Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 17:22

Το τσάι που καίει λίπος ακόμη και όταν κάθεστε – Δύο φλιτζάνια αρκούν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μόλις δύο φλιτζάνια την ημέρα από αυτή την ιδιαίτερη ποικιλία τσαγιού αρκούν για να κάψετε το περιττό λίπος, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε!

Λίγο πριν βγούμε στην παραλία, η ίδια σκέψη γυρνάει στο μυαλό όλων μας: Τι θα γίνει με το περιττό λίπος, από το οποίο δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να απαλλαγούμε; Αναζητώντας την απάντηση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια σειρά από συμβουλές, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από την ίδια θεματική: Σωματική άσκηση. Πληθώρα διαφορετικών πηγών θα σας ενθαρρύνουν να ασκηθείτε, προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και την εξωτερική σας εμφάνιση.

Πράγματι, η σωματική άσκηση είναι πολύτιμη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού με πολλούς τρόπους και δεν χωρά αμφιβολία ότι θα πρέπει να την εντάξετε στη ζωή σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι κακό να αναζητήσετε συμπληρωματικούς τρόπους απώλειας λίπους. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένας από αυτούς τους τρόπους μπορεί να είναι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τσαγιού, που φαίνεται να «κρύβει» πολλά και θαυματουργά οφέλη για τον οργανισμό. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας ισχυρίζονται το τσάι oolong αυξάνει τη διάσπαση του λίπους, μια επίδραση που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και όταν εσείς κοιμάστε. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Kumpei Tokuyama, η κατανάλωση μόλις δύο φλιτζανιών τσαγιού oolong την ημέρα διεγείρει σημαντικά τις διαδικασίες καύσης λίπους στο σώμα. «Όπως όλες οι ποικιλίες τσαγιού, έτσι και το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αυξήσει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της καφεΐνης», εξηγεί ο ειδικός. «Θέλαμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης oolong στον μεταβολισμό της ενέργειας και του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών».

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: Κάποιοι κατανάλωναν καθημερινά τσάι oolong, άλλοι καθαρή καφεΐνη, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε ένα εικονικό φάρμακο, στο πλαίσιο μιας δοκιμής, που διήρκεσε συνολικά δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τσάι oolong ή καφεΐνη αύξησαν τη διάσπαση του λίπους τους κατά 20% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού oolong συνεχιζόταν, ακόμη και αφού οι συμμετέχοντες είχαν πάει για ύπνο.
Παραδόξως, διαπιστώθηκε ότι ούτε το τσάι ούτε η καφεΐνη προκάλεσαν αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτει ότι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μια ανοχή στην καφεΐνη που περιείχαν και τα δύο ροφήματα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Οι μελετητές θέλησαν, επιπλέον, να αξιολογήσουν την ποιότητα ύπνου και το κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από την κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων. Παρά το γεγονός ότι η καφεΐνη είναι γνωστή για την ιδιότητά της να κρατά τους ανθρώπους σε εγρήγορση, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές στα πρότυπα ύπνου των ομάδων που κατανάλωναν τα καφεϊνούχα ροφήματα και της ομάδας που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η κατανάλωση τσαγιού oolong δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα και μπορεί να συμβάλλει στην καύση λίπους ακόμη και τις ώρες που κοιμάστε.

«Η επίδραση του τσαγιού oolong στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ώστε να διαπιστώσουμε εάν τα αποτελέσματα που παρατηρήσαμε στη μελέτη 2 εβδομάδων μεταφράζονται σε πραγματική απώλεια σωματικού λίπους για παρατεταμένη περίοδο. Επιπλέον, θέλουμε να δοκιμάσουμε τις επιδράσεις μιας ποικιλίας τσαγιού oolong χωρίς καφεΐνη, για να διακρίνουμε καλύτερα τις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλα συστατικά του τσαγιού, κάτι που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακριβώς πώς το oolong βοηθά στη διάσπαση του λίπους», καταλήγει ο καθηγητής Tokuyama.

Τι είναι αυτό που κάνει το τσάι oolong να διαφέρει;

Αν και όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, ο βαθμός οξείδωσής τους είναι εκείνος που χαρίζει σε κάθε ποικιλία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ο βαθμός οξείδωσης, που κυμαίνεται από 8% έως 85%, καθορίζει το χρώμα και τη γεύση κάθε ποικιλίας τσαγιού. Το τσάι oolong προκύπτει μετά από μια μοναδική διεργασία, που περιλαμβάνει το στάδιο της αποξήρανσης κάτω από τον δυνατό ήλιο και την οξείδωση.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το τσάι είναι εξαιρετικά υγιεινό, περιέχοντας αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που εμπεριέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Οι ειδικοί επισημαίνουν, τέλος, ότι πέρα από τις επιδράσεις που φαίνεται να έχει στην καύση λίπους, το τσάι oolong δίνει ικανοποιητικές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντική την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των οστών και των δοντιών.

Πηγή: ygeiamou.gr

Φωτογραφία: jcomp on Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 14:35

Σχετικά Άρθρα

  • 8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά
    8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά

    Οι καλύτεροι τρόποι για να μειώσετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins University

    Η κοιλιακή παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Το υπερβολικό λίπος γύρω από την κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Johns Hopkins University, η απώλεια του λίπους από την κοιλιά μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ακολουθούν οκτώ πρακτικοί τρόποι για να πετύχετε την απώλεια αυτού του ανθυγιεινού λίπους.

    1. Μειώστε τους υδατάνθρακες, όχι τα λιπαρά

    Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το Johns Hopkins, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έχασαν κατά μέσο όρο 28,9 κιλά σε έξι μήνες, σε σύγκριση με 18,7 κιλά για αυτούς που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του λίπους και λιγότερη απώλεια άπαχης μάζας.

    2. Εστιάστε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

    Αντί να θεωρείτε τη διατροφή σας «δίαιτα», σκεφτείτε την ως ένα υγιεινό πλάνο διατροφής που μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως λαχανικά, φασόλια και άπαχο κρέας, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινές θερμίδες.

    3. Μην αμελείτε την άσκηση

    Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καύση του κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με τον Kerry Stewart, διευθυντή Κλινικής και Ερευνητικής Φυσιολογίας στο Johns Hopkins, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ενθαρρύνει το σώμα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους. Συνιστώνται 30-60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης σχεδόν καθημερινά.

    4. Σηκώστε βάρη

    Η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε καθημερινά. Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

    5. Διαβάστε σωστά τις ετικέτες

    Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες. Πολλά τρόφιμα μπορεί να φαίνονται υγιεινά αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ορισμένα γιαούρτια που είναι χαμηλά σε λιπαρά μπορεί να περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα από άλλα.

    6. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

    Οι επεξεργασμένες τροφές είναι συχνά πλούσιες σε ανθυγιεινές ουσίες, όπως τρανς λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά τα συστατικά κάνουν δύσκολη την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό, προτιμήστε φρέσκα και φυσικά τρόφιμα.

    7. Εστιάστε στη σωματική σύσταση

    Η ζυγαριά δεν είναι ο καλύτερος δείκτης προόδου. Εάν χάνετε λίπος και κερδίζετε μυϊκή μάζα, μπορεί να μην παρατηρείτε σημαντική αλλαγή στο βάρος σας. Ωστόσο, η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι πιο αξιόπιστη. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η μέση σας θα πρέπει να είναι μικρότερη από 88.9 εκατοστά για τις γυναίκες και μικρότερη από 101.6 εκατοστά για τους άνδρες.

    8. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον

    Η κοινωνική σας ζωή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και την άσκηση. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται αν οι φίλοι και η οικογένειά τους κάνουν το ίδιο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο
    Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο

    Παρά τα πολλαπλά τους οφέλη, οι πολυφαινόλες του καφέ και του τσαγιού, όπως οι τανίνες, δεν είναι «φίλες» με τον σίδηρο. Φροντίστε η κατανάλωσή τους να μην εμποδίζει την απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου

    Μια κούπα τσάι ή καφές αμέσως μετά το γεύμα είτε παράλληλα με αυτό -σύνηθες με το πρωινό ή το κολατσιό-, ακούγεται απολύτως φυσιολογικός συνδυασμός και οπωσδήποτε «αθώος» ή και επωφελής. Πρόκειται για ροφήματα που αποδεικνύονται διαχρονικά σύμμαχοι της καλής υγείας και ευεξίας, συμβάλλοντας στην καύση λίπους, στην επίτευξη της μακροζωίας και στην προστασία των νεφρών και της καρδιάς, μειώνοντας παράλληλα των κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχαίμερ.

    Το «καταναλώστε υπεύθυνα» θα ταίριαζε και στην περίπτωσή τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ με συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς πολύτιμα συστατικά τους μπλοκάρουν την πρόσληψη άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος.

    Δυσαπορρόφηση σιδήρου

    Το τσάι και ο καφές περιέχουν πολυφαινόλες όπως οι τανίνες, που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, απαραίτητου μετάλλου που για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Το κόκκινο κρέας είναι μια από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου, συνεπώς καλύτερα να αφήσετε τον καφέ αν σκέφτεστε να φάτε ένα σάντουιτς με μπριζόλα.

    Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση του καφέ στα επίπεδα φερριτίνης ορού, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. Ειδικότερα, μια μόλις κούπα καφέ μείωσε την απορρόφηση του σιδήρου από ένα χάμπουργκερ κατά 39%, ενώ μια κούπα τσάι κατά 64%.

    Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που πρέπει να αποφεύγονται μαζί με καφέ η τσάι είναι τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, όπως τα φασόλια.

    Το χρονικό παράθυρο

    Πέρα από την καλή κυκλοφορία του αίματος, ο σίδηρος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. H σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου), η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, το συχνότερο διατροφικό πρόβλημα στον κόσμο.

    Η παραπάνω έρευνα έδειξα ότι η κατανάλωση καφέ μία ώρα πριν το γεύμα δεν επηρέασε την πρόσληψη σιδήρου. Αντιθέτως, η κατανάλωση μία ώρα μετά είχε την ίδια επίπτωση στην απορρόφηση σιδήρου με την ταυτόχρονη κατανάλωση. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και άλλη, νεότερη μελέτη, οι συγγραφείς της οποίας επεσήμαναν ότι «τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο σε σχέση με τη διαχείριση της ανεπάρκειας σιδήρου, αλλά θα πρέπει να οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των διατροφικών συστάσεων, ιδίως αυτών που δίδονται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας [σιδήρου]».

    Συνεπώς, αν το γεύμα σας είναι πλούσιο σε σίδηρο, αφήστε να περάσει πάνω από μια ώρα μέχρι τον καφέ ή το τσάι σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους
    Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ποια καλή συνήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και να βελτιώσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, όσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι
    Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι

    Τα συμπτώματα αν συνδυαστεί ο καφές ή το τσάι με κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι εξουθενωτικά

    Αν επιλέγετε να πίνετε το φλιτζάνι τσάι σας ή τον καφέ σας με το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή ορισμένα σνακ, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

    Ειδικός σε θέματα διατροφής αποκαλύπτει τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ.

    Οι τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζονται με καφέ ή τσάι

    Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό και διατροφοθεραπεύτρια Deborah Grayson, η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με συγκεκριμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

    Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες σε αυτά τα ζεστά ροφήματα είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο – ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, δίνοντάς μας ενέργεια και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Όσοι πίνουν τσάι με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μπορεί να θέτουν εν αγνοία τους τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανεπάρκειας

    «Αν πίνετε πάντα τσάι με το γεύμα σας, μπορεί να γίνετε αναιμικοί», δήλωσε η κ. Grayson στη Mirror.

    Πρόσθεσε ότι αυτός ο κίνδυνος αναιμίας – σοβαρής έλλειψης σιδήρου – είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν είστε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση.

    Τα τρόφιμα που είναι «όχι» με το τσάι και τον καφέ περιλαμβάνουν γεύματα πλούσια σε σίδηρο, όπως η μπριζόλα και το ψητό μοσχάρι, καθώς και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο.

    Εξουθενωτικά συμπτώματα

    Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά- συμπεριλαμβανομένης της ακραίας εξάντλησης, της τριχόπτωσης και των επανειλημμένων λοιμώξεων.

    Η κ. Grayson προσέφερε και άλλα «λάθη κατά τη διάρκεια του γεύματος» που μπορεί να κάνουν ζημιά στην υγεία μας.

    Για παράδειγμα, συμβουλεύει όσους έχουν κακή όρεξη και επιθυμούν να αποκτήσουν βάρος ή μυϊκή μάζα, να αποφεύγουν να πίνουν πολλά υγρά μαζί με τα γεύματα.

    «Η παρουσία υγρών στο στομάχι μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε», λέει.

    Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν την κατανάλωση φαγητού το αργότερο τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο και την αποφυγή ξαπλώματος μετά το γεύμα για την αποφυγή συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

    Επιπλέον, το να κάθεστε σε ένα τραπέζι και όχι σε έναν καναπέ, διευκολύνει το πεπτικό σύστημα να διασπάσει την τροφή και μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας, λέει η κ. Grayson.

    Πηγή: In.gr
  • Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
    Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

    Άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στους βραχίονες ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, «Neurology».

    Η μελέτη συμπεριέλαβε 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, έγιναν μετρήσεις της σύστασης του σώματος, όπως μέτρηση μέσης και ισχίου, δύναμης λαβής, οστικής πυκνότητας, καθώς και λίπους και άλιπης μάζας.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Αφού προσαρμόστηκαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με εκείνα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα λίπους.

    Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

    «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

    «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

    Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Θρίλερ στη Ταϊλάνδη: Ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού στο ξενοδοχείο με τους νεκρούς τουρίστες
    Θρίλερ στη Ταϊλάνδη: Ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού στο ξενοδοχείο με τους νεκρούς τουρίστες

    Σε ένα απίστευτο θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους έξι νεκρούς τουρίστες στο πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ με την αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα νέα συγκλονιστικά στοιχεία.

    Οι έξι άνθρωποι, τέσσερις Βιετναμέζοι και δύο Αμερικανοί, που έχασαν τη ζωή τους σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ταϊλάνδη δηλητηριάστηκαν από κυάνιο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι έξι τουρίστες βρέθηκαν νεκροί από εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ αργά την Τρίτη (16.07.2024). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν νεκροί για 24 ώρες μέχρι τότε.

    Όπως ανακοινώθηκε στα ποτήρια των έξι θυμάτων βρέθηκαν ίχνη κυανίου με τις αρχές να εκτιμούν ότι πίσω από τη δηλητηρίαση βρίσκεται ένας από τους νεκρούς και το κίνητρο να εντοπίζεται στα χρέη που είχε.

    Σύμφωνα με το BBC δύο από τα έξι θύματα είχαν δανείσει δεκάδες εκατομμύρια μπατ σε κάποιο από τα άλλα θύματα, μία γυναίκα, για επενδύσεις (σ.σ. 10 εκατομμύρια μπατ ισούνται με 280.000 δολάρια).

    Σύγχυση και μυστήριο είχε περικυκλώσει νωρίτερα τη ζοφερή ανακάλυψη των σορών, με τις τοπικές αναφορές να αναφέρουν αρχικά ότι υπήρξε πυροβολισμός. Η αστυνομία αργότερα απέρριψε αυτές τις αναφορές.

    Τώρα προκύπτει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να είχε συμβεί.

    Το χρονικό και η ύποπτη γυναίκα

    Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Μπανγκόκ, στρατηγός Noppassin Poonsawat είπε ότι η ομάδα είχε κάνει check in στο ξενοδοχείο ξεχωριστά το Σαββατοκύριακο και τους δόθηκαν πέντε δωμάτια – τέσσερα στον έβδομο όροφο και ένα στον πέμπτο.

    Είχε προγραμματιστεί να κάνουν check out τη Δευτέρα, αλλά δεν το έκαναν.

    Δύο από τα θύματα, η Sherine Chong, 56 ετών, και ο Dang Hung Van, 55 ετών, είναι Αμερικανοί πολίτες. Οι άλλοι τέσσερις ήταν υπήκοοι του Βιετνάμ: Η Thi Nguyen Phuong, 46 ετών, ο σύζυγός της Hong Pham Thanh, 49 ετών, η Thi Nguyen Phuong Lan, 47 ετών, και ο Dinh Tran Phu, 37 ετών.

    Το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν και οι έξι στο δωμάτιο του πέμπτου ορόφου.

    Παρήγγειλαν φαγητό και τσάι, τα οποία παραδόθηκαν στο δωμάτιο γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (08:00 BST) τα οποία παρέλαβε η κ. Chong – η οποία ήταν το μόνο άτομο στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας, ένας σερβιτόρος προσφέρθηκε να φτιάξει τσάι στους καλεσμένους, αλλά η κυρία Chong αρνήθηκε. Η σερβιτόρα θυμήθηκε ότι «μιλούσε πολύ λίγο και ήταν εμφανώς υπό πίεση», είπαν οι αρχές.

    Ο σερβιτόρος αργότερα έφυγε από το δωμάτιο.

    Στη συνέχεια, η υπόλοιπη ομάδα άρχισε να μπαίνει στο δωμάτιο, όλοι τους, μεταξύ 14:03 και 14:17. Κανείς άλλος δεν πιστεύεται ότι μπήκε στο δωμάτιο εκτός από αυτούς τους έξι.

    Η αστυνομία λέει ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις πάλης, ληστείας ή παραβίασης της πόρτας.

    Αργότερα βρήκαν ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού.

    Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν πιάτα με άθικτα τρόφιμα σε ένα τραπέζι στο δωμάτιο, μερικά από τα οποία είναι ακόμα καλυμμένα με μεμβράνη.

    Υπήρχε ένα έβδομο όνομα στην κράτηση, την οποία η αστυνομία αναγνώρισε ως τη μικρότερη αδερφή ενός εκ των θυμάτων. Είχε φύγει από την Ταϊλάνδη την περασμένη εβδομάδα για την παραθαλάσσια πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ και δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, είπε η αστυνομία.

    Οι συγγενείς που μίλησαν την αστυνομία είπαν ότι η Thi Nguyen Phuong και ο Hong Pham Thanh, ένα ζευγάρι, είχαν μια επιχείρηση οδοποιίας και είχαν δώσει χρήματα στην κυρία Chong για να επενδύσει σε ένα έργο κτιρίου νοσοκομείου στην Ιαπωνία.

    Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Dinh Tran Phu, μακιγιέρ με έδρα το Ντα Νανγκ, είχε επίσης «εξαπατηθεί» για να κάνει μια επένδυση. Η μητέρα του είπε στο BBC Vietnamese ότι είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη την Παρασκευή και τηλεφώνησε στο σπίτι την Κυριακή για να πει ότι έπρεπε να παρατείνει τη διαμονή του μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό ήταν το τελευταίο που είχε ακούσει από εκείνον. Έκτοτε δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

    Η κυρία Chong είχε προσλάβει τον κ. Tran ως τον προσωπικό της make-up artist για το ταξίδι, είπε ένας από τους μαθητές του στο BBC Vietnamese. Ο πατέρας του είπε στα βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του προσλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια Βιετναμέζα για να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

    Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ βοηθά τις αρχές της Ταϊλάνδης στην έρευνα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

    Πηγή: newsit.gr

    Πληροφορίες από BBC

  • Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
    Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

    Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

    Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

    Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

    Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

    Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

    Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό μας
    Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό μας

    Το τσάι και ο καφές είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και ένας βασικός λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη.

    Η καφεΐνη βρίσκεται σε περίπου 60 διαφορετικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων καφέ, των φύλλων τσαγιού και των κόκκων κακάο. Δρα ως διεγερτικό, που σημαίνει ότι αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

    Μπορεί ωστόσο να έχει κάποιες αρνητικές επιδράσεις στο σώμα μας, γι' αυτό είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε. Η διαιτολόγος Niamh Hennessy του Νοσοκομείου Cromwell στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει στο Bupa.co.uk για το πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας και τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνουμε.

    Πώς επιδρά στον οργανισμό

    1. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση κατά ένα μικρό ποσοστό για λίγες ώρες αφού την καταναλώσουμε. Αλλά η επίδραση μειώνεται αν πίνουμε τακτικά μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, όπως περίπου 400 mg. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή πέντε φλιτζάνια τσάι.
    2. Διουρητικές ιδιότητες. Η καφεΐνη διεγείρει την ουροδόχο κύστη ώστε να παράγει ούρα πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Πιστεύεται ότι προκαλεί αφυδάτωση, αλλά η επίδραση αυτή είναι μικρή. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα νερού που καταναλώνουμε σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ εξακολουθεί να υπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη υγρών.
    3. Ιατρικές παθήσεις. Όσοι πάσχουν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη προκαλεί συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια.
    4. Δυσάρεστες παρενέργειες. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης – είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε σε μία μεγάλη δόση (όπως σε ορισμένα ενεργειακά ποτά) – μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, ανησυχία, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αϋπνία.

    Οι αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης συνήθως προκύπτουν όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα, αλλά θεωρείται ασφαλές να καταναλώνουμε μια μέτρια ποσότητα. Η καφεΐνη θα μπορούσε να έχει ακόμη και κάποια ιατρικά οφέλη. Ορισμένες έρευνες διερευνούν κατά πόσον η καφεΐνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων όπως η κατάθλιψη, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

    Πόση καφεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα

    Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Για όσους είναι άνω των 18 ετών, τότε η ασφαλής ημερήσια ποσότητα είναι έως 400mg την ημέρα (περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ). Αλλά, για όσες είναι έγκυοι ή θηλάζουν, η ασφαλής ημερήσια ποσότητα μειώνεται στα 200mg την ημέρα.

    Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους διαφορετικά από ό,τι τους ενήλικες. Συνήθως τα συνιστώμενα ασφαλή όρια καφεΐνης σε παιδιά και εφήβους είναι 3mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, το ασφαλές όριο για ένα υγιές 10χρονο παιδί βάρους 30 κιλών θα ήταν 90mg καφεΐνης την ημέρα (δύο φλιτζάνια αδύναμο τσάι). Προσοχή στα ενεργειακά ποτά, τα οποία συνήθως περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα παιδιά.

    Πόση καφεΐνη περιέχουν διάφορα τρόφιμα και ποτά

    Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ τους. Ακολουθεί η κατά προσέγγιση μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη ορισμένων κοινών τροφίμων και ποτών:
    • ένας εσπρέσο (60ml) = 80mg καφεΐνης
    • ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου (200ml) = 90mg καφεΐνης
    • ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220ml) = 50mg καφεΐνης
    • ένα κανονικό κουτάκι cola (355ml) = 40mg καφεΐνης
    • ένα ενεργειακό ποτό (250ml) = 80mg καφεΐνης
    • μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος (50g) = 10mg καφεΐνης
    • μια μπάρα μαύρης σοκολάτας (50g) = 25mg καφεΐνης

    Πώς επηρεάζει η καφεΐνη τον ύπνo

    Ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη. Κάποιοι είναι σε θέση να πιουν ένα φλιτζάνι καφέ στα μέσα του απογεύματος χωρίς να επηρεαστεί ο ύπνος τους. Αν και, σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να κοιμηθούμε για λιγότερο χρόνο και να μειώσει την ποιότητα του ύπνου μας. Εάν διαπιστώσουμε ότι η καφεΐνη επηρεάζει το μοτίβο του ύπνου μας, θα πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψή της αργά το απόγευμα και το βράδι.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο