Τα πεπόνια, καλοκαιρινά φρούτα, από την εποχή του Ιουνίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι δροσερά, γλυκά και πολύ υγιεινά.
Το πεπόνι, περιέχει άφθονο νερό καθώς και βιταμίνη C, βιταμίνες Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση του φρούτου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Ενυδάτωση
Όπως αναφέρει το «Healthstat» η κατανάλωση επαρκούς νερού σάς βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.
Όταν αφυδατωθείτε, το σώμα σας υπερθερμαίνεται και μπορεί να εμφανίσετε ασαφή σκέψη, αλλαγές στη διάθεση, δυσκοιλιότητα και πέτρες στα νεφρά. Το πόσιμο νερό βοηθά επίσης στη λίπανση και την προστασία των αρθρώσεων σας.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, να αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, και να ζουν περισσότερο σε σύγκριση με άτομα που μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετά υγρά.
Ανοσολογική Λειτουργία
Εκτός από το νερό, το ξεχωριστό θρεπτικό συστατικό στο πεπόνι, είναι η βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης για αυτό το θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.
Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται βιταμίνη C για να ανταποκριθεί σε παθογόνα, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα. Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της βιταμίνης C προστατεύουν επίσης τα κύτταρα από βλάβες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Το σώμα, δεν μπορεί να αποθηκεύσει υδατοδιαλυτές βιταμίνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επομένως απαιτείται τακτική και επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Τα πεπόνια, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, και τα δύο είναι καλά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης αναγκάζοντας τα νεφρά σας να εκκρίνουν πλεόνασμα νατρίου, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε υπερβολικό βαθμό. Το κάλιο μειώνει επίσης την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.
Διαβήτης Τύπου 2
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων όπως το πεπόνι μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη. Μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων την ημέρα συνδέεται με την πρόληψη του διαβήτη.
Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων, όσοι είχαν μέτρια συνολική κατανάλωση φρούτων είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν διαβήτη τύπου 2 μετά από πέντε χρόνια.
Πεπτικού συστήματος
Τα υγρά και οι φυτικές ίνες στο πεπόνι είναι ένας σημαντικός συνδυασμός για την κανονικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Οι συνήθεις θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και την κατανάλωση άφθονο νερό, ενώ το πεπόνι, παρέχει μερικά από τα δύο.
Υγεία των οστών
Το πεπόνι, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στον σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και μικρότερων ποσοτήτων βιταμίνης Κ, μαγνησίου, καλίου και αντιοξειδωτικών.
Η βιταμίνη C από μόνη της, το κύριο θρεπτικό συστατικό του μελιτώματος, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου και οστεοπόρωσης (ασθένεια των οστών), καθώς και με υψηλότερη οστική πυκνότητα τόσο του αυχένα όσο και της σπονδυλικής στήλης.
Υγεία του δέρματος
Το πεπόνι, είναι μια καλή πηγή νερού και βιταμίνης C και έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία όλα συμβάλλουν σε υγιές δέρμα. Τα κύτταρα του δέρματος εξαρτώνται από τη βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου και τη ρύθμιση της ισορροπίας του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η οποία δίνει στο δέρμα τον όγκο και το σχήμα του.
Πηγή: Healthstat - iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Jill Wellington από το Pixabay