Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 13:57

Εφηβεία: Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια – Τα ορόσημα της ανάπτυξης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Είναι αλήθεια ότι τα κορίτσια σταματούν να ψηλώνουν μόλις έχουν την πρώτη τους έμμηνο ρύση; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους και πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν χρειάζεται να συμβουλευτούμε έναν ειδικό;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ένα παιδί παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη. Κερδίζει γρήγορα βάρος, αλλά και ύψος, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και εσωτερικά, στα όργανα και όλα τα υποστηρικτικά συστήματα του οργανισμού. Η ταχεία ανάπτυξη αποτυπώνεται από τις διαρκείς ανάγκες για καινούρια ρούχα και παπούτσια, καθώς τα προηγούμενα γίνονται σύντομα «μικρά και στενά». Αργότερα, η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ενώ οι γρήγορες αλλαγές επιστρέφουν κατά την εφηβεία, το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, ειδικά για τα κορίτσια, που λαμβάνουν πλέον τις ενήλικες διαστάσεις τους.

Πότε σταματά ένα κορίτσι να μεγαλώνει;

Σύμφωνα με την νεογνολόγο και παιδίατρο, Lyndsey Garbi, η ηλικία στην οποία τα κορίτσια σταματούν να αναπτύσσονται ποικίλλει, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα σαφή σημεία αναφοράς. Τόσο για τα κορίτσια, όσο και για τα αγόρια, η ανάπτυξη σταματά συνήθως στο τέλος της εφηβείας, ωστόσο στα κορίτσια αυτή η περίοδος ξεκινά και ολοκληρώνεται νωρίτερα. Ως έναρξη της εφηβείας ορίζεται το διάστημα ένα ή δύο χρόνια πριν από την πρώτη περίοδο, ενώ ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 15 ή 16 ετών.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο είναι:

  • Σημειώνεται ταχεία αύξηση ύψους μέχρι την πρώτη περίοδο, η οποία συνήθως σηματοδοτεί το τέλος της ανάπτυξης του αναστήματος
  • Το στήθος μεγαλώνει
  • Οι τρίχες της ηβικής περιοχής και της μασχάλης μεγαλώνουν
  • Τα αναπαραγωγικά όργανα αναπτύσσονται
  • Η ακμή, η εφίδρωση και η οσμή του σώματος αυξάνονται, χάρη στις ορμονικές αλλαγές, όπως η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, που κάνουν το δέρμα πιο λιπαρό
  • Εμφανίζεται ευερεθιστότητα ή εναλλαγές στη διάθεση, αλλαγή που οφείλεται και πάλι στις ορμόνες, που καθιστούν τα κορίτσια πιο επιρρεπή σε έντονα συναισθήματα
  • Αλλάζει το μέγεθος του ποδιού. Αυτό αποτελεί, στην πραγματικότητα, ένα από τα πρώιμα σημάδια εφηβείας στα κορίτσια

Μετά από αυτή την αρχική αναπτυξιακή έξαρση, μια δεύτερη, μικρότερη συνήθως, συμβαίνει αφού ξεκινήσει η έμμηνος ρύση. Τα κορίτσια μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται για λίγο ακόμη, πιο αργά αυτή τη φορά, αλλά γενικά η έναρξη της περιόδου σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της ανάπτυξης.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη

Δεν είναι μόνο οι ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη στην εφηβεία. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, αλλά και το ιστορικό υγείας ενός παιδιού μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν την εφηβεία, υποστηρίζει η δρ. Garbi.

Η διατροφή διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο πόσο καλά αναπτύσσεται το σώμα, επομένως εάν ένα κορίτσι δεν λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά ή υποσιτίζεται, μπορεί να μην αναπτυχθεί ομαλά. Επιπροσθέτως, η παχυσαρκία μπορεί να επισπεύσει την ανάπτυξη, η οποία, από την άλλη, μπορεί να καθυστερήσει σε ένα λιποβαρές κορίτσι.

Εν μέρει, το ύψος ενός ανθρώπου οφείλεται στην κληρονομικότητα. Επομένως, ανεξάρτητα από το πόσο υγιές είναι ένα παιδί, μπορεί να μην ψηλώσει πολύ, αν οι γονείς του δεν είναι ψηλοί. Υπάρχουν, επιπλέον, ορισμένες γενετικές παθήσεις – όπως το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Marfan – οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη του ύψους σε ένα παιδί.

Επιπλέον, τόσο ο θυρεοειδής, όσο και η υπόφυση είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των ορμονών που σχετίζονται με την εφηβική ανάπτυξη. Εάν τα επίπεδα θυρεοειδούς του παιδιού είναι χαμηλά ή η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά, ενδέχεται να μην απελευθερώνει τις ορμόνες που απαιτούνται για να αναπτυχθεί ομαλά.

Παράλληλα, ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η νεανική αρθρίτιδα, η κυστική ίνωση, ο διαβήτης και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι επίσης γνωστό ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη στους εφήβους.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει ολοκληρωθεί

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής του. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να έχει φτάσει στο τελικό του ύψος εάν:

-Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά τα τελευταία 1-2 χρόνια.

-Έχει αρχίσει η έμμηνος ρύση τα τελευταία 1-2 χρόνια.

-Η ανάπτυξη των τριχών της ηβικής περιοχής και της μασχάλης έχει ολοκληρωθεί

-Το παιδί μοιάζει πλέον φυσιογνωμικά περισσότερο με ενήλικο άνθρωπο, παρά με παιδί. Το στήθος και οι γοφοί είναι πιο στρογγυλοί, τα γεννητικά όργανα είναι πλήρως ανεπτυγμένα και τα παιδικά χαρακτηριστικά έχουν χαθεί.

Τι συμβαίνει εάν το παιδί δεν αναπτύσσεται

Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα, αλλά εάν ένα κορίτσι δεν έχει περίοδο ή δεν έχει δείξει άλλα σημάδια ορμονικής ανάπτυξης μέχρι την ηλικία των 15 ετών, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση, σε ορμονική ανισορροπία ή υποσιτισμό.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 11:15

Σχετικά Άρθρα

  • DW: Η εφηβεία αρχίζει όλο και νωρίτερα - Επιστήμονες εξηγούν γιατί
    DW: Η εφηβεία αρχίζει όλο και νωρίτερα - Επιστήμονες εξηγούν γιατί

    Τα παιδιά αρχίζουν την εφηβεία όλο και νωρίτερα, ιδίως τα μοναχοπαίδια, υποστηρίζει μελέτη.

    Όταν οι γονείς γίνονται ξαφνικά «ενοχλητικοί», οι απόγονοί τους βρίσκονται μάλλον στην εφηβεία, αναφέρει με χιούμορ η ελληνική έκδοση της εφημερίδας Deutsche Welle.

    Τότε είναι που ο οργανισμός παράγει περισσότερες ορμόνες του φύλου: οιστρογόνα και γεσταγόνα στα κορίτσια και τεστοστερόνη στα αγόρια.

    Αυτές προκαλούν σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι φυσιολογικές - όπως και η ανάγκη να αποστασιοποιηθούν από τους γονείς. Εξωτερικά, οι ηβικές τρίχες αναπτύσσονται και στα δύο φύλα. Το στήθος των κοριτσιών μεγαλώνει, ακολουθούμενο από την έμμηνο ρύση. Οι φωνές των αγοριών σπάνε, οι όρχεις και το πέος τους μεγαλώνουν και εκσπερματώνουν για πρώτη φορά.

    H εφηβεία έρχεται νωρίτερα σήμερα

    Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μικρότερη ηλικία σήμερα απ' ό,τι στο παρελθόν. Μια μελέτη έδειξε ότι το 2013, η εφηβεία στα κορίτσια άρχιζε κατά μέσο όρο σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι το 1977. Τα αγόρια τείνουν επίσης να φτάνουν στην εφηβεία νωρίτερα, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι τόσο σαφή, όσο για τα κορίτσια.

    Μόλις τον 19ο αιώνα οι νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση στην ηλικία των 17 ετών, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 περίπου στα 13 έτη. Σήμερα, ο μέσος όρος στη Γερμανία είναι 12,8 έτη, αναφέρει η Μπετίνα Γκόλκε, επικεφαλής του Παιδιατρικού Ενδοκρινολογικού Τμήματος (KEDAS) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης στη Γερμανία.

    Το αυξημένο βιοτικό επίπεδο θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Υπό καλύτερες συνθήκες, οι απόγονοι ίσως να μεγαλώνουν νωρίτερα. «Ωστόσο, η εφηβεία δεν αρχίζει με την πρώτη έμμηνο ρύση, αλλά με την ανάπτυξη των μαστών», τονίζει η επιστήμονας.

    Γιατί όμως ο χρόνος αυτός μετατοπίστηκε μπροστά κατά περίπου ένα χρόνο μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι' αυτό και δεν μπορούν να αποδειχθούν με σαφήνεια όλοι.

    Υπέρβαρα παιδιά και πανδημία

    Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα παιδιά μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία. Στον λιπώδη ιστό τους παράγεται περισσότερη από την αγγελιοφόρο ουσία λεπτίνη και αυτό δίνει σήμα στον εγκέφαλο να ξεκινήσει η εφηβεία.

    Το γεγονός ότι τα παιδιά κινούνταν λιγότερο και πάχυναν θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους σημαντικά περισσότερα κορίτσια πέρασαν πρόωρη εφηβεία κατά τη διάρκεια της πανδημ ίαςτου κορωνοϊού. Πρόκειται για την ανάπτυξη εξωτερικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών στα κορίτσια πριν από την ηλικία των οκτώ ετών και στα αγόρια πριν από την ηλικία των εννέα ετών.

    «Επιπλέον, είχε αλλάξει ολόκληρος ο τρόπος ζωής, όπως ο ρυθμός ημέρας-νύχτας, τα παιδιά είχαν περισσότερο ψυχοκοινωνικό στρες και περνούσαν περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή - και το μπλε φως, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ζώα, έχει επίδραση στις ορμόνες.

    Χημικές ουσίες που επηρεάζουν την εφηβεία

    Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι χημικές ουσίες από το περιβάλλον μας επηρεάζουν την εφηβεία. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το φυτοφάρμακο DDT οδηγεί σε πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας. Ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως φθαλικές ενώσεις, παραμπένες και άλλες φαινόλες, είναι επίσης ύποπτες ότι προκαλούν την εφηβεία νωρίτερα, ιδίως στα κορίτσια.

    Η παγκόσμια τάση να ξεκινά η εφηβεία όλο και νωρίτερα έχει αναπτυχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να εξηγηθεί από γενετικές αλλαγές.

    Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς ουσίες ευθύνονται γι' αυτό. Και αυτό διότι: «Υπάρχουν πολύ περισσότερες από 100 διαφορετικές ουσίες, που θα μπορούσαν να είναι πιθανές αιτίες, όπως έχουν δείξει τα πειράματα σε ζώα - και είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα ολόκληρο φάσμα ουσιών». Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ζήτημα της δόσης: μια ποσότητα που εξακολουθεί να θεωρείται ακίνδυνη στα πειράματα σε ζώα θα μπορούσε σίγουρα να έχει επιπτώσεις στα παιδιά.

    Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στις ορμόνες - και επομένως και στην έναρξη της εφηβείας. Για παράδειγμα, κορίτσια και αγόρια εμφάνισαν πρόωρη ανάπτυξη του στήθους μετά τη χρήση προϊόντων λεβάντας. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι 65 αιθέρια έλαια περιέχουν ορισμένες ουσίες που έχουν ορμονική επίδραση στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ανάπτυξη του στήθους επιβραδύνθηκε σε όλα τα παιδιά όταν διακόπηκαν τα αρωματισμένα προϊόντα.

    Τα προϊόντα σόγιας έχουν επίσης ορμονική επίδραση. Η σόγια περιέχει τα λεγόμενα φυτο-οιστρογόνα, δηλαδή φυτικές ουσίες, που είναι παρόμοιες με την ανθρώπινη ορμόνη οιστρογόνο - όπως ακριβώς και η μπύρα.

    Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η επίδρασή τους στην έναρξη της εφηβείας. Ωστόσο, σε μια μελέτη, γυναίκες που είχαν τραφεί με πρωτεΐνη σόγιας ως βρέφη ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο και πιο σοβαρά προβλήματα εμμήνου ρύσεως. Η Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής συμβουλεύει επομένως να μη χορηγείται στα βρέφη διατροφή με βάση τη σόγια ως πρότυπο.

    Τα μοναχοπαίδια περνούν νωρίτερα την εφηβεία

    Και κάτι άλλο φαίνεται να επηρεάζει την έναρξη της εφηβείας: Κατά μέσον όρο, τα μοναχοπαίδια περνούν την εφηβεία νωρίτερα από τα παιδιά με αδέλφια, ετεροθαλή ή θετά αδέλφια, όπως δείχνει μια μελέτη από τη Δανία.

    Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι κατά τη μεταβίβαση των οικογενειακών γονιδίων, τα μοναχοπαίδια δεν μπορούν να βασιστούν στα αδέλφια. Έτσι ο οργανισμός τους προτιμά να βασίζεται στη δική του αναπαραγωγική ικανότητα σε νεαρή ηλικία.

    Πηγή: DW - Ιefimerida.gr

  • Καλαμάτα: Άγριος καβγάς κοριτσιών στον σιδηροδρομικό σταθμό - Δεν τα χώριζε κανείς
    Καλαμάτα: Άγριος καβγάς κοριτσιών στον σιδηροδρομικό σταθμό - Δεν τα χώριζε κανείς

    Το βίντεο είναι σε γνώση της εισαγγελίας

    Άγριο καβγά με χαστούκια, κλωτσιές και μαλλιοτραβήματα έστησαν δύο νεαρά κορίτσια στην Καλαμάτα με τους αυτόπτες μάρτυρες που κατέγραψαν τα όσα συνέβησαν να μην κάνουν το παραμικρό για να τις σταματήσουν.
    Σύμφωνα με το Action 24 στον καβγά που στήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας συμμετείχαν δύο κορίτσια ηλικίας 15 και 16 ετών, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αιτία της συμπλοκής.
    Κατά τις ίδιες πληροφορίες το βίντεο έχει έρθει σε γνώση της εισσαγελίας.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία από τις οικογένειες των δύο κοριτσιών δεν έχει προσφύγει στις αρχές για να υποβάλει κάποια καταγγελία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Οθόνες και εφηβεία: Πώς τα κινητά «χάλασαν» τους εγκεφάλους των παιδιών
    Οθόνες και εφηβεία: Πώς τα κινητά «χάλασαν» τους εγκεφάλους των παιδιών

    Με το κινητό στο χέρι είναι οι νέοι και δεν το αποχωρίζονται ούτε στις αίθουσες του σχολείου και του πανεπιστημίου. Ακόμη και εν ώρα μαθήματος δεν διστάζουν να ανταλλάσσουν μηνύματα, να ασχολούνται με social media, να ακούν μουσική και να μην ασχολούνται με τον πραγματικό κόσμο.

    Η αλλαγή από τα αναλογικά τηλέφωνα, όπως αναφέρει η Independent, με τα κουμπιά και χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στα smartphones σε συνδυασμό με την πανδημία και τους εγκλεισμούς έχει σαν αποτέλεσμα των 46% των νέων να δηλώνουν ότι είναι σχεδόν συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Μάλιστα το 97% των παιδιών έχουν τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας μέχρι την ηλικία των 12 ετών σύμφωνα με την Ofcom.

    Τον Φεβρουάριο υπουργοί στην Αγγλία έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να απαγορευθούν τα κινητά στα σχολεία με την υπουργό Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν να κάνει λόγο για «ψηφιακούς δαίμονες».

    «Πηγαίνεις στο σχολείο, πηγαίνεις για να μάθεις, να κάνεις φιλίες, να μιλήσεις με κόσμο και να κοινωνικοποιηθείς», είπε στο πρόγραμμα Today του ραδιοφώνου του BBC. «Δεν πηγαίνεις για να κάθεσαι με το κινητό στο χέρι ή να στέλνεις μηνύματα ενώ μπορείς να μιλάς με κάποιον», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά δεν προσέχουν στην τάξη ενώ υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία σύμφωνα με το βιβλίο «Η αγχώδης γενιά» του κοινωνικού ψυχολόγου Τζόναθαν Χάιντ. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η έκρηξη του χρόνου που δαπανά κανείς online συμπίπτει με ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Όπως αναφέρει σχεδόν 40% των έφηβων κοριτσιών που δαπανούν πάνω από πέντε ώρες στα social media ημερησίως έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη.

    Γιατί χάνεται η παιδική ηλικία

    Η παιδική ηλικία και η εφηβεία έχει αλλάξει λέει ο Χάιντ. Όλα ξεκίνησαν στην έναρξη της χιλιετίας όταν οι τεχνολογικές εταιρίες άρχισαν να δημιουργούν μια σειρά από προϊόντα με στόχο να διευρύνουν τις δυνατότητες του ίντερνετ. O Χάιντ είναι πολύ ανήσυχος. «Οι εταιρίες έχουν κάνει μικρή ή καθόλου έρευνα για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των προϊόντων τους στα παιδιά και τους εφήβους. Όταν βρέθηκαν αυξανόμενες αποδείξεις για τις βλάβες που προκαλούν στους νέους τους κατέλαβε μια άρνηση», λέει.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία από Oleksandr Pidvalnyi από το Pixabay

  • Ο παράγοντας της εφηβικής ζωής που μπορεί να ανεβάσει στα ύψη πίεση, σάκχαρο και χοληστερόλη
    Ο παράγοντας της εφηβικής ζωής που μπορεί να ανεβάσει στα ύψη πίεση, σάκχαρο και χοληστερόλη

    Οι επιδράσεις του άγχους στην εφηβεία δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την κατάσταση της υγείας των παιδιών καθώς συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Εξετάσεις, κοινωνικά δίκτυα και αυξανόμενες απαιτήσεις καθιστούν το άγχος (και) στους εφήβους μια πραγματικότητα που καλούνται να διαχειριστούν. Όσο όμως κι αν αυτή η κατάσταση δυσκολεύει την καθημερινότητα όλης της οικογένειας, είναι σημαντικό να τεθεί υπό έλεγχο, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων υγείας των σημερινών εφήβων και κατά τη ζωή τους ως ενήλικες, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι νεαροί ενήλικες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους έως την ενηλικίωση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και άλλους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου (διαβήτης τύπου 2, προδιαβήτης, υψηλή χοληστερόλη), σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ανέφεραν λιγότερο στρες.

    Μόλις το 2023, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφροπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας και πρότεινε τον επαναπροσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς επίσης της πρόληψης και της διαχείρισης.

    «Η κατανόηση των επιδράσεων του αντιλαμβανόμενου στρες από την παιδική ηλικία είναι σημαντική για την πρόληψη, τη μείωση ή τη διαχείριση των υψηλότερων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου στους νεαρούς ενήλικες» σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Fangqi Guo, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

    Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από τη μελέτη υγείας των παιδιών της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι συμμετέχοντες είχαν εγγραφεί στη μελέτη ως παιδιά μαζί με τους γονείς τους και στη συνέχεια συμμετείχαν σε αξιολογήσεις παρακολούθησης ως έφηβοι -κατά μέσο όρο ηλικίας 13 ετών- και ως νεαροί ενήλικες -με μέσο όρο ηλικίας 24 ετών.

    Σε κάθε στάδιο της ζωής τους, το άγχος εκτιμήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο τεσσάρων στοιχείων (Perceived Stress Scale) σχετικά με τα συναισθήματα και τις σκέψεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τον κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου: σταθερά υψηλό άγχος, μειούμενο άγχος, αυξανόμενο άγχος και σταθερά χαμηλό άγχος.

    Για να αξιολογήσουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο στη νεαρή ενήλικη ζωή, η Δρ Guo και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μετρήσεις του πάχους ενδομεσότητας της καρωτίδας (μετρά το πάχος της αρτηρίας του λαιμού), συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, βάρους, του ποσοστού σωματικού λίπους και κατανομής λίπους και της αιμοσφαιρίνης A1c, η οποία μετρά το σάκχαρο του αίματος.

    Όπως διαπίστωσαν:

    • Τα άτομα που βίωναν μεγαλύτερα επίπεδα στρες από την εφηβεία τους μέχρι την ενηλικίωση, ήταν πιο πιθανό να έχουν χειρότερη αγγειακή υγεία, υψηλότερο συνολικό σωματικό λίπος, περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με εκείνους που ένιωθαν λιγότερο στρες με την πάροδο του χρόνου.
    • Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες συνδέονταν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιομεταβολικές παθήσεις της υγείας, όπως χειρότερη αγγειακή υγεία και υψηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.

    «Παρότι υποθέσαμε ότι τα αντιλαμβανόμενα μοτίβα άγχους θα πρέπει να έχουν κάποια συσχέτιση με καρδιομεταβολικά δεδομένα, δεν περιμέναμε τόσο συνεπή μοτίβα σε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου» επισημαίνει η Δρ Fangqi Guo.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Εφηβεία: 10 tips για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά από τον πιο ευτυχισμένο λαό του κόσμου
    σε Plus +
    Εφηβεία: 10 tips για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά από τον πιο ευτυχισμένο λαό του κόσμου

    Οι Δανοί, αναδεικνύονται σταθερά ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου. Είναι επομένως οι πλέον κατάλληλοι να μας δώσουν τα φώτα τους όσον αφορά τα μυστικά της ανατροφής ευτυχισμένων παιδιών και εφήβων

    Η εφηβεία αποτελεί ίσως την πιο μεγάλη πρόκληση, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα ίδια τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τη φάση ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαμε ότι το εφηβικό στάδιο ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος στη ζωή μας, που ίσως θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε. Είτε σχετίζεται με τις ορμόνες, είτε με το χαρακτήρα μας που διαμορφώνεται, είτε με τη σταδιακή απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και το «άνοιγμα» προς τον έξω κόσμο, το σίγουρο είναι ένα: Η εφηβεία διέπεται από έντονα συναισθήματα, ακραίες αντιδράσεις και αρκετές συγκρούσεις με τους γονείς.

    Υπάρχει τρόπος να μειωθεί το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε γονείς και παιδιά σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο; Ναι, απαντούν οι Δανοί, ο λαός που από το 1973 αναδεικνύεται σχεδόν κάθε χρόνο ως ο πιο ευτυχισμένος του κόσμου, βάσει της αξιολόγησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

    Πώς τα καταφέρνουν οι Δανοί;

    «Στόχος είναι να μεγαλώσετε υγιείς εφήβους με αυτοπεποίθηση και χαρακτήρα. Είναι, επίσης, σημαντικό να παραμένετε ψύχραιμοι απέναντι σε κάθε έξαρση θυμού του παιδιού. Έτσι, θα μειώσετε τις συγκρούσεις, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στη σχέση με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο, θα διανύσετε αυτή την περίοδο – πρόκληση με λιγότερα προβλήματα», λέει η Δανή ψυχοθεραπεύτρια Iben Sandahl, η οποία αποκαλύπτει τα βασικά σημεία του τρόπου με τον οποίο οι Δανοί μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά στο βιβλίο της The Danish Way Of Raising Teens:

    1. Δείξτε εμπιστοσύνη

    Σύμφωνα με την δρ. Sandahl, η εμπιστοσύνη πρέπει να καλλιεργείται ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό φέρνει γονείς και παιδιά πιο κοντά και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσά τους. «Ένας έφηβος που αισθάνεται ότι οι γονείς του τον εμπιστεύονται τείνει να είναι πιο συνεπής σε αυτά που έχουν από κοινού συμφωνήσει», λέει χαρακτηριστικά.
    2. Η υποστήριξη είναι απαραίτητη

    Όσο δυναμικό κι αν είναι ένα παιδί, έχει πάντοτε την ανάγκη να νιώθει ότι οι γονείς του είναι δίπλα του, παρόντες στα βήματα που κάνει. «Σε έναν τόσο ανασφαλή κόσμο, οι έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι το σπίτι λειτουργεί ως το ασφαλές καταφύγιό τους. Ειδάλλως, θα στραφούν σε άλλα πλαίσια, εκτός σπιτιού, που ενδεχομένως δεν θα είναι και τόσο ασφαλή», εξηγεί η δρ. Sandahl.

    3. Αντιμετωπίστε το παιδί με συμπόνια

    Το αίσθημα της συμπόνιας αναπτύσσεται ήδη από το βρεφικό στάδιο και συνεχίζει μέχρι και την ενηλικίωση, ενθαρρύνοντας την ουσιαστική επικοινωνία. «Όσο καλύτερα διαχειρίζεται ένας γονιός τα συναισθήματά του, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθει και στο παιδί του να κάνει το ίδιο», λέει η δρ. Sandahl.

    4. Στηρίξτε τη διαδικασία ωρίμασης του παιδιού

    Στην εφηβεία, το παιδί «χτίζει» την ανεξαρτησία του, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αποκτά σταδιακά την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Παράλληλα, ξεκινά να αναπτύσσει κριτική σκέψη, αμφισβητώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των γονιών του. Ο αυθορμητισμός και ο πειραματισμός με νέες εμπειρίες είναι επίσης μέρος αυτής της διαδικασίας, που είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι η στιγμή που ο γονιός πρέπει να δείξει ότι στηρίζει το παιδί του σε αυτή τη διαδρομή γεμάτη αλλαγές, που θα το οδηγήσει τελικά στο να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας.

    5. Μάθετε στο παιδί να ακούει

    Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ακούνε τους άλλους με αληθινό ενδιαφέρον και σεβασμό και να αντιμετωπίζουν με κριτική ματιά όσα ακούνε. Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους, ενώ παράλληλα είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν με θάρρος την άποψή τους όταν χρειαστεί.

    6. Επιτρέψτε στο παιδί να εκφράζει αυτά που σκέφτεται και νιώθει

    Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να αντιδράσει όταν νιώθει ότι δεν ακούγεται η άποψή του. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μιλάτε με το έφηβο παιδί σας, βρίσκοντας συμβιβαστικές λύσεις και ενθαρρύνοντάς το να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να ακούγονται», επισημαίνει η δρ. Sandahl.

    7. «Αγκαλιάστε» τη μοναδικότητά τους

    Το να γνωρίσουν τον εαυτό τους, αποτελεί για τους εφήβους αληθινή πρόκληση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό να αισθάνονται ότι σε αυτή τη διαδικασία έχουν στο πλευρό τους τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των παιδιών, χωρίς να καθορίζουν όρια. «Ο τρόπος που οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά επηρεάζει τον τρόπο που κατανοούν τον εαυτό τους, τα συναισθήματα και τα όριά τους και αυτό έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους».

    8. Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά

    Οι ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια διαμόρφωσης ανθρώπων με λιγότερες αμφιβολίες και ανασφάλειες. Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των εφήβων και τους μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν ως φυσιολογική κάθε σκέψη και συναίσθημα.

    9. Μην είστε απόλυτοι

    Όταν ένας γονέας είναι απόλυτος, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σύγχυση και φόβο, που τελικά θα οδηγήσουν σε επανάσταση από την πλευρά του παιδιού. «Μιλήστε με σεβασμό στο παιδί και θα ανταποκριθεί με αντίστοιχο τρόπο. Παραμείνετε ψύχραιμοι όταν βλέπετε να ξεσπά «μπόρα». Προσπαθήστε να διακρίνετε τι συμβαίνει πέρα από το προφανές, για να κατανοήσετε τους πραγματικούς λόγους που το παιδί συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

    10. Αντιμετωπίστε τις δύσκολες καταστάσεις με μια θετική προοπτική

    Η θετική προσέγγιση των πραγμάτων μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας. «Μην εστιάσετε στο ότι το παιδί άργησε να γυρίσει, αλλά στο ότι τηλεφώνησε για να ειδοποιήσει», εξηγεί η δρ. Sandahl. Αυτή η αντιμετώπιση είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος, οδηγώντας τελικά στην ανάπτυξη πιο ευτυχισμένων παιδιών.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

  • Επιδείνωση στους δείκτες ψυχικής υγείας των εφήβων - κυρίως των κοριτσιών
    Επιδείνωση στους δείκτες ψυχικής υγείας των εφήβων - κυρίως των κοριτσιών

    Δείκτες όπως το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια, απ' ό,τι στα αγόρια. Τα παραπάνω προκύπτουν από την διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

    Η έρευνα φέρνει στο φως μια εκτεταμένη και ανησυχητική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων—κυρίως των κοριτσιών.

    Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις. Ειδικότερα, το 2022 (έτος συλλογής των πιο πρόσφατων δεδομένων) «πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους 5 εφήβους (42%) στην Ελλάδα, με το ποσοστό του δείκτη αυτού να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας—ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος. Παρόμοια, μόλις ένας στους 3 εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Τέλος, το 60% των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022. Και, παρόλο που η τάση στο ποσοστό αυτό ήταν πτωτική μέχρι το 2014, την τελευταία 10ετία υπήρξε ανακοπή και αύξηση, η οποία επίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με τα παραπάνω ευρήματα, η Άννα Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί. Απηχούν, ασφαλώς, μεταβολές στα βιώματα και τον ψυχισμό των εφήβων, αλλά δείχνουν και τον κρίσιμο ρόλο που η οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία μας παίζει στην εμφάνιση και την επικράτησή τους. Η επιδείνωση των δεικτών πρέπει να μας κινητοποιήσει προς το να κατανοήσουμε βαθύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων -ιδιαίτερα των κοριτσιών- και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, και να δράσουμε ταχύτερα προκειμένου να τους/τις υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα».

    Υψηλότερα επίπεδα αντιληπτής (σωματικής) υγείας και αυτεπάρκειας στους εφήβους στην Ελλάδα

    Η Έκθεση της διακρατικής έρευνας HBSC για το 2021/22 (συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 280.000 έφηβοι ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες, περίπου 6.500 εξ αυτών στην Ελλάδα), αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του εφηβικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών. Για παράδειγμα, το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας στους εφήβους -αν και όχι σε επιθυμητά επίπεδα- είναι στη χώρα μας σημαντικά υψηλότερο (42%) του διακρατικού μέσου όρου (36%). Στην Ελλάδα παρατηρούνται επιπλέον υψηλότερα ποσοστά εφήβων με αυτεπάρκεια—με ευχέρεια, δηλαδή, στο να βρίσκουν λύσεις σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (69%, και 61%, αντίστοιχα) και να φέρνουν σε πέρας το έργο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει (60% και 57%, αντίστοιχα). Τέλος, και δείκτες όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και το αντιληπτό επίπεδο ψυχικής ευεξίας (mental well-being) βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσον όρο του προγράμματος συνολικά.

    Υψηλότερα επίπεδα εκδήλωσης ενοχλήσεων ψυχολογικής και σωματικής φύσης

    Από την άλλη, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό έφηβων αγοριών και κοριτσιών στην Ελλάδα (60%, έναντι 44% του διακρατικού μέσου όρου) αναφέρουν εμμένουσες ψυχολογικές και σωματικές ενοχλήσεις. Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται συχνά νευρικότητα (53%) και ευερεθιστότητα (51%), ένας/μία στους/στις 3 (35%) είναι συχνά «στα κάτω τους» (ενδεικτικό θλίψης) και σε παρόμοια περίπου αναλογία (30%) έχουν δυσκολίες ύπνου. Τέλος, ένας στους 4 (25%) έχει συχνά πονοκέφαλους και σε ίδια αναλογία (24%) έχει πόνους στη μέση (ενδεικτικό απουσίας άσκησης και αδράνειας).

    Έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής στους μαθητές

    Όπως και διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα, οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την ηλικία—το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι η επιδείνωση αυτή φαίνεται να είναι σχεδόν παντού εντονότερη κυρίως κατά τη μετάβαση από το δημοτικό (ηλικία των 11) στο Γυμνάσιο (ηλικία των 13), παρά κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ηλικία των 15). Στη βάση των παραπάνω, η έμφαση στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, ιδιαίτερα στο σχολικό πλαίσιο. Ο Τάσος Φωτίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της έρευνας HBSC στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ», που υλοποιεί την έρευνα HBSC στην Ελλάδα από το 1998, επισημαίνει «Τα ευρήματα της έρευνας, δεν μας δίνουν μόνο τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας και να τη συγκρίνουμε με εκείνην των άλλων χωρών. Μας δίνουν επιπλέον την αφορμή να δουλέψουμε μαζί με τους/τις ειδικούς στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της εφηβικής υγείας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα (ψηφιακή και μη) που τεκμηριωμένα μπορούν να ανατρέψουν την διαφαινόμενη τάση επιδείνωσης και να ενισχύσουν την ευεξία του -από κάθε άποψη- πολύ σημαντικού αυτού πληθυσμού».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Μον Μπλαν: Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης κόντυνε 2 μέτρα
    Μον Μπλαν: Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης κόντυνε 2 μέτρα

    Η μειωμένη χιονόπτωση συρρίκνωσε τη στέγη των Άλπεων.

    Το Μον Μπλαν, το ψηλότερο όρος των Άλπεων και της Ευρώπης, κόντυνε κατά 2,2 μέτρα την τελευταία διετία, δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν να ξαναψηλώσει το βουνό τα επόμενα χρόνια.

    Εξοπλισμένοι με εργαλεία ακριβείας και drone, περίπου 20 ερευνητές σκαρφάλωσαν στην περιοχή για να συλλέξουν μετρήσεις, μια επιχείρηση που πραγματοποιείται ανά διετία για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Η βραχώδης κορυφή του Μον Μπλανκ παρέμεινε σταθερή στα 4.792 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όμως το παχύ κάλυμμα πάγου λέπτυνε και έπεσε στα 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν οι αρχές της γαλλικής επαρχίας Οτ Σαβουά.

    «Η κορυφή βρίσκεται σε διαρκή κίνηση»

    Ο Ντένις Μπορέλ, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε στο γαλλικό κανάλι TF1 ότι το 2023 ήταν «ασυνήθιστη χρονιά».

    Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και πολλά χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων έκλεισαν ή χρησιμοποίησαν τεχνητό χιόνι.

    Το Μον Μπλαν «έχασε 3.500 κυβικά μέτρα πάγου και χιονιού σε σύγκριση με τον όγκο όπως μετρήθηκε το 2021, κάτι που αντιστοιχεί χονδρικά στον όγκο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων» ανέφερε ο Μπορέλ.

    Επισήμανε ωστόσο ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ετών δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής.

    «Το Μον Μπλανκ θα μπορούσε κάλλιστα να ψηλώσει σε δύο χρόνια» συμφώνησε ο Ζαν ντε Γκαρέτ, επικεφαλής γεωμέτρης της αποστολής.

    «Συλλέγουμε δεδομένα για τις επόμενες γενιές, δεν είμαστε εδώ για να τις ερμηνεύσουμε» είπε.

    «Με τις επιχειρήσεις μετρήσεων έχουμε πάντως μάθει πολλά: γνωρίζουμε ότι η κορυφή βρίσκεται σε διαρκή κίνηση τόσο όσον αφορά το υψόμετρο, με διακυμάνσεις σχεδόν 5 μέτρων, όσο και τη θέση της».

    Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ελβετικός οργανισμός παρακολούθησης των πάγων GLAMOS ανακοίνωσε ότι η τελευταία διετία έφερε απώλεια-ρεκόρ 10% στους όγκους των αλπικών παγετώνων της Ελβετίας.

    Πηγή: In.gr

  • Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν
    Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν

    Ένα μικρό σε μέγεθος τρόφιμο με τεράστιο θρεπτικό πλούτο θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών οι γονείς, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την υγιή τους ανάπτυξη και να τα βοηθήσουν να φτάσουν στο βέλτιστο ύψος

    Το πρωινό πρέπει να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων της ημέρας. Το συστήνουν παροιμίες από την Άπω Ανατολή, το επισημαίνουν και οι ειδικοί μιλώντας στο ygeiamou. Κίνηση-κλειδί σύμφωνα με μελέτες, είναι το πρωινό να περιλαμβάνει αυγά, αφού έτσι μπορούμε να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Στα παιδιά, ωστόσο, στα οφέλη από την κατανάλωσή του προστίθεται και ένα ακόμη σημαντικό όφελος: τα βοηθά να ψηλώσουν.

    Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να εγγυηθεί ότι το παιδί δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το ύψος ή το βάρος του. Έτσι, ακόμα και αν δεν είναι επιθυμία σας να το δείτε στην πρώτη γραμμή της παρέλασης, έχετε σημαντικούς λόγους να τα εντάξετε στη διατροφή του.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 μηνών στον Ισημερινό. Κατόπιν τυχαίας διαλογής, μια ομάδα (πειραματική) ακολούθησε για 6 μήνες μια διατροφή που περιλάμβανε ένα αυγό την ημέρα ενώ και χωρίς καθόλου αυγά για το αντίστοιχο διάστημα μια ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου:

    • τα παιδιά με την καθημερινή κατανάλωση αυγών κατέγραψαν 47% μικρότερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης, η οποία εν μέρει οφείλεται στην κακή διατροφή
    • κατά 74% λιγότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή.

    «Τα ευρήματα για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτής της παρέμβασης δεν μας εξέπληξαν» σχολίασαν οι ερευνητές, ενημερώνοντας ότι η μελέτη διενεργήθηκε με μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις στα αυγά, χωρίς εντέλει να αναφέρεται κάποιο περιστατικό με την ανεπιθύμητη ενέργεια. Τα αυγά, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελούν μια ασφαλή και σημαντική διατροφική πηγή για τα παιδιά.

    Ένας περιορισμός της μελέτης είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στην διατροφή των παιδιών της πειραματικής ομάδας, γεγονός που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από RDNE Stock project: https://www.pexels.com/el-gr/photo/6529785/
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο