Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 21:37

Το μυστικό της μακροζωίας έχει διάρκεια μόλις 11′

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο ή και κολύμπι κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας σύμφωνα με νεότερη μελέτη - Ακόμη και λίγα λεπτά ημερησίως αρκούν για να κάνουν τη διαφορά

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του οργανισμού και νεότερη μελέτη αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος καθώς και την ιδανική της διάρκεια.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine 11 μόλις λεπτά ημερησίως (75 λεπτά δηλαδή την εβδομάδα) μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα – όπως ένα γρήγορο περπάτημα – είναι αρκετό για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ένας αριθμός καρκίνων.

Ειδικότερα, ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποτραπεί, εάν ο καθένας ασκούταν τουλάχιστον το μισό από το συνιστώμενο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Αυτό εξηγείται και από τα δεδομένα που έχουμε γι’ αυτές τις παθήσεις: οι καρδιαγγειακές παθήσεις – όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια – είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπεύθυνη για 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως το 2019, ενώ οι καρκίνοι ήταν υπεύθυνοι για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2017.

Για να καταλήξουν, όμως στην ιδανική διάρκεια της άσκησης αλλά και το είδος της άσκησης, οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας συγκεντρωτικά ερευνητικά δεδομένα.

Συνολικά, εξέτασαν τα αποτελέσματα από μελέτες που συμπεριέλαβαν 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 94 μεγάλες ομάδες μελετών, για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι πέραν των 150 λεπτών εβδομαδιαίας δραστηριότητας μέτριας έντασης, τα πρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή πρόωρου θανάτου ήταν οριακά. Αλλά ακόμη και το μισό αυτής της ποσότητας είχε σημαντικά οφέλη: η συσσώρευση 75 λεπτών ανά εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας επέφερε 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Επιπλέον, υπολογίστηκε ότι σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες είχαν ασκηθεί για 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτριας έντασης άσκηση, περίπου ένας στους έξι (16%) πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί, όπως επίσης και μία στις εννέα (11%) περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και μία στις 20 (5%) περιπτώσεις.

Συμπέραναν όμως και τα επίπεδα της δραστηριότητας γενικότερα, αναδεικνύοντας ενδιαφέροντα μοτίβα και μάλλον ανησυχητικά: δύο στους τρεις ανθρώπους ανέφεραν επίπεδα δραστηριότητας κάτω από 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης και λιγότεροι από ένας στους δέκα κατάφεραν περισσότερα από 300 λεπτά την εβδομάδα.

Εβδομήντα πέντε λεπτά την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας ήταν επίσης αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και καρκίνου κατά 7%. Για ορισμένους συγκεκριμένους καρκίνους, η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη – ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου, η μυελοειδής λευχαιμία, το μυέλωμα και ο καρκίνος της γαστρικής καρδίας είχαν μεταξύ 14-26% χαμηλότερο κίνδυνο. Για άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του ήπατος, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του μαστού, παρατηρήθηκε 3-11% χαμηλότερος κίνδυνος.

Αντίστοιχα, θα αποτρέπονταν περίπου ένας στους δέκα (10%) πρόωρους θανάτους, μία στις είκοσι (5%) περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και σχεδόν μία στις τριάντα (3%) περιπτώσεις καρκίνου.

Ο Δρ Leandro Garcia από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ συμβουλεύει: «Προσπαθήστε να περπατάτε ή να πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά σας αντί να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, ή ασχοληθείτε με ενεργό παιχνίδι με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας. Το να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και που είναι εύκολο να συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνετε πιο δραστήριοι».

Πηγή: Ygeiamoy.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 20:48

Σχετικά Άρθρα

  • Περπάτημα: Οι δέκα λόγοι που αξίζει να το βάλετε στη ζωή σας
    Περπάτημα: Οι δέκα λόγοι που αξίζει να το βάλετε στη ζωή σας

    Το περπάτημα είναι ένα ωφέλιμο είδος άσκησης για το σώμα και την ψυχή σας.

    Το περπάτημα είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου… ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να περπατάει. Πρόκειται για μια αερόβια δραστηριότητα χαμηλής έντασης με πολυάριθμα οφέλη, με ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις για το σώμα. Μάλιστα, αν είναι γρήγορο και συχνό, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης.

    Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς μιλήσει για τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος. Ας δούμε αναλυτικά 10 από τα σημαντικότερα.

    1. Το περπάτημα ωφελεί την καρδιά

    Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα. Ειδικά εάν περπατάτε και γρήγορα, βελτιώνετε και την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα.

    2. Ενισχύει την υγεία των οστών

    Περπατώντας, μην ξεχνάτε ότι σηκώνετε και όλο το βάρος του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται αυτόματα και η δύναμη των οστών. Με αυτό τον τρόπο επιβραδύνετε και την οστεοπόρωση.

    3. Δυναμώνουν οι μύες και οι αρθρώσεις

    Όταν περπατάτε συχνά και μάλιστα με ελαφρά κλίση, γυμνάζετε ιδιαίτερα τους μυς των ποδιών, τα άκρα και το κάτω μέρος του κορμού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς όσο μεγαλώνουμε πρέπει να επιδιώκουμε να διατηρούμε την ισορροπία μας. Επιπλέον, ενισχύεται και η ευλυγισία των αρθρώσεων.

    4. Συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης

    Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα μετά το γεύμα συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους, κάτι που γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ηπατικά προβλήματα. Τα πράγματα είναι απλά. Η κίνηση κατά τη διάρκεια του περπατήματος βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη.

    5. Επιβραδύνει τη γήρανση

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ αναφέρουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του μήκους των τελομερών (που προστατεύουν το DNA μας και υποδηλώνουν πόσο καλά γερνάμε). Συγκεκριμένα, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να προσθέσει έως και 16-20 χρόνια στη διάρκεια ζωής μας. Μάλιστα, όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα θνησιμότητας από κάθε αιτία.

    6. Καίτε θερμίδες

    Όταν περπατάτε χρησιμοποιείτε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στο περπάτημα καίτε συνεχώς θερμίδες, με αποτέλεσμα το περπάτημα να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Δοκιμάστε να περπατήσετε και νωρίς το πρωί. Θα δείτε ότι αυτό θα βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σας.

    7. Υποστηρίζει τη πρόσληψη βιταμίνης D

    Το περπάτημα με καλό καιρό έξω και η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου είναι ιδανικά για να απορροφήσετε και βιταμίνη D. Φυσικά, αν έχετε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

    8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το περπάτημα σε ένα δάσος ή πάρκο, δηλαδή μέσα στο πράσινο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του IgA αντισώματος. Πρόκειται για ένα αντίσωμα που καλύπτει τις βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και του εντέρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη υγεία των πνευμόνων μας.

    9. Διατηρεί την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

    Το τακτικό και γρήγορο περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στον αριθμό και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Και αν σκεφτείτε ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη συνολική υγεία του σώματός μας, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να την ενισχύσετε και με το περπάτημα.

    10. Ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση

    Πέρα από τα σωματικά οφέλη, το περπάτημα συγκεντρώνει και πολλά καλά για την ψυχική υγεία και την κοινωνικοποίηση σας. καθώς η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό. Με το περπάτημα ενισχύεται το αίσθημα του σκοπού ενώ χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών βελτιώνεται και η διάθεσή σας.

    Το περπάτημα, ευτυχώς, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κινήσετε το σώμα σας καθημερινά. Δεν έχει κόστος και το προσαρμόζετε εσείς, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε περπάτημα ακολουθώντας αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

    Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ανατρεπτική μελέτη: Το βάδισμα με στάσεις «καίει» περισσότερες θερμίδες από το συνεχόμενο περπάτημα
    Ανατρεπτική μελέτη: Το βάδισμα με στάσεις «καίει» περισσότερες θερμίδες από το συνεχόμενο περπάτημα

    Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, για να «κάψει» κάποιος περισσότερες θερμίδες περπατώντας, θα πρέπει να κάνει σύντομες στάσεις αντί να βαδίζει σταθερά από την αρχή μέχρι το τέλος της άσκησής του.

    Η συμβουλή αυτή προέκυψε από μια μελέτη με εθελοντές οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να μετρήσουν τις απαιτήσεις σε οξυγόνο και ενέργεια που έχουν οι σύντομοι περίπατοι, σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους των 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20 έως 60% περισσότερο οξυγόνο – άρα ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας – από την κάλυψη της ίδιας απόστασης σε μία συνεχή συνεδρία.

    «Όταν περπατάμε για μικρότερα διαστήματα, χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο για να καλύψουμε την ίδια απόσταση», δήλωσε ο Φραντσέσκο Λουτσιάνο, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερα καύσιμα κατά τα πρώτα χιλιόμετρα απ' ό,τι στη συνέχεια».

    Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που καταναλώνεται στο περπάτημα βασίζονταν σε δεδομένα από άτομα που ασκούνταν σε μεταβολικά σταθερή κατάσταση, δηλαδή με σταθερό καρδιακό ρυθμό και ισορροπημένη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από το σώμα.

    Το ξεκίνημα απαιτεί περισσότερη ενέργεια

    Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις ενεργειακές ανάγκες για διαφορετικούς περιπάτους, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι παρακολουθούνταν καθώς ασκούνταν σε ένα μηχάνημα stepper και σε έναν διάδρομο γυμναστικής. Οι ασκήσεις κάλυπταν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.

    Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές κατέγραφαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε το κάθε άτομο και επεξεργάζονταν τις μεταβολικές απαιτήσεις για τους διάφορους περιπάτους. Διαπίστωσαν ότι περισσότερη ενέργεια χρειαζόταν στην αρχή κάθε περιπάτου, για να ξεκινήσει και να ζεσταθεί το σώμα, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα ήδη κινείται και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

    «Όταν ξεκινάμε να περπατάμε, μπορεί να επιβαρυνθούμε με κάποιο σταθερό κόστος στην αρχή της διαδρομής», δήλωσε ο Λουτσιάνο. «Κατ' αναλογία, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου χρειάζεται κάποια καύσιμα για να ξεκινήσει η μηχανή ή για να βγει το αυτοκίνητο από το γκαράζ».

    «Διαπιστώσαμε ότι όταν ξεκινάμε από ακινησία, καταναλώνεται σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο και μόνο για να ξεκινήσουμε να περπατάμε. Αυτό το κόστος το επωμιζόμαστε ανεξάρτητα από το αν στη συνέχεια περπατάμε για 10 ή 30 δευτερόλεπτα, οπότε αναλογικά βαραίνει περισσότερο για μικρότερες παρά για μεγαλύτερες περιόδους».

    Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στους υγιείς ανθρώπους, θα βοηθήσει στην ενημέρωση για το σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης και συμβουλών άσκησης για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως άτομα με παχυσαρκία και άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

    «Οι ερευνητές έχουν συνήθως μετρήσει τις ενεργειακές απαιτήσεις σε περιόδους περπατήματος που διαρκούν πολλά λεπτά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι καν σε θέση να περπατήσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα με διαταραχές βάδισης», δήλωσε ο Λουτσιάνο. «Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε προγράμματα για την προώθηση της άσκησης για αυτά τα άτομα, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο εκτίμησης των ενεργειακών τους απαιτήσεων και να προσαρμοστούμε».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Καλαμάτα: Ανήλικος έκλεψε ποδήλατο και ζητούσε αμοιβή για να το επιστρέψει
    Καλαμάτα: Ανήλικος έκλεψε ποδήλατο και ζητούσε αμοιβή για να το επιστρέψει

    Το ποδήλατο ανηλίκου έκλεψε από την Καλαμάτα ένας 16χρονος και μετά ζητούσε χρήματα για να του το επιστρέψει. Κατέληξε, όμως, να συλληφθεί, ενώ αναζητείται και η μητέρα του.

    Την Τρίτη ο 16χρονος έκλεψε το ποδήλατο από περιοχή της Καλαμάτας και μετά επικοινώνησε με τον ανήλικο στον οποίο ανήκε, λέγοντάς του ότι για να του το επιστρέψει, πρέπει να του δώσει 10 ευρώ.

    Ο ανήλικος ενημέρωσε σχετικά τον πατέρα του, ο οποίος την Τετάρτη κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

    Το απόγευμα της Τετάρτης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας πήγαν στο σπίτι του θύματος, και απέξω βρήκαν τον ανήλικο δράστη μαζί με το ποδήλατο. Τον συνέλαβαν και επέστρεψαν το ποδήλατο στον ιδιοκτήτη του, στο οποίο όμως ο 16χρονος δράστης είχε προκαλέσει φθορές.

    Παράλληλα, από την Αστυνομία αναζητείται η μητέρα του δράστη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

    Πηγή: Τharrosnews.gr

  • Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα
    Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα

    Η έκφραση «ατσάλινος χαρακτήρας» δεν είναι καθόλου τυχαία - Μπορεί, όμως, να θωρακίσει και την υγεία;

    Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα δε τα βάζουν κάτω. Κι εκείνοι που συνεχίζουν να χαμογελούν, παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κερδίσει επάξια τον θαυμασμό μας και όχι μόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Mental Health, οι άνθρωποι με «ατσάλινο χαρακτήρα» φαίνεται να εξασφαλίζουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

    Οι καλές δεξιότητες αντιμετώπισης, ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωής, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διαχείριση μακροχρόνιων ασθενειών και αναπηριών. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 10.500 συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών και άνω σε μια αμερικανική μελέτη υγείας. Η μελέτη μέτρησε την ψυχική ανθεκτικότητα μέσω κλιμάκων που αξιολογούσαν χαρακτηριστικά όπως η επιμονή, η ηρεμία, η αίσθηση του σκοπού και η αυτοπεποίθηση.

    Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης. Η συσχέτιση αυτή, μάλιστα, έδειχνε να είναι ακόμη πιο ισχυρή στις γυναίκες. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι με τη μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα αντιμετώπιζαν 53% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εντός 10 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ανθεκτικοί. Η συσχέτιση εξακολουθούσε, μάλιστα, να είναι ισχυρή ακόμη και στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας (46%) ή ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (38%). Για να εμβαθύνουν περισσότερο, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ομάδα με την υψηλότερη ανθεκτικότητα είχε 84% πιθανότητες να επιβιώσει την επόμενη δεκαετία, ενώ οι δύο μεσαίες ομάδες είχαν 79% και 72% ποσοστά επιβίωσης, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη ανθεκτικότητα είχαν 61% πιθανότητα επιβίωσης κατά τη δεκαετή περίοδο.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Yiqiang Zhan, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen στην Κίνα, η ανθεκτικότητα φαίνεται να λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός, που βοηθά τα άτομα να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής. «Αυτή η μελέτη διαπιστώνει μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και της συνολικής θνησιμότητας στον ηλικιωμένο πληθυσμό, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας των ηλικιωμένων. Η ικανότητα προσαρμογής, η διατήρηση της θετικής διάθεσης και της αίσθησης του σκοπού μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ο Α.Ο Αρίων Αμαλιάδας Διδάσκει κολύμβηση
    Ο Α.Ο Αρίων Αμαλιάδας Διδάσκει κολύμβηση

    Από το 1997 Ο Αρίων Αμαλιάδας διδάσκει κολύμβηση με προπονητές αποφοίτους πανεπιστημίου και ειδικότητα κολύμβησης πάντα σεβόμενος τα μέλη του και προσπαθώντας για την ανάπτυξη του αθλήματος της κολύμβησης στο νόμο Ηλείας . Με την έναρξη λειτουργίας του κολυμβητηρίου του 2013 και πολύ σύντομα του 2015 δημιούργησε την αγωνιστική του ομάδα με μεγάλες επιτυχίες και επιδόσεις αθλητών που πρωταγωνίστησαν επανειλημμένα στην 1η δεκάδα πανελληνίως .

    Για φέτος έχουν αρχίσει τα μαθήματα μικρής πισίνας αρχαρίων και προχωρημένων . Ο Σύλλογος λειτουργεί καθημερινά από 15:45 και προσκαλεί τα μέλη του και τους νέους μικρούς και μεγάλους αθλητές και βέβαια κάθε Τρίτη και Πέμπτη διεξάγεται το Aqua Aerobic . Το αγωνιστικό τμήμα προπονείται καθημερινά , επίσης γινεται αποκατάσταση τραυματισμών και προετοιμασία για υποψήφιους στρατιωτικών σχολών και Τ.Ε.Φ.Α.Α , κάθε Δευτέρα και Τετάρτη θα γίνεται το baby swimming κ ώρα 18:30 .

    Ο Αριων σας καλεί για εγγραφές στο 1ο γραφείο του κολυμβητηρίου κάθε μέρα από 16.00-19.00

    Πληροφορίες στο τηλ 6979846941 και στο Facebook arionamaliadas

    arion amal kol 24 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατέληξε ο 11χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με το ποδήλατό του στο Μεσολόγγι
    Κατέληξε ο 11χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με το ποδήλατό του στο Μεσολόγγι

    Κατέληξε ο 11χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με το ποδήλατο του στο Λεσίνι Μεσολογγίου, στις αρχές Αυγούστου, και είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

    Ο 11χρονος έδωσε σκληρή μάχη στη ΜΕΘ διασωληνωμένος, όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ εξέπνευσε σήμερα το πρωί.

    Το σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (1/8) στο Λεσίνι Οινιάδων του δήμου Μεσολογγίου.

    Το παιδί που φέρεται να οδηγούσε ποδήλατο, παρασύρθηκε από οδηγό οχήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

    Αμέσως μετά το ατύχημα, το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου διασωληνώθηκε και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Παεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, σύμφωνα με το tempo24.news.

    Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή να προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του και τόνιζαν ότι τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

    Η Αστυνομία συνέλαβε τον οδηγό που παρέσυρε τον 11χρονο

    Πηγή: cnn.gr

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: «Μάχη» για μετάλλιο σε κολύμβηση, στίβο και πόλο γυναικών την 15η μέρα
    Ολυμπιακοί Αγώνες: «Μάχη» για μετάλλιο σε κολύμβηση, στίβο και πόλο γυναικών την 15η μέρα

    Σημαντικές είναι οι ελληνικές συμμετοχές την 15η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, με την Εθνική ομάδα πόλο γυναικών, την Ελίνα Τζένγκο και το ντουέτο καλλιτεχνικής κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μπαλκογεώργου, να δίνουν «μάχη» για διακρίσεις.

    «Πρεμιέρα» κάνει στις 10:00 η προσπάθεια της Εθνικής Ομάδας πόλο γυναικών να κατακτήσει την 7η θέση στο Ολυμπιακό Τουρνουά.

    Ακολουθούν στις 20:00 οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου με το ελεύθερο πρόγραμμά τους στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης.

    Το «φινάλε» θα έρθει με τον τελικό του ακοντισμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 20:40, όπου η Ελίνα Τζένγκο θα δώσει «μάχη» για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών:

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:00 Αγώνες κατάταξης 7-8 (ΕΡΤ3): Ελλάδα-Καναδάς

    ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    20:00 ελεύθερο ντουέτο (ΕΡΤ1): Ευαγγελία Πλατανιώτη / Σοφία Μαλκογεώργου

    ΣΤΙΒΟΣ

    20:40 (ΕΡΤ2) τελικός ακοντισμού: Ελίνα Τζένγκο

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEX PLAVEVSKI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο