Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 11:18

Μειώστε την αρτηριακή πίεση με δύο εύκολες ασκήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όταν πρόκειται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι μελέτες έχουν συνήθως δείξει ότι οι αερόβιες ή καρδιολογικές ασκήσεις είναι οι καλύτερες. Νέα έρευνα δείχνει ότι αξίζει να συμπεριληφθεί και ένας άλλος τύπος σωματικής δραστηριότητας ως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ασκήσεις που εμπλέκουν τους μύες χωρίς κίνηση -όπως τα wall squats και οι σανίδες- μπορεί να είναι καλύτερες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο British Journal of Sports Medicine.

Αυτός ο τύπος προπόνησης είναι γνωστός ως ισομετρική ή στατική άσκηση, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η ισομετρική μυϊκή δράση συμβαίνει όταν οι μύες συστέλλονται αλλά δεν αλλάζουν ορατά το μήκος τους και οι αρθρώσεις που εμπλέκονται δεν κινούνται, διευκολύνοντας τη σταθερότητα του σώματος.

Η καλύτερη άσκηση για την αρτηριακή πίεση

Η εκτέλεση πλαγιοκαθισμάτων (ισομετρική άσκηση) ήταν πιο αποτελεσματική για τη μείωση της συστολικής πίεσης και το τρέξιμο (αερόβια άσκηση) ήταν πιο ευεργετικό για τη μείωση της διαστολικής πίεσης, αλλά η ισομετρική άσκηση συνολικά ήταν καλύτερη για τη μείωση και των δύο στοιχείων της πίεσης.

Ισομετρικές ασκήσεις

Μπορείτε να κάνετε ένα κάθισμα στον τοίχο ή ένα κάθισμα με το να στέκεστε όρθιοι με την πλάτη σας επίπεδη σε έναν τοίχο και στη συνέχεια να περπατάτε τα πόδια σας περίπου 1½ πόδι (0,5 μέτρο) μακριά από τον τοίχο, με τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων σας, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας. Με την πλάτη σας επίπεδη στον τοίχο και τους κοιλιακούς σας σφιχτούς, εισπνεύστε και στη συνέχεια εκπνεύστε καθώς κάνετε κάθισμα όσο πιο χαμηλά μπορείτε άνετα να πάτε χωρίς ο πισινός σας να πάει πιο χαμηλά από τα γόνατά σας. Παραμείνετε στο κάθισμα μέχρι να νιώσετε πόνο και, στη συνέχεια, εισπνεύστε καθώς σηκώνεστε όρθιοι, σπρώχνοντας προς τα πάνω τις φτέρνες σας. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να κάνετε 10 καταλήψεις τοίχου τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα προγράμματα ισομετρικής προπόνησης περιλαμβάνουν συνήθως τέσσερις δίλεπτες συσπάσεις, που χωρίζονται από διαστήματα ανάπαυσης ενός έως τεσσάρων λεπτών, και γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση, μιλήστε με το γιατρό σας για την καλύτερη άσκηση για εσάς, δήλωσε ο Whitmore.

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφία: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 11:06

Σχετικά Άρθρα

  • Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση
    Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση

    Παρότι κάθε είδους λαχανικό θεωρείται σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, μια συγκεκριμένη κατηγορία διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

    Η απάντηση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βρίσκεται και στο περιεχόμενο του πιάτου μας και συγκεκριμένα στα σταυρανθή λαχανικά. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα είδη λαχανικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

    Ο συγκεκριμένος τύπος λαχανικών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, και οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

    «Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει, ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό,τι άλλα λαχανικά», αναφέρει σε δήλωσή της η Emma Connolly, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Edith Cowan. «Ωστόσο, ενώ τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών» συμπληρώνει.

    Σταυρανθή λαχανικά ή ρίζας;

    Στη μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην έναρξη της μελέτης, , οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη, αλλά όχι ακόμα στο στάδιο της υπέρτασης.

    Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τόσο μερίδες σταυρανθών λαχανικών όσο και γεύματα με άλλα είδη λαχανικών. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια (περίπου 4 μερίδες) ενός μείγματος μπρόκολου, λαχανίδας, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες. Τα λαχανικά αυτά δόθηκαν με τη μορφή σούπας – μία για μεσημεριανό γεύμα και μία για δείπνο. Στην παρέμβαση ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια ισοδύναμη ποσότητα λαχανικών σε μορφή σούπας, που περιείχαν πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότο και κολοκύθα.

    Τα αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών ήταν αρκετές για να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.

    Παρότι αυτή η μείωση της τάξης του 2,5 mmHg μοιάζει μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν τα υπόλοιπα λαχανικά, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

    Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη και το σουλφοξείδιο της S-μεθυλοκυστεΐνης (SMCSO), μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παρέχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μεγάλη» ή «μικρή» πίεση: Ποια από τις δύο εκτοξεύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
    Μεγάλη» ή «μικρή» πίεση: Ποια από τις δύο εκτοξεύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

    Ανάμεσα στη «μικρή» και τη «μεγάλη» τιμή της πίεσης, οι ερευνητές εστιάζουν σε εκείνη που αποδεικνύεται πιο επιζήμια για εγκεφαλικό επεισόδιο

    Είναι ήδη γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μια μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Michigan εστιάζει στις σωρευτικές επιπτώσεις των ετών υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης – γνωστής ως «μεγάλη» πίεση – διαπιστώνοντας ότι μια υψηλότερη μέση μέτρηση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για τους δύο πιο κοινούς τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε τη μέση συστολική αρτηριακή πίεση χρόνια πριν από το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο σε περισσότερα από 40.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές κάλυψαν τρεις τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό -η αιτία για πάνω από το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων- την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, μια αιμορραγία εντός του εγκεφάλου- και την υπαραχνοειδή αιμορραγία, μια αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου και των ιστών που τον καλύπτουν.

    Διαπίστωσαν ότι η μέση συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10mmHg υψηλότερη από το μέσο όρο σχετίζεται με 20% υψηλότερο κίνδυνο συνολικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και με 31% υψηλότερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ειδικότερα, οι μαύροι ασθενείς είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 67% υψηλότερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς, ενώ αντίστοιχα οι ισπανόφωνοι ασθενείς διέτρεχαν 281% υψηλότερο κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, αλλά όχι άλλου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς.

    «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και ο διαρκής έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, ιδίως σε μαύρους και ισπανόφωνους ασθενείς, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Deborah A. Levine, M.D., M.P.H., καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan.

    Ενώ οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι ασθενείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές εντόπισαν ελάχιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η φυλή και η εθνικότητα επηρέασαν τη συσχέτιση μεταξύ της αθροιστικής συστολικής αρτηριακής πίεσης και του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου που έπληξε κάθε ασθενή.

    «Η εξέταση των φυλετικών ανισοτήτων προάγει την κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δομών που επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων», δήλωσε ο Δρ Kimson E. Johnson, Ph.D., M.A., M.S.W., πρώτος συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

    Ενώ η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ένας τροποποιήσιμος στόχος για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, μια εθνική μελέτη που διεξήχθη το 2020 διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκε από το 2013 έως το 2018, ιδίως για τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ενήλικες.

    Αν και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει τη διάγνωση και τον έλεγχο της υπέρτασης και είναι ακριβές και οικονομικό μέτρο, παραμένει ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς, επισημαίνει η Δρ Levine. «Δύο σημαντικά εμπόδια στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των ασθενών και η ασφάλιση που δεν καλύπτει τα οικιακά πιεσόμετρα, τα οποία κοστίζουν 50 δολάρια ή περισσότερο» συμπληρώνει.

    «Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι πάροχοι πρέπει να εκπαιδεύουν και να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να μετρούν την αρτηριακή πίεση στο σπίτι» καταλήγει η καθηγήτρια.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by CDC on Unsplash

  • Μελέτη: Αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας η υψηλή αρτηριακή πίεση
    Μελέτη: Αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας η υψηλή αρτηριακή πίεση

    Τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία, διαπιστώνει έρευνα του που έγινε από Ιατρικό Ινστιτούτο της Αργεντινής.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης αυτής οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση οι οποίοι παγκοσμίως ξεπερνούν τα 1.28 δισεκατομμύρια άτομα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μεταξύ 30 και 79 ετών.

    Παρότι η αρτηριακή πίεση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρτασης σε νεότερους ενήλικες ηλικίας 20 έως 44 ετών αυξάνονται. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα με τα νεφρά και τα μάτια και άνοια.

    Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Hypertension Research» και την επικαλείται το https://www.medicalnewstoday.com/ διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους μεσήλικες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 1.279 ατόμων 21 έως 95 ετών που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση. Όλα τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Μελέτη Καρδιάς-Εγκέφαλου, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την αρτηριακή πίεση και τη γνωστική εξασθένηση.

    Στη συνέχεια, οι επιστήμονες υπολόγισαν τη βαθμολογία κινδύνου άνοιας CAIDE (Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Γήρανση και Επίπτωση Άνοιας) για τον κάθε συμμετέχοντα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την παχυσαρκία, τη φυσική δραστηριότητα, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το 28% των ατόμων ηλικίας 47-53 ετών διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

    «Στη μέση ηλικία οι παράγοντες κινδύνου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», εξήγησε ο Αγκούστο Βικάριο, καρδιολόγος και επικεφαλής της μονάδας καρδιάς και εγκεφάλου στο Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο στο Μπουένος Άιρες, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    «Η υπέρταση στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά επειδή η υπέρταση ξεκινά αργότερα, αυτός ο κίνδυνος μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγγειακή νόσος του εγκεφάλου καθυστερεί να αναπτυχθεί και απαιτεί περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια για να εκφραστεί κλινικά ως γνωστική νόσος» πρόσθεσε.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου το 40% όλων των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

    «Η μόνη παρέμβαση που έχει αποδειχθεί ότι σταματά ή επιβραδύνει την εξέλιξη των αγγειακών βλαβών του εγκεφάλου σε υπερτασικούς ασθενείς, είναι ο έλεγχος της υπέρτασης με φάρμακα και άλλες θεραπείες. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 40% των ασθενών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, δεδομένου ότι το 70% των υπερτασικών ασθενών δεν ελέγχει την αρτηριακή τους πίεση ή δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν την ασθένεια, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν καμία θεραπεία», είπε ο Βικάριο.

    «Οι γιατροί πρέπει να συμπεριλάβουν τον εγκέφαλο στην κλινική αξιολόγηση των υπερτασικών ασθενών τους προκειμένου να διαστρωματώσουν επαρκώς τον καρδιοαγγειακό και εγκεφαλοαγγειακό κίνδυνο. Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι η γνωστική αξιολόγηση με τη χρήση νευροψυχολογικών τεστ», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

    Ο Βικάριο σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης, στον επαρκή έλεγχο της με αντιυπερτασικά φάρμακα και στη βελτίωση της θεραπείας της.

    Γιατί η υπέρταση συνδέεται με την άνοια;

    Αν και η υπέρταση είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για άνοια, αυτή η σχέση απαιτεί περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τον ερευνητή.

    «Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα τρία όργανα-στόχους της υπέρτασης, [μαζί με] τα νεφρά και την καρδιά. Ωστόσο, η αξιολόγησή του συχνά παραβλέπεται», εξήγησε.

    «Οι έρευνές μας έδειξαν ότι το 30% των υπερτασικών ασθενών έχουν εγκεφαλική αλλά όχι νεφρική ή καρδιακή βλάβη. Για αυτό ο εγκέφαλος των υπερτασικών ασθενών κινδυνεύει. Επειδή η άνοια είναι μια ανίατη αλλά αποτρέψιμη ασθένεια με εκθετική ανάπτυξη, η αγγειακή νόσος είναι ο κύριος παράγοντας σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η υπέρταση είναι ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας αγγειακού κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας», κατέληξε ο επιστήμονας.

    Πηγή: cnn.gr- Photo by CDC on Unsplash

  • Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα
    Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα

    Δίνει νοστιμιά και έτσι η κατανάλωσή του ξεφεύγει συχνά από το μέτρο. Φαίνεται όμως πως μόλις ένα κουταλάκι λιγότερο αλάτι μπορεί να κρατήσει μακριά τη μεγαλύτερη απειλή για την καρδιά

    Σημαντική πτώση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης θα παρατηρήσουν όσοι αποφασίσουν να μειώσουν κατά ένα κουταλάκι το αλάτι που καταναλώνουν ημερησίως. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association, πρόκειται για κίνηση αποτελεσματική και ανεξάρτητη από το αν ακολουθείται αντιϋπερτασική αγωγή.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Deepak Gupta, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ, η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (μεγάλη) κατά περίπου 6 μονάδες (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου/mm Hg) που πέτυχαν οι συμμετέχοντες με τη διατροφική παρέμβαση ήταν συγκρίσιμη με τα αποτελέσματα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμάκου εκλογής για την υπέρταση. Το 70-75% όλων των συμμετεχόντων κατάφεραν να δουν την πίεσή τους να πέφτει, πρόσθεσε η Norrina Allen, Ph.D., καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

    Η μελέτη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες για τη διερεύνηση της επίδρασης από τη μείωση του νατρίου (αλάτι) στη διατροφή στην αρτηριακή πίεση. Στόχος της ήταν να αποδείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη 1.500 mg αλατιού (ένα κουταλάκι) που συστήνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη της υπέρτασης, της μεγαλύτερης απειλής για την καρδιά.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 213 άτομα 50 έως 70 ετών από τις πόλεις Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα και Σικάγο. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο διατροφικές ομάδες, μία με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (2.200 mg ημερησίως επιπλέον της συνήθους διατροφής τους) και μια με χαμηλή περιεκτικότητα (500 mg συνολικά ημερησίως) τις οποίες ακολούθησαν για μία εβδομάδα. Μετά τις επτά ημέρες, τα διατροφικά μοτίβα αντιστράφηκαν. Πριν από κάθε επίσκεψη στο πλαίσιο της μελέτης, γινόταν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και συλλογή ούρων 24ωρου.

    Συγκριτικά με την πλούσια σε αλάτι διατροφή, η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σχετίστηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7 έως 8 μονάδες, και κατά 6 μονάδες συγκριτικά με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνολικά, το 72% των συμμετεχόντων κατέγραψαν μείωση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης χάρη στη δίαιτα με λίγο αλάτι έναντι της συνηθισμένης διατροφής.

    «Η μείωση της αρτηριακής πίεσης από τη χαμηλότερη διατροφική πρόσληψη νατρίου παρατηρήθηκε σε όλα σχεδόν τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με φυσιολογική πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση και ρυθμισμένη ή αρρύθμιστη υπέρταση. Όπως κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από την ακινησία για τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι και οποιαδήποτε μείωση του νατρίου στη διατροφή είναι πιθανώς καλύτερη από το τίποτα όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση» σχολίασε ο Δρ Gupta.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ασφάλεια της διατροφικής παρέμβασης και τα άμεσα αποτελέσματά της σε μόλις επτά ημέρες λειτουργούν υπέρ της αναθεώρησης της οδηγίας για την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, δεδομένου μάλιστα ότι υποκατάστατά του και προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο διατίθενται σε αφθονία.

    Πηγή:ygeiamou.gr

  • Ξαπλώνετε και σας ανεβαίνει η πίεση; Γιατί πρέπει να ανησυχήσετε πολύ
    Ξαπλώνετε και σας ανεβαίνει η πίεση; Γιατί πρέπει να ανησυχήσετε πολύ

    Ίσως να μην αρκεί να μετράμε την πίεση όταν καθόμαστε αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για την υγεία μας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες

    Πιθανώς η μέτρηση της πίεσης όταν είμαστε καθιστοί να μην αρκεί για να φανεί αν πράγματι η καρδιαγγειακή μας υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συνεδριών για την Υπέρταση (Hypertension Scientific Sessions) 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής εταιρείας, η αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ύπτια θέση συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου.

    «Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να διαφύγει, εάν [η αρτηριακή πίεση] δεν μετρηθεί επίσης όταν βρίσκονται ξαπλωμένοι ανάσκελα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Duc M. Giao, ερευνητής και τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στη βαρύτητα και τις αλλαγές που προκαλεί στη συγκέντρωση του αίματος ανάλογα με τη στάση στην οποία βρισκόμαστε.

    Για την εξέταση της παραπάνω υπόθεσης και τη σχέση της θέσης του σώματος, της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής υγείας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα υγείας για 11.369 ενήλικες από τη διαχρονική μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια και καθιστή θέση να έχουν συγκεντρωθεί κατά την περίοδο εγγραφής στην έρευνα ARIC και την αρχική επίσκεψη μεταξύ 1987-1989.

    Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε σε ύπτια θέση, ενόσω ήταν ξαπλωμένοι σε κρεβάτια μιας κλινικής. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων εκείνη την περίοδο ήταν 54 ετών, (56% γυναίκες) και η παρακολούθηση διήρκησε κατά μέσο όρο 25 έως 28 χρόνια έως και την πέμπτη επίσκεψη στο πλαίσιο της μελέτης ARIC, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από το 2011-2013.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

    1. Το 16% των συμμετεχόντων χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση, ίση ή μεγαλύτερη από 130/80 mm Hg κατά τα κριτήρια της μελέτης- ενώ ήταν καθιστοί, είχαν υψηλή πίεση σε ύπτια θέση, σε σύγκριση με το 74% των συμμετεχόντων είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και στις δύο θέσεις.

    2. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές σε αμφότερες τις θέσεις, οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση σε καθιστή και ύπτια θέση διέτρεχαν 1,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ειδικότερα:

    • 1,83 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας,
    • 1,86 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
    • 1,43 φορές υψηλότερο κίνδυνο συνολικού πρόωρου θανάτου και
    • 2,18 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

    3. Αντίστοιχος μα τα παραπάνω ήταν ο κίνδυνος και για όσους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση σε ύπτια θέση αλλά όχι σε καθιστή θέση.

    4. Οι διαφορές στην αντιϋπερτασική αγωγή δεν επηρέασε τις τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε καμία από τις δύο ομάδες.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα με αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να ωφεληθούν από τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης σε ύπτια θέση. Οι προσπάθειες για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης στην καθημερινότητα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωσή της και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να συγκρίνουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια θέση στην κλινική με τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας» σχολίασε ο Giao.

    Ένας περιορισμός της μελέτης, κατά τον ερευνητή, είναι ότι το πληθυσμιακό δείγμα περιορίστηκε σε μεσήλικες συμμετέχοντες, άρα δεν είναι βέβαιο ότι τα ευρήματα θα επαληθευθούν στις μεγαλύτερες ηλικίες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Ewa Urban από το Pixabay
  • Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο 4 σοβαρών νόσων
    Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο 4 σοβαρών νόσων

    Ο μαγικός αριθμός βημάτων που μας απομακρύνει από τέσσερις σοβαρές ασθένειες μπορεί να μοιάζει ανέφικτος, εάν όμως το περπάτημα γίνει συνήθεια, υπόσχεται να θωρακίσει την υγεία μας

    Παχυσαρκία, υπνική άπνοια, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη μπορούν να αποφευχθούν, εάν πετύχουμε το στόχο των 8.200 βημάτων την ημέρα. Αυτά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, η οποία μάλιστα σημειώνει ότι αύξηση των βημάτων αυτών μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.

    Η ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ ζήτησε από περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες να φορούν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας (activity trackers) για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα.

    Τα περίπου 6 χιλιόμετρα τη μέρα, που μεταφράζονται σε 8.200 βήματα, συνέβαλαν στην πρόληψη αυτών των τεσσάρων σημαντικών ασθενειών. Όσο αυξάνονταν τα βήματα, τόσο και μειωνόταν ο κίνδυνος για τις περισσότερες καταστάσεις υγείας.

    Ο σχεδόν διπλασιασμός των βημάτων, στα 11 χιλιάδες, μπορούσε να αποτρέψει κατά 64% την εμφάνιση της παχυσαρκίας στα ήδη υπέρβαρα άτομα.

    Εντούτοις, ο κίνδυνος υπέρτασης και διαβήτη δεν μειώθηκε περαιτέρω, όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν περίπου τα 8.000-9.000 βήματα την ημέρα.

    Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι όσοι συνήθως φορούν αυτές τις συσκευές είναι και πιο δραστήριοι από τον μέσο ενήλικα.

    Ωστόσο, το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των βημάτων και των ασθενειών, ακόμα και σε αυτό το δείγμα πληθυσμού, υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη ισχυρότερες συσχετίσεις στα κομμάτια του πληθυσμού που είναι λιγότερο δραστήρια.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων σωματικής δραστηριότητας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πεπόνι: Φυσικός ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης - Τα 7 οφέλη
    Πεπόνι: Φυσικός ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης - Τα 7 οφέλη

    Τα πεπόνια, καλοκαιρινά φρούτα, από την εποχή του Ιουνίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι δροσερά, γλυκά και πολύ υγιεινά.

    Το πεπόνι, περιέχει άφθονο νερό καθώς και βιταμίνη C, βιταμίνες Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση του φρούτου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά:

    Ενυδάτωση

    Όπως αναφέρει το «Healthstat» η κατανάλωση επαρκούς νερού σάς βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

    Όταν αφυδατωθείτε, το σώμα σας υπερθερμαίνεται και μπορεί να εμφανίσετε ασαφή σκέψη, αλλαγές στη διάθεση, δυσκοιλιότητα και πέτρες στα νεφρά. Το πόσιμο νερό βοηθά επίσης στη λίπανση και την προστασία των αρθρώσεων σας.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, να αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, και να ζουν περισσότερο σε σύγκριση με άτομα που μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετά υγρά.

    Ανοσολογική Λειτουργία

    Εκτός από το νερό, το ξεχωριστό θρεπτικό συστατικό στο πεπόνι, είναι η βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης για αυτό το θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.

    Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται βιταμίνη C για να ανταποκριθεί σε παθογόνα, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα. Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της βιταμίνης C προστατεύουν επίσης τα κύτταρα από βλάβες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

    Το σώμα, δεν μπορεί να αποθηκεύσει υδατοδιαλυτές βιταμίνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επομένως απαιτείται τακτική και επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

    Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

    Τα πεπόνια, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, και τα δύο είναι καλά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

    Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης αναγκάζοντας τα νεφρά σας να εκκρίνουν πλεόνασμα νατρίου, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε υπερβολικό βαθμό. Το κάλιο μειώνει επίσης την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.

    Διαβήτης Τύπου 2

    Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων όπως το πεπόνι μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη. Μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων την ημέρα συνδέεται με την πρόληψη του διαβήτη.

    Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων, όσοι είχαν μέτρια συνολική κατανάλωση φρούτων είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν διαβήτη τύπου 2 μετά από πέντε χρόνια.

    Πεπτικού συστήματος

    Τα υγρά και οι φυτικές ίνες στο πεπόνι είναι ένας σημαντικός συνδυασμός για την κανονικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

    Οι συνήθεις θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και την κατανάλωση άφθονο νερό, ενώ το πεπόνι, παρέχει μερικά από τα δύο.

    Υγεία των οστών

    Το πεπόνι, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στον σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και μικρότερων ποσοτήτων βιταμίνης Κ, μαγνησίου, καλίου και αντιοξειδωτικών.

    Η βιταμίνη C από μόνη της, το κύριο θρεπτικό συστατικό του μελιτώματος, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου και οστεοπόρωσης (ασθένεια των οστών), καθώς και με υψηλότερη οστική πυκνότητα τόσο του αυχένα όσο και της σπονδυλικής στήλης.

    Υγεία του δέρματος

    Το πεπόνι, είναι μια καλή πηγή νερού και βιταμίνης C και έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία όλα συμβάλλουν σε υγιές δέρμα. Τα κύτταρα του δέρματος εξαρτώνται από τη βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου και τη ρύθμιση της ισορροπίας του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η οποία δίνει στο δέρμα τον όγκο και το σχήμα του.

    Πηγή: Healthstat - iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Jill Wellington από το Pixabay

  • Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση ακόμα και σε ενήλικες χωρίς υπέρταση
    Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση ακόμα και σε ενήλικες χωρίς υπέρταση

    Σαφή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των αλκοολούχων ποτών που ένας ενήλικας καταναλώνει καθημερινά και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης ακόμα και εάν ο ενήλικας δεν έχει υπέρταση διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Hypertension».

    Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να ανεβαίνουν απότομα με την πάροδο των ετών όσο αυξάνεται ο αριθμός των ημερήσιων αλκοολούχων ποτών. Ακόμη και τα άτομα που έπιναν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα παρουσίασαν σύνδεση με υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν και το εύρημα αυτό ενισχύει τη συμβουλή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και να μην αρχίσουμε να πίνουμε αλκοόλ, εάν δεν πίνουμε.

    Πρόκειται για ανάλυση δεδομένων από επτά μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 19.000 ενήλικες ηλικίας 20-70 ετών στις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ιαπωνία. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας για όλους τους συμμετέχοντες στις μελέτες για περισσότερα από πέντε χρόνια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση όταν εγγράφηκε στις μελέτες και δεν είχε διαγνωστεί προηγουμένως με άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική νόσο, αλκοολισμό ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

    Όπως διαπίστωσαν, η συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 1,25 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και κατά 4,9 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.

    Η διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 1,14 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και κατά 3,1 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, αν και αυτές οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαστολική πίεση δεν είναι τόσο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας του κινδύνου καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τη συστολική.

    «Δεν βρήκαμε ευεργετικές επιδράσεις στους ενήλικες που έπιναν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν αλκοόλ», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μάρκο Βιντσέτι, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μοντένα και του Πανεπιστημίου Ρέτζιο Εμίλια στην Ιταλία και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι «μας εξέπληξε το γεγονός ότι η κατανάλωση ενός ήδη χαμηλού επιπέδου αλκοόλ συνδέεται επίσης με υψηλότερες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση, αν και πολύ λιγότερο από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ».

    Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οκτώ είναι οι βασικές αρχές για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία: να τρώμε υγιεινά τρόφιμα, να είμαστε σωματικά δραστήριοι, να μην καπνίζουμε, να κοιμόμαστε αρκετά, να διατηρούμε υγιές βάρος και να ελέγχουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς