Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 13:57

Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο χρόνος που περνά δεν γυρίζει πίσω, ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται όμως μπορεί να ξαναβρεί το... ρυθμό του, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα

Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίμε και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Υπάρχουν ωστόσο μερικά έξυπνα διατροφικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε μια μικρή ώθηση στις καύσεις του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να περιορίζουμε έστω και λίγο, την συνήθη ποσότητα που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή για έναν πιο ενεργό μεταβολισμό.

Πως θα αποκτήσουμε πιο γρήγορο μεταβολισμό

Τρώμε πάντα πρωινό: Όταν τρώμε πρωινό καιμε περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, σε σύγκριση με κάποιον που το παραλείπει. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό «πυροδοτεί» την επάνοδό του στο φυσιολογικό του ρυθμό.

Ναι στα μικρά και συχνά γεύματα: Αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης. Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα έξι μικρά γεύματα την ημέρα από τα τρία μεγάλα.

Όχι στις σκληρές δίαιτες: Οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε λίγες ημέρες, είναι εχθροί του μεταβολισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ γρήγορα ξαναπαίρνει κανείς τα κιλά που έχασε, ίσως και περισσότερα, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Ενώ τα κιλά που χάνει αποτελούνται από λίπος, υγρά και μυϊκό ιστό, τα κιλά που ξαναπαίρνει είναι κυρίως λίπος. Υπενθυμίζουμε ότι όσο περισσότερο το λίπος στο σώμα, τόσο λιγότερες οι καύσεις.

Προτιμάμε τις πρωτεΐνες: Τρώγοντας πρωτεΐνες μπορούμε να έχουμε ένα «κέρδος» 150-200 θερμίδων την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια πρωτεϊνική δίαιτα, αλλά ότι τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων θερμίδων καλό είναι να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά π.χ. άπαχο τυρί, μια μικρή κονσέρβα τόνου, ένα βραστό αυγό, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Επαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ο οργανισμός μας κουράζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του όπως την καύση του λίπους.

Άθληση, άθληση, άθληση! Χάρη στην άσκηση μπορούμε να κάψουμε ακόμη και 15% περισσότερες θερμίδες, ενώ όσο περισσότερο επιμένουμε τόσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό. Τόσο η αερόβια άσκηση π.χ. το περπάτημα όσο και η αναερόβια δηλαδή τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης των καύσεων για δυο λόγους: επειδή καιμε θερμίδες την ώρα της γυμναστικής, αλλά και επειδή το σώμα μας γίνεται πιο σφιχτό (μυώδες) με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερες καύσεις ακόμη και όταν καθόμαστε.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 11:27

Σχετικά Άρθρα

  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος
    Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

    Ένα «ζωντανό» ρόφημα αποδείκνυεται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό του λίπους, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει

    Ροφήματα και τρόφιμα από τις κουλτούρες της Ανατολής γίνονται σιγά σιγά γνωστά και στη Δύση, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση τους, αλλά και λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ένα από αυτά, το τσάι kombucha (κομπούχα), έχει γίνει γνωστό για τις ιδιότητές του στη ρύθμιση του σακχάρου ή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, τα οφέλη δε σταματούν εκεί.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill διαπίστωσαν, μετά από πειράματα στο εργαστήριο στο σκουλήκι C. elegans, ότι οι μικροοργανισμοί του τσαγιού kombucha επιφέρουν αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους στο έντερο, ανάλογες με τις επιδράσεις της νηστείας.

    Το τσάι kombucha είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια και ζυμομύκητες που αναπτύσσονται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης. Στα φερόμενα πλεονεκτήματά του από την κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται επίσης η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη του καρκίνου και η προστασία από μεταβολικές ασθένειες και ηπατικές τοξίνες. Οι ιδιότητες αυτές εκτιμάται ότι προέρχονται από τα προβιοτικά και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό, αλλά οι σχετικοί ισχυρισμοί για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σε ανθρώπους.

    Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Robert Dowen διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια από το τσάι επηρεάζουν τον μεταβολισμό και η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

    Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι μύκητες και τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου των σκουληκιών δημιούργησαν μεταβολικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ειδικότερα, οι μικροοργανισμοί μετέβαλαν την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, οδηγώντας σε περισσότερες πρωτεΐνες που διασπούν το λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες που χτίζουν έναν τύπο μορίου λίπους, στα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τις αποθήκες λίπους των οργανισμών των σκουληκιών.

    Αυτά τα νεότερα αποτελέσματα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς τα προβιοτικά του τσαγιού kombucha θα μπορούσαν να επηρεάσουν αντίστοιχα τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα νεότερα δεδομένα, αν και οι ερευνητές σημειώνουν πως τα ευρήματά τους φαίνεται ότι συνάδουν με τα αναφερόμενα οφέλη της kombucha για την υγεία του ανθρώπου.

    «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν μια δίαιτα αποτελούμενη από τα προβιοτικά που περιέχονται στο τσάι Kombucha εμφάνισαν μειωμένη συσσώρευση λίπους, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιποσωμάτων, ένα οργανίδιο που αποθηκεύει τα λιπίδια του κυττάρου, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Επομένως, τα συμπεράσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που μοιάζει με “νηστεία” στον ξενιστή, ακόμη και με την παρουσία επαρκών θρεπτικών συστατικών» καταλήγουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μεταβολισμός: Έξι τρόποι να τον ενισχύσετε και να κάνετε περισσότερες καύσεις
    Μεταβολισμός: Έξι τρόποι να τον ενισχύσετε και να κάνετε περισσότερες καύσεις

    Στην αναζήτηση καλύτερης υγείας και περισσότερης ενέργειας, οι μηχανισμοί του μεταβολισμού αποτελούν το κλειδί. Έτσι θα τον ενισχύσετε, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών

    Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους και τη συνολική ευεξία. Παράγοντες όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, η γενετική και η διατροφή επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, και τον ρυθμό των καύσεων του οργανισμού.

    Ακολουθούν οι συμβουλές τριών ειδικών όσον αφορά την ενίσχυση και επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού.

    Ισορροπημένη διατροφή

    Το περιεχόμενο του πιάτου μας μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό: «Όταν το σώμα σας εργάζεται για να χωνέψει την τροφή, ο μεταβολισμός αυξάνεται. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι το γεύμα σας περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, προτού στραφείτε στους υδατάνθρακες, καθώς οι πρωτεΐνες προκαλούν πιο ισορροπημένη απελευθέρωση ινσουλίνης από τους υδατάνθρακες και θα ικανοποιήσουν την πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγεί η Δρ Florence Comite, ενδοκρινολόγος.

    Η ώρα των γευμάτων παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πρωινού κάθε μέρα και η αποφυγή φαγητού αργά το βράδυ είναι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, αλλά επηρεάζουν επίσης τη μεταβολική υγεία ενός ατόμου. Αντίστοιχα, και η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια καλή στρατηγική, σύμφωνα με μελέτη.

    Άσκηση με βάρη

    «Περισσότεροι μυς στο σώμα σημαίνει και μεγαλύτερη καύση των θερμίδων ακόμα και όταν κοιμάστε ή βλέπετε τηλεόραση. Επομένως, μπορείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα με ασκήσεις αντιστάσεων» συμβουλεύει η Δρ Florence Comite.

    Αντίστοιχα, μια μελέτη διαπίστωσε πως η προπόνηση με βάρη μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολικού προφίλ, ενώ μια άλλη ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μιας ομάδας γυναικών που προηγουμένως δεν είχαν ασκηθεί αυξήθηκε όταν ξεκίνησαν την προπόνηση με αντιστάσεις.

    Προπόνηση υψηλής έντασης

    Ευεργετικά είναι και τα αποτελέσματα από τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος άσκησης ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό, με μια μελέτη να συμπεραίνει ότι μόλις 15 λεπτά προπόνησης HIIT θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα καρδιομεταβολικής υγείας.

    Αποφύγετε την καθιστική ζωή

    «Το να κάθεστε για μεγάλα διαστήματα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο» αναφέρει σχετικά η Δρ Laura Purdy, οικογενειακή γιατρός. Ομοίως, η αύξηση της δραστηριότητας στον χώρο εργασίας έχει αποδειχθεί ευεργετική, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι η καρδιομεταβολική υγεία βελτιώθηκε όταν οι άνθρωποι στέκονταν όρθιοι ή περπατούσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

    Κοιμηθείτε καλά

    «Κατά τη διάρκεια του ύπνου αποκαθιστάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αποβάλλετε τις τοξίνες. Ενεργοποιούνται οι ορμόνες και οι μεταβολικές διαδικασίες για να διαχειριστείτε το βάρος, να ανακτήσετε την υγεία σας και να αναπτύξετε μυς. Ο επανορθωτικός βαθύς ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός και για τη μεταβολική υγεία» εξηγεί η Δρ Florence Comite.

    Ο καλός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Μια παλαιότερη μελέτη είχε συμπεράνει πως ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος (ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης) συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της μεταβολικής λειτουργίας ενός ατόμου.

    Ενυδάτωση

    Το νερό θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την πέψη και τον μεταβολισμό: «Τα ένζυμα που διασπούν τα μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής απαιτούν νερό για να διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να επιβραδυνθούν και ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού» σημειώνει η Δρ Vinita Dhir Tandon, πιστοποιημένη ενδοκρινολόγος.

    Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, η κατανάλωση νερού συνέβαλε στη βελτίωση του μεταβολισμού ενός ατόμου γενικά, καθώς και στην καύση του λίπους στο σώμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έξι πρωινά μυστικά για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό
    Έξι πρωινά μυστικά για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό

    Ενσωματώστε αυτές τις έξι συνήθειες στην πρωινή σας ρουτίνα και ενισχύστε τη σημαντική διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού

    Η πέψη είναι μια λειτουργία αναγκαία για τη συνολική υγεία διαδικασία που, ανάλογα με το τι τρώμε, μπορεί να διαρκέσει από 24 έως 72 ώρες. Πρόκειται δε για πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχει το στόμα με τη μάσηση, το στομάχι με τη διάσπαση των τροφών και το έντερο με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή όσων δεν χρειάζονται.

    Η ομαλή πέψη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του γαστρεντερικού και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, του ύπνου και της διάθεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν απλές καθημερινές συνήθειες για να την ενισχύσουν και να επιταχύνουν παράλληλα τον μεταβολισμό.

    Η πρωινή ρουτίνα για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό περιλαμβάνει:

    1. Ένα ποτήρι νερό για αρχή

    Η επαρκής ενυδάτωση είναι βασικό συστατικό της υγιούς επιδερμίδας, της ορμονικής ισορροπίας, του ποιοτικού ύπνου, του καλού μεταβολισμού και της καλής διάθεσης και, φυσικά, της πέψης. Το μυστικό των ειδικών για έξτρα οφέλη είναι ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι, συνδυασμός που απομακρύνει τις τοξίνες και βοηθά στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου το πρωί καθώς και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, του φουσκώματος, της καούρας, της δυσκοιλιότητας και του μετεωρισμού.

    2. Ένα πλούσιο πρωινό ως το μεγαλύτερο γεύμα

    Βάσει του βιολογικού μας ρολογιού (ή κιρκάδιου ρυθμού), το στομάχι μας είναι προγραμματισμένο για να περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού τη νύχτα οπότε το ηλιακό φως υποχωρεί. Συνεπώς, τα μεγάλα γεύματα το βράδυ δεν ευνοούν την ομαλή πέψη, ούτε τον ισορροπημένο μεταβολισμό, σε αντίθεση με ένα πλούσιο πρωινό, με τρόφιμα που συστήνουν οι διατροφολόγοι για καλή υγεία του εντέρου, γερή καρδιά και κοφτερό μυαλό, χωρίς βιασύνη αλλά με την προσοχή μας συγκεντρωμένη σε αυτό και τη διαδικασία κατανάλωσής του ώστε να βιώσουμε τον κορεσμό.

    3. Άφθονες φυτικές ίνες και τρόφιμα ζύμωσης

    Υπάρχει πράγματι διατροφή που βοηθά την πέψη και βασικά της στοιχεία αποτελούν οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά, τα οποία προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, τις καύσεις του οργανισμού, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τη φλεγμονή και δρουν προστατευτικά για το εντερικό μικροβίωμα. Τρόφιμα άφθονα σε φυτικές είναι αποτελούν το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και η βρώμη, ενώ προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ εξασφαλίζουν τα πολύτιμα προβιοτικά.

    4. Λίγο τζίντζερ στο τσάι

    Οι φιλικές προς το πεπτικό ιδιότητες του τζίντζερ περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα και η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τη διάταση του κοιλιακού τοιχώματος. Επιπλέον, το τζίντζερ συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    5. Σωματική δραστηριότητα

    Η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας, ευνοώντας την παρουσία των ωφέλιμων έναντι βλαβερών βακτηρίων, χωρίς μάλιστα να απαιτείται έντονη προσπάθεια. Υπάρχουν φερ’ ειπείν συγκεκριμένες ασκήσεις – στάσεις της γιόγκα που επηρεάζουν την φυσιολογική κίνηση του εντέρου και διευκολύνουν την πέψη (βρείτε τις εδώ). Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να βγείτε για έναν περίπατο. Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης που συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την τόνωση του μεταβολικού ρυθμού του σώματος.

    6. Ήρεμο νευρικό σύστημα

    Όποτε τα «σπασμένα» νεύρα κάνουν το στομάχι άνω-κάτω, αρκεί να θυμηθούμε ότι πεπτικό και εγκέφαλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Βάλτε σε προτεραιότητα τη σωματική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και τη χαλάρωση. Για ήρεμο νευρικό σύστημα, οι ειδικοί προτείνουν ασκήσεις με αναπνοές, διαλογισμό, καταγραφή των σκέψεων και προβληματισμών, καλή ξεκούραση και επαρκής ύπνος. Και με το στρες να κρύβεται συχνά πίσω από τον εκνευρισμό και τις εκρήξεις θυμού, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμες οι τεχνικές που το διώχνουν σε 5 λεπτά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος
    Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

    Ο χρόνος που περνά δεν γυρίζει πίσω, ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται όμως μπορεί να ξαναβρεί το... ρυθμό του, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα

    Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίμε και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Υπάρχουν ωστόσο μερικά έξυπνα διατροφικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε μια μικρή ώθηση στις καύσεις του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να περιορίζουμε έστω και λίγο, την συνήθη ποσότητα που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή για έναν πιο ενεργό μεταβολισμό.

    Πως θα αποκτήσουμε πιο γρήγορο μεταβολισμό

    Τρώμε πάντα πρωινό: Όταν τρώμε πρωινό καιμε περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, σε σύγκριση με κάποιον που το παραλείπει. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό «πυροδοτεί» την επάνοδό του στο φυσιολογικό του ρυθμό.

    Ναι στα μικρά και συχνά γεύματα: Αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης. Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα έξι μικρά γεύματα την ημέρα από τα τρία μεγάλα.

    Όχι στις σκληρές δίαιτες: Οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε λίγες ημέρες, είναι εχθροί του μεταβολισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ γρήγορα ξαναπαίρνει κανείς τα κιλά που έχασε, ίσως και περισσότερα, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Ενώ τα κιλά που χάνει αποτελούνται από λίπος, υγρά και μυϊκό ιστό, τα κιλά που ξαναπαίρνει είναι κυρίως λίπος. Υπενθυμίζουμε ότι όσο περισσότερο το λίπος στο σώμα, τόσο λιγότερες οι καύσεις.

    Προτιμάμε τις πρωτείνες: Τρώγοντας πρωτείνες μπορούμε να έχουμε ένα «κέρδος» 150-200 θερμίδων την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια πρωτεϊνική δίαιτα, αλλά ότι τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων θερμίδων καλό είναι να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά π.χ. άπαχο τυρί, μια μικρή κονσέρβα τόνου, ένα βραστό αυγό, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

    Επαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ο οργανισμός μας κουράζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του όπως την καύση του λίπους.

    Άθληση, άθληση, άθληση! Χάρη στην άσκηση μπορούμε να κάψουμε ακόμη και 15% περισσότερες θερμίδες, ενώ όσο περισσότερο επιμένουμε τόσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό. Τόσο η αερόβια άσκηση π.χ. το περπάτημα όσο και η αναερόβια δηλαδή τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης των καύσεων για δυο λόγους: επειδή καιμε θερμίδες την ώρα της γυμναστικής, αλλά και επειδή το σώμα μας γίνεται πιο σφιχτό (μυώδες) με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερες καύσεις ακόμη και όταν καθόμαστε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • 3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα
    σε Plus +
    3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα

    Ενισχύουν το μεταβολισμό και προσφέρουν ενέργεια.

    βασικός μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ελαστικότητα των αγγείων μειώνεται. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την προσπάθεια απώλειας βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων. Κάνοντας όμως μικρές αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας υγιές και γεμάτο ενέργεια.

    Δείτε εδώ ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε:

    Αβοκάντο

    Το φρούτο αυτό με την χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία. Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο αποδίδουν 160 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 15 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, ενώ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη πρόσληψης τροφής για αρκετές ώρες μετά.

    Τα ξερά φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, διαιτητικής ίνας. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη.

    Κινόα

  • Οι 10 απλοί τρόποι για ενίσχυση μεταβολισμού και αδυνάτισμα
    Οι 10 απλοί τρόποι για ενίσχυση μεταβολισμού και αδυνάτισμα

    Η ενίσχυση του μεταβολισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα.

    Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας (BMR) είναι και αυτός που καθορίζει πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα. Όπως αναφέρει το Healthstat.gr, οι άνδρες κατά μέσο όρο καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμα και όταν ξεκουράζουνται. Παράλληλα, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία, το φύλο ή τo dna σας, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας.

    1. Χτίστε Μύες

    Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με περισσότερους μυς.

    Κάθε κιλό μυός, χρειάζεται περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να συντηρηθεί, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόνο 2 θερμίδες την ημέρα. Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να προστεθεί με την πάροδο του χρόνου.

    Μετά από μια προπόνηση ενδυνάμωσης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα σας, αυξάνοντας τον μέσο ημερήσιο μεταβολικό σας ρυθμό.

    2. Αυξήστε ένταση στην προπόνησή σας

    Η αερόβια άσκηση μπορεί να μην χτίζει μεγάλους μύες, αλλά μπορεί να ανεβάσει τον μεταβολισμό σας τις ώρες μετά την προπόνηση.

    Το «κλειδί» είναι να πιέσετε τον εαυτό σας. Η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει μεγαλύτερη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας από τις προπονήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης. Για να έχετε τα οφέλη, δοκιμάστε ένα πιο έντονο ρυθμό στο γυμναστήριο ή συμπεριλάβετε σύντομες εκρήξεις τζόκινγκ κατά τη διάρκεια της κανονικής σας βόλτας.

    3. Πιείτε πολύ νερό

    Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να επεξεργαστεί τις θερμίδες.

    Εάν είστε έστω και ελαφρά αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έπιναν τέσσερα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνετε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα και σνακ.

    Επίσης, καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυσικά νερό, αντί για κουλούρια ή πατατάκια.

    4. Ενεργειακά ποτά

    Ορισμένα συστατικά των ενεργειακών ποτών μπορούν να δώσουν ώθηση στον μεταβολισμό σας. Είναι γεμάτα καφεΐνη, η οποία αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας. Μερικές φορές έχουν ταυρίνη, η οποία μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας και να βοηθήσει στην καύση λίπους. Αλλά η χρήση αυτών των ποτών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος και προβλήματα ύπνου σε μερικούς ανθρώπους.

    5. Έξυπνα Σνακ!

    Το να τρώτε πιο συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με πολλές ώρες ενδιάμεσα, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται μεταξύ των γευμάτων. Το να τρώτε ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες διατηρεί τον μεταβολισμό σας, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Αρκετές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σνακ τρώνε λιγότερο την ώρα του γεύματος.

    6. Κάντε πιο πικάντικα τα γεύματά σας

    Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να κλωτσήσουν τον μεταβολισμό σας σε υψηλότερη ταχύτητα.

    Το να μαγειρεύετε φαγητά με μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο πιπέρι τσίλι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι πιθανώς προσωρινό, αλλά αν τρώτε συχνά πικάντικα τρόφιμα, τα οφέλη μπορεί να αυξηθούν.

    7. Περισσότερη πρωτεΐνη

    Το σώμα σας καίει πολύ περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες από ό,τι καταναλώνει λίπος ή υδατάνθρακες.

    Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η αντικατάσταση ορισμένων υδατανθράκων με άπαχα, πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό την ώρα του γεύματος. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν άπαχο βοδινό κρέας, γαλοπούλα, ψάρι, λευκό κρέας κοτόπουλο, τόφου, ξηρούς καρπούς, φασόλια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

    8. Πιείτε λίγο μαύρο καφέ

    Εάν πίνετε καφέ, πιθανότατα απολαμβάνετε τα προνόμια ενέργειας και συγκέντρωσης. Λαμβάνοντας με μέτρο, ένα από τα οφέλη του καφέ μπορεί να είναι η βραχυπρόθεσμη αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού.

    Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι και ακόμη και να αυξήσετε την αντοχή σας ενώ ασκείστε.

    9. Και... πολύ πράσινο τσάι

    Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή τσαγιού oolong προσφέρει τα συνδυασμένα οφέλη της καφεΐνης και των κατεχινών, ουσίες που αποδεικνύεται ότι ανεβάζουν τον μεταβολισμό για μερικές ώρες.

    Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 2 έως 4 φλιτζανιών τσαγιού, μπορεί να ωθήσει το σώμα, να κάψει 17% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μέτριας έντονης άσκησης για μικρό χρονικό διάστημα.

    10. Αποφύγετε τις δίαιτες crash

    Οι δίαιτες crash, αυτές που περιλαμβάνουν, λιγότερο από 1.200 (αν είστε γυναίκα) ή 1.800 (αν είστε άντρας) θερμίδες την ημέρα, είναι κακές για όποιον ελπίζει να επιταχύνει τον μεταβολισμό του.

    Αν και αυτές οι δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, αυτό έρχεται εις βάρος της καλής διατροφής. Επιπλέον, μπορεί να χάσετε μύες, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το σώμα σας να καίει λιγότερες θερμίδες, και να παίρνει βάρος πιο γρήγορα από ότι, πριν από τη δίαιτα.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πότε αρχίζει να γερνάει ο μεταβολισμός – Η απάντηση θα σας εκπλήξει
    Πότε αρχίζει να γερνάει ο μεταβολισμός – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

    Ανήκετε ακόμα σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο μεταβολισμός μας φθίνει όσο αποχαιρετάμε τις πρώτες δεκαετίες της νεότητας και βαδίζουμε προς τα 40 και τα 50; Τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μεταβολισμός μας παραμένει αμετάβλητος για περισσότερες δεκαετίες απ' ότι πιστεύουμε

    Δεν είναι λίγες οι φορές που θα θεωρήσουμε ως ένοχο για τον αυξημένο αριθμό στη ζυγαριά την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας και όχι το πιάτο με μακαρόνια που καταβροχθίσαμε, ούτε τα σουβλάκια που απολαύσαμε το προηγούμενο βράδυ με την παρέα μας.

    Η συγκεκριμένη πεποίθηση όμως, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία είναι λανθασμένη, καθώς ο μεταβολισμός μας δεν αλλάζει από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Επομένως, πλέον δεν έχετε κάποιον προφανή… ένοχο για τα λίγα παραπάνω κιλά που πήρατε στις διακοπές.

    Η συγκεκριμένη μελέτη μεγάλης κλίμακας βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 6.400 συμμετεχόντων όλων των ηλικιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 95 ετών, συνδυάζοντας στοιχεία από 40 χρόνια ερευνών.

    Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός

    Η διαδικασία του μεταβολισμού συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας διασπά την τροφή και την μετατρέπει σε ενέργεια. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, η διαδικασία αυτή ναι μεν αλλάζει, αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

    Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται όταν φτάνουμε στην ηλικία των 40 ή ακόμα και στα 30, καθώς και ότι οι άντρες έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

    Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, «καίμε» περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την ηλικία των 20 και όταν φτάνουμε στην παιδική ηλικία, ο μεταβολισμός μας σιγά σιγά επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 20, ηλικία κατά την οποία ο μεταβολισμός μας σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 60. Έπειτα και κατά τη διάρκεια της γήρανσης, ο μεταβολισμός μας ξεκινά να φθίνει.

    Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, οι άντρες πραγματικά καίνε περισσότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με τις γυναίκες για τον απλό λόγο ότι έχουνε, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη μυική μάζα και λιγότερο σωματικό λίπος.

    Παρόλα αυτά, μια μυώδης γυναίκα θα έχει περίπου τον ίδιο ρυθμό μεταβολισμού με έναν άντρα του ίδιου αναστήματος. Το λίπος μάλιστα που συγκεντρώνεται στο σώμα παίζει βασικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερη η αναλογία λίπους στο σώμα, τόσο πιο αργός ο μεταβολισμός π.χ., ένα άτομο 70 κιλών με 15% περιεκτικότητα λίπους θα έχει υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με ένα άτομο ιδίου βάρους αλλά με 25% ποσοστό λίπους.

    Συνολικά, ορισμένοι άνθρωποι είτε είναι… τυχεροί και καίνε κατά 25% περισσότερες θερμίδες από το μέσο όρο για την ηλικία τους ή… άτυχοι, διότι καίνε περίπου 25% λιγότερο αντίστοιχα.

    Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας;

    Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει πως συμπληρώματα που υπόσχονται να δώσουν μια ώθηση στον μεταβολισμό σας δε θα λειτουργήσουν ούτως ή άλλως εάν δεν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

    Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς η προπόνηση αντίστασης αποδεδειγμένα αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ακολουθώντας μια τέτοια προπόνηση για δέκα εβδομάδες, μπορεί να ενισχύσει τον βασικό μεταβολισμό ηρεμίας (δηλαδή τις θερμίδες που καίει το σώμα σε ανάπαυση) ως και 7%. Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να χαθεί η μυϊκή μάζα εάν δε συνεχίσετε την προσπάθεια.

    Για ποιο λόγο όμως αυξάνεται το βάρος με την έλευση των 40;

    Συχνά κάνουμε το λάθος να προσδίδουμε την αύξηση του βάρους μας στον αργό μεταβολισμό, στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε κι άλλους παράγοντες που επηρεάζουν όπως τις συνήθειες μας. Μήπως γυμνάζεστε λιγότερο συχνά και κινείστε λιγότερο ενώ δουλεύετε περισσότερο και κοιμάστε λιγότερο;

    Επιπλέον, δε θα πρέπει να αγνοείτε και ορισμένα προβλήματα υγείας που πιθανόν έχουν ανακύψει και αυξάνουν το σωματικό βάρος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους είναι ο ασταθής ύπνος, το άγχος, και οι φαρμακευτικές αγωγές.

    Όσον αφορά τις γυναίκες, είναι το «ασθενέστερο» φύλο στην πρόσληψη βάρους, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο λόγω των επαναλαμβανόμενων τοκετών. Επιπλέον, η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια περίοδος αλλαγής για τις γυναίκες που μπορούν να αποτυπωθούν και στο βάρος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch