Από τότε που ήρθε το μπλε φως στη ζωή μας, έχει κάνει τη μέρα νύχτα. Κι όμως, μικρές διατροφικές παρεμβάσεις είναι ικανές να μειώσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις του στην όραση, αλλά και την υγεία συνολικά
Η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών, απαραίτητων -και μη- καθημερινών ενεργειών έφερε μια σημαντική διευκόλυνση στην καθημερινότητά μας. Έκανε τα πάντα να μοιάζουν ευκολότερα, να ολοκληρώνονται γρηγορότερα και να επιλύονται απλούστερα. Ταυτόχρονα, όμως, έστρεψε την προσοχή μας στην οθόνη. Σήμερα, περνάμε πολύ χρόνο καθημερινά σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη, διεκπεραιώνοντας υποχρεώσεις ή απλώς περνώντας τον ελεύθερό μας χρόνο. Η εποχή που το φως έπαυε να υπάρχει μετά τη δύση του ηλίου έχει παρέλθει ολοκληρωτικά.
Αυτή η έντονη επαφή μας με τα ψηφιακά μέσα οδήγησε την επιστήμη στην εξερεύνηση των επιπτώσεων που μπορεί να απορρέουν από αυτή τη συνήθεια, ανακαλύπτοντας ότι το μπλε, τεχνητό φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, ξεκινώντας με παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια και διαταραχές ύπνου και εξακολουθώντας σε ζητήματα πάσης φύσεως. Ειδικότερα, το φως που εκπέμπουν οι οθόνες έχει συνδεθεί με ταχύτερη γήρανση, αϋπνία, μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, αλλαγή που μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία.
Φυσικά, οι ψηφιακές οθόνες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, γι’ αυτό και το να τις αποφύγουμε ολοκληρωτικά μοιάζει μάλλον ουτοπικό. Άλλωστε, μπλε φως έχει και ο ήλιος. Στην πραγματικότητα, ένα 25% του ηλιακού φωτός είναι μπλε φως, χωρίς αυτό να αναιρεί την καθοριστική σημασία του ήλιου, ο οποίος είναι σημαντικός για να μας κρατά εγρήγορση, να τονώνει τη διάθεση και να ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Κι ενώ δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να διακόψουμε την έκθεσή μας σε αυτό το φως, υπάρχουν ωστόσο τρόποι να μειώσουμε τις βλαπτικές του συνέπειες, προστατεύοντας την υγεία μας. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους «κρύβονται» σε μικρά, διατροφικά μυστικά:
Βάλτε τη λουτεΐνη στο πιάτο σας
Η λουτεΐνη είναι μια φυσική ένωση που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και είναι γνωστή ως «η βιταμίνη των ματιών», χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές της που έχουν συνδεθεί με την όραση. Ειδικότερα, η λουτεΐνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του οφθαλμικού ιστού από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως, λειτουργώντας σαν φίλτρο. Κάντε, λοιπόν, την λουτεΐνη τακτικό μέρος της διατροφής σας, προσθέτοντας στα πιάτα σας τροφές όπως ακτινίδιο, κρόκο αυγού, σπανάκι, κολοκυθάκια και σταφύλια.
Αποφύγετε τα μεγάλα και πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα πριν τον ύπνο
Θα σας φανεί παράξενο, αλλά οι οθόνες μπορούν να σας… προσθέσουν θερμίδες. Πώς; Το μπλε φως διαταράσσει τη μεταβολική λειτουργία, προκαλώντας αύξηση βάρους και αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη μελατονίνη, η οποία προάγει τον ύπνο. Αυτό προκαλεί την ταυτόχρονη δυσλειτουργία της λεπτίνης, μιας ορμόνης που σηματοδοτεί την πληρότητα. Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε κινητό, υπολογιστή ή βλέπετε τηλεόραση το βράδυ, μειώστε τη φωτεινότητα και προσπαθήστε να μην τρώτε υπερβολικά πριν τον ύπνο.
Παραμείνετε ενυδατωμένοι
Μια ακόμη αρνητική επίδραση του μπλε φωτός στην ανθρώπινη υγεία είναι ότι προκαλεί αφυδάτωση, ειδικά στο δέρμα. Το δέρμα έχει πολλά στρώματα και το μπλε φως μπορεί να αλληλεπιδράσει σε μεγάλο βαθμό με το εξωτερικό στρώμα, την επιδερμίδα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μειώσει την ακουαπορίνη, η οποία διευκολύνει τη μεταφορά νερού μεταξύ των κυττάρων του δέρματος. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στη γήρανση του δέρματος με χρόνια χρήση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό, γενικότερα για την υγεία σας, να εξασφαλίζετε ότι καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών και ειδικότερα νερού.
Όλα αυτά δε σημαίνουν, φυσικά, ότι δε μπορείτε να διατηρήσετε την αγαπημένη σας βραδινή σειρά, παρακολουθώντας τις σειρές της προτίμησής σας. Είναι, όμως, σημαντικό να γνωρίζετε τις επιπτώσεις του μπλε φωτός στον οργανισμό σας, καθώς και τους τρόπους να τον προστατεύσετε.