Η τροφή που είναι πλούσια στη διατροφή των αιωνόβιων.
Μια τροφή που προωθεί τη μακροζωία δεν είναι άλλη από τα όσπρια, τα οποία είναι πλούσια τόσο στη Μεσογειακή διατροφή, όσο και στη διατροφή των ατόμων που ζουν στις υπόλοιπες «μπλε ζώνες», στις περιοχές δηλαδή του πλανήτη που είναι γνωστές για τη μακροζωία των κατοίκων τους, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
«Σε κάθε Blue Zone που έχω επισκεφτεί, τα φασόλια και άλλα όσπρια ήταν - και εξακολουθούν να είναι - ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής», είπε ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Dan Buettner, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τις Blue Zones, όπου οι άνθρωποι ζουν υγιείς για πολλά χρόνια.
Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μοιράζονται ένα κοινό περιβάλλον και έναν κοινό τρόπο ζωής - συμπεριλαμβανομένης της διατροφής με βάση τα φυτά - που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συμβάλλουν στη μακροζωία τους. «Blue zones» έχουν ανακαλυφθεί στην Ικαρία, την Οκινάουα, την Νικόγια, τη Λόμα Λίντα και το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, λίγο έξω από τις ακτές της Ιταλίας.
Στη Σαρδηνία, όπου μελετήθηκε μια από τις πρώτες ομάδες αιωνόβιων, το garbanzo και η φάβα είναι τα όσπρια της επιλογής, είπε ο Buettner. Γνωστά και ως ρεβίθια, τα garbanzos είναι τα κύρια συστατικά ενός «minestrone» που συνήθως τρώγεται σε περισσότερα από ένα γεύματα.
Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα όσπρια
Όλα τα μέλη της οικογένειας των οσπρίων είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, λυσίνη, και πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
«Οι φυτικές ίνες σας ανταμείβουν με ένα υγιές μικρόβιο του εντέρου και μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού», είπε ο Buettner, σημειώνοντας ότι «μόνο το 5% έως 10% των Αμερικανών λαμβάνουν τις φυτικές ίνες που χρειάζονται».
Κάθε είδος φασολιών έχει διαφορετικό διατροφικό προφίλ, επομένως η κατανάλωση μιας ποικιλίας φασολιών μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, είπε ο Buettner. Το Aduki, ή το κόκκινο φασόλι mung, έχει περισσότερες φυτικές ίνες από πολλές άλλες ποικιλίες, ενώ η φάβα είναι γεμάτη με την αντιοξειδωτική λουτεΐνη. Τα μαύρα και σκούρα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα κάλιο και τα ρεβίθια έχουν πολύ μαγνήσιο.
«Τα φασόλια είναι επίσης γεμάτα με φυτική πρωτεΐνη, η οποία είναι πιο υγιεινή επειδή έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά με λιγότερες θερμίδες από τη ζωική πρωτεΐνη», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr