Η ντομάτα δεν είναι μόνο πολύ γευστική, η ντομάτα βοηθάει την καρδιά, τα οστά και έχει ευεργετικές ιδιότητες.
Μυρίζει πανέμορφα, το χρώμα της μαγνητίζει τα βλέμματα και η γεύση της σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα είναι μοναδικά αλλά κάνει καλό και στην υγεία. Ο λόγος για την ντομάτα την υπερτροφή του καλοκαιριού, η οποία εκτός από μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και φυλλικού οξέος περιέχει επίσης μια σειρά από σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο, χολίνη, β-καροτένιο και λουτεΐνη.
Σύμφωνα με το HealthStat πάντως Υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνουμε στην υγεία και οι ντομάτες γίνονται σίγουρα μία από τις πιο μελετημένες από τους ερευνητές.
Τα πιθανά, λοιπόν, οφέλη της ντομάτας για την υγεία είναι πολλά και περιλαμβάνουν:
Από καιρό είναι γνωστό ότι οι ντομάτες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων στο αίμα μας, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα οφέλη οφείλονται πιθανότατα στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στις ντομάτες, ιδίως του λυκοπενίου, καθώς και των βιταμινών C και Ε.
Υγεία των οστών
Πιο πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στα οφέλη της ντομάτας στη διατήρηση ισχυρών οστών. Και πάλι αυτό πιθανώς οφείλεται στην πλούσια προσφορά αντιοξειδωτικών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που τείνουν να χάνουν μεγάλη οστική πυκνότητα καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση.
Οφέλη κατά του καρκίνου
Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, φαίνεται ότι οι ντομάτες παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του παγκρέατος.
Άλλες μελέτες συνδέουν τις ντομάτες με τη μείωση ορισμένων νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, και με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.