να κάνουν τη δουλειά μας πρακτικά ευκολότερη και ασφαλέστερη, έρευνες του Οργανισμού δείχνουν ότι παράλληλα αυξάνεται το άγχος, η ανασφάλεια, ακόμα και ο φόρτος εργασίας.

    Επιπλέον, με βάση σφυγμομέτρηση του EU-OSHA, οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία- είτε σε στοιχειώδες είτε σε προχωρημένο επίπεδο – είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν κακή ψυχική υγεία, σε σχέση με όσους δεν τη χρησιμοποιούν.

    Στην πραγματικότητα, μόλις το 12% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία, ενώ για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις τα ποσοστά είναι μονοψήφια. Η συντριπτική πλειονότητα κάνει χρήση ψηφιακών εφαρμογών κάθε είδους, σε υπολογιστές, κινητά, ταμπλέτες, φορητά τερματικά (PDA) – σκάνερς, ακόμα και «φορέσιμες» συσκευές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το αλγοριθμικό εργασιακό μάνατζμεντ, τα «έξυπνα» ψηφιακά συστήματα είναι ήδη κομμάτι της εργασιακής καθημερινότητας για δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, ενω είναι θέμα χρόνου να γίνουν γενικευμένος κανόνας.

    Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, όσο και αν η ψηφιακή μετάβαση άργησε σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πλέον η ψηφιακή τεχνολογία είναι ενσωματωμένη παντού. Από τα ντελίβερι, τα ταξί και τα σουπερμάρκετ, ακόμα και τα μαγαζάκια της γωνίας, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις– που αποτελούν το 94% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

    Τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φαίνονται «ψιλά γράμματα» στο ελληνικό εργασιακό τοπίο, που κάθε δυόμιση μέρες θρηνεί ένα νεκρό σε χώρους δουλειάς και κάθε δύο ένα σοβαρό ατύχημα. Κι όμως, στη χώρα με τους πιο αγχωμένους εργαζόμενους της Ευρώπης, η ψηφιακή τεχνολογία ενώ θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο εργασίας και να ελαφρύνει τον φόρτο, πολλές φορές χρησιμοποιείται για ακριβώς το αντίθετο.

    Μάχες οπισθοφυλακής

    «Φέτος στην υπόλοιπη Ευρώπη οργανώνονται δράσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση. Δυστυχώς στη χώρα μας δίνουμε μια μάχη οπισθοφυλακής για να αντιμετωπίσουμε παραδοσιακούς κινδύνους στα αντίστοιχα ζητήματα, όπου οι δείκτες βαίνουν κάθε χρόνο αρνητικοί εις βάρος του κόσμου της εργασίας» δηλώνει στο in o Aνδρέας Στοϊμενίτης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΕU-OSHA, γραμματέας της ΓΣΕΕ για θέματα ΥΑΕ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

    Ο ίδιος επιμένει ότι η ΥΑΕ στην ψηφιακή μετάβαση είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. «Η εργασία έχει αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα μετά την περίοδο του κορονοϊού, με την τηλεργασία και την υβριδική εργασία. Παρότι η χώρα μας είναι ουραγός στην ψηφιακή μετάβαση, αναπόφευκτα η τεχνολογική εξέλιξη τόσο στις υπηρεσίες όσο και στις βιομηχανικές λειτουργίες είναι υπόθεση των επόμενων ετών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία και να αντιμετωπίσουμε τους αναδυόμενους κινδύνους».

    Οι τηλεργαζόμενοι αναφέρουν αύξηση του φόρτου εργασίας (33,2 %), κοινωνική απομόνωση (56,8 %) και σοβαρή πίεση χρόνου ή υπερφόρτωση εργασίας (46,9 %)

    Ο αντιπρόεδρος του EU-OSHA θεωρεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ψηφιακής μετάβασης για τους Έλληνες εργαζόμενους είναι «η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς εκπαίδευση και το στρες που δημιουργείται από τη συνεργασία με τα ρομπότ και τα »έξυπνα»‘ ψηφιακά συστήματα». Επίσης αναγνωρίζει ως τεράστιο πρόβλημα «το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι πολλές φορές θα παίρνουν τις αποφάσεις αντί για τους ανθρώπους». Υπογραμμίζει ότι «οι λανθασμένες αποφάσεις θα είναι πολύ επώδυνες για το εργασιακό δυναμικό. Το αλγοριθμικό εργασιακό μάνατζμεντ, εφόσον δεν είναι ανθρωποκεντρικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

    Τι λένε οι έρευνες του ΕU-OSHA

    Η φετινή εκστρατεία του EU-OSHA, βασίζεται μεταξύ άλλων στην έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός για την επισκόπηση της ΥΑΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2020-2023.

    Βασικοί τομείς προτεραιότητας της εκστρατείας είναι η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, η αυτοματοποίηση καθηκόντων, η εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία, η διαχείριση εργαζομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και τα ευφυή ψηφιακά συστήματα.

    Από την έρευνα για τις Επιχειρήσεις σχετικά με τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους (ESENER) του 2019 του EU-OSHA προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον χώρο εργασίας συνδέεται με ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, όπως η πίεση χρόνου, η ανεπαρκής επικοινωνία ή συνεργασία, η εργασιακή ανασφάλεια και οι πολύωρες βάρδιες ή τα άστατα ωράρια.

    Απομόνωση και επιτήρηση

    Επιπλέον, στη σφυγμομέτρηση για την ΥΑΕ του EU-OSHA που πραγματοποιήθηκε το 2022 σε συνεργασία με τους εργαζομένους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι ως αποτέλεσμα των ψηφιακών τεχνολογιών εργάζονται μόνοι τους (44 %), έχει αυξηθεί η εποπτεία της εργασίας τους (37 %), έχει μειωθεί η αυτονομία τους στην εργασία (19 %), καθορίζεται η ταχύτητα ή ο ρυθμός της εργασίας (52 %) και έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους (33 %).

    Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα της σφυγμομέτρησης, οι τηλεργαζόμενοι αναφέρουν αύξηση του φόρτου εργασίας (33,2 %), ταχύτητα ή ρυθμό εργασίας που καθορίζεται από τις ψηφιακές τεχνολογίες (61,2 %), κοινωνική απομόνωση (56,8 %) και σοβαρή πίεση χρόνου ή υπερφόρτωση εργασίας (46,9 %) σε μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνολο του απασχολούμενου πληθυσμού.

    Οι κίνδυνοι της ψηφιακής μετάβασης

    Στους πιθανούς κινδύνους από την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογίων στην εργασία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

    • Ψηφιακή παρακολούθηση, απώλεια αυτονομίας, εντατικοποίηση της εργασίας και άσκηση πίεσης για την επίτευξη συγκεκριμένων επιπέδων απόδοσης.

    • Οι εργασίες μεσαίου διοικητικού επιπέδου αντικαθίστανται από αλγόριθμους που κατανέμουν εργασίες στους εργαζομένους και παρακολουθούν την απόδοσή τους.

    • Απώλεια ελέγχου επί της εργασίας, κατακερματισμός των εργασιών σε πολύ απλά καθήκοντα που εκτελούνται με τυποποιημένο τρόπο, περιορισμένα επαγγελματικά καθήκοντα και υποβάθμιση θέσεων εργασίας.

    • Απομόνωση εργαζομένων, αύξηση εικονικών αλληλεπιδράσεων και απώλεια υποστήριξης από συναδέλφους.

    • Εσφαλμένες ή άδικες αποφάσεις για τους εργαζομένους λόγω των αυτοματοποιημένων ή ημιαυτόματων διαδικασιών στις οποίες χρησιμοποιούνται δεδομένα και/ή λογισμικό που περιέχουν λάθη.

    • Κινητικότητα, ευελιξία, διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και δυσδιάκριτα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής.

    Πηγή: In.gr
  • Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει
    Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει

    Τι είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και γιατί μας προκαλεί συναισθήματα θλίψης και φόβου;

    Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα γοητευτικό και πολύ όμορφο φαινόμενο που γεμίζει τις σκέψεις και τις αισθήσεις μας με εικόνες και συναισθήματα. Ωστόσο, όσο ξεθωριάζει το φως της μέρας, ίσως, να έχετε παρατηρήσει -αρκετά συχνά- να σας κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, φόβου ή ανησυχίας. Αυτό είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του χώρου και του χρόνο ή να αισθάνονται ενοχές και ματαίωση.

    Από τι προκαλείται το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»;

    Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από πιο ανήσυχο πνεύμα ή που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αισθάνονται πιο εύκολα άγχος και άβολα συναισθήματα με το ηλιοβασίλεμα. Μια μελέτη του 2022 αναφέρει ότι, για τους ανθρώπους που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανησυχία, το άγχος κορυφώθηκε το πρωί και μειώθηκε αργότερα. Αντίθετα, τα άτομα με μόνιμο στρες, παρουσίασαν διαρκές άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Επιπλέον, έρευνα αποκαλύπτει ότι το προσωπικό σας ρολόι μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με αυτό. Οι «βραδινοί τύποι», πιθανόν, να βιώνουν περισσότερη νευρικότητα από το απόγευμα και μετά.

    Οι συνθήκες σε κάθε περίπτωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, είστε όλη μέρα στο σπίτι, έχετε δουλέψει από εκεί, και δεν έχετε δει κανέναν, ενδεχομένως, να βιώσετε πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα από το απόγευμα και μετά.

    Πολύ πιθανόν να θεωρείτε ότι δεν ρουφήξατε τη μέρα, ότι δεν κάνατε αρκετά και αυτομάτως να αισθάνεστε ματαίωση. Ειδικά αν δεν ήταν μία και από τις πιο παραγωγικές μέρες σας, το άγχος θα πολλαπλασιαστεί, καθώς μπορεί να έχετε εκκρεμότητες που θα επιβαρύνουν την επόμενη μέρα. Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσετε και την τελειομανία και το χρονοδιάγραμμά σας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ψυχολογία σας.

    Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σας, μπορεί να βγείτε μια βόλτα για να πάρετε ανάσα στο ηλιοβασίλεμα και τη στιγμή που ησυχάζετε από τις υποχρεώσεις να σας πλημμυρίσουν τα αγχωτικά συναισθήματα, καθώς δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στη συνέχεια, τι θα φάτε, αν έχετε οργανώσει όλα τα ραντεβού σας για την επόμενη μέρα κ.ο.κ. Εκείνη τη στιγμή, το ηλιοβασίλεμα είναι και το σημάδι που δίνει η φύση στο μυαλό και το σώμα σας ότι πρέπει να μειώσει ταχύτητες και να «σβήσει».

    Μπορεί, επίσης, η καθημερινότητα στην εργασία σας να είναι δύσκολη, καθώς είστε απομακρυσμένοι από τα πράγματα και τις δραστηριότητες που αγαπάτε ή δεν έχετε χρόνο να απολαύσετε την προσωπική σας ζωή.

    Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για το ηλιοβασίλεμα

    Ξεκινήστε αναζητώντας τις αιτίες. Σκεφτείτε προσεκτικά τι σας λείπει την υπόλοιπη μέρα. Είναι η ανθρώπινη σύνδεση, η άσκηση, η διασκέδαση, η ρουτίνα αυτοφροντίδας, η τέχνη; Αν βρείτε τις «τρύπες» που υπάρχουν στην καθημερινότητά σας και επιδιώξετε να τις ανατροφοδοτήσετε συνειδητά, ίσως, μακροπρόθεσμα μειώσετε και αυτό τι περίεργο συναίσθημα άγχους στο ηλιοβασίλεμα. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας περισσότερα από όσα απολαμβάνετε και σας δημιουργούν ευχαρίστηση, θα αποκτήσει καθολικά νόημα η ζωή σας και τότε μπορεί η μελαγχολία του ηλιοβασιλέματος να μετατραπεί σε προσμονή.

    Εξασκείστε λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας. Καθίστε ήσυχα με τον εαυτό σας και αφουγκραστείτε τον, επιτρέψτε του να νιώσει την ολότητά του στο παρόν. Αυτό θα σας ηρεμήσει.

    Αν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίσετε να ανησυχείτε, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Δεν πρέπει να αφήσετε το άγχος να κατακλύσει τις πτυχές της ζωής σας και να σας καθηλώσει. Έχετε τον έλεγχο να μετατρέψετε το ηλιοβασίλεμα σε μια στιγμή απίστευτης ομορφιάς και απελευθέρωσης όλου του ρομαντισμού της φύσης. Ανοίξτε την καρδιά σας στη φύση και εμπνευστείτε από αυτήν. Πολλές φορές ψάχνουμε τις λύσεις σπασμωδικά χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι, ουσιαστικά, βρίσκονται μέσα μας και στον φυσικό κόσμο.

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη
    Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη

    Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με 6,5-10% του προϋπολογισμού υγείας μπορεί να μειώσει τις δαπάνες για ψυχικές παθήσεις κατά το ένα τέταρτο

    Αύξηση του άγχους κατά 20% και της κατάθλιψης κατά 14% έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, τη στιγμή που για τις ψυχικές παθήσεις, τα ευρωπαϊκά συστήματα περίθαλψης δαπανούν 430 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όμως σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί (περίπου 122,9 δις. ευρώ ετησίως), καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ψυχική υγεία, δημιουργούνται πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οφέλη 4,50 ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε μια εκθετική απόδοση των επενδύσεων στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την νέα έκθεση για την ψυχική υγεία της Headway, πρωτοβουλίας του Ιταλικού think tank «The European House – Ambrosetti» και της Angelini Pharma, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τις ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα 79,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δις ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δις. ευρώ κάθε χρόνο.

    Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 6,5% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού υγείας. Εντούτοις, μόνο οι 7 από τις 28 χώρες έχουν πετύχει το στόχο αυτό. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που απαιτείται αντιστοιχεί σε 27,4 δις. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε στην εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

    Τα οφέλη των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται στην οικονομική κλίμακα. Θα οδηγήσουν και σε σημαντική βελτίωση των εκβάσεων ψυχικής υγείας για τον πληθυσμό, όπως μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, μειωμένη ανάγκη για επείγουσα και μακροχρόνια περίθαλψη και καλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

    Πρόληψη

    «Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης – αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως τον σχεδιασμό των κοινοτήτων και την κοινωνική πολιτική. Δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε πέρα από την εκ των υστέρων παροχή φροντίδας και να επενδύσουμε σε εκ των προτέρων, συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών. Μόνο μέσω τέτοιων ολοκληρωμένων και διατομεακών προσπαθειών μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ευημερεί, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Ruggero Razza.

    Η έκθεση

    Η έκθεση παρέχει και μια συγκριτική ανάλυση της ψυχικής υγείας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χρησιμοποιώντας 54 Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων, η έκθεση περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με προσδιοριστές της ψυχικής υγείας, την κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τον βαθμό απόκρισης των εθνικών συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ανθρώπων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τον χώρο εργασίας, τα σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιώσει την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας κατά 7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2022 (η μέση βαθμολογία αυξήθηκε από 4,9 σε 5,2), παρά τη χαρακτηριστική αύξηση του επιπολασμού ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη κατά 14% και το άγχος κατά 20% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Χώρες με θετική τάση περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όμως, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν αρνητική τάση στη δαπάνη για την ψυχική υγεία, με τις περισσότερες να εμφανίζουν μειωμένη ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ψυχικής υγείας σε σχολεία, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο γενικά.

    Καλύτερη έκβαση

    «Με τη νέα έκθεση της Headway, μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε δεδομένα αρκετών ετών τα οποία μας καθοδηγούν στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Τα τελευταία νούμερα είναι ενθαρρυντικά, διότι υποδεικνύουν τον δρόμο για βελτιωμένες εκβάσεις ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ανάλυσή μας δείχνει τους πολυπαραγοντικούς προσδιοριστές της ψυχικής υγείας που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση νόσων όπως η κατάθλιψη και το άγχος· μόνο μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τις βέλτιστες εκβάσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη θετική επιστροφή επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι άνθρωποι, όταν αυξάνεται η κρατική δαπάνη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι μόνο επτά από τις 28 χώρες που αναλύθηκαν έχουν επιτύχει τη δεδομένη στιγμή το υποδεικνυόμενο επίπεδο επενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απολύτως αναγκαία η δράση», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια έργου και Σύμβουλος του Τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο The European House – Ambrosetti.

    Από την πλευρά της Angelini Pharma, ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Andreose σημείωσε ότι «Η Έκθεση Headway υπογραμμίζει το εύρος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας δυνητικές αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην Angelini Pharma, καλωσορίζουμε την απόφαση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία ως τομέα πολιτικής, προετοιμάζοντας μια μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την Υγεία του Εγκεφάλου. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και τους πόρους τους στον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για την ψυχική υγεία. Όπως τονίζεται και στην έκθεση, μια επιπλέον ετήσια επένδυση σε αυτά τα πεδία στόχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών για τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών – αμβλύνοντας την πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονώνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και εξασφαλίζοντας επιστροφή 4,50 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;
     Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;

    Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους «οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και πολλά θετικά συναισθήματα». Αρκεί όμως αυτό για να μειώσει το άγχος;

    Το άγχος μας έχει αναγκάσει σχεδόν όλους να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ενώ μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους και παραλείπουν γεύματα, άλλοι τρώνε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες, και ορκίζονται ότι τα δοκιμασμένα φαγητά παρηγοριάς τους βοηθούν να αισθάνονται καλύτερα.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το φαγητό λόγω άγχους μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «υποτονικοί ή τεμπέληδες και να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους». Παρόλα αυτά, το stress eating παραμένει αρκετά διαδεδομένο. Υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Και τι μπορούμε να κάνουμε αντί να τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα;

    Γιατί οι άνθρωποι τρώνε όταν είναι αγχωμένοι;

    Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι τρώνε όταν βρίσκονται υπό πίεση.

    Πρώτον, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να τρώμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, δήλωσε η Jacqueline Shiels, κλινική ψυχολόγος στο Kaiser Permanente στο Walnut Creek της Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές «Βιολογικά, το στρες ενεργοποιεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία παίζει ρόλο στην όρεξη και τις λιγούρες», εξήγησε η ίδια. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το φαγητό είναι «ο τρόπος του σώματός μας να αντιμετωπίσει πραγματικές ή φανταστικές απειλές».

    «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και τις παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών θετικών συναισθημάτων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν συνδεθεί με τη χαλάρωση ή την ανταμοιβή». Σε περιόδους στρες ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση «φυγής», «επιστρέφουμε σε αυτό που ξέρουμε ότι μας φέρνει χαρά ή ηρεμία», εξήγησε. Σύμφωνα με τη Shiels, για πολλούς ανθρώπους, «ένα αγαπημένο σνακ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ανταμείψει κανείς τον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές». Όταν αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται αρκετά, «μετατρέπεται σε μια άλλη συνήθεια», οδηγώντας μας να αναζητούμε τροφές που συνδέουμε με πιο ευτυχισμένες στιγμές όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

    Τέλος, υπάρχει και μια ψυχολογική συνιστώσα. «Το φαγητό μπορεί να είναι μια προσωρινή αίσθηση παρηγοριάς ή απόσπασης της προσοχής από τα στρεσογόνα συναισθήματα», εξήγησε η Shiels. Όταν είμαστε αγχωμένοι, «οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να νιώθουμε καλά και ήρεμα», οπότε μπορεί να επιδιώκουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάτι. Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται σε φαγητά που απολαμβάνουν για να βοηθήσουν στην καταστολή των «αρνητικών συναισθημάτων».

    Είναι η κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους επιβλαβής;

    Η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους μπορεί να «έχει άμεσο αντίκτυπο στο άγχος», αλλά τα αποτελέσματα δεν διαρκούν για πολύ, δήλωσε η Shiels. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων» μέσω του φαγητού λειτουργεί μόνο προσωρινά και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αιτία του στρες.

    Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή το αλόγιστο φαγητό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αποφεύγετε το stress eating. Η Avigail Lev, αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Bay Area CBT Center, προειδοποιεί ότι το φαγητό για τη μείωση του στρες «τροφοδοτεί ένα συγκεκριμένο κενό μέσα μας, λειτουργώντας ως καταπραϋντικός μηχανισμός». Ωστόσο, αν το stress eating χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης αρκετά συχνά θα «δημιουργήσει ένα είδος εθισμού» παρόμοιο με τον αλκοολισμό.

    Το stress eating «δεν βοηθάει πραγματικά στη μείωση του στρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Lev. Παρόλο που μπορεί να « αισθάνεστε καλά εκείνη τη στιγμή», το stress eating είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα, επειδή μπορεί να γίνει κακή συνήθεια και μπορεί να παρατείνει την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες.

    Πως μπορούμε να αποφύγουμε το stress eating;

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους.

    Η αποφυγή του stress eating μπορεί να ξεκινήσει με το να τρώτε καλύτερα πριν αγχωθείτε. «Η διατήρηση της συνέπειας με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ευερεθιστότητας και του άγχους που σχετίζονται με το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα» και να βοηθήσει στη μείωση του στρες πριν αυτό ξεκινήσει, δήλωσε η Shiels. Συνιστά να επιλέγετε τροφές με «επαρκή μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπη» και «να τρέφεστε με ενυδατικά τρόφιμα» για να κρατάτε την πείνα υπό έλεγχο και να αποφεύγετε να «πεινάτε».

    Επιπλέον, πριν αρπάξετε μια σακούλα πατατάκια για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε, η Shiels συνιστά «να καθίσετε με τα αρνητικά συναισθήματα και να μην τα κρίνετε ή να μην προσπαθείτε να τα ξεφορτωθείτε» τρώγοντας. «Εκεί είναι που συμβαίνει η μαγεία», είπε.

    *Με πληροφορίες από: HuffPost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Chef – Amazon Prime Video

    Πηγή: in.gr

  • Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο
    Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο

    Το κόστος της εμμονικής επιδίωξης της υγείας είναι ότι μερικές φορές οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα

    Κάθε σχόλιο για τη σημασία της υγείας περισσεύει. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό, γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως χρειάζεται για να διατηρηθούμε ακμαίοι και υγιείς. Καμιά φορά, όμως, αυτή η προσπάθεια έχει τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Προσπαθώντας εμμονικά να παραμείνουμε υγιείς, καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε.

    Μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι η υπερβολική πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας στην προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς συμβάλλει στην πραγματικότητα σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εξουθένωση από την ευεξία». Η παγκοσμίου κλίμακας έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 15.000 ενηλίκων, ανακαλύπτοντας ότι σχεδόν τα 2/3 ένιωθαν έντονα την «υποχρέωση» να εμφανίζονται υγιείς και καλά. Αυτή η συνεχής πίεση δεν είναι μόνο εξαντλητική, αλλά οδηγεί επίσης τους ανθρώπους να επικεντρώνονται περισσότερο σε ό,τι λείπει από τη ζωή τους αντί να εστιάζουν σε μια ισορροπημένη ευημερία.

    Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές αισθάνονται περισσότερο το βάρος αυτών των προσδοκιών. Ειδικότερα, τα άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 20 ανέφεραν ότι αισθάνονται διπλάσια ψυχική, σωματική και κοινωνική πίεση σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών, με τους νεότερους να αποτελούν τα πιο επιρρεπή «θύματα» στις πιέσεις που σχετίζονται με την «κουλτούρα της ευεξίας».

    Μια σημαντική πηγή αυτής της πίεσης είναι ο τεράστιος όγκος των αντικρουόμενων συμβουλών περί υγείας και ευεξίας. Ενδεικτικά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συντριπτικές και αντιφατικές, καλλιεργώντας τους αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πραγματικά ωφέλιμο. Η Παγκόσμια Έκθεση Ευημερίας 2024 ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το φαινόμενο: «Όσο μεγαλύτερη πίεση νιώθουμε να είμαστε καλά, τόσο λιγότερο καλά νιώθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην έκθεση, μάλιστα, αποτυπώνονται τρεις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτού του κύκλου:

    • μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες,
    • αντιφατικές πληροφορίες και
    • το αίσθημα της απομόνωσης στο ταξίδι ευεξίας.

    Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει για να σπάσει αυτός ο επιβλαβής κύκλος; Οι ειδικοί συνιστούν διάφορα πρακτικά βήματα για τη μείωση της πίεσης:

    • Κάντε διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η αποστασιοποίηση από τις πλατφόρμες που συχνά απεικονίζουν ανέφικτα πρότυπα μπορεί να μειώσει το αίσθημα της σύγκρισης και της ανεπάρκειας.
    • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό: Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να καλλιεργήσουν μια πιο χαλαρή νοοτροπία.
    • Μην παραλείπετε να κινείστε: Η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία.
    • Ενισχύστε τους κοινωνικούς σας δεσμούς: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι ομαδικές προπονήσεις, που, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία κατά 15%, ενώ ο διαλογισμός μπορεί να την αυξήσει κατά 9%. Επιπλέον, ο καθορισμός σαφών ορίων, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή βελτιώνει επίσης την ευημερία κατά 13%.

    Ο δρ. Murali Doraiswamy, ειδικός ψυχικής ευεξίας, εξηγεί ότι η πίεση για συνεχή βελτίωση της υγείας μπορεί συχνά να λειτουργήσει αντίστροφα. «Η επιδίωξη της ευημερίας μπορεί να γίνει πηγή άγχους, επειδή τείνουμε συχνά να κολλάμε σε αυτό που λείπει από τη ζωή μας. Ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων και η μετατροπή της υγείας σε μια χαρούμενη διαδικασία μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση».

    Στην τελική, η κατάκτηση της ευεξίας είναι ένας στόχος που μας αφορά όλους: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 89% των ερωτηθέντων έχουν λάβει περισσότερα μέτρα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι για να βελτιώσουν την υγεία τους με κάποιο τρόπο. Είναι, όμως, σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε μια υγιή και ισορροπημένη προσπάθεια επίτευξης της ευεξίας και σε ένα εμμονικό κυνήγι μη ρεαλιστικών στόχων. Η προσπάθεια για ισορροπία και όχι για τελειότητα μπορεί να είναι το κλειδί για να αισθάνεστε πραγματικά καλά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος
    Το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος
    Σύμφωνα με μελέτη, 20 δευτερόλεπτα καθημερινά αρκούν για να απομακρύνουμε το άγχος και να νιώσουμε περισσότερη ευεξία

    Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος, ένταση και πίεση. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πόσο αρνητικές συνέπειες έχει για την υγεία μας αυτός ο συνδυασμός (ή και μόνο το άγχος), είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά.

    Διαβάστε εδώ τη συνέχεια...

    Πηγή: jenny.gr

  • Πώς θα πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε
    Πώς θα πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

    Το απλό tip από μια ειδικό και η θεωρία των τριών κύκλων, ενδεχομένως να είναι η λύση για τις στιγμές που νιώθουμε να μας κυριεύει το άγχος για πράγματα που (πρέπει να αποδεχθούμε ότι) δεν περνούν από το χέρι μας

    Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, με πολλαπλά κύματα κρίσεων (κλιματική, οικονομική, πολιτική) να μας αφήνουν μουδιασμένους, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε ή έστω να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να προλάβουμε ένα μέλλον που η σκέψη του μας προκαλεί άγχος και φόβο. Με αφορμή το debate μεταξύ Kamala Harris και Donald Trump, αλλά και την αγωνία του αμερικανικού λαού για τα αποτελέσματα των εκλογών, η Diane Solomon, συγγραφέας με σπουδές στο Χάρβαρντ, στο Γιέιλ (νοσηλευτική-μαιευτική) και στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (ψυχιατρική νοσηλευτική, κάτοχος διδακτορικού τίτλου), γράφει στο Psychology Today για το στρες που μας προκαλούν όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά και πώς να το διαχειριστούμε.

    Ανατρέχει σε κάποιες «προεδρικές εκλογές όχι πολύ παλιά, αλλά πριν από τις τελευταίες [υπονοεί την εκλογεί Trump]» και την τότε δραστηριοποίησή της σε μια φημισμένη για τον φιλελευθερισμό και προοδευτισμό της πόλη, πολλοί κάτοικοι της οποίας αδυνατούσαν να διαχειριστούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Βρέθηκε αντιμέτωπη με συρροές «τρομοκρατημένων, αγχωμένων και συντετριμμένων ασθενών που σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα», και εκείνη έπρεπε να βοηθήσει να βρουν κάτι θετικό, ένα ίχνος αισιοδοξίας, για να πιαστούν.

    «Τότε έπεσα πάνω στην ιδέα των κύκλων ελέγχου, ενδιαφέροντος και επιρροής» σημειώνει, εξηγώντας πως πρόκειται για μια θεωρία με ρίζες στην αρχαία στωική φιλοσοφία και στο έργο του κοινωνικού ψυχολόγου Kurt Lewin, που σύστησε στο ευρύτερο κοινό ο Stephen Covey μέσα από το βιβλίο του «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων», και η οποία παρέχει έναν πρακτικό τρόπο διαχείρισης των αισθημάτων συντριβής εστιάζοντας σε αυτά που μπορούμε πράγματι να ελέγξουμε.

    Ο κύκλος του ελέγχου

    Το μοντέλο είναι απλό· φανταστείτε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Ο μικρότερος είναι ο «κύκλος του ελέγχου», ο οποίος περιλαμβάνει τα λίγα πράγματα στα οποία έχουμε πραγματικά εξουσία, όπως οι πράξεις, οι σκέψεις και οι αντιδράσεις μας. «Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται εκτός του κύκλου ελέγχου μας. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουμε, δεν θα μπορέσουμε να τα ελέγξουμε» εξηγεί.

    Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά γεγονότα ή τη συμπεριφορά των άλλων, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον συνάδελφο που μασά ενοχλητικά τσίχλα, μπορούμε όμως να φορέσουμε ακουστικά ή να ζητήσουμε να σταματήσει». Στρέφοντας την προσοχή μας σε αυτούς τους ελεγχόμενους παράγοντες, μπορούμε να αμβλύνουμε το άγχος και το στρες που απορρέουν από την προσπάθεια να επιβληθούμε σε πράγματα έξω από τη σφαίρα επιρροής μας.

    Ο κύκλος της επιρροής

    Ο δεύτερος κύκλος είναι ο «κύκλος της επιρροής». Αν και δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μας, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε κάποια επιρροή. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ελέγχουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την εργοδοσία ή την κυβέρνηση, αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε αλλαγές, να γίνουμε εθελοντές για σημαντικούς σκοπούς, να συμμετάσχουμε σε διαμαρτυρίες και εκλογές ή να επηρεάσουμε τους άλλους προς θετικές ενέργειες.

    Ωστόσο, ακόμη και μέσα σε αυτόν τον κύκλο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επίδραση είναι περιορισμένη και τα αποτελέσματα αβέβαια, τονίζει η Solomon. Η κατανόηση αυτού του γεγονότος βοηθά να αποφύγουμε την απογοήτευση όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιό μας.

    Ο κύκλος της ανησυχίας

    Ο μεγαλύτερος κύκλος είναι ο «κύκλος της ανησυχίας», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα πράγματα που μας ανησυχούν αλλά είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχό μας. Σε αυτόν περιλαμβάνονται παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα εκλογικά αποτελέσματα, τα εγκλήματα μίσους, οι συγγενείς παθήσεις ενός παιδιού ή οι κοινωνικές αδικίες.

    Αν και πρόκειται για σημαντικές ανησυχίες, η υπερβολική ενασχόληση με αυτές μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και να απορροφήσει συναισθηματική ενέργεια. Η Solomon τονίζει ότι η υπερβολική εστίαση σε αυτόν τον εξωτερικό κύκλο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απογοήτευση και άγχος, καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πλειονότητα όσων συμβαίνουν σε αυτήν τη σφαίρα.

    Σταματήστε τη μάταιη προσπάθεια

    Το κλειδί για τη μείωση του άγχους, σύμφωνα με τη Solomon, είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε αφήνουμε να μας κυριεύσει αγωνία για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε -και άρα μάταια προσπαθούμε να επηρεάσουμε. Αντιθέτως, «όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια ξοδεύετε για να σκέφτεστε πράγματα που ανήκουν στον κύκλο ελέγχου σας (τηλεφωνήσατε σε εκείνον τον φίλο πεθυμήσατε; Γράψατε εκείνο το email που σας αγχώνει; Βγήκατε εκείνον τον μικρό περίπατο που λέγατε;), τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε το πιθανότερο». Αυτή η μετατόπιση της εστίασης μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο προσγειωμένοι και δυνατοί, ακόμη και σε αβέβαιους καιρούς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Γιατί το άγχος σας κορυφώνεται λίγα λεπτά πριν τον ύπνο;
    Γιατί το άγχος σας κορυφώνεται λίγα λεπτά πριν τον ύπνο;

    Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το άγχος σας μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα και όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε

    Η δυσκολία στον ύπνο είναι κάτι που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται λόγω της κακής κατάστασης της ψυχικής υγείας μας.

    Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το άγχος σας αυξάνεται το βράδυ και ακόμη περισσότερο λίγο πριν τον ύπνο.

    Ο καθηγητής Ivo Vlaev είναι ψυχολόγος συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Ο ίδιος δήλωσε: «Το άγχος τείνει να επιδεινώνεται τη νύχτα για διάφορους λόγους, ιδίως λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και της νοητικής συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλος είναι συνήθως απασχολημένος με διάφορες εργασίες, περισπασμούς και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν τις αγχωτικές σκέψεις. Ωστόσο, τη νύχτα, όταν το άτομο βρίσκεται σε ένα ήσυχο, χαλαρό περιβάλλον, η έλλειψη περισπασμών επιτρέπει στις αγχώδεις σκέψεις να βγουν στην επιφάνεια».

    Γιατί το άγχος είναι πιο έντονο όταν πηγαίνετε για ύπνο

    Η έλλειψη αντιπερισπασμού είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα όταν πρόκειται για την εμφάνιση εξάρσεων άγχους, εξηγεί ο Vlaev.

    «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δραστηριότητες όπως η εργασία, οι κοινωνικές συναναστροφές και τα θελήματα κρατούν το μυαλό απασχολημένο», είπε.

    «Τη νύχτα, αυτοί οι περισπασμοί εξασθενούν και το μυαλό μπορεί να αφεθεί ελεύθερο να σκεφτεί τις ανησυχίες, τις μελλοντικές αβεβαιότητες ή τα άλυτα ζητήματα, εντείνοντας το άγχος», επισήμανε.

    Αυτός ο χρόνος χωρίς περισπασμούς σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αναλογιστείτε τη μέρα που πέρασε, στιγμές που μπορεί να σκεφτείτε λίγο παραπάνω.

    «Καθώς ξαπλώνετε, είναι φυσικό να αναλογίζεστε τα γεγονότα της ημέρας ή να προβλέπετε τι θα ακολουθήσει. Αυτός ο αναστοχασμός μπορεί συχνά να μετατραπεί σε υπερβολική σκέψη, όπου τα μικρά ζητήματα φαίνονται μεγεθυμένα, οδηγώντας σε αναστοχασμό σχετικά με εργασίες που έμειναν ημιτελείς, ανησυχίες για τις κοινωνικές συναναστροφές ή ανησυχίες για το μέλλον», πρόσθεσε ο Vlaev.

    Ο φυσικός λόγος

    Υπάρχει όμως και φυσικός λόγος, με τον φυσικό ρυθμό του σώματός σας να παίζει τον ρόλο του.

    Ο καθηγητής Vlaev εξηγεί: «Η κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες, έχει έναν φυσικό ρυθμό όπου τα επίπεδα τείνουν να αυξάνονται τις πρώτες πρωινές ώρες για να βοηθήσουν στο ξύπνημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα άγχους αν είστε ξύπνιος εκείνη την ώρα.

    «Επίσης, οι κιρκάδιοι ρυθμοί του σώματος και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να παίζουν ρόλο στο γιατί το άγχος αισθάνεται πιο έντονο τη νύχτα», συμπλήρωσε.

    Κόπωση, σκοτάδι και έλλειψη ελέγχου

    Εκτός από αυτό, η ψυχική και σωματική κόπωση μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σας ρύθμιση. Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης είναι συχνά πιο αδύναμοι, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση των αγχωτικών σκέψεων.

    Η εξάντληση μειώνει την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει το στρες και το άγχος με υγιείς τρόπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές σκέψεις και αυξημένο άγχος.

    Η ύπαρξη μιας ήσυχης, σκοτεινής και απομονωμένης ατμόσφαιρας τη νύχτα μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, με τον καθηγητή Vlaev να λέει: «Χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα, ο εγκέφαλός σας μπορεί να επικεντρωθεί σε εσωτερικούς φόβους, οδηγώντας σε αγωνιώδεις σκέψεις και ενισχύοντας τα συναισθήματα ανησυχίας».

    Τελικά, ενισχύεται το αίσθημα ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο.

    «Η νύχτα τείνει να επιφέρει ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου», λέει ο καθηγητής.

    «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ασχολούμαστε ενεργά με καθήκοντα και νιώθουμε μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Τη νύχτα, η αίσθηση ότι περιμένουμε τον ύπνο και δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αβοήθητοι, επιδεινώνοντας το άγχος», καταλήγει ο ίδιος.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς