Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 20:45

Πότε αρχίζει να γερνάει ο μεταβολισμός – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανήκετε ακόμα σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο μεταβολισμός μας φθίνει όσο αποχαιρετάμε τις πρώτες δεκαετίες της νεότητας και βαδίζουμε προς τα 40 και τα 50; Τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μεταβολισμός μας παραμένει αμετάβλητος για περισσότερες δεκαετίες απ' ότι πιστεύουμε

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα θεωρήσουμε ως ένοχο για τον αυξημένο αριθμό στη ζυγαριά την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας και όχι το πιάτο με μακαρόνια που καταβροχθίσαμε, ούτε τα σουβλάκια που απολαύσαμε το προηγούμενο βράδυ με την παρέα μας.

Η συγκεκριμένη πεποίθηση όμως, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία είναι λανθασμένη, καθώς ο μεταβολισμός μας δεν αλλάζει από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Επομένως, πλέον δεν έχετε κάποιον προφανή… ένοχο για τα λίγα παραπάνω κιλά που πήρατε στις διακοπές.

Η συγκεκριμένη μελέτη μεγάλης κλίμακας βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 6.400 συμμετεχόντων όλων των ηλικιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 95 ετών, συνδυάζοντας στοιχεία από 40 χρόνια ερευνών.

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός

Η διαδικασία του μεταβολισμού συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας διασπά την τροφή και την μετατρέπει σε ενέργεια. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, η διαδικασία αυτή ναι μεν αλλάζει, αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται όταν φτάνουμε στην ηλικία των 40 ή ακόμα και στα 30, καθώς και ότι οι άντρες έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, «καίμε» περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την ηλικία των 20 και όταν φτάνουμε στην παιδική ηλικία, ο μεταβολισμός μας σιγά σιγά επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 20, ηλικία κατά την οποία ο μεταβολισμός μας σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 60. Έπειτα και κατά τη διάρκεια της γήρανσης, ο μεταβολισμός μας ξεκινά να φθίνει.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, οι άντρες πραγματικά καίνε περισσότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με τις γυναίκες για τον απλό λόγο ότι έχουνε, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη μυική μάζα και λιγότερο σωματικό λίπος.

Παρόλα αυτά, μια μυώδης γυναίκα θα έχει περίπου τον ίδιο ρυθμό μεταβολισμού με έναν άντρα του ίδιου αναστήματος. Το λίπος μάλιστα που συγκεντρώνεται στο σώμα παίζει βασικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερη η αναλογία λίπους στο σώμα, τόσο πιο αργός ο μεταβολισμός π.χ., ένα άτομο 70 κιλών με 15% περιεκτικότητα λίπους θα έχει υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με ένα άτομο ιδίου βάρους αλλά με 25% ποσοστό λίπους.

Συνολικά, ορισμένοι άνθρωποι είτε είναι… τυχεροί και καίνε κατά 25% περισσότερες θερμίδες από το μέσο όρο για την ηλικία τους ή… άτυχοι, διότι καίνε περίπου 25% λιγότερο αντίστοιχα.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας;

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει πως συμπληρώματα που υπόσχονται να δώσουν μια ώθηση στον μεταβολισμό σας δε θα λειτουργήσουν ούτως ή άλλως εάν δεν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς η προπόνηση αντίστασης αποδεδειγμένα αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ακολουθώντας μια τέτοια προπόνηση για δέκα εβδομάδες, μπορεί να ενισχύσει τον βασικό μεταβολισμό ηρεμίας (δηλαδή τις θερμίδες που καίει το σώμα σε ανάπαυση) ως και 7%. Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να χαθεί η μυϊκή μάζα εάν δε συνεχίσετε την προσπάθεια.

Για ποιο λόγο όμως αυξάνεται το βάρος με την έλευση των 40;

Συχνά κάνουμε το λάθος να προσδίδουμε την αύξηση του βάρους μας στον αργό μεταβολισμό, στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε κι άλλους παράγοντες που επηρεάζουν όπως τις συνήθειες μας. Μήπως γυμνάζεστε λιγότερο συχνά και κινείστε λιγότερο ενώ δουλεύετε περισσότερο και κοιμάστε λιγότερο;

Επιπλέον, δε θα πρέπει να αγνοείτε και ορισμένα προβλήματα υγείας που πιθανόν έχουν ανακύψει και αυξάνουν το σωματικό βάρος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους είναι ο ασταθής ύπνος, το άγχος, και οι φαρμακευτικές αγωγές.

Όσον αφορά τις γυναίκες, είναι το «ασθενέστερο» φύλο στην πρόσληψη βάρους, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο λόγω των επαναλαμβανόμενων τοκετών. Επιπλέον, η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια περίοδος αλλαγής για τις γυναίκες που μπορούν να αποτυπωθούν και στο βάρος.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 20:19

Σχετικά Άρθρα

  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος
    Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

    Ο χρόνος που περνά δεν γυρίζει πίσω, ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται όμως μπορεί να ξαναβρεί το... ρυθμό του, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα

    Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίμε και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Υπάρχουν ωστόσο μερικά έξυπνα διατροφικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε μια μικρή ώθηση στις καύσεις του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να περιορίζουμε έστω και λίγο, την συνήθη ποσότητα που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή για έναν πιο ενεργό μεταβολισμό.

    Πως θα αποκτήσουμε πιο γρήγορο μεταβολισμό

    Τρώμε πάντα πρωινό: Όταν τρώμε πρωινό καιμε περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, σε σύγκριση με κάποιον που το παραλείπει. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό «πυροδοτεί» την επάνοδό του στο φυσιολογικό του ρυθμό.

    Ναι στα μικρά και συχνά γεύματα: Αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης. Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα έξι μικρά γεύματα την ημέρα από τα τρία μεγάλα.

    Όχι στις σκληρές δίαιτες: Οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε λίγες ημέρες, είναι εχθροί του μεταβολισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ γρήγορα ξαναπαίρνει κανείς τα κιλά που έχασε, ίσως και περισσότερα, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Ενώ τα κιλά που χάνει αποτελούνται από λίπος, υγρά και μυϊκό ιστό, τα κιλά που ξαναπαίρνει είναι κυρίως λίπος. Υπενθυμίζουμε ότι όσο περισσότερο το λίπος στο σώμα, τόσο λιγότερες οι καύσεις.

    Προτιμάμε τις πρωτεΐνες: Τρώγοντας πρωτεΐνες μπορούμε να έχουμε ένα «κέρδος» 150-200 θερμίδων την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια πρωτεϊνική δίαιτα, αλλά ότι τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων θερμίδων καλό είναι να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά π.χ. άπαχο τυρί, μια μικρή κονσέρβα τόνου, ένα βραστό αυγό, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

    Επαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ο οργανισμός μας κουράζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του όπως την καύση του λίπους.

    Άθληση, άθληση, άθληση! Χάρη στην άσκηση μπορούμε να κάψουμε ακόμη και 15% περισσότερες θερμίδες, ενώ όσο περισσότερο επιμένουμε τόσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό. Τόσο η αερόβια άσκηση π.χ. το περπάτημα όσο και η αναερόβια δηλαδή τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης των καύσεων για δυο λόγους: επειδή καιμε θερμίδες την ώρα της γυμναστικής, αλλά και επειδή το σώμα μας γίνεται πιο σφιχτό (μυώδες) με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερες καύσεις ακόμη και όταν καθόμαστε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το WhatsApp μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην Ευρώπη στα 13 έτη
    Το WhatsApp μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην Ευρώπη στα 13 έτη

    Από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο WhatsApp οι Ευρωπαίοι πολίτες, από 16 που ήταν το όριο ηλικίας μέχρι πρότινος, προκαλώντας την ανησυχία των γονιών και σφοδρές αντιδράσεις.

    Ο νέος ηλικιακός περιορισμός τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη (11/4) και είχε ήδη τεθεί σε ισχύ για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, όπως μετέδωσε το CNNi.

    Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, την οποία η Meta απέκτησε πριν από μια δεκαετία, ανακοίνωσε πως οι αλλαγές που σημειώνονται εξακολουθούν να διασφαλίζουν «μια συνεπή ελάχιστη απαίτηση ηλικίας για το WhatsApp παγκοσμίως».

    Ωστόσο, το χαμηλότερο όριο ηλικίας έχει πυροδοτήσει εντάσεις από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκθέτει περαιτέρω τους νέους σε μια σειρά από κινδύνους στο διαδίκτυο.

    Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη (11/4), η ομάδα εκστρατειών «Smartphone Free Childhood» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε κάλεσμα στη Meta να μην εφαρμόσει τη νέα αυτή πολιτική.

    «Το WhatsApp βάζει τα κέρδη πάνω από όλα και σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των παιδιών» δήλωσε η Ντέιζι Γκρινγουελ, συνιδρυτής του ομίλου.

    Η μείωση του ορίου ηλικίας «αγνοεί τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που έχουν επισημάνει επιστήμονες, γιατροί, δάσκαλοι, γονείς και ειδικοί ψυχικής υγείας» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιπτώσεις στα παιδιά.

    CNNi: Eve Brennan, Anna Cooban / WhatsApp lowers minimum age in Europe to 13

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος
    Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

    Ένα «ζωντανό» ρόφημα αποδείκνυεται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό του λίπους, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει

    Ροφήματα και τρόφιμα από τις κουλτούρες της Ανατολής γίνονται σιγά σιγά γνωστά και στη Δύση, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση τους, αλλά και λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ένα από αυτά, το τσάι kombucha (κομπούχα), έχει γίνει γνωστό για τις ιδιότητές του στη ρύθμιση του σακχάρου ή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, τα οφέλη δε σταματούν εκεί.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill διαπίστωσαν, μετά από πειράματα στο εργαστήριο στο σκουλήκι C. elegans, ότι οι μικροοργανισμοί του τσαγιού kombucha επιφέρουν αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους στο έντερο, ανάλογες με τις επιδράσεις της νηστείας.

    Το τσάι kombucha είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια και ζυμομύκητες που αναπτύσσονται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης. Στα φερόμενα πλεονεκτήματά του από την κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται επίσης η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη του καρκίνου και η προστασία από μεταβολικές ασθένειες και ηπατικές τοξίνες. Οι ιδιότητες αυτές εκτιμάται ότι προέρχονται από τα προβιοτικά και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό, αλλά οι σχετικοί ισχυρισμοί για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σε ανθρώπους.

    Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Robert Dowen διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια από το τσάι επηρεάζουν τον μεταβολισμό και η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

    Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι μύκητες και τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου των σκουληκιών δημιούργησαν μεταβολικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ειδικότερα, οι μικροοργανισμοί μετέβαλαν την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, οδηγώντας σε περισσότερες πρωτεΐνες που διασπούν το λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες που χτίζουν έναν τύπο μορίου λίπους, στα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τις αποθήκες λίπους των οργανισμών των σκουληκιών.

    Αυτά τα νεότερα αποτελέσματα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς τα προβιοτικά του τσαγιού kombucha θα μπορούσαν να επηρεάσουν αντίστοιχα τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα νεότερα δεδομένα, αν και οι ερευνητές σημειώνουν πως τα ευρήματά τους φαίνεται ότι συνάδουν με τα αναφερόμενα οφέλη της kombucha για την υγεία του ανθρώπου.

    «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν μια δίαιτα αποτελούμενη από τα προβιοτικά που περιέχονται στο τσάι Kombucha εμφάνισαν μειωμένη συσσώρευση λίπους, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιποσωμάτων, ένα οργανίδιο που αποθηκεύει τα λιπίδια του κυττάρου, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Επομένως, τα συμπεράσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που μοιάζει με “νηστεία” στον ξενιστή, ακόμη και με την παρουσία επαρκών θρεπτικών συστατικών» καταλήγουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Νέο βιολογικό ρολόι «αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση»
    Νέο βιολογικό ρολόι «αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση»

    Τα νέα εργαλεία εξετάζουν τους λεγόμενους επιγενετικούς παράγοντες, χημικές τροποποιήσεις του DNA που αυξάνουν ή μειώνουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων.

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι βιολογική ηλικία του ανθρώπινου οργανισμού συχνά διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία.

    Τώρα, μια σειρά από νέα «βιολογικά ρολόγια» που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βελτιώνουν τις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας και αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες επιταχύνουν και ποιοι επιβραδύνουν τη γήρανση, αναφέρουν οι δημιουργεί του στην επιθεώρηση Nature Aging.

    Τα νέα εργαλεία εξετάζουν τους λεγόμενους επιγενετικούς παράγοντες, χημικές τροποποιήσεις του DNA που αυξάνουν ή μειώνουν την έκφραση (λειτουργία) συγκεκριμένων γονιδίων.

    «Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν πραγματικά»

    Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν ομάδες μεθυλίου που συνδέονται σε συγκεκριμένες θέσεις του γονιδιώματος.

    Τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες, ωστόσο προηγούμενα «ρολόγια» που είχαν αναπτυχθεί για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας δεν μπορούσαν να διακρίνουν τους επιγενετικούς παράγοντες που προκαλούν γήρανση από αυτούς που απλά σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

    Συχνά μάλιστα δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν επιγενετικές τροποποιήσεις που επιταχύνουν τη γήρανση από αυτές που τις επιβραδύνουν.

    «Δημιουργήσαμε το πρώτο ρολόι που διακρίνει την αιτία από το αποτέλεσμα» λέει σε δελτίο Τύπου ο Βαντίμ Γκλάντισεβ, επικεφαλής της μελέτης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Brigham and Women του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    «Τα ρολόγια μας ξεχωρίζουν των αλλαγών που επιταχύνουν και επιβραδύνουν τη γήρανση για να προβλέψουμε τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων κατά της γήρανσης» πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση του νοσοκομείου έχει τίτλο «Νέα επιγενετικά ρολόγια αλλάζουν τον τρόπο που μετράμε την ηλικία».

    Μοντέλα μηχανικής μάθησης

    Για την ανάπτυξη αυτών των ρολογιών, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 20.000 θέσεις σε όλο το γονιδίωμα και τις συνέδεσαν τες με οκτώ παραμέτρους που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η διάρκεια ζωής, η ηλικία εμφάνισης των πρώτων σοβαρών προβλημάτων υγείας και το εισόδημα.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά δημιουργήθηκαν τρία επιμέρους μοντέλα. Το γενικό μοντέλο CausAge που προβλέπει τη βιολογική ηλικία με βάσει τους επιγενετικούς παράγοντες, το DamAge που εξετάζει μόνο τις βλαβερές τροποποιήσεις και το AdaptAge που καλύπτει μόνο τις ωφέλιμες.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν τα μοντέλα τους σε δείγματα αίματος από εθελοντές ηλικίας 18 έως 93 ετών που συμμετείχαν σε επιδημιολογική μελέτη στην Υγεία.

    Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή αυτών των ρολογιών ήταν η αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας επαναπρογραμματισμένων βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DamAge μειώθηκε σε αυτά τα κύτταρα, γεγονός που υποδηλώνει μείωση των βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία.

    Η ομάδα διερεύνησε επίσης την απόδοση των ρολογιών σε βιολογικά δείγματα ασθενών με χρόνιες παθήσεις και βλάβες που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής, διαπιστώνοντας ότι το DamAge αυξήθηκε με τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ το AdaptAge μειώθηκε, αποτυπώνοντας προστατευτικές προσαρμογές κατά της γήρανσης.

    «Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν πραγματικά», σημειώνει ο Γκλάντισεβ.

    «Τα ευρήματα μας επιτρέπουν να ποσοτικοποιήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την ικανότητα των νέων παρεμβάσεων γήρανσης να αυξήσουν τις πιθανότητες μακροζωίας», καταλήγει ο ερευνητής.

    Πηγή: In.gr

  • Μεταβολισμός: Έξι τρόποι να τον ενισχύσετε και να κάνετε περισσότερες καύσεις
    Μεταβολισμός: Έξι τρόποι να τον ενισχύσετε και να κάνετε περισσότερες καύσεις

    Στην αναζήτηση καλύτερης υγείας και περισσότερης ενέργειας, οι μηχανισμοί του μεταβολισμού αποτελούν το κλειδί. Έτσι θα τον ενισχύσετε, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών

    Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους και τη συνολική ευεξία. Παράγοντες όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, η γενετική και η διατροφή επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, και τον ρυθμό των καύσεων του οργανισμού.

    Ακολουθούν οι συμβουλές τριών ειδικών όσον αφορά την ενίσχυση και επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού.

    Ισορροπημένη διατροφή

    Το περιεχόμενο του πιάτου μας μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό: «Όταν το σώμα σας εργάζεται για να χωνέψει την τροφή, ο μεταβολισμός αυξάνεται. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι το γεύμα σας περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, προτού στραφείτε στους υδατάνθρακες, καθώς οι πρωτεΐνες προκαλούν πιο ισορροπημένη απελευθέρωση ινσουλίνης από τους υδατάνθρακες και θα ικανοποιήσουν την πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγεί η Δρ Florence Comite, ενδοκρινολόγος.

    Η ώρα των γευμάτων παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πρωινού κάθε μέρα και η αποφυγή φαγητού αργά το βράδυ είναι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, αλλά επηρεάζουν επίσης τη μεταβολική υγεία ενός ατόμου. Αντίστοιχα, και η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια καλή στρατηγική, σύμφωνα με μελέτη.

    Άσκηση με βάρη

    «Περισσότεροι μυς στο σώμα σημαίνει και μεγαλύτερη καύση των θερμίδων ακόμα και όταν κοιμάστε ή βλέπετε τηλεόραση. Επομένως, μπορείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα με ασκήσεις αντιστάσεων» συμβουλεύει η Δρ Florence Comite.

    Αντίστοιχα, μια μελέτη διαπίστωσε πως η προπόνηση με βάρη μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολικού προφίλ, ενώ μια άλλη ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μιας ομάδας γυναικών που προηγουμένως δεν είχαν ασκηθεί αυξήθηκε όταν ξεκίνησαν την προπόνηση με αντιστάσεις.

    Προπόνηση υψηλής έντασης

    Ευεργετικά είναι και τα αποτελέσματα από τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος άσκησης ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό, με μια μελέτη να συμπεραίνει ότι μόλις 15 λεπτά προπόνησης HIIT θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα καρδιομεταβολικής υγείας.

    Αποφύγετε την καθιστική ζωή

    «Το να κάθεστε για μεγάλα διαστήματα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο» αναφέρει σχετικά η Δρ Laura Purdy, οικογενειακή γιατρός. Ομοίως, η αύξηση της δραστηριότητας στον χώρο εργασίας έχει αποδειχθεί ευεργετική, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι η καρδιομεταβολική υγεία βελτιώθηκε όταν οι άνθρωποι στέκονταν όρθιοι ή περπατούσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

    Κοιμηθείτε καλά

    «Κατά τη διάρκεια του ύπνου αποκαθιστάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αποβάλλετε τις τοξίνες. Ενεργοποιούνται οι ορμόνες και οι μεταβολικές διαδικασίες για να διαχειριστείτε το βάρος, να ανακτήσετε την υγεία σας και να αναπτύξετε μυς. Ο επανορθωτικός βαθύς ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός και για τη μεταβολική υγεία» εξηγεί η Δρ Florence Comite.

    Ο καλός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Μια παλαιότερη μελέτη είχε συμπεράνει πως ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος (ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης) συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της μεταβολικής λειτουργίας ενός ατόμου.

    Ενυδάτωση

    Το νερό θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την πέψη και τον μεταβολισμό: «Τα ένζυμα που διασπούν τα μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής απαιτούν νερό για να διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να επιβραδυνθούν και ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού» σημειώνει η Δρ Vinita Dhir Tandon, πιστοποιημένη ενδοκρινολόγος.

    Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, η κατανάλωση νερού συνέβαλε στη βελτίωση του μεταβολισμού ενός ατόμου γενικά, καθώς και στην καύση του λίπους στο σώμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καλά, όσο μεγαλώνουμε
    Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καλά, όσο μεγαλώνουμε

    Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιο συχνές απ' ότι νομίζουμε. Και πληθαίνουν με την ηλικία. Έτσι όμως θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια!

    Από τις συνήθειες μας μέχρι τα ωράρια της δουλειάς μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τόσο εύκολα αλλά και τόσο πολύ όσο θα θέλαμε, καθώς μεγαλώνουμε.

    Ο ποιοτικός ύπνος, όμως, είναι καθοριστικός τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα, η μνήμη, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, η ενέργεια, η όρεξη, η υγεία της καρδιάς, ακόμη και η μακροζωία, επηρεάζονται από τον ύπνο.

    Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους πίσω από τις διαταραχές ύπνου, η δρ Janet Kennedy ειδικός στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου και κλινική ψυχολόγος, επισημαίνει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τους παράγοντες που μας κλέβουν τον ύπνο, αλλά και τις κινήσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητά του.

    Τεχνολογία

    Συσκευές, όπως κινητά, τηλεοράσεις και υπολογιστές είναι από τους πιο κοινούς ενόχους για τις δυσκολίες στον ύπνο: «Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας και άλλες συσκευές, οι οποίες μπορεί να αποσπούν την προσοχή όταν προσπαθούμε να πέσουμε για ύπνο κάθε βράδυ. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε μακριά από τη συσκευή είναι να την κρατάτε σε διαφορετικό δωμάτιο πριν πέσετε για ύπνο» συμβουλεύει η Δρ Kennedy.

    Στρες

    Ένας ακόμη λόγος που ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να απενεργοποιηθεί τη νύχτα είναι το άγχος: «Με τόσες υποχρεώσεις στο μυαλό μας, όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμα» εξηγεί η Δρ Kennedy. Διαφορετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το άγχος ως την κύρια αιτία για την αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου.

    Εφίδρωση

    Ένα κρύο δωμάτιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ποιότητα του ύπνου, ωστόσο αρκετές φορές κοιμόμαστε σε ένα ζεστό δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η εφίδρωση, με μια σχετική μελέτη να συμπεραίνει ότι το 36% των ερωτηθέντων σημείωσαν την ενόχλησή τους από την υψηλή θερμοκρασία ή την έντονη εφίδρωση. Παράγοντες, όπως οι διακυμάνσεις των ορμονών, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

    Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

    Σύμφωνα με την ειδικό, το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας είναι να βεβαιωθούμε πως το υπνοδωμάτιο μας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη: «Η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να αποσυρθείτε στο τέλος μιας εξαντλητικής ημέρας. Αν το δωμάτιό σας είναι ακατάστατο ή χαοτικό, αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε», διευκρινίζει η Δρ Kennedy.

    Επιπλέον, μια ρουτίνας πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική: «Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό 30 λεπτών πριν από τον ύπνο, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η τήρηση ημερολογίου ή ο διαλογισμός» προτείνει.

    Αν, από την άλλη, ξυπνάτε μέσα στη νύχτα λόγω της εφίδρωσης, φροντίστε να κοιμάστε σε κλινοσκεπάσματα με βάση το βαμβάκι και χωρίς συνθετικά υφάσματα, αλλά και να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρα δροσερή.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΔΕΠΥ: Υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει; Τι ρόλο παίζει η ηλικία διάγνωσης
    ΔΕΠΥ: Υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει; Τι ρόλο παίζει η ηλικία διάγνωσης

    Νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε έως τώρα αναφορικά με τη σχέση της διαταραχής διάσπασης προσοχής με το αν ένα παιδί είναι από τα μικρότερα ή από τα μεγαλύτερα στην τάξη - Τι υποστηρίζουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα

    Εξίσου πιθανό είναι τόσο για τα μικρότερα, όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά μιας τάξης, που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, ΔΕΠΥ, να διατηρήσουν στην ενήλικη ζωή τους τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο The Lancet Psychiatry, διαψεύδοντας προγενέστερα ερευνητικά συμπεράσματα.

    Στο παρελθόν, ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα μιας διάγνωσης ΔΕΠΥ σε μικρότερους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι τη λαμβάνουν επειδή είναι λιγότερο ώριμοι από τους συμμαθητές τους, που γεννήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Southampton και το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού υποστηρίζει, ωστόσο, ότι τα μικρότερα παιδιά σε μια τάξη, που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι εξίσου πιθανό να διατηρήσουν τη διάγνωση στη μετέπειτα ζωή τους, όσο είναι και για τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, με σχεδόν το 1/3 αυτών να είναι κάτω των 18 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματα της διαταραχής είναι η παρορμητικότητα, η αποδιοργάνωση, η αδυναμία διαχείρισης χρόνου, η δυσκολία εστίασης και η ανησυχία.

    Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Samuele Cortese, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Southampton σχολίασε αναφορικά με τα ευρήματα: «Αυτό που ξέραμε έως τώρα ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά σε μια ομάδα μαθητών που ανήκουν στο ίδιο σχολικό έτος ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ, κάτι το οποίο πολλοί απέδιδαν στο ότι υστερούν σε ωριμότητα σε σχέση με τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους. Ωστόσο, κανείς δεν είχε διερευνήσει ποτέ εάν αυτά τα μικρότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ διατηρούν τη διάγνωση αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι αυτά τα νεαρότερα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τα μεγαλύτερα να διατηρήσουν τη διάγνωση με την πάροδο του χρόνου».

    «Η εργασία μας δείχνει ότι η διάγνωση της ΔΕΠΥ σε παιδιά με μικρή σχετική ηλικία δεν είναι ιδιαίτερα ασταθής» κατέληξε ο δρ. Corentin Gosling, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Southampton.

    Σε συνεργασία με 161 ερευνητές από όλο τον κόσμο, η επιστημονική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη εξέτασε τα δεδομένα χιλιάδων ασθενών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ, για να διερευνήσει την επίδραση του μήνα γέννησης στην επιμονή της ΔΕΠΥ. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη τα δεδομένα περισσότερων από 6.500 ασθενών παγκοσμίως, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 4-33 ετών.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch