Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 13:57

«Είμαι όσο φαίνομαι»: Τι σημαίνει για την υγεία σας να φαίνεστε μικρότεροι από την ηλικία σας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έρευνα δείχνει ότι όσοι φαίνονται πέντε χρόνια νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία είναι μάλλον κερδισμένοι σε θέματα υγείας

Μαντεύουν σωστά οι άλλοι την ηλικία σας ή μένουν με το στόμα ανοιχτό, όταν μαθαίνουν ότι είστε μεγαλύτερος απ’ όσο φαίνεστε; Κι όταν κάνετε συναντήσεις παλαιών συμμαθητών νιώθετε ότι δείχνουν μεγαλύτεροι από εσάς ή μικρότεροι;
Αν μοιάζετε μικρότερος, τότε τα νέα είναι μάλλον καλά για την υγεία σας, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών ερευνητών, που θέλησαν να δουν αν έχουν δίκιο οι γιατροί που υπολογίζουν την εμφάνιση του ασθενή ως διαγνωστικό δείκτη υγείας.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να μαντέψουν την ηλικία περίπου 2.700 ανθρώπων, 50 έως 90 ετών, βλέποντας φωτογραφίες του προσώπου τους. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα ιατρικά τους αρχεία, για να εντοπίσουν τυχόν τάσεις στην κατάσταση της υγείας τους.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Όσοι φαίνονται πέντε χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία είχαν καλύτερες αντιληπτικές ικανότητες. Επίσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ιατρικά προβλήματα όπως καταρράκτη, βαρηκοΐα, ΧΑΠ και οστεοπόρωρη.
Η έρευνα δεν είναι πλήρης και καταληκτική. Όμως, παρέχει τα καλύτερα μέχρι στιγμής στοιχεία που δείχνουν ότι η ηλικία που φαίνεται ότι έχει κάποιος έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική γήρανση του οργανισμού.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα 27 ατόμων να αξιολογήσουν την ηλικία 2.679 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών, βλέποντας φωτογραφίες του προσώπου προφίλ και ανφάς.
Στη συνέχεια σε κάθε εθελοντή δόθηκε ένα σκορ που υπολογίστηκε από τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική ηλικία και την φαινομενική ηλικία. Εάν κάποιος λόγου χάρη φαινόταν επτά χρόνια νεότερος είχε σκορ 7. Όσο υψηλότερο το σκορ τόσο νεότερος φαινόταν ο φωτογραφιζόμενος ενήλικας. Επίσης, αξιολογήθηκε το βάρος, οι καπνιστικές τους συνήθειες και η κατάσταση της υγείας τους.
Τα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στην British Journal of Dermatology ήταν αποκαλυπτικά. Όσοι έμοιαζαν μια πενταετία νεότεροι είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αντίληψης, ήταν 15% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ΧΑΠ και 24% λιγότερο από οστεοπόρωση. Επίσης ήταν κατά 16% λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επέμβαση καταρράκτη και κατά 24% να έχουν βαρηκοϊα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το υψηλότερο σκορ είχαν συνήθως άνδρες (61% των συμμετεχόντων), μη καπνιστές και ελαφρώς στρουμπουλοί, γεγονός που «γέμιζε» το πρόσωπό τους και το έκανε να φαίνεται πιο νεανικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συμπεράσματα της έρευνας δικαιώνουν τους γιατρούς που μεταξύ άλλων, βασίζονται και στη νεανική εμφάνιση των ασθενών ως προγνωστικό και διαγνωστικό δείκτη υγείας.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Tamar Nijsten δερματολόγος στο ιατρικό κέντρο του Ρότερνταμ στο Πανεπιστήμιο Erasmus εξήγησε ότι το συμπέρασμα της μελέτης είναι απλό. «Όταν φαίνεσαι νεότερος από όσο είσαι τότε η υγεία των οργάνων, του σώματος και του μυαλού θα το αντανακλούν… Διαπιστώσαμε ότι η νεανική εμφάνιση σχετίζεται με χαμηλούς δείκτες γήρανσης των συστημάτων του οργανισμού», είπε.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 12:58

Σχετικά Άρθρα

  • Το WhatsApp μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην Ευρώπη στα 13 έτη
    Το WhatsApp μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην Ευρώπη στα 13 έτη

    Από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο WhatsApp οι Ευρωπαίοι πολίτες, από 16 που ήταν το όριο ηλικίας μέχρι πρότινος, προκαλώντας την ανησυχία των γονιών και σφοδρές αντιδράσεις.

    Ο νέος ηλικιακός περιορισμός τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη (11/4) και είχε ήδη τεθεί σε ισχύ για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, όπως μετέδωσε το CNNi.

    Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, την οποία η Meta απέκτησε πριν από μια δεκαετία, ανακοίνωσε πως οι αλλαγές που σημειώνονται εξακολουθούν να διασφαλίζουν «μια συνεπή ελάχιστη απαίτηση ηλικίας για το WhatsApp παγκοσμίως».

    Ωστόσο, το χαμηλότερο όριο ηλικίας έχει πυροδοτήσει εντάσεις από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκθέτει περαιτέρω τους νέους σε μια σειρά από κινδύνους στο διαδίκτυο.

    Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη (11/4), η ομάδα εκστρατειών «Smartphone Free Childhood» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε κάλεσμα στη Meta να μην εφαρμόσει τη νέα αυτή πολιτική.

    «Το WhatsApp βάζει τα κέρδη πάνω από όλα και σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των παιδιών» δήλωσε η Ντέιζι Γκρινγουελ, συνιδρυτής του ομίλου.

    Η μείωση του ορίου ηλικίας «αγνοεί τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που έχουν επισημάνει επιστήμονες, γιατροί, δάσκαλοι, γονείς και ειδικοί ψυχικής υγείας» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιπτώσεις στα παιδιά.

    CNNi: Eve Brennan, Anna Cooban / WhatsApp lowers minimum age in Europe to 13

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νέο βιολογικό ρολόι «αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση»
    Νέο βιολογικό ρολόι «αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση»

    Τα νέα εργαλεία εξετάζουν τους λεγόμενους επιγενετικούς παράγοντες, χημικές τροποποιήσεις του DNA που αυξάνουν ή μειώνουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων.

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι βιολογική ηλικία του ανθρώπινου οργανισμού συχνά διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία.

    Τώρα, μια σειρά από νέα «βιολογικά ρολόγια» που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βελτιώνουν τις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας και αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες επιταχύνουν και ποιοι επιβραδύνουν τη γήρανση, αναφέρουν οι δημιουργεί του στην επιθεώρηση Nature Aging.

    Τα νέα εργαλεία εξετάζουν τους λεγόμενους επιγενετικούς παράγοντες, χημικές τροποποιήσεις του DNA που αυξάνουν ή μειώνουν την έκφραση (λειτουργία) συγκεκριμένων γονιδίων.

    «Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν πραγματικά»

    Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν ομάδες μεθυλίου που συνδέονται σε συγκεκριμένες θέσεις του γονιδιώματος.

    Τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες, ωστόσο προηγούμενα «ρολόγια» που είχαν αναπτυχθεί για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας δεν μπορούσαν να διακρίνουν τους επιγενετικούς παράγοντες που προκαλούν γήρανση από αυτούς που απλά σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

    Συχνά μάλιστα δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν επιγενετικές τροποποιήσεις που επιταχύνουν τη γήρανση από αυτές που τις επιβραδύνουν.

    «Δημιουργήσαμε το πρώτο ρολόι που διακρίνει την αιτία από το αποτέλεσμα» λέει σε δελτίο Τύπου ο Βαντίμ Γκλάντισεβ, επικεφαλής της μελέτης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Brigham and Women του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    «Τα ρολόγια μας ξεχωρίζουν των αλλαγών που επιταχύνουν και επιβραδύνουν τη γήρανση για να προβλέψουμε τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων κατά της γήρανσης» πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση του νοσοκομείου έχει τίτλο «Νέα επιγενετικά ρολόγια αλλάζουν τον τρόπο που μετράμε την ηλικία».

    Μοντέλα μηχανικής μάθησης

    Για την ανάπτυξη αυτών των ρολογιών, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 20.000 θέσεις σε όλο το γονιδίωμα και τις συνέδεσαν τες με οκτώ παραμέτρους που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η διάρκεια ζωής, η ηλικία εμφάνισης των πρώτων σοβαρών προβλημάτων υγείας και το εισόδημα.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά δημιουργήθηκαν τρία επιμέρους μοντέλα. Το γενικό μοντέλο CausAge που προβλέπει τη βιολογική ηλικία με βάσει τους επιγενετικούς παράγοντες, το DamAge που εξετάζει μόνο τις βλαβερές τροποποιήσεις και το AdaptAge που καλύπτει μόνο τις ωφέλιμες.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν τα μοντέλα τους σε δείγματα αίματος από εθελοντές ηλικίας 18 έως 93 ετών που συμμετείχαν σε επιδημιολογική μελέτη στην Υγεία.

    Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή αυτών των ρολογιών ήταν η αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας επαναπρογραμματισμένων βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DamAge μειώθηκε σε αυτά τα κύτταρα, γεγονός που υποδηλώνει μείωση των βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία.

    Η ομάδα διερεύνησε επίσης την απόδοση των ρολογιών σε βιολογικά δείγματα ασθενών με χρόνιες παθήσεις και βλάβες που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής, διαπιστώνοντας ότι το DamAge αυξήθηκε με τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ το AdaptAge μειώθηκε, αποτυπώνοντας προστατευτικές προσαρμογές κατά της γήρανσης.

    «Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν πραγματικά», σημειώνει ο Γκλάντισεβ.

    «Τα ευρήματα μας επιτρέπουν να ποσοτικοποιήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την ικανότητα των νέων παρεμβάσεων γήρανσης να αυξήσουν τις πιθανότητες μακροζωίας», καταλήγει ο ερευνητής.

    Πηγή: In.gr

  • Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καλά, όσο μεγαλώνουμε
    Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καλά, όσο μεγαλώνουμε

    Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιο συχνές απ' ότι νομίζουμε. Και πληθαίνουν με την ηλικία. Έτσι όμως θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια!

    Από τις συνήθειες μας μέχρι τα ωράρια της δουλειάς μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τόσο εύκολα αλλά και τόσο πολύ όσο θα θέλαμε, καθώς μεγαλώνουμε.

    Ο ποιοτικός ύπνος, όμως, είναι καθοριστικός τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα, η μνήμη, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, η ενέργεια, η όρεξη, η υγεία της καρδιάς, ακόμη και η μακροζωία, επηρεάζονται από τον ύπνο.

    Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους πίσω από τις διαταραχές ύπνου, η δρ Janet Kennedy ειδικός στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου και κλινική ψυχολόγος, επισημαίνει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τους παράγοντες που μας κλέβουν τον ύπνο, αλλά και τις κινήσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητά του.

    Τεχνολογία

    Συσκευές, όπως κινητά, τηλεοράσεις και υπολογιστές είναι από τους πιο κοινούς ενόχους για τις δυσκολίες στον ύπνο: «Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας και άλλες συσκευές, οι οποίες μπορεί να αποσπούν την προσοχή όταν προσπαθούμε να πέσουμε για ύπνο κάθε βράδυ. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε μακριά από τη συσκευή είναι να την κρατάτε σε διαφορετικό δωμάτιο πριν πέσετε για ύπνο» συμβουλεύει η Δρ Kennedy.

    Στρες

    Ένας ακόμη λόγος που ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να απενεργοποιηθεί τη νύχτα είναι το άγχος: «Με τόσες υποχρεώσεις στο μυαλό μας, όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμα» εξηγεί η Δρ Kennedy. Διαφορετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το άγχος ως την κύρια αιτία για την αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου.

    Εφίδρωση

    Ένα κρύο δωμάτιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ποιότητα του ύπνου, ωστόσο αρκετές φορές κοιμόμαστε σε ένα ζεστό δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η εφίδρωση, με μια σχετική μελέτη να συμπεραίνει ότι το 36% των ερωτηθέντων σημείωσαν την ενόχλησή τους από την υψηλή θερμοκρασία ή την έντονη εφίδρωση. Παράγοντες, όπως οι διακυμάνσεις των ορμονών, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

    Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

    Σύμφωνα με την ειδικό, το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας είναι να βεβαιωθούμε πως το υπνοδωμάτιο μας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη: «Η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να αποσυρθείτε στο τέλος μιας εξαντλητικής ημέρας. Αν το δωμάτιό σας είναι ακατάστατο ή χαοτικό, αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε», διευκρινίζει η Δρ Kennedy.

    Επιπλέον, μια ρουτίνας πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική: «Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό 30 λεπτών πριν από τον ύπνο, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η τήρηση ημερολογίου ή ο διαλογισμός» προτείνει.

    Αν, από την άλλη, ξυπνάτε μέσα στη νύχτα λόγω της εφίδρωσης, φροντίστε να κοιμάστε σε κλινοσκεπάσματα με βάση το βαμβάκι και χωρίς συνθετικά υφάσματα, αλλά και να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρα δροσερή.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΔΕΠΥ: Υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει; Τι ρόλο παίζει η ηλικία διάγνωσης
    ΔΕΠΥ: Υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει; Τι ρόλο παίζει η ηλικία διάγνωσης

    Νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε έως τώρα αναφορικά με τη σχέση της διαταραχής διάσπασης προσοχής με το αν ένα παιδί είναι από τα μικρότερα ή από τα μεγαλύτερα στην τάξη - Τι υποστηρίζουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα

    Εξίσου πιθανό είναι τόσο για τα μικρότερα, όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά μιας τάξης, που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, ΔΕΠΥ, να διατηρήσουν στην ενήλικη ζωή τους τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο The Lancet Psychiatry, διαψεύδοντας προγενέστερα ερευνητικά συμπεράσματα.

    Στο παρελθόν, ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα μιας διάγνωσης ΔΕΠΥ σε μικρότερους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι τη λαμβάνουν επειδή είναι λιγότερο ώριμοι από τους συμμαθητές τους, που γεννήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Southampton και το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού υποστηρίζει, ωστόσο, ότι τα μικρότερα παιδιά σε μια τάξη, που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι εξίσου πιθανό να διατηρήσουν τη διάγνωση στη μετέπειτα ζωή τους, όσο είναι και για τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, με σχεδόν το 1/3 αυτών να είναι κάτω των 18 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματα της διαταραχής είναι η παρορμητικότητα, η αποδιοργάνωση, η αδυναμία διαχείρισης χρόνου, η δυσκολία εστίασης και η ανησυχία.

    Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Samuele Cortese, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Southampton σχολίασε αναφορικά με τα ευρήματα: «Αυτό που ξέραμε έως τώρα ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά σε μια ομάδα μαθητών που ανήκουν στο ίδιο σχολικό έτος ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ, κάτι το οποίο πολλοί απέδιδαν στο ότι υστερούν σε ωριμότητα σε σχέση με τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους. Ωστόσο, κανείς δεν είχε διερευνήσει ποτέ εάν αυτά τα μικρότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ διατηρούν τη διάγνωση αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι αυτά τα νεαρότερα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τα μεγαλύτερα να διατηρήσουν τη διάγνωση με την πάροδο του χρόνου».

    «Η εργασία μας δείχνει ότι η διάγνωση της ΔΕΠΥ σε παιδιά με μικρή σχετική ηλικία δεν είναι ιδιαίτερα ασταθής» κατέληξε ο δρ. Corentin Gosling, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Southampton.

    Σε συνεργασία με 161 ερευνητές από όλο τον κόσμο, η επιστημονική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη εξέτασε τα δεδομένα χιλιάδων ασθενών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ, για να διερευνήσει την επίδραση του μήνα γέννησης στην επιμονή της ΔΕΠΥ. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη τα δεδομένα περισσότερων από 6.500 ασθενών παγκοσμίως, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 4-33 ετών.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Οι κρύσταλλοι «μίλησαν»: Το φεγγάρι είναι 40 εκατ. χρόνια νεότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε
    Οι κρύσταλλοι «μίλησαν»: Το φεγγάρι είναι 40 εκατ. χρόνια νεότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε

    Έχει ρίξει το φως του πάνω σε δεινόσαυρους, έχει εμπνεύσει τους μεγαλύτερους ποιητές και έχει εξερευνηθεί από ατρόμητους αστροναύτες. Όμως, παρά τη διαρκή παρουσία του, το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν την απάντηση, αποκαλύπτοντας ότι ο δορυφόρος της Γης είναι 40 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψή τους μελετώντας κρυστάλλους μέσα στη σεληνιακή σκόνη που έφερε πίσω στη Γη η αποστολή Apollo 17 το 1972 – την τελευταία φορά που αστροναύτες πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

    «Είναι καταπληκτικό να μπορείς να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς στα χέρια σου είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε βρει μέχρι στιγμής. Όταν ξέρεις πόσο παλιό είναι κάτι, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τι του συνέβη στην ιστορία του», δήλωσε η Δρ. Jennika Greer του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πιστεύεται ότι ένα σώμα στο μέγεθος του πλανήτη Άρη χτύπησε τη Γη, εκτινάσσοντας μια μεγάλη μάζα υλικού που τελικά έγινε το φεγγάρι. Η επιφάνειά του ήταν αρχικά λιωμένη, αλλά καθώς ο ωκεανός μάγματος ψύχθηκε, το υλικό στερεοποιήθηκε.

    Οι κρύσταλλοι που εξετάστηκαν στη μελέτη θεωρούνται ότι σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ψύξης, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεσή τους προσφέρει στους ερευνητές την ευκαιρία να διερευνήσουν την ηλικία τους, και ως εκ τούτου την ηλικία του ίδιου του φεγγαριού.

    Μέχρι τώρα εργασίες σε σεληνιακά υλικά σε συνδυασμό με μοντελοποίηση δεδομένων έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το φεγγάρι έχει ηλικία περίπου 4,42 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά νέες αναλυτικές τεχνικές επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι κρύσταλλοι σχηματίστηκαν πιο πίσω στο χρόνο.

    Η ηλικία των κρυστάλλων

    Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός λέιζερ για την εξάχνωση ατόμων από ακονισμένους κρυστάλλους. Η μάζα αυτών των ατόμων μπορεί στη συνέχεια να εξεταστεί και να μετρηθεί η αναλογία διαφορετικών τύπων ατόμων ουρανίου και μολύβδου. Επειδή το ουράνιο μετατρέπεται σε μόλυβδο με την πάροδο του χρόνου μέσω της ραδιενεργού διάσπασης, αυτή η αναλογία μπορεί να μας πει πόσο παλιός είναι ο κρύσταλλος.

    Το συμπέρασμα, γράφει η ομάδα στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters, είναι ότι οι κρύσταλλοι, και συνεπώς ο δορυφόρος μας, φαίνεται να έχουν ηλικία τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών.

    «Αυτή η ηλικία σημαίνει ότι το φεγγάρι είναι 40 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από ό,τι πιστεύαμε, και γεννήθηκε μέσα σε 110 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», γράφει η ομάδα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σε ποια ηλικία είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι – Τι λέει νέα έρευνα
    Σε ποια ηλικία είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι – Τι λέει νέα έρευνα

    Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ευτυχία μας, όπως καταδεικνύεται σε νέα μελέτη.

    Μία ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία και την Ελβετία εξέτασε στην ολοκληρωμένη μελέτη της πώς η ευτυχία ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου και στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν συνολικά πάνω από 460.000 άνθρωποι.

    «Επικεντρωθήκαμε στις αλλαγές σε τρία κεντρικά στοιχεία της υποκειμενικής ευημερίας», εξήγησε Susanne Bücker, εκ των συγγραφέων της μελέτης σε δήλωσή της, όπως αναφέρει το IFL Science σε δημοσίευσή του. Πρόκειται για μια καθιερωμένη έννοια στην Ψυχολογία, που περικλείει την εμπειρία και την αξιολόγηση της ζωής κάποιου. «Για τη μελέτη αυτή», δήλωσε η Bücker, «η ομάδα επικεντρώθηκε στην ικανοποίηση από τη ζωή, στις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις και στις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις».

    Τι έδειξε η νέα έρευνα για την ευτυχία

    Προηγούμενες έρευνες σχετικά με αυτό το απλό ερώτημα έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Μία θεωρία που έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ανθρώπων είναι αυτή του σχήματος U της ευτυχίας, σύμφωνα με την οποία η ευημερία κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 20 και της τρίτης ηλικίας, με μια σημαντική πτώση κατά τη μέση ηλικία. Ορισμένοι το έχουν χρησιμοποιήσει αυτό ως απόδειξη για κρίσεις μέσης ηλικίας, άλλοι όμως δεν είναι τόσο σίγουροι.

    Εστιάζοντας σε πολλαπλές πτυχές της υποκειμενικής ευημερίας και συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, οι συγγραφείς της νέας μελέτης ήλπιζαν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο Psychological Bulletin. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ικανοποίηση από τη ζωή μειώθηκε μεταξύ των ηλικιών 9 και 16 ετών, στη συνέχεια αυξήθηκε ελαφρώς μέχρι την ηλικία των 70 ετών, προτού μειωθεί και πάλι μέχρι την ηλικία των 96 ετών.

    Για τον δεύτερο παράγοντα, τις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις, οι συγγραφείς παρατήρησαν μια γενική μείωση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από τις ηλικίες 9 έως 94 ετών. Ο τελευταίος παράγοντας, οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, φάνηκε να αυξομειώνεται από την ηλικία των 9 έως των 22 ετών, προτού μειωθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μέχρι και την ηλικία των 60 ετών, οπότε άρχισε να αυξάνεται και πάλι.

    Σε γενικές γραμμές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις μεταβλήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής απ' ό,τι η ικανοποίηση από τη ζωή. «Συνολικά, η μελέτη έδειξε μια θετική τάση σε μια ευρεία περίοδο της ζωής, αν εξετάσουμε την ικανοποίηση από τη ζωή και τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις», ανέφερε η Susanne Bücker.

    Τα αποτελέσματα ταιριάζουν σε γενικές γραμμές με τις υποθέσεις που πολλοί θα έκαναν για την πορεία μιας μέσης ανθρώπινης ζωής. Η εφηβεία είναι μια στρεσογόνος περίοδος, γεμάτη αλλαγές και κοινωνικές πιέσεις, οπότε είναι λογικό ότι η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να κάνει μια βουτιά τότε. Ομοίως, σε πολύ μεγαλύτερους ανθρώπους, η φθίνουσα υγεία και η απώλεια φίλων και αγαπημένων προσώπων θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ευημερίας.

    Έτσι, εν ολίγοις, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε εξαρχής. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην υποκειμενική ευημερία, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά μοτίβα κατά τη διάρκεια της ζωής, οπότε οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην καλύτερη προσαρμογή των προσπαθειών για την προώθηση της ευτυχίας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες – ιδίως στους άνω των 70 ετών, στους οποίους η γενική τάση ήταν προς τη μείωση της ευημερίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Λευκός Οίκος για ηλικία Μπάιντεν: «Τα 80 είναι τα νέα 40»
    Λευκός Οίκος για ηλικία Μπάιντεν: «Τα 80 είναι τα νέα 40»

    Η Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η ηλικία του Μπάιντεν αποτελεί ζήτημα από τότε που έβαλε υποψηφιότητα

    Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την υποψηφιότητα του, είναι η ηλικία του. Όταν η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ερωτήθηκε για το ζήτημα της ηλικίας του προέδρου, απάντησε αποστομωτικά λέγοντας ότι «τα 80 είναι τα νέα 40.» Πρόσθεσε δε «Μου κάνουν αυτή την ερώτηση περίπου μία φορά την εβδομάδα, δεν ξέρω, χάνω την αίσθηση».

    Η Karine Jean-Pierre συνέχισε λέγοντας ότι «Πρόκειται για έναν πρόεδρο, αν το σκεφτείτε – το 2019, δέχθηκε την ίδια κριτική, το 2020, δέχθηκε την ίδια κριτική, το 2022, δέχθηκε την ίδια κριτική. Και κάθε φορά νικάει τους επικριτές του.» «Κοιτάξτε το ιστορικό του, κοιτάξτε πώς κατάφερε να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές, για να πετύχει κάποια πραγματικά σημαντικά πράγματα. Αυτό έχει σημασία».

    Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν

    Μετά από την απάντηση για την ηλικία του, η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jean Pierre επεσήμανε το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων ψήφων που κατάφεραν να λάβουν το 2020, ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

    Στην συνέχεια, απαρίθμησε μια σειρά από επιτεύγματα του, μεταξύ των οποίων το διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού – ο οποίος περιείχε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και μείωσε την τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους χρήστες του Medicare.

    Κατόπιν όλων αυτών, ρωτήθηκε εκ νέου γιατί η ηλικία του Μπάιντεν αποτελεί τόσο μεγάλο θέμα, αφού έχει ένα τόσο εντυπωσιακό νομοθετικό έργο.

    «Ξέρετε, καταλαβαίνω – καταλαβαίνω την ερώτηση σχετικά με την ηλικία, σίγουρα όλοι μας την καταλαβαίνουμε. Αλλά αυτό για το οποίο θα συνεχίσουμε να μιλάμε είναι το ιστορικό ρεκόρ που είχε αυτός ο πρόεδρος, ήταν ένα ιστορικό ρεκόρ», δήλωσε ο Ζαν-Πιέρ.

    «Ξέρετε, δεν μπορώ να μιλήσω για κάθε Αμερικανό εκεί έξω και τις ανησυχίες του», συνέχισε. «Αυτό για το οποίο μπορώ να μιλήσω είναι τι έχει κάνει αυτός ο πρόεδρος, σωστά; Μπορώ να μιλήσω για την εμπειρία του, μπορώ να μιλήσω για τη σοφία που διαθέτει, μπορώ να μιλήσω για το ιστορικό του».

    «Μου κάνουν αυτή την ερώτηση περίπου μία φορά την εβδομάδα, δεν ξέρω, χάνω την αίσθηση»

    Τι είπε η Χίλαρι Κλίντον για την ηλικία του Μπάιντεν

    Μιλώντας στην εκπομπή Morning Joe του MSNBC, η Χίλαρι Κλίντον εξήγησε τον λόγο που είναι σύμφωνη για το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θέτει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία παρά την ηλικία του.

    «Όταν οι άνθρωποι μου λένε «καλά, είναι μεγάλος». Ναι, αυτό είναι σωστό, αλλά κοιτάξτε τι έχει καταφέρει», ανέφερε η Κλίντον. «Και μετά, αν αυτό δεν σας αρκεί, κοιτάξτε την εναλλακτική λύση», είπε, αναφερόμενη στον Τραμπ.

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του AP-NORC, στα τέλη Αυγούστου, το 77% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός για τέσσερα ακόμη χρόνια – με το 69% των Δημοκρατικών να συμφωνεί.

    Μια δημοσκόπηση της Wall Street Journal, από τις αρχές του μήνα είχε παρόμοια ευρήματα, με το 73% των ψηφοφόρων να πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των Δημοκρατικών.

    Δείτε το βίντεο

    Πηγή: in.gr
  • Γιατί στη Νότια Κορέα μίκρυναν όλοι ξαφνικά κατά ένα έτος – Τι συνέβη στη χώρα
    Γιατί στη Νότια Κορέα μίκρυναν όλοι ξαφνικά κατά ένα έτος – Τι συνέβη στη χώρα

    Όλοι οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας από τη μία ημέρα στην άλλη, ξαφνικά έγιναν έναν χρόνο μικρότεροι αφού η χώρα εγκατέλειψε τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού της ηλικίας.

    Μέχρι σήμερα στη Νότια Κορέα τα μωρά που γεννιόντουσαν θεωρούνταν ότι είναι ενός έτους, ενώ οι άνθρωποι μεγάλωναν κατά ένα έτος την 1η Ιανουαρίου. Έτσι ένα βρέφος που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, την επόμενη ημέρα γινόταν αυτομάτως 2 ετών.

    Όμως σήμερα η Σεούλ εγκατέλειψε οριστικά αυτό το παραδοσιακό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες Νοτιοκορεάτες να γίνουν ένα με δύο χρόνια νεότεροι.

    «Είναι ωραίο!», δηλώνει η Λι, μια νοικοκυρά από τη Σεούλ. «Για τους ανθρώπους όπως εγώ, που θα γίνονταν 60 του χρόνου, σημαίνει ότι είμαστε ακόμη νέοι», προσθέτει.

    Η Νότια Κορέα ήταν η τελευταία χώρα της ανατολικής Ασίας που μετρούσε τους μήνες που περνά το έμβρυο στη μήτρα για να υπολογίζει την ηλικία των ανθρώπων. Η Κίνα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Βόρεια Κορέα, είχαν εγκαταλείψει το σύστημα εδώ και δεκαετίες.

    «Είναι δύσκολο όταν ένας αλλοδαπός με ρωτά την ηλικία μου, διότι γνωρίζω ότι αναφέρεται στη διεθνή μου ηλικία, όποτε πρέπει να κάνω υπολογισμούς», εξηγεί ο Χονγκ Σουκ- μιν ένας 47χρονος υπάλληλος, που θεωρείται 45 ετών στον υπόλοιπο κόσμο.

    Πλέον η νομοθεσία απαιτεί τη χρήση του διεθνούς συστήματος υπολογισμού της ηλικίας στα επίσημα έγγραφα. Η μεταρρύθμιση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις καθώς ήδη χρησιμοποιείται ο διεθνής τρόπος υπολογισμού της ηλικίας στα διαβατήρια των Νοτιοκορεατών, για την απονομή συντάξεων ή ακόμη και στο σύστημα υγείας.

    Κοινωνική σύγχυση

    Η Σεούλ ελπίζει με την εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου υπολογισμού της ηλικίας να εκλείψει η σύγχυση που δημιουργείται από τη χρήση διαφορετικών συστημάτων.

    «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ηλικίας που οι Νοτιοκορεάτες χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους και τη νόμιμη ηλικία τους», εξηγεί ο υπουργός Λι Ουάν- κιού, αρμόδιος για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαφορά «μπορεί να προκαλέσει διάφορες νομικές διαμάχες».

    Ο υπουργός ξεκίνησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου εξηγώντας στους δημοσιογράφους πώς να υπολογίζουν πλέον την ηλικία τους.

    «Πρέπει να αφαιρέσετε τη χρονιά της γέννησής σας από την τρέχουσα χρονιά. Αν έχουν περάσει τα γενέθλιά σας, βρίσκετε αμέσως την ηλικία σας, αν δεν έχουν περάσει, αφαιρέστε ένα για να βρείτε την ηλικία σας», σημείωσε.

    Όμως οι νοτιοκορεατικές αρχές θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν διαφορετικά την ηλικία των πολιτών για την είσοδό τους στο σχολείο, την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ή για τη νόμιμη ηλικία για το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Η ηλικία αυτή ορίζεται μετρώντας από το μηδέν τη χρονιά της γέννησης και προσθέτοντας έναν χρόνο κάθε 1η Ιανουαρίου. Το σύστημα αυτό θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν, ανακοίνωσε ο υπουργός, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μεταρρύθμιση στο μέλλον.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YONHAP

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο